Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Cékla/ésLéJótékonyHatásai
  2011-02-07 15:58:40, hétfő
 
 


Link

Cékla tippekA cékla az egyik legrégibb Európai zöldség, évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb gyógynövény volt. Elsősorban a gyökeréért termelik, de a növény többi része is hasznosítható - pl. a levél nagyon finom salátában vagy gyógyteaként. Télen-nyáron termeszthető, mégis a téli zöldségek egyike, ugyanis a cékla vitaminokban és ásványanyagokban különösen gazdag, amelyekből télen nincs túl sok választék. Íme néhány tipp, amit sok-sok finom cékla recept követ..

Növény

A cékla a répafélék családjába tartozó gumós növény, régen céklarépa volt a neve. Jellegzetes sötétbordó színét (és magas tápértékét) a kén-cukor komplexnek (betanin) köszönheti. A gumó alakja lehet kerek, lapos vagy henger alakú. A céklát érdemes tápanyagban gazdag talajban termelni, mert a gumók hatékonyan szívják fel az ásványi anyagokat. Létezik sárga színű cékla is.

Eredete

A cékla Dél és Közép-Európából származik, már az újkőkorszak óta ismert, később Babilóniában fontos gyógynövénynek számított. Európában a rómaiak népszerűsítették, majd a germán birodalomban terjedt el a termesztése (elsősorban cukortartalmáért). Manapság a világ minden részén termesztik - mégsem fogyasztunk belőle eleget.

Tápértékek és Gyógyhatások

* A cékla az egyik legegészségesebb gumós zöldség. Gyógyító hatása már évszázadok óta ismert - az asszírok, rómaiak, görögök majd az európai királyságokban sok betegséget gyógyítottak vele, többek között alkalmazták lázcsillapításra, fájdalomcsillapításra, emésztési problémákra.
* Vértisztítóként és vérképzőként él a köztudatban, bár nem tartalmaz több vasat, mint növénytársai, de szervezetnünk a céklából tudja legjobban hasznosítani a nyomelemeket.
* A cékla tápértéke számottevő - éppen ezért a szuperételek egyike. Nem csupán antioxidáns hatása (A,B, C vitaminok) jelentős, de számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz - pl szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód.
* Gazdag folsav tartalma miatt kismamáknak is nagyon ajánlott. Legújabb kísérletek bebizonyították, hogy rendszeres céklalé (fél liter naponta) fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin szintet.
* A cékla préselt leve kiváló májtisztító, így különösen ajánlott méregtelenítésre (éppen ezért másnaposság ellen is hatásos). Továbbá a céklalé hatékony lehet influenza és nátha ellen, savas gyomorra, székrekedésre, aranyérre és egyéb bélbetegségekre.
* A nyers cékla vérképző, gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását és hatásos védelmet nyújt bél és gyomorrák ellen.
* Bőrbetegségeken is segít, pattanások, korpásodás ellen is javasolt - késlelteti bőrünk öregedését.
* A cékla enyhíti a menstruációs zavarokat és a változókor tüneteit.
* A cékla cukortartalma magas, mégis alacsony a kalóriája - ezért fogyókúrára és édesítésre is alkalmas, továbbá remek energia-forrás. Glikémiás indexe közepes.
* A görögök nem csupán vérhűsítőként, de afrodiziákként is itták a cékla levét - az orvostudomány azóta elfogadta, hogy a céklában előforduló bór (boron) ásványi anyag serkenti a sex hormonok működését.
* A cékla hangulatjavító - betaine tartalma jó közérzetet biztosít, így depresszió, letargia leküzdésében is hatásos lehet.

Vásárlás

A piacon, élelmiszer boltokban válogassunk kemény, sima felületű gumókat - lehetőleg levéllel együtt, amely elárulja a cékla frissességét. Továbbá válasszunk kicsi vagy közepes nagyságú gumókat - minél kisebb a gumó, annál puhább a húsa és édesebb az íze. A 6 cm-nél nagyobb gumók szálkásak, ezeket kerüljük. Lehetőleg bio céklát vásároljunk, mert a talajból nem csupán a tápanyagokat szívja fel hatásosan, de a vegyszereket is.

Tárolás

Hűvös, sötét helyen (pl pince, kamra) a cékla hetekig eltartható. Főtt cékla fagyasztható, sült és főtt céklát tároljuk hűtőszekrényben. A cékla leveleit azonban 1 napon belül használjuk fel.

Felhasználás

Bár évezredek óta köztudott a cékla gyógyító és tisztító hatása, manapság egyre kevesebbet fogyasztjuk, akkor is leginkább kiegészítőként vagy díszítésre alkalmazzuk. A cékla legegészségesebb nyersen, de lehet főzni, párolni, grillezni, sütni is. Íme néhány tipp a változatos felhasználáshoz, amit sok finom cékla recept követ:

* Nyers céklát reszeljük le, és szórjuk rá pl. zöldsalátára, krumplisalátára, babsalátára. Remekül társul reszelt káposztával, szeletelt zellerszárral - keverjük el, majd öntsük le bazsalikomos salátaöntettel. Isteni finom.
* A cékla klasszikus párja a torma - akár reszelt friss tormával párosítva, akár túróval, sajtkrémmel és tormakrémmel elkeverve. Lásd receptek.
* A cékla ízét gazdagíthatjuk gránátalmával, feketeribizlivel, almával, naranccsal és málnával is.
* Akinek nem ízlik a nyers cékla, próbálja meg a frissen préselt levét - pucoljuk meg, gyümölcscentrifugával préseljük le, kombináljuk sárgarépa, uborka vagy alma préselt levével. Remek méregtelenítő ital.
* A cékla ideális zöldség méregtelenítésre, de erre a célra csakis bióterméket fogyasszunk.
* A céklát egészben, héjával együtt főzzük puhára, de előtte alaposan tisztítsuk meg, főleg ha nem bio. Ha a főzővízbe teszünk egy-két csipet cukrot, mélyül a cékla színe, míg ecet vagy citromlé hozzáadása felélénkíti a színét. Főzés után pucoljuk meg, szeleteljük fel és tálaljuk ecetes öntettel. Csakis főzés után sózzuk meg. A főtt cékla ideális babaétel és le is lehet fagyasztani.
* A cékla főtt levét húsvétkor tojásfestésre is felhasználhatjuk.
* A cékla nagyon finom sütve is - pucoljuk meg, vágjuk negyedekre, öntsük le olívaolajjal és vörösborral (vagy ecettel) majd sütőben alufólia alatt süssük puhára. Remek köret húsos, halas ételek mellé.
* A cékla levelét ne dobjuk le, főleg ha friss, hanem kombináljuk spenót, rukkola levéllel - érdekes és egészséges zöldsalátát kapunk. Vagy öntsük le a leveleket forralt vízzel, hagyjuk 15 percig lehűlni, majd igyuk meg. Nagyon jó másnaposság ellen (sebeket, pattanásokat is ápolhatunk a teával).
* A cékla ideális befőzésre is, nagyon finom chutney-t lehet belőle készíteni, amely remekül passzol füstült halak mellé vagy hamburgerbe!
* Céklából bort is lehet készíteni!

Cékla receptek

Az alábbi kategorizált cékla receptek listáját folyamastosan bővítjük:

Céklaleves

* Paradicsomos céklaleves
* Fűszeres céklaleves
* Almás céklaleves
* Dinnyés céklaleves

Céklasaláta

* Céklasaláta receptek - főtt céklából
* Ecetes cékla
* Céklás heringsaláta
* Krémtúrós céklasaláta
* Céklás vöröskáposzta
* Szalonnás céklasaláta
* Kecskesajtos céklasaláta
* Céklás kuszkusz
* Cékla, alma és zeller saláta

Főételek

* Céklás sült csirke
* Céklaburger
* Ausztrál hamburger
* Svéd húsgombóc céklával
* Céklás, narancsos lazac

Céklaszósz, céklás köret, töltelékek stb

* Céklapüré
* Sült cékla
* Céklás szószok
* Céklás salsa - chilis és kapribogyós
* Céklás rizottó
* Céklás raita
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Címkék: népszerűsítették, cukortartalmáért, legegészségesebb, feketeribizlivel, felhasználhatjuk, méregtelenítésre, ásványanyagokban, lázcsillapításra, bélbetegségekre, bebizonyították, oxigénellátását, krumplisalátára, vértisztítóként, bőrbetegségeken, hűtőszekrényben, felhasználáshoz, kiegészítőként, gazdagíthatjuk, salátaöntettel, afrodiziákként, gyógynövénynek, hangulatjavító, királyságokban, szervezetnünk, orvostudomány, gránátalmával, vöröskáposzta, cukortartalma, hasznosítható, vérhűsítőként, méregtelenítő, székrekedésre, tojásfestésre, folyamastosan, zellerszárral, fagyasztható, egyik legrégibb, egyik legfontosabb, gyökeréért termelik, növény többi, levél nagyon, téli zöldségek, cékla vitaminokban, répafélék családjába, kén-cukor komplexnek, gumó alakja, céklát érdemes, gumók hatékonyan, ásványi anyagokat, rómaiak népszerűsítették, germán birodalomban, világ minden,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az ideges katicabogár  Ég veled Március  Szép estét kedves látogatóimn...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Tekintsd Őt hűnek  Különleges  Facebookon kaptam Krisztina b...  Mi volt e hatalom értelme  Nézni  Facebookon kaptam  Idézetek a magányról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép estét  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Latinovits Zoltán tollából  Hatványozott áldások  Alvó cica  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kitaszítva  Idézetek a magányról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lőrinczi Emese tollából  Facebookon kaptam  Áldás  A sorsod  Reggel van  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Az érelmeszesedés kockázatait ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  "Ez egy csoda"  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Ma van a magyar költészet napj...  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Nevelőszülőkhöz adták,  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Az élet mindig  Gebhardt Nóra versei II.  Lőrinczi Emese tollából  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  A felvilágosodás...  Az érelmeszesedés kockázatait ...  Facebookon kaptam  Az ő hű vezetése  Paul David Tripp Április 8  Az érelmeszesedés kockázatait ...  Paul Verlaine : Költészettan  David Mamet gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kun Magdolna.: Belső félelem  Négy sor egy csodálatos versbő...  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Molnár Ferenc: imádom!  Paul Verlaine - Óvatosság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  A húsvéti bárány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Levél öregségemre  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Amellett, amit az emberek  Az ő hű vezetése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
egyik legrégibb, egyik legfontosabb, gyökeréért termelik, növény többi, levél nagyon, téli zöldségek, cékla vitaminokban, répafélék családjába, kén-cukor komplexnek, gumó alakja, céklát érdemes, gumók hatékonyan, ásványi anyagokat, rómaiak népszerűsítették, germán birodalomban, világ minden, egyik legegészségesebb, európai királyságokban, céklából tudja, cékla tápértéke, szuperételek egyike, magas vérnyomást, cékla préselt, céklalé hatékony, nyers cékla, rákos sejtek, sejtek oxigénellátását, cékla enyhíti, menstruációs zavarokat, változókor tüneteit, cékla cukortartalma, kalóriája &#8211, cékla levét, orvostudomány azóta, céklában előforduló, cékla hangulatjavító, cékla frissességét, tápanyagokat szívja, cékla hetekig, cékla leveleit, cékla gyógyító, cékla legegészségesebb, változatos felhasználáshoz, cékla klasszikus, torma &#8211, cékla ízét, frissen préselt, cékla ideális, célra csakis, céklát egészben, főzővízbe teszünk, cékla színe, főtt cékla, cékla főtt, cékla nagyon, cékla levelét, leveleket forralt, alábbi kategorizált, népszerűsítették, cukortartalmáért, legegészségesebb, feketeribizlivel, felhasználhatjuk, méregtelenítésre, ásványanyagokban, lázcsillapításra, bélbetegségekre, bebizonyították, oxigénellátását, krumplisalátára, vértisztítóként, bőrbetegségeken, hűtőszekrényben, felhasználáshoz, kiegészítőként, gazdagíthatjuk, salátaöntettel, afrodiziákként, gyógynövénynek, hangulatjavító, királyságokban, szervezetnünk, orvostudomány, gránátalmával, vöröskáposzta, cukortartalma, hasznosítható, vérhűsítőként, méregtelenítő, székrekedésre, tojásfestésre, folyamastosan, zellerszárral, fagyasztható, gyógyhatások, szuperételek, vegyszereket, pattanásokat, hasznosítani, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 29
  • e Hét: 305
  • e Hónap: 1918
  • e Év: 40408
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.