Regisztráció  Belépés
eposz.blog.xfree.hu
Enneagram: 5-ös (Szűz: Föld) 6-os 8-as (Oroszlán: Tűz) 9-es Képes vagyok rá, ura vagyok a helyzetnek. Nem vitatkozok. Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pusztító Ember
  2017-07-07 23:35:48, péntek
 
   
 


Eredeti cím: Demolition Man (1993)

"Egy őrülthöz, egy másik őrült kell!"

Főnix Simon és Spártai János küzdelme...

Ezek ugye beszélőnevek. Gyakorlatilag szimbólumok. Nem véletlenül ezeket a szavat adták névként a készítők ezeknek a karaktereknek.

Elején írja hogy 1996-ban zajlik az esemény, a történet eleje, miután hibernálják a digitális leolvasón a Spártait is, az 1996-os év szerepel. Hm...

Valamiért 1997-re emlékeztem, de az egy másik film... Amikor a cikket elkezdtem írogatni akkor 97-re is alapoztam. De a hibát észrevettem, ha utólag is, ez a lényeg. Bár sokszor nem adatik meg utólag észrevenni egy hibát, mert egyes hibák esetében a jelenben bizonyos cselekvések által, bele is halhatunk. Szóval ez a "kis hiba", még nem annyira vészes. Ez már sosem fog kiderülni hogy mi okból volt bennem az évszámmal kapcsolatos illúziós flash. Nemcsak figyelmetlenségből, ez több annál, mélyebb. De ilyen az emlékezetünk sokszor, ez is jól demonstrálja. Ilyen szempontból ebben én sem térek el az "átlagtól", nagyon sok mindenben nem térek el emberi formámban egyébként, és ez így is van rendjén jelenlegi életemben.

Tehát bizonyos emlékeink is tartalmaznak bizonyos mértékben valamennyi illúziót is. Csak erről nem szívesen szeretnek beszélni bizonyos körökben, még a szakértők sem, azok akik tudnak is róla. Mert, például egy spirituális témájú könyvben, vagy akár előadáson, teljesen mindegy, ami viszonylag "közepes" vagy "gyenge" minőségű (persze valahol ez így van rendjén, hisz egyfolytában tanulunk), ugye az csak arra megy hogy pénzt zsebeljenek be vele, egyébként komolyabban nem kérdőjelez meg szinte semmit sem. Én megkérdőjeleztem most is önmagamat is, magamban persze. Hibázunk, nem vagyunk tökéletesek, bármennyire is szeretnének egyesek az lenni vagy azzá válni, ez sokszor fáj. A tökéletesség iránti sóvárgás, erőlködés és küzdés bennem is jelen van, mert ez valahol egy isteni minőség, ez a fajta törekvés. Ez van. El kell viselni. Csak ugye a képességeink még sokszor még vagy egyáltalán vagy nem annyira vannak kiforrva, gátjaink ellenében.

No, kicsit fáradok, de nem vészes... Ahhoz képest hogy lassan 2 napja nem aludtam szerintem még pszichésen jól tartom magamat. Nem mintha akartam volna aludni, ha akarnék tudnék. Mostanában több életenergiát érzékelek önmagamban.

Én szeretek agyonszerkesztgetni, átformálni, átalakítani egy szöveget, freestyle-ba, amit én "rakok" össze, sokszor csiszolgatom. Állandóan "szűröm", hibák után kutatva képességeim szerint, újra és újra elolvasva. Hiszen azt én teremtem, én ápolgatom, és ez vidámsággal és jó érzéssel tölt el engem, tartalmától függetlenül... Inkább a másokkal való megosztás miatt, nem feltétlenül kell nekem szöveget írni ahhoz. Mivelhogy sok mindent, szinte gyakorlatilag mindent már megírtak énelőttem, valamilyen formákban persze. Sok szöveghez amiket másolok is, egyáltalán nem nyúlok bele (esetleg helyesírási hibát javítok benne amit tudok, én nem használok helyesírást javító programot, de szótárat szoktam használni ha valamiben bizonytalan vagyok, valamikor nem ragaszkodok annyira a helyesíráshoz hiszen a nyelvezet így is formálódott és formálódik azáltal), mert azzal talán megszentségteleníteném, de vallom azt is hogy nem létezik tökéletes szöveg vagy "emberi" gondolat, tökéletesség nem a szövegekben rejlik. Ám gondolataim java részét mégsem vallhatom önmagaménak. De ezt most nem fejtem ki hogy miért. De a személyes tapasztalataimat és látásmódomat már vallhatom önmagaménak. A szöveg elindít bennünk egy folyamatot, függetlenül hogy mennyire igaz vagy mennyire nem, szerintem sokszor nem az a lényeg, hanem maga a bennünk lezajló folyamat, persze törekedni kell hogy minél igazabb legyen és kevésbé hamisabb. Nekem nincs szándékomban másokat félrevezetni, hazudozni, ezt másoktól is elvárom, elvárnám, de persze tudattalanul sokszor tévedünk.

;'-))

Szóval az évszámra visszatérve (tettünk egy kis kitérőt), egyfajta kód is ez: 1 99 6

Ugye a 6-os szám napjainkban a "modern" felfogás szerint a zsidókat jelöli, mivelhogy a hexagram szimbólumnak 6 ága van (amit elkezdtek használni nem is olyan régen, bár relatív mit hívunk "régnek" és mit "újnak", hiszen bizonyos mintázatok ősi idők óta ismétlődnek, amit például különböző mágiában és alkímiában is olykor használnak és alkalmaznak, de előttük "legkorábban" az ősi kínaiak is használták azt a szimbólumot, ősi egyiptomiak is, állítólag idegen eredetű, isteni eredetű, stb.), 9-es meg ugye a "modern" felfogás szerint LaVey-i sátánizmusban a 9 főbűnt jelenti. Egyébként az Enneagram rendszerében is, megjelenik a 9 fő archettípus, minden jó és rossz tulajdonságaikkal együttvéve. Ugye az a nem mindegy hogy miből mi és mekkora arányban oszlik el egy személyiségen belül is. Bizonyos témájú filmeket szándékosan terveznek bizonyos évszámokhoz, hogy mikor is jelennek meg a keresztény időszámításhoz igazítva. Ez Hollywood-ban főleg bevett szokás, kezdő jelenetnél ezek a betűk "lángokban" is állnak. Az évszámokban szereplő számokat, természetesen a számmisztika alapján értelmezik. Már-már "hagyomány". De ezeknek a dolgoknak csak bizonyos körökön belül van igazán nagy jelentőségük és jelentéstartalmuk. A profán prolit nem nagyon fogja érdekelni az ilyesmi, neki nem fognak ezek a dolgok semmit sem jelenti és semmit sem mondani. De mivel én nagyon kíváncsi embernek is vallom önmagamat, engem érdekelnek az ilyen témák.

Hogy pontosan mennyi szimbólumot használ a film, mennyi az a szimbólum amit mitológiákból is merítenek, meg különböző ideológiákból, nem tudom. Garantálom hogy sokat, és a felismerésükhöz nem kevés műveltség is szükségeltetik. De az egyszer biztos hogy a fehér bőrű ember és a fekete bőrű ember, a fekete és fehér, a jó és a rossz, ezúttal fel vannak cserélve. Szimbolikusan ha származásában nem is, de ha gyakorolja a megfelelő vallásokat akkor a "zsidó" Főnix (ez a filmben természetesen nem derül ki, mert még talán vallást sem gyakorolnak), ezúttal gonosz karaktert képvisel, míg nem kevésbé erőszakosabb vagy harciasabb és kegyetlenebb Spártai a "jófiú", akár náciként is lehet őt értelmezni, a lényeg hogy fegyelmezett, stb, nem érdemes részletezni, aki kicsit is jártas a dolgokban az felismeri a dolgokat. De csak a filmben belüli karakterként, szigorúan. Nem mint a magánéletében.

Egyébként meg egyik sem különb sokkal a másikánál... Mind a kettő az erőszakot szereti és kedveli, a szemet szemért, fogat fogért törvényt. Innentől kezdve a származás lényegtelen, ám mégis megjelennek szimbólumokként is.

Pszichológiai szempontból Simon karaktere egyértelműen pszichopata. Élvezettel öl, és élvezi is. Nem méltó arra hogy harcosnak nevezzem őt. Nem ismerem el őt annak. Másik karakter a Spártai is egyébként pszichopata, csak ő ugye nem szívesen öl ártatlanokat. Gyakorlatilag ennyi a lényegi különbség közöttük. Az egyik Törvénytisztelő (csak ugye nem mindegy hogy kinek vagy minek a törvényét vagy "rendjét") a másik nem, még lehetne sorolni.

A film lényege hogy egyszerűen nem tudnak olyan utópiát teremteni ami mindenkinek jó lenne és mindenki érdekét kiszolgálná. Nem lenne annyira rossz ez a fajta utópia, mondjuk erőszak nélkül, de ugye a szokásos közhely ismét: Nem tökéletes. Képtelenek tökéletes világot teremteni önmaguknak.

Teljesség igénye nélkül tényleg nagyon sok szimbólumot alkalmaz ez a film is, és én kedvelem a régebbi filmeket, pont emiatt a dolgok miatt is hiszen, a mai filmek már kezdenek ilyen szempontból elsilányulni, elsatnyulni, csak a látványra mennek rá, stb. Én nekem a 90-es és a 80-as évekbeli filmek közül ha lehet úgy fogalmazni, akadnak tökéletes példányok is, ez is az... Igencsak komoly mondanivalókkal és üzenetekkel ellátva!

Én nem azt akarom ezzel közölni hogy napjainkban nem születnek "jó" filmek. Mert az egy másik véglet lenne. Csakhát az sem mindegy hogy ki nézi őket. Mik az elvárásai. Például én sokszor többre értékelem a mélyebb mondanivalót. Még egy akció sci-fi filmnek is lehet ilyenje! Kőkemény társadalomkritika. Én már nem nagyon nézek "új" filmeket, nagyon-nagyon ritkán. Unalmasak, egy kaptafára épülnek, sablonosak, olyan elemeket már nekem nemigazán tudnak mutatni amit ne láttam volna a korábbiakban is, lehet nem pont ugyanúgy, de lényegét tekintve igencsak. Remake-elnek, mert ez is azt jelenti hogy már jó dolgukban nem tudnak mit csinálni. Ha "moslékot" gyártanak a mai embernek, akkor is zabálni fogja, pláne az újabb generációk. Mert ők ugye nem nagyon ismerik a régebbieket. Nem nagyon tudnak még mihez viszonyítani. Ez mindig is így volt egyes dolgokkal, mindig is így lesz.

Magyar nyelven is egyre ritkábban nézek filmet, ha nézek is, csak angol nyelven, nem amiatt mert nem szeretem a magyar nyelvet (az egyébként egy kincs), csupán arról van szó hogy az eredetiséget szeretem jobban, szeretem jobban hallani a színész eredeti hangját... Szerintem a magyar fordítások, és szinkronizálások jóindulattal is nevezhetőek nevetségesnek, pláne egyesek hangja, nagyon-nagyon-nagyon-nagyon nem illenek bizonyos színészekhez vagy karakterekhez! Még egy magyar nyelvű narrátoros filmet is jobban megnézek, de azt csak poénból, mert még azon is lehet mulatni, mint egy RTL Klub és társai által elkészítettet.

Sok minta egyértelmű, hiszen az egész világunk, a teremtés és minden ami van, mintázatokra épül.

Írta: Eposz

Nyugodtan másolhatod, terjesztheted, egészítsd ki, cáfold meg, kérdőjelezd meg, mert így helyes...

A Pusztító
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szinkronizálások, megkérdőjeleztem, tapasztalataimat, szimbólumokként, mondanivalókkal, felismerésükhöz, törvénytisztelő, időszámításhoz, szükségeltetik, mitológiákból, sátánizmusban, elkészítettet, gyakorlatilag, karaktereknek, természetesen, karakterekhez, terjesztheted, magánéletében, helyesíráshoz, nevetségesnek, pszichológiai, személyiségen, szimbolikusan, ideológiákból, származásában, tudattalanul, karakterként, tökéletesség, kegyetlenebb, egyfolytában, látásmódomat, fegyelmezett, emlékezetünk, mintázatokra, egyértelműen, szimbólumnak, másik őrült, szavat adták, készítők ezeknek, történet eleje, digitális leolvasón, cikket elkezdtem, hibát észrevettem, jelenben bizonyos, évszámmal kapcsolatos, emlékezetünk sokszor, spirituális témájú, csak arra, lenni vagy, tökéletesség iránti, isteni minőség, fajta törekvés, Pusztító Ember, Demolition Man, Főnix Simon, Spártai János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Hússal töltött tészta
SAJTSZÓSZOS TÉSZTA
GOFRI
Isteni Csörögefánk
Céklafőzelék almával-burgonyával
Kinder Tejszelet
Hideg őszibarack krémleves
Húsgombóc Leves
Wokban pirított zöldségek spagettivel
Paradicsomsaláta
még több recept
Véleményezd!
07.25. 12:43 Czibere: bővítik a speciális szükségletű gyermekeknek biztosított férőhelye...
07.25. 12:43 Az idősebb embereknek receptre kellene kutyát felírni, hogy többet mozogjan...
07.25. 12:42 Nem változott a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama
07.25. 12:33 Vizes vb - A férfi vízilabdázóknál az Egyesült Államok lett a 13.
07.25. 12:32 MSZP: kidolgozzuk a korhatár alatti nyugdíjak rendszerét
07.25. 12:12 Szijjártó Péter: idén is rekordot dönthetnek a beruházás-ösztönzési rendsze...
07.25. 12:06 Colliers tanulmány: a Nyugaton dolgozó keletiek fokozatosan visszatérnek ha...
07.25. 12:05 Allahot éltető támadó sebesített meg egy rendőrt Melillában
07.25. 12:05 Üzemanyagtolvaj bűnszervezettől vásárló rendőrök ellen emeltek vádat
07.25. 11:52 Az első fél évben 37 százalékkal növelte a Wizz Air utasainak számát románi...
Tudjátok ?
Helyes-e... 11.: Helyes-e, helytálló-e az alábbi megállapítás...?
Mit keres egy UFO Székesfehérvár légterében?
Hosszútávon naponta 2 gramm L-es aszkorbinsavat fogyasztva lehet valami bajom?
Tényleg jobb aszkorbinsavat fogyasztani, mint a drága C-vitamin tablettákat szedni?
Fogyaszt valaki L-es aszkorbinsavat naponta? Hány grammot szoktatok?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy kis madárhoz  Egyetlen napodat se töltsd tét...  "Az életben nem a mérföldkövek...  Némethné Médi  Szép napot !  Egy pillanatot akkor tud erőse...  Lukácsy Kristóf - Magyarok őse...  Fényképezőt szerző  Egy ház ahová gondolatban gya...  Kellemes napot kívánok ! ........  Az élet keskeny és magas  Ludi Delfino  forróság  forróság  Éva barátnöm szép képei ,köszö...  Fényképet készítők  Fejen álló  Sexy nő az autóban  Fát ízlelő  Fényképet készítők  Részeg férj.  A zsiráf gőgje  Fényképezők  Tánciskola. A kisfiú ma Franci...  Jó reggelt !  Július 22. Szombat  Have nive wikend  nyár  Szép gondolatok...  Tánciskola. A kisfiú ma Franci...  Színed elé lépek atyám  Ludi Delfino  Kedves látogatóm Gitti  Tánciskola. A kisfiú ma Franci...  forróság  Köszönöm !  Fehér rózsa  Ludi Delfino  Szép estét, kellemes hétvégét ...  Szivek  Alkalmazás  Kellemes napokat  Rovarok és pókok ellen - ter...  Kedves látogatóm Gitti  Jó éjszakát, szép álmokat  Jó reggelt !  Kellemes napokat  forróság  Vannak dolgok, melyet ha odaad...  Szép jó reggelt  Harcolj a szerelemért...  A boldogság vágykép  Nő a vízparton  Szép szíves kép !  forróság  Moziban  Fejen álló  Elragadtatás  A SZÖG /tanmese/  Roselouis  Vízesés - szép tájkép  Vízesés - szép tájkép  A szeretet türelme - a valódi...  Pató Selam: A SZINGLI NŐ  Egyetlen napodat se töltsd tét...  Szép estét kedves látogatóim!  Golfozó a kórházban  Mikor csillag leszek  benlali@tvn.hu/Modern_Lovagok  A föltámadt Lázár  Szép estét kedves látogatóim!  Alkalmazás  Ludi Delfino  Nő kalapban  Szép szíves kép !  Ludi Delfino  Cipő......  Pihentető hétvégét  Ars poetica  A SZÖG /tanmese/  Csüngő fuxia  Nászéjszaka  Kellemes hétvégét  Kedves látogatóm Gitti  Gyertya virággal  Rovarok és pókok ellen - ter...  Fehérlő világban  Ha türelmetlen vagy, mindig el...  Golfozó a kórházban  Fát ízlelő  A szeretet türelme - a valódi...  Napraforgó csokor vázában  idézet  Falusi takács  Nyári kép  Egy kis madárhoz  Nyári kép  Fényképezők  Megvan Erdély első 7 csodája!  Golfozó a kórházban 
Bejegyzés Címkék
másik őrült, szavat adták, készítők ezeknek, történet eleje, digitális leolvasón, cikket elkezdtem, hibát észrevettem, jelenben bizonyos, évszámmal kapcsolatos, emlékezetünk sokszor, spirituális témájú, csak arra, lenni vagy, tökéletesség iránti, isteni minőség, fajta törekvés, másokkal való, helyesíráshoz hiszen, szövegekben rejlik, személyes tapasztalataimat, szöveg elindít, bennünk lezajló, évszámra visszatérve, 6-os szám, zsidókat jelöli, hexagram szimbólumnak, személyiségen belül, keresztény időszámításhoz, évszámokban szereplő, számmisztika alapján, dolgoknak csak, profán prolit, dolgok semmit, ilyen témák, egyszer biztos, fehér bőrű, fekete bőrű, megfelelő vallásokat, filmben természetesen, lényeg hogy, filmben belüli, erőszakot szereti, szemet szemért, származás lényegtelen, lényegi különbség, egyik Törvénytisztelő, törvényét vagy, film lényege, fajta utópia, szokásos közhely, régebbi filmeket, dolgok miatt, látványra mennek, 80-as évekbeli, mélyebb mondanivalót, akció sci-fi, kaptafára épülnek, újabb generációk, magyar nyelvet, eredetiséget szeretem, színész eredeti, magyar fordítások, magyar nyelvű, egész világunk, szinkronizálások, megkérdőjeleztem, tapasztalataimat, szimbólumokként, mondanivalókkal, felismerésükhöz, törvénytisztelő, időszámításhoz, szükségeltetik, mitológiákból, sátánizmusban, elkészítettet, gyakorlatilag, karaktereknek, természetesen, karakterekhez, terjesztheted, magánéletében, helyesíráshoz, nevetségesnek, pszichológiai, személyiségen, szimbolikusan, ideológiákból, származásában, tudattalanul, karakterként, tökéletesség, kegyetlenebb, egyfolytában, látásmódomat, fegyelmezett, emlékezetünk, , ,
2017.06 2017. Július 2017.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 130 db bejegyzés
e év: 279 db bejegyzés
Összes: 279 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 45
  • e Hét: 280
  • e Hónap: 2679
  • e Év: 5789
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.