Belépés
eposz.blog.xfree.hu
Enneagram: 1-es 2-es 3-as 4-es 5-ös (Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) 6-os 7-es 8-as (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) 9-es Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Enneagram - Hatos Archetípus Szintjei /Átlagos/
  2018-12-03 21:47:24, hétfő
 
   
  4. szint: A lojális kötelességtudó

Ha a Hatosok elkötelezték magukat egy személy vagy csoport mellett, elkezdhetnek félni, hogy valami olyat tesznek, amivel kockáztatják a kapcsolat szilárdságát. Félnek, hogy konfliktushelyzetet teremtenek, semerre sem mernek határozottan elindulni, nehogy tönkretegyék a biztonságukat. A Hatosok úgy érzik, keményen megdolgoztak azért, hogy kialakítsanak maguknak valami szilárdnak és állandónak tűnő életstílust, és elkezdenek aggódni azon, hogy mennyi minden elromolhat. Ezért megpróbálják tovább erősíteni "társadalombiztosítási" rendszerüket: még keményebben dolgoznak, hogy szövetségeseik és a tekintély megtestesítői elfogadják és elismerjék őket.

Az átlagos Hatosok így aztán még erősebben elkötelezik magukat, még több kötelezettséget vállalnak, makacsul állítják, hogy képesek lesznek mindent végigcsinálni, mindent teljesíteni. Szorongásaik miatt annyi felelősséget vesznek magukra, hogy szinte összenyomja őket, így akarják biztosítani helyzetük szilárdságát és azt, hogy mindenképpen megmaradjon körülöttük az a struktúra, amelynek felépítésén fáradoztak. Mindenre oda akarnak figyelni, minden lehetséges szempontból meg akarják vizsgálni a dolgokat, minden lehetséges jövőbeni problémára fel akarnak készülni. A cserkészek jelszava, a "Légy résen!" tökéletesen illik az átlagos Hatosokhoz is. Ebben az állapotban esetleg több állást is elvállalhatnak, vagy szabadidejüket azzal tölthetik, hogy karbantartják otthonukat vagy ellenőrzik a családi költségvetést. Mások azt gondolhatják, hogy biztos elegük van a rengeteg munkából és teherből, ami láthatóan rájuk nehezedik, de a Hatosokon az látszik, hogy lelkesen teljesítik vállalásaikat és kötelességeiket, és ha a nyomás enyhül, azonnal még több munkát vállalnak.

Hasonló alapon az átlagos Hatosoknál minden mást megelőzhet az a törekvés, hogy önmagukat, erőforrásaikat és energiáikat olyan helyzetekre és intézményekre fordítsák, amelyek a jövőben is folyamatosan támogatni tudják majd őket. Emiatt olyan munkahellyel, szervezettel vagy intézménnyel nem foglalkoznak, amely nem tud elismert eredményeket felmutatni. Gondosan ellenőrzik orvosuk, terapeutájuk vagy ügyvédjük okmányait, ház- vagy autóvásárlás előtt részletekbe menően tájékozódnak minden apró háttérkörülményekről. Tudni akarják, hogy ami mellett ma elkötelezik magukat, az a belátható jövőben is meglesz. Gondolkodásukat egyfajta óvatoskodás kezdi színezni, és ez lecsökkenti választási lehetőségeik számát.

A 4. szinten nagyrészt már eltűnőben van az egészségesebb szinteken álló Hatosok jellegzetes önállósága, és az átlagos Hatosok egyre jobban kötődnek azokhoz a gondolati és hitrendszerekhez - és egyre jobban azonosulnak is velük -, amelyek válaszokat kínálnak nekik, vagy amelyektől biztosabbak lesznek magukban. Kezdik megkérdőjelezni saját ötleteiket és gondolataikat, és kezdenek kételkedni bennük. Ezzel párhuzamosan olyan embereknél keresnek bátorítást, akiken az látszik, hogy "tudják mit beszélnek": így szeretnék meggyőzni magukat arról, hogy helyesen gondolkodnak. Lényegében tehát azt szeretnék, ha mások megerősítenék, hogy igaz, amiben hisznek.

Hogy ennyire szükségük van a biztatásra, az nagyrészt annak a tünete, hogy nem bíznak saját döntéshozó képességükben. Ahelyett, hogy maguk hoznák meg döntéseiket, az átlagos Hatosok egyre inkább dokumentumokban, mérvadó szövegekben, törvénykönyvekben és szabályzatokban - vagyis valamiféle "szentírásban" - próbálnak precedenseket és válaszokat találni. (A vezető beosztásban dolgozó átlagos Hatosoknál ez többnyire úgy történik, hogy bizottságokat hoznak létre, és a döntéseket nem önállóan, hanem konszenzus alapján hozzák meg.) Ám még az útmutatásokat és előírásokat követve is állandóan azon tépelődnek, helyesen döntöttek-e, jól értelmezték-e az útmutatást. A barátaikkal vagy szaktekintélyekkel egyeztetnek annak érdekében, hogy egészen biztos helyes legyen az értelmezésük. A szaktekintély egyébként bárki vagy bármi lehet, akit vagy amit a Hatos mérvadónak ítél meg; a kiképző őrmester értelmezheti a hadsereg szabályait, a pap értelmezheti a vallási szabályokat és a jog értelmezheti a társadalmi szabályokat. A Hatosok úgy érzik, hogy ha megértik a szabályokat, akkor el tudják kerülni a bírálatot és az esetleges büntetést is. Lehet, hogy lesz olyan pillanat, amikor a szabályok megszegése mellett döntenek, de akkor is tudni akarják, pontosan mik is ezek a szabályok, és meddig mehetnek el tényleges megértésük nélkül.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az átlagos Hatosok semmiben nem tudnak dönteni; arról van szó, hogy ha fontosabb döntéseket kell hozniuk, akkor a belső konfliktusaik fokozódnak, és felerősödik az önbizalomhiányuk. Jelentős szorongást kelt bennük, ha pályájukon válaszút elé kerülnek, vagy ha olyan döntéseket kell meghozniuk, amelyek közvetlenül érintik a családjukat vagy az állásuk stabilitását. A fontos döntések persze senkinek sem könnyűek, de az átlagos Hatosok hatalmas érzelmi bonyodalmakat teremtenek maguknak belőlük, mert belekerülnek abba a folyamatba, hogy amint megvan az elhatározás arról, hogy mi a teendő, azonnal kétségeik támadnak vele kapcsolatban, vagy vissza is vonják. Emiatt aztán minden egyes fontosabb választás előtt kénytelenek végigszenvedni a szorongás, a kétség és az önmagukkal való vita viharait.

Döntéshozatali nehézségeik ellenére a 4. szinten álló Hatosok korántsem tekinthetők gerinctelen puhányoknak. Igazhívők, akik saját véleményük szerint csupán olyan alapvető érvényű előírásokat követnek, amelyeket be kell tartani, mert a tekintély súlya és a jól bevált hagyományos értékek állnak mögöttük. Az átlagos Hatosok ezért nem bánják, ha valamiféle "engedélyt" kapnak, mielőtt cselekednének, és az sem okoz gondot nekik, ha szabályokat és hivatalos formákat kell betartaniuk. (Sőt, az átlagos Hatosok ügyesen fordítják a maguk javára az autoritás által lefektetett szabályokat: gyakran nagyon kényelmes, ha az ő oldalukon áll a törvény és a rend.)

Tehát számos Hatosnak jó érzés, hogy hagyománytisztelő ember, hogy valamilyen szervezet része, hogy csapatjátékos; elsősorban ez a személyiségtípus népesíti be az intézményeket és hivatalokat, és ők alkotják a legkülönbözőbb csoportok gerincét is. Az átlagos Hatosokat nem nyomasztja, hogy szigorú szervezettség van az életükben, éppen ellenkezőleg, erősebbnek érzik magukat így. Ha valami önmaguknál nagyobbhoz tartoznak, akkor nem azt érzik, hogy egyedül vannak, hanem azt, hogy erősebbek és nagyobb biztonság veszi körül őket, pontosan mert valami olyasminek a részei, ami minden bizonnyal tartós. (Ilyen vonzereje lehet például egy szakmai társaságnak, egy klubnak vagy egy nagyvállalatnak éppúgy, mint a politikai pártoknak, az egyetemeknek, a szakszervezeteknek, a vallási irányzatoknak és szervezeteknek.) A csoportok és intézmények nyújtotta biztonság messze felülmúlja az egyes tagok erejét, és a csoportok sok olyan dolgot is elérhetnek, amire az egyének egyedül képtelenek. A csoportokon belül közeli barátságok szövődhetnek (a sportcsapatokon belüli bajtársiasságtól kezdve az egy irodában dolgozó nők összetartásáig sokféle kapcsolat sorolható ide), és ezek érzelmileg igen kielégítőek az átlagos Hatosok számára. Van azonban két lényeges hátulütője is a dolognak. Az első az, hogy az átlagos Hatosok egyre inkább azért tesznek meg valamit, mert a kötelességüknek érzik. Kezdi megviselni őket a felelősségérzet, és gyakran azon kapják magukat, hogy olyan feladatokat vállaltak el, amiket nem is akartak.

A második hátrány az, hogy ha valaki azonosítja magát egy csoporttal, politikai vagy vallási nézettel, hagyománnyal vagy szervezettel, akkor hajlamossá válik szűk látókörű módon szemlélni a világot, s mindenkit a "mi" és az "ők" egymással szembeálló csoportjaiba sorolni. Persze a világ sokkal egyszerűbb, ha az ember tudja, ki gondolkozik ugyanúgy, mint ő, ki fogadja el ugyanazokat az értékeket, ki vall vele azonos politikai, nemzeti vagy vallási nézeteket. Csakhogy a szűk látókörűség teljesen felesleges ellentéteket szít az emberek között. Ráadásul az átlagos Hatosok még a saját csoportjukon belül is figyelni kezdik, ki veszi ki a részét a közös munkából és ki nem. Nem szeretik, ha mások nem veszik ugyanolyan komolyan a kötelességeiket és kötelezettségeiket, mint ők. Ha a többi ember nem olyan lojális, nem olyan elkötelezett, az nemcsak dühíti, hanem fenyegeti is őket.

Az átlagos Hatosok szinte korlátlanul hűségesek azokhoz, akikkel azonosultak. Rendkívül nehezükre esik megszakítani érzelmi kötelékeiket, még akkor is, ha vágynának erre. ("Aki egyszer a barátom lett, az mindig a barátom is marad.") Ha a Hatosok odaadták valakinek a szívüket, akár egy emberhez, akár egy futballcsapathoz, egy országhoz vagy egy egyházhoz kötődnek. Elkötelezettségeik azért tartósak, mert nem felszínes választáson, hanem mély azonosuláson alapulnak, és személyiségük fontos részévé válnak. Emiatt az átlagos Hatosok egyre nehezebben kötelezik el magukat bárki vagy bármi mellett, mert tisztában vannak azzal, milyen óriási energiákat fognak befektetni elkötelezettségükbe. Egyre gyakrabban merül fel bennük a kérdés, hogy vajon ki méltó a hűségükre.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: bajtársiasságtól, hitrendszerekhez, futballcsapathoz, személyiségtípus, önbizalomhiányuk, megkérdőjelezni, kötelezettséget, gondolkodásukat, szabályzatokban, felelősségérzet, kötelességeiket, kötelességüknek, nagyvállalatnak, sportcsapatokon, dokumentumokban, végigszenvedni, döntéshozatali, erőforrásaikat, kötelességtudó, elvállalhatnak, szabadidejüket, összetartásáig, szervezeteknek, szövetségeseik, legkülönbözőbb, kialakítsanak, konfliktusaik, megtestesítői, útmutatásokat, szaktekintély, precedenseket, bonyodalmakat, bizottságokat, intézményekre, cselekednének, intézményeket, lojális kötelességtudó, személy vagy, kapcsolat szilárdságát, tekintély megtestesítői, átlagos Hatosok, cserkészek jelszava, átlagos Hatosokhoz, állapotban esetleg, családi költségvetést, rengeteg munkából, nyomás enyhül, átlagos Hatosoknál, egészségesebb szinteken, nagyrészt annak, vezető beosztásban, barátaikkal vagy, Hatos Archetípus Szintjei,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.11. 10:21 Ferenczi György: családi zenekarokat gyűjtöttünk be
12.11. 10:11 KSH: 3,1 százalékkal nőttek az árak novemberben
12.11. 10:01 Női kézilabda BL - Megbüntették a Ferencvárost
12.11. 10:01 Polgármestert választanak vasárnap Zalagyömörőn
12.11. 09:51 Nyolc gyanúsított ellen indítottak vizsgálatot az olasz diszkóban okozott t...
12.11. 09:41 Krónika 1. rész (napirend előtt: munkaidő-beosztás)
12.11. 09:41 Illegális bevándorlás - Szerb embercsempészek ellen emeltek vádat Szegeden
12.11. 09:11 Tőzsde - Pluszban nyitott Nyugat-Európa
12.11. 09:11 Bajnokok Ligája - A szerdai program
12.11. 09:11 BUX: 39 240,88 pont, +0,01 százalék a nyitáskor
Tudjátok ?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
Lesz eredménye a tüntetésnek ?
Mennyi ideig élhet egy benti macska?
Mennyire káros a szervezetre a dohányzás?
Milyen sorozatokat lenne érdemes néznem?
még több kérdés
Blog Címkék
Mikulás ajándékokkal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt  Jó reggelt  December 6.  Facebookon kaptam  Kiváló csütörtököt  Kellemes hétvégét  2018. December 6., csütörtöki ...  Boldog napot - Ildikó köszönt  Mírjam barátnőmtől a facebooko...  Gyurkovics Tibor: Vers a Miku...  Kellemes hétvégét  Facebookon kaptam  Kutya az ablakban  Szép estét  Donászi Magda: Télapó érkezés...  Kiváló csütörtököt  Skót lakodalom  Szép írások  Szép - Mikulás napot  Facebookon kaptam  Szép írások  Tehenes vicc  Ablakban hagyta az ajándékot a...  Télapó  Harmonia.......  Télapó  Távirat  Szép - Mikulás napot  Kalapács alá kerül az 5101/1....  Áldás  Szép írások  Nem hiába  Galgóczi Dóra : A Karácsony ér...  Facebookon kaptam  Angyal világában  Kiváló csütörtököt  Aranyosi Ervin: Télapócska - ...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  Fel nem foghatom!  Mai harmónia kártyám  Télapó és Tél anyó  Facebookon kaptam  Gyurkovics Tibor: Vers a Miku...  Facebookon kaptam  Advent  Fel nem foghatom!  Donászi Magda: Télapó érkezés...  Gyurkovics Tibor: Vers a Miku...  Már azt sem tudom....  Kiváló csütörtököt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép írások  Egy ajándék  Kellemes hétvégét  Boldog Mikulás-napot kívánok M...  Ősz világában  Mi van a csomagban?  Aranyosi Ervin: Álom-őrző Tél...  December, csak a szeretetről s...  Lobogó tűz  Facebookon kaptam  Na mit hozott a Mikulás?  Ősz világában  Facebookon kaptam  Angyal világában  Szép estét  Az emberség okkultizmus?  Facebookon kaptam  Sünike mikulás sapkában  Facebookon kaptam  Mikulás virág  Legyünk türelmesek magunkkal é...  Szép - Mikulás napot  Mikulás virág  Szép írások  Az emberség okkultizmus?  Kalapács alá kerül az 5101/1....  Facebookon kaptam  Zelk Zoltán: Télapó és a hóemb...  Running Wild - Treasure Island  Harmonia.......  Advent  Börtönben  Szép írások  Fel nem foghatom!  Kellemes hétvégét  Jiri Wolker - Mikulás napján  Mikulás  Mikulás,mikulás...  2018. December 6., csütörtöki ...  Lángot gyújtasz a szélviharban  Aranyosi Ervin: Én leszek a Mi...  Télapó  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
lojális kötelességtudó, személy vagy, kapcsolat szilárdságát, tekintély megtestesítői, átlagos Hatosok, cserkészek jelszava, átlagos Hatosokhoz, állapotban esetleg, családi költségvetést, rengeteg munkából, nyomás enyhül, átlagos Hatosoknál, egészségesebb szinteken, nagyrészt annak, vezető beosztásban, barátaikkal vagy, szaktekintély egyébként, kiképző őrmester, hadsereg szabályait, vallási szabályokat, társadalmi szabályokat, esetleges büntetést, szabályok megszegése, belső konfliktusaik, családjukat vagy, állásuk stabilitását, fontos döntések, elhatározás arról, önmagukkal való, tekintély súlya, maguk javára, autoritás által, személyiségtípus népesíti, legkülönbözőbb csoportok, átlagos Hatosokat, szakmai társaságnak, klubnak vagy, nagyvállalatnak éppúgy, politikai pártoknak, vallási irányzatoknak, egyes tagok, egyének egyedül, csoportokon belül, sportcsapatokon belüli, kötelességüknek érzik, második hátrány, világ sokkal, ember tudja, szűk látókörűség, emberek között, saját csoportjukon, közös munkából, többi ember, nemcsak dühíti, barátom lett, országhoz vagy, egyházhoz kötődnek, bajtársiasságtól, hitrendszerekhez, futballcsapathoz, személyiségtípus, önbizalomhiányuk, megkérdőjelezni, kötelezettséget, gondolkodásukat, szabályzatokban, felelősségérzet, kötelességeiket, kötelességüknek, nagyvállalatnak, sportcsapatokon, dokumentumokban, végigszenvedni, döntéshozatali, erőforrásaikat, kötelességtudó, elvállalhatnak, szabadidejüket, összetartásáig, szervezeteknek, szövetségeseik, legkülönbözőbb, kialakítsanak, konfliktusaik, megtestesítői, útmutatásokat, szaktekintély, precedenseket, bonyodalmakat, bizottságokat, intézményekre, cselekednének, intézményeket, csapatjátékos, irányzatoknak, karbantartják, költségvetést, gondolataikat, szervezettség, személyiségük, , ,
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 273 db bejegyzés
Összes: 273 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 79
  • e Hét: 526
  • e Hónap: 2183
  • e Év: 70274
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.