Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Én-Fény-Isten
  2019-01-17 07:57:12, csütörtök
 
  Néhány szavunk eredetéről

Magyarul: ÉN a FÉNY-ben: f ÉN y.

Néhány más nyelven szintén magába foglalja az én betűit a fény szó:
* németül: ICH a LICHT-ben,
* angolul: I a LIGHT-ban,
* lengyelül: JA a SWIATLO-ban.

Szavaink az én és a fény megnevezésére nem az újabb időkben keletkeztek. Legalább több ezer évesek. Vajon az egymással egyáltalán nem rokon nyelvekben miért fordulhat elő ilyen nagy hasonlóság?

Megtanít rá a magyarok istene, a magyar nyelv géniusza.

Amikor az én és fény szavakat a különféle nyelveken beszélő emberek megalkották, így tapasztalták: f ÉN y. Nagyon sok mást is tapasztaltak. Más nyelvekben ez nincs benne, pedig ők is így tapasztalhatták. Hogy a szóalkotásban eltérések adódtak a különféle népek között, az főként a sokrétű tapasztalásban, és a tapasztaltak eltérő látásában, a szóalkotásban fellépő hangsúlykülönbségekben keresendő. Más népek szavai másképpen keletkezhettek, mint amit felvázolok. Nem mondanám, hogy a beszélni kezdő ember gondolta az első szavait. A nyelvkeletkezés idején az ember még nem rendelkezett olyan önálló gondolkodással és erős éntudattal, mint amivel a mai ember rendelkezik. Tisztánlátó tudata volt. Nem volt kifejlett értelme és gondolkodása, de képekben látta a dolgok értelmét. Nem kellett gondolkodnia, mert az észleléssel együtt magától felmerült lelkében az, amit nekünk ma gondolkodással, belső erőfeszítésekkel kell megszereznünk. A fizikai érzékszervekkel már elmosódottan látta a fizikai világot, de a fizikai formák és színek mellett látta az ún. érzékfeletti világot, amely minden fizikait áthat és körbeölel. Látta, hogy mindenbe az isteni, a szellemi visz értelmet. Működő érzékfeletti szervei voltak, amivel tapasztalta, hogy érzékfeletti (szellemi-isteni) fényből származik minden. ÉNt látott, akármerre nézett. Mind-ÉN, minden lÉNy azonos eredete világos volt számára.

Látta, hogy ami él, ahhoz tartozik egy ÉN, ezért lÉNy. Minden lÉNy mindig fÉNyben él, ezért olyan nevet adott az önállóvá vált fÉNynek, vagyis önmagának, ami utal erre: ÉN. (A fizikai sötét ugyanis csupán fizikailag létezik, szellemileg akkor is fény van mindenütt.)

Az ember látta, hogy az ÉN az általános fÉNyvilágból, a szellemi világból különült el. Látta, hogy az ÉN a szellemi világban önállóvá vált fÉNy. A szellemi világot mennynek nevezte: mÉNny. Látta, hogy minden ÉN a mennyből, a fényből származik és halála után oda is tér vissza.

A mindenség, a világ része a menny.

A szellemi világban látott egészen magas rendű Énnel rendelkező lényeket. Őket elnevezte isteneknek. Volt már szava arra, amit csillagvilágként ismert meg, de a magyar csillag szó még nem létezett. Feltehetően az óperzsa csillag jelentésű aszter szóból fokozatosan kialakult az asztr-iszt-ist szó. A magyar ist csillag jelentésű lehet. Sok ma élő nyelv csillag jelentésű szava közös gyökérből sarjadt ki.

A csillag például:
* spanyolul: astro,
* olaszul: stella,
* románul: asterisc, astru, stea, steluta,
* angolul: star, asterisk,
* németül: Stern.

Az ősi Asszíriában és Babiloniában Istar volt az egyik istennő neve is. A főníciai megfelelője Astarte. Az Eszter név is perzsa eredetű és csillagot jelent.

Mivel a magasrendű lÉNyek lakhelyét az ember a csillagszférákban, az ég felé tekintve, a mennyben pillantotta meg, nevezte őket istÉNeknek, csillagÉNeknek. (Saját magát pedig csupán ÉNnek). CsillagÉN, azaz csillagvilágban, az egész kozmoszban, a mennyben élő magasztos ÉN (lény-fény). Közvetlen látással és hallással ismerte ezeket a szellemi lÉNyeket és látta, hogy az ő ÉNje még egészen éretlen és erőtlen hozzájuk képest. Amivel ők rendelkeznek, az adja teremtő erejüket. E tulajdonságokat hordozójukra utalva elnevezte erős ÉNnek, röviden erÉNynek. Az erős Én belső erőiből kiindulva jut a világban érvÉNyre. A legfőbb erő a szeretet, amivel mindent elérhet. A szellemi-isteni világot úgy hatja át az erÉNy (szerény, szeretet), mint a földi világot a napfény melege és a hő.

Mára a szellemieket közvetlenül tapasztaló tudás átmenetileg elveszett. Bár már újra ébredezik. A halál és új születés közötti életben, a szellemi világban azonban minden emberi ÉN tudja és belátja, hogy neki is erőssé kell válnia. Hogy ezt ne felejtse el, a vallások ismételten emlékeztetik rá. Tanítják, hogy az erÉNyes IstÉN vagy istÉNek különítették el az emberi ÉNeket a fÉNyben. Az istenek a világ- és lÉNyteremtők. Ők a világosság- és fényteremtők. Ők a fizikai világ, az anyagi kozmosz megalkotói. Ők a tér és az idő teremtői. Isten-idő: esztendő. Eszt-én-idő: csillagok mozgásából meghatározott idő. A csillagvilágokban élő magasztos lények szabályozzák a térbeli bolygómozgásokat is, ami alapján az idő múlását mérni tudjuk.

Amikor az ember látta, hogy milyen hatalmas jóság, igazságosság és szépség él az istenek mennyei világában, örömében megpróbálta utánozni a fejlődés hatalmas irányítóit, akik a szellemi szférákat, csillagvilágokat átzengő értelmes hangokkal teremtenek és rendeznek. S megszületett az isteni beszéd, az isteni zÉNgés mintájára az emberi ÉNek. Látta az ember, hogy az összes ÉN, mind-en, ami őt a földi világban körülveszi, az ,,isteni énekből" (szférák harmóniája) származik: ist-ÉN-ektől és énekből.

A Bibliában is találunk erre utalást. Például a János evangélium első mondataiban: ,,Kezdetben volt az Ige és az Ige Istennél volt és Isten volt az Ige. Minden általa lett[...]", Az értelmesen dallamos, zengő isteni szó rendezte és formálta a születőben lévő anyagi világot, az élettelen és élő formákat.

Amit látunk magunk körül, annak eredete istÉNi és tÉNynek hívjuk. Ami a földi világban megjelent, az istÉNi alkotás eredménye. Az alkotás mindig a jelen, az eredmény mindig a múlt. A magyarban a múlt idő jele a ,,-t" vagy ,,-tt". Minden élettelen és élő, amit látunk és tapasztalunk, szellemi-istÉNi eredetű, ezért a szó elején hangsúllyal ott a ,,t": tÉNy, teremtmÉNy. Az a teremtmény pedig, amire leginkább a növekedés a jellemző, lett magyarul a növÉNy.

Ami fontos, az a LÉNYeg, mert LÉNYektől ered, vagy mert magában rejti a lényt.

Emlékeztetőül:

Isten-én-minden-menny-fény-lény-tény-teremtmény-növény-erény-érvény- esztendő-zengés-ének-lényeg-élmény

Írta: Gellért Ferenc
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: erőfeszítésekkel, csillagvilágokat, bolygómozgásokat, csillagvilágként, tulajdonságokat, érzékszervekkel, nyelvkeletkezés, tapasztalhatták, csillagvilágban, tapasztalásban, keletkezhettek, gondolkodással, csillagéneknek, emlékeztetőül, megszereznünk, megnevezésére, szóalkotásban, meghatározott, fényteremtők, tapasztalunk, különítették, gondolkodnia, tapasztaltak, szabályozzák, babiloniában, megszületett, igazságosság, rendelkezett, fényvilágból, gondolkodása, lényteremtők, érzékfeletti, hordozójukra, tapasztalták, rendelkeznek, szellemieket, fény megnevezésére, újabb időkben, egymással egyáltalán, magyarok istene, magyar nyelv, különféle nyelveken, szóalkotásban eltérések, különféle népek, sokrétű tapasztalásban, tapasztaltak eltérő, szóalkotásban fellépő, beszélni kezdő, első szavait, nyelvkeletkezés idején, dolgok értelmét, észleléssel együtt, Babiloniában Istar, Gellért Ferenc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Makszim Gorkij gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Radikális szeretet  Gonosz démon-álarc  A másik dolog,  Alvó cicák  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Esti kép  Mi lenne ha  A sors  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Sokan azt tartják  Egy maradéktalanul uralt világ  Reggel van  Makszim Gorkij gondolata  Albert Einstein gondolata  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 19  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Idő  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Idő  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Fekete István - Akác  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Png kutya  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Png fotel  Alázat  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Hiányzik  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  képre írva  Fekete-erdő desszert  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png csokor  Az igazi szeretetért rendszeri...  Minden harmadik...  Szép estét kedves látogatóimna...  Bounty krémes  s immár én is felragyogva, ért...  Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Boldog születésnapot a ma ünne... 
Bejegyzés Címkék
fény megnevezésére, újabb időkben, egymással egyáltalán, magyarok istene, magyar nyelv, különféle nyelveken, szóalkotásban eltérések, különféle népek, sokrétű tapasztalásban, tapasztaltak eltérő, szóalkotásban fellépő, beszélni kezdő, első szavait, nyelvkeletkezés idején, dolgok értelmét, észleléssel együtt, fizikai érzékszervekkel, fizikai világot, fizikai formák, szellemi visz, önállóvá vált, fizikai sötét, ember látta, általános fÉNyvilágból, szellemi világból, szellemi világban, szellemi világot, fényből származik, világ része, magyar csillag, óperzsa csillag, csillag például, egyik istennő, főníciai megfelelője, magasrendű lÉNyek, mennyben pillantotta, egész kozmoszban, szellemi lÉNyeket, adja teremtő, világban érvÉNyre, szellemi-isteni világot, földi világot, napfény melege, szellemieket közvetlenül, vallások ismételten, erÉNyes IstÉN, emberi ÉNeket, fizikai világ, anyagi kozmosz, térbeli bolygómozgásokat, istenek mennyei, fejlődés hatalmas, szellemi szférákat, isteni beszéd, isteni zÉNgés, emberi ÉNek, földi világban, értelmesen dallamos, születőben lévő, istÉNi alkotás, alkotás mindig, eredmény mindig, erőfeszítésekkel, csillagvilágokat, bolygómozgásokat, csillagvilágként, tulajdonságokat, érzékszervekkel, nyelvkeletkezés, tapasztalhatták, csillagvilágban, tapasztalásban, keletkezhettek, gondolkodással, csillagéneknek, emlékeztetőül, megszereznünk, megnevezésére, szóalkotásban, meghatározott, fényteremtők, tapasztalunk, különítették, gondolkodnia, tapasztaltak, szabályozzák, babiloniában, megszületett, igazságosság, rendelkezett, fényvilágból, gondolkodása, lényteremtők, érzékfeletti, hordozójukra, tapasztalták, rendelkeznek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 240
  • e Hét: 725
  • e Hónap: 3150
  • e Év: 14084
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.