Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Enneagram: Függelék
  2019-01-17 08:30:07, csütörtök
 
  (Don Richard Riso / Russ Hudson - Személyiségtípusok)

A fejlődési szintek értelme

Szeretnénk teljesebb magyarázatot adni arról, hogy mi történik az egyes szinteken, ezért az alábbiakban kibővített formában is ismertetjük a Részletes útmutatóban közölt rövid leírásokat. Az egyes személyiségtípusokra vonatkozó leírások és személyiségrajzok az alábbi rendszernek felelnek meg.

Egészséges szintek

1. szint: A felszabadultság szintje:

Azáltal, hogy szembeszáll Fő félelmével (amely gyermekkorában, az ego fejlődése során alakult ki) és legyőzi azt, a személy felszabadul és túllép egóján, és ekkor elkezdheti megvalósítani tényleges énjét. Paradox módon eléri Fő vágyát is, s ezzel elkezdi kielégíteni valódi szükségleteit. (A Fő félelem és a Fő vágy részletesebb tárgyalása az Understanding the Enneagram című könyv 2. fejezetében található meg.) Emellett sajátos, típusonként eltérő lelki képességek és erények jelennek meg. Ez az ideális állapot, amikor az egyén lelkileg a legegészségesebb,és legkiegyensúlyozottá és szabaddá válik. Éntudata a "személyiség" felől a "lényeg" felé kezd eltolódni, és az is lehetséges, hogy a személy elkezdi beépíteni magába az integrációja irányába eső típus számos egészséges tulajdonságát.

2. szint: A pszichológiai képesség szintje:

Ha a személy enged Fő félelmének, ezen a szinten kompenzációként egy Fő vágy jelenik meg. A személy még mindig egészséges, de a Fő félelemnek való behódolás miatt szorongások ébrednek benne, s azokra válaszul fejlődni kezd egója és ego-védelme. Ezen a szinten kifejeződik a személy éntudata (lásd az Understanding the Enneagram 2. fejezetét.) és "kognitív stílusa" (amelyek a jungi attitűdöknek felelnek meg). A Fő vágy egy egyetemes, pszichológiai emberi szükséglet, amely - ha helyesen fejezik ki - megkapja azt, amire a személynek szüksége van, s egyben megadja az énen való túllépés kulcsát is.

3. szint: A társadalmi értékesség szintje:

A személy enged másodlagos félelmeinek és vágyainak, akkor az egója tevékenyebbé válik, és kialakítja a jellegzetes egyéniséget, a maga szociális és személyes képességeivel. A személy még mindig egészséges, de már nem annyira, mint a két előző szinten, mivel már egóját és egyéniségét is védekező mechanizmusok veszik körül (lásd az Understanding the Enneagram 2. fejezetét). Ezen a szinten jelennek meg azok az egészséges szociális jellemzők, amelyeket a típus másokkal szemben fejez ki. Az ego még a 2. szinten azonosult bizonyos pozitív tulajdonságokkal, s most cselekvések révén próbálja megerősíteni azokat. Amíg a személyiség, az ego és a védelmi rendszerek is működnek, a személy nem válhat komolyabban kiegyensúlyozatlanná, és képes arra, hogy Fő félelme leküzdése és Fő vágya helyes kifejezése révén elérjen (vagy visszatérjen) az 1. szinten való működéshez.

Átlagos szintek

4. szint: A kiegyensúlyozatlanság szintje:

Mivel a személy enged egy komolyabb jellemző kísértésnek (lásd az Understanding the Enneagram 2. fejezetét), amely ellentétes saját maga és fejlődése érdekeivel, az ego felduzzad, védelmi rendszerei megnövekszenek, és megjelenik a kiegyensúlyozatlanság. A kiegyensúlyozatlanságok fenntartásához a típus pszichikai energiáját kell használni. Ezen a szinten kezdődhet meg a személy alászállása egy "pszichológiai zsákutcába" - ha nem áll ellen ennek a folyamatnak, egyre több konfliktussal kell számolnia a pszichéjén belül éppúgy, mint emberi kapcsolataiban. A személy igen erősen azonosul egy adott társadalmi szereppel, amit aztán védelmeznie kell.

5. szint: A környezetirányítás szintje:

Az ego jelentősen megnövekszik, miközben a személy a típusra jellemző módon igyekszik irányítása alá vonni a környezetét (és különösen a többi embert) . (A visszahúzódó típusoknál (lásd 439. oldal) az "ego-növekedés" káros, mivel ezzel párhuzamosan az egyéniség összeesik, és a személy visszahúzódik a társas érintkezéstől.) A személynek most el kell érnie, hogy a többi ember elfogadja és megerősítse énképét, és kielégítse egója szükségleteit is. A védekezőmechanizmusok konfliktusokat eredményeznek a pszichéjén belül és emberi kapcsolataiban egyaránt, és kudarcuk esetén fokozódni kezd a szorongás. Az ezen a szinten megjelenő fellegek már észrevehetően negatívabbak a korábbi szinteken látottaknál. Ez a szint fordulópont a típus leromlásában, mivel innen lefelé a jellegek egyre egocentrikusabbá, védekezőbbé és ellentmondásosabbá válnak.

6. szint: A túlkompenzálás szintje:

Az ego egyre fokozódó felduzzadása, illetve az 5. szinten látott viselkedés kudarca konfliktusokat és szorongásokat idéz elő, és a személy - hogy megszerezze, amit akar - túlkompenzálással reagál azokra. Jellegzetes, típusonként eltérő egocentrizmus jelenik meg, és emellett túlkompenzált, szélsőséges viselkedésformák is felbukkanhatnak, amelyeket a többi ember általában ellenszenvesnek talál (de nem tart betegesnek). Egyre több a konfliktus másokkal, mivel a személy egocentrikusan kezd viselkedni, hogy fenntarthassa egója túlburjánzott állapotát. Ezen a szinten minden típus olyan tetteket követ el mások kárára, amelyek valami módon összefüggésben állnak a típus Fő félelmével.

Egészségtelen szintek

7. szint: A sérelem szintje:

A személy védelmi rendszerei valami okból nem működtek, és ez súlyos reakciókat okoz. Minden típus sajátos túlélési technikát alkalmaz, valamilyen kétségbeesett, egészségtelen "önvédelmi" reakciót, hogy megtámogassa egóját (amelyet az igen felerősödött szorongások ostromolnak). Ez a reakció sérti az én vagy mások (esetleg mindkettő) integritását, és ezért súlyos személyes konfliktusokat vált ki. Ez az állapot súlyosan neurotikus és kiegyensúlyozatlan, de még nem teljesen patologikus. Az egészségtelen szintekre általában szélsőséges környezeti stresszhatások és/vagy súlyos és tartós gyermekkori bántalmazások következtében süllyednek.

8. szint: A téveszmés gondolkozás és kényszeres viselkedés szintje:

A szorongások fokozódásával igen erős, pszichén belüli konfliktusok jelentkeznek, és a személy inkább megpróbálja átalakítani a valóságot, semhogy engedjen szorongásainak. A gondolkozás és az észlelés, az érzések és a viselkedés is súlyosan torzulttá, kötötté válnak; ez tehát már teljesen patologikus állapot. A személy - a típusra jellemző módon - kezdi elveszíteni a kapcsolatát a valósággal (és valamiképp téveszméssé válik); az ebből kialakuló viselkedés a "kényszeres" szóval jellemezhető. Megjegyzendő, hogy a 2.szinten megjelent, majd az 5. szinten megnagyobbodott pszichológiai képesség ezen a szinten már téveszméssé vált.

9. szint: A patologikus károkozás szintje:

Ez a végső patologikus állapot, ahol nyíltan romboló viselkedés fejeződik ki. Mivel a személy téveszméi miatt teljesen elveszítette a kapcsolatát a valósággal, hajlandóvá válik elpusztítani az ént, a többi embert vagy mindkettőt, hogy megvédje egostruktúráját és azon téveszméit, amelyek megvédik a további szorongásoktól, illetve fenyegetésektől. Megjelennek a közvetlen vagy közvetett, tudatos vagy tudattalan károkozás különböző formái (beleértve a latens önpusztító hajlamokat is), amelyek súlyos összeomláshoz, erőszakos cselekedetekhez vagy akár halálhoz vezethetnek.



A szintek értelmének ezen rövid leírásai persze még mindig nem teljes értékűek. Mindazonáltal ahhoz rövidségük ellenére is elegendőnek tűnnek, hogy segítségükkel megértsük a szintek szerkezetét és azokat a jellegzetes összefüggéseket, amelyek valamennyi típusnál megfigyelhetőek. Megjegyzendő, hogy az ego 2. szinten jelenik meg, és a 9. szintig lépésről lépésre egyre nagyobb, egyre pusztítóbb lesz. Az is említést érdemel, hogy ennek a fordítottja történik a személyes szabadsággal: a személy 1. szinten a legszabadabb, aztán egyre kötöttebbé ("kényszeresebbé") válik, ahogy a 9. szint súlyosan patologikus állapotáig romlik. A neurózisban már lényegében nincs szabadság, míg az egészséges állapotot éppen a szabadság jelzi - a további integrációt pedig egyre fokozódó személyes szabadság kíséri.

Fordította: Sóskuthi György
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: viselkedésformák, legegészségesebb, tulajdonságokkal, egocentrikusabbá, ellenszenvesnek, felbukkanhatnak, felszabadultság, cselekedetekhez, összefüggéseket, egostruktúráját, megnagyobbodott, megfigyelhetőek, fenyegetésektől, kompenzációként, túlkompenzálás, fenntartásához, gyermekkorában, megnövekszenek, kapcsolataiban, konfliktusokat, szorongásainak, szorongásoktól, kényszeresebbé, összefüggésben, stresszhatások, egocentrikusan, képességeivel, pszichológiai, mechanizmusok, összeomláshoz, megvalósítani, understanding, egocentrizmus, szükségleteit, segítségükkel, tulajdonságát, fejlődési szintek, egyes szinteken, alábbiakban kibővített, alábbi rendszernek, felszabadultság szintje, személy felszabadul, ideális állapot, egyén lelkileg, személy elkezdi, integrációja irányába, pszichológiai képesség, személy enged, szinten kompenzációként, szinten kifejeződik, személy éntudata, jungi attitűdöknek, Richard Riso, Russ Hudson, Sóskuthi György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Zilahy Lajos gondolata  Alvó cicák  A Magyar Költészet napja alkal...  39 ígéret  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Egy gondolat  Egy gondolat  Segíts neki dicsérni Téged  Jó éjszakát  Vito Giaquinto gondolata  Szabó T. Anna - Pitypang  Vidámság  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Jó éjszakát  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Paul Éluard - És egy mosoly  Anyámról való emlékek  Önmaga ellenére  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Vito Giaquinto gondolata  Walter Chrysler mondta  Segíts neki dicsérni Téged  Esterházy Péterre emlékezünk  Otthon  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Szép estét  Gebhardt Nóra versei II.  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szép estét  Paul David Tripp Április 12  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Különleges  39 ígéret  Hogyan válunk hűségesekké?  Tanmese  Pitypang szökőkút  Előfordul, hogy  Robert Merle tollából  Zilahy Lajos mondta  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Borzasztó  Szeretem ujjad karcsuságait,  Martin Buber, A haszidim meséi  Az ókori görögök sebkezelésre ...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  jó reggelt 
Bejegyzés Címkék
fejlődési szintek, egyes szinteken, alábbiakban kibővített, alábbi rendszernek, felszabadultság szintje, személy felszabadul, ideális állapot, egyén lelkileg, személy elkezdi, integrációja irányába, pszichológiai képesség, személy enged, szinten kompenzációként, szinten kifejeződik, személy éntudata, jungi attitűdöknek, személynek szüksége, énen való, társadalmi értékesség, egója tevékenyebbé, jellegzetes egyéniséget, maga szociális, szinten jelennek, egészséges szociális, típus másokkal, védelmi rendszerek, komolyabb jellemző, típus pszichikai, szinten kezdődhet, személy alászállása, pszichéjén belül, személy igen, adott társadalmi, típusra jellemző, többi embert, visszahúzódó típusoknál, egyéniség összeesik, személy visszahúzódik, társas érintkezéstől, személynek most, többi ember, szinten megjelenő, korábbi szinteken, szint fordulópont, típus leromlásában, jellegek egyre, túlkompenzálás szintje, konfliktus másokkal, személy egocentrikusan, szinten minden, sérelem szintje, személy védelmi, igen felerősödött, reakció sérti, állapot súlyosan, egészségtelen szintekre, téveszmés gondolkozás, szorongások fokozódásával, személy inkább, ebből kialakuló, patologikus károkozás, végső patologikus, személy téveszméi, további szorongásoktól, közvetlen vagy, latens önpusztító, szintek értelmének, szintek szerkezetét, jellegzetes összefüggéseket, fordítottja történik, személyes szabadsággal, egészséges állapotot, szabadság jelzi, további integrációt, viselkedésformák, legegészségesebb, tulajdonságokkal, egocentrikusabbá, ellenszenvesnek, felbukkanhatnak, felszabadultság, cselekedetekhez, összefüggéseket, egostruktúráját, megnagyobbodott, megfigyelhetőek, fenyegetésektől, kompenzációként, túlkompenzálás, fenntartásához, gyermekkorában, megnövekszenek, kapcsolataiban, konfliktusokat, szorongásainak, szorongásoktól, kényszeresebbé, összefüggésben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 116
  • e Hét: 268
  • e Hónap: 881
  • e Év: 11815
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.