Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
ooOoo
  2019-01-17 09:46:09, csütörtök
 
   
  Richard Rohr - Andreas Ebert: Enneagram - A lélek kilenc arca

Egy enneagrammatikus karácsonyi prédikáció

Amikor Jézus megszületett, az emberiség kilenc nagy bűne is tudomást szerzett a Megváltó születéséről. A hír szíven ütötte őket. Vágyat ébresztett bennük. Ugyanakkor félelmet is. Egy megváltó! Lehet, hogy az majd kigyomlálja őket, és kihúzza alóluk a talajt. Elmeneküljenek? De hová? Vagy inkább ők is a gyermek elébe járuljanak?

Előlép a Harag, és így szól: "Na végre eszébe jut már a jó Istennek, hogy csináljon valamit! Nézzétek csak e minden elgondolható világnak legrosszabbikát! Miért nem teremtette Ő, és persze az emberek, rögtön jobbá ezt a világot? Lefogadom: ez a Jézus sem fog semmin sem változtatni!"

És azt mondja a Büszkeség: "Nekem nincs szükségem megváltóra. Én mindig tudtam segíteni magamon. Azon kívül személyes meghívót is küldhetett volna. Lenne egy-két jó tanácsom a számára, amit megszívlelhetne!"

Akkor előlép a Hazugság, aki szívesen nevezi magát "sikeresnek": "Egy megváltó egy ócska istállóban?!" - fakad ki indulatosan - "Ez már eleve bukásra ítéltetett. És hogy lett előadva a dolog! Még csak a sajtó sem közölt róla semmit! Teljesen máshogy kéne eladni ezt az egészet!"

A hírt meghallva elsápad az Irigység. "Megváltó az egész világ számára!" - húzza fel az orrát - "Ha odamennék, én is csak egy lennék a sok közül. De talán mégis csak meg kéne tiszteljem őt rendkívüli jelenlétemmel... akkor mások sápadnának el."

Ekkor a Fösvénység így hallatja hangját a háttérből: "Ajándék!" - mormogja - "Ajándékot akarnak tőlem. Nekem ki ajándékoz valamit?!" Majd újra hallgatásba burkolódzik.

Akkor dadogva szólal meg a Félelem: "Ha eljön a Mennyek Királya, ez nem fog tetszeni a világ urainak. Azt mondják, a Messiás igazságot tesz majd. Ha odamegyünk, gyanúsak leszünk mi is, és belekeveredünk a dologba. Én inkább távol tartom magam!"

És akkor beleszól a jól táplált Kicsapongás: "Istálló!" - mondja - "Ez olyan trágya szagú, komor és lehangoló. Én élni akarok! Ünnepelni! Úgy sem tehet egyebet az ember."

Akkor az asztalra csap az Erőszakosság: "Hát hogyan változtathatná meg egy gyámoltalan gyermek a világot! Ehhez hatalom kell! Pénz! Páncél! Annak a gyereknek magának is oltalomra van szüksége. Majd én odamegyek, és magam veszem kezembe a dolgot. Jól elkenem a száját annak, aki bántani akarja azt a gyereket!"

Utolsónak a Lustaság jelentkezik: "Fárasztó az út." - mondja - "Kétlem, hogy megérné a fáradtságot. Azon kívül én bizonyára úgysem érdeklem a megváltót. Helyezzük magunkat kényelembe, és hagyjunk mindent úgy, ahogy megszoktuk!"

Valami kitörő lelkesedésről tehát nem lehet beszélni. De furcsa módon a kilenc bűn (fődémonok) mégiscsak leküzdi ellenállását, ellenkezését, és felkerekedik, hogy elmenjen a Megváltóhoz, pontosabban valami mágneses erő vonzza őket a gyermekhez.

Amikor az istállóhoz érnek, résnyire nyitva van az ajtó. Belülről meleg fény sugárzik az éjszakába. Szabódva egymás után belépnek. Csak a Fösvénység marad kint, és az ablakon keresztül figyel mindent.

(Tehát nyolcan lépnek be.)

Az istállóban nagy csend van. József hátul áll, félhomályban. Úgy tűnik, Mária nem vesz tudomást vendégeiről. A bölcsőben fekvő gyermek azonban mosolyogva széttárja karjait, mintha üdvözölni akarná az érkezőket. Azután rájuk néz. Mindannyiukra - azonban úgy, hogy mindegyikük azt hiszi, egyedül neki szól a pillantás. Ők is a gyermekre néznek. Semmi más nem történik. És mégis hirtelen úgy tűnik a számukra, mintha a gyermek mindegyikükhöz szólana, anélkül azonban, hogy kinyitná száját. És ez a szavak nélküli beszéd, mégis minden szónál világosabb.

A gyermek először a Haragra néz, s annak úgy tűnik, mintha ezt mondaná: "Te mérgelődsz Istenen és a világon, az emberek rendetlenségén, a hatalmon lévők arroganciáján és az elnyomottak ostobaságán, legfőbbképpen saját fogyatékosságod miatt. Add nekem haragodat! Törd darabokra dühödet, és tedd a tűz parazsába, hogy heve felmelegítse ezt az istállót! Én neked adom türelmemet. Az lassan, de biztosan meg fogja menteni a világot. Legyen türelmed saját magadhoz! Bocsásd meg embertársaidnak tökéletlenségüket! A megbocsátás az egyetlen dolog, ami változtat. Bízz! A jó, ha lassan is, növekszik!" Akkor térdre borul a Harag, és olyan végtelen higgadtságot érez, mint még soha annak előtte.

Ezután a gyermek a Büszkeségre néz, s annak úgy tűnik, mintha ezt mondaná: "Te nélkülözhetetlenné tetted magad, s minduntalan mások segítségére siettél, még ha nem is hívtak, így magadhoz láncoltál másokat. Megbetegít, ha nem hálásak neked. Add nekem koronádat! Nézd: én egyszerűen csak itt vagyok. Teérted. Fogadd el ezt az ajándékot. Ez az igazi alázat." Akkor térdre borul a Büszkeség, és szíve hirtelen végtelen tágassá lesz, szabadnak érzi magát, valóban szabadnak.

Ezután a gyermek a Hazugságra pillant, s annak úgy tűnik, mintha ezt mondaná: "Te félsz, hogy eltéveszted célodat, s hogy kudarcot vallasz. Apró trükkjeiddel akarod elkerülni, hogy vesztesként állj előttünk. Én azonban átlátok rajtad. Azt is látom benned, ami nem ragyogó. Add nekem a kudarctól való félelmedet!" Akkor meghajol a Hazugság a gyermek előtt, hirtelen világosnak és reménytelinek érzi magát, s tudja, minden jóra fordul.

Ezután az Irigység szemébe néz a gyermek, s annak úgy tűnik, mintha ezt mondaná: "Azért kell mindig másokhoz hasonlítani magadat, mert kételkedsz magadban. Azért sajnálod magad, mert úgy tűnik, senki mástól nem várhatsz együttérzést. Érzéseid játékszere vagy. Add nekem magasan szárnyaló, és mélységekbe zuhanó érzéseidet! Elvágyódásodat a honvágyadat. S cserébe fogadd az én egyszerű szépségemet. Egyszerűen csak legyél ott!" Ekkor nagy csend támad az irigység szívében. Elül benne minden vihar. Egyszerűen és minden mesterkéltség nélkül letérdel a gyermek előtt.

Ebben a pillanatban úgy tűnik, az ajtó előtt álló Fösvénységnek, mintha a gyermek behívná. Szégyenkezve lép be az istállóba. Amikor a gyermek ránéz, úgy tűnik neki, mintha ezt mondaná: "A te szíved sohasem kapott igazi melegséget. Mindig magadnak kellett gondoskodni magadról. A túlélés érdekében vagyont és tudást halmoztál fel. Engedd, hogy felmelegítselek! Engedd, hogy megérintselek!" És a gyermek a kezecskéjét nyújtja a Fösvénység felé, az pedig csókkal illeti azt, majd lehúzza drága gyűrűjét ujjáról és Mária lábai elé teszi. Melegség önti el szívét, s úgy érzi, először van otthon.

Habozva lép elő a Félelem. A gyermek ránéz, ő azonban nem meri felemelni tekintetét. S mégis úgy tűnik neki, mintha ezt mondaná: "Nem bízol Istenben, a világban és saját magadban. Félsz önmagadra támaszkodni. Azért alkalmazkodsz, hogy ne tűnj fel. Biztonság után sóvárogsz. Nézz rám! Bennem bízhatsz. És saját magadban is! Ne félj a kockázattól! Én veled vagyok!" Akkor a Félelem hatalmas, jóságos erőt érez szívében, mint még soha annak előtte. Ő azonban nem térdel le a gyermek előtt, hanem hirtelen kihúzza magát, és bátran a gyermek szemébe néz - és magában örök hűséget esküszik neki.

És a Kicsapongás is elkapja a gyermek tekintetét, és ezt a hangot hallja: "Látod milyen kevés elég nekem? Érzed e hely szent komolyságát? Add nekem a sötétségtől, a szenvedéstől és haláltól való félelmedet! Add nekem a fogyasztáskényszeredet, amivel bódítod magad! Merd végre meggyászolni gyermekkorod elfojtott fájdalmait! Én pedig olyan igazi örömöt ajándékozok neked, aminek nem kell a sötétségbe néznie." Ekkor egy fénysugár tör elő a Kicsapongás lelkének mélységéből, és beragyogja arcát. A gyász könnyei folynak szeméből. És mindkét érzés jó.

Az Erőszakosság mindezidáig csodálatosképpen nyugodt maradt, most azonban előhozakodik: "Nem tudok tovább várni! Látom számomra teljesen felfoghatatlan gyengeségedet. Mégis úgy tűnik, nagyobb hatalmad van nálam. Leteszem a fegyvert. Neked adom túlkapásaimat és magabiztosságomat. Hány emberen gázoltam végig, a földbe döngölve és elnyomva őket! Csodálom tisztaságodat! Olyasvalamit szeretnék tőled kérni, amit még senkinek sem mondtam: bocsásd meg bűneimet! Tisztíts meg! Téged akarlak szolgálni!" Az Erőszak letérdel a gyermek előtt. Úgy érzi, mintha teljesen átjárná a gyermek ártatlansága, és a gyermeknek nem kell többé semmit mondania.

Végül a gyermek az utolsó bűnre, a Lustaságra pillant, s annak úgy tűnik, mintha ezt mondaná: "Nézd, milyen kényelmetlen helyem van. Mégis tele vagyok energiával. Elhatároztam, hogy szeretek és odaadom magam. Szükségem van rád. El kell juttatnod békémet az emberekhez, még akkor is, ha el kell szenvedj néhány karcolást emiatt. Számítasz rám és én is számítok rád. Add nekem a beletörődésedet és közönyödet!" Azt gondolod, te vagy az utolsó. Bizonnyal az első lesz belőled!"

Akkor a Lustaság jelt ad a többieknek, mindannyian fölállnak és megfogják egymás kezét. Körbeállják a gyermeket, örömmel telt szívvel nézik, és nem tudnak betelni a látvánnyal. Ezután egymásra néznek, átölelik egymást, és békességet kívánnak egymásnak. És mind a kilenc bűn megváltatott az emberré vált Isten látványa és imádata révén.

(Deitrich Koller, átdolgozta Andreas Ebert)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: csodálatosképpen, enneagrammatikus, beletörődésedet, embertársaidnak, felmelegítselek, megszívlelhetne, fogyatékosságod, legrosszabbikát, mindegyikükhöz, rendetlenségén, belekeveredünk, felfoghatatlan, változtathatná, elvágyódásodat, elmeneküljenek, alkalmazkodsz, lelkesedésről, tisztaságodat, megérintselek, legfőbbképpen, jelenlétemmel, túlkapásaimat, arroganciáján, mindannyiukra, reménytelinek, fösvénységnek, gyengeségedet, mesterkéltség, előhozakodik, gyermekkorod, kényelmetlen, trükkjeiddel, ártatlansága, együttérzést, meggyászolni, olyasvalamit, lélek kilenc, enneagrammatikus karácsonyi, emberiség kilenc, majd kigyomlálja, gyermek elébe, ócska istállóban, hírt meghallva, egész világ, világ urainak, asztalra csap, gyámoltalan gyermek, gyereknek magának, száját annak, istállóhoz érnek, ablakon keresztül, istállóban nagy, Richard Rohr, Andreas Ebert, Amikor Jézus, Mennyek Királya, Deitrich Koller,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Neked tudnod kell  Jézus  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Mai harmónia kártyám  Alvó baby  Vágyakozás  Vízeslés  Narancskristály  Aratás  Hosszú időn át volt jégmentes ...  Ma Győr - beoltják a mamát  Minden ember egy csoda  Facebookon kaptam  A szerencse  Kék fluoritkristály  Tavaszi kép  Helyettesítés  Megfontolandó : Buddha tanítás...  Facebookon kaptam  Edinburgh hercege és II. Erzs...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Biztonságban Istenben  Elmélyedni Jézus életében  Zöld drágakőkristály  Tavaszi kép  Elmélyedni Jézus életében  Mindent, amit adtál.....  Facebookon kaptam  Jó tesz a bélrendszernek  Jézus  Vágyakozás  Facebookon kaptam  Krisztus követése  Barna drágakő kristály  A Janssen védőoltásról  Zöld drágakőkristály  Jó tesz a bélrendszernek  Aranyosi Ervintől idézet  Boldog születésnapot a ma ünne...  Biztonságban Istenben  Lehetetlen  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Narancskristály  Facebookon kaptam  Az élet rövid......  Mai harmónia kártyám  Elvetettség és szenvedés  Kereszt  Kereszt  Az élet rövid, élj!  Játszuk el, hogy most neked is...  Koronavírus és az immunrendsze...  Árvácska csokor  Ma Győr - beoltják a mamát  Jézus  Narancskristály  A kereszt nagysága  A szerencse  Kereszt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Kereszthalál  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Krisztinától  Női lélek Fontos vagy. Mert v...  3,5 millió beoltottnál nyitha...  Naplemente  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Elvetettség és szenvedés  Kereszt  Jó tesz a bélrendszernek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Az önsajnálat  5307 az új fertőzött, elhunyt ...  Jó reggelt mindenkinek  Pécs tavasszal  Tavaszi kép  Aratás  Jézus  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Zöld turmalinkristály  Tavaszi kép  Vízeslés  Várják a túristákat......  Tavaszi kép  "A vendégek miatt..."  Facebookon kaptam  Biztonságban Istenben 
Bejegyzés Címkék
lélek kilenc, enneagrammatikus karácsonyi, emberiség kilenc, majd kigyomlálja, gyermek elébe, ócska istállóban, hírt meghallva, egész világ, világ urainak, asztalra csap, gyámoltalan gyermek, gyereknek magának, száját annak, istállóhoz érnek, ablakon keresztül, istállóban nagy, bölcsőben fekvő, gyermekre néznek, gyermek mindegyikükhöz, szavak nélküli, gyermek először, emberek rendetlenségén, hatalmon lévők, elnyomottak ostobaságán, egyetlen dolog, igazi alázat, kudarctól való, gyermek előtt, irigység szívében, ajtó előtt, gyermek behívná, gyermek ránéz, túlélés érdekében, kezecskéjét nyújtja, pedig csókkal, gyermek szemébe, gyermek tekintetét, hangot hallja, sötétségbe néznie, gyász könnyei, földbe döngölve, gyermek ártatlansága, utolsó bűnre, első lesz, emberré vált, csodálatosképpen, enneagrammatikus, beletörődésedet, embertársaidnak, felmelegítselek, megszívlelhetne, fogyatékosságod, legrosszabbikát, mindegyikükhöz, rendetlenségén, belekeveredünk, felfoghatatlan, változtathatná, elvágyódásodat, elmeneküljenek, alkalmazkodsz, lelkesedésről, tisztaságodat, megérintselek, legfőbbképpen, jelenlétemmel, túlkapásaimat, arroganciáján, mindannyiukra, reménytelinek, fösvénységnek, gyengeségedet, mesterkéltség, előhozakodik, gyermekkorod, kényelmetlen, trükkjeiddel, ártatlansága, együttérzést, meggyászolni, olyasvalamit, felmelegítse, erőszakosság, félhomályban, megszületett, szenvedéstől, ellenkezését, felkerekedik, szégyenkezve, születéséről, higgadtságot, megváltatott, elhatároztam, ellenállását, elgondolható, gondoskodni, támaszkodni, komolyságát, sötétségtől, kicsapongás, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 57
  • e Hét: 576
  • e Hónap: 1329
  • e Év: 12587
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.