Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Enneagram - Hetes Archetípus Szintjei
  2019-01-29 11:56:22, kedd
 
  (Don Richard Riso / Russ Hudson - Személyiségtípusok)

Hetes - Rajongó

Bűnök:
Mentális: Tervezgetés
Asztrális: Torkosság
Lényegi Minőségek - Erények:
* Munka
* Józanság

A Hetes archetípus rövid személyiségrajza

Egészséges:

Igen fogékony, könnyen izgalomba jön, lelkesedést keltenek benne az érzelmi benyomások és az élmények. Nagyon extravertált típus: az ingerek azonnali válaszokat váltanak ki belőle - mindentől erőre kap. Élénk, lendületes, tettrekész, spontán, rugalmas és vidám. / Könnyen teljesít és ér el sikereket, polihisztor, sok dolgot csinálnál jól: több dologban tehetséges egyszerre. Gyakorlatias, sok kézzelfogható eredményt tud felmutatni, és többnyire valóban termékeny is, meg tudja termékenyíteni egymással a különféle érdeklődési területeit. Legjobb formájában: Az élményeket a maguk teljes mélységében fogadja be, és rendkívül hálás mindazért, amit kap. Lenyűgözik az élet egyszerű csodái: boldog és elragadtatott. Érzi a spirituális valóságot, az élet határtalan jóságát.

Átlagos:

Étvágya növekedésével mindig szerezni akar valamit, anyagiassá, "kitanulttá" válik, állandóan jó dolgokkal és élményekkel szórakoztatja magát: kifinomult, ínyenc, fogyasztó lesz. Fontos számára a pénz, a változatosság, a legújabb divatáramlatok követelése. / Hiperaktívvá válik, képtelen nemet mondani magának, semmit sem tud megtagadni önmagától. Gátlástalan, azt mondja és teszi, ami az eszébe jut: anekdotázik, hivalkodó túlzásokba esik, szellemeskedik, szerepel. Fél az unalomtól, ezért állandó mozgásban van, de túl sok mindent csinál - felületes dilettánssá válik. / Hivalkodik pazarló életmódjával, mindenben mértéktelen. Egocentrikus és mohó, soha nem érzi úgy, hogy eleget szerzett. Követelőző és erőszakos, de mégsem elégedett; nyers és eltompult. Rászokásra hajlamos, megkérgesedett, érzéketlen.

Egészségtelen:

Megsért és meggyaláz másokat, miközben törtet azután, amit megkívánt. Impulzív és infantilis: nem tudja, mikor kell megállni. A rászokásoknak és a mértéktelenségnek megvan az eredménye: kicsapongó, züllött, szétszórt ember lesz belőle, aki menekül a szomorú valóság elől. / Miközben megpróbál önmaga elől is elmenekülni, impulzusainak acting out formában enged utat, ahelyett hogy megküzdene a szorongással vagy a frusztrációkal: elveszti a józan eszét, hangulati kilengések, kényszercselekvések jelennek meg (mániák). / Végül teljesen elhasználja az egészségét és minden erejét: klausztrofóbiássá válhat és fejvesztett pánikba eshet. Gyakran teljesen lemond önmagáról és az életről: sötét levertség és elkeseredettség lesz úrrá rajta, önpusztító módon túladagolja az ártalmas szereket, és hirtelen késztetéseinek engedve öngyilkosságot követhet el.

(Don Richard Riso / Russ Hudson - Az Enneagram bölcsessége)

"Még mindig nem tudtam kitalálni, mi legyek ha nagy leszek!"

Jelzők:

A generalista
A sokoldalú
A csodagyerek
A műkedvelő
Az ínyenc
Az energiabomba

"Minden racionális lénynek az élvezet a feladata, a kötelessége és a célja."
(Voltaire)

"Önmagában egyetlen élvezet sem gonosz; csakhogy az eszközök, amelyekkel bizonyos élvezeteket megszerzünk, olyan fájdalmakat okoznak, amelyek sokszor nagyobbak az élvezetnél."
(Epikurosz)

"Az üldözés gyönyöre véget ér az elfogadással."
(Abraham Lincoln)

"Hogyan lehetne kérdés a szerzés a birtoklás, amikor az embernek egyetlen dologra van szüksége: arra, hogy legyen - hogy legyen vége, és létezése teljében haljon meg."
(Saint-Exupéry)

Fő félelem: Az, hogy nélkülözniük kell, és elborítja őket a fájdalom.
Fő vágy: Boldognak, elégedettnek lenni, beteljesülést érezni.
A felettes én üzenete: "Akkor vagy jó, ha megszerzed, amire szükséged van."

(Don Richard Riso / Russ Hudson - Személyiségtípusok)

Fejlődés és leromlás szintjei

1. szint: Az elragadtatott életigenlő

A legegészségesebb Heteseknek van elég bizalmuk a valósághoz, ezért úgy tudnak érintkezni a környezettel, hogy nem próbálnak mindig valamiféle ellátást szerezni maguknak belőle. Ahelyett, hogy önmaguk elől elméjük fecsegő "szórakoztatásába" menekülnének, valójában jelen vannak élményeik minden pillanatában. Ily módon életük minden egyes pillanata táplálni fogja őket, és mélységes öröm forrásává válik számukra. Rájönnek, hogy bármit is tartogat az élet, az elég lesz nekik - ha képesek beépíteni önmagukba. A mélyen átélt valóság emellett nem egyszerűen boldoggá, hanem egyenesen elragadtatottá teszi és arra készteti őket, hogy a valóság egyszerű elfogadásán túllépve igent mondjanak az egész életre úgy, ahogy van. ("Feltétel nélkül szeretem az életet!" - Arthur Rubinstein)

Életigenlésükkel együtt jár az is, hogy megélik az emberi lét rejtélyességét és bizonytalanságát. Ahelyett azonban, hogy szorongani kezdenének a létezés természetadta törékenysége miatt, a legegészségesebb Hetesek olyannak tisztelik és szeretik az életet, amilyen. Valószínűleg most először képesek arra, hogy az élet külső felszíne mögé pillantva felfedezzék egy számukra korábban ismeretlen, metafizikai valóság létének lehetőségét. A Hetesek számára különösen nagy eredmény, ha a lelkük mélyének valóságát is el tudják fogadni, mert ezáltal messze túljuthatnak az egyszerű lélektani boldogságon, és a szavakkal és érzésekkel le nem írható elragadtatás állapotába kerülhetnek. Megérzik, hogy az élet szent dolog, amit tisztelni és becsülni kell. Belefeledkezve a csodálatba, rajongással eltelve hullanak térdre, hogy köszönetet mondjanak és dicsőítsék az életet.

Mérhetetlen hálát éreznek a létezés megmagyarázhatatlan tényétől kezdve gyakorlatilag mindenért. Az élet olyan csodálatos, fenséges és döbbenetes, hogy a legegészségesebb Hetesek mindenben képesek rábukkanni valami jóra, még olyan dolgokban is, amelyekről soha nem hitték volna, hogy boldoggá tudják tenni őket. A létezés hihetetlen gazdagsága mélységes hatással van rájuk, és ez belülről kezdi átalakítani a Heteseket. A lelki életük - azaz a spirituális életük - is valósággá válik a számukra. Ily módon még az élet árnyoldala és a halál ténye sem tűnik olyan riasztónak a számukra, hiszen mindez hozzátartozik a létezéshez, amit elfogadtak. Különös ellentmondás, hogy a Hetesek akkor kötődnek a legkevésbé az élethez és az élet dolgaihoz, amikor a legmélyebben fogadják el azt.

Mivel megértik, hogy az életben minden ajándék, és nem az ő jóllakatásuk céljából létezik, megtanulják a maguk valóságában elfogadni a dolgokat, és nem tekintenek fogyasztási cikknek mindent. Nem szabnak feltételeket az életnek. ("Majd akkor leszek boldog, ha meglesz az új autóm.") Életük immár nem abból áll, hogy várják az örömet okozó dolgokat, hanem mindig az adott pillanat ajándékait és élményeit méltányolják. Tehát a legegészségesebb Hetesek hisznek az élet alapvető jóságában. ("Vegyétek eszetekbe a mezők liliomait... nem munkálkodnak, és nem fonnak.") Végül pedig arra is rájönnek, hogy nem számít, mijük van: ami van, az bőven elég a tökéletes boldogsághoz - csak helyesen kell használni. Nem kell erőlködniük azért, hogy élményeket vagy tulajdontárgyakat szerezzenek, mert minden pillanatban ott van a legmélyebb vágyaik kielégítésének a lehetősége is - csak fel kell benne fedezni. Nem lesznek boldogtalanok, ha az élet legjobb dolgaira összpontosítják a figyelmüket - de ez alatt nem a látszólag jó dolgok értendők, hanem a maradandó értékeket megtestesítő "igazi" jó dolgok.

Ha a legegészségesebb Hetesek eljutnak az extatikus életigenlésnek ebbe az állapotába, akkor a valóság mindig újabb és újabb meglepetéseket tár eléjük, hiszen korábban soha nem észlelt dimenziókat fedeznek fel benne - ez a sors csodálatos iróniája azok számára, akik azt hiszik, hogy már mindent láttak. A legnagyszerűbb élményt, életigenlő elragadtatásukat újra meg újra átélhetik, mivel a valóság soha nem merül ki. Mindig lesz elég mindenből. Nem kell soha nélkülözniük.

2. szint: A szabad szellemű optimista

Még az egészséges Hetesek sem mindig élnek a lelki egyensúlynak olyan magas szintjén, ahogy az az 1. szinten megfigyelhető. Némi szorongás is megjelenik a képben: a Hetesek már nem annyira hisznek az élet kimeríthetetlen bőségében, és elkezdenek félni, hogy nem elég abból, amire szükségük van. Nagyon finom változás ez, hiszen a Hetesek a 2. szinten még mindig rendkívül pozitív hozzáállású, energikus emberek. Ahelyett azonban, hogy tökéletesen befogadnák pillanatnyi élményeiket, elkezdenek az eljövendő élményekre várni. Elkezdenek azokról a dolgokról gondolkozni, amelyeket meg akarnak csinálni, vagy azon töprengenek, hogyan szerezhetnék meg a boldogságukhoz szükségesnek vélt élményeket vagy holmikat. Ezáltal egy lépéssel messzebb kerülnek élményeik közvetlenségétől, s így már nem is találják őket annyira kielégítőnek.

Mivel az egészséges Hetesek teljesen kifelé, a környező világ felé fordulnak, az élmények iránti nyitottságban egyetlen más személyiségtípus sem veheti fel velük a versenyt. Az érzékelés világa izgalomba hozza őket, és azt akarják, hogy ez az izgalmi állapot a lehető legtovább tartson és a lehető legtöbb élvezetes formában nyilvánuljon meg. Pszichéjüket a kézzelfogható világ tölti fel energiával, s mivel a külső valóságot azonnal érzékelik és azonnal reagálnak rá, bezárul előttük a tudattalan élményeikhez vezető út.

Az egészséges Hetesek boldognak és lelkesnek érzik magukat. Szeretnek örülni, és pszichológiai boldogságot, az eufória érzését teszik meg életcéljuknak. Elragadó társaságot jelentenek, mivel szinte mindig feldobott hangulatban vannak. Vitalitásuk, elevenségük és életörömük ragadós, jelenlétük stimulálja a többi embert. Túláradó jövőkedvük miatt kifejezetten élvezetes a velük való együttlét. A többi embert akár akarata ellenére is magával ragadja a vidámságuk. ("Az energia örök gyönyörőség." - William Blake)

Az ezen a szinten álló Hetesek gondolkodása figyelemreméltóan gyors és mohó. Az Ötösökhöz hasonlóan ők is rendkívül éberek, széles körű a kíváncsiságuk és élvezik, ha új dolgokat tanulhatnak. Ha megvan hozzá az intelligenciájuk, a nyelv mestereivé válhatnak: remek a nyelvérzékük, szellemesek és gyorsak a visszavágásaik és megvan a képességük, hogy gyorsan megragadják a formát és a szerkezetet, a zene nyelvétől kezdve a szem nyelvéig - azaz a színt, a formát, a kompozíciót. A Heteseknek gyakran feltűnően jó memóriájuk van, hiszen az elméjükben minden nyomot hagy, akárcsak a fény a filmen: elég egy pillanatnyi megvilágítás, és már meg is van. Gyorsan és könnyedén idéznek fel történeteket, anekdotákat, zenéket, filmrészleteket vagy éppen a történelmet. Általában gyorsan és könnyen megtanulnak bármit, ami az alacsonyabb szinteken nehézségeket is okozhat a számukra. Ha túl könnyen jutnak el hozzájuk a dolgok, néha nem értékelik eléggé és nem is fejlesztik ki minden képességüket. A jelenség kedvező oldala az, hogy a környező világ felfedezése iránti lelkesedésükben nagyon sok mindent kipróbálnak és egész sor különféle jártasságra tehetnek szert. A Hetesek általában tevékenységeken, élményeken szeretnek gondolkozni, és nem absztrakt fogalmakon. Lelki életük sok szempontból az élményeik katalógusának tekinthető.

Az egészséges Heteseknek igen határozott rokonszenveik és ellenszenveik vannak, mégis ameddig egészségesek, addig mindenhez roppant pozitívan viszonyulnak. "Fiatalosan" gondolkoznak, és egészében véve is fiatalosak még idősebb korukban is. Hihetetlenül rugalmasak, képesek arra, hogy az elkerülhetetlen balszerencsés fordulatok és csalódások után a tűzből kiemelkedő főnixmadárhoz hasonlóan éledjenek újra. A Hetesek soha nem hagyják, hogy valami tartósan megviselje őket; mintha lenne valami módszerük arra, hogy bármilyen helyzetbe kerüljenek is, mindig a legtöbbet hozzák ki belőle. ("Ha az élettől citromot kapsz, készíts limonádét.")

A Hetesek nemcsak pozitív hozzáállásúak, hanem szabad szelleműek is. Csodálatos a spontaneitásuk és gyorsan tudnak reagálni a változó helyzetekre. Ha egészségesek, nem ragaszkodnak különösebben semmilyen adott tervhez, ehelyett inkább a "majd meglátjuk, hogy alakul" hozzáállást részesítik előnyben. Kalandvágyóak, nem félnek az új dolgok kipróbálásától. Az ezen a szinten álló Hetesek könnyen nevetnek saját magukon, és nem érzik kínosnak, ha valami nem megy nekik jól. Nem okoz gondot a számukra, ha hasra esnek a sípályán vagy ha ügyetlenül játszanak egy új hangszeren. Nem feszélyezik őket ezek a dolgok, a tanulási folyamat részeként tekintik őket.

Összefoglalva tehát a Hetesek hatalmas életerővel vannak megáldva, és képesek újra feltöltődni mindentől, ami velük történik. A világgal való érintkezéstől mindig megerősödnek, és minden egyes élménytől tovább nő a kapacitásuk az újabb élmények befogadására.

3. szint: A sokoldalú tehetség

Az egészséges Hetesek aggódni kezdenek amiatt, hogy képtelenek lesznek fenntartani magukban a boldogságot és az izgalmat. Soha nem kerül tőlük messzire a nélkülözéstől való félelem, ezért biztosak akarnak lenni benne, hogy képesek lesznek megszerezni maguknak mindazokat az élményeket és dolgokat, amelyek boldoggá teszik őket. Ennek eredményeként a Hetesekben a realista, pragmatikus életfelfogás alakul ki. Tisztában vannak vele, hogy ha meg akarják teremteni maguknak az elegendő élvezetet nyújtó élethez szükséges szabadságot és anyagi hátteret, akkor teljesítményt kell felmutatniuk, és a 3. szinten a Hetesek kiváló dolgokat hoznak létre, lenyűgözően termékenyek.

Az egészséges Hetesekben a rendkívüli vitalitás és a hatalmas lelkesedés józan gyakorlati érzékkel párosul, ezért képesek valami értékeset adni a többi embernek, mivel kreatívak és termékenyek, és bármire összpontosítják is a figyelmüket, az nagyon jól megy nekik. Sokoldalú tehetségek, káprázatosan sokféle készséggel. Annyira kiválóak mindabban, amit csinálnak, hogy gyakran ők vernek hidat a tapasztalás különböző területei között. Óriási mennyiségű tudást halmoznak fel a legkülönbözőbb témákról - elsősorban gyakorlati dolgokról -, és érdeklődési területeik kölcsönösen gazdagítják egymást.

Csoportként tekintve rájuk azt kell mondanunk, hogy az összes személyiségtípus közül valószínűleg az egészséges Hetesek képesek a legtöbbre. Kivételes intelligenciával rendelkező képviselőik gyakran koraérett gyermekek voltak. Ámde függetlenül attól, hogy kivételesen tehetségesek-e vagy sem, a Hetesek szakmai tudása általában jóval nagyobb, mint azt tapasztalatszerzéssel töltött éveik száma alapján várni lehetne. Ez nagyrészt pszichéjük extravertáltságának a következménye: szinte minden figyelmüket és energiájukat kifelé, a világ felé irányítják. A Hetesek figyelmét nem zavarják meg befelé forduló töprengések, amelyek következtében esetleg visszavonulhatnának a gyakorlati cselekvéstől - éppen ellenkezőleg, alig várják, hogy újabb feladatokba kezdhessenek. Amint már említettük, az az egyik fő ismertetőjegyük, hogy nem félnek kipróbálni semmi újat. Annyi örömüket lelik a világban, hogy mindig visszatérnek hozzá, s ennek eredményeként állandóan újabb érdeklődési területekre és jártasságokra tesznek szert, mintha csak beléjük áramlana mindez.

Az egészséges Hetesek irigylésre méltó otthonossággal mozognak minden területen: lehet például, hogy több nyelven is beszélnek, több hangszeren játszanak, kivételesen jól értenek a szakmájukhoz, remekül főznek és síelnek, jól eligazodnak a művészetek, a zene és a színház világában, és még sorolhatnánk. Szó szerint úgy látszik, övék az egész világ. A Hetesek tulajdonképpen azért tudják kifejleszteni ezen jártasságaik nagy részét, mert hajlandóak belevetni magukat minden tevékenységbe, és mert józanul meg tudják ítélni, hogy egy bizonyos dolog megvalósításához milyen készségre lesz szükségük. Az újság "Állást kínál" rovatát böngésző Heteseknek nem szegi kedvét, ha valahol gépírási és szövegszerkesztési ismereteket követelnek meg: majd megtanulnak gépelni és szövegszerkesztőt használni.

Minél többet érnek el az egészséges Hetesek, annál több dolog elérésére lesznek képesek - a készségek újabb készségeket szülnek. Jártasságaik gyakorlása közben minduntalan új területekre jutnak, és ahogy egyre többet használják képességeiket, azok szinte robbanásszerűen fejlődnek. Lehetséges például, hogy egy Hetes megtanul zongorázni, majd egy énekes felkéri arra, hogy kísérje. A Hetest ezután érdekelni kezdheti a karvezetés, és hamarosan alkalma adódhat a helyi operatársulat egy előadását vagy egy zenekart vezényelni - már sínen is van egy új karrier. Egy másik Hetes szívesen mesélhet történeteket testvéreinek, mígnem egyszer úgy dönt, hogy a történeteit leírja és kiadatja. A novellákból hamarosan egész kötetre való gyűlik össze, majd regénnyé vagy forgatókönyvvé dagadnak, aminek eredményeként a Hetes forgatókönyvírással vagy színészettel kezdhet foglalkozni. Az egyik dolog hozza magával a másikat, és amíg a Hetesek szívvel-lélekkel teszik azt, amit tesznek, nemcsak önmaguknak szereznek vele örömet és élvezetet, hanem másoknak is.

Egyik legtartósabb örömforrásuk az, ha másokat is megismertethetnek lelkesedésük tárgyával. Mindegy, hogy egy festményért, egy ételért, egy zeneszámért vagy egy gondolatért lelkesednek, az egészséges Hetesek szívesen mutatják meg másnak is, milyen izgalmas. Arra vágynak, hogy mások is jól érezzék magukat, és értékeljék azt, ami nekik tetszik. Ezzel a valóban kellemes tulajdonsággal sok ember szívébe lopják be magukat.

Fontos, hogy az egészséges Hetesek azért képesek olyan nagy teljesítményre, mert fontossági sorrendbe tudják állítani a teendőiket és gátat tudnak szabni önmaguknak. Tudják, hogy mi nyújthat igazi örömöt és megelégedettséget, és hajlandók áldozatokat is hozni ezeknek az érzéseknek a megszerzéséért. Mindaddig, amíg a Hetesek képesek fontossági sorrendet felállítani, és teljes szívükkel részt venni az élményeikben vagy a tevékenységeikben, ez rendkívül gyümölcsöző és egészséges életfelfogás lehet. Azonban a Heteseket a szorongás nyughatatlanná teszi, és attól kezdenek félni, hogy nem elégíti ki őket kellő mértékben, amit csinálnak.

4. szint: A tapasztalt életművész

Mivel a Heteseknek olyan sok örömet szereznek az élmények, attól kezdenek tartani, hogy ha csak egy vagy két dologra összpontosítanak, akkor lemaradnak a többiről, ezért egyre többet akarnak azokból a dolgokból, amelyek egyszer már boldoggá tették őket. Ez a vágyuk végül is érthető, csakhogy köznapi nyelven szólva "nagyobb lesz a szemük, mint a szájuk", és az étvágyuk egyre nő. Ennek eredményeként az átlagos Hetesek valóban tapasztaltabbá válnak, mert mindent legalább egyszer kipróbálnak, hogy láthassák és végigcsinálhassák, mert így nem kell félniük, hogy lemaradnak valami jóról.

Az egészséges Hetesek és az átlagos Hetesek között az a fő különbség, hogy az egészséges Heteseket főként az alkotás, a produktivitás érdekli, míg az átlagos Heteseket inkább a fogyasztás és a szórakozás. Egyre szélesebb körben vetik ki a hálójukat, hogy újabb, az addigiaktól eltérő élményeket szerezzenek. Az átlagos Hetesek számára rendkívül fontos, hogy oda mehessenek, ahová a kedvük tartja, és azt tehessék, amit akarnak. Bánkódnak, hogy az élet túl rövid mindahhoz, amit szeretnének megtenni, és attól kezdenek félni, hogy egyszer majd nem lesz már lehetőségük megszerezni azokat a dolgokat és élményeket, amelyek szerintük a boldogsághoz kellenek. Mindig újabb és jobb dolgokra vágyakoznak: nagyobb házra, jobb autóra, távoli utazásra, bőséges szórakozásra. Lényegében tehát az átlagos Hetesek több élményre és több tulajdontárgyra vágynak, mert azt hiszik, boldogabbak lesznek attól, ha mindenből több van.

Az átlagos Hetesek számára tehát az a szorongás jelenti az alapvető problémát, hogy esetleg valami jobbról maradnak le, mint amit éppen csinálnak. ("A szomszéd kertje mindig zöldebb.") Emellett amiatt is sokat aggódhatnak, hogy azok a tevékenységek, amelyekben már benne vannak, esetleg nem maradnak mindig olyan izgalmasak ahhoz, hogy vissza tudják szorítani a szorongásaikat. Ilyenkor a Heteseken erőt vesz a nyughatatlanság, szeretnének valami érdekesebbnek ígérkező tevékenységre vagy élményre átváltani. Ezt úgy képzelhetjük el, mint ha valaki egy fogadáson érdekes beszélgetést folytatna, de közben elkap néhány beszédfoszlányt a közeli másik, izgalmasnak tűnő beszélgetésből is. Ezen a ponton választania kell: figyeljen továbbra is a már megkezdett beszélgetésre, vagy mentse ki magát, és csatlakozzon a másikhoz? Az átlagos Hetesek egy darabig megpróbálnak mindkét beszélgetésre odafigyelni, ám ezzel azt érik el, hogy egyik sem ad nekik elég örömet. A szorongás tehát arra készteti az átlagos Heteseket, hogy az egyik érdekes területről a másikra ugorjanak át, ámde egyiknél sem tartanak ki elég soká ahhoz, hogy igazán magukba fogadják.

A Hetesek ebben az állapotban többnyire nincsenek tudatában annak, hogy szoronganak, a szorongást "unalomnak" címkézik. Ironikus, hogy éppen a Hetesek, vagyis az élethez legpozitívabban viszonyuló személyiségtípus képviselői beszélnek az összes típus közül a legtöbbet az unalomról. Ez persze érthető is, hiszen az unalom többet jelent a Heteseknek, mint a többi személyiségtípusnak. Amikor azt mondják, unatkoznak, ez valójában sokszor azt jelenti, hogy a környezetükben nincsen elegendő energia vagy inger szorongásaik visszaszorításához. Fájdalmas vagy kellemetlen érzéseik azzal fenyegetnek, hogy bejutnak a tudatba, ezért a Hetesek úgy érzik, hogy sürgős környezetváltozásra van szükségük.

E beállítottság eredményeként az átlagos Hetesek rengeteg tapasztalatot halmoznak fel. Hozzájuk érdemes fordulni, ha meg szeretnénk tudni valamit a legújabb filmekről, a legjobb éttermekről, a leghasznosabb személyiségfejlesztő tanfolyamokról. A Hetesek imádnak beszélni, kifejezetten élvezik, ha történeteket mesélhetnek és a kalandjaikról másoknak is beszámolhatnak. Sokan közülük nagy utazók, kik előszeretettel állítanak össze listát az általuk meglátogatott helyekről, és akiket nagy elégedettséggel tölt el a lista növekedése. Ha szeretnek olvasni, több könyvet vásárolnak, mint amennyit be tudnak fejezni, így az éjjeliszekrényükön sokszor jókora halomba gyűlnek a félig kiolvasott könyvek.

A 4. szinten a Hetesek még mindig termékenyek, de már kevésbé összeszedettek. Mindig sok a dolguk, teleírják a határidőnaplójukat, és tartalékterveket is készítenek arra az esetre, ha a hét valamelyik fő programja kútba esne. Általában jól tudnak egyszerre több dologgal foglalkozni, és ezen a szinten egyenesen élvezik az életüket alkotó különféle tevékenységekkel, feladatokkal és kikapcsolódásokkal való zsonglőrködés izgalmát. Cselekvéseik puszta változatossága is rendkívül nagy örömet szerez nekik, ezért mindent elkövetnek annak érdekében, hogy élményeik mindig frissek és sokfélék legyenek.

Az élmények hajszolása egyes Heteseknél az anyagi javak szerzése iránti vonzalomban nyilvánul meg. Általában azonban ebből a szerzés az, amit a Hetesek igazán élveznek. A boltok végigjárása, a katalógusok tanulmányozása, az új autóról, bundáról vagy hifiberendezésről való álmodozás gyakran nagyobb kielégülést okoz, mint az adott tárgy tényleges birtoklása. Amint megvették a tárgyat, az elveszíti vonzerejét, az újdonság varázsát, és a Hetesek máris valami mást kezdenek keresni. Ha megvan hozzá a megfelelő anyagi hátterük, eközben kifinomult ínyenccé, a világi örömök szakértőjévé válhatnak, olyan emberekké, akinek "van stílusa", és tudja, hogyan kell csillogó és elegáns életet élni. A kevesebb pénzzel rendelkező Hetesek talán kevesebb dolgot szereznek meg, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy kisebb bennük a szerzés vágya.

"Alacsonyabb fokon ez a típus a kézzelfogható valóság embere, reflexióra való hajlam (...) nélkül. Állandó indítéka, hogy érezze a tárgyat, érzékletes tapasztalatai legyenek, és amennyire csak lehet, élvezethez jusson. Nem ellenszenves ember, sőt ellenkezőleg, ahogyan élvezni tudja az életet, az akárhányszor öröm és elevenség. Olykor vidám pajtás, máskor választékos ízlésű esztéta. Előbbi esetben az élet nagy problémái a többé-kevésbé jó ebédtől függenek, utóbbiban a jó ízlés körébe tartoznak. Érzékelése közöl és tölt be számára minden lényegeset. Semmi sem ér többet, mint az, ami konkrét és valóságos; emellett és ezen túlmenően sejtések csak akkor engedhetők meg számára, ha megerősítik a tapasztalást. Ennek a megerősítésnek semmiképp sem szükséges kellemes előjelűnek lennie, csak a legerősebb érzékelést akarja, amelyet természetének megfelelően mindig kívülről kell kapnia. Ami belülről jön, azt betegesnek és elvetendőnek véli... Ha normális, feltűnően beilleszkedik az adott valóságba; azért feltűnően, mert ez mindig látható. Ideálja a tényszerűség, erre gondosan ügyel. Eszményei nincsenek, ezért oka sincs arra, hogy a tényleges valósággal szemben valamiképpen idegenszerűen viselkedjék."

(C. G. Jung: A lélektani típusok, 64-65. Ford.: Bordog Miklós)

Amint azt Jung is megjegyzi, e személyiségtípus átlagos képviselői egyáltalán nem ellenszenvesek; igazi világfiak, akik cseppet sem szégyenlik, hogy jól akarnak élni. Napjukat kifinomult incselkedés, jókedv és vidámság tölti ki. A Hetesek különösen jó vendéglátók: imádnak fogadásokat és vendégségeket rendezni és lehetőségeikhez mérten a legkiválóbb szórakozást nyújtani vendégeiknek. Tudják, melyek az igazán jó ételek, és remekül főznek - vagy ki tudják választani a legjobb szakácsot. Az anyagi lehetőségeik keretein belül - vagy azon egy kicsit túl - mindig divatosak, és többnyire elegánsak is. Az átlagos Hetesek tudják, mi a legjobb, és örömüket lelik abban, ha gazdag, fényűző környezetet teremthetnek maguknak, családjaiknak és barátaiknak. Az az álmuk, hogy elég pénzük legyen ahhoz, hogy többé ne kelljen az anyagiak miatt aggódniuk.

Az átlagos Hetes fényűzésének stílusa és mértéke ízlésük kifinomultságától, a rendelkezésükre álló anyagiaktól, társadalmi és gazdasági helyzetüktől, műveltségüktől és intelligenciájuktól függően igen különböző lehet. Egyes Hetesek például sikkes, kellemes emberek, ők hozzák divatba az új éttermeket, minden opera- és színházi bemutatón jelen vannak. Másrészt viszont olyanok is akadnak az átlagos Hetesek közt, akiknek anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé az ilyen pazarló költekezést - de még ők is arra törekszenek, hogy megszerezzenek minden holmit és élményt, amire csak futja a pénzükből. A színház helyett talán csak moziba mennek, és évente csak egyszer utaznak el, holott legalább háromszor-négyszer szeretnének. Lehet, hogy nem éjszakai mulatókba járnak, hanem csak sportmeccsekre és bevásárlóközpontokba. Gyémántok helyett strasszal is beérik. Az átlagos Heteseknek az a fontos, hogy mindig új, élvezetes élményeket szerezzenek ("Mindent akarok!"). Csakhogy bármire is sikerül szert tenniük, az soha nem váltja be a hozzáfűzött reményeket: úgy tűnik, amit megszereznek, az soha nem pont olyan, amilyet szeretnének.

Valamennyi átlagos Hetesre ugyanaz a veszély leselkedik: étvágyuk növekedésével egyre kevésbé válogatnak az élmények között, s igazi ínyencből egyszerű fogyasztóvá válnak. Étvágyuk mindig gyorsabban nő, mint ahogyan ki lehetne elégíteni.

5. szint: A hiperaktív extravertált

Minél több mindent csinálnak az átlagos Hetesek, annál kevésbé lesznek válogatósak élményeik jellegét és színvonalát illetően. Félnek minden olyan pillanattól, amikor nem történik semmi, mert ilyenkor felszínre törhet elméjükben a szorongás (a rettegett U [You - Te] betűs szó...). Már nem kifinomultak, gátlástalanul vetik bele magukat a szüntelen aktivitásba, hogy ezzel fenntartsák izgalmi állapotukat és azon keresztül énérzésüket. Állandó mozgásban vannak, minden energiájukat kifelé fordítják; centrifugális menekülés ez önmaguk elől, amelyben mindig újabb élményeket keresnek. Hitvallásuk a "cselekszem", tehát "vagyok" lesz.

Mivel semmire sem mondanak nemet, az átlagos Hetesek annyi élményt zsúfolnak napjaikba, amennyi a huszonnégy órába csak belefér. Állandó változatosságra vágynak, mindig valami új, valami más tevékenységet keresnek, amivel elszórakoztathatják magukat. Minél gyorsabb a tempó, annál jobb. Cselekvéseik forgatagában eszükbe sem jut, hogy elgondolkozzanak egy kicsit a viselkedésükön vagy eltűnődjenek élményeiken. Mindent gyorsan csinálnak - gyorsan esznek, gyorsan beszélnek, gyorsan gondolkoznak -, hogy máris áttérhessenek a következő eseményre. Az átlagos Hetesek annyira hozzászoknak a 200 kilométeres sebességgel élt élethez, hogy ha 170-re kellene lassítaniuk, azt már unalmasnak és bosszantónak éreznék.

Az örömelv életük vezérlete. Legyen minden élvezet! Ha nem az, akkor azonnal elveszítik iránta az érdeklődésüket, és belekezdenek valami másba. A Hetesek társaságkedvelőek, szókimondóak és feltűnőek, közösségi emberek, akik semmit sem kedvelnek jobban, mint más "jó fej" emberek társaságát. Előadásukban minden, amit csinálnak, "csodálatos!", "fantasztikus!" vagy "szenzációs!" - ez a három univerzális jelző a kedvencük. ("A darab szenzációs volt, a színészek fantasztikusan játszottak, a díszlet pedig egyszerűen csodálatos volt; utána elmentünk egy fantasztikus vendéglőbe, és szenzációsan, fantasztikusan, csodálatosan éreztük magunkat.") Tempójuktól a többi ember kissé kifullad, de az átlagos Hetesek szeretnek aktívak, mindig tettrekészek lenni, és nem is értik, hogy a többi ember miért nem tud lépést tartani velük. Végül is, gondolják, a nap csak huszonnégy órából áll, és olyan sok új dolgot kellene még kipróbálni.

A Hetesekben határozott orális jelleg figyelhető meg, kedvenc tevékenységeik jelentős része a szájjal van kapcsolatban. Szeretnek beszélni, enni, inni, dohányozni, nevetni, szellemeskedni és pletykálkodni - a legszívesebben mindezt egyszerre, ha lehetséges. Az összes személyiségtípus közül ők a legbeszédesebbek, rögtön kimondják, ami eszükbe jut. Hetesek nagyon mulatságosak tudnak lenni attól, hogy nincsenek gátlásaik, és mivel általában olyan sok mindent csináltak már az életben, rendszerint egész hajórakományra való történetük van, amelyeket élvezetes stílusban, ragyogó lendülettel adnak elő. Szemtelenek és tiszteletlenek, semmit sem vesznek komolyan, mindenből tréfát űznek - így próbálnak megbirkózni szorongásaikkal és problémáikkal.

Az átlagos Hetesekben van valami az előadóművészből, a komédiásból is. A hivatásos komikusok között sok Hetes van; tréfáik javarészt az életérzésük mögött meghúzódó bizonytalanságból és szorongásból veszik eredetüket. Életükhöz hasonlóan a humoruk is csak úgy tud kibontakozni, ha nincsenek gátlásaik és a lehető legkevésbé cenzúrázniuk önmagukat. Az átlagos Heteseknél felesleges rejtett érzelmet keresgélni: világosan a tudomására hozzák a többi embernek, hogy mire gondolnak, még ha ezzel bele is gázolnak mások érzékenységébe. Egyeseket ugyan megsértenek, mások viszont kifejezetten üdítőnek tartják pimaszságukat és illetlen viselkedésüket.

Bármilyen mulatságos és társaságkedvelő emberek legyenek is az átlagos Hetesek, általában nem tartoznak a legjobb beszélgetőpartnerek közé, mivel nem figyelnek oda senkire. Ők akarnak a figyelem középpontjában lenni, azt akarják, hogy mások meghallgassák őket, nevessenek a tréfáik iránt és érdeklődjenek aziránt, ami őket érdekli. De ezt nem viszonozzák őszinte érdeklődéssel. ("Nahát, milyen érdekes! De ezt hallgasd meg, hogy én mit csináltam ma!") Egyik témáról a másikra ugranak, ahogy újabb és újabb gondolatok futnak át az elméjükön, és félbeszakítanak másokat, csak hogy pergőbb legyen a beszélgetés. Akár heves vitákba is belemennek, mert ez is izgalmas, fenntartja bennük a magas ingerszintet, tehát jó mulatság.

Ez az intenzív tevékenykedés jobban megérthető, ha tudjuk, hogy a Hetesek ezen a szinten már keményebben dolgoznak azon, hogy elfojtsák fokozódó érzelmi fájdalmukat és szorongásukat. Ha úgy vesszük, azért próbálják elfoglalni és szórakoztatni magukat, hogy valamivel mindig lekössék a figyelmüket. Ugyanakkor azt szeretnék, ha a környezetük és a többi ember is lekötné és szórakoztatná őket. Ha a környezetük nem eléggé izgalmas ahhoz, hogy "feldobott" állapotban tartsa őket, akkor még több energiát csiholnak ki magukból, jó nagy felhajtást csinálnak és megpróbálják "felpörgetni a környezetet". Szeretnék legalább annyira felkorbácsolni mások energiáit, hogy azok is élvezetesek és szórakoztatóak legyenek.

Hiperaktivitásuk azért jelent gondot, mert teret enged a felszínességnek és a sablonosságnak, ugyanis az átlagos Hetesek túl sok különböző dolgot csinálnak ahhoz, hogy bármelyiket is igazán jól csinálják. A sors fintora, hogy akármilyen sok mindenben vesznek is részt, az átlagos Hetesek nem látják különösebben mélyen az élményeik lényegét, ugyanis azok egyikére sem figyelnek oda igazán. Vagy valami egészen mást csinálnak (például előadás közben a műsorfüzetet olvasgatják), vagy pedig már a következő élményen jár az eszük, és így túl elfoglaltak ahhoz, hogy eltűnődjenek azon, amit éppen akkor csináltak. Jó esetben egy mondattal elintézik, és a maguk részéről többet nem foglalkoznak vele. ("Finom volt, de azért ettem már jobbat is.")

Hiába tehetségesek és intelligensek, az átlagos Hetesek rengeteg olyan lehetőséget elszalasztanak, amikor hasznos dolgokat cselekedhetnének. Ehelyett inkább megmaradnak a felszínen, és ebbe is, abba is belekapnak. Gyakran felületesek és sekélyesek, bár ezt nem szívesen ismerik el. Az egészséges Hetesek hihetetlen teljesítőképessége mostanra üres könnyedséggé silányult. Már nem ínyencek, csupán dilettánsok. (Lehet, hogy még mindig énekelnek, de már nem túl jól, mivel nem gyakorolnak; megtanulnak néhány mondatot franciául, de aztán inkább oroszul kezdenek tanulni; belekezdhetnek a gobelinkészítésbe, majd a festészetbe, a fényképezésbe és a zongorázásba. De egyikhez sem fognak soha érteni, mivel nem tartanak ki mellettük elég sokáig.) Ha egy tevékenységhez koncentráció vagy erőfeszítés szükséges, az átlagos Hetesek rögtön megunják, és belekezdenek valami újba. Felületességüket úgy racionalizálják, hogy igazi ezermesternek gondolják magukat, csakhogy a valóságban most már nemhogy ezer dologban nem mesterek, hanem egyben sem.

A Hetesekre jellemző eleven, fürge észjárásuk most már ellenük kezd dolgozni. Szorongásaik elfojtása következtében gyorsaságuk és nyíltságuk érintőleges gondolkozásmóddá torzul. Gondolataik és ötleteik a szabad asszociáció villámgyors forgatagában pattognak egymáson összevissza. Ez bizonyos helyzetekben hasznos is lehet, ha például valamihez ontani kell az ötleteket vagy ha szórakoztatni kell másokat, csakhogy az idáig jutott Hetesek a szakadatlan szellemi forrongás állapotában járni-kelni egész nap. Egyre kevésbé képesek egy dologra összpontosítani, figyelmük terjedelme korlátozott. Ez kezdi aláásni az alkotóképességüket, hiszen hiába van rengeteg jó ötletük, ha egyiket sem viszik végig. Az átlagos Hetesek elméjében rengeteg kreatív ötlet születik, de ha nem lép közbe valaki, hogy felkarolja ezeket, akkor a túlnyomó többségük nem valósul meg soha. Az átlagos Hetesekben még mindig óriási energia és rendkívüli kreativitás van, ámde az egészet elfecsérlik, elaprózzák az erejüket, és ezt valamilyen szinten tudják is.

A képben egy új elem is megjelenik: a Hetesek kezdenek nagyon rászorulni másokra. Az egészségesebb Hetesek függetlenek, szívesen vágnak neki a maguk külön kalandjainak. Ha mások is csatlakozni akarnak, annál jobb. Az átlagos Hetesek azonban félni kezdenek az egyedülléttől, mivel tartanak azoktól az érzésektől, amelyek magányukban esetleg előbukkannak. Különben is, a rájuk legjellemzőbb incselkedés, tréfálkozás és hiperaktivitás meglehetősen furcsán hatna közönség nélkül. Ha nem volna senki, aki reagáljon rájuk, akkor a Hetesek kénytelenek volnának rádöbbenni, mennyire tartalmatlanok lettek a tevékenységeik.

Szakmai munkájuk is leromlik, hiszen jól dolgozni csak kellő összpontosítással lehet, de az átlagos Hetesek rutinszerű dolgokra nem szánnak időt és figyelmet. Gondolataik máshol járnak, sokkal kellemesebb dolgokon. Esetleg hosszú ebédszünetet tartanak, vásárolgatnak vagy nyaralni mennek, mert forgószélszerű tevékenykedésük annyira kimeríti őket. Ez fordulópontot jelent a fejlődésükben, mivel intenzív aktivitásuk nem annyira produktív, inkább csak nyughatatlan. Képtelenek egy helyben megülni, minden percben kell hogy legyen valami dolguk, még nyaraláskor is. (Meg is őrülnének egy tengerparti bungalóban, hacsak nem Rio belvárosában áll.) Szinte bármi könnyen elterelheti a figyelmüket. Ami azt illeti, ők maguk is gondoskodnak a figyelemelterelő dolgokról, nehogy egy pillanatig is unatkozhassanak. Nem bírják a csendet, egyszerre szól náluk a tévé és a hifitorony még akkor is, amikor telefonálnak. Sőt, néha még akkor is szól minden, amikor alszanak.

Az élmények asszimilációja, önmagukba való beépítése az átlagos Heteseknél szinte már teljesen hiányzik. Nemigen fogják fel az élményekben a szubjektív elemet, azt, hogy miként hatnak rájuk. Sokkal jobban izgatja őket az, hogy hány filmet láttak egy hét alatt, mint az, hogy mit is jelentenek számukra ezek a filmek. Az élményeket csupán azért fogyasztják, hogy állandó magas ingerszintet biztosítsanak maguknak, ezért az átlagos Hetesek nagyon keveset értenek abból, amit csinálnak. Mivel pedig élményeik egyáltalán nem épülnek be énjükbe, furcsa módon maguk a Hetesek is kevésbé lesznek érdekes emberi lények - fejletlenebbnek, gyermetegnek tűnnek. Egyre szaporodnak a személyes konfliktusok, mivel a többi ember már nem élvezi annyira a társaságukat. A zaklatott tevékenység egyre fárasztóbbá válik.

6. szint: A mértéktelen hedonista

Ezen a szinten az átlagos Hetsek érzik azt a hatalmas nyomást, amellyel egyre fokozódó bánatuk és félelmük próbál betörni a tudatukba. Rendkívüli szorongást éreznek amiatt, hogy esetleg bármiféle frusztráció éri őket, ezért többet akarnak mindenből, különösen abból, ami egykor szórakoztatta őket vagy élvezetet okozott nekik. (Már nem érik be egy Cadillackel, Rolls-Royce vagy Jaguar kell nekik; egy nyaralás nem elég, kettőre vagy háromra vágynak.) Most már valóban mohóvá és erőszakossá válnak, ragaszkodnak ahhoz, hogy a többi ember kiszolgálja őket, és így minden óhajuk azonnal teljesüljön. ("Többet akarok - és most azonnal!") Nem tűrik az érzelmi vagy fizikai kellemetlenségeket, sem pedig a kényelmetlenségeket. Azt követelik, hogy azonnal kielégítsék minden vágyukat.

Ezen a szinten a legtöbb Hetes számára nagyon fontos érték a pénz, hiszen pénz kell ahhoz, hogy mindig mindent megkapjanak, amit csak akarnak. Jellemző rájuk, hogy szinte az összes pénzüket önmagukra költik, miközben gyakran nagy adósságot halmoznak fel. Semmire sem képesek nemet mondani, mint ahogy annak sem látják okát, miért kellene késleltetniük vágyaik kielégítését, amikor hitelkártyájukkal bármit megszerezhetnek, amit csak akarnak. Azok a Hetesek, akiknek nincsen sok pénzük, a pénzszerzést tekintik legfontosabb feladatuknak, érdekházasságot kötnek vagy igyekeznek megkeresni azt az összeget, ami megszokott életvitelük fenntartásához szükséges. Lehetséges, hogy néha elábrándoznak a szerelmi házasságról mint ideálról, de túlságosan anyagiasak ahhoz, hogy hagyják a szerelmet - vagy annak hiányát - vágyaik kielégülésének útjába állni.

Életmódjuk kifejezetten mértéktelen, csupa pazarló fogyasztás és hivalkodás. Az átlagos Hetesek ebben az állapotban már telhetetlen étvágyú fogyasztók. ("Ha meglátok valamit, ami kell nekem, akkor addig hajtok, amíg meg nem szerzem.") A Hetesek fő bűne a mohóság, és ez sehol sem annyira feltűnő, mint a gyönyör féktelen hajszolásában, aminek a zabolátlansága már az obszcenitás határát súrolja. Minden téren túl messzire mennek, és a tényleges szükségletek és a jó ízlés határait messze maguk mögött hagyva szinte már szánalmas túlzásokba esnek. ("Ha egy dolog jó, akkor kettő még jobb!") A sors fintora, hogy a kifinomult ínyenc az esztelen költekezés közepette közönséges, ízléstelen alakká silányul.

Életük minden területén túlzásokba esnek, beleértve az egészségük és fiatalságuk megőrzése érdekében tett lépéseket is; ez a két dolog a Hetesek számára mindig roppant fontos. ("Az ember soha nem lehet túl gazdag vagy túl sovány." - a windsori hercegnő.) Addig süttetik a napon vagy a szoláriumban, míg a bőrük teljesen kiszárad és cserzetté válik, és plasztikai műtéttel kell rendbehozni. Annyira sokat esznek és isznak, hogy végül fogyókúrás szanatóriumban vagy elvonókúrán kötnek ki, esetleg le kell operáltatniuk a zsírpárnát a hasukról. A Hetes típusba tartozó nők hajlamosak a túlöltözködésre, olyan erősen festik magukat és annyi ékszert viselnek, hogy attól már közönségesnek, csiricsárénak tűnnek még akkor is, ha egész vagyont költenek a ruhatárukra. A férfi Hetesek általában újgazdagnak és cifrának látszanak, harsány színű és mintázatú öltözékben pompáznak - ami igen sokba kerül, de kétes ízlésről tanúskodik.

Természetesen bármely személyiségtípus képviselői lehetnek időnként mértéktelenek, de a mértéktelenség a Heteseknél ezen a fejlődési szinten alapvonássá válik, mivel ők tudatosan nem fogják vissza magukat, még olyankor sem, ha egy kis önmérséklet jót tenne a hedonizmusuknak. A Hetesek ebben az állapotban szándékosan mértéktelenek és túlzóak. ("A jóból soha nem lehet elég.") Könnyelműek és pazarlóak, féktelenül fogyasztanak, de amint megszereznek valamit, rögtön félre is dobják. Jellemző rájuk a "Nekem megvan, ami kell, mit érdekelnek mások?" hozzáállás.

Az átlagos Heteseknek még így is szükségük van mások társaságára, mivel nem bírják elviselni az egyedüllétet. Barátaik azonban és az emberek általában teljesen esetlegesek a Hetesek számára ezen a szinten: csak azokat a kapcsolataikat tartják fenn, amelyek élvezetet nyújtanak nekik, és sajnálkozás nélkül szakítják meg azokat, amelyek nem. Házasságaik sokszor csupán egy-két évig tartanak, kevésbé komoly kapcsolataik pedig még sokkal rövidebbek. Az újdonság varázsának elmúltával a Hetesek rögtön tovább akarnak lépni, valami mást akarnak.

Hiába szereznek meg maguknak sok mindent, mégis féltékenyek azokra, akiknek náluk is több van. Szélsőségesen énközpontúak, szinte teljesen érzéketlenek arra, hogy mások jól érzik-e magukat, kivéve ha ennek közvetlen kihatása van az ő kényelmükre vagy örömeikre. Ebben az állapotban a Heteseknek eszükbe sem jut, hogy másokkal is megosszák javaikat, és nem akarják, hogy bárki is függjön tőlük. Úgy érzik, hogy mindenki másnak is ugyanúgy kellene gondoskodnia önmagáról, ahogy ők teszik. A kifinomultság esetleg még megmaradt máza alatt kőszívű természet rejtőzik.

A Heteseknek ezen a szinten semmi kedvük a tetteik következményeivel foglalkozni. Zűrzavart és megbántottságot hagynak maguk mögött, de másoktól várják, hogy mindezt eltakarítsák utánuk. A bírálatot fölényes stílusban fogadják, és elhárítanak maguktól minden felelősséget az általuk okozott károkért. ("Nem az én bajom.") A saját fájdalmaik átélésének szembeni ellenállásuk miatt mások fájdalmával szemben is érzéketlenné válnak: gyakorlatilag mindegy nekik, hogy ők okozták-e a fájdalmat vagy sem. Nem akarják hagyni, hogy mások "tönkretegyék" őket, és véleményük szerint a bűntudat meg a lelkiismeret-furdalás egyszerűen kellemetlen érzések, amelyekkel nem akarnak foglalkozni.

Talán mondani sem kell, hogy mivel saját vágyaik kielégítését mindennél előbbre helyezik, a Hetesek ezen a szinten rossz szülők: túlságosan egocentrikusak ahhoz, hogy igazán törődni tudnának gyermekeik szükségleteivel. (Ezen a szinten a férfi Hetesekben természetesen semmi érzékenység nincs, a nők pedig igencsak távol állnak az anyatípustól.) Nem örülnének annak, ha egy gyerek felborítaná megszokott életmódjukat, ezért inkább elvetetik a magzatot vagy örökbe adják a gyermeküket. A család csak lekötné őket és igényeket támasztana velük szemben, márpedig ezt mindenképpen el akarják kerülni.

A Hetesek akaratlanul is igen komoly probléma elé állítják önmagukat: annyira hozzászoknak a mértéktelenséghez, hogy már nem is tudja kielégíteni őket semmi, csak ha túladagolják. Mindenből egyre erősebb ingerre van szükségük ahhoz, hogy megérezzék a hatását. A mohón vágyott, de természetes úton számukra immár elérhetetlen feldobottságot szexuális promiszkuitással, kábítószerek (főleg kokain és alkohol) fogyasztásával próbálják elérni, vagy rengeteg pénzt költenek az egyre újabb, egyre drágább "játékszerekre". Csakhogy itt is maguk teremtette nehézségekbe ütköznek, mert hajlamosak a rászokásra. A Hetesek könnyen függővé válnak valamilyen ingerforrástól - legyen bár az a televízió, a mulatozás, a szex vagy a kábítószer. Ha egyszer hozzászoknak valamihez, már horogra is akadtak - és egyszer csak azon kapják magukat, hogy képtelenek meglenni nélküle.

Az a szomorú, hogy az átlagos Hetesek ebben az állapotban már képtelenek igazi boldogságot érezni. Sokkal többet birtokolnak, mint amennyire valóban szükségük van, és az emberek java részénél sokkal több mindent kipróbáltak, ámde ők maguk mégsem lettek többek az élményeiktől. Éppen ellenkezőleg: érzelmileg megkeményedtek és egyre kevésbé elégedettek. Balszerencséjükre mindemellett még telhetetlenek is. Annyira hozzászoktak a mértéktelen élvezetekhez, hogy most már szó szerint "kielégíthetetlenek". Ami az egészségesebb szinteken a gyönyör keresése volt, az immár nem több, mint a fájdalom elöli menekülés. Még mindig szívesen áradoznak "fantasztikus" élményeikről, de hallgatóik most már akaratlanul is észreveszik, hogy e rengeteg "szórakozás" igazi hajtóereje a kín és az elkeseredettség.

7. szint: Az impulzív menekülő

Elkövetkezhet az a pillanat, amikor a Hetesek is kezdik észrevenni, hogy szórakozásaik nem igazán szereznek nekik örömet. Ami azt illeti, többnyire az ellenkezője igaz: mértéktelenségüktől egyre jobban szenvednek. E tény felismerése kisegítheti a Heteseket a kilátástalannak tűnő helyzetükből, de ha továbbra is szorongásaik elkerülésére törekszenek mindenekelőtt, vagy ha már így is több érzelmi gyötrelem halmozódott fel bennük, mint amennyivel meg tudnának birkózni, akkor lehet, hogy a valóságtól való menekülés impulzívabb módját választják, és szorongásaikat agresszív, felelőtlen viselkedéssel vezetik le.

Mivel az egészségtelen Hetesek nem gondolkoznak el az élményeiken, általában nem is értik, miért olyan elégedetlenek és boldogtalanok, amikor idejük java részében azt csinálnak, amit akarnak. De tudják, hogy boldogtalanok, ezért hadakozni kezdenek mindazon dolgok és emberek ellen, amelyek, illetve akik a véleményük szerint frusztrálták őket vagy megtagadtak tőlük valamit.

Az egészségtelen Hetesek továbbra is állandó mozgásban vannak - valójában menekülnek -, olyanok,mint a hullámlovas, aki a hullám taraján száguld, míg az össze nem omlik. Menekülésükben rendkívül kicsapongóvá válnak. Az átlagos Heteseknél megfigyelt gátlástalan hiperaktivitásból náluk teljesen válogatás nélküli viselkedés lesz: úgy érzik, bármi lehet, ha a boldogság ígéretét hordozza, vagy legalább segíthet enyhíteni a fájdalmat és a szorongást. Szerelmi kalandokba, szélsőséges alkohol- és kábítószer fogyasztásba vetik bele magukat, míg teljesen le nem züllenek. Szexuális életükben egyre komolyabb perverziókat próbálhatnak ki, mivel az egészségtelen Hetesek folyton új izgalmakat keresnek, az önmaguk elöli menekülés új útvonalait kutatják. Annyira szétszórttá válnak, hogy nem tudnak és nem is akarnak egy dologra összpontosítani, sem pedig valódi kapcsolatokat teremteni.

A 7. szintre már a látszata is eltűnt annak, hogy élvezik az életet. Lehet, hogy még mindig szoktak viccelődni és különféle "jó bulikról" beszélni, de hangjukban félreismerhetetlen harag bujkál. Az egészségtelen Hetesek ellenségesek és keserűek, s immár öröm nélkül, gépiesen hajszolják az élvezeteket, szinte már csak megszokásból. A korábbiaknál is jobban félnek az egyedülléttől, ezért gátlástalanul próbálják belerántani a többieket is az önpusztító dorbézolásba. ("Ha nem akarsz velem berúgni, akkor tűnj innen!")

Azt már korábban is láttuk, hogy a Hetesek addiktív személyiségek, tehát szinte bármi képes náluk függőséget kialakítani, ami örömet okoz nekik vagy enyhíti szorongásaikat. Ezen a szinten igen nagy az esélye annak, hogy rászoknak a különféle ajzószerekre (amelyektől jól érzik magukat) és nyugtatókra (amelyektől el tudnak lazulni és öntudatlan állapotba kerülhetnek anélkül, hogy a szorongásaik előtörnének). Szinte biztos, hogy a Hetesek a boldogság hajszolása közben mostanra már minden, számukra hozzáférhető ajzószerrel és nyugtatóval megpróbálkoztak, s eközben lépésről lépésre mind boldogtalanná váltak.

(Eposz megjegyzés: Tanulj meg meditatív lenni, tanulj meditációt [nincs gondolat] inkább, nagyon sok életenergiát vissza lehet azzal is nyerni...)

Ezen a szinten a Hetesek annyira rettegnek nem tudatosított bánatuktól és szenvedésüktől, hogy már elaludni sem mernek. El akarják kerülni azt a sérülékeny időszakot, amikor a teljes elalvás előtt rövid időre megnyílik az átjáró a tudat és a tudattalan között. Gyakran a végkimerülésig hajszolják, ha kell, akár napokon át ébren maradnak, hogy amikor végül megállnak, akkor azonnal elveszítsék az eszméletüket. Ha ez nem elég, altatókat vagy alkoholt is használhatnak, hogy aztán másnap reggel jó adag koffein vagy még erősebb serkentőszer segítségével indítsák a napot. A Hatosokhoz és az Ötösökhöz hasonlóan a Hetesek is rendkívül éberen őrködnek, de az ő esetükben a saját tudattalanjuk az a veszélyzóna, amit állandóan szemmel kell tartaniuk.

Már a legkisebb frusztráció is hihetetlenül feldühítheti őket, ilyenkor sértő, durva és meggondolatlan dolgokat mondanak és tesznek. Olyanok, mint az elkényeztetett gyerekek, gorombán és bántóan viselkedhetnek, ha nem kapják meg, amit akarnak, és ilyenkor gondolkodás nélkül kimondanak mindent, ami az eszükbe jut, bármilyen gonosz vagy igazságtalan legyen is. Mások többnyire visszataszítónak és arcátlannak tartják a viselkedésüket, nem mintha bármit is tudnának tenni ellene. Az egészségtelen Hetesek fikarcnyit sem törődnek azzal, ha beletipornak másik érzéseibe, vagy tönkretesznek valamilyen eseményt. Ha valami nem tetszik nekik, hisztériázni és ordítozni kezdenek, vagy máshogy csinálnak "jelenetet", hogy kieresszék a mérgüket.

Mivel nem képesek megfékezni a késztetéseiket, azonnal cselekvésbe fordítják őket, mindig azt csinálják, amire éppen abban a pillanatban indíttatást éreznek. Ha dühösek, felkapnak valamit és a falhoz vágják; ha szomorúak, sírva fakadnak. Ha úgy érzik, hogy muszáj megsérteniük valakit, a legcsekélyebb habozás vagy szégyenkezés nélkül megteszik. Az egészségtelen Hetesek semmit sem fojtanak vissza, mert csak úgy tudják kezelni a szorongásukat, agressziójukat vagy bármi más nyugtalanító érzésüket, ha utat engednek neki, és azonnal kiadják magukból.

Ezzel a fajta viselkedéssel nem csupán a céljukat tudják gyakran elérni (a többi ember zavarában szóhoz sem jut, vagy annyira megdöbben, hogy bármibe belegyezik), de feszültségeik levezetésével a gyors kielégülés újabb formájához is jutnak. Csakhogy az egészségtelen Hetesek az érzelmi acting outtal impulzivitásukat erősítik meg, és ezzel hosszú távon a saját helyzetüket nehezítik. Meggondolatlanságuk ráadásul azt is felfedi a többi ember előtt, mennyire gyermeteg és érzelmileg éretlen emberek. Emiatt csak kevesen bírnak ki hosszabb időt velük - ami csak még jobban frusztrálja és dühíti az egészségtelen Heteseket.

Ezen a szinten már csődöt mondanak azok az elhárító mechanizmusok is, amelyekkel a Hetesek a fájdalmuk ellen védekeztek. Bánatuk és fájdalmaik immár hosszabb időszakokra is tudatossá válnak, ők pedig képtelenek elég erőt összeszedni, elég aktivitást kifejteni ahhoz, hogy elfojtsák ezeket az érzéseiket. Ha nem áll rendelkezésükre energikus elméjük teljes védekezőkapacitása, akkor a Hetesekkel ugyanaz történik, mint bárki mással, ha számára feldolgozhatatlan érzésekkel kell szembesülnie: depresszióba esnek. Mivel pedig a Hetesek életük nagy részét a fájdalom és a levertség elöli meneküléssel töltötték, sötét periódusaik sokkal inkább megviselik őket, mert nem tanulták meg, hogyan lehet ezeket az állapotokat kezelni. A Hetesek talán nem hajlamosak olyan tartós krónikus depresszióra, mint egyes más típusok képviselői, de depressziójuk nagyon megkínozza őket, mert ez az érzelmi tartomány teljesen ismeretlen énérzésük számára.

Az egészségtelen Hetesek tehát szeretnének minél előbb megszabadulni a fájdalomtól, és ismét talpra állni. Szenvedéseiket egyáltalán nem tartják romantikusnak, és a depresszió elöli menekülés érdekében igyekeznek újra kapcsolatot teremteni a környezetükkel. Sajnos azonban elég valószínű, hogy ezen a szinten érzelmileg már annyira rossz állapotban vannak, hogy képtelenek kiegyensúlyozott módon újrakezdeni tevékenységeiket, ezért mániássá válnak.

8. szint: A mániás

Részben mert megismerkedtek a depresszióval, részben pedig mert egyre kevésbé élvezik a kedvenc időtöltéseiket, az egészségtelen Hetesek attól tartanak, hogy végképp elveszítik az örömre való képességüket. Az igazi boldogságnak lassan még a lehetősége is elvész a számukra. Ennek következtében impulzivitásuk mániává romlik, totális menekülésbe kezdenek önmaguk elől. Az egészségtelen Hetesek bármire hajlandók azért, hogy érezzenek valamit. Fejvesztett, vad tevékenykedésbe kezdenek, hogy megőrizzék működőképességüket, mert ez tudja megvédeni őket attól, hogy teljes intenzitásában át kelljen élniük szorongásaikat és szégyenüket. Sok más típushoz képest elég ügyesen tudnak olyan benyomást kelteni, mintha nagyjából normálisan működnének, legalábbis egy darabig. Mindazonáltal a neurotikus Hetesek szörnyű pusztítást visznek végbe a környezetükben és a kapcsolataikban, mert teljesen elveszítették az önuralmukat, magatartásuk és hangulatuk pedig szélsőségesen labilissá vált. Olyan szeszélyesek, mint a tornádó útvonala és éppen olyan kiszámíthatatlanok is.

Az átlagos Hetesek hiperaktivitásából mostanra neurotikus mániás állapot lett, amelyben a hangulatok, a gondolatok és cselekvések villámgyorsan váltogatják egymást. Néhány perc is elég ahhoz, hogy harcias ellenségük zokogó megbánássá, majd lelkesültséggé változzon. Természetes, hogy a többi ember elég nehezen tudja ezt elviselni, ám ha megpróbálnak észérvekkel hatni a neurotikus Hetesekre, vagy korlátok közé akarják szorítani úgynevezett jókedvüket, akkor a Hetesek kiszámíthatatlanul és veszélyesen reagálhatnak.

Általában feldobott hangulatban vannak, de a lelkesültségük illuzórikus, abból ered, hogy a Hetesek temperamentumára jellemző egyfajta természetellenes túlhajtottság. Még a jókedvűnél is vidámabbnak érzik magukat, mintha a világ csúcsán lennének, s szinte beleszédülnek az izgalomba. Olyan gyorsan és hangosan beszélnek, mintha valamilyen amfetamintartalmú szert szedtek volna be. Úgy érzik, bármire képesek, s óriási összegeket pazarolhatnak nagyszabású tervekre, amelyek megvalósítására valójában képtelenek. Az is megeshet, hogy mivel nem gondolnak bele a következményekbe, a lelkesültség érzésének fenntartása érdekében veszedelmesen nagy adag kábítószert vagy alkoholt fogyasztanak el.

Neurotikus Hetesek mániákus tevékenységükkel olyan új (bár hamis) élményforrásokat hoznak létre, amelyek segítségével levezethetik szorongásaikat. Tehát nem a tervek megvalósítása a lényeg, hanem a menekülési útvonalak kialakítása.

Azt azonban a neurotikus Hetesek nem tudják átlátni, hogy mennyire veszélyes helyzetbe kerültek. Elméjük most már a forró vasalón szaladgáló vízcseppekhez hasonlatos: a lassítás számukra maga lenne a vég, vagy legalábbis így gondolják. Ha elveszítenék a képességüket arra, hogy fenntartsák a szorongásaikat eloszlató szüntelen mozgást, akkor még súlyosabb depresszióba zuhannának; mániás aktivitásuk pontosan ezt hivatott elhárítani, ezért nevezik ezt mániás-depressziós elhárításnak. Ráadásul cselekvéseik kényszeressége előbb vagy utóbb valamiféle bajba sodorja őket. Nem kerülhető el, hogy a többi ember (és maga a valóság) frusztrálja őket, és felszámolja azokat az útvonalakat, amelyeken elmenekülhetnének önmaguk elől.

9. szint: A pánikba esett "hisztériás"

A mániás Hetesek végül elérnek arra a pontra, amikor környezetükben már mindent "elfogyasztottak", és így semmi sem maradt, amin megvethetnék a lábukat. A tudatuk felszínére tör az a szorongás, amit az állandó mozgással eddig el tudtak fojtani, de most már nincs hová menekülni, nincsen semmi, amiben megkapaszkodhatnának. Ennek következtében hisztérikusan rettegni kezdenek, mintha csak valami vérszomjas fenevad üldözné őket. Hisztérikusak a szó köznapi értelmében: pánikba esnek, remegnek és annyira rettegnek, hogy képtelenek cselekedni vagy bármilyen módon segíteni magukon.

Ezeket a sokat próbált, földönjáró embereket, akiken látszott, hogy remekül tudnak magukról gondoskodni, most hirtelen elborítja a megsemmisítő szorongás, s immár képtelenek elmenekülni előle. Elhárító mechanizmusaik rövid idő alatt teljesen felmondják a szolgálatot, így a neurotikus Hetesek védtelenül állnak a hatalmas mennyiségű szorongással szemben. Természetesen már az átlagos Hetesek is rendkívül fenyegetőnek éreznék a legcsekélyebb mennyiségű szorongást is, hiszen a szorongások a tudattalanjukból, vagyis számukra ismeretlen területről fakadnak. De mindez még inkább igaz a neurotikus Hetesek esetében, akik hirtelen úgy érzik, mintha valami el akarná nyelni őket. A kézzel fogható dolgok egykor oly szilárdnak látszó világa sem elég szilárd ahhoz, hogy védelmet nyújtson a megnevezhetetlen borzalomtól, ami akkor borítja el őket, amikor a tudattalanjuk betör a tudatba.

Utolsó elhárító mechanizmusaik összeomlása után megrohanja őket az egész fájdalmas és rémisztő tudattalan anyag: a bánat, a bűntudat, a traumák, a vigasztalanság, a zűrzavar és az aggodalom egyszerre tör be a tudatba. Ráadásul mivel az egészségtelen Hetesek korábban szinte minden energiájukat ezen érzéseik elkerülésére fordították, most elképzelésük sincs arról, hogyan kezelhetnék őket. A végeredmény bénító rémület. A Hetesek félnek megmozdulni és félnek még gondolkozni is, nehogy tovább fokozzák szenvedéseiket.

Az ilyen jellegű pánikepizódok időszakában a neurotikus Hetesek álmatlan óráikban olyan rettegéssel küszködnek, amilyet a többi ember csak néhány pillanatig él át rémálmaikban, amelyekből szerencsére fel is ébred. Márpedig a normális emberek éppen a felébredéssel kerülnek újra kapcsolatba a valósággal, és így válnak képessé arra, hogy ismét elfojtsák rettegésüket. A neurotikus Hetesek számára ezen a szinten mindez nem lehetséges. Ők már tökéletesen ébren vannak, nincs hová rejtőzniük. Klausztrofóbiás, bénító félelem tölti el őket: félnek a megsemmisüléstől, az őrülettől és attól, hogy megrekedtek az örökös gyötrelemben, amelyből nincs kiút.

A típusra az egészségtelen szinteken jellemző mániás és fékevesztett tevékenység már a lehetőségeik végső határáig vagy még tovább is igénybe veszi testi állóképességüket. Sok egészségtelen Hetes kerül a teljes fizikai összeomlás állapotába. Az ok lehet a féktelen mániájuk okozta baleset, kábítószer-élvezet, alkoholizmus, nemi úton terjedő betegség vagy egyszerűen a test túlhajszolása, de az eredmény minden esetben ugyanaz. A Hetesek most már nem alkalmazhatják a szorongástól való menekülésnek azt a módját, hogy belevetik magukat a cselekvésbe; "menekülési" esélyeik erősen lecsökkenek.

Szorongásaiknak az az egyik legrémisztőbb vonása, hogy rémületük forrása még mindig megnevezhetetlen - éppen ezért még együtt élni is nagyon nehéz vele, nemhogy megszüntetni. Ennek az az oka, hogy a Hetesek a kifelé irányuló élethez szoktak hozzá, mind erősebb élményeket és ingerlést kerestek, és ennek eredményeképpen semmiféle eszközük nem maradt arra, hogy kapcsolatba kerüljenek önmagukkal. Ahogy egyre alacsonyabb szintekre süllyedtek, bizonyos értelemben mindig csak "időt akartak nyerni" - azt remélték, következmények nélkül megúszhatják, hogy nem hajlandók foglalkozni a félelmükkel és a fájdalmukkal. Csak most döbbennek rá hogy tévedtek.

Zárógondolatok

Ha végigtekintünk az egészségtelen Hetesek leromlásának folyamatán, észrevehetjük, hogy pontosan azt idézik elő, amitől a legjobban félnek. Nélkülözniük kell az áhított boldogságot, de nem azért, mert a világ mindenféleképpen frusztrálni akarja őket, hanem azért, mert nem bíznak eléggé az életben. Felélték az élményeiket, csak felületesen kóstoltak beléjük, mintha a világon minden az ő élvezetüket szolgálta volna. Azzal, hogy mindig csak a pillanatnyi kielégülésért éltek, nem a keresett boldogságot érték el, hanem az ellenkezőjét.

Érdemes megjegyezni, hogy bár a Hetesek félnek a nélkülözéstől, nagyon nehéz volna valóban, tartósan nélkülöző Hetesre bukkanni. Annyira félnek a nélkülözéstől, hogy mindent megtesznek, csakhogy ne váljanak áldozataivá. Agresszivitásuknak köszönhetően többnyire meg is kapják azt, amit akarnak. Ámde éppen agresszivitásuk miatt hajlamosak túlzásokba esni, mértéktelenségükkel tönkreteszik magukat és lerombolják a boldogság elérésének lehetőségét.

Ha a Hetesek nem élik meg az élményeiket, akkor bármit csinálnak, az nem ér semmit, csak pazarlás. A legkülönlegesebb javak birtoklása és a legnagyobb hatású élmények kipróbálása sem jelent számukra semmit, ha nem építik be ezeket önmagukba. Ha pedig képtelenek legyőzni a nélkülözéstől való félelmüket, akkor egyre többet fognak fogyasztani, és mégis kielégítetlenek maradnak. Sajnos meggyőzni nem lehet senkit erről az igazságról, mivel az élet legértékesebb tapasztalatait csak akkor ismerheti fel valaki, ha már lelkileg és szellemileg is felkészült rájuk. Ha a Hetesek nem fogadják be a lelkük mélyéig élményeiket, akkor örökre elzárják maguk elől a legkifinomultabb élményeket, amelyeket az élet kínál. Az igazgyöngyöt tudtukon kívül hamisra cserélik.

Fordította: Sóskuthi György
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: legegészségesebb, megnevezhetetlen, tevékenységükkel, élményforrásokat, legkülönlegesebb, figyelemelterelő, cselekedhetnének, személyiségtípus, legkifinomultabb, gondolkozásmóddá, állóképességüket, hiperaktivitásuk, felületességüket, temperamentumára, természetellenes, következményekbe, elgondolkozzanak, tevékenységekkel, megvalósításához, intelligenciájuk, tevékenységeiket, tartalékterveket, személyiségrajza, mindenféleképpen, kiegyensúlyozott, tudattalanjukból, visszataszítónak, megsemmisüléstől, intelligenciával, szórakoztatásába, elragadtatásukat, közvetlenségétől, promiszkuitással, legbeszédesebbek, életigenlésükkel, bizonytalanságát, érzelmi benyomások, ingerek azonnali, különféle érdeklődési, maguk teljes, élet egyszerű, spirituális valóságot, élet határtalan, legújabb divatáramlatok, mértéktelenségnek megvan, szomorú valóság, szorongással vagy, józan eszét, ártalmas szereket, üldözés gyönyöre, embernek egyetlen, elragadtatott életigenlő, Hetes Archetípus Szintjei, Richard Riso, Russ Hudson, Lényegi Minőségek, Abraham Lincoln, Arthur Rubinstein, William Blake, Bordog Miklós, Egyes Hetesek, Neurotikus Hetesek, Sóskuthi György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Tavaszi este  Facebookon kaptam Krisztina b...  Szívek  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Egyszerű  Hogyan válunk hűségesekké?  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Sorsunk miatt...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Robert Merle tollából  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Ott van  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Spenót fasírttal  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Borzasztó  A pitypang legendája  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Sorsunk miatt...  Vidámság  Zilahy Lajos mondta  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Sorsunk miatt...  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimna...  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Dóró Sándor: Embernek maradni  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  A pitypang legendája  Pitypang szökőkút  40 felett  Facebookon kaptam  Magamnak  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Otthon  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Borzasztó  Mindent de mindent visszakap  Tanácsok egy pszichológustól  Paul David Tripp Április 14  jó reggelt  Minden tavaszból őrizz..  Nem kell hozzá fürdőruhás  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Szép estét kedves látogatóimn...  A hagyma antibakteriális hatás...  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Április 13  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy barátság története  Alvó kislány  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  A felvilágosodás... 
Bejegyzés Címkék
érzelmi benyomások, ingerek azonnali, különféle érdeklődési, maguk teljes, élet egyszerű, spirituális valóságot, élet határtalan, legújabb divatáramlatok, mértéktelenségnek megvan, szomorú valóság, szorongással vagy, józan eszét, ártalmas szereket, üldözés gyönyöre, embernek egyetlen, elragadtatott életigenlő, legegészségesebb Heteseknek, elég lesz, mélyen átélt, valóság egyszerű, egész életre, létezés természetadta, legegészségesebb Hetesek, élet külső, számukra korábban, lelkük mélyének, egyszerű lélektani, élet szent, élet olyan, létezés hihetetlen, lelki életük, spirituális életük, élet árnyoldala, halál ténye, élet dolgaihoz, legmélyebben fogadják, életben minden, maguk valóságában, örömet okozó, adott pillanat, élet alapvető, mezők liliomait, bőven elég, tökéletes boldogsághoz, legmélyebb vágyaik, élet legjobb, maradandó értékeket, extatikus életigenlésnek, valóság mindig, sors csodálatos, legnagyszerűbb élményt, valóság soha, szabad szellemű, egészséges Hetesek, lelki egyensúlynak, élet kimeríthetetlen, eljövendő élményekre, dolgokról gondolkozni, boldogságukhoz szükségesnek, lépéssel messzebb, környező világ, élmények iránti, érzékelés világa, izgalmi állapot, lehető legtovább, lehető legtöbb, kézzelfogható világ, külső valóságot, tudattalan élményeikhez, eufória érzését, többi embert, velük való, energia örök, szinten álló, nyelv mestereivé, zene nyelvétől, szem nyelvéig, elméjükben minden, pillanatnyi megvilágítás, alacsonyabb szinteken, jelenség kedvező, élményeik katalógusának, egészséges Heteseknek, elkerülhetetlen balszerencsés, tűzből kiemelkedő, legtöbbet hozzák, élettől citromot, változó helyzetekre, sípályán vagy, tanulási folyamat, világgal való, újabb élmények, sokoldalú tehetség, nélkülözéstől való, elegendő élvezetet, egészséges Hetesekben, rendkívüli vitalitás, hatalmas lelkesedés, többi embernek, tapasztalás különböző, legkülönbözőbb témákról, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 303
  • e Hét: 1223
  • e Hónap: 1836
  • e Év: 12770
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.