Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Enneagram - Ötös Archetípus
  2019-01-29 12:14:36, kedd
 
   
  (Russ Hudson / Don Richard Riso: Az enneagram bölcsessége)

Az Ötösök erősségének kihasználása

"Bármi beszélni kezd hozzád, ha eléggé szereted."
(George Washington Carver)

Az Ötös típus legnagyobb ajándéka a világnak a rendkívüli éleslátás és megértés, amely bizonyos területeken szerzett szakértelemmel párosul. Az egészséges Ötösök a megértés révén egyidejűleg több álláspontot is képesek fölfogni; egyszerre értik meg az egészet és annak alkotóelemeit. Számos különböző nézőponttal foglalkozhatnak anélkül, hogy bármelyikhez is kötődnének. Meg tudják állapítani, hogy az adott körülmények között melyik megközelítés a leghasznosabb egy adott probléma vizsgálatához.

Az Ötösök rendkívül jó megfigyelők és hamar felismerik a lényeget. Érzékenyek a környezetükre, és olyan jelentéktelen változásokat vagy ellentmondásokat is észrevesznek, amelyek fölött mások valószínűleg elsiklanának. Sok Ötösnél figyelhető meg, hogy egy vagy két érzékszervük különösen fejlett. Az egyiküknek például rendkívül pontos lehet a színlátása, míg a másik a hangokra fogékony, s könnyedén felismeri a ritmusokat vagy a zenei hangokat.

Az Ötösök nem veszítik el gyermekkori kíváncsiságukat: továbbra is állandóan kérdeznek, mint például: "Miért kék az ég?" vagy "Miért esnek a dolgok lefelé, és nem felfelé?" Az Ötösök semmit sem vesznek magától értetődőnek - ha tudni akarják, mi van egy kő alatt, ásót ragadnak, kiássák a követ, és alaposan megnézik, mi van alatta. Úgy tűnik, hogy az Ötösök rendkívüli összpontosító és figyelemkoncentrációs képességgel rendelkeznek, ráadásul ezt hosszú időn keresztül fenn tudják tartani. Emellett roppant türelmük is van annak vizsgálatához, ami felkeltette a figyelmüket. Az összpontosításnak és a türelemnek köszönhetően elég sokáig ki tudnak tartani egy adott feladat mellett ahhoz, hogy aranyat csináljanak belőle.

Kíváncsiságuk és széles látókörük eredményeként az egészséges Ötösök igen találékonyak és innovatívak. A gondolatok vizsgálatának és a velük való játéknak a képessége értékes, praktikus és eredeti alkotásokhoz és felfedezésekhez vezethet - a tudományos és orvosi találmányoktól a meglepően újszerű művészi eredményekig vagy éppen egy újfajta módszerig, amellyel több régi dobozt lehet tárolni a garázsban. Ha például nem elégedettek egy cselló hangjával, magnóra vehetik azt, hogy aztán visszafelé játsszák le, s közben megváltoztassák a hangszínt is. A tudományos beállítottságú Ötösök azért tesznek felfedezéseket, mert őket a szabályok alóli kivételek érdeklik. Figyelmüket azokra a területekre összpontosítják, ahol a szabályok repedezni kezdenek, vagy azokra az apró következetlenségekre, amelyek mások számára lényegtelennek tűnnek.

Az Ötösök élvezik, ha eredményeiket másokkal is megoszthatják, és az élet ellentmondásosságára vonatkozó megfigyeléseiket gyakran különös humorral fűszerezve tálalják hallgatóik elé. Szünet nélkül szórakoznak - és borzadnak - az élet furcsaságain, és ezt úgy adják elő másoknak, hogy állandóan apró változtatásokat eszközölnek a képen, miáltal mindig újabb, addig nem látott képtelenségekre derül fény. Szívesen eljátszadoznak a dolgokkal, ami fekete humorban, szóviccekben vagy szójátékokban fejeződhet ki. Van bennük valami csintalanság és elevenség - valami pajkosság. Szeretik kiprovokálni, hogy az emberek mélyebben elgondolkozzanak az életen, és a humor gyakran kiváló eszköz arra, hogy elmondják azokat a gondolataikat is, amelyek másként esetleg túl fenyegetőnek tűnnének.

Az integráció útja: az Ötöstől a Nyolcas felé

Az Ötösök úgy valósítják meg magukat és úgy maradnak egészségesek, hogy megtanulják, miként kell visszanyerni és birtokolni testi jelenlétüket és ösztönenergiáikat - akárcsak az egészséges Nyolcasok. Ez azért van így, mert a magabiztosság alapja, a teljesség, az erő és alkalmasság érzése a test ösztönenergiáiból táplálkozik, nem mentális struktúrákból. Az integrálódó Ötösök ezért úgy fejlődnek, hogy "a fejükből kilépve" visszatérnek a földre, s mélyebben átélt kapcsolatba kerülnek vitalitásukkal és fizikai állapotukkal.

Ha szorosabb kapcsolatba kerülnek a test életével, az az Ötösökből általában heves szorongást vált ki. Úgy érzik, el fogják veszíteni egyetlen véderejüket is: elméjük menedékét. Az elme biztonságosnak, megbízhatónak és bevehetetlennek tűnik a számukra, míg a test gyengének, sebezhetőnek és megbízhatatlannak. Ráadásul a testtel való mélyebb kapcsolat utat enged annak is, hogy a hosszú elszigeteltségük miatti fájdalom és bánat heves érzései tudatosodjanak bennük. Mégis kizárólag a testtel mint alappal való szilárd kapcsolat révén érezhetik azt a belső támogatást, amire szükségük van e régóta elfojtott érzések feldolgozásához.

Ahogy megtanulják, miként éljenek együtt ösztönenergiáikkal, az Ötösök elkezdenek teljesebb mértékben részt vállalni világukban, s tudásukat és jártasságaikat a közvetlen gyakorlati problémák megoldásában kezdik hasznosítani. Ahelyett, hogy kibújnának a felelősség alól és elhúzódnának a többi embertől, az integrálódó Ötösök képesnek érzik magukat arra, hogy komoly kihívásokat is felvállaljanak, s gyakran vezető szerepbe kerülnek. Mások ösztönösen megérzik, hogy az Ötösök önös érdekektől mentesen kutatnak a pozitív megoldások után, és ezért köréjük gyűlnek, hogy támogassák őket terveik megvalósításában. A való világhoz csatlakozással az Ötösök nem veszítik el az elszigeteltségükben oly gondosan kiművelt szellemi képességeiket és jártasságaikat; ehelyett képessé válnak arra, hogy ezeket az adományokat stratégiai és konstruktív módon fogják munkára - akárcsak a jól működő Nyolcasok.

Abból azonban az Ötösöknek sem lesz különösebb hasznuk, ha az átlagos Nyolcasok tulajdonságait próbálják utánozni. Ha az önvédelemre összpontosítanak, nem vesznek tudomást sebezhetőségükről, és kapcsolataikat konfrontációknak tekintik, az nem sokat segít az Ötösöknek abban, hogy leküzdjék szenvtelenségüket és a szociális elszigetelődés érzését. Ahogy elkezdenek közvetlenül tapasztalni, és lelki munkával átdolgozzák az elmével való azonosulásukat, megjelenik bennük az egészséges Nyolcasokra jellemző erő, akaraterő és magabiztosság is.

A személyiség lényeggé alakítása

"Tudatunk valamelyik hátsó zugában ott lángol, tündököl a létezésünk felett érzett, teljesen feledésbe merült csodálat. A művészet és a lelki élet célja az, hogy megpróbálja a felszínre hozni ezt az eltemetett, csodálatos napkeltét."
(G. K. Chesterton)

Amikor valóban jelen vagyunk az életben, amikor ellazultunk és kapcsolatban állunk a testünkkel, akkor kezdjük el érzékelni belső tudásunkat, belső útmutatásunkat. Pontosan arra vezet rá bennünket, amit tudnunk kell, és döntéseink ebből a belső bölcsességből fakadnak. De ha elveszítjük a kapcsolatot a jelenléttel mint alappal, amelyből a lényegi útmutatás is származik, akkor a személyiség (egó) veszi át az irányítást és próbálja meg kiokosodni, mi is legyen.

Az Ötösök akkor haladnak rossz irányba, amikor az élményeik helyett az élményeikre vonatkozó megfigyeléseikkel kezdenek azonosulni. Az Ötösök olyasfajta emberek, akik úgy próbálnak megtanulni táncolni, hogy táncparkett mellett állva figyelik a többi táncolót. ("Lássuk csak, a nő kettőt lép balra, rúg egyet, pördül egyet, aztán a férfi valahogy visszalendíti...") Lehetséges, hogy idővel sikerül is megtanulniuk a lépéseket - csak éppen addigra már régen véget ért a tánc.

Természetesen az Ötösök egész életükben ugyanazzal a dilemmával kénytelenek birkózni: megpróbálják kitalálni, hogyan kellene élni az életet, ahelyett hogy valóban élnének. Amikor jelen vannak és két lábbal állnak a valóság talaján, az Ötösök képesek pontosan tudni, amit tudniuk kell, akkor, amikor szükségük van rá. A kérdésekre nem az egyfolytában fecsegő egó, hanem a való világra hangolódott, tiszta tudat az elmét használva tud választ adni. A belátások spontán módon bukkannak fel, a körülmények egyedisége hívja őket elő. Az igazi belső útmutatás és támogatás tehát úgy nyerhető vissza, ha az Ötösök megszabadulnak egy bizonyos énképtől - amely szerint ők elkülönültek a környezetüktől, csak legyek a falon -, és elkezdenek kapcsolatba lépni a valósággal. A felszabadult Ötösök tudják, hogy nem kell félniük a valóságtól, hiszen maguk is részei annak.

Emellett észleléseik újfajta közvetlenségre tesznek szert, a tapasztalataikat a megszokott mentális kommentár nélkül is képesek lesznek megérteni. Lenyűgözi őket a valóság fensége, elméjük kitisztul, és megbíznak a világmindenségben. Einstein egyszer azt mondta: "Csak egyetlen kérdést érdemes feltenni: Barátságos-e a világmindenség?" A felszabadult Ötösök tudják a választ. Amit látnak, az már nem rémíti halálra, hanem elragadtatással tölti el őket, s igazi látnokokká válnak, akik képesek forradalmi változtatásokat előidézni azon a területen, amellyel foglalkozni kezdenek.

A lényeg kibontakozása

Az Ötösök a tudásra törekszenek, és a tökéletes szintre fejlesztett tudás nem más, mint a személyiség kísérlete egy lényegi tulajdonság utánzására, amelyet tisztánlátásnak vagy belső tudásnak nevezhetünk. A tisztánlátással együtt jár egy másik lényegi tulajdonság, a kötetlenség is, ami nem az érzelmek elfojtását vagy a szenvtelenséget jelenti, hanem azt, hogy az egyén nem azonosul egy nézőponttal sem. Az Ötösök tisztában vannak azzal, hogy minden álláspontnak vagy gondolatnak csak nagyon korlátozott körülmények között van értelme, talán csak abban az egy konstellációban, amelyben létrejött. A belső útmutatásnak köszönhetően szabadon közlekedhetnek a különböző szemléletmódok között anélkül, hogy kötődni kezdenének bármelyikhez.

A felszabadult Ötösök emlékeznek az isteni elme tágasságára és tisztaságára, amit a buddhisták "ragyogó ürességnek" vagy Sunyatának neveznek: ez az a nyugodt, határtalan tér, ahonnan minden ered, beleértve az összes tudást és kreativitást is. Arra vágynak, hogy ismét megtapasztalhassák a ragyogó ürességet, amely egykor az otthonuk volt, mint ahogy (a buddhisták szerint) a világon minden és mindenki más is onnan származik mint tiszta energia. Ezt a vágyat az ürességbe való visszatérésre (Istenhez/Forráshoz való visszatérés) azonban helyesen kell értelmezni, ugyanis itt nem a feledés ürességéről van szó, hanem arról az ürességről, ami egy pohár tiszta vízben vagy az ég kékjében is jelen van: ez az üresség tesz lehetővé minden egyebet. Ebben az állapotukban az Ötösök megszabadulnak attól a meggyőződésüktől, hogy ők mindentől és mindenkitől el vannak vágva, s immár közvetlen módon tapasztalják meg alapvető kapcsolatukat a környezetükkel.

Az üresség és a kötetlenség nem jelenti azt, hogy az Ötösök eltávolodtak volna az érzéseiktől. Éppen ellenkezőleg, mélyen megindíthatja őket egy naplemente, az arcukon érzett szellő vagy egy emberi arc szépsége. Szabadon képesek érezni és érzékelni bármit, miközben azt is felismerik, hogy akármit figyelnek is meg, az csak ideiglenes lehet - a végtelenül gazdag világmindenség tünékeny ajándéka. Azáltal, hogy jobban belelátnak az emberi létezés igazságába, mélységesen együtt tudnak érezni mások szenvedésével, és szívesen osztják meg velük elméjük kincseit éppúgy, mint a szívük mélységeit.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: elgondolkozzanak, megfigyeléseiket, ellentmondásokat, meggyőződésüktől, elszigeteltségük, összpontosítanak, konfrontációknak, tapasztalataikat, megvalósításában, tisztánlátásnak, feldolgozásához, tisztánlátással, szenvtelenséget, felfedezésekhez, bevehetetlennek, konstellációban, megváltoztassák, elragadtatással, foglalkozhatnak, változtatásokat, kíváncsiságukat, képtelenségekre, összpontosítják, azonosulásukat, elszigetelődés, közlekedhetnek, szemléletmódok, biztonságosnak, megszabadulnak, útmutatásunkat, környezetüktől, világmindenség, jártasságaikat, felvállaljanak, tulajdonságait, csatlakozással, enneagram bölcsessége, rendkívüli éleslátás, egészséges Ötösök, megértés révén, adott körülmények, adott probléma, egyiküknek például, hangokra fogékony, ritmusokat vagy, zenei hangokat, dolgok lefelé, türelemnek köszönhetően, adott feladat, gondolatok vizsgálatának, velük való, képessége értékes, Ötös Archetípus, Russ Hudson, Richard Riso, George Washington Carver,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.15. 07:50 Gulyás Gergely: a klímaváltozás elleni küzdelem árát fizessék a szennyezők,...
12.15. 07:31 Kötet jelent meg a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatról
12.15. 07:30 BÉT - Növekvő forgalomban erősödött a BUX a héten
12.15. 07:05 Preşedintele Parlamentului ungar: László Tőkés şi cetăţenii Timişoarei şi-a...
12.15. 07:04 Időközi választás Dunaújvárosban - 133 külképviseleten lehet majd voksolni
12.15. 07:04 Jónak lenni jó! - Egész napos műsorral zárul ma a közmédia jótékonysági kam...
12.15. 07:04 Női kézilabda-vb - Elnézést kért a felfüggesztett Kim Rasmussen
12.15. 07:04 Súlyosan megsérült egy barlangtúrázó a Ferenc-hegyi-barlangban
12.15. 07:03 TOTÓ-eredmények
12.14. 22:42 Illegális bevándorlás - Bakondi: a belügyminiszter vezetésével elemző-érték...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Útravaló – 2019. decembe...  Böjt  Téli képek  Facebookon kaptam  Karácsonyi gömbök  Karácsony  Böjt  Csaba testvér Haver vagy rende...  Böjt  Rózsa csokor gyertyákkal  Facebookon kaptam  Szép estét  Png kutya  Szèp napot kívánok  ...és jóakarat  Luca-napi jóslás  Szuper szép napot - rózsával  Angyalka  Kapcsolat Krisztussal  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Luca-napi jóslás  Ragyogj fel mindannyiunk szívé...  Szèp estét kedves látogat...  Szuper szép napot - rózsával  Üdvösség  Mosolygós szép napot  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Virágos szép napot , hetet  Luca napja  Kellemes délutánt kívánok!  Karácsonyi lámpa  Angyalka  Facebookon kaptam  Böjt  Facebookon kaptam  A szívek melegében  Vidám szép estét  Karácsonyi képek  Angyalka  Kellemes délutánt kívánok!  Harangok  Menjünk!  Harangok  Png kutya  Lámpatartót látok  Kislány rádióval  Szèp estét kedves látogat...  Böjt  Deres rózsa  Luca széke  Győzött az élet  Facebookon kaptam  Kellemes adventi ünnepeket  A D-vitaminról  Kellemes hétvégét  Rilke: A hattyú  Angyalka  Virágok kosárban  Karácsonyi képek  Reménység  Adjon Isten jó reggelt, szép n...  Téli kép  Rövid pályás úszás Országos Ba...  Szèp estét kedves látogat...  Győzött az élet  Karácsony  Karácsonyi csokor  Cuki kislány fenyőfával  Jó reggelt , szép napot  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Karácsonyi képek  Karácsonyi lámpa  Kellemes délutánt kívánok!  Vegyes virág-csokor esküvőre  Facebookon kaptam  A D-vitaminról  Rövid pályás úszás Országos B...  Ma ünnepli aranymiséjét Ferenc...  Indulnak az esküvőre  Este van már  Naplemente  Facebookon kaptam  Rilke: A hattyú  Krisztus nevei  Böjt  Szép szombati napot  Facebookon kaptam  Győzött az élet  Kellemes hétvégét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Böjt  Vörös körmök  Kellemes hétvégét  Facebookon kaptam  Kellemes hétvégét  Szeret korcsolyázni  Mennyei örökség  Sok virág - és a fiatal pár  Ragyogj fel mindannyiunk szívé... 
Bejegyzés Címkék
enneagram bölcsessége, rendkívüli éleslátás, egészséges Ötösök, megértés révén, adott körülmények, adott probléma, egyiküknek például, hangokra fogékony, ritmusokat vagy, zenei hangokat, dolgok lefelé, türelemnek köszönhetően, adott feladat, gondolatok vizsgálatának, velük való, képessége értékes, meglepően újszerű, újfajta módszerig, cselló hangjával, tudományos beállítottságú, szabályok alóli, területekre összpontosítják, szabályok repedezni, élet furcsaságain, emberek mélyebben, humor gyakran, integráció útja, egészséges Nyolcasok, magabiztosság alapja, test ösztönenergiáiból, integrálódó Ötösök, fejükből kilépve, test életével, elme biztonságosnak, test gyengének, testtel való, hosszú elszigeteltségük, testtel mint, belső támogatást, közvetlen gyakorlati, felelősség alól, többi embertől, pozitív megoldások, való világhoz, adományokat stratégiai, átlagos Nyolcasok, önvédelemre összpontosítanak, szociális elszigetelődés, elmével való, egészséges Nyolcasokra, személyiség lényeggé, létezésünk felett, lelki élet, felszínre hozni, belső bölcsességből, jelenléttel mint, lényegi útmutatás, élményeik helyett, élményeikre vonatkozó, többi táncolót, férfi valahogy, dilemmával kénytelenek, valóság talaján, egyfolytában fecsegő, való világra, elmét használva, belátások spontán, körülmények egyedisége, igazi belső, bizonyos énképtől, felszabadult Ötösök, megszokott mentális, valóság fensége, lényeg kibontakozása, tudásra törekszenek, tökéletes szintre, személyiség kísérlete, lényegi tulajdonság, tisztánlátással együtt, másik lényegi, érzelmek elfojtását, szenvtelenséget jelenti, belső útmutatásnak, különböző szemléletmódok, isteni elme, összes tudást, ragyogó ürességet, otthonuk volt, buddhisták szerint, világon minden, ürességbe való, feledés ürességéről, pohár tiszta, üresség tesz, arcukon érzett, csak ideiglenes, végtelenül gazdag, emberi létezés, szívük mélységeit, elgondolkozzanak, megfigyeléseiket, , ,
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 868 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 108
  • e Hét: 108
  • e Hónap: 4122
  • e Év: 118830
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.