Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
ooOoo
  2019-03-16 10:00:29, szombat
 
   
  Blues

A blues egyszerre egy zenei forma és egy zenei műfaj, amely a 19. századi, Egyesült Államokbeli mélydéli afroamerikai közösségektől származik, spirituális- és munkadalokból, hollerekből, üvöltésekből, kántálásokból és ritmikus elbeszélő-balladákból áll. A blues alapját a tipikus akkordmenet és a blue note jellemzi. A tizenkét ütemes blues az egyik legelterjedtebb akkordmenet, de ezek a tulajdonságok megtalálhatók a dzsesszben, a rhythm and bluesban és rock and rollban is.

A bluest nem csak az alapvető ismertetőjegyei jellemzik, hanem az ének, a basszusmenet és a hangszerek is. Számos alműfaja létezik, a vidéki bluestól kezdve a városi bluesig, ahol többé-kevésbé népszerű volt a 20. század különböző időszakaiban, de a legismertebb a delta, a Piedmont, a jump és a Chicago blues. A második világháború után az akusztikust felváltotta az elektromos blues és még ismertebb lett. Az 1960-as és az 1970-es években kifejlődött a blues-rock műfaj.

A ,,the blues" angol kifejezés a ,,the blue devils"-t jelenti (magyarul ,,a kék ördögök"), amely a fájdalmasságra és a szomorúságra utal. Ezt a kifejezést George Colman, Blue Devils című 1798-as egyfelvonásos komédiájában lehetett először hallani. Viszont meglehet, hogy a kifejezés máshonnan ered: az afro-amerikai zenét játszó Hart Wand Dallas Blues című 1912-es száma volt a legelső bejegyzett blueszenemű. A szám szövegében gyakran feltűnik a depressziós hangulat.

Forma

A bluesforma egy körökre osztott harmóniamenet, ami ismétlődik. Ez az afro-amerikai zene "kérdezz-felelek" stílusára vezethető vissza. A huszadik század első évtizedeiben a bluesforma még nem volt ismeretes. A korai előadók, mint Bessie Smith sikereinek köszönhetően a tizenkét ütemes bluesforma zenei szabvánnyá vált a húszas-harmincas évekre. Egyéb létező akkordprogressziók, mint a nyolc ütemes blues szintén a blues nevezéktan témakörébe kerülnek. Példának okáért a How Long, How Long Blues, a Trouble in Mind és Big Bill Broonzy Key to the Highway-je. Emellett létezik tizenhat ütemes blues is, mint Ray Charles Sweet 16 Bars-a vagy Herbie Hancock Watermelon Manje. Nem megszokott ütemszámú blueszal is találkozhatunk, például Howlin' Wolf Sitting on Top of the World-je kilenc ütemes.

Egy standard 12 ütemű bluesszöveg a tizenkét ütemes bluesformára utal, melynek metruma 4/4. A hagyományos blueskör három akkordot tartalmaz. Ezeket római számokkal jelöljük, ahol az első fok (tonika) jelenti az I. fokot, a negyedik fok (szubdomináns) a IV. fokot, az ötödik fok (domináns) az V. fokot. A zenében a tonika jelenti a nyugvópontot, a domináns erre vezet vissza, angol nyelvterületen ezt turnaroundnak nevezik. A tizenkét ütemes blues formában ezek a harmóniai mozgások valósulnak meg, mellékfokok nem szerepelnek.

A modalitás fogalma szerint az I., IV. és V. fokú harmóniák dúrhármashangzatok. Amennyiben a tercépítkezésű akkordok elméletén haladunk, az első és negyedik fok egy dúrmajor négyeshangzatot, az ötödik fok egy dúrszeptimakkordot ad ki. Ezzel szemben (a modalitást elvetve) a bluesban gyakran mindhárom fok domináns módban szerepel, s mindhárom akkord dúrszeptim. Ez arra vezethető vissza, hogy az afro-amerikai népzene és a nyugat-európai komolyzene fúziója során a zeneileg képzetlen feketék egy dúrhármashangzatra alaphangról indított lá-pentaton skálát énekeltek. Ezzel különböző kromatikus hangok kerültek a harmóniába, mint a kisterc, a kisszeptim vagy a tritónusz. A kisszeptim-távolság ugyanis a blues egyik alapvető karakterisztikája (ezt a hangközt "blues hetesnek" is nevezik). A "blues hetes" akkordokban szerepelő szeptim valójában egy olyan hang, amely frekvenciailag 7:4 távolságban van az alaphangtól. A 7:4 távolság nem ad ki egyetlen olyan hangot sem, ami a nyugat-európai zenetudomány diatonikus skálájában szerepelne. Ettől függetlenül dúrszeptim négyeshangzatként kezeljük ezeket a kottában lejegyezhetetlen szeptimmel rendelkező akkordokat is.

A bluesdallamok gyakran élnek a kisterc, tritónusz és kisszeptim hangközökkel..Azonban ezek nem tiszta hangközök, úgynevezett "blue note"-ok. A temperáltságból adódóan ezeket kottában nem lehet lejegyezni, csakis nem temperált hangszereken vagy emberi hanggal lehet őket jól intonálni (zongorán, gitáron lehetetlen). Míg a tizenkét ütemes bluesprogresszió beleillik a klasszikus zeneelméletbe, a blues igazi karakterisztikáját a kisterc, a tritónusz és a kisszeptim megjelenése jelenti egy dúrjellegű skálában. Ezeket a hangokat általában glissandoknál vagy "előke" hangokként szólaltatták meg.

A bluesban az egyenletes, metrikus lüktetést a bluesos nyújtott ritmusok, vagy a sétáló basszus technika adja. Ezek a bluesos nyújtott ritmusok (shuffle) a swing-zenében is megtalálhatók. A legegyszerűbb shuffle az R&B-korszakban jelent meg a negyvenes-évek közepén, ahol három hangot játszottak a gitár alsó, mély húrjain. A shuffle-ritmust általában úgy szokták ritmizálni, mint "tí-ri - tí-ri - tí-ri - tí-ri". Ezt a ritmusképletet hívják swingelésnek, vagy swinges nyolcadoknak. Gitáron játszva egyenletes basszus hallható, vagy hasonló ritmusban el lehet játszani a skála alaphangjától kvintjéig, szextjéig tartó mozgást (szekundonként haladva) és vissza.

Eredet

Az első blueskották Hart Wind Dallas Blues-a és W. C. Handy The Memphis Blues-a 1912-ből. Az első bluesfelvétel Mamie Smithé, aki 1920-ban lemezre vette Perry Bradford Crazy Blues-át.

De a blues igazi gyökere évtizedekkel ezelőtt keresendő, 1890 környékén. Ez az időszak gyengén dokumentált a feketék ellen irányuló faji diszkrimináció és a vidéki feketék írástudatlansága miatt. Az újságírók csak a huszadik század elején kezdtek a Dél-Texasi és mélydéli blueszenéről írni. Charles Peabody emlegette először a blues felbukkanását Clarksdale-ben, Mississippiben, Gate Thomas pedig egy nagyon hasonló zenét írt le Dél-Texasból 1901-1902 környékén. Ezek a megjelenések egybeesnek Jelly Roll Morton visszaemlékezéseivel, aki először 1902-ben, New Orleansban hallott bluest. Ma Rainey ugyanebben az évben Missouriban hallott, W. C. Handy pedig 1903-ban, a Mississippi állambeli Tutwilerben kóstolt bele először a bluesba. Az első mélyrehatóbb kutatások ezzel kapcsolatban Howard W. Odum nevéhez fűződnek, aki 1905 és 1908 között nagy antológiát jelentetett meg a mississippi Lafayette és a georgiai Newton megyék népdalairól. Az első nem kereskedelmi bluesfelvétel (Paul Oliver csak "proto-bluesnak" nevezte) is Odumhoz fűződik, aki a huszadik század legelején készítette azt kutatási célból. Ezek a felvételek mára elvesztek. A legközelebbi, ma is meglévő felvétel 1924-es, Lawrence Gellert - magyar származású dalgyűjtő - készítette. Később több felvételt készített Robert Winslow Gordon is, aki az Amerikai Népdalok Archívumát vezette a Kongresszusi Könyvtárnál. Gordon utódja John Lomax lett. A harmincas években fiával, Alan Lomaxszel rengeteg nem kereskedelmi bluesfelvételt készített, feltérképezve a proto-blues stílusokat, mint a field hollert és a ring shoutot. A blues 1920 előtti hangzásvilágáról olyan előadók által van tudomásunk, mint Lead Belly, vagy Henry Thomas akik archaikus blueszenét is játszottak. Ezekből a felvételekből jól kivehető, hogy a korai blues gyakran eltért a 12, 8 vagy 16 ütem hosszúságtól.

A szociális és gazdasági hátterei a blues megjelenésének nem teljesen ismertek. A blues először a feketékre vonatkozó 1863-as Emancipációs Proklamáció után jelent meg, 1870 és 1900 között, a társadalomba olvadás időszakában, mikor kialakultak az úgynevezett "juke point"-ok, azok a szórakozóhelyek, ahol a feketék a kemény munkanap után zenét hallgathattak, táncolhattak vagy játszhattak. Az USA déli államaiban ekkor kezdődött a rabszolgák felszabadítása és a rabszolgaságból való átmenet a részes bérleti rendszerbe és a kisipari mezőgazdasági termelésbe. Több tudós úgy írja le a századfordulónak ezt a szakaszát, hogy a csoportos munkánál az egyéni teljesítmény vált fontosabbá. Vitatják azt a nézetet, hogy a blues kialakulásának egyedüli oka a rabszolgák frissen szerzett szabadsága. Lawrence Levine szerint ,,közvetlen kapcsolat van a blues kialakulása és a nemzeti öntudatban az individuum fontossága, valamint Booker T. Washington nézeteinek népszerűsége között. A feketék olyan pszichológiai, társadalmi és gazdasági változáson mentek át, ami a rabszolgaság idején elképzelhetetlen volt, ezért nem meglepő, hogy világi zenéjükben ez épp annyira tükröződik, mint vallásos zenéjükben."

Kevés szál kapcsolja össze a blues zenéket, mivel a műfajnak lényege, hogy egyéni előadásokra épülnek. Azonban vannak olyan karakterisztikák, amelyek összekapcsolható, és már jóval a modern blues előtt léteztek. A "kérdezz-felelek" shoutok a bluesos zenék korai formája. Ezek "alkalmazott kifejezések... stílus kíséret és harmónia nélkül, híján minden zeneformatani megkötésnek. A blues kezdetleges formája a rabszolgaság időszakából származó ring shout és field holler, amelyek "egyszerű szólóénekek voltak erős érzelmekkel".

A blues nyugat-afrikai gyökerekkel rendelkezik, de ezen belül rendkívül változatos, regionális variációkkal az Egyesült Államokban. Noha ez a zene egyszerre alapul európai harmóniameneteken, afrikai "kérdezz-felelek" rendszeren (amelyet gitár-ének felállásban hallhatunk), a blues nem veszi át a nyugat-afrikai dallamvilágot (például a griot-két), annak hatásai nagyon csekélyek. Egyetlen afrikai zenei műfajt sem tudunk a blues elődjének tekinteni. Azonban sok bluesos jellegzetességet, például a kérdezz-feleleket vagy a blue note-okat megtaláljuk az afrikai zenében. Samuel Coleridge-Taylor angol zeneszerző 1898-as The African Suite for Piano című darabjának "A Negro Love Song" tételében használ blue-note kistercet és kisszeptimet. A diddley bow, és a bendzsó afrikai eredetű hangszerek, amelyek segítették beépíteni az afrikai zene jellegzetességeit a korai bluesba. A diddley-bow egy kézzel gyártott, egyhúros hangszer - lényegében zenélő íj -, ami főleg, a huszadik század elején volt megtalálható a déli zenészeknél (a "diddley" a szlengben az egyszerűségre utal), A bendzsót egyenesen Afrikából hozták át. Ezt a hangszert már az ibó, a volof, a fula és a mandinka griot-k is használták xalam vagy akonting néven. Azonban a húszas évekre, mikor a blues is része lett a zeneiparnak, a bendzsót nemigen használták a felvételeken. Ez alól kivételt képeznek olyan bendzsósok, mint Papa Charlie Jackson és később Gus Cannon.

A blues emellett átvette az "ethiopian airs" minstrel műsorok és néger spirituálék egyes elemeit is, például a hangszerösszetételt és a zenei kíséret jellegét Ez idő tájt jelent meg a ragtime, habár "a blues jobban megőrizte az afrikai zene melodikus motívumait".

A country és a blues lényegében ugyanott és ugyanakkor, a tizenkilencedik századvégi délen fejlődött ki. A blues- és countryfelvételek legkorábban a húszas évekből valók, mikor a zeneipar feltalálta a "race music" és "hillbilly music" titulusokat, hogy elválasszák a feketéknek szánt zenéket a fehérekétől. Ekkoriban nem volt szembetűnő különbség a két műfaj között, kivéve az előadó bőrszínét, ám ez néha tévedéseknek is teret engedett a kiadók részéről. Ugyan a mai zenetudósok úgy definiálják a bluest, mint adott harmóniamenetű zenét, ami Nyugat-Afrikából származik, a korabeli közönség erről nem tudott: számukra ez csak egyszerű zene volt vidékről, leggyakrabban a Mississippi deltájából. A fekete és fehér zenészek azonos repertoárt játszottak és magukat "songstereknek" és nem blueszenészeknek nevezték. A blues mint külön műfaj akkor került elő, mikor a feketék vidékről a városokba települtek a húszas években. A "blues" lett a feketék számára ajánlott zene a kiadóknál.

A blues gyökerei az afro-amerikai spirituális, vallási életben is megtalálhatók. A spirituálék a tizennyolcadik században alakultak ki, mikor a feketéket kereszténységre térítették, és keresztény himnuszokat kezdtek énekelni (például Isaac Watts műveit). Mielőtt a blues egy megadott akkordprogressziót jelentett volna, a spirituálék másik neve volt. Ez volt a vidéki feketék zenéje. Ettől függetlenül sokan a bluest az ördög zenéjének tartották. A zenészek két csoportra oszlottak: gospel- és blues énekesekre vagy gitárosokra vagy songsterekre. Bár ekkortájt kezdtek először kereskedelmi felvételeket készíteni, mindkét kategória zenészei hasonló jellegzetességeket mutattak: kérdezz-felelek szisztéma, blue note-ok és slide gitártechnika. A gospel kezdett először olyan zenei formákat használni, melyek a keresztény himnuszokból, imákból valók.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: írástudatlansága, blueszenészeknek, századfordulónak, összekapcsolható, bluesprogresszió, jellegzetességet, elképzelhetetlen, karakterisztikák, lejegyezhetetlen, hangzásvilágáról, temperáltságból, kereszténységre, tizenkilencedik, rabszolgaságból, szórakozóhelyek, legelterjedtebb, ismertetőjegyei, négyeshangzatot, tizennyolcadik, harmóniamenetű, tercépítkezésű, felszabadítása, mississippiben, frekvenciailag, kialakulásának, bluesfelvételt, ritmusképletet, fájdalmasságra, diszkrimináció, megjelenésének, nyelvterületen, találkozhatunk, leggyakrabban, közösségektől, mezőgazdasági, egyszerűségre, blues egyszerre, zenei forma, zenei műfaj, blues alapját, tipikus akkordmenet, blue note, tizenkét ütemes, egyik legelterjedtebb, tulajdonságok megtalálhatók, alapvető ismertetőjegyei, vidéki bluestól, városi bluesig, második világháború, akusztikust felváltotta, elektromos blues, 1970-es években, Egyesült Államokbeli, George Colman, Blue Devils, Hart Wand Dallas Blues, Bessie Smith, Long Blues, Bill Broonzy Key, Charles Sweet, Herbie Hancock Watermelon Manje, Wolf Sitting, Hart Wind Dallas Blues-a, Handy The Memphis Blues-a, Mamie Smithé, Perry Bradford Crazy Blues-át, Charles Peabody, Gate Thomas, Jelly Roll Morton, Howard, Paul Oliver, Lawrence Gellert, Robert Winslow Gordon, Amerikai Népdalok Archívumát, Kongresszusi Könyvtárnál, John Lomax, Alan Lomaxszel, Lead Belly, Henry Thomas, Emancipációs Proklamáció, Lawrence Levine, Booker, Egyesült Államokban, Samuel Coleridge-Taylor, African Suite, Negro Love Song, Papa Charlie Jackson, Isaac Watts,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
05.27. 11:21 Megújult a tömegközlekedés Tatabányán
05.27. 11:12 Koronavírus - PestiSrácok: péntektől nyitnak a fővárosi éttermek zárt terei
05.27. 11:11 Koronavírus - Varga Judit: Magyarországon biztosított a jogállam
05.27. 11:11 NAV: a hónap végéig kell elszámolniuk a 2018-ban szja 1 százalékos felajánl...
05.27. 11:01 ITM: negyedmillió ember munkáját védték meg a Gazdaságvédelmi akcióterv tám...
05.27. 11:01 Kamion Eb - Kiss Norbert szerint harcban lesznek az első helyért
05.27. 10:51 Zergegida született a Szegedi Vadasparkban
05.27. 10:51 Június 2-ig lehet beváltani a rezsiutalványokat a postákon
05.27. 10:41 Csökken a magyarországi madárállomány
05.27. 10:41 Vádat emeltek a Balatonnál drogot terjesztő bűnmegelőzési egyesület tagjai ...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Ápolók imája  Kereszt  Jézus  Harmónia......  Png kalap  Az önmagunkról alkotott kép  Harmónia......  Néri Szent Fülöp áldozópap 05....  Facebookon kaptam  Png kislány  XVI. Benedek pápa az ünnepi sz...  A Szentírás üzenete - 2020.05....  Pillangó  Szent Teréz imája  Kaláka-Club, Ausztria  Jézus a tengeren  Amikor szerelemes vagy  Kun Magdolna : Bohó álmodó.. ...  1. Az őszödi beszéd üzenete a ...  Facebookon kaptam Cs ildikótól  Facebookon kaptam  A datolyáról  A datolyáról  A járvány lecsengő szakaszában...  Ganoderma gyógyhatásairól  Napról napra kopik  Facebookon kaptam  A Szentírás üzenete - 2020.05....  Kurkuma és méz gyógyhatásairól  Iris  Png virág  Rózsa csokor  Szép napot! Szép időket!  Png nő  Facebookon kaptam  Posertube  Békés estét - továbbá szép jó ...  Szép napot  2. Az őszödi beszéd üzenete a ...  Jézus a tengeren  Jöjj, Szentlélek Úristen - Pü...  Kaláka-Club, Ausztria  Csíksomlyó  Facebookon kaptam  Szép délutánt  Ferenc pápa homíliája pünkösd ...  Légy kész!  Fényben  Illés Judit versei  A "játszmák"... A családban az...  Jézus és a Föld  Pio atya földi születésnapjára...  Szép délutánt  Png rózsa  Fehér rózsa  Png kislány  Váci Mihály - Nélküled  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Betty Boop  Mai harmónia kártyám  Isten csodásan működik - tanm...  A támadás...  Az első vezeték nélküli ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent Borbála  Facebookon kaptam  Pipacsok  Facebookon kaptam  Isten csodásan működik - tanm...  Facebookon kaptam  Jöjj ,Szentlélek  Jöjj, Szentlélek Úristen - Pü...  Pipacsok  Betty Boop  Facebookon kaptam  Aki győz, örökségül nyer minde...  Facebookon kaptam  Kun Magdolna : Bohó álmodó.. ...  Miért pünkösd az Egyház szület...  Gondolat  A pünkösd története Kivonulás...  Png rózsa  A Szentlélek eljövetele  ...Csak haladsz csöndesen, gyö...  Szép délutánt  Valami aprócska változás  A féltékenység kórtörténetébő...  Hagyjatok már élni  Iris  Png nő  Ágota köszönő levele  Az érelmeszesedés ellen véd: C...  Jöjj, Szentlélek Úristen - Pü...  A féltékenység kórtörténetébő...  Jézus és a Föld  XVI. Benedek pápa az ünnepi sz...  Kellemes kávézást 
Bejegyzés Címkék
blues egyszerre, zenei forma, zenei műfaj, blues alapját, tipikus akkordmenet, blue note, tizenkét ütemes, egyik legelterjedtebb, tulajdonságok megtalálhatók, alapvető ismertetőjegyei, vidéki bluestól, városi bluesig, második világháború, akusztikust felváltotta, elektromos blues, 1970-es években, blues-rock műfaj, szomorúságra utal, kifejezést George, kifejezés máshonnan, afro-amerikai zenét, legelső bejegyzett, szám szövegében, depressziós hangulat, körökre osztott, afro-amerikai zene, huszadik század, korai előadók, húszas-harmincas évekre, nyolc ütemes, blues nevezéktan, hagyományos blueskör, tonika jelenti, domináns erre, harmóniai mozgások, modalitás fogalma, tercépítkezésű akkordok, dúrmajor négyeshangzatot, modalitást elvetve, bluesban gyakran, afro-amerikai népzene, nyugat-európai komolyzene, zeneileg képzetlen, kisszeptim vagy, blues egyik, olyan hang, nyugat-európai zenetudomány, kottában lejegyezhetetlen, bluesdallamok gyakran, temperáltságból adódóan, klasszikus zeneelméletbe, blues igazi, kisszeptim megjelenése, dúrjellegű skálában, hangokat általában, bluesos nyújtott, sétáló basszus, legegyszerűbb shuffle, negyvenes-évek közepén, gitár alsó, shuffle-ritmust általában, ritmusképletet hívják, skála alaphangjától, első blueskották, első bluesfelvétel, időszak gyengén, feketék ellen, vidéki feketék, újságírók csak, blues felbukkanását, nagyon hasonló, megjelenések egybeesnek, évben Missouriban, első mélyrehatóbb, mississippi Lafayette, georgiai Newton, felvételek mára, harmincas években, proto-blues stílusokat, field hollert, ring shoutot, blues 1920, korai blues, blues megjelenésének, blues először, feketékre vonatkozó, társadalomba olvadás, kemény munkanap, rabszolgák felszabadítása, rabszolgaságból való, részes bérleti, kisipari mezőgazdasági, csoportos munkánál, egyéni teljesítmény, blues kialakulásának, rabszolgák frissen, blues kialakulása, nemzeti öntudatban, individuum fontossága, feketék olyan, rabszolgaság idején, , ,
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 113
  • e Hét: 848
  • e Hónap: 9558
  • e Év: 50709
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.