Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gyarmatosítás véres története (Részletek)
  2019-03-25 01:45:41, hétfő
 
   
  * A Ferenc József-föld története: Az Osztrák-Magyar Monarchia majdnem-gyarmata

Az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodója, Ferenc József (1830-1916, uralkodott: 1867-1916) nem óhajtott részt venni a 19. század második felének európai külpolitikai tendenciáit jellemző kolonizációs versengésben. A Monarchia, bár jelentős haditengerészettel rendelkezett, hajói pedig hosszú expedíciókat teljesítettek a világtengereken, nem konkurált Németországgal, Angliával vagy éppen Hollandiával a különböző afrikai vagy csendes-óceáni területek gyarmattá tételében. Mégis volt egy sziget, messze az Északi-tengeren, túl a sarkkörön, amely akár osztrák-magyar gyarmattá is válhatott volna - feltéve, ha a Korona kinyilvánítja ez irányú igényét.

A Ferenc József-föld felfedezése egy másféle célok alapján szerveződött sarkköri expedíció során bekövetkezett baleset véletlenszerű velejárója volt. Az 1870-es években sok ország indított arktikus kutatócsoportokat északra, amelyektől világraszoló tudományos eredményeket és anyagiakban is megtérülő kereskedelmi előnyöket egyaránt reméltek. A tudományos célkitűzés az Északi-sark megközelítése vagy elérése volt; az ipari forradalmat követő időszak embere szomjazta az ilyesféle szenzációkat, amelyek dicsőséget hoztak a sikeres expedíciót gondozó ország számára, ámulatba ejtve a nyugati világ közvéleményét. Emellett akadt egy sokkalta praktikusabb megfontolás is, amely a távol-keleti országokkal folytatott vízi kereskedelmi útvonalak lerövidítését kívánta megvalósítani. Hosszú és kockázatos út vezetett Európából a távol-keletre, amelynek megkurtítása ésszerű kívánalom volt; s ha egy nagyhatalom felfedezte volna az északi sarkkör területén átvezető, jégmentes északinyugati átjárót, az stratégiai jelentőségű előnyökhöz jutott volna a többi kereskedő nemzettel szemben. Szerte Európában sokan hittek a mitikus átjáró létezésében, amelynek felfedezése hírnevet, rangot és vagyont hozhatott a bátor vállalkozóknak, így számos nagyhatalom finanszírozott kutatócsoportokat. Az első vállalkozást még 1827-ben indította az angol Korona, Sir William Edward Perry ellentengernagy vezetésével, s miután az expedíció sikerrel haladt át az északi sarkkörön, eredményük más nagyhatalmakat is további erőfeszítések megtételére ösztönzött. 1871-ben az amerikaiak tettek próbát, de a washingtoni kormányzat által finnanszírozott, Charles Francis Hall által parancsnokolt misszió emberéleteket is követelő katasztrófába torkollott. Ezzel párhuzamosan a britek, a norvégok, az olaszok és más európai nemzetek is terveztek hasonló vállalkozásokat, amelyek célja az Északi-sark meghódítása, a hajózható átjáró meglelése, a felfedezett földterületekre vonatkozó fennhatóság igényének bejelentése volt.

Az osztrák-magyar expedíció kezdeményezője és legfontosabb finnanszírozója a bécsi Földrajzi Társaság elnöke, Johann Nepomuk Wilczek gróf (1837-1922) volt. A kiművelt arisztokrata régészeti, természettudományi és művészettörténészeti tanulmányokat egyaránt folytatott, korabeli szokás szerint számos országban megfordult, önkéntesként harcolt az osztrák-porosz háborúban, majd egy expedíció tagjaként két évet töltött Afrikában. Ezt követően figyelme az Északi-sark felé fordult, így kapcsolatba lépett August Heinrich Petermannal (1822-1878). A kor legnevesebb német földrajztudósa oly sok tanult kollégájához hasonlóan híve és támogatója volt a nyílt sarki tenger elméletének, amely teória szerint az Északi-sark mellett nem fagyott, nyílt vizű tenger található, amely szerint a Golf-áramlatot követve lehetséges elérni a Csendes-óceán bejárataként ismert Bering-szorost, majd Japán északi szigeteit. Peterman úgy feltételezte, hogy az áramlat körül lévő szárazföldön idegen népek élhetnek, olyan civilizációk és kultúrák alakulhattak ki, amelyek teljesen ismeretlenek a nyugat számára. Geográfiai elképzelése a tudományos érvek és a romantikus reménykedés különös, ám meggyőző elegye volt, így Wilczek grófot is sikerült arra ösztökélnie, hogy álljon egy expedíció mögé, és támogassa a nyílt sarki tenger felfedezésére irányuló tudományos törekvéseket.

A tetemes magánvagyonnal és kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező nemes minden szempontból nagyvonalú mecénásnak bizonyult. Saját tőkéjéből nem kevesebb, mint 40000 forintot áldozott az expedíció alaptőkéjének megteremtésére, valamint felkereste hasonlóan vagyonos és befolyásos ismerőseit, arra kérve őket, hogy támogassák a vállalkozást. Magyar és osztrák arisztokraták, illetve bankok egyaránt adományoztak kisebb-nagyobb összegeket a nemes célra, valamint sikerült megnyernie a bécsi udvar és a Monarchia hadseregének támogatását is.

Johann Wilczek kitartó munkával, befolyását latba vetve teremtette elő az északi-sarki expedíció 220000 forintra rúgó költségét, amely összeg oroszlánrészét a különleges igények szerint épült, sarkköri viszonyokhoz tervezett, 220 tonnás gőzhajó megépítése emésztette fel.

[Eposz megjegyzés: 1892-től a forintnak, a koronának és a pengőnek is a fillér volt a váltópénze. Hasonlóan mint napjainkban van az Euro, nagyjából 300 forintnak felel meg 1 Euro. De csak az EU-s tagországokon belül, külsős országokban sokkal kevesebbet ér. Nagyjából érzékelhető legyen mekkora összeg volt akkoriban 40 ezer forint, az 4 millió fillér, 220 ezer forint viszont már 22 millió fillér! Lehet napjainban annak a régi összegnek az értéke megfelelne akár 200 millió forintnak. Napjainkban például használtan egy motorcsónak (motorjacht, zeiljacht) nagyjából 10 és 100 millió forint között mozog.]

A híres német tengerésztiszt, Wilhelm von Tegetthoff tengernagy után Tegetthoff névre keresztelt gőzös a németországi Bremerhaven kikötőjében épült meg, miközben lezajlott a nemzetközi személyzet toborzása. A kapitányi pozíciót Karl Weyprecht kapta meg, ki sokat tapasztalt tengerésztisztként megfelelőnek ígérkezett a korántsem hétköznapi feladatra. Az öszesen 24 főt számláló személyzet tudományos tisztje Julius von Payer, orvosa dr. Kepes Gyula volt, aki egyedül képviselte a Magyar Királyságot.

Az expedíció előkészületei 2 teljes évet vettek igénybe, a Tegethoff 1872 nyarán állt készen a kihajózásra. A kapitány az Északi-tenger felé fordította a gőzös orrát, de a kritikus terület elérése előtt még megállt Norvégia északi részén, Tromsö kikötőjében, hogy feltöltse a hajó készleteit, és még egyszer ellenőrizze a gőzös műszaki állapotát. Karl Weyprecht kapitány juliusban indult el a norvég kikötőből, s fordult kelet felé. Ám a Novaja Zemlja-sziget irányába hajózó Tegethoff augusztus közepén jégtáblák fogságába került, melyek közül kitörni nem tudott, így megkezdte tehetetlen sodródását az Északi-tengeren. A fagyos szeleknek és alattomos áramlatoknak kiszolgáltatott gőzös sorsa megpecsételődni látszott: a legénység nem tudta szabaddá tenni a hajótestet, hogy ismét irányíthatóvá váljék a hajó, amely a kapitány vakmerő döntéséből kifolyólag került halálos csapdába. Szeptemberben a jégtáblák közé szorult Tegethoff áthaladt az északi sarkkörön, a büszke gőzöst bénult roncsként terelték a fagyos horizont felé az ismeretlen tengeráramlatok. Csontrepesztő hideg uralkodott, az alkalmakként viharszerűvé erősödő jeges szél kemény próbatétel elé állította a személyzetet, majd leszállt a sarkköri éjszaka. A hajó és a legénység 4 hónapon át vergődött teljes sötétségben, amelyet egyetlen napsugár sem tört meg. A kapitány lélekjelenléte mellett dr. Kepes Gyula szakmai hozzáértésén múlott, hogy a legénység képes volt átvészelni ezt a könyörtelen megpróbáltatást, de csodával határos módon a fedélzeten tartózkodó személyzet valamennyi tagja túlélte a kritikus időszakot. Végül kisütött a Nap, a jég azonban nem eresztette el a hajót, amely tovább sodródott a sarkvidéki tengeren. Újabb kilátástalan hónapoknak kellett eltelnie ahhoz, hogy a vakszerencse megkönyörüljön a balsorsú expedíción: augusztusban az őrszem szárazföldet fedezett fel a horizonton. A jégtáblák lomha mozgása miatt tovább 2 hónapba tellett, hogy a Tegethoff megközelítse az ismeretlen szárazföldet, a kapitány pedig parancsot adott a hajó elhagyására.

A kutatóhajó legénysége az életet jelentő készletek összegyűjtését követően elhagyta a halálos csapdában vergődő gőzöst, és csónakba szállva érte el a szárazföldet. Karl Weyprecht kapitány kitűzte az Osztrák-Magyar Monarchia lobogóját, majd a felfedezők megkezdték a tábor kiépítését.

A rá következő hetekben az expedíció tagjai bejárták a Ferenc József-föld névre keresztelt területet, geológiai kutatásokat végeztek és geográfiai leírásokat készítettek, igyekeztek minél jobban kiismerni a vidéket. Eközben nevesítették a körülöttük található földrajzi objektumokat: Zichy Ödön grófról, az expedíció legbőkezűbb magyar támogatójáról sziget, Rudolf koronahercegről és Deák Ferencről szintén szigetet neveztek el, a legmagasabb hegyormok a Budapest és Fiume nevet kapták, miként a Tegethoff kapitánya is részesült a dicsőségben, és nevére vehetett egy szigetet.

Az újból beköszöntő sarki tél ismételten meggyötörte az expedíció tagjait, de a 4 hónapon át tartó sötétség és a fagy csodával határos módon egyetlen emberéletet követelt csupán, a többiek képesek voltak többé-kevésbé épségben átvészelni a téli időszakot. A készletek azonban vészesen fogyatkoztak, s miután az újonnan felfedezett Ferenc József-föld nem dúskált az élelmezési szempontból hasznos javakban, a kapitány 7 hónap eltelte után, 1974 májusában kockázatos döntésre kényszerült. Karl Weyprecht sorskísértő elhatározását a kényszer szülte: az expedíció parancsnoka tudta, hogy ha nem tesznek próbát a visszatérésre, úgy a csoport az utolsó emberig oda fog veszni, és senki sem éli túl a következő sarki telet. Így az expedíció legénysége csónakba szállt, és dél felé indult; abba az irányba haladtak, amerre Novaja Zemlja szigetét sejtették. A csónak gépi erővel nem volt ellátva, így evezők segítségével igyekeztek maguk mögött hagyni az örök fagy embert próbáló birodalmát. Az expedíciót ekkor fogadta kegyeibe másodízben a szerencse: június elején a csónakot észrevette egy orosz bálnavadászhajó, amely kimentette a megviselt, rongyos ruházatú, elcsigázott férfiakat.

A tudományos expedíció életben maradt 23 tagja Norvégia érintésével tért vissza Bécsbe. Az odaveszett Tegethoff egykori legénysége augusztus 23-án vonult be, hősöknek kijáró fogadtatást élvezvén, a császárvárosba. Bécs lakói lankadatlanul ünnepelték a veszedelmes kalandokon átesett tengerészeket, akik új földeket fedeztek fel, és kitűzték a Monarchia büszke zászlaját; a korabeli sajtó napi rendszerességgel számolt be viszontagságaikról és csodával határos megmenekülésükről. Karl Weyprecht kapitány, Julius von Payer tudományostiszt, dr. Kepes Gyula hajóorvos, s a tiszti kar más tagjai a bécsi szalonok páratlan becsben álló díszvendégeivé léptek elő - a császárváros arisztokráciája, valamint a tudományos élet tagjai kézről-kézre adták a hősöket, akik készséggel avatták be a hallgatóságot a sarkköri expedíció történetébe.

A bécsi udvar, bár elismerte az expedícióban résztvevő férfiak érdemeit, mégsem jelentett be igényt az általuk felfedezett földre. Annak ellenére, hogy Karl Weyprecht kapitány kitűzte az Osztrák-Magyar Monarchia zászlaját, s Ferenc József osztrák császár és magyar király után nevezte a korábban ismeretlen és feltérképezetlen területet, maga Ferenc József nem óhajtotta birodalmához csatolni a sarkkörön túl fekvő, kietlen földeket. Ennek oka az lehetett, hogy a Ferenc József-föld sem gazdasági, sem katonai szempontból nem rendelkezett különösebb jelentőséggel, az uralkodó pedig távol kívánta tartani birodalmát a kolóniák feletti viszálykodástól, ami nem kevés feszültséget gerjesztett az európai hatalmak között. Ennélfogva az expedíció által felfedezett terület még hosszú évtizedekig gazdátlan maradt, s csak 50 év múltán, az első világháborút követően támadt fel az európai uralkodók érdeklődése a lakatlan földdarab iránt. A Ferenc József-föld végül szovjet fennhatóság alá került, mint haditengerészeti szempontból fontos terület, a Szovjetunió felbomlását követően pedig Oroszország területét gyarapította, s gyarapítja ma is.

Johann Nepomuk Wilczek gróf az expedíció sikertelenségét követően sem tett le az örök jég birodalmát illető terveiről. Az 1875-ben az Osztrák Földrajzi Társaság elnöki pozícióját elfoglaló nemes a meterológiai állomások telepítését szorgalmazta, s ebbéli törekvésében sikerült kisebb sikert elérnie: 1882-ben magántőkéből építtetett egy meterológiai állomást a Jan Mayen-szigeten, amely a Monarchia első sarkköri állomásaként üzemelt.


Torrente del Bosque (Géczi Zoltán)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: haditengerészeti, feltérképezetlen, rendszerességgel, kiszolgáltatott, finnanszírozója, ellentengernagy, arisztokráciája, bálnavadászhajó, világtengereken, koronahercegről, tudományostiszt, viszálykodástól, megpróbáltatást, tengeráramlatok, finnanszírozott, vállalkozásokat, sikertelenségét, földterületekre, megpecsételődni, földrajztudósa, díszvendégeivé, kapcsolatokkal, magánvagyonnal, németországgal, összegyűjtését, lélekjelenléte, vállalkozóknak, megkönyörüljön, oroszlánrészét, kezdeményezője, tengerésztiszt, finanszírozott, megteremtésére, nagyhatalmakat, császárvárosba, emberéleteket, különböző afrikai, másféle célok, 1870-es években, tudományos célkitűzés, ipari forradalmat, ilyesféle szenzációkat, sikeres expedíciót, nyugati világ, sokkalta praktikusabb, távol-keleti országokkal, nagyhatalom felfedezte, északi sarkkör, stratégiai jelentőségű, többi kereskedő, mitikus átjáró, bátor vállalkozóknak, Ferenc József-föld, Osztrák-Magyar Monarchia, Ferenc József, Szerte Európában, William Edward Perry, Charles Francis Hall, Földrajzi Társaság, Johann Nepomuk Wilczek, August Heinrich Petermannal, Johann Wilczek, Karl Weyprecht, Kepes Gyula, Magyar Királyságot, Novaja Zemlja-sziget, Zichy Ödön, Deák Ferencről, Novaja Zemlja, Osztrák Földrajzi Társaság, Géczi Zoltán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy erős, ravasz  Kormányos Sándor: Kék madár  Harmonia.......  Fidesz, Fidesz mit teszel?  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Nyári kép  Kányádi Sándor: Szóváltás  Pasi rózsával  Nyári kép  Mielőtt meggyógyítasz valakit....  Boldog születésnapot a ma ünne...  Fésűs Éva tollából  Nyári kép  Károlyi Amy: Zsoltárparafrázi...  Facebookon kaptam  Nyári kép  Margaretta csokor  Facebookon kaptam  Ha a szív vérzik  Harmonia.......  Ha a szív vérzik  Szép napot kívánok  Kellemes napot  Kellemes délutánt kívánok ! .....  A zene számomra, maga az élet  A halottak (...) a nyomodban  Mai napi gondolatok  Mai napi gondolatok  A legtöbb embernél  Margaretta csokor  Harmonia.......  Margaretta csokor vázában  Facebookon kaptam  A világ arra való, hogy szép l...  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Fésűs Éva tollából  Az emlékek fogságában .  Facebookon kaptam  Cica gombolyaggal  Július 31-én Balatonfüreden az...  Facebookon kaptam  A legtöbb embernél  Gerberák vázában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth János versei  Kányádi Sándor: Szóváltás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Verlaine : Lankadt kéj le...  Mindenkinek van egy hétköznapi...  Harmonia.......  Az üres kalász fent hordja a f...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Szép napot kívánok  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Harmonia.......  Margaretta csokor  Megszépítő emlékei a múltnak ....  Kellemes délutánt  Nyári kép  Gyönyörű ásvány  Szeretettel Kedves Látogatóimn...  A múltról  A bélrendszer egészségének fen...  Facebookon kaptam  Az ember emberként Isten előtt  Ma is egyetlen feladatod van, ...  Aranyosi Ervin: Értelmet keres...  Fésűs Éva tollából  Várnai Zseni: Őszibarack A kés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Kobalt  Elég sokan nekimentek mostanáb...  Szép estét kedves látogatóimna...  Fésűs Éva tollából  Visszafordítható a szervezetbe...  Facebookon kaptam  Embernek lenni nehéz  Facebookon kaptam  Paul Verlaine: Oh, lelkem, men...  Károlyi Amy: Más énekli nekem  Higgyük, hogy jó lesz  Kellemes délutánt kívánok ! .....  Kellemes napot  A bélrendszer egészségének fen...  Esti ima  Harmonia.......  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Kormányos Sándor: Kék madár  Pável Colton István: Szerelemr...  Károlyi Amy: Más énekli nekem  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
különböző afrikai, másféle célok, 1870-es években, tudományos célkitűzés, ipari forradalmat, ilyesféle szenzációkat, sikeres expedíciót, nyugati világ, sokkalta praktikusabb, távol-keleti országokkal, nagyhatalom felfedezte, északi sarkkör, stratégiai jelentőségű, többi kereskedő, mitikus átjáró, bátor vállalkozóknak, első vállalkozást, angol Korona, expedíció sikerrel, északi sarkkörön, amerikaiak tettek, washingtoni kormányzat, hajózható átjáró, felfedezett földterületekre, osztrák-magyar expedíció, bécsi Földrajzi, kiművelt arisztokrata, osztrák-porosz háborúban, expedíció tagjaként, nyílt sarki, áramlat körül, nyugat számára, tudományos érvek, romantikus reménykedés, expedíció mögé, tetemes magánvagyonnal, expedíció alaptőkéjének, nemes célra, bécsi udvar, északi-sarki expedíció, különleges igények, fillér volt, régi összegnek, értéke megfelelne, híres német, németországi Bremerhaven, nemzetközi személyzet, kapitányi pozíciót, korántsem hétköznapi, expedíció előkészületei, gőzös orrát, kritikus terület, hajó készleteit, gőzös műszaki, norvég kikötőből, fagyos szeleknek, kapitány vakmerő, jégtáblák közé, büszke gőzöst, fagyos horizont, ismeretlen tengeráramlatok, alkalmakként viharszerűvé, sarkköri éjszaka, kapitány lélekjelenléte, legénység képes, könyörtelen megpróbáltatást, fedélzeten tartózkodó, kritikus időszakot, sarkvidéki tengeren, vakszerencse megkönyörüljön, balsorsú expedíción, őrszem szárazföldet, jégtáblák lomha, ismeretlen szárazföldet, kapitány pedig, hajó elhagyására, kutatóhajó legénysége, életet jelentő, halálos csapdában, felfedezők megkezdték, tábor kiépítését, expedíció tagjai, körülöttük található, expedíció legbőkezűbb, legmagasabb hegyormok, újból beköszöntő, expedíció tagjait, fagy csodával, többiek képesek, téli időszakot, készletek azonban, újonnan felfedezett, élelmezési szempontból, kényszer szülte, expedíció parancsnoka, utolsó emberig, következő sarki, expedíció legénysége, irányba haladtak, csónak gépi, örök fagy, , ,
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 0
  • e Hónap: 0
  • e Év: 23079
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.