Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kurt Rieder: A legyőzhetetlen Tigris páncélos
  2019-04-27 02:27:15, szombat
 
   
  (Mítosz, legenda és valóság)
Az alábbiakban részletek következnek, Hauptsturmführer Joachim Scholl, a Waffen-SS 102. Das Reich páncéloshadosztály harckocsizójának naplójából, amelyet a harckocsizó parancsnok a Citadella-hadművelet előtt nyitott meg.

* Joachim Scholl harctéri naplója, Szovjetunió

1943. július 10.

"Ez az első ütközet, amelyben a Tigris harckocsival veszek részt. Egész éjjel az alkalmazási kézikönyvet olvastam, újra és újra átnéztem. Végigvettem mindazt, amit a kiképzés során gyakoroltunk, tele volt a fejem a különböző harci helyzetekkel. Nagyon ideges vagyok. A Barbarossa kezdete óta nem voltam így. A legjobb formámat fogom nyújtani, mást nem tehetek."

1943. július 10.

"Az első csata, amelyben a Tigrissel részt vettem, eseménytelenül zajlott le. A löveg működése az első percekben igencsak megrémisztett minket, egyik-másik lövés alaposan megrázta a Tigrist, és ez nem tetszett. Körülbelül 8 kilométert nyomoltunk előre, aknamezők és akadályok között, felettünk harci repülőgépek húztak el. Egész álló nap nem láttam egyetlen ellenséges tankot. Uscha két találatot ért el, de én fogom gyorsabban elérni a 100. találatot, mivel én, Gert és Uscha fogadtunk, hogy ki lesz a legeredményesebb közülünk a háború végére. Holnap ismét új nap köszönt ránk."

1943. július 11-12.

"Megvan az első találatom! Igaz, csak egy löveget vontató teherautó volt, de ez is találat. Karl, a lövegkezelőm nagyjából 30 darab lőszert használt el, nem tudom, hol tanulta az irányzást. Uscha három újabb találatot ért el, a fronton van a nyavalyás, és biztos jobb lövegkezelője van, mint nekem. Azt hallottam, hogy ma 4 darab Tigrist vesztettünk el aknamezőn. Ez aggasztó az előrenyomulás szempontjából, így ezentúl kicsit hátrébb fogok haladni, és Ulrich-ra hagyom a talaj alapos ellenőrzését."

1943. július 15.

"Micsoda nap! Úgy vélem, ma elkaptunk 5 darab harckocsit, bár nem vagyok benne biztos, mert a levegő tele volt porral és harckocsik voltak mindenütt. Nagyon nehéz volt azonosítani a célpontokat. Majdnem kiadtam a parancsot, és tüzet nyitottunk volna a sajátjaink közül egy Stugra, mert orosz egységnek néztem. Biztosan tudom, hogy megsemmisítettünk egy SU rohamlöveget, alig 50 méterre volt, pontosan velünk szembe. A rohamlöveg darabjaira szakadt, azok visszapattantak a Tigris homlokpáncéljáról! Tiszta őrület, mondtam a kiképzés során, mikor figyelmeztettek minket a megfelelő távolság tartására. Nem gondoltam volna, hogy tényleg erről a távolságról beszélnek. Azt hiszem, megsemmisítettünk néhány AT löveget is, mivel Gert is, Karl is, illetve magam is tüzet nyitottam, és HE lövedékekkel lőttük az állásaikat."

1943. július 15.

"Újabb nap a pokolban. A kommunistákkal harcolni: maga a pokol. Megsemmisítettünk egy ellenséges gyalogsági oszlopot, amely a mi gránátosainkat próbálta meg bekeríteni. Mi a harckocsiban voltunk, de még így is hallottuk a csapataink örömkiáltásait, ahogy a lövedékek becsapódtak az oroszok közé, az örömük nekünk is jól esett. Ennek ellenére azt kell állítanom, hogy a szanaszét repülő véres testrészek látványát egyáltalán nem élveztem. Bertie, a géppuskás két hevedert lőtt üresre, szinte söprögette magáról a hüvelyeket. Ismét éjszaka van, megpróbálok aludni. Nem hiszem, hogy menni fog. Valószínűleg az elmúlt 3 nap során egyáltalán nem aludtam."

1943. július 19.

"Ez a csata nem alakul kedvezően. Nemrég hallottuk, hogy az orosz erők lényegesen nagyobbak, mint azt korábban feltételeztük. Hallottam, hogy a Tigrissel harcoló alakulatok messze elől haladnak, és nagyon eredményesek, rengeteg ellenséges harckocsit lőnek ki. A helyzet kezd rémisztővé válni. Jelenlegi pozíciónk már a kommunista haderő vonalai mögött van. Tüzérségi és légitámogatást kellett kérnünk, mert rettenetesen rosszul állunk HE lőszer terén, szinte az összes elfogyott. Elkaptuk őket egy lövészárokban, kereszttűz alá vontuk őket. Az MG-t és a HE lőszert három ízben kellett újratárazni. Sosem láttam még ennyi vért. Rosszul voltam, Bert pedig csak nevetett rajtam, egészen addig, míg ő is meglátta a rosszullétem okát. Sohasem felejtem el ezt a napot."

1943. július 20.

"Ma találatot kaptunk, egy AT löveg eltalálta az oldalpáncélt. Mind azt hittük, hogy a robbanás leszakította a lánctalpat és vége a dalnak, de Robert azt mondta, hogy a Tigris még mindig jól vezethető. Uscha 2 körből kilőtte a lövegeket. Még mindig Prochorowkán kívül vagyunk. A kommunisták erős védelmet telepítettek a város köré. Nem hiszem, hogy be tudnánk venni. Rengeteg rohamlöveget megsemmisítettünk. Uscha azt mondta, hogy ezt nem számolja bele a fogadásba, ami zavar engem, mert csak 10 találattal vagyok lemaradva tőle."

1943. július 21.

"09:00. Ki hinné el, hogy a vértől iszamos páncélosunk lerobbant. Robert azt mondja, hogy a váltómű. Vontatásra várunk, hogy visszavigyenek minket az álláspontra és a javítóműhelybe. Remélem, nem ragadunk le egy Panzer III-ban vagy valami hasonlóban, míg várakozásra kényszerülünk.
10:45. Ebben a pillanatban az 503-asok egyik Tigrise vontat bennünket. Sokáig fog tartani, elég belegondolni, hogy a parancsnokukat megölték, így inkább magukra hagyom őket a gondolataikkal.
13:50. A szerelőműhelyben vagyunk. Körülbelül 8 darab Tigris van itt, különböző egységektől, mind javításra várva, némelyikük nagyon sok találatot kapott, meg is vagyok lepve, milyen szerencsénk volt eddig. Összefutottam Johann Foennel. Nemrég végzett és házasodott, a kínai lányt vette el, akivel Berlinben találkozott a főiskolán. Még csak 20 éves, bolondos fiú. Én nem akarok megházasodni a háború végéig, bármi történhet velem, akár meg is halhatok. A szerelők azt mondták nekünk, hogy akár 3 napot is várnunk kell rá, hogy megjavítsák a harckocsit. Jelentenünk kell a főhadiszállás felé, és pihenőre kerülünk. Kívánom, bárcsak képes lennék igazán pihenni, de még mindig látom magam előtt a szétroncsolt holttesteket a múltból."

1943. augusztus 21.

"A visszavonulás 2 napja mindvégig harccal telt. Volt néhány nehéz helyzetünk, de semmi olyasmi, amivel a Tigris ne tudott volna megbírkózni. Karl egész jó lövegkezelővé érett. Kicsit még mindig bizonytalan a nagyobb távolságra lévő célpontok esetén, de ma 1800 méterről kilőtte a Miki egeret (T-34/76 egyik változata). Egészen elbűvölt. További 4 célpontot lőtt ki, mire a tüzérség észrevett bennünket. Ez volt eddig a legeredményesebb napunk. Azt kívánom, bárcsak ne mondtam volna le idejekorán az Uschával kötött fogadást. Ő most nem harcol, a futóművel kapcsolatos problémák miatt. Most fel tudnék zárkózni, mivel már 18 igazolt győzelmem van harckocsik ellen, és még 50 rohamlöveget és egyéb járművet lőttem ki. Uscha azt mondta, hogy ő 30-nál tart, de tudom, hogy beleszámolta a rohamlövegeket is, szóval csalt."

1943. augusztus 22.

"Ma 2 találatot is kaptunk a frontpáncélzatra. Az egyik a vezetőnél, Robertnél csapodótt be, mégis azt hittem, hogy valami természetes baleset történt! Ennek ellenére nem szerettem volna mellette ülni. Egyre több bizonyíték mutatja, hogy egyetlen Miki egér lövege sem tudja átütni a Tigris páncélzatát. Karl ma további 3 rohamlöveget lőtt ki, teherautókból rengeteget. Lassanként komoly tiszteletre teszünk szert, mint teherautó-ászok (többnyire utánpótlást szállítanak), egyesek felnéznek ránk, de mi inkább harckocsikat szeretnénk a győzelmi listán tudni. Megjegyzem, beszélnem kellene a főnökkel, hogy helyezzen minket előrébb."

1943. augusztus 23.

"Ma végre kikerültem a frontvonalra, mert a vezérpáncélos, amelyet a fiatal Feongs parancsnokol, elakadt a mocsárban. Az idióta! Körülbelül 10 találatot kaptunk, hatalmas "klangok"! jelezték mindet, az egyik olyan hangos volt, hogy majdnem berepesztette a dobhártyánkat! Kilőttünk 2 Miki egeret, 1 rohamlöveget, és nagyjából 5 teherautót. Úgy döntöttem, soha máskor nem kérem arra a főnököt, hogy küldjön minket előre. Nevetett rajtam, és azt mondta, hogy nincs okom az aggodalomra. Én aggódok."

1943. augusztus 24.

"Az ostoba Foen már megint elsüllyesztette a Tigrisét, a jármű a lövegcső feléig süllyedt. A szerelők lecsupaszították a harckocsit, még mielőtt felrobbantották. Milyen pazarlás, mikor minden hadrendben álló Tigrisre szükségünk van. A miénk jelenleg szerelés alatt áll, kisebb problémák voltak az üzemanyaggal. Nem fog sokáig tartani. Beszélgettem egy másik bajtársammal, aki az új, Párducokkal ellátott századnál szolgál, és azt mondta, hogy a Párduc, ha jól működik, akkor legalább olyan jó, mint az én Tigrisem. Én egészen addig kinevettem, míg el nem mondta, hogy közel 100 szovjet harckocsit lőtt már ki vele. Bertie és Uscha azt mondták, hogy csak nagyzolt, mert csak a Tigertruppe ért el ilyen eredményeket, és a hadseregből csak Carius és Knispel állnak közel igazoltan ehhez a számadathoz."


(Géczi Zoltán)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szerelőműhelyben, legeredményesebb, harckocsizójának, lecsupaszították, hauptsturmführer, frontpáncélzatra, visszapattantak, elsüllyesztette, felrobbantották, figyelmeztettek, rohamlövegeket, örömkiáltásait, légitámogatást, kommunistákkal, javítóműhelybe, gondolataikkal, visszavigyenek, gránátosainkat, parancsnokukat, eseménytelenül, előrenyomulás, megrémisztett, feltételeztük, kényszerülünk, berepesztette, dobhártyánkat, lövészárokban, teherautókból, összefutottam, szempontjából, főhadiszállás, visszavonulás, vezérpáncélos, lövegkezelője, lövegkezelővé, szétroncsolt, alábbiakban részletek, harckocsizó parancsnok, első ütközet, alkalmazási kézikönyvet, kiképzés során, különböző harci, legjobb formámat, első csata, löveg működése, első percekben, legeredményesebb közülünk, háború végére, első találatom, löveget vontató, lövegkezelőm nagyjából, előrenyomulás szempontjából, Kurt Rieder, Hauptsturmführer Joachim Scholl, Joachim Scholl, Panzer III-ban, Összefutottam Johann Foennel, Géczi Zoltán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.20. 23:33 A Salvini-féle migrációs törvények módosítását jelentette be az olasz belüg...
11.20. 23:12 Néppárti kongresszus - Morawiecki: a populistákról beszélve Tusk megfoghata...
11.20. 23:03 Visszavonul a közéleti tevékenységtől András yorki herceg
11.20. 22:43 Krónika 15. rész (jogharmonizációs csomag)
11.20. 22:33 Férfi kosárlabda BL - Szombathelyi vereség a Brindisi otthonában
11.20. 22:23 Férfi vízilabda BL - A Pro Recco sem tudta legyőzni a címvédő Ferencvárost,...
11.20. 22:12 Férfi kosárlabda EK - Győzött Varsóban és továbbjutott a Körmend
11.20. 22:03 Orbán Balázs: egyedül a nemzeti intézmények képesek megvédeni a közösségeke...
11.20. 22:03 Elhunyt Dömötör Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó, Eb-aranyérmes úszó
11.20. 22:02 Curling Eb - A magyar férfi csapat a csehektől is kikapott
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Sárga rózsa  Elmegyek  A csodák könyve  Érted égjen  Mérték  Halál  Nyári emlék  Válasszunk csillagot  Szobámban  Sárga rózsa  Rózsa szívvel  Erő  Hajó  Ritka - kék rózsák  Sárga rózsa  Csendélet  Ritka - kék rózsák  Png nő  Érted égjen  Mosolygós szép vasárnapot  Szép estét  Facebookon kaptam  Caritas ünnep, Csaba testvér e...  Tusoló  Gyümölcsös  Őszi kép  Szép őszi napot  Szép őszi napot  Köszönöm  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Retro autó  Őszi csendélet  Kudarc  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét  Mi ez  Nő kalapban  Holnap  Kilúgozva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenki a karácsonyra készül....  Zokogás  Az igazi jó kalandokat, mindig...  Kellemes napot  Bátor követői a szeretetnek - ...  Mi a különbség  Szigorú bíró  Csaba testvér elmélkedése Nagy...  Szép őszi napot  Iskolás leszek  Őszi kép  Őszi kép  Romantikus párok  Őszi este  Harag  Png nő  Mérték  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erő  Válasszunk csillagot  Mikulás kutyus  Pille cukros  Rózsaszín rózsa  Sörfotel  Őszi kép  Tél  Retro autó  Facebookon kaptam  Fehér rózsa  Őszi kép  A tudatos ember ismertetőjegye...  Őszi kép  Ősz - kiforrt az új bor  Szóló táncos - pirosban  Év végi lelkigyakorlat Déván C...  Kardvirágok  Pille cukros  Év végi lelkigyakorlat Déván C...  Mérték  Szép estét  Nő kalapban  Mi ez  Vétek  Hányszor, de hányszor elkerült...  Hajó  Facebookon kaptam  Orchidea  Jó reggelt , szép napot  Png virág  Jó reggelt , szép napot  Szobámban  Tanács  Önmagaddá válni  Kilúgozva  Őszi keret  Idő  Rózsa vázában 
Bejegyzés Címkék
alábbiakban részletek, harckocsizó parancsnok, első ütközet, alkalmazási kézikönyvet, kiképzés során, különböző harci, legjobb formámat, első csata, löveg működése, első percekben, legeredményesebb közülünk, háború végére, első találatom, löveget vontató, lövegkezelőm nagyjából, előrenyomulás szempontjából, talaj alapos, levegő tele, sajátjaink közül, rohamlöveg darabjaira, megfelelő távolság, távolságról beszélnek, kommunistákkal harcolni, ellenséges gyalogsági, harckocsiban voltunk, csapataink örömkiáltásait, lövedékek becsapódtak, oroszok közé, örömük nekünk, szanaszét repülő, orosz erők, helyzet kezd, kommunista haderő, összes elfogyott, rosszullétem okát, robbanás leszakította, kommunisták erős, város köré, vértől iszamos, 503-asok egyik, parancsnokukat megölték, szerelőműhelyben vagyunk, kínai lányt, háború végéig, főhadiszállás felé, szétroncsolt holttesteket, nagyobb távolságra, tüzérség észrevett, legeredményesebb napunk, futóművel kapcsolatos, győzelmi listán, fiatal Feongs, egyik olyan, ostoba Foen, lövegcső feléig, szerelők lecsupaszították, miénk jelenleg, másik bajtársammal, hadseregből csak, szerelőműhelyben, legeredményesebb, harckocsizójának, lecsupaszították, hauptsturmführer, frontpáncélzatra, visszapattantak, elsüllyesztette, felrobbantották, figyelmeztettek, rohamlövegeket, örömkiáltásait, légitámogatást, kommunistákkal, javítóműhelybe, gondolataikkal, visszavigyenek, gránátosainkat, parancsnokukat, eseménytelenül, előrenyomulás, megrémisztett, feltételeztük, kényszerülünk, berepesztette, dobhártyánkat, lövészárokban, teherautókból, összefutottam, szempontjából, főhadiszállás, visszavonulás, vezérpáncélos, lövegkezelője, lövegkezelővé, szétroncsolt, gyakoroltunk, holttesteket, rohamlöveget, beleszámolta, parancsnokol, , ,
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 868 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 61
  • e Hét: 2037
  • e Hónap: 7885
  • e Év: 112177
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.