Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fekete lobogó alatt (Fejezetek a kalózkodás történetéből)
  2019-08-24 09:35:54, szombat
 
   
  VI. Az aranykor alkonya

* Edward Teach, alias Feketeszakáll

Az észak-amerikai vizek leghírhedtebb és legbrutálisabb kalóza becenevét (Blackbeard - Feketeszakáll) arcát keretező hatalmas, bozontos fekete szakálláról kapta, melybe minden támadás előtt színes szalagokat és parázsló gyújtókanócokat kötött. Ruházatába három pár pisztolyt dugott, majd füstölgő szakállával és durrogó pisztolyaival eleven ördögként ugrott a megcsáklyázott hajó fedélzetére. Amilyen bátor és tehetséges vezető volt, annyira kegyetlen és szadisztikus is egyszerre. Egyszer egy elfogott kapitányt arra kényszerített, hogy megegye saját levágott ajkait, füleit és orrát. Máskor minden ok nélkül szétlőtte egyik embere térdét, puszta szórakozásból. Egy alkalommal pedig, hogy megtudja, milyen lehet a pokol, az egész legénységet a fedélközbe parancsolta, majd minden nyílás lezárása után ként gyújtott meg. Amikor már rajta kívül mindenki eszméletlen volt, ő még bírta, az utolsó pillanatban nyitotta ki a csapóajtókat.

Edward Teach valamikor az 1670-es években látta meg a napvilágot Angliában, Edward Drummond néven. Mint számtalan kalóz, ő is korzárként kezdte. Jamaicai korzárhajókon szolgált 1702 és 1713 között, a spanyol örökösödési háború idején. A háború végeztével a korzárokat szélnek eresztették, és sokuknak közülük nem fűlött a foguk rosszul fizetett kereskedelmi tengerésznek állni. Közöttük volt Drummond is, aki a kalózok között a Teach nevet vette fel, de hamarosan mindenki csak Feketeszakállként emlegette. Első önálló parancsnokságát 1716-ban kapta, Benjamin Horinghold egy kisebb hajót bízott rá. 1716-ban és 1717-ben együtt fosztottak ki több hajót a Karib-tengeren és az amerikai partoknál. 1717 végén egy igen jó építésű francia - Afrika és Martinique között közlekedő - hajót sikerült elfogniuk. A zsákmány szétosztása után a hajót Teach megtartotta magának, és a Queen Ann's Revenge nevet adta neki. Hajóját nem kevesebb, mint 40 ágyúval fegyverezte fel, s Horingholdtól elválva folytatta a kalózkodást.

Új hajójával először egy nagy háromárbócos angol kereskedelmi hajót fogott el, melyet kirablása után felgyújtott. Ezek után néhány kisebb szlup követezett a Crab-sziget, illetve Saint Kitts közelében. 1718 januárjában a vadászterületét Dél-Karolina partvidékére tette át. Amikor az angolok ezt megtudták, egy jól felfegyverzett hadihajót küldtek ellene. Ám az igen erős építésű, és szintén ágyúkkal bőven ellátott Queen Ann's Revenge túlságosan erős ellenfélnek bizonyult. A szétlyuggatott testű, törött árbócú hadihajó a találkozás után alig bírt bevánszorogni a legközelebbi kikötőbe.

A brit hadihajó vereségének hírére a dél-karolinai telepesek szívét rettegés töltötte el. Megpróbáltak a nemrég kinevezett új kormányzónál, Charles Edennél közbenjárni, hogy tegyen valamit a félelmetes kalóz ellen. Ám nem történt semmi. A szóbeszéd szerint ugyanis maga Eden is érdekelt volt, részesedésért cserébe gyakorlatilag hagyta őket szabadon garázdálkodni. Állítólag soha annyi kalóz nem nyüzsgött ezeken a forgalmas vizeken, mint Eden kormányzósága idején. A telepesek szívét némi reménykedéssel töltötte el, hogy I. György király, aki elhatározta, hogy véget vet a kalózkodásnak az amerikai vizeken, amnesztiát hirdetett. A kalózok közül sokan is éltek ezzel a lehetőséggel, de Feketeszakáll e hír hallatán blokád alá vette Charleston kikötőjét, hogy megmutassa a hatóságoknak, ki is az igazi úr a tengeren. Charleston előtt elfogott egy utasszállító hajót is, melyen a városi tanács néhány tagja is utazott. Értük 400 font váltságdíjat, valamint - követelésének megfelelően - egy láda gyógyszert kapott.

(Stede Bonnet által használt Jolly Roger)

Nem sokkal korábban állt össze az amatőr kalózzal, Stede Bonnet őrnaggyal. Az egyik éjszaka italozás közben nagy színészkedve előadta neki, hogy elege lett a kalózkodásból, és feladja magát a kormányzónál, élve az amnesztia lehetőségével, majd letelepszik Bath városában. Azt tanácsolta Bonnetnek, hogy kövesse példáját. A hiszékeny Bonnet másnap elrohant a korrupt kormányzóhoz, miközben Feketeszakáll ellopta a zsákmány Bonnetnek járó részét. Később a becsapott Bonnet bosszút fogadott, és megpróbálta visszaszerezni a zsákmányt Feketeszakálltól, de egy hadihajó elfogta, és felakasztották.

Miután Bonnettet ügyesen becsapta, tényleg feladta magát, és bocsánatot nyert. Ráadásul az egyik általa lopott hajót a bíróság még a törvényes tulajdonának is elismerte. Egy jókora házat vásárolt, átellenben a kormányzó házával, és feleségül vette az egyik gazdag ültetvényes 16 éves lányát (állítólag Feketeszakállnak egyszerre 14 felesége volt). A következő hónapokban a város megbecsült polgáraként együtt mulatozott a bath-i elittel, amíg pénze tartott. Bermudához hajózott, ahol elfogott két francia hajót. Az egyik dugig volt cukorral, a másik viszont üres volt. Feketeszakáll megkímélte a franciák életét, és nekik adta az üres hajót, a másikkal pedig visszatért Bath-ba. Hazatérve egy formális bírósági eljárás keretében törvényessé tették a zsákmányát. Cserébe a kormányzó 60, a bíró pedig 20 hordó cukrot kapott.

Virginia kormányzója, akit egyre jobban aggasztott a kalózok ténykedése, s nem mellékesen azt gondolta, hogy Feketeszakáll birtokában mesés kincsek vannak, proklamációjában magas vérdíjat tűzött ki Feketeszakállra és a többi kalózra. A proklamációt követően megindult a vadászat. 1718 decemberében két szluppal Maynard hadnagy és Gordon kapitány a brit haditengerészetből kísérelte meg becserkészni Feketeszakáll hajóját. A zátonyos, sekély vízben evezőkkel haladtak előre, miközben folyamatosan mérték a mélységet. Ennek ellenére Gordon kapitány hajója megfeneklett, és csak Maynard tudta folytatni útját a Pearl nevű szluppal. Miközben a kalózhajó közelébe értek, felvonták a brit lobogót. Feketeszakáll hajója fedélzetéről egy pohár pálinkával a kezében üdvözölte ellenfelét, majd átkiálltott neki: "Átkozott legyek, ha kegyelmet adnék vagy elfogadnék!" Ezek után kiadta a parancsot a szlup ágyúzására.

A Pearl legénységének szerencsétlenségére a szlup mellvédjei olyan alacsonyak voltak, hogy a kalózok sortüze borzalmas rendet vágott közöttük. Húsz halott maradt fekve a hajó fedélzetén. Ezt látva Maynard kiadta a parancsot, hogy a kormányos kivételével mindenki menjen le a fedélközbe, s álljanak készen, hogy parancsára azonnal előrohanhassanak. Majd a szlupot egyenesen a kalózhajó felé kormányozták, hogy a két hajó összeütközzön. Amikor a sűrű, szürke ágyúfüst eloszlott, a kalózok elégedetten látták, hogy a szlup fedélzetén mindössze két ember maradt állva. Diadalittas ordítással ugráltak át a szlup fedélzetére, hogy véres munkájukat befejezzék.

Természetesen Feketeszakáll volt az első, aki átvetette magát a másik hajóra. Még szinte a levegőben volt, amikor rásütötte pisztolyát Maynardra, aki viszonozta a tüzet. Feketeszakáll volt, aki hibázott, Maynard golyója a mellkasán találta a kalózt. Feketeszakáll súlyos sebesülése ellenére oroszlánként küzdött, szablyájával kiütötte Maynard kezéből a kardot, mely átrepülve a mellvéden a tengerbe esett. Szerencsére a fedélközből ekkor rontottak elő az eddig ott lapuló tengerészek, és az egyik matróz észrevette parancsnoka szorongatott helyzetét. Gyorsan odaugrott a kalózvezér mellé, és kardjával lesúlytott Feketeszakállra, újabb halálos sebet ejtve rajta. A kalóz ennek ellenére tovább harcolt, és széles övéből előhúzta az egyik tartalék pisztolyát. Elsütni azonban már nem volt ereje, remegő kezéből kihullott a pisztoly, majd gazdája összecsuklott és holtan terült el a véráztatta fedélzeten. A harc ezek után gyorsan véget ért, a kalózok megadták magukat. A sorsuk nemsokára beteljesedett, valamennyiüket halálra ítélték és kivégezték. A csata végeztével Feketeszakáll fejét levágták és az orrsudárra tűzték, testét pedig a tengerbe hajították. Miután legyőzték a kalózokat, nekiláttak a várt mesés kincs felkutatásának. Ám csalódniuk kellett, alig 2000 fontnyi értéket sikerült összekaparniuk Feketeszakáll hagyatékából.

Végezetül érdemes megemlíteni Feketeszakáll első tisztjét, Israel Hands-et, akinek nevét és alakját Robert Louis Stevenson tette halhatatlanná "Kincses sziget" (Treasure Island) című regényében.

(Földi Pál)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: proklamációjában, előrohanhassanak, feketeszakállnak, feketeszakálltól, vadászterületét, parancsnokságát, feketeszakállra, gyújtókanócokat, felkutatásának, valamennyiüket, reménykedéssel, visszaszerezni, felakasztották, legbrutálisabb, megcsáklyázott, felfegyverzett, összekaparniuk, szétlyuggatott, kalózkodásból, feketeszakáll, legénységének, korzárhajókon, összecsuklott, pisztolyaival, horingholdtól, lehetőségével, követelésének, részesedésért, gyakorlatilag, leghírhedtebb, bevánszorogni, halhatatlanná, szórakozásból, beteljesedett, garázdálkodni, kormányzósága, aranykor alkonya, észak-amerikai vizek, megcsáklyázott hajó, elfogott kapitányt, alkalommal pedig, egész legénységet, fedélközbe parancsolta, utolsó pillanatban, 1670-es években, napvilágot Angliában, spanyol örökösödési, háború végeztével, korzárokat szélnek, foguk rosszul, kalózok között, kisebb hajót, Edward Teach, Edward Drummond, Benjamin Horinghold, Saint Kitts, Charles Edennél, Stede Bonnet, Jolly Roger, Miután Bonnettet, Természetesen Feketeszakáll, Israel Hands-et, Robert Louis Stevenson, Treasure Island, Földi Pál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Advent első vasárnapján  Adventi koszorú: egy szerény b...  Parlament esti fényben  XII. Béke bajnok Gábriel arkan...  Facebookon kaptam  Izületi fájdalmakra  Advent 1 vasárnapján Déváról 1...  Facebookon kaptam  Fenyőfa Gazdagréti téren  Sulyom  Facebookon kaptam  Csöndes adventi imaiskola Pili...  Png nő  Pietrelcinai Szent Pio Emlékol...  Őszi kép  Első gyertya gyújtás az Advent...  ADVENT első vasárnapja  Most segíts meg Mária, ó irgal...  Réti kakukktorma  Boldog Advent várakozást.  Mind utazók vagyunk  Facebookon kaptam  A Szentföldi Kusztódia visszak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Orchídeák  Sulyom  Vidám, szép napot!  Virtuosos V4+ első elődöntő 20...  Üdvözöllek szeretettel!  Útravaló – 2020. novembe...  Üdvözöllek szeretettel!  Kellemes délutánt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt!  Sárga nőszirom  Őszi kép  Sürgés - forgás, sütés - főzés  ADVENT első vasárnapján felgyu...  William Shakespeare idézet  Jó reggelt szép napot  Kellemes délutánt!  Advent 1. vasárnapja Igenaptár...  Szeretem Istent  Kellemes, szép napot!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívedben  Erdő Péter adventi üzenete:  Facebookon kaptam  Széleslevelű gyékény  Sürgés - forgás, sütés - főzés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Advent 1  Facebookon kaptam Krisztinától  X. Béke bajnok Szent Miklós 1...  Advent 1 vasárnapján Déváról 1...  Advent első vasárnapján  Kellemes, szép napot!  Az ember utólag döbben rá,  Facebookon kaptam  Csúfolódó majom  Szívedben  Mézeskalács házikó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne taposs el  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kapcsolat  Advent kezdete - Veszprémi Érs...  Facebookon kaptam  Szilvási Lajos a Balatonról  Osztrák sárkányfű  Karácsonyi hangulat a Parlamen...  Széleslevelű nöszőfű  Farkas Paor Anna Adventi meren...  Szép estét kedves látogatóimna...  Ferenc pápa az új bíborosoknak...  Székely János megyéspüspök sze...  Réti kakukktorma  A kollagén jelentősége  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt!  Útravaló – 2020. novembe...  Nagy viziboglárka  Mocsári gólyahír  Advent 1  Pio atya bölcs mondatai  Facebookon kaptam  Farkas Paor Anna Adventi meren...  Pietrelcinai Szent Pio Emlékol...  Facebookon kaptam  Márai Sándor /Füves könyv/  Advent - (Várakozás)  Kapcsolat 
Bejegyzés Címkék
aranykor alkonya, észak-amerikai vizek, megcsáklyázott hajó, elfogott kapitányt, alkalommal pedig, egész legénységet, fedélközbe parancsolta, utolsó pillanatban, 1670-es években, napvilágot Angliában, spanyol örökösödési, háború végeztével, korzárokat szélnek, foguk rosszul, kalózok között, kisebb hajót, amerikai partoknál, zsákmány szétosztása, hajót Teach, nagy háromárbócos, vadászterületét Dél-Karolina, igen erős, szétlyuggatott testű, találkozás után, legközelebbi kikötőbe, brit hadihajó, dél-karolinai telepesek, nemrég kinevezett, félelmetes kalóz, szóbeszéd szerint, forgalmas vizeken, telepesek szívét, amerikai vizeken, kalózok közül, utasszállító hajót, városi tanács, láda gyógyszert, amatőr kalózzal, egyik éjszaka, amnesztia lehetőségével, hiszékeny Bonnet, korrupt kormányzóhoz, zsákmány Bonnetnek, becsapott Bonnet, zsákmányt Feketeszakálltól, hadihajó elfogta, egyik általa, törvényes tulajdonának, jókora házat, kormányzó házával, egyik gazdag, következő hónapokban, város megbecsült, bath-i elittel, egyik dugig, másik viszont, franciák életét, üres hajót, másikkal pedig, formális bírósági, bíró pedig, kalózok ténykedése, többi kalózra, proklamációt követően, kalózhajó közelébe, brit lobogót, pohár pálinkával, kezében üdvözölte, szlup ágyúzására, szlup mellvédjei, kalózok sortüze, hajó fedélzetén, kormányos kivételével, szlupot egyenesen, kalózhajó felé, kalózok elégedetten, szlup fedélzetén, szlup fedélzetére, másik hajóra, levegőben volt, mellkasán találta, tengerbe esett, fedélközből ekkor, egyik matróz, kalózvezér mellé, kalóz ennek, egyik tartalék, véráztatta fedélzeten, harc ezek, kalózok megadták, sorsuk nemsokára, csata végeztével, orrsudárra tűzték, tengerbe hajították, várt mesés, proklamációjában, előrohanhassanak, feketeszakállnak, feketeszakálltól, vadászterületét, parancsnokságát, , ,
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 88
  • e Hét: 467
  • e Hónap: 88
  • e Év: 93620
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.