Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Luca napja
  2017-12-13 17:38:33, szerda
 
   
  Luca napja, december 13, a karácsonyi ünnepkör egyik legérdekesebb napja. Szent Lucia, akinek alakját köszöntik e napon, a legendák szerint a harmadik és negyedik század fordulóján élt Siracusában, Szicília szigetén.

Előkelő, nemesi család tagja volt, szép, fiatal lány, aki egy alkalommal elkísérte beteg édesanyját Szent Ágota sírjához, hogy annak közbenjárását kérjék a gyógyulás érdekében. Itt álmában megjelent neki a szent, és hívta az égiek seregébe. Mikor felébredt, Lucia kérte meggyógyult édesanyját, ne adják férjhez, mert ő immár örökre Jézus Krisztus jegyesének tekinti magát. Ebbe azonban elhagyott vőlegénye nem tudott belenyugodni, és ezért feljelentette a lányt keresztény hite miatt Pascasius fejedelemnél. A fejedelem mindent megkísérelt, hogy Luciát a pogány bálványok előtti áldozat bemutatására kényszerítse, de hiába. Ekkor megpróbálta elvitetni a bordélyházba, hogy ártatlanságában megszégyenítse, de Isten segítségével nem sikerült elvonszolni a szüzet. Ezután kiadta a parancsot, hogy olajjal és szurokkal öntsék le és égessék el, ám a tűz sem fogott rajta. Végül rabtartói elvágták a torkát, de addig nem halt meg, míg imádságát be nem fejezte.


Szent jegyesség

Lucia a legenda szerint Jézus menyasszonya volt, ezért házasságszerző szentnek tartották. Neve napján meggyfaágat vágtak, vízbe tették, és ha kizöldült, a lány még a következő évben férjhez ment.


A fény szentje

A Lucia - magyarul Luca - név a lux, azaz a ,,fényesség" szóból származik. A fénnyel való kapcsolata miatt már a középkorban a szemfájósok védőszentjének tekintették. Maga Dante is megemlékezik erről az Isteni Színjátékban. Az egyház is bizonyára azért választotta ünnepének december 13.-át, mert a 16. századi Gergely-naptár életbelépése előtt ez volt az év legrövidebb napja, a téli napfordulatnak, a világosság születésének kezdete. Így magyarázható, hogy a magyar népi képzelet szerint is december hó folyamán e naphoz kötődik a legtöbb varázslás, népi babona.


Luca, mint boszorkány

A keresztény vallásban tisztelt szent mellett élt hazánkban egy ártó, rontó nőalak, az ősi hiedelemvilágból származó boszorkány, az ún. Luca-asszony is. Emiatt korábban ritkán adták e nevet a lánygyermekeknek, mióta azonban ez az archaikus hagyomány háttérbe szorult gyakoribbak lettek nálunk a Lucák.


Luca-napi babonák

Luca napján egykor számos szokás volt divatban. Mindenekelőtt az ún. Luca-búza keltése. A falusi asszonyok lapos tálakban búzaszemeket kezdtek csíráztatni a kemence közelében, amelyek karácsony tájára kizöldültek. Ebből a jövő évi termésre következtettek, de kuruzslásra is használták, a beteg állatokkal etették fel. Később e szokás átlényegült, kapcsolódott a keresztény liturgiához: a karácsonyi oltárt díszítették fel a Luca-búzával, vagy az ünnepi asztalra tették. Zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, Jézust jelképezte.




Az ősi hiedelem szerint ezen a napon tilos volt a lányoknak, asszonyoknak dolgozniuk. Ha ezt a parancsot megszegték, súlyosan megbűnhődtek.
A fiatalok ezen az ünnepen sok helyen alakoskodni is jártak. A Luca-asszonynak öltözött maskara vezette a Lucázást, aminek során a termékenységvarázslathoz szükséges rigmusokat adtak elő. Mondóka kíséretében megpiszkálták a tyúkokat is, hogy jó sok tojást tojjanak.
Az emberek az időjáráshoz is kötötték e napot. Úgy vélték ugyanis, hogy amilyen az első nap, olyan lesz az eljövendő év első hónapja, amilyen a második nap, olyan a második hónap és így tovább. Ezt nevezik Luca kalendáriumának.



Luca széke

A legnevezetesebb népi szokás a Luca székének faragása. Ennek egy szabályos ötszög köré írt, öt egyenlő szárú háromszögből formált csillag volt az alakja, állítólag már a kelták varázsló papjai, a druidák is ismerték. Készítője Luca napjától kezdve mindennap faragott rajta egy kicsit, és csak karácsony estjére volt szabad elkészülnie vele. Ezért terjedt el a mondás: lassan készül, mint a Luca széke.

A szék arra szolgált, hogy segítségével tulajdonosa felismerje a falu boszorkányait. Ugyanis, ha magával vitte az éjféli misére és ott ráállt, nyomban meglátta, ki az, mert az illető ilyenkor szarvat hordott. A hiedelem szerint leleplezése után azonban ugyancsak jól tette, ha olyan gyorsan szaladt haza, ahogy csak bírt, különben széttépték a boszorkányok. Ez azonban csak akkor sikerülhetett neki, ha útközben szüntelenül szórta a mákot, mert azt a boszorkányok kötelesek voltak felszedni, és így nem érhették be. Miután hazaért, a Luca-széket el kellett égetnie.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: lánygyermekeknek, hiedelemvilágból, ártatlanságában, legnevezetesebb, kalendáriumának, napfordulatnak, házasságszerző, védőszentjének, megszégyenítse, beteljesülését, következtettek, megpiszkálták, boszorkányait, közbenjárását, mindenekelőtt, sikerülhetett, legérdekesebb, feljelentette, asszonyoknak, megemlékezik, háromszögből, bordélyházba, megbűnhődtek, életbelépése, bemutatására, segítségével, kapcsolódott, színjátékban, boszorkányok, fejedelemnél, kényszerítse, magyarázható, búzaszemeket, menyasszonya, születésének, belenyugodni, karácsonyi ünnepkör, legendák szerint, alkalommal elkísérte, gyógyulás érdekében, égiek seregébe, lányt keresztény, fejedelem mindent, pogány bálványok, legenda szerint, következő évben, fény szentje, fénnyel való, szemfájósok védőszentjének, téli napfordulatnak, világosság születésének, magyar népi, Szent Lucia, Szent Ágota, Jézus Krisztus, Maga Dante, Isteni Színjátékban, Készítője Luca,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  A nagy természet  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó baby  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jó éjszakát  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Kékfestőről pár szóban  Esti kép  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Sárkány  Ratkós beszületései a szereplő...  Képes idézet !  Esti kép  Nárcisz  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Alvó baby  Szép estét  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Sárkány  Nem hazudnak  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Nem jár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Nem jár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Maci az északi fény alatt  Ha nyitott vagy  Ne hagyd  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rács mögé  Haja van  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Levél lány  Sárkány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó cica  Facebookon kaptam  Apu  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
karácsonyi ünnepkör, legendák szerint, alkalommal elkísérte, gyógyulás érdekében, égiek seregébe, lányt keresztény, fejedelem mindent, pogány bálványok, legenda szerint, következő évben, fény szentje, fénnyel való, szemfájósok védőszentjének, téli napfordulatnak, világosság születésének, magyar népi, legtöbb varázslás, keresztény vallásban, archaikus hagyomány, falusi asszonyok, kemence közelében, beteg állatokkal, keresztény liturgiához, karácsonyi oltárt, ünnepi asztalra, adventi remény, búza pedig, napon tilos, parancsot megszegték, fiatalok ezen, második hónap, legnevezetesebb népi, szabályos ötszög, kelták varázsló, szék arra, falu boszorkányait, éjféli misére, illető ilyenkor, hiedelem szerint, boszorkányok kötelesek, lánygyermekeknek, hiedelemvilágból, ártatlanságában, legnevezetesebb, kalendáriumának, napfordulatnak, házasságszerző, védőszentjének, megszégyenítse, beteljesülését, következtettek, megpiszkálták, boszorkányait, közbenjárását, mindenekelőtt, sikerülhetett, legérdekesebb, feljelentette, asszonyoknak, megemlékezik, háromszögből, bordélyházba, megbűnhődtek, életbelépése, bemutatására, segítségével, kapcsolódott, színjátékban, boszorkányok, fejedelemnél, kényszerítse, magyarázható, búzaszemeket, menyasszonya, születésének, belenyugodni, kíséretében, megkísérelt, időjáráshoz, kuruzslásra, középkorban, gyakoribbak, szemfájósok, tekintették, választotta, legrövidebb, meggyfaágat, csíráztatni, díszítették, elvonszolni, liturgiához, átlényegült, kizöldültek, meggyógyult, alakoskodni, megpróbálta, szüntelenül, elkészülnie, siracusában, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 679 db bejegyzés
e év: 2246 db bejegyzés
Összes: 127476 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3315
  • e Hét: 13370
  • e Hónap: 53791
  • e Év: 274169
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.