Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan segítsünk? Tippek és tanácsok: elsősegély
  2018-06-01 12:52:02, péntek
 
   
  A nyár a felhőtlen kikapcsolódás ideje. Ám óhatatlanul előfordulhatnak apróbb-nagyobb kellemetlenségek, balesetek. Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakrabban előforduló nyári sérüléseket, s bemutatjuk: mit tegyünk, hogy egy darázscsípés vagy bokaficam ne tegye tönkre a hónapokig tervezett, jól megérdemelt nyaralást.

Hogyan csomagoljak?

Vannak bizonyos "varázsszerek", amit mindig célszerű magunknál tartani. Ilyen a sebtapasz, a kalciumos pezsgőtabletta (fontos segítség allergiás reakciók kezelésében), a Fenistil kenőcs (kínzó csípések hűsítésére). Jó, ha mindig van nálunk intim betét, és erre kamasz lányunkat is megtanítjuk. Elfér a táskában, és ha éppen nem neki, egy barátnőnek is bármikor jól jöhet, kínos helyzeteket előzve meg... Nyáron hasznos lehet a drogériákban kapható frissítő kendő, és figyeljünk arra, hogy a nagy forróságban, bárki bárhová indul is, legyen nála legalább egy fél literes ásványvíz!

Ezek után kevésbé érhet meglepetés. Főképp, ha tudatosan felkészülünk a nyáron ránk leselkedő veszélyekre. Nézzük soban, mit is tehetünk!

Darázscsípés
A darázscsípés minden körülmények között kellemetlen, és sokszor sajnos veszélyessé is válhat. Ha szerencsénk van, és sem a csípés helye nem különösen veszélyes, sem allergiás reakció nem lép fel, a darázscsípés akkor is napokig tartó fájdalommal jár. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a csípés helyét minden esetben azonnal hűteni kezdjük. A darázscsípés után a fullánkot, ha bent maradt, azonnal el kell távolítani, és a helyét fertőtleníteni kell. Ezután rögtön tartsuk a csípés helyét hideg víz alá, és alkalmazzunk hideg vizes borogatást! Így nem alakul ki a fájdalmas duzzanat, vagy legalább kisebb lesz és gyorsabban lelohad majd. A népi gyógymód ismeri a darázsméreg semlegesítésére az ecetes borogatást, vagy egy vöröshagyma-szelet csípésre való szorítását; ezek is jó hatásúak lehetnek. Ha a felsoroltak közül egyik sem áll rendelkezésre, egy széles kés pengéjét szorítsuk a csípésre, ezzel hűtsük!

A csípés helyét egyáltalán ne tegyük ki napsütésnek, mert ez fokozza az allergiás reakció veszélyét, és késlelteti a bőr gyógyulását. Ez nemcsak a darázscsípésre, hanem minden fokozottabb bőr-reakcióval járó rovarcsípésre vonatkozik.
Ha a csípés veszélyes helyen van (a légutak környékén, a nyakon, a szájüregben), a csípés nyomán keletkező duzzanat akadályozhatja a légzést. Hogyha pedig allergiás reakció lép fel, ez szintén súlyos légzési nehézségekhez vezethet. Az allergiás reakció bőrpírral, a tenyér és a talp viszketésével kezdődik, majd kiütések, émelygés, hányás, fejfájás után asztmás rohamhoz hasonló nehéz és felületes légzés, súlyos allergiás roham, úgynevezett anafilaxiás sokk következhet be. A folyamat tarthat percekig, de indulhat rögtön a legsúlyosabb stádiummal is - ez a csípés helyétől és az allergia súlyosságától függ. Ha a csípés veszélyes helyen van és/vagy fellépnek a fent leírt allergiás reakciók, haladéktalanul mentőt kell hívni, mert minden másodperc számíthat. Amíg a mentő meg nem érkezik, nyugtassuk a beteget, s itassunk vele kalciumos pezsgőtablettát!

Napégés

Amikor leégünk, bőrünk ugyanolyan égési sérüléseket szenved, mint például forrázáskor: piros lesz, érintése fájdalmas. Súlyosabb esetekben a másodfokú égésre jellemző hólyagok is keletkezhetnek. Ezt a bőr sejtjeinek roncsolódása, elhalása okozza, amiért a nap UV-B sugárzása felelős.

Akinek a bőre leégett, mindenképpen azonnal az árnyékba kell küldeni. Az égett bőrfelületet, hűteni, hűsíteni kell: eleinte hideg vízzel, majd testápoló, bőrnyugtató krémekkel. A népi gyógymódok, mint az olaj, a tejföl, a paradicsom, valóban hűsítik a bőrt, de a legjobb ebből a szempontból az egyszerű folyó víz. Annál is inkább, mert a sebre helyezett más anyagok hűsítenek ugyan, de egyúttal fertőzésveszélyt is jelentenek, hiszen a megégett bőr ellenállóképessége a kórokozókkal szemben lecsökken, az égett bőrfelület szinte sebnek tekinthető. Ha a leégésen kívül másra is panaszkodik az érintett - például napszúrást sejttető fejfájásra, hányingerre, orvoshoz kell fordulni. Akkor is keressük fel az orvost, ha a leégés nagy területet érint vagy ha a leégett bőr felhólyagosodik.

Napszúrás

Ha sokáig tartózkodunk a napon, előfordul, hogy szédülni, émelyegni kezdünk, megfájdul a fejünk. Ez a napszúrás, illetve súlyosabb esetekben hőguta vagy hőkimerülés. Fontos, hogy már az első intő jelekre reagáljunk, mert ezzel megelőzhető a súlyos állapotot okozó hőkimerülés. Ha valaki a napozás során fejfájást érez vagy émelyegni kezd, annak azonnal be kell húzódni a napról, hűvös, árnyékos helyen pihenni és sok folyadékot fogyasztani. Ezzel megelőzhető a nagyobb baj, és egy-két nap önmagtartóztatás után felhőtlenül folytatható a nyaralás.

Annak, aki hőgutát kapott, hűteni kell a testét. Mindenképpen borogassuk a fejét nedves kendővel, de súlyosabb esetben borogathatjuk az egész testét is, sőt langyos zuhannyal is hűthetjük. Közben a beteget itatni kell vízzel, üres teával, cukor- és szénsavmentes üdítőkkel, gyümölcslevekkel. Előfordulhat, hogy a beteg elveszíti az eszméletét, ez arra utal, hogy súlyos túlmelegedés (hőkimerülés) következett be - ilyenkor mentőt kell hívni! Amíg a mentő meg nem érkezik, folyamatosan finoman (ne drasztikusan!) hűtsük a beteg testét, s közben figyeljünk a légzésére, keringésére!
Ájulás

Az ájulásnak sok oka lehet. Van, amikor eszméletvesztéssel jár, s van, amikor nem. Aki nem veszíti el az eszméletét, az reagál a külső ingerekre, és hamarosan magához fog térni. Aki viszont elvesztette az eszméletét, az külső ingerre egyáltalán nem reagál, és életveszélyes állapotban van, mert megszűnt az izomtónusa, és így hátracsúszó nyelve akadályozhatja a légzését. Az ilyenkor javasolt stabil oldalfekvésbe helyezés jelent megoldást erre a problémára.

Hogyha valaki elájul a környezetünkben, mindenképpen akadályozzuk meg, hogy körülállják, hiszen minél több friss levegőre van szüksége. Ellenőrizzük a légzését, keringését (pulzus), helyezzük stabil oldalfekvésbe! Kísérjük figyelemmel az életfunkciókat, és hívjunk mentőt! Amíg a mentők nem érkeznek meg, folyamatosan ellenőrizni kell a beteg keringését és légzését, hiszen ha ezek a funkciók leállnak, a beteget újra kell éleszteni. Ilyenkor a szaksegítség 5-10 percen belüli megérkezése döntő jelentőségű. Sajnos ma még Magyarországon kevés laikus képes az újraélesztés megkezdésére, pedig tanfolyamokon ez a nagyon fontos készség elsajátítható.

Agyrázkódás

Az agyrázkódás a fejet ért erős ütés nyomán jöhet létre. Oka az, hogy az ütés következtében az agy a koponyának csapódik, ami vérömleny keletkezésével, duzzadással járhat. Ettől a koponyán belül a nyomás növekszik, ami blokkolja egyes területek működését. Tünetei a homályos látás, hányinger, hányás, szédülés, részleges vagy ritkán teljes amnézia. A sérültet azonnal nyugalomba kell helyezni, egyáltalán nem szabad, hogy mozogjon! Mindenképpen kórházba kell szállítani, hogy az agyrázkódás súlyosságát megállapítsák, mert az ellátatlan agyrázkódás maradandó károsodást is okozhat.

Vágott seb

Az egyik leggyakoribb nyári baleset, hiszen ilyenkor mezítláb járunk, ami a talpunkat is kiteszi a sérüléseknek. Sokszor kerül elő faragáshoz, metszéshez a kisbicska, és az sem ritka, hogy az ölünkben szeljük a kenyeret, a kezünkben a kolbászt... Figyeljünk hát, amikor vágóeszköz van a kezünkben! A vágott sebekhez vezető balesetek jó része megelőzhető, de mit tegyünk, ha már bekövetkezett a baj?

Az ellátás módját a vérzés típusa határozza meg. Ha a vérzés hajszáleres (szivárgó, gyenge), hagyjuk a sebet vérezni egy kicsit, s ezután kössük be! Vénás (erősen folyó, sötétvörös) vagy artériás (ritmikusan, spriccelve előtörő, élénkpiros) vérzésnél egyaránt nyomókötést kell alkalmazni. Az artériás vérzés ellátására minden esetben azonnal mentőt kell hívni, mert ennek szakszerűtlen ellátása életveszélyes állapothoz vezethet. Addig helyezzünk nyomókötést a sebre, fektessük le a sérültet, a sérült testrészt emeljük magasra! Ha a kötés átvérzik, nem szabad lebontani, hanem a meglévő kötést kell átkötni!
Rándulások, ficamok

A nyári sportolás, kirándulás során nem ritkák a ránduláshoz, ficamhoz vezető balesetek. A rándulás és a ficam a csontok mozgatásáért felelős ízületek sérülése. Rándulásnál az ízületet alkotó csontok visszaugranak a helyükre, ficamnál azonban tartósan elhagyják a helyüket. Fontos, hogy ilyenkor ne próbáljuk meg visszatenni az elmozdult ízületet, hanem a további elmozdulásoktól kímélendő, rögzítsük a sérült végtagot! A kar ficamait a testhez való rögzítéssel, a láb ficamait pedig "sínbe" rögzítéssel lehet stabilizálni. A "sín" nem valamifajta kemény és merev lécek közé helyezést jelent, hanem azt, hogy a lábat rugalmasan de stabilan támasszuk meg; néhány erősebb takaró, fürdőlepedő tökéletesen megfelel erre a célra. Bokaficam ) esetén (sőt rándulás esetén is) a cipőt azonnal le kell venni, mert a láb a sérülést követően bedagad, és a cipő eltávolítása később lehetetlenné válhat. A rándulások és törések ellátása minden esetben orvosi feladat, hiszen a helyzet súlyosságát a külső tünetekből gyakorlatilag képtelenség megállapítani. Ezért a rándulást, ficamot szenvedett sérültet szállítsuk orvoshoz! Ha a csípője vagy a térde sérült, hívjunk mentőt, hiszen ilyenkor fontos, hogy a beteg fekve maradjon.

Figyeljünk minderre: felelősek vagyunk magunkért és egymásért.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Házi praktikák  
Címkék: gyümölcslevekkel, önmagtartóztatás, fertőzésveszélyt, kellemetlenségek, semlegesítésére, felhólyagosodik, elmozdulásoktól, előfordulhatnak, pezsgőtablettát, környezetünkben, keletkezhetnek, magyarországon, fertőtleníteni, akadályozhatja, életfunkciókat, haladéktalanul, pezsgőtabletta, darázscsípésre, keletkezésével, viszketésével, szakszerűtlen, nehézségekhez, oldalfekvésbe, kikapcsolódás, bekövetkezett, gyakorlatilag, megállapítani, visszaugranak, súlyosságától, következtében, életveszélyes, rovarcsípésre, szénsavmentes, rendelkezésre, megállapítsák, tanfolyamokon, felhőtlen kikapcsolódás, alábbiakban sorra, leggyakrabban előforduló, darázscsípés vagy, hónapokig tervezett, kalciumos pezsgőtabletta, drogériákban kapható, nagy forróságban, nyáron ránk, darázscsípés minden, csípés helye, darázscsípés akkor, csípés helyét, darázscsípés után, helyét fertőtleníteni, fájdalmas duzzanat,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Nyugodalmas jó éjszakát kíváno...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes teázást  Dobogó szív  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Nem a sokból...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Sárga rózsa  Szekér virágokkal  Png kutya  Csak egy ember vagyok  Facebookon kaptam  Egyszer eljön az a pillanat, a...  Millió rózsaszál  Te csak hidd, és tudd: a jók t...  Őszi kép  Őszi levelek  Minden magyar egy árva falevél  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kislány őszi levéllel  Png baby  Valter kilencedik lett a Giro ...  Jó éjszakát!  Boldog - pihentető Vasárnap dé...  A Nigara vízesés- 2020. októbe...  Png nő  Regeneróló gyógynövények  Facebookon kaptam  Angyalka  Nagyon szép.......  Mike Sámuel: Csak Krisztusban  Menyecske ruha.......  Esti szentmise Csaba testvérre...  Egyszer eljön az a pillanat, a...  Mai harmónia kártyám  Png óra  Harmónia......  Png autó  Mókusok  Facebookon kaptam  A fény felé  Isten kezében  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Csak egy ember vagyok  A világ peremén  Szív sziromból  Homokba írva  Facebookon kaptam  Menyecske ruha.......  Útravaló – 2020. október...  Szögesdrót között  Nagyon szép.......  Paudits Zoltán - Lélekháló  Szívek  Magabiztos győzelmet aratott a...  Tanulhatatlan  A mozgást 60 éven felül is el ...  Gitáros Szentmise a Mátyás tem...  Png kutya  Facebookon kaptam  Nyugodalmas jó éjszakát kíváno...  Menyecske ruha.......  Látogatóimnak szeretettel........  Kellemes napot  Ez az a nap! Reménység Esték &...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Na... ezt jól megmagyarázza!  Az emberek szeretetre, a tárgy...  Tanuljunk Pio atyától  Png óra  Facebookon kaptam  Egyszer eljön az a pillanat, a...  Szívek  Ne kérjem hiába!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fény felé  Amikor nagy változás történik ...  Balatonfüredi ékesség  Karafiáth Orsolya: Próbáljon é...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Aranyosi Ervin: Szépen szeretn...  Az irgalom nagyobb, mint a nyo...  Mai napi mosoly Nektek ! ........  Mária gif  Png autó  Na... ezt jól megmagyarázza!  Sárga rózsa  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Vasárnapi szentmise Csaba test...  Facebookon kaptam  Véres csütörtök  Kislány őszi levéllel  Facebookon kaptam  dr.Papp Lajos "Trianon 100 éve...  Balatonfüredi ékesség 
Bejegyzés Címkék
felhőtlen kikapcsolódás, alábbiakban sorra, leggyakrabban előforduló, darázscsípés vagy, hónapokig tervezett, kalciumos pezsgőtabletta, drogériákban kapható, nagy forróságban, nyáron ránk, darázscsípés minden, csípés helye, darázscsípés akkor, csípés helyét, darázscsípés után, helyét fertőtleníteni, fájdalmas duzzanat, népi gyógymód, darázsméreg semlegesítésére, ecetes borogatást, felsoroltak közül, allergiás reakció, csípés veszélyes, légutak környékén, csípés nyomán, talp viszketésével, folyamat tarthat, legsúlyosabb stádiummal, csípés helyétől, allergia súlyosságától, fent leírt, másodfokú égésre, bőre leégett, árnyékba kell, égett bőrfelületet, népi gyógymódok, legjobb ebből, egyszerű folyó, sebre helyezett, kórokozókkal szemben, égett bőrfelület, leégésen kívül, leégés nagy, első intő, súlyos állapotot, napozás során, fejét nedves, egész testét, beteget itatni, beteg elveszíti, beteg testét, külső ingerekre, külső ingerre, ilyenkor javasolt, beteg keringését, funkciók leállnak, beteget újra, szaksegítség 5-10, újraélesztés megkezdésére, nagyon fontos, ütés következtében, koponyának csapódik, koponyán belül, nyomás növekszik, homályos látás, sérültet azonnal, agyrázkódás súlyosságát, ellátatlan agyrázkódás, egyik leggyakoribb, ölünkben szeljük, vágott sebekhez, ellátás módját, vérzés típusa, vérzés hajszáleres, sebet vérezni, artériás vérzés, sérült testrészt, kötés átvérzik, meglévő kötést, nyári sportolás, csontok mozgatásáért, ízületet alkotó, elmozdult ízületet, további elmozdulásoktól, sérült végtagot, testhez való, lábat rugalmasan, cipőt azonnal, sérülést követően, cipő eltávolítása, helyzet súlyosságát, külső tünetekből, csípője vagy, térde sérült, beteg fekve, gyümölcslevekkel, önmagtartóztatás, fertőzésveszélyt, kellemetlenségek, semlegesítésére, felhólyagosodik, elmozdulásoktól, , ,
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1144 db bejegyzés
e év: 17110 db bejegyzés
Összes: 87631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 728
  • e Hét: 11246
  • e Hónap: 120159
  • e Év: 1578515
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.