Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Betekintés a kávé világába
  2018-06-22 12:04:10, péntek
 
   
  Miközben reggelente álmosan kavargatjuk a kávéscsészénk tartalmát, aligha gondolunk bele, honnan is érkezik az ébredést garantáló, a szavakat mondatokká formáló rejtélyes ital. Mielőtt pedig a boltban rábökünk az egyik vagy a másik zacskóra, ki kell választanunk, hogy melyik áll közel a szívünkhöz.



Nem kell azonban sokáig törnünk a fejünket, ugyanis csak három választási lehetőség kínálkozik: az arabica, a robusta és a kevert. Nézzük is meg, mi a különbség! Kelet-Afrikából, Közép- és Dél-Amerikából, a Karib-szigetekről és Új-Guineából származik az arabica, Nyugat-Afrikából és Indonéziából a robusta. A két fajta közötti alapvető különbség, hogy míg az előbbi az édes, puha és lágy ízéről ismert, addig az utóbbi kesernyés, magasabb savtartalmú, durvább állágú. Előbbi előnye még, hogy pörkölés után is gyümölcsös marad, és édes az illata, ezért általában lágyabb pörköléshez használják. A robusta kevésbé nemes - leginkább sötétebb eszpresszót érdemes belőle készíteni -, viszont ellenállóbb, s mivel alacsonyabb vidékeken, olcsóbb termőterületen is megterem, nagyobb mennyiségben termeszthetik, s ez az árat is lejjebb viszi. A termése is több, mint az arabicáé, viszont a kávészemek kisebbek. A szubtrópusi éghajlaton, magasabb hegyvidékeken termeszthető arabica érzékenyebb, könnyen válik a kártevők áldozatává.

Nem csak kávé fajtája számít ahhoz, hogy igazán kiváló ízvilágot kapjunk, számos fázison kell túljutnia, mielőtt az asztalunkra, a bögrénkbe kerül. Először leszüretelik - ezt kézi erővel végzik, mert figyelni kell arra, hogy csak a piros, érett bogyókat szedjék össze, miután pedig megtisztították, és megérlelték a babot, jöhet a kávé feldolgozásának utolsó fázisa: a pörkölés. Ekkor dől el a minőségi besorolás, amit az íz-, az aroma- és az illatanyagok alapján döntenek el, majd őrölt és egész babok formájában zacskókba öntik - utóbbi hátránya, hogy a felbontás előtt gyorsan elveszíti aromáját.



Nem véletlenül lesznek többen a koffein rabjává, amely a központi idegrendszerben fejti ki hatását: átmeneti energiát nyújt, ezzel növeli az éberséget, és javítja a kedélyállapotot. Gyors eredményt hoz, hiszen egy bögre kávé öt percen belül érezteti hatását, a koffein eljut testünk szöveteibe, hogy aztán a hatást 20-30 perc múlva csúcsra járassa, és csak órák múlva csökkenjen a koncentráció.



Persze az energia mellett az ízéért is fogyasztjuk. Hogy pontosan milyen kávé készül aztán a kávéfajtákból, az már tényleg a kedves vásárlótól függ, vagy éppen az otthon fellelhető gépektől. Ha kávézóban fogyasztjuk, széles skálából választhatunk: az eszpresszó minden kávéspecialitás alapja, krémes-habos felső rétegéből tudhatjuk, kiváló minőséggel van dolgunk. Habár sokaknak már az eszpresszó is túl intenzív, még egy árnyalattal rátesz az a ristretto, amely a szokásos 30-35 mennyiség helyett 20-25 milliliteres, a legfontosabb jellemzője azonban az, hogy a kávét még finomabbra darálják a készítés előtt az aromásabb íz eléréséhez. A nagyon álmosak választják a doppiót, vagyis a dupla kávét, itthon a legnagyobb kedvenc pedig talán az olasz cappuccino és a latte, vagyis a tejeskávé - utóbbi a sok gőzölt tejjel csábítja a kávéfogyasztókat, előbbi pedig azzal, hogy a kávé mellett ugyanannyi tej és ugyanannyi tejhab kerül rá. Az édesszájúak nagy kedvvel fogyasztják a mélange-ot is, amelynek elkészítésekor az üvegpohár aljára egy kis méz is kerül, amit aztán felhabosított tejjel spékelnek meg, na meg nagy kedvenc a frappuccino, amikor az eszpresszót folyékony tejszínnel és cukorral keverik el, majd lehűtve, üvegpohárban tálalják. Nem csak a kávé és az elkészítés fontos azonban, egy valamire való barista azt is megnézi, milyen vízből készül a kávé, és igényes a kávéba kerülő tejhabra is, melyet szigorúan tilos ugyanis 100 fokra felforralni, ami nem tesz jót sem a tej állagának, sem az ízének.



Persze a különlegességek sora itt még nem ér véget. A világ legdrágább kávéja ugyanis egy igen különleges fajta, amelynek az elkészítése sem mindennapi: a Bakancslista című filmből már itthon is jól ismert Kopi Luwak Indonéziából származik, egyediségét pedig az adja, hogy a kávébabot nem egyszerűen megpörkölik, hanem megetetik az ott élő cibetmacskával, majd csak a macskából ürülékként távozó kávébabokat szedik össze az ültetvényen dolgozók, akik aztán enyhén pörkölve viszik azt a piacra. Öröm az ürömben, hogy szerencsére a macska csak a kávébab puha héjat emészti meg.




Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Címkék: kávéfogyasztókat, idegrendszerben, megtisztították, különlegességek, kávéspecialitás, feldolgozásának, kedélyállapotot, termőterületen, cibetmacskával, elkészítésekor, termeszthetik, felhabosított, kávéfajtákból, hegyvidékeken, választhatunk, kávéscsészénk, illatanyagok, üvegpohárban, választanunk, termeszthető, milliliteres, leszüretelik, legfontosabb, indonéziából, bakancslista, koncentráció, mennyiségben, kávébabokat, asztalunkra, megérlelték, szubtrópusi, savtartalmú, eszpresszót, megpörkölik, szigetekről, elkészítése, kávéscsészénk tartalmát, ébredést garantáló, szavakat mondatokká, boltban rábökünk, egyik vagy, másik zacskóra, utóbbi kesernyés, robusta kevésbé, kávészemek kisebbek, szubtrópusi éghajlaton, kártevők áldozatává, bögrénkbe kerül, kávé feldolgozásának, minőségi besorolás, illatanyagok alapján, felbontás előtt, Kopi Luwak Indonéziából,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.18. 23:12 Illegális bevándorlás - Szakértő: egyre több migráns érkezik
01.18. 22:32 Férfi kézilabda Eb - Csak percekig vezettek, mégis nyertek a horvátok
01.18. 22:12 UDMR şi-a sărbătorit 30 de ani de existenţă la Cluj-Napoca
01.18. 22:02 Vízilabda Eb - Szerb siker
01.18. 21:32 Jégkorong Magyar Kupa - Az FTC legyőzte a MAC-ot az elődöntőben
01.18. 21:02 Harry herceg és Meghan hercegnő lemond királyi titulusáról és nem vesz rész...
01.18. 20:52 Női kézilabda EHF Kupa - Először nyert az Érd
01.18. 20:42 Adunarea delegaţilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi Partidu...
01.18. 20:22 Férfi röplabda Extraliga - Öt szettben nyert a MAFC
01.18. 20:22 Vízilabda Eb - Gálamérkőzésen lett csoportelső a magyar férfi válogatott
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
A spenótról jó tudni  Gyertyástorta  Hallom...  Ahogy telet követ tavasz  Uram, tekints e földre  Orchidea  Szèp estét kedves látogat...  Szèp napot kívánok!  Házszentelés a Szent Ferenc Al...  Facebookon kaptam  Szép téli napokat az erdőben  Pénztorta  Orchidea  Dr. Székely János megyéspüspök...  Profi munka........  Harmonia kártya után......  Szép estét  Mikulástorta  Halál  Facebookon kaptam  Mikler Roland férfi kézilabda ...  Kellemes délutánt kívánok  A szeretetre nem várni kell, h...  Facebookon kaptam  Kombucha külsőleg  Nő téli öltözékben  Női vízilabda E.B. mérkőzések...  Tudom a célomat..............  Házszentelés a Szent Ferenc Al...  Akkor vagy szép Akkor vagy sz...  Derűvel viselni az öregedést  Halál  Gyümölcslevekkel a betegségek ...  Deres virág  Női vízilabda E.B. mérkőzések...  Egyszer eljön majd a pillanat ...  Tudom a célomat..............  Facebookon kaptam  Készüljünk együtt testben és l...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten győzelmi útja  Facebookon kaptam  Hallom...  Anyámat is felkeresem  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni pihenést  Taps  Téli kép  Feloldódás  Korpacibere  Sötétben nem látok aludni  Szép napot kedves barátaim ! ....  Téli kép  Posertube  Facebookon kaptam  Ausztrália.....  Isten győzelmi útja  Facebookon kaptam  Havas rózsa  Szèp estét kedves látogat...  Farkasboroszlán - a méhek kedv...  Cica kérés.........  Facebookon kaptam  Te vagy a legfontosabb!  Jó ember leszek, saját magam s...  Kellemes kávézást!  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Cica kérés.........  Ékszertorta  Kaktusztorta  Kellemes délutáni pihenést  A nap képe.......  Vajda Pál: Az alázatosság útja  Béke fejedelme - vallásos - Kr...  - És, ha ez a zene szól...  Fehér orrszarvú....  A tisztelet annak jutalma, aki...  Deres virág  Képes idézet !  Várlak, hogy elmondhassam  Halál  Kb. nekem is ilyen volt  Macska -egér játék......  "Hányszor gondolsz bele mélyen...  Fehér orrszarvú....  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Éjjeli bagoly ...  Szívemben él!  - És, ha ez a zene szól...  Isten győzelmi útja  Vízcseppes rózsa  Jákób kútjánál  Acadia Nemzeti Park, Maine -Eg...  Rózsa csokor  Mézmaszk pattanásra  Havas rózsa  Jó reggelt  Facebookon kaptam Krisztina... 
Bejegyzés Címkék
kávéscsészénk tartalmát, ébredést garantáló, szavakat mondatokká, boltban rábökünk, egyik vagy, másik zacskóra, utóbbi kesernyés, robusta kevésbé, kávészemek kisebbek, szubtrópusi éghajlaton, kártevők áldozatává, bögrénkbe kerül, kávé feldolgozásának, minőségi besorolás, illatanyagok alapján, felbontás előtt, koffein rabjává, központi idegrendszerben, bögre kávé, koffein eljut, hatást 20-30, energia mellett, kedves vásárlótól, otthon fellelhető, eszpresszó minden, árnyalattal rátesz, szokásos 30-35, legfontosabb jellemzője, készítés előtt, nagyon álmosak, dupla kávét, legnagyobb kedvenc, olasz cappuccino, tejeskávé &#8211, kávé mellett, édesszájúak nagy, üvegpohár aljára, eszpresszót folyékony, elkészítés fontos, valamire való, kávéba kerülő, különlegességek sora, világ legdrágább, igen különleges, macskából ürülékként, ültetvényen dolgozók, macska csak, kávébab puha, kávéfogyasztókat, idegrendszerben, megtisztították, különlegességek, kávéspecialitás, feldolgozásának, kedélyállapotot, termőterületen, cibetmacskával, elkészítésekor, termeszthetik, felhabosított, kávéfajtákból, hegyvidékeken, választhatunk, kávéscsészénk, illatanyagok, üvegpohárban, választanunk, termeszthető, milliliteres, leszüretelik, legfontosabb, indonéziából, bakancslista, koncentráció, mennyiségben, kávébabokat, asztalunkra, megérlelték, szubtrópusi, savtartalmú, eszpresszót, megpörkölik, szigetekről, elkészítése, fogyasztjuk, ültetvényen, frappuccino, érzékenyebb, ellenállóbb, fogyasztják, árnyalattal, szerencsére, egyediségét, alacsonyabb, kavargatjuk, pörköléshez, édesszájúak, felforralni, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1251 db bejegyzés
e év: 1251 db bejegyzés
Összes: 71772 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2046
  • e Hét: 2046
  • e Hónap: 126387
  • e Év: 126387
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.