Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szeptember 29. a kávé világnapja
  2018-09-29 18:52:06, szombat
 
   
  Szeptember 29. a kávé világnapja. Mi, magyarok Európában az évi 2-2,5 kilogrammos kávéfogyasztással nem számítunk a komoly kávékedvelő nemzetek közé. Összehasonlításképpen: a finnek évente csaknem 12 kilogramm kávét fogyasztanak, az olaszok háromszor, a spanyolok kétszer többet isznak, mint mi (5,7 és 4,5 kiló/év). Négy kávéfogyasztóból három a klasszikus pörkölt kávékat részesíti előnyben, ugyanakkor a fiatalabbak között egyre népszerűbbek az instant kávék és a kapszulás megoldások is.
A kávé felfedezéséről többféle mendemonda kering, a leghitelesebb történet a XIV. századra nyúlik vissza, amikor is állítólag egy jemeni pásztor arra lett figyelmes, ha kecskéi a kávécserje termését legelik, felélénkülnek. A pásztor begyűjtötte a cserje piros bogyóit, s elvitte a közeli kolostor szerzeteseinek. Azok forró főzetet készítettek a bogyókból - megfőzték az első kávét. Az ital hatásosnak bizonyult, felélénkültek tőle, ezért rendszeresítették, főleg az éjszakai szertartások, imaórák előtt ittak a főzetből.


A kávé története

A kávé egyik legnépszerűbb és legismertebb italunk. Néhány évszázad alatt a világ minden részén elterjedt. Diadalmas útjában nem tudták feltartóztatni sem a vallási tilalmak, sem az uralkodók rendelkezései, melyek a kávéfogyasztást igyekeztek korlátozni vagy betiltani. A kávét ma már az egész világon szeretik, becsülik nemes ízéért, finom illatáért, frissítő, élénkítő hatásáért. Térhódítása ma sem szűnt meg, fogyasztása ma is folyamatosan növekszik.
Ennek a nagyszerű italnak- a teához hasonlóan - nem ismerjük sem a származási helyét, sem felfedezésének történetét és idejét. Csak azt tudjuk, hogy a kávét kb. 1000 éve fogyasztják.
Hazánkban a kávéfogyasztás valóságos szenvedéllyé vált. Otthon és munkahelyünkön, utazás vagy szórakozás közben rendszeresen kávét iszunk, vendégeinket is azzal kínáljuk. Mindennapi életünk szerves részévé vált a kávé.
Más népek ugyancsak nagy becsben tartják. Az araboknál pl. évszázados kultusza van főzésének és ivásának, ami szinte szertartásként megy végbe. A Korán ugyanis tiltja az igaz hívőknek a borivást, de tiltott és a muzulmánoknál hiányzó bort jól helyettesíti a kávé, amit az "iszlám borának" is neveznek.

Kávé Legendák és Hagyományok

A kávé származásáról, ahogy már említettük, nincsenek hiteles adataink. Annál több legenda terjedt el viszont felfedezéséről és első felhasználási helyeiről. E legendák elsősorban az iszlám országaiban keletkeztek, és igyekeztek a kávé származását visszavezetni a vallás elterjedésének első szakaszaiba, erősítve azt a hitet, hogy a kávét az iszlám fedezte fel, annak szent itala.
Egyik ilyen hagyomány szerint az első csésze kávét Allah nevében Gábriel arkangyal nyújtotta át. Mohamed prófétának, hogy elűzze testi fáradtságát és megőrizze szellemének frissességét. Így vált a kávé "isteni itallá".

A sok legenda közül, melyek a kávéról keletkeztek, kiemelkedik Abd el Kadír írása. Eszerint Ali ben Omar mesterével, Shadhelivel elindult Mekkába, hogy részt vegyen a Korán által előírt zarándoklaton. Ezt az utat életében egyszer minden mohamedánnak meg kell tennie, hogy áhítatos szívvel imádkozzék a próféta sírjánál és az ottani szent helyeken. Útjuk elején a mester elmondta Omarnak, hogy nem képes végigjárni a zarándoklatot, meg fog halni, Omar azonban menjen tovább Mekkába. A nehéz úton, mely a sivatagon vezet keresztül Shadheli majd segíti őt: szelleme meg fog jelenni előtte, hogy parancsaival irányítsa. Így is történt. Ahogy Omar nagy szomorúan haladt előre, egyik este megjelent neki Shadheli szelleme, és forrást fakasztott, hogy Omar olthassa szomját. Felszólította Omart, hogy amint ivott, merítsen is egy edénybe a vízből, és az edényt jól zárja le. Ha majd észreveszi, hogy a víz nem mozdul meg az edényben, ne folytassa tovább útját. Omar eljutott Mokha falai alá, ahol megnézte a vizet, ás látta, hogy nem mozdul meg, nem lehet kiönteni az edényből. Shadheli parancsa szerint nem ment tovább, hanem a városba sietett, ahol nagy pestisjárvány dühöngött. A szenvedések láttán Omar buzgón imádkozott és Allah segítségével sok beteget meg is gyógyított imájával.

Ennek híre eljutott a mokhai királyhoz, akinek a lánya szintén megkapta a betegséget. A király az udvarba hívta Omart, aki buzgó imájával meggyógyította a leányt. Az uralkodó kérdésére, hogy mivel jutalmazhatja meg, Omar kérte, adja hozzá feleségül a leányát, akit megszeretett. A király erre nagy haragra gyúlt., és elűzte Omart. A férfi szomorúan hagyta el a várost, és céltalanul bolyongott a sivatagban. Szégyenében újra mestere szellemét idézte. Imája közben csodálatos madarat hallott. Feltekintve, egy ismeretlen fa ágán megpillantott egy Allah dicsőségét zengő, pompás kis madarat. Közelebbről is megnézte a fényes, csillogó levelű fát : sok fehér virágot és érett bogyókat látott rajta. Megkóstolta a gyümölcsöket és jól lakott velük. Felfrissülve hálát adott Shadhelinek majd a zsebét megtömte bogyókkal. Estére tüzet rakott és vízben megfőzte a magával hozott gyökereket, valamint a jó ízű bogyókat. A leves felfrissítette, fáradtsága eltűnt: így fedezte fel a kávét.
Eddig a legenda. Több változatát megtaláljuk más országokban is, pl. Indiában, Iránban vagy Etiópiában. Egyik változat szerint Omar, Mokhából való elűzetése után, mikor felfedezte csodálatos hatását, az oázisok lakóival és a zarándokokkal is megismertette a kávét. Ennek híre ment, mire a mokhai király visszahívta Omart, aki vele ugyancsak megkedveltette a kávéivást. A király engedélyével ezután Omar Mokhában maradt, és mérte a kávét az ottani lakosoknak.

Augustus Naironi professzor, a páduai egyetem tudósa, 1671-ben megjelent könyvében összegyűjtötte a kávéval kapcsolatos értesüléseit. A kötetben szerepel egy olyan történet is, melyet azóta a világ minden részén átvettek és - bár nincs hiteles alapja - úgy tekintik, mint a kávé felfedezésének történetét.

Abesszínia Kaffa nevű tartományában élő kopt szerzetesek kecskenyáját a kolostor közelében legeltették. A pásztor egyik nap tanácsot kért a szerzetesektől, mi lehet az oka annak, hogy a kecskék az elmúlt éjszakákon nem pihentek, hanem nyugtalanul mozgolódtak. A pásztor semmiről sem tudott számot adni, ami ezt a szokatlan jelenséget megmagyarázhatná. A papok, hogy megfejtsék a rejtélyt, kimentek a legelőre. A kecskék éppen egy élénkzöld levelű, fehér virágokkal és érett bogyókkal telt fáról lakmároztak.
A szerzetesek arra gyanakodtak, hogy ez az ismeretlen növény okozza az állatok nyugtalanságát. Megkóstolva a fa gyümölcsét, kellemes ízűnek találták. Vittek belőle a kolostorba, hogy ott közelebbről is megvizsgálják. Este szokott ájtatosságuk előtt, megfőzték a gyümölcsöket, hogy a bennük lévő kemény magvakat megpuhítsák. A levesnek jó íze volt. Éjszaka meglepetve tapasztalták, hogy nem álmosak, holott máskor alig tudták nyitva tartani a szemüket a fáradtságtól. Ettől kezdve rendszeresen fogyasztották az új italt, melyről elterjedt a környéken, hogy felfrissíti az embert.
Így fedezték fel - e történet szerint - a kávét Kaffában, Abesszíniában, ahonnan később a világ minden részére átterjedt a fogyasztása.

Ez a megállapítás, bár nincs történelmi alapja vagy hitelessége, közel állhat a valósághoz, hiszen az egész világon elterjedt a kávé, és ezzel együtt szinte nemzetközivé vált a kávé név is.

Az abesszíniai Kaffa városnév és a kávé szó közötti összefüggés a világ különböző népeinek nyelvében a következőképp tükröződik:
A kávé arabul : quahwa, törökül: kahve, görögül: coféo, románul: cofea, oroszul: kophe, lengyelül: kawa, csehül: káwa, németül: Kaffee, olaszul: café, spanyolul: café, portugálul: café, franciául: café, hollandul: koffie, dánul: koffe, svédül: koffe, norvégül: koffe, angolul: coffee stb…

Van azonban olyan feltevés is, hogy a kávé szó az arab guhwaból származik, ami igatót, serkentőt jelent. A mohamedánok általános felfogása szerint viszont a kávé az kahveh szóból ered, hiszen a kávé " az iszlám bora" és ez a szó bort jelent.
A Közel-Kelet minden kávéfogyasztó országa magának tulajdonítja a kávé felfedezését, és ezt a legkülönfélébb hagyományokkal igyekszik igazolni. Egyesek pl. a kávé szót a perzsa Kawus Kai király nevéből származtatják. A király ugyanis - mint a hagyomány tartja - szerette a kávét és elfogyasztása után "szárnyas kocsin utazott a felhők között az égbe". Ez az utazás természetesen a kávéfogyasztással járó felemelkedést, a szellem magasabb régióiba való "szárnyalást" jelképezi.

Önkéntelenül felmerül a kérdés : ha a kávé valóban Kaffából származik, és innen is kapta nevét, akkor a kávé helyett olyan gyakran használt mokka szó honnan ered? Feltehetően jemeni Mokha városából származik. Izgató ez a kérdés, különösen azután, ha elolvastuk hazánkfia, F. Almási Balogh Pál, a híres orvostudós 1831-ben megjelent könyvét, mely a kávé, a tea és a csokoládé történetével, természetrajzával és orvosi vonatkozásaival foglalkozik. E könyv érdekessége, hogy írója Széchenyi Istvánnak, majd rövid ideig Kossuth Lajosnak volt háziorvosa.

Balogh Pál a kávé származási helyeként, az előzőkkel ellentétben, Adent tünteti fel. Adenből Mekkába, majd innen Medinán keresztül a 16. században Kairóba is eljutott a kávé, írja a neves orvostudós. E feltevés szerint tehát ugyancsak lehetséges a kávé kaffai származása. Kaffából esetleg Adenen keresztül jutott el Mekkába, a zarándok találkozóhelyére. Ők a mekkai kávéivó helyeken megismerték, majd megszerették a kávé nagyszerű tulajdonságait, és a kávéivás szokását magukkal vitték saját hazájukba: az iszlám országaiba, Észak-Afrikába, továbbá a törökökhöz, a perzsákhoz, sőt Indiába is.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kávéfogyasztóból, megmagyarázhatná, találkozóhelyére, vonatkozásaival, kávéfogyasztást, felfedezésének, munkahelyünkön, kávéfogyasztás, felfrissítette, megkedveltette, feltartóztatni, összegyűjtötte, szerzeteseinek, szerzetesektől, felfedezéséről, tulajdonságait, elterjedésének, legkülönfélébb, hagyományokkal, nyugtalanságát, meggyógyította, szertartásként, származtatják, fogyasztották, megvizsgálják, felélénkülnek, felélénkültek, leghitelesebb, természetesen, felszólította, származásáról, muzulmánoknál, felhasználási, zarándoklatot, zarándoklaton, visszavezetni, kávé világnapja, komoly kávékedvelő, finnek évente, olaszok háromszor, spanyolok kétszer, klasszikus pörkölt, fiatalabbak között, instant kávék, kapszulás megoldások, kávé felfedezéséről, leghitelesebb történet, jemeni pásztor, kávécserje termését, pásztor begyűjtötte, cserje piros, közeli kolostor, Kávé Legendák, Eszerint Ali, Ahogy Omar, Felszólította Omart, Omar Mokhában, Augustus Naironi, Abesszínia Kaffa, Kawus Kai, Almási Balogh Pál, Széchenyi Istvánnak, Kossuth Lajosnak, Balogh Pál, Adenből Mekkába,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
09.22. 07:30 Négy nemzet férfi énekesei lépnek fel a 23. Európai Bordalfesztiválon
09.22. 07:04 Izer Norbert: jövő héten indul az evások tájékoztatása
09.22. 07:04 Heti makronaptár - Munkaerőpiaci adatok és kamatdöntés lesz a jövő héten
09.22. 07:04 Félmilliárd forintos bútoripari fejlesztés Gyulán
09.22. 07:03 BÉT - Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten
09.22. 07:03 TOTÓ-eredmények
09.21. 21:52 Di Maio: Orbán kerülje a felesleges beavatkozást
09.21. 21:52 Az orvosi kamara a béremelés mellett a közfinanszírozás növelését követeli
09.21. 21:22 Ökölvívó-vb - Orosz és üzbég triplázás
09.21. 20:22 Önkormányzat 2019 - Zuglói önkormányzat: kedvezően alakult a kerület egyenl...
Tudjátok ?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
még több kérdés
Blog Címkék
Biblia könyvei  A nő lelke olyan, mint egy puz...  Međugorje hitünk mélyebb megél...  Facebookon kaptam  Lelki értelemben vett gazdagsá...  Jó reggelt kedves làtogat...  Kellemes délutánt  Útravaló – 2019. szeptem...  Facebookon kaptam  Itt van az ősz  Posertube  A nő lelke olyan, mint egy puz...  Délutáni pihi  Boldogok, akiket üldöznek  Egy kis vidámító  Nyomkeresés  Párbeszéd  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Rezsi Bözsi  Szívhalál - Száznyolcvannyolca...  Nekem, édeseim, Ti vagytok a k...  Az ember nem olyan hatalmas, h...  Png virág  Jó reggelt , szép napot  Délutáni pihi  Facebookon kaptam  Png rózsa  Cuba  Kellemes hetet!  Bűn  Bűn  Megalakult a Keresztény Értelm...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nyomkeresés  56-os diáklányok emlékére  Szèp estét kedves látogat...  Futó rózsa  Áldd meg Isten  Szokolay Ádám nyerte a 2019-es...  Szèp estét kedves látogat...  Lelki értelemben vett gazdagsá...  Bűn  Mai harmónia kártyám  Szív őszi levelekből  Merjünk neki menni az új kihív...  Kisfiú kutyával  Szép vörös rózsa  Kellemes őszi délutánt  Őszi png  Lelki értelemben vett gazdagsá...  Kellemes kávézást!  Szívhalál - Száznyolcvannyolca...  Facebookon kaptam  Őszi csokor  Maci rózsával  Őszi kép  Kisfiú kutyával  Az ember vaksága  Naplemente  Szèp estét kedves látogat...  Harmonia kártya után......  Szüret. Bíborban búcsúzik a fo...  Megtalált irgalom  Mai harmónia kártyám  Jó reggelt , szép napot  Lelki erő és hatékonyság  Cuba  Amíg van még remény  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Međugorjéba a Béke Királynője-...  Facebookon kaptam  Szitáló örömök  Jó éjszakát  Délutáni séta  Szívhalál - Száznyolcvannyolca...  Orchidea  harnonett  Őszi csokor  Bűn  Szép jó reggelt Mindenkinek!  Szèp estét kedves látogat...  Kun Magdolna gyönyörű verse  Őszi csokor  2019.09.15 Szentmise Évközi ...  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást!  Imádság  Őszi csokor  Nadányi Zoltán : ...... .........  Őszi kép  Mai harmónia kártyám  Jó reggelt , szép napot  Keresztény tanösvény: Hiszek e...  Szegénység  Hogyan  Kisfiú kutyával  Délutáni pihi  Facebookon kaptam Krisztinától  Imádság  Piros kalapban 
Bejegyzés Címkék
kávé világnapja, komoly kávékedvelő, finnek évente, olaszok háromszor, spanyolok kétszer, klasszikus pörkölt, fiatalabbak között, instant kávék, kapszulás megoldások, kávé felfedezéséről, leghitelesebb történet, jemeni pásztor, kávécserje termését, pásztor begyűjtötte, cserje piros, közeli kolostor, bogyókból &#8211, első kávét, ital hatásosnak, éjszakai szertartások, kávé története, kávé egyik, világ minden, vallási tilalmak, uralkodók rendelkezései, kávéfogyasztást igyekeztek, egész világon, nagyszerű italnak-, teához hasonlóan, származási helyét, kávéfogyasztás valóságos, igaz hívőknek, muzulmánoknál hiányzó, kávé származásáról, iszlám országaiban, kávé származását, vallás elterjedésének, iszlám fedezte, első csésze, kávéról keletkeztek, utat életében, próféta sírjánál, ottani szent, mester elmondta, nehéz úton, sivatagon vezet, városba sietett, szenvedések láttán, mokhai királyhoz, lánya szintén, udvarba hívta, uralkodó kérdésére, király erre, férfi szomorúan, zsebét megtömte, magával hozott, leves felfrissítette, oázisok lakóival, mokhai király, király engedélyével, ottani lakosoknak, páduai egyetem, kávéval kapcsolatos, kötetben szerepel, olyan történet, kávé felfedezésének, kolostor közelében, pásztor egyik, elmúlt éjszakákon, pásztor semmiről, szokatlan jelenséget, kecskék éppen, élénkzöld levelű, szerzetesek arra, ismeretlen növény, állatok nyugtalanságát, bennük lévő, kávét Kaffában, abesszíniai Kaffa, világ különböző, következőképp tükröződik, kávé arabul, arab guhwaból, mohamedánok általános, kahveh szóból, iszlám bora, kávé felfedezését, legkülönfélébb hagyományokkal, kávé szót, perzsa Kawus, király ugyanis, hagyomány tartja, felhők között, utazás természetesen, kávéfogyasztással járó, szellem magasabb, kávé valóban, kávé helyett, híres orvostudós, csokoládé történetével, kávé származási, , ,
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1276 db bejegyzés
e év: 15813 db bejegyzés
Összes: 62582 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1517
  • e Hét: 1517
  • e Hónap: 78513
  • e Év: 891790
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.