Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ma van virágvasárnap, a nagyhét első napja
  2019-04-14 12:52:50, vasárnap
 
   
 
Már csak egy hét van hátra a kereszténység legnagyobb ünnepéig. A húsvétra való testi-lelki felkészülést magában foglaló nagyböjti időszak is az utolsó szakaszába lépett, virágvasárnappal kezdetét vette a nagyhét.

A virágvasárnapi szentmise a bevonulásra emlékező körmenettel kezdődik. A hívek pálmaágakkal és barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, ahogy egykor a jeruzsálemiek is hódoltak Krisztus előtt - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében.

A virágvasárnapi liturgia része a hívek által hozott barkák megáldása. A pap ilyenkor ezt mondja:

Mindenható, örök Isten, szenteld meg áldásoddal ezeket az ágakat, hogy mi, akik most örvendezve lépünk Krisztus Király nyomába, őáltala egykor az örök Jeruzsálembe is eljussunk."

Ez a vasárnap "az Úr szenvedésének vasárnapja" néven ismert a liturgiában, a szertartás során elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió. A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, elhozva ezzel a megváltást, amely az örök élet reményét táplálja minden hívőben.

A virágvasárnap háttere

A keresztény világ ezen a napon azt ünnepli, amikor Jézus szenvedése előtt felment Jeruzsálembe, hogy az ünnepi pászkavacsorát ott költse el tanítványaival. Az Olajfák hegyénél két tanítványát előreküldte egy szamárcsikóért, amelyen még nem ült ember, majd ezen vonult be a városba. Az ujjongó nép tiszteletadásként pálmaágakkal integetett, innen a latin elnevezés: Dominica palmarum, avagy Dominica in palmis de Passione Domini, azaz pálmavasárnap az Úr szenvedéséről, valamint így kiáltozott: Hozsanna Dávid fiának! Áldott, ki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban! (Mt 21,8)

Az egyházi liturgiában már az első századoktól gyökeret vertek a bevonulást felelevenítő szertartások. Jeruzsálemben 400-ban ünnepi menetben vonultak a pálmaágakat lengető hívek az Olajfák hegyéről a városba. Nem sokkal később Konstantinápolyban, majd a 11-12. században Rómában is meghonosodtak a virágvasárnapi szertartások, a hívek által magukkal hozott pálmaágak megáldásának szokása bizonyíthatóan a 8. század közepére nyúlik vissza. Az ókori világban a pálma az élet, a reménység, a győzelem jelképe volt, és a vértanúkkal is összefüggésbe hozták.
Jézus jeruzsálemi bevonulását megjelenítő virágvasárnapi menet a debreceni Kossuth téren 2018. március 25-én.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Azokban az országokban, ahol nincs pálma, a korán bimbódzó fűzfa vesszejét, a barkát szentelik meg a katolikus templomokban. A virágvasárnapi szertartás a barkaszenteléssel kezdődik, majd körmenettel folytatódik. A szentmisén ekkor olvassák fel Jézus szenvedéstörténetét, a passiót. A megszentelt barkát a következő év hamvazószerdája előtt elégetik, ezzel jelöli meg a hívek homlokát a pap.

A szentelt barkához számos hiedelem fűződik. A legelterjedtebb szerint ha a templomból jövet lenyelnek belőle egy-két szemet, az megvéd a hidegleléstől és a torokfájástól. Egyes helyeken úgy tartják, hogy a megszentelt barkát nem szabad bevinni a házba, mert akkor nyáron sok lesz a légy, ezért a padlásra, ablakba, házereszre akasztják. Elterjedt hiedelem, hogy égiháborúkor a barka megvéd a villámcsapás ellen. Más helyeken, így Gyimesben, csak a szentelt barkát szabad bevinni a házba, mert ha megszenteletlenül kerül oda, elhullnak a csirkék és más aprójószágok.

Virágvasárnapi szokás több palóc községben a kiszehajtás, a tél temetése. A lányok női ruhába öltöztetnek egy szalmabábut, körülhordozzák a faluban, majd levetkőztetik, a szalmát pedig elégetik vagy vízbe dobják, hogy elűzzék a telet és a betegségeket. Virágvasárnap tilos a munka, főként a mulatság. A Mátraalján úgy tartják, hogy ekkor nem szabad táncolni, mert letáncolnák a fákról a virágot. A népszokás szerint ekkor kell elvetni a virágmagvakat, mert szebbek és illatosabbak lesznek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: virágvasárnappal, legelterjedtebb, hamvazószerdája, virágvasárnapi, szamárcsikóért, tanítványaival, pászkavacsorát, feltámadásával, bizonyíthatóan, körülhordozzák, torokfájástól, eseménysornak, pálmavasárnap, közleményében, összefüggésbe, szenvedésének, meghonosodtak, jeruzsálemben, virágvasárnap, szenvedéséről, szenvedésével, hidegleléstől, jeruzsálemiek, virágmagvakat, kereszténység, levetkőztetik, szertartások, aprójószágok, templomokban, betegségeket, felkészülést, égiháborúkor, megáldásának, felelevenítő, jeruzsálembe, pálmaágakkal, kereszténység legnagyobb, húsvétra való, utolsó szakaszába, virágvasárnapi szentmise, bevonulásra emlékező, hívek pálmaágakkal, templomba bevonuló, virágvasárnapi liturgia, hívek által, örök Jeruzsálembe, szertartás során, katolikus egyház, dicsőséges bevonulás, kezdete annak, örök élet, virágvasárnap háttere, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Krisztus Király, Passione Domini, Hozsanna Dávid, Vagyonkezelő Alap,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Segíts neki dicsérni Téged  40 felett  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Reményik Sándor: Pierrot &...  Magamnak  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Tanmese  Ady Endre - Mindegy átka  képre írva  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Horváth Szilvia tollából  Megígért békesség  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Paul Éluard - És egy mosoly  A felvilágosodás...  Minden tavaszból őrizz..  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Vannak emberek  Vidámság  Vito Giaquinto gondolata  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Paul David Tripp Április 14  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Emlékezz  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Pitypang szökőkút  Önmaga ellenére  Jó nap volt  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Dóró Sándor: Embernek maradni  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Paul David Tripp Április 12  Mindent de mindent visszakap  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Márai Sándor tollából  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Jázmin  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  képre írva  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kereszténység legnagyobb, húsvétra való, utolsó szakaszába, virágvasárnapi szentmise, bevonulásra emlékező, hívek pálmaágakkal, templomba bevonuló, virágvasárnapi liturgia, hívek által, örök Jeruzsálembe, szertartás során, katolikus egyház, dicsőséges bevonulás, kezdete annak, örök élet, virágvasárnap háttere, keresztény világ, ünnepi pászkavacsorát, latin elnevezés, egyházi liturgiában, első századoktól, bevonulást felelevenítő, pálmaágakat lengető, virágvasárnapi szertartások, ókori világban, győzelem jelképe, debreceni Kossuth, korán bimbódzó, barkát szentelik, katolikus templomokban, virágvasárnapi szertartás, barkaszenteléssel kezdődik, szentmisén ekkor, megszentelt barkát, hívek homlokát, szentelt barkához, legelterjedtebb szerint, templomból jövet, barka megvéd, villámcsapás ellen, szentelt barkát, szalmát pedig, népszokás szerint, virágvasárnappal, legelterjedtebb, hamvazószerdája, virágvasárnapi, szamárcsikóért, tanítványaival, pászkavacsorát, feltámadásával, bizonyíthatóan, körülhordozzák, torokfájástól, eseménysornak, pálmavasárnap, közleményében, összefüggésbe, szenvedésének, meghonosodtak, jeruzsálemben, virágvasárnap, szenvedéséről, szenvedésével, hidegleléstől, jeruzsálemiek, virágmagvakat, kereszténység, levetkőztetik, szertartások, aprójószágok, templomokban, betegségeket, felkészülést, égiháborúkor, megáldásának, felelevenítő, jeruzsálembe, pálmaágakkal, vagyonkezelő, villámcsapás, illatosabbak, öltöztetnek, szalmabábut, eljuttatott, bevonulását, folytatódik, országokban, liturgiában, megjelenítő, körmenettel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 401 db bejegyzés
e év: 2735 db bejegyzés
Összes: 127965 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5916
  • e Hét: 31028
  • e Hónap: 53131
  • e Év: 331356
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.