|
2019-10-01 09:33:08, kedd
|
|
|
A TERMÉSZET GYÓGYSZEREKET HELYETTESÍTŐ AJÁNDÉKA
A céklát - tudományos nevén Beta vulgarist - már az ókori görögök és rómaiak ismerték és fogyasztották. Ez azért valamelyest különbözött színében, ízében, méretében a mai típusoktól. Minden bizonnyal a Földközi-tenger partvidéke volt az őshazája, de a spenóttal és a mángolddal egy növénytani családba tartozó cékla mára világszerte elterjedt. Skandináviában épp annyira népszerű, mint Európa országaiban vagy a tengerentúlon. Sok egyéb zöldségféléhez hasonlóan ezt is a római légiósok honosították meg a kontinens nagy részén. A középkorban aztán már Nagy Károly rendelkezett kiterjedt birodalmában a termesztéséről. Nálunk a 17. századból maradtak fenn az első írásos feljegyzések a cékla hazai előfordulásáról.
A jellegzetes, mindenki által ismert sötétvörös vagy még inkább bordó színű céklarépa azonban csupán a 19. század végétől vált általánossá. Az utóbbi időben számos ország kertészetében többféle színben és formában is termesztik, a hazai piacokra azonban ezekből csak kevés kerül. Akad ugyanis sárga vagy más néven arany cékla (főként Nagy-Britanniában), de van olyan típus, amelyik fehér és bordó erezettel rendelkezik. Ez utóbbi elsősorban Olaszországban számít gyakorinak. Amivel nálunk is több helyen lehet találkozni, az a hosszúkás variációja, amit sokan forono vagy bíborcékla néven ismernek. Ennek színe sötétebb a kerekéhez képest, de ugyanúgy kitűnő salátákhoz, levesekhez, grillezéshez, mint az elterjedtebb ,,közönséges" cékla.
Bármelyikről is legyen szó, ahhoz, hogy a legtöbb vitaminhoz hozzájussunk belőle, érdemes frissen és nyersen fogyasztani, és szakértők szerint tanácsos gyermekökölnyinél nem nagyobbat választani. A céklában van A-vitamin, B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és B9-vitamin is, no meg C-vitamin is bőségesen. A sokféle B-vitaminnak köszönhetően hatékony a daganatos betegségek kialakulásával, leküzdésével szemben. Az ásványi anyagok közül vas, magnézium, kálium, foszfor, kalcium, nátrium, sőt nitrát is található a céklában.
Sokáig tartotta magát az a félreértés, hogy más zöldségfélékhez képest lényegesen több vasat tartalmaz, ez azonban nincs így. Igaz viszont, hogy egyetlen zöldségféle vastartalmát sem tudja annyira jól hasznosítani a szervezet, mint a cékláét, köszönhetően komplex összetevőinek. Így gyerekeknek, nőknek, vashiánnyal szenvedőknek különösen érdemes akár frissen préselt levéből is minél többet fogyasztani. A hámozott nyers céklát gyümölcscentrifugában sárgarépával, zellerrel, naranccsal, almával együtt is kipréselhetjük, kevés gyömbérrel, mézzel édesíthetjük.
A másik tévhit a gyakran rossz színben feltüntetett nitráthoz kapcsolódik. Tény, hogy a nem ökológiai termesztésből származó céklarépában több van ebből az anyagból, mint a kíméletes gazdálkodásból kikerülőben, azonban a cékla nitrát-tartalma a szervezetbe kerülve jótékonyan befolyásolja a vérnyomást, méghozzá csökkenti. Az érfalak rugalmasságát növeli a testünkben belőle képződő vegyület, így időskorban is kiemelten fontos a fogyasztása, még az időskori demenciát (elbutulást) is bizonyítottan lassítja. Mindemellett fiatalabbaknak fokozott stressznek kitett életvitel, aktív sportolás esetén is fontos zöldség, ugyanis az állóképesség javításában, a szervezet ellenálló képességének erősítésében is klinikai eredmények igazolják hatékonyságát.
Link
|
|
|
0 komment
, kategória: Életmód |
|
Címkék: előfordulásáról, zöldségfélékhez, zöldségféléhez, skandináviában, fiatalabbaknak, kialakulásával, gazdálkodásból, olaszországban, termesztéséről, kipréselhetjük, rugalmasságát, bizonyítottan, termesztésből, fogyasztották, összetevőinek, hatékonyságát, kertészetében, gyógyszereket, tengerentúlon, édesíthetjük, sárgarépával, feljegyzések, köszönhetően, britanniában, birodalmában, céklarépában, befolyásolja, helyettesítő, rendelkezett, leküzdésével, feltüntetett, mindemellett, hozzájussunk, honosították, állóképesség, hasznosítani, ókori görögök, növénytani családba, római légiósok, kontinens nagy, középkorban aztán, első írásos, cékla hazai, utóbbi időben, hazai piacokra, kerekéhez képest, elterjedtebb „, legtöbb vitaminhoz, sokféle B-vitaminnak, daganatos betegségek, ásványi anyagok, hámozott nyers, TERMÉSZET GYÓGYSZEREKET HELYETTESÍTŐ AJÁNDÉKA, Nagy Károly,
|
|
|
|
ókori görögök, növénytani családba, római légiósok, kontinens nagy, középkorban aztán, első írásos, cékla hazai, utóbbi időben, hazai piacokra, kerekéhez képest, elterjedtebb „, legtöbb vitaminhoz, sokféle B-vitaminnak, daganatos betegségek, ásványi anyagok, hámozott nyers, másik tévhit, gyakran rossz, kíméletes gazdálkodásból, cékla nitrát-tartalma, szervezetbe kerülve, érfalak rugalmasságát, testünkben belőle, időskori demenciát, állóképesség javításában, szervezet ellenálló, előfordulásáról, zöldségfélékhez, zöldségféléhez, skandináviában, fiatalabbaknak, kialakulásával, gazdálkodásból, olaszországban, termesztéséről, kipréselhetjük, rugalmasságát, bizonyítottan, termesztésből, fogyasztották, összetevőinek, hatékonyságát, kertészetében, gyógyszereket, tengerentúlon, édesíthetjük, sárgarépával, feljegyzések, köszönhetően, britanniában, birodalmában, céklarépában, befolyásolja, helyettesítő, rendelkezett, leküzdésével, feltüntetett, mindemellett, hozzájussunk, honosították, állóképesség, hasznosítani, grillezéshez, képességének, erősítésében, vastartalmát, bármelyikről, szenvedőknek, elterjedtebb, szervezetbe, kikerülőben, fogyasztani, zöldségféle, rendelkezik, általánossá, gyerekeknek, jellegzetes, országaiban, vashiánnyal, középkorban, kapcsolódik, valamelyest, különbözött, fogyasztása, világszerte, javításában, sötétvörös, stressznek, bíborcékla, gyakorinak, típusoktól, naranccsal, gyömbérrel, elbutulást, elsősorban, partvidéke, választani, levesekhez, találkozni, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
537 db bejegyzés |
e év: |
2871 db bejegyzés |
Összes: |
128101 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 859
- e Hét: 17941
- e Hónap: 71613
- e Év: 349838
|
|
|