Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Május 3-áig hatályosak a jelenlegi szabályok
  2020-04-24 07:33:39, péntek
 
   
  Május 3-áig hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Május 3. után a védekezés új szakasza kezdődik el, és olyan új szabályrendszert kell megalkotni, amellyel a leginkább veszélyeztetett idősek és leginkább fertőzött nagyvárosok védelmét továbbra is megfelelő körülmények között tudják biztosítani, de "az élet és a gazdaság egyre inkább újraindulhat" - mondta.
A változtatásokról a kormány a jövő szerdai ülésén dönt - közölte a miniszter.
Kifejtette: a nemzetközi gyakorlatban látni olyan enyhítő intézkedéseket, amelyeket a magyar kormány egyelőre korainak tart, így például nem tartja időszerűnek az összes diák visszaengedését az iskolákba. Azt azonban megállapította a kabinet, hogy az egészségügy felkészültsége lehetővé teszi a magyar gazdasági élet újraindításának tervét, de ez csak fokozatosan, szigorú menetrend alapján történhet meg - mondta Gulyás Gergely.
A miniszter úgy fogalmazott a május 3-ai dátumról, hogy ez a lehető legkorábbi tetőzési nap, és ekkor a védekezésnek a lehető legmagasabb fokon kell állnia. Ám a pontos tetőzési napot nehéz megmondani - jelezte, hangsúlyozva, hogy folyamatos járványügyi készültségre lesz szükség a következő hetekben. Megismételte, figyelik a nemzetközi gyakorlatot, elsősorban Dél-Németországot és Ausztriát.
Beszámolt arról a kormánydöntésről is, hogy a honvédség - az intézményvezetőkkel egyeztetve - fertőtleníti az idősotthonokat.
A miniszter ezúttal is köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy az egészségügy készen álljon a kialakult helyzetre. A május 3-áig terjedő idő elegendő arra, hogy az egészségügy a tömeges megbetegedés kezelésére is felkészüljön - tette hozzá.
Kizárólag szakmai döntésnek nevezte, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint a kórházi ágyak 50 százalékát kell felszabadítani, és 8000 lélegeztetőgépet kell majd hadrendbe állítani.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a nap folyamán nyilvánosságra hozza a rendelkezésre álló matematikai modellszámításokat - jegyezte meg.
Arra is kitért, hogy az Országgyűlés - szemben sok más országéval vagy éppen az Európai Parlamenttel - a járvány kezdete óta is folyamatosan ülésezik, a kabinet rendszeresen beszámol a parlamentben a védekezésről, és az ellenzék is elmondhatta kritikáit.
Gulyás Gergely kiemelte: a jelenlegi helyzetben segíteni kell azokat, akik otthon vannak gyesen vagy gyeden, ezért esetükben az első sikeres nyelvvizsgához, illetve az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához hozzájárulnak, és a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjához szintén támogatást nyújtanak. Mindez 136 ezer embert érint - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: egyetértés van Magyarországon arról, hogy a munkahelyek megőrzésére és újak teremtésére van szükség a válság miatt. A gödi Samsung-beruházás ügyében is ezt a célt tartották szem előtt, egy 4-500 milliárd forintos fejlesztésről van szó, amely az egyik legnagyobb beruházás Magyarországon - közölte. Hozzátette: 1600 embernek ad munkát a gödi gyár, és további 2700 embert vesznek majd fel.
Közölte: ebben a helyzetben az a cél, hogy a fejlesztés mielőbb megvalósulhasson, de nem vettek el pénzt Gödtől, hiszen a település részesedik az iparűzési adóból. Felelős, indokolt döntés született, amely a település, a térség és a megye érdekeit szolgálja - vélekedett.
A miniszter elmondta: a Gödön alkalmazott megoldást érdemes lehet törvényben rögzíteni. Nem vesznek el adóbevételt a településtől, de ha ott nagyberuházás valósulhat meg, amelyhez a kormány biztosíthatja a szükséges feltételeket, akkor nem csak az adott település részesülhet az adóbevételből. Az így befolyó összegből azonban nem központi adóbevétel lesz, minden ilyen forrás továbbra is az önkormányzatokat illeti meg - magyarázta.
Kitért arra is, hogy március 11. óta a regisztrált álláskeresők száma 51 ezerrel nőtt, az üres álláshelyeké pedig 44 ezerre csökkent. A gazdasági élet és különösen a kereskedelmi szektor leállásával sokan veszítették el a munkájukat, ezért a kormány mindent megtesz, hogy új munkahelyek jöjjenek létre - jelentette ki. Hozzátette: a meghozott intézkedések lassították a munkahelyek megszűnését.
Minden feltétel adott, hogy május 4-étől az érettségi vizsgákat - kizárólag írásban - biztonságos keretek között lebonyolítsák - mondta Gulyás Gergely kérdésre válaszolva.
A miniszter hangsúlyozta: ez nem presztízskérdés, nem is politikai, hanem szakmai kérdés, ezért a kormány felhatalmazást adott Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak, hogy minden érintettel tárgyaljon, beleértve a szülői, a diák- és a szakszervezeteket. Ezen szervezetek felelősségére is apellálva, véleményük ismeretében nyugtassanak meg mindenkit, hogy az ország járványhelyzetben is képes az érettségi biztonságos lebonyolítására. A köznevelési államtitkár a kormány felhatalmazása alapján szabadon dönthet, hogy a feltételek maximálisan biztosítottak, vagy ha szükséges, egy vagy két héttel halasszák el a vizsgákat - jelezte a miniszter.
Megerősítette, változatlanul érvényes, hogy egy teremben tíznél több diák nem tartózkodhat, és a fertőzés mérsékléséhez szükséges minden eszköz rendelkezésre áll.
Kitért arra is, hogy az ausztriai érettségizők ingázónak számítanak, az ezzel összefüggő döntés az osztrákokkal egyeztetve megszületett, ez logikus és célszerű is.
Arra a kérdésre, hogy a pedagógusok megkapják-e a tízszázalékos béremelést, amit Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a járvány előtt jelentett be, elmondta: a kormány nem tervez változást, nem is döntött róla mást. Ez vonatkozik az egyéb ágazatokra is - derült ki szavaiból.
Arról, hogy tervezik-e a maszkviselés kötelezővé tételét, azt mondta, ebben az operatív törzs az illetékes. Generálisan szinte sehol nem írták elő, ahol ilyen döntés született, ott is a tömegközlekedésre, a boltokra, a zárt térre vonatkozott.
A május 1-jére, illetve a háromnapos hosszú hétvégére vonatkozó előírásokról a kormány jövő héten dönt - jelezte Gulyás Gergely. Hozzátette: el tudja képzelni, hogy az önkormányzatok ugyanazokat a jogosítványokat megkapják, mint a korábbi hosszú hétvégéknél.
Arról, hogy a kormány mennyire elégedett Kásler Miklós miniszter és Müller Cecília országos tisztifőorvos munkájával, azt mondta: a kormány összetételében Orbán Viktor kormányfő az illetékes. Azt látják, hogy egy egészségügyi járványhelyzet közepén vannak, és a minden korábbinál nagyobb válság kezelésére az egészségügy felkészült. Az egészségügy-irányításért pedig Kásler Miklós felel - rögzítette.
További felvetésre örömének adott hangot, hogy az Európai Bizottság területért felelős, politikailag másik oldalon álló, liberális pártok által jelölt és Magyarországgal szemben sokszor kritikus biztosa is elismeri, a magyar intézkedések összhangban vannak az uniós joggal. A vitáknak ez még nem fog véget venni, ugyanis a kritikáknak eddig sem volt ténybeli alapjuk, azok az országgal, a kormánnyal szembeni erős kritikai hajlamon, utálaton, gyűlöleten alapultak - fogalmazott.
Kérdezték arról is, jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, hogy egyes, ellenzékhez köthető, "magukat reklámügynökségnek tituláló" honlapok olvasói levélként bemutatott hamis híreket terjesztenek. Gulyás Gergely elmondta: kockázatot jelent, a jogi minősítésébe nem menne bele. Mindenkinek a felelősségére apellált, és azt mondta: egy olyan helyzetben, amikor egy ország járványhelyzettel néz szembe, fontos, hogy hiteles és korrekt módon adjanak tájékoztatást. A kormány hiteles adatokat közöl - rögzítette.
A nyaralások lehetőségét firtató kérdésre a miniszter azt felelte: "bízzunk benne, hogy az idei nyáron is lehet majd a Balatonban fürdeni" - fogalmazott.
Arra a felvetésre, hogy Gál J. Zoltán - aki Karácsony Gergely kampányfőnöke volt 2019-ben - számítógépén íródhatott a Pesti úti idősotthont vezető Skultéti Józsefnek tulajdonított levél, azt válaszolta: egyelőre minden jel arra utal, Gál J. Zoltán felhatalmazva érzi magát, hogy politikai ügyekben az intézményvezetők helyett írjon leveleket.
Megjegyezte ugyanakkor, méltatlannak tartaná, ha a védekezés időszakában a főváros és a kormány politikai küzdelmet vívna.
Arra a felvetésre, terveznek-e más országból súlyos koronavírusos betegeket átvenni, azt mondta: egyelőre nincsenek ilyen tervek, ha az ország olyan helyzetben lesz, hogy tud másoknak segíteni, akkor mindenkinek szívesen segítenek. Erre csak úgy kerülhet sor, hogy az a magyar emberek biztonságát és egészségét semmilyen formában ne veszélyeztesse - mondta.
A védőfelszerelések minőségéről azt közölte: az eszközök jó része alkalmas, használható.
Megjegyezte: a maszkok körülbelül két százalékát küldték el határon túli magyaroknak és más országoknak.
Az egészségügyi dolgozók fertőzöttségéről nem tudott pontos számot mondani, de jelezte, a magyar átlag megfelel a nemzetközinek, amely a fertőzöttek körülbelül tíz százalékára teszi az egészségügyi dolgozói fertőzéseket.
A 65 év feletti orvosok visszatéréséről a gyógyításba Szentkirályi Alexandra azt mondta: ez nem kötelező, de a lehetőséget szeretnék megteremteni.
A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, a járvány elmúltával érdemes vitát folytatni arról is, jók-e a jelenlegi kórházfinanszírozási formák.
A gazdaságra rátérve közölte: a válság miatt a kormány több mint százezer forintot átvállal a bérköltségekből, az erről szóló szabályozáson módosítottak, miután egyeztettek a cégekkel. Folyamatosan konzultálni kell a vállalatokkal, és ha szükséges, változtatni kell, de a támogatás a jelenlegi mértékkel is újszerű, jó eszköz ahhoz, hogy a munkanélküliséggel járó gondokat ne segélyezéssel kelljen kezelni, hanem arra törekedjenek, hogy minél több munkahelyet megőrizzenek - fogalmazott.
Arról is beszélt, hogy az inflációs várakozások egyelőre nem változtak. A nyugdíjasok esetében fontos döntést hoztak, ugyanis válság idején nem elvesznek tőlük egyhavi nyugdíjat, ahogy mások tették, hanem visszaadják nekik a 13. havi nyugdíjat. Ez is mutatja, hogy a kormány a kilábalást a válságból nem megszorítások útján képzeli el - emelte ki.
Arról, hogy felvetődött-e az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbítása, elmondta: a kabinet álláspontja szerint az csak a legvégső eszköz lehet, hogy segélyt osszanak, munkával és munkahelyekkel szeretnének segíteni.
Szentkirályi Alexandra egy, a családi erőszakra vonatkozó kérdésre közölte: zéró tolerancia van. A nehéz helyzetbe kerültek segítését szolgáló eszközök most is rendelkezésre állnak, például az áldozatsegítő központok és krízisközpontok is folyamatosan működnek, és több tárca is igyekszik segíteni a legkiszolgáltatottabbakat.
Gulyás Gergely kitért a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésére is, és arra biztatott: interneten minél többen írják alá a polgári kezdeményezést, hogy a május 7-ei határidőig összegyűljön az egymillió aláírás.


MTI 2020. április 23.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szabályrendszert, nemzetbiztonsági, változtatásokról, meghosszabbítása, megvalósulhasson, fertőzöttségéről, önkormányzatokat, kormánydöntésről, intézményvezetők, lélegeztetőgépet, lebonyolítására, veszélyeztetett, magyarországgal, újraindításának, krízisközpontok, visszaengedését, presztízskérdés, visszatéréséről, bérköltségekből, jogosítványokat, felszabadítani, veszélyeztesse, intézkedéseket, munkahelyekkel, felkészültsége, megállapította, önkormányzatok, idősotthonokat, felhatalmazása, magyarországon, járványhelyzet, felhatalmazást, nyelvvizsgához, nyilvánosságra, összetételében, kezdeményezést, leginkább veszélyeztetett, gazdaság egyre, jövő szerdai, nemzetközi gyakorlatban, magyar kormány, összes diák, egészségügy felkészültsége, magyar gazdasági, május 3-ai, lehető legkorábbi, lehető legmagasabb, pontos tetőzési, következő hetekben, nemzetközi gyakorlatot, miniszter ezúttal, egészségügy készen, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget, Gulyás Gergely, Palkovics László, Európai Parlamenttel, Maruzsa Zoltán, Kásler Miklós, Müller Cecília, Orbán Viktor, Európai Bizottság, Karácsony Gergely, Skultéti Józsefnek, Szentkirályi Alexandra, Székely Nemzeti Tanács,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Lila orgonák  Png csokor  Facebookon kaptam  Halhatatlanság Ekkortájt a sír...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép napot kívánok !.......  Svéd mandula torta  Szép reggelt, kellemes napot!  Facebookon kaptam  Isten nem hangulat kérdése  Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügy...  Színes gyümölcsök  Júdásfa......  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Kellemes, szép napot!  Facebookon kaptam  Ha félelemből élsz: kizársz, s...  Facebookon kaptam  Forgolódás  Facebookon kaptam  Jácintok  Rózsa  Kellemes, szép napot!  Kellemes délutánt!  Lila orgonák  Facebookon kaptam  Az erős ember nem bánt másokat  Harmónia......  Szép mai napot.........  Facebookon kaptam  Galenit ásvány  Kellemes hétvégét!  Te mit tennél ember ? ......  Természetes vesetisztító étele...  Szelíd éjszaka  Ha félelemből élsz: kizársz, s...  idézet  Png nő  Kölcsey Ferenc idézet  Színes gyümölcsök  Pancsikoló madarak.......  Természetes vesetisztító étele...  Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügy...  Facebookon kaptam  Hintázzunk együtt......  Lila eritrit kristály  Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügy...  A vers  Facebookon kaptam  Védőoltások - hasznos linkek  Zúg a folyó........  Png nő  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Galenit ásvány  Füstkvarc  Kölcsey Ferenc idézet  Az erős ember nem bánt másokat  Hát, ennél már nehezen lehet k...  Szép estét, jó éjt!  Facebookon kaptam  Kellemes, szép napot!  Harmónia......  4814 az új fertőzött, elhunyt ...  A természet szépsége......  Isten nem hangulat kérdése  Végtelen út  Imádság  Szép estét kedves látogatóimna...  Harmónia......  Kellemes hétvégét!  Vallás  Facebookon kaptam  Png nő  Harmónia......  Kellemes, szép napot!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes, szép napot!  Végtelen út  Van egy kicsi házikó......  Szép napot kívánok !.......  Facebookon kaptam  Casiterita ásvány  Kaktusz szív  A máj egészségének javítása  Ima  Zongora rózsákkal  Az adaptogen gyógynövényekról  Váltakozó virág.......  Régi ház  Png virág  Kellemes, szép napot!  Facebookon kaptam  Védőoltások - hasznos linkek  Forgolódás  Jó kívánságom !  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
leginkább veszélyeztetett, gazdaság egyre, jövő szerdai, nemzetközi gyakorlatban, magyar kormány, összes diák, egészségügy felkészültsége, magyar gazdasági, május 3-ai, lehető legkorábbi, lehető legmagasabb, pontos tetőzési, következő hetekben, nemzetközi gyakorlatot, miniszter ezúttal, egészségügy készen, kialakult helyzetre, május 3-áig, tömeges megbetegedés, legrosszabb forgatókönyv, kórházi ágyak, rendelkezésre álló, járvány kezdete, kabinet rendszeresen, jelenlegi helyzetben, első sikeres, első emelt, munkahelyek megőrzésére, válság miatt, gödi Samsung-beruházás, célt tartották, 4-500 milliárd, egyik legnagyobb, gödi gyár, fejlesztés mielőbb, település részesedik, iparűzési adóból, megye érdekeit, miniszter elmondta, kormány biztosíthatja, szükséges feltételeket, adott település, önkormányzatokat illeti, regisztrált álláskeresők, üres álláshelyeké, gazdasági élet, kereskedelmi szektor, kormány mindent, meghozott intézkedések, munkahelyek megszűnését, érettségi vizsgákat, miniszter hangsúlyozta, kormány felhatalmazást, ország járványhelyzetben, érettségi biztonságos, köznevelési államtitkár, kormány felhatalmazása, feltételek maximálisan, teremben tíznél, fertőzés mérsékléséhez, ausztriai érettségizők, ezzel összefüggő, osztrákokkal egyeztetve, pedagógusok megkapják-e, tízszázalékos béremelést, emberi erőforrások, járvány előtt, egyéb ágazatokra, maszkviselés kötelezővé, operatív törzs, zárt térre, május 1-jére, háromnapos hosszú, kormány jövő, önkormányzatok ugyanazokat, jogosítványokat megkapják, korábbi hosszú, kormány mennyire, kormány összetételében, egészségügyi járványhelyzet, minden korábbinál, egészségügy felkészült, magyar intézkedések, uniós joggal, kritikáknak eddig, kormánnyal szembeni, jogi minősítésébe, felelősségére apellált, olyan helyzetben, ország járványhelyzettel, kormány hiteles, nyaralások lehetőségét, idei nyáron, intézményvezetők helyett, védekezés időszakában, kormány politikai, ország olyan, védőfelszerelések minőségéről, maszkok körülbelül, egészségügyi dolgozók, magyar átlag, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 30 db bejegyzés
e hónap: 429 db bejegyzés
e év: 4186 db bejegyzés
Összes: 95129 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 787
  • e Hét: 18259
  • e Hónap: 22159
  • e Év: 311709
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.