Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Készül a kormány a koronavírus második hullámára
  2020-09-03 17:45:46, csütörtök
 
  Készül a kormány a koronavírus második hullámára a kórházaknál is



Az összes ágyszám 20%-át kell az állami kórházaknak készenlétben tartaniuk a koronavírusos esetek ellátása érdekében, az eddigi 10%-os arány helyett - derül ki Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének szerdán kelt leveléből. Fontos szempont ugyanakkor, hogy a magasabb készültségi fok miatt nem lehet elbocsátani betegeket a kórházakból. A mostani ágykapacitás-kihasználtság mellett természetesen nem is kell, mert van most elég üres ágy összességében szektorszinten.
Kásler Miklós levelet írt
Az EMMI vezetője szerdai "utasítás Covid-19 fertőzött betegek ellátására alkalmas ágyak ellenőrzésére" tárgyú levelét valamennyi fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltató vezetőjének kiküldtek.

Ennek lényege, hogy a kórházak összes ágyszámának eddigi 10%-a helyett

AZ ÖSSZES ÁGYSZÁM 20%-ÁT KELL KÉSZENLÉTBEN TARTANI AZÉRT, HOGY EZEN ÁGYAK SZÜKSÉG ESETÉN A COVID-19 FERTŐZÖTT BETEGEK ELLÁTÁSÁBA BEVONHATÓAK LEGYENEK
Az intézményvezetőktől azt kéri Kásler Miklós, hogy ellenőrizzék a koronavírusos fertőzött betegek ellátásába bevonható, készenlét fenntartásához szükséges ágyak meglétét és alkalmasságukat.

Fontos pontja az utasításnak, hogy

AZ INTÉZKEDÉS VÉGREHAJTÁSA NEM EREDMÉNYEZHETI A BETEGEK INTÉZMÉNYBŐL VALÓ ELBOCSÁJTÁSÁT.

A kórházvezetőknek péntek reggel 10-ig kell jelezniük a fent részletezett ágyellenőrzés megtörténtét, és a megfelelően felkészített ágyak számát is el kell küldeni.

Hány ágyat érint ez?
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő júniusi kimutatása szerint a teljes ágyszám 69 ezer volt (aktív és krónikus fekvőbetegellátás összesen). Ennek a 20%-a 13.800 ágyat jelent.

Fontos látni ugyanakkor, hogy a legutolsó állapot szerint (a júniusi NEAK-jelentés alapján) az aktív ágyak 53%-a, míg a krónikus ágyak 52%-a volt kihasznált. Vagyis júniusban még eleve 31.600 ágy állt üresen. Azóta várhatóan némiképp csökkent a szabad ágyszám, ahogy a betegek a nyár folyamán fokozatosan tértek vissza az ellátórendszerbe, de az kijelenthető, hogy a most elrendelt 20%-os rendelkezésre tartást a koronavírusos esetek számára meg tudják tenni az intézmények (az országos átlag legalábbis ezt mutatja, egyedi esetben persze lehetnek eltérések). Egyúttal a 13.800 ágy rendelkezésre tartása bőséges kapacitást jelent, ugyanis jelenleg 100 főt ápolnak kórházban, bár ennek a számnak a növekedése is várható a jelenlegi napi esetszámok mellett.

Várható volt
A tavaszi járvány idején a tárca a kórházi ágyak 50%-át szabadíttatta fel az intézményvezetőkkel (az eredetileg célul kitűzött 60% helyett), majd ez a járványhelyzet csillapodásával fokozatosan és jelentősen csökkent. Legutóbb már csupán a teljes ágyszám 10%-a volt készenlétben a koronavírusos betegek számára és május óta él az a szabály, hogy a két kiemelt kórházba - a Szent László Kórházba és a Korányiba - szállítják az új, súlyos állapotú koronavírusos betegeket. Ezzel megvalósulhatott a kórházak tehermentesítése és más kórházi ellátások fokozatos visszaállítása.

Az elmúlt hetekben azonban látványosan növekedni kezdett Magyarországon a koronavírus-fertőzöttek száma, egyre több közösségben jelenik meg a vírus. Fontos különbség azonban a tavaszi járványhelyzethez képest, hogy most inkább a fiatalok körében terjed a vírus, míg az előző hullám az idős, krónikus betegségben szenvedőket érintette. A friss fertőzöttek átlagéletkora 30 év körül van, a medián életkor 31 év az áprilisi 69 év után.

A járványhelyzet fő különbségéből fakad az is, hogy a kórházban ápoltak száma nem növekszik ennyire látványosan és a halálesetek száma sem, mert nem a veszélyeztetett embereket támadja most a vírus.

Az ATLO adatvizualizációval foglalkozó csapat által készített Koronamonitor ábrájából is jól leolvasható, hogy a kórházban ápoltak száma messze van még a tavaszi csúcsoktól, jelenleg 100 főnél van.

AZ ÖSSZES KÓRHÁZI ESETSZÁM AZONBAN EMELKEDŐ TRENDET MUTAT, ÉS MÁSFÉL HÓNAPOS CSÚCSON VAN.
Azt sem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy - a járványügyi védekező intézkedések szigorú betartása, esetleges új lépések elmaradása esetén - fennáll a kockázata, hogy a vírus terjedése olyan mértéket ölt, amikor már nem lehet teljes mértékben megvédeni a veszélyeztetett réteget. Érzékeli ezt a kormány is és az egészségügyi intézmények, nem véletlen, hogy az elmúlt napokban a kórházak és idősotthonok sorra jelentették be a látogatási tilalmat. Röst Gergely matematikus, a kormány döntéseit támogató kutatócsoport tagja a Portfolio-nak adott interjújában összehasonlításképp a floridai esetet említette meg, ami szerinte aggasztó.

"Ott is volt egy olyan periódus, amikor az esetszámok ugyan emelkedtek, de a kórházi kezelések és a halálozások száma nem. Emiatt kevésbé aggódtak az esetszám-növekedés miatt. Az esetszámok felfutását követően öt héttel viszont a halálozások számában is bekövetkezett a felfutás. Ha megnézzük az esetek életkori eloszlását hétről hétre Floridában, akkor azt látjuk, hogy több hét kellett ahhoz, hogy a vírus szétterjedjen más korosztályokban és eljusson az idősebbekig, és a sérülékeny csoportokig" - fejtette ki a szakértő. Ezért is fontos a készültség, minden tekintetben.

Tanult a kormány
Kásler Miklós levele alapján még két fontos megállapítás tehető:

A kormány tanult a tavaszi járványügyi helyzetből, az erőltetett nagy arányú és gyors ágyfelszabadításból (végül 50% mértékű volt) és annak következményeiből, ezért most jól láthatóan a fokozatosság elvét követi (10% után 20%-os felszabadítás).
Abból a szempontból is tanult, hogy a fokozatosságnak köszönhetően ez a folyamat nem eredményezheti a betegek elbocsátását az intézményekből. Tavasszal a betegek hazaküldése komoly visszhangot váltott ki nemcsak idehaza.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megvalósulhatott, kórházvezetőknek, tehermentesítése, ellátórendszerbe, veszélyeztetett, csillapodásával, alkalmasságukat, korosztályokban, fokozatosságnak, fenntartásához, visszaállítása, járványhelyzet, eredményezheti, intézményekből, magyarországon, szektorszinten, kihasználtság, bekövetkezett, átlagéletkora, különbségéből, rendelkezésre, koronamonitor, összességében, koronavírusos, szétterjedjen, természetesen, elbocsájtását, szabadíttatta, felszabadítás, miniszterének, ellenőrzésére, ágyellenőrzés, kutatócsoport, készenlétben, megállapítás, fokozatosság, koronavírus második, összes ágyszám, állami kórházaknak, koronavírusos esetek, eddigi 10%-os, magasabb készültségi, kórházak összes, koronavírusos fertőzött, kórházvezetőknek péntek, fent részletezett, megfelelően felkészített, teljes ágyszám, legutolsó állapot, júniusi NEAK-jelentés, aktív ágyak, krónikus ágyak, Kásler Miklós, ÖSSZES ÁGYSZÁM, KELL KÉSZENLÉTBEN TARTANI AZÉRT, HOGY EZEN ÁGYAK SZÜKSÉG ESETÉN COVID-19 FERTŐZÖTT BETEGEK ELLÁTÁSÁBA BEVONHATÓAK LEGYENEK, INTÉZKEDÉS VÉGREHAJTÁSA NEM EREDMÉNYEZHETI BETEGEK INTÉZMÉNYBŐL VALÓ ELBOCSÁJTÁSÁT, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, Szent László Kórházba, ÖSSZES KÓRHÁZI ESETSZÁM AZONBAN EMELKEDŐ TRENDET MUTAT, MÁSFÉL HÓNAPOS CSÚCSON VAN, Röst Gergely,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanmese  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Erdei gyöngyvirág  Jó éjszakát  Tavaszi este  képre írva  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Borzasztó  Kertem  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Ady Endre - Mindegy átka  Vannak emberek  Alvó cicák  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Előfordul, hogy  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Sík Sándor - Ha jő a perc  Szívek  Különleges  Somlyó Zoltán - Orgonával  Jan Twardowski - Siessünk  Megígért békesség  Szívek  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Jázmin  Borzasztó  Müller Péter tollából  Hogyan válunk hűségesekké?  Reményik Sándor: Pierrot &...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Jázmin  Önmaga ellenére  Azért kaptad  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Eduardo Sacheri gondolata  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Bársony székben  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Horváth Szilvia tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam Krisztinától  Különleges  Magamnak  Paul David Tripp Április 12  Bornyi Veronika haiku verse  Megígért békesség  Horváth Szilvia tollából  Nagy és kis csodák  Szép estét kedves látogatóimn...  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Paul David Tripp Április 12  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Vidámság  Azért kaptad  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Isten hűségének mértéke  Jan Twardowski - Siessünk  képre írva  Önmaga ellenére 
Bejegyzés Címkék
koronavírus második, összes ágyszám, állami kórházaknak, koronavírusos esetek, eddigi 10%-os, magasabb készültségi, kórházak összes, koronavírusos fertőzött, kórházvezetőknek péntek, fent részletezett, megfelelően felkészített, teljes ágyszám, legutolsó állapot, júniusi NEAK-jelentés, aktív ágyak, krónikus ágyak, szabad ágyszám, nyár folyamán, most elrendelt, országos átlag, jelenlegi napi, tavaszi járvány, kórházi ágyak, eredetileg célul, járványhelyzet csillapodásával, koronavírusos betegek, kórházak tehermentesítése, elmúlt hetekben, tavaszi járványhelyzethez, fiatalok körében, előző hullám, friss fertőzöttek, medián életkor, kórházban ápoltak, halálesetek száma, veszélyeztetett embereket, tavaszi csúcsoktól, járványügyi védekező, vírus terjedése, veszélyeztetett réteget, egészségügyi intézmények, elmúlt napokban, látogatási tilalmat, kormány döntéseit, floridai esetet, olyan periódus, esetszámok ugyan, kórházi kezelések, halálozások száma, esetszámok felfutását, halálozások számában, esetek életkori, vírus szétterjedjen, sérülékeny csoportokig, kormány tanult, tavaszi járványügyi, erőltetett nagy, fokozatosság elvét, fokozatosságnak köszönhetően, betegek elbocsátását, betegek hazaküldése, megvalósulhatott, kórházvezetőknek, tehermentesítése, ellátórendszerbe, veszélyeztetett, csillapodásával, alkalmasságukat, korosztályokban, fokozatosságnak, fenntartásához, visszaállítása, járványhelyzet, eredményezheti, intézményekből, magyarországon, szektorszinten, kihasználtság, bekövetkezett, átlagéletkora, különbségéből, rendelkezésre, koronamonitor, összességében, koronavírusos, szétterjedjen, természetesen, elbocsájtását, szabadíttatta, felszabadítás, miniszterének, ellenőrzésére, ágyellenőrzés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 401 db bejegyzés
e év: 2735 db bejegyzés
Összes: 127965 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4719
  • e Hét: 29831
  • e Hónap: 51934
  • e Év: 330159
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.