Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Őszi immunerősítés a hagyományos kínai orvoslásban
  2015-10-06 08:57:31, kedd
 
  Száraz tüdő megelőzése? Őszi immunerősítés a hagyományos kínai orvoslásban. Az ősz beköszöntével egyre nagyobb számban megjelenő felső légúti megbetegedések ellen a hagyományos kínai orvoslás (TCM) immunerősítéssel védekezik. Ezt támogatja többek között a száraz tüdő megelőzése, a hosszú ideig főzött hús- és hallevesek, a fehér húsú és a savanyú gyümölcsök és a lehetőség szerint lenge öltözék.

Ugyanakkor a TCM nem javasolja, hogy ősszel gyenge immunrendszerrel kezdjünk neki egy fogyókúrának, méregtelenítésre azonban mindenképpen érdemes időt szakítanunk, árulja el Dr. Chen Zhen, (ejtsd Csen Zsen) elismert TCM oktató, a Dr. Chen Patika vezetője.

A száraz tüdő különösen idősekre, gyerekekre, krónikus betegségben szenvedőkre jelenthet veszélyt
Számos megbetegedés közül ősszel a leggyakoribbak a felső légúti panaszok és a köhögés, amely a tüdő szárazságára utalhat, magyarázza Dr. Chen Zhen, a Pécsi Tudományegyetem professzora, TCM oktató.

Ha nem tudatosan készülünk fel a gyors környezeti változásokra, könnyen megbetegedhetünk. A száraz tüdő komolyabb betegségek ,,előszobája" lehet, ami főként a gyengébb immunrendszerű egyénekre - idősek, gyerekek, krónikus betegségben szenvedők - jelenthet veszélyt. Ezt megelőzendő fehér húsú gyümölcsök és zöldségfélék, például körte, jégretek, sárgadinnye, fehér szőlő, uborka, patiszon vagy cukkini fogyasztása javasolt ebben az időszakban, tanácsolja a professzor.

A zöldtea, illetve szűztea kiválóan alkalmas a nyáron elvesztett folyadék pótlására, amelyet akár mézzel is ízesíthetünk. A méz önmagában is jó hatással van a tüdőre, a szűztea fogyasztása pedig orvosolhatja a székrekedést, ami azért is fontos - magyarázza a TCM egyesület európai elnökhelyettese -, mert a székrekedés a tüdőre is hatással van és váladékképződéssel járó légúti panaszokhoz vezethet.

Megfelelő fehérjebevitel, hosszú ideig főzött levesek
A hagyományos kínai orvoslásban (TCM) az őszi immunerősítés másik fontos eszköze a megfelelő fehérjebevitel, például jó minőségű fehérjéket tartalmazó alapanyagokból készült levesek - így tyúkhúsleves, marhalábszárból készült húsleves, halleves - fogyasztása. Az így elkészült levesek egyéb hasznos összetevőkkel még gazdagabbá tehetők, ilyen például a shiitake gomba, a gyömbér vagy a hagyma. Javasolt hosszú ideig főzni a levest, hiszen ennek köszönhetően az értékes proteinek és aminosavak nagyobb mennyiségben oldódnak ki, hívja fel a figyelmet a szakértő. Az így elkészült étel különösen ajánlott az idősebb korosztálynak, mivel ebben a formában az idős szervezet könnyebben tudja hasznosítani ezen építőköveket.

Méregtelenítés ősszel
Az őszi időszakra fogyókúra időzítése csak akkor javasolt, ha immunrendszerünk megfelelően működik, viszont a méregtelenítésre mindenképpen érdemes időt szakítanunk. A méz nagyszerűen elősegíti a méreganyagok eltávozását a szervezetből, továbbá kiváló ,,méregtelenítők" még a fafül gomba, a shiitake gomba, a fokhagyma, a sárgarépa, az alga és a galagonya.

Savanyú gyümölcsök fogyasztása és hidegek ételek mellőzése
A TCM szerint este nyolc óra után érdemes tudatosan felkészíteni a testet és a lelket a pihenésre. Javasolt nyugtató zenét hallgatni, a komoly, nehéz beszélgetéseket reggelre halasztani, könnyű vacsorát fogyasztani, egészséges italokat inni és savanyú gyümölcsöket (galagonyát, jujubát, narancsot) enni, amelyek hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez, ezáltal a pihentető alvás élményéhez. Mivel a hideg ételek energiát vonnak el a szervezettől, ezért kerülendők az esti időszakban.

A C-vitamin jelentősége a hagyományos kínai orvoslásban is elismert, ezért immunerősítő hatása miatt minél több C-vitaminban gazdag gyümölcs (citrusfélék, csipkebogyó, kivi stb.) és zöldség (paprika, savanyú káposzta, stb.) vagy kiegészítésként hosszan felszívódó C-vitamin tartalmú készítmény fogyasztása javasolt.

Lengébb öltözék, korai fekvés és ébredés
Az őszi időszakban érdemesebb korábban lefeküdni, korábban felkelni reggel és szabad levegőn többet mozogni. Ha mély légzőgyakorlatokat végzünk a szabadban, a friss, oxigéndús levegő kitisztítja a tüdőnket. A túlzott mértékű izzadás azonban az őszi, hűvös időben már kerülendő, mivel az pont a tüdőre káros és könnyen megfázást okozhat.

A hagyományos kínai gyógyászat azt vallja, hogy tavasszal minél később szabaduljunk meg a meleg ruházattól, ősszel pedig a lehetőségekhez képest későn öltözzünk be, fokozatosan szoktatva testünket a hűvösebb időjáráshoz, így támogatva immunrendszerünk megfelelő működését.

Forrás:egészségkalaúz
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Címkék: immunrendszerünk, immunerősítéssel, megbetegedhetünk, méregtelenítésre, immunrendszerrel, marhalábszárból, beszélgetéseket, kiegészítésként, tudományegyetem, elnökhelyettese, lehetőségekhez, méregtelenítők, méregtelenítés, alapanyagokból, fehérjebevitel, leggyakoribbak, immunrendszerű, egészségkalaúz, megbetegedések, hozzájárulnak, beköszöntével, összetevőkkel, immunerősítés, korosztálynak, köszönhetően, fogyókúrának, zöldségfélék, méreganyagok, mindenképpen, változásokra, szárazságára, megbetegedés, tyúkhúsleves, immunerősítő, építőköveket, szervezettől, hagyományos kínai, száraz tüdő, hosszú ideig, fehér húsú, savanyú gyümölcsök, lehetőség szerint, felső légúti, tüdő szárazságára, gyors környezeti, gyengébb immunrendszerű, nyáron elvesztett, szűztea fogyasztása, őszi immunerősítés, megfelelő fehérjebevitel, shiitake gomba, gyömbér vagy, Chen Zhen, Csen Zsen, Chen Patika, Pécsi Tudományegyetem,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Hiányzik  Bounty krémes  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Mindig jusson idő nevetni  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Adakozás  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Png ház  Egy bizonyos határt  Mi lenne ha  Lóhere  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Neked tudnod kell  Bounty krémes  Fehér virág  Png ház  Hiányzik  Ami embereknek lehetetlen, az...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sose bánj semmit  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Németh László tollából  Facebookon kaptam Krisztinától  Lóhere  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam Krisztinától  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kaffka_Margit  Akarat  Png kutya  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Tavaszi kép  Tanuld meg ezt a versemet  Julian Brass gondolata  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Albert Einsteinről  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Radikális szeretet  Bertolt Brecht -től idézet  A televizió nem a kultúrát kép...  Ágai Ágnes – Csendélet  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png virág  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék 
Bejegyzés Címkék
hagyományos kínai, száraz tüdő, hosszú ideig, fehér húsú, savanyú gyümölcsök, lehetőség szerint, felső légúti, tüdő szárazságára, gyors környezeti, gyengébb immunrendszerű, nyáron elvesztett, szűztea fogyasztása, őszi immunerősítés, megfelelő fehérjebevitel, shiitake gomba, gyömbér vagy, értékes proteinek, idősebb korosztálynak, idős szervezet, őszi időszakra, méregtelenítésre mindenképpen, méreganyagok eltávozását, fafül gomba, megfelelő emésztéshez, pihentető alvás, hideg ételek, esti időszakban, őszi időszakban, túlzott mértékű, tüdőre káros, meleg ruházattól, lehetőségekhez képest, hűvösebb időjáráshoz, immunrendszerünk, immunerősítéssel, megbetegedhetünk, méregtelenítésre, immunrendszerrel, marhalábszárból, beszélgetéseket, kiegészítésként, tudományegyetem, elnökhelyettese, lehetőségekhez, méregtelenítők, méregtelenítés, alapanyagokból, fehérjebevitel, leggyakoribbak, immunrendszerű, egészségkalaúz, megbetegedések, hozzájárulnak, beköszöntével, összetevőkkel, immunerősítés, korosztálynak, köszönhetően, fogyókúrának, zöldségfélék, méreganyagok, mindenképpen, változásokra, szárazságára, megbetegedés, tyúkhúsleves, immunerősítő, építőköveket, szervezettől, hasznosítani, ízesíthetünk, gyümölcsöket, szabaduljunk, orvosolhatja, felkészíteni, szervezetből, székrekedést, mennyiségben, orvoslásban, fogyasztása, székrekedés, panaszokhoz, szakítanunk, jelentősége, professzora, fokozatosan, hagyományos, citrusfélék, csipkebogyó, szenvedőkre, betegségben, nagyszerűen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 489 db bejegyzés
e év: 2823 db bejegyzés
Összes: 128053 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2104
  • e Hét: 5404
  • e Hónap: 59076
  • e Év: 337301
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.