Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A jó emésztés titka
  2016-01-20 11:15:07, szerda
 
   
  Ha valaki étkezés után gyakran levert, fújódik és ég a gyomra - bár a tünetek kiváltó okai sokfélék lehetnek - a legvalószínűbb, hogy szervezete nem boldogul egy alapvető biológiai funkció elvégzésével, az emésztéssel.

A jó közérzet, az egészség biztosítása érdekében, a túlsúly elkerülése végett alapvető követelmény, hogy az elfogyasztott ételféleségek illeszkedjenek az emésztőrendszer vegyi folyamataihoz. Ezt segíti elő az ételek megfelelő társítása. Mindez csak az emésztés biokémiáját ismerve válik érhetővé.

A különböző ételfajták lebontásához különféle emésztőnedvekre van szükség. Ami az egyik ételféleség emésztéséhez alkalmas, az nem feltétlenül jó a másikhoz is. Például a fehérje (mindenféle hús, hal, tojás, tej, sajt, túró) lebontása savas emésztőnedvek jelenlétében megy végbe. A gyomor, ha étel kerül bele, mindig az éppen szükséges összetételű és kémhatású gyomornedvet választja ki. Sajnos, a mi hagyományos étkezési szokásaink szerint jóformán mindig olyan ételek kerülnek össze, amelyek egymással ellentétes kémhatású gyomornedveket igényelnek. Pl. hús-krumpli, hal-rizs, csirke-főtt tészta, tojás-pirítós, sajt- kenyér, tej-kifli és így tovább.

Tehát a legegyszerűbb ételtársítási 1x1 így néz ki:

- Szénhidrátot állati fehérjével NE - azaz kenyeret, tésztát, krumplit és a gabonák egy részét hússal és tejtermékkel ne fogyasszunk
- Tejet és tejterméket lehetőleg csak magában (kivéve az az egy kanálnyi joghurt vagy tejszín, amivel habarunk vagy ízesítünk)
- Gyümölcsöt tejtermékkel SOHA
- Zöldségeket szinte mindennel lehet fogyasztani, kivéve a hüvelyest, amit keményítőkkel ne fogyasszunk.

Tudjuk, hogy a sav és a lúg semlegesítik egymást. Innen származik a baj, az emésztési problémák egész sora. Amikor elfogyasztunk egy marhasültet burgonyával, az étel bekerül a gyomorba, ami előállítja a szükséges gyomornedveket (savasat a sülthöz, lúgosat a burgonyához). Ezek a nedvek azon nyomban semlegesítik egymást, tehát a szervezet további emésztőnedveket választ ki, ami időt és energiát igényel, ráadásul ezek is javarészt semlegesítődni fognak.

Ez különösen nagy probléma, lévén, hogy egyre több ember nem rendelkezik kellő erősségű (pH: 1,2-2) gyomorsavval, amire nagy szükség van az állati eredetű fehérjék lebontásához.

Szervezetünk több órán keresztül kínlódik, miközben mi emésztési bántalmakat észlelünk. Ugyanis, ha az étel a gyomorban várakozásra kényszerül, akkor a fehérje oszlásnak indul, rothadni kezd, a keményítő pedig erjedni fog. Ez nem nevezhető emésztésnek! A rosszul társított ételek tápanyagai nagyrészt kárba vesznek. A rothadás és erjedés során pedig mérgező savak, gázok képződnek, és felfúvódást, gyomorégést érzünk, elnehezedünk, elálmosodunk (az erjedés során alkohol is termelődik!). Azt gondolhatjuk, hogy gyomorsav túltengésben szenvedünk, holott ilyenkor nem a gyomornedv természetes savtartalmát érzékeljük, hanem az étel bomlásából származó mérgező savakat.

Nem egy esetben fordul elő, hogy az orvos savlekötőt ír fel, pedig ezzel a kiindulási probléma nem szűnik meg, sőt, még jobban akadályozza az emésztést.

A kellemetlen tüneteken túl az igazi baj az, hogy a szervezet nem jut hozzá kellő mértékben a szükséges tápanyagokhoz, mérgezettségi foka pedig egyre nő. Előbb-utóbb aztán csak kiürül a gyomor, az emésztetlen, vagy részlegesen megemésztett étel a bélbe továbbítódik, ahol még sok órán keresztül terheli a szervezetet.

Mindez még nagyobb bajokat okozhat, ha a szivárgó bél szindróma is kialakult már. Ebben az esetben a méreganyagok az áteresztő bélfalon a vérkeringésbe juthatnak, további tüneteket okozva.

Persze vannak, akik a rosszul társított ételeket minden érezhető emésztési panasz nélkül fogyasztják. Az emberi szervezet olykor a rengeteg visszaélés ellenére is igen hosszú ideig képes látszólag jól működni. Akik gyakori fáradtságtól, kimerültségtől szenvednek, természetesnek tartják, hogy nap mint nap kávéhoz, serkentőszerekhez folyamodnak. Arra nem gondolnak, hogy a fejfájás, a levertség, az álmatlanság, a megfázás, a torokfájás mind-mind lehet a rossz emésztés tünete is.

Az emésztőrendszer problémái pedig könnyen vezethetnek ételintolerancia kialakulásához.

Hogyan párosítsunk?

Az ételek megfelelő társításának elve kimondja, hogy a szénhidrátot (a keményítő is az!) tartalmazó ételt nem szabad együtt fogyasztani a fehérjékkel. Ezt a felismerést sok kiváló orvos hosszantartó kutatómunkája előzte meg. Az elmondottak bizonyára nagyon riasztóan hangzanak, de korántsem bonyolult betartani. Fontos tudni, hogy a zöldségek emésztése nem igényel sajátságos emésztőnedveket, semleges, savas és lúgos közegben egyaránt lebontódnak.

Ha húst kívánunk, akkor együnk húst, de zöldséggel és salátával! Hagyjuk el mellőle a szokásos köreteket: a krumplit, a rizst, a galuskát, sőt a kenyeret is. A zöldséget is el lehet változatosan készíteni: gyengén megpárolva, állandó kevergetés közben megpirítva, hirtelen kisütve, ízlés szerinti fűszerezéssel. Sajnos a zöldségeket mi többnyire másodrangú ételekként tartjuk számon, a húsok köreteihez képest háttérbe szorítjuk, nem helyezünk hangsúlyt a változatos elkészítésükre. Egészségünk érdekében komoly szemléletváltásra volna szükségünk. A szokásos szalámis, sajtos, tojásos szendvicsek helyett együnk különféle zöldségkrémekkel, pástétomokkal kent kenyeret, pirítóst, minél több retket, zöldhagymát, uborkát fogyasztva mellé! Ne feledkezzünk el a magas víztartalmú táplálékok fontosságáról!

Ha már víztartalom, akkor meg kell említenünk a folyadékfogyasztás fontosságát is, mely szintén fontos a jó emésztéshez. Arra azonban ügyeljünk, hogy közvetlenül étkezés előtt, -után, illetve közben sem javasolt inni, mert ez az emésztőnedvek felhígulásához vezet, ami nehezíti az ételféleségek lebontását.

Ha egy étkezésen belül megfelelően összeválogatott ételeket fogyasztunk, azok gyorsan, 6-8 óra helyett 3 óra alatt megemésztődnek, hatékonyan felszívódnak, ami által energiaszintünk lényegesen nagyobb lesz.

Savak és lúgok

A savasság és a lúgosság mértékét pH-értékben fejezzük ki. Valamely anyag pH-értékét egy 0-tól 14-ig terjedő skálán mérjük. A 0 pH-értékű anyag nagyon savas, a 14 pH-értékű nagyon lúgos. A víz pH-értéke 7, azaz semleges kémhatású. A savas jelleg tehát 0-tól 7-ig csökken, a lúgos jelleg pedig 7-tol 14-ig nő. Az emberi szervezet csakis enyhén lúgos közegben működik tökéletesen. Testünkben sokféle nedv áramlik folyamatosan: vér, epe, izületnedv, nyál, vizelet, csarnokvíz stb. Folyadék van a szervekben és a szervek körül, minden sejtünkben és a sejteken kívül. Ezek mindegyike lúgosnak kell lennie. Kivéve a gyomorban levőket, melyek eredendően savasak. Működése közben azonban a szervezet savat termel, méghozzá minden sejtünk, az érett vörösvértesteket kivéve. Ez a sav - a sejtlégzés mellékterméke - viszonylag gyenge, és nem jelent veszélyt a szervezetre (mármint nem befolyásolja károsan a létfontosságú lúgos közeget), ugyanis a tüdő könnyűszerrel kiválasztja és kilélegezzük.

Ez is alátámasztja a mozgás és vele összefüggésben a légzés fontosságát. Tudvalevő, hogy a mozgáshiány is elsavasodáshoz vezethet, ne tetézzük hát a bajt!

Van azonban egy másik savforrás is, mely sokkal nagyobb megterhelést ró a szervezetre. Akár állati, akár növényi eredetű táplálékot fogyasztunk, az elfogyasztott táplálék megemésztése után visszamarad a salak. Ezt a salakot - a megemésztett táplálék maradványát - minden esetben egy bizonyos pH-érték jellemzi. Az állati fehérjéből, a tejtermékekből, a tojásból, a gabonakészítményekből főként savas jellegű salak képződik. (A legtöbb zöldségből és gyümölcsből lúgos salak keletkezik. ) Ez a savas jellegű salak képezi a fent említett másik savforrást, mely ellen küzdenie kell a szervezetnek, hogy megőrizhesse az enyhén lúgos kémhatást. Valódi küzdelemről beszélünk, hiszen itt erős savakról van szó (pl. kénsav, foszforsav), sokkal erősebbekről, mint amit a sejtjeink termelnek. Ezektől az erős savaktól a tüdő nem képes megszabadítani bennünket, nem úgy mint a sejtanyagcsere során termelődő szénsavból keletkező széndioxidtól. A savas salak a vese és a belek útján hagyja el szervezetünket. Előbb azonban testünknek ezt semlegesítenie kell, különben károsítaná az emésztőcsatorna szöveteit.

Az emésztés során keletkező savak semlegesítésére szervezet szerves ásványi anyagokat használ: nátriumot, kálciumot, káliumot és magnéziumot. Ezeket gyümölcsökből és zöldségekből nyerjük, azaz, az azok megemésztése után visszamaradó lúgos salakból. A semlegesítő ásványi anyagok szükség esetén azonnal felhasználhatók, de el is raktározhatók. Közülük a nátrium a legfontosabb. Az egyetlen biztos forrás, amiből megfelelő nátriumhoz juthatunk, a zöldség- és gyümölcsfélék. A konyhasó nem megoldás, ugyanis szervetlen nátriumot szolgáltat. A szervezet csupán a szerves anyagokat képes feldolgozni, a szervetlenek csak további megterhelést jelentenek számára.

Az arányokban rejlik a titok nyitja. Ha több zöldséget és gyümölcsöt eszünk, mint savas salakképző ételeket, a szervezetünk rendelkezik a normál működéséhez szükséges hasznosítható nátriummal. Kellő mennyiségű nátriumtartalék birtokában a savas salakképző anyagokkal is könnyen elbánik.

Ha ezeken kívül a megfelelő fűszerezésre is hangsúlyt fektetünk, akkor nagyon jót teszünk magunkkal és családunkkal, hisz a fűszerek többsége emésztést segítő hatású.
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Címkék: ételintolerancia, vörösvértesteket, zöldségkrémekkel, felhasználhatók, emésztőrendszer, semlegesítésére, emésztőnedvekre, emésztőnedveket, energiaszintünk, emésztőcsatorna, összeválogatott, nátriumtartalék, megszabadítani, elkészítésükre, tejtermékekből, elsavasodáshoz, megemésztődnek, felhígulásához, sejtanyagcsere, illeszkedjenek, szervezetünket, semlegesítődni, természetesnek, kimerültségtől, legvalószínűbb, kialakulásához, összefüggésben, semlegesítenie, gyomornedveket, elfogyasztunk, keményítőkkel, létfontosságú, könnyűszerrel, ételtársítási, legegyszerűbb, mellékterméke, tünetek kiváltó, alapvető biológiai, egészség biztosítása, túlsúly elkerülése, elfogyasztott ételféleségek, emésztőrendszer vegyi, ételek megfelelő, emésztés biokémiáját, különböző ételfajták, egyik ételféleség, éppen szükséges, legegyszerűbb ételtársítási, részét hússal, kanálnyi joghurt, emésztési problémák, marhasültet burgonyával,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes kávézást  Radnóti Miklós költő  Kókuszkrémes pudingos szelet, ...  Gyurkovics Tibor fogalmazza me...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szürkehályog ellen  Eltelt idők mögött, csak az em...  Facebookon kaptam  Április 11 A magyar költészet...  Az Úr az én oltalmam  Ady Endre  Jó reggelt szép napot  Hashajtók a konyhából és a kam...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok Mindenkinek...  Költészet, az élet örök művész...  Tulipán csokor  Facebookon kaptam  Ha a lényegtelen dolgokat a lé...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Parányai vagyunk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Költészet, az élet örök művész...  KALENDÁRIUM - ÁPRILIS 11. A MA...  Hashajtók a konyhából és a kam...  Millei Lajos költő, író  Ha félelemből élsz: kizársz, s...  Ne fuss a gondjaid elől . . ...  Galenit ásvány  Kellemes hétvégét kívánok!  Rossz döntés született  Aranyosi Ervin: Forog-e tovább...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk minden fordulata  Fluorit  Ozmium  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sexy nő  Mai harmónia kártyám  Április 11 A magyar költészet...  Facebookon kaptam  Úgy szeretnék......  Tavaszi kép  Négylapos zserbó, az egyik leg...  Levél József Attilához /Mentov...  Adjon Isten áldott - szép esté...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Harmónia......  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  A hol voltál? - több, mint egy...  Nagyon szép.......  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Millei Lajos költő, író  Négylapos zserbó, az egyik leg...  A magyar költészet napja Koncz...  Ne fuss a gondjaid elől . . ...  Facebookon kaptam  Április  A recept az egybe sütött nyaka...  E földön sok baj vesz körül  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni pihenést  Boldog születésnapot a ma ünne...  A magyar költészet napja Koncz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még él... Annyira szeretném ha...  Londoni szelet. Nagyon finom é...  Az Úr az én oltalmam  József Attila - Anyám  A recept az egybe sütött nyaka...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virágok  Jó éjszakát!  Png kislány  Nagyon szép.......  Ibolya illatos szép napot kívá...  Kék-lila tanzanit kristály  Kellemes délutánt kívánok  Az Úr az én oltalmam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Adjon Isten áldott - szép esté...  Egyedül vagyunk az érzéseinkke...  Facebookon kaptam  Lila tanzanit  Facebookon kaptam Annuska bar...  Rózsa kosár  Kosztolányi Dezső 
Bejegyzés Címkék
tünetek kiváltó, alapvető biológiai, egészség biztosítása, túlsúly elkerülése, elfogyasztott ételféleségek, emésztőrendszer vegyi, ételek megfelelő, emésztés biokémiáját, különböző ételfajták, egyik ételféleség, éppen szükséges, legegyszerűbb ételtársítási, részét hússal, kanálnyi joghurt, emésztési problémák, marhasültet burgonyával, étel bekerül, szükséges gyomornedveket, nedvek azon, szervezet további, állati eredetű, gyomorban várakozásra, fehérje oszlásnak, keményítő pedig, rosszul társított, erjedés során, gyomornedv természetes, étel bomlásából, esetben fordul, orvos savlekötőt, kiindulási probléma, kellemetlen tüneteken, szükséges tápanyagokhoz, bélbe továbbítódik, áteresztő bélfalon, vérkeringésbe juthatnak, emberi szervezet, rengeteg visszaélés, torokfájás mind-mind, rossz emésztés, emésztőrendszer problémái, elmondottak bizonyára, zöldségek emésztése, szokásos köreteket, húsok köreteihez, változatos elkészítésükre, szokásos szalámis, magas víztartalmú, emésztőnedvek felhígulásához, ételféleségek lebontását, étkezésen belül, lúgosság mértékét, 0-tól 14-ig, savas jelleg, lúgos jelleg, szervek körül, sejteken kívül, gyomorban levőket, szervezet savat, érett vörösvértesteket, sejtlégzés mellékterméke, létfontosságú lúgos, tüdő könnyűszerrel, légzés fontosságát, másik savforrás, elfogyasztott táplálék, megemésztett táplálék, bizonyos pH-érték, állati fehérjéből, legtöbb zöldségből, savas jellegű, fent említett, enyhén lúgos, sejtjeink termelnek, erős savaktól, sejtanyagcsere során, savas salak, belek útján, emésztőcsatorna szöveteit, emésztés során, azok megemésztése, semlegesítő ásványi, egyetlen biztos, szervezet csupán, szerves anyagokat, szervetlenek csak, arányokban rejlik, titok nyitja, szervezetünk rendelkezik, normál működéséhez, savas salakképző, megfelelő fűszerezésre, fűszerek többsége, ételintolerancia, vörösvértesteket, zöldségkrémekkel, felhasználhatók, emésztőrendszer, semlegesítésére, emésztőnedvekre, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 499 db bejegyzés
e év: 4256 db bejegyzés
Összes: 95199 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 198
  • e Hét: 1456
  • e Hónap: 24366
  • e Év: 313916
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.