Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nyári napforduló
  2017-06-21 07:01:48, szerda
 
   
  Június 21-e a nyári napforduló napja. Ilyenkor a legrövidebb az éjszaka, és a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A világ minden táján megünneplik ezt a napot. Mind a pogány, mind a keresztény kultúrkörben jelentős ünnep, noha a keresztény hagyomány június 24-én Keresztelő Szent János, Jézus megkeresztelőjének születésére emlékezik.




A Nap Ekliptikán megtett útja

A Nap ünnepe
A Nap, amely a téli napfordulótól kezdve fokozatosan egyre magasabban járt az égen, ezen a napon éri el pályájának csúcsát. Ez a Nap életének felezőpontja, amit majd a hanyatlás féléves periódusa követ. Ez a nap nem csak a legrövidebb éjszaka, hanem a leghosszabb nappal, a fény forrása, az éltető égitest, a Nap ünnepe is. Erről szinte minden nép tűzrakással, örömtüzek gyújtásával és virrasztással emlékezik meg. Számos babona kötődik ehhez a naphoz. Abban minden népszokás egyetért, hogy ezen a napon csodás, varázslatos dolgok történhetnek, teljesülhetnek régi kívánságaink.

A fény és a sötétség harca
Szinte minden pogány kultúrában az a hiedelem élt, hogy a világ a sötétség és a fényesség örök küzdelmének színtere. Ennek a harcnak a győztes pillanata a nyárforduló. Az ünneplők a tűzgyújtással nem csak a nap melegét és fényét idézték fel, hanem az ártó szellemeket is távol akarták tartani ilyenkor maguktól. A keresztény felfogásba is beletartozott a fény és a sötétség küzdelméről szóló tanítás, ezért végül ezt a napot Keresztelő Szent János napjává tette, aki ,,égő és világító fáklya volt" a hagyomány szerint. A magyar nyelvben Szentivánéj néven rögzült a nyáreleji ünnep, melynek oka, hogy az Iván név a Jánosból alakult át: Joann-Jovan-Ivan, így lett ez a nap Szent Iván napja.

Csalóka naptárak
Noha a nyári napforduló napja június 21-e, mi mégis 24-én tartjuk a nyár ünnepét. Ennek oka a juliánus naptár bevezetése előtti naptár sajátossága és a tényleges naptári évek közti különbség. Régen a nyár csillagászati értelemben vett kezdete korábban valóban június 24-ére esett, de erre ma már az eltolódás miatt három nappal korábban, június 21-én kerül sor, és évszázadok vagy egy évezred múlva a napfordulók még korábbi dátumra fognak esni.

Ünnepi szokások
Az ünnepi szokások között mindenütt fő szerephez jut a tűzgyújtás, és az ehhez kapcsolódó játékok, varázslások. Magyar nyelvterületen a Szent Iván naphoz fűződő hiedelmek és szokások miatt a júniust mint hónapot is Szent Iván havának nevezték. A nyárközépi tűzgyújtást, illetve a tűzcsóvák forgatását Szent Iván napi dalok éneklésével kísérték. A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek, s ezeket később fürdők készítéséhez használták fel, aminek gyógyhatást tulajdonítottak.
Mivel a nap mindenütt a termékenységgel kapcsolatos égitest, ezért nem csoda, hogy számos szerelmi praktika és jóslás is fűződik a naphoz. A szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából is sokféle jövendölést olvastak ki.



A néphit úgy tartotta, hogy Szent Ivánkor virágzik a páfrány. Az aranyosan pompázó virág kárász életű, elhervad és elenyészik. Aki viszont rálel a pillanatra, amikor kitárulkozik, érteni fogja az állatok nyelvét és meglátja a földbe rejtett kincseket. A páfrány virágát láthatatlanná tevő varázsszernek tartották. A néphit szerint lehetetlen megszerezni, mert a bimbó fakadását kísérő mágikus fuvallat mély álmot bocsát az emberre.
Palócföldön a lányok miután kialudt a tűz, a kenderföldre mentek és ott egyenként a kenderre feküdtek. Azt tartották, amelyikük helyén a letiport kender feláll, egy éven belül férjhez megy.
A tűz különféle maradványait kitűnő amulettnek tartották. Hamuját a földekre szórták, távol tartandó a kártevőket. A félig égett nagyobb faágakat az eresz alá erősítették, hogy megoltalmazza a házat a villámcsapástól és a tűzvésztől, az elszenesedett kisebb gallyakat pedig az emberek és az állatok rontásának elhárítására használták.
Az összetartozást erősítő szokás volt, hogy ezen az éjszakán a gazda kioltotta otthon a tüzet a házi tűzhelyén, és a közös nyárközépi máglyáról hazavitt zsarátnokkal gyújtotta meg újra.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tulajdonítottak, villámcsapástól, termékenységgel, nyelvterületen, teljesülhetnek, összetartozást, csillagászati, tűzgyújtással, varázsszernek, napfordulótól, virrasztással, beletartozott, láthatatlanná, megoltalmazza, elszenesedett, kultúrkörben, zsarátnokkal, magasságából, kenderföldre, felezőpontja, kitárulkozik, maradványait, kívánságaink, elhárítására, történhetnek, készítéséhez, tűzgyújtást, fokozatosan, kapcsolatos, éneklésével, szentivánéj, küzdelmének, nyárforduló, varázslatos, tűzrakással, gyújtásával, nyári napforduló, legmagasabb delelési, világ minden, keresztény kultúrkörben, keresztény hagyomány, téli napfordulótól, hanyatlás féléves, legrövidebb éjszaka, leghosszabb nappal, fény forrása, éltető égitest, napon csodás, sötétség harca, fényesség örök, győztes pillanata, ártó szellemeket, Keresztelő Szent János, Szent Iván, Szent Ivánkor,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Annuska bar...  Jó éjszakát  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  A nemzeti hovatartozás kulturá...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Szép estét  Png nő  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nem tudhatod  Png csokor  Éretlen vers  Bounty krémes  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kellemes délutánt kívánok  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes délutánt kívánok  képre írva  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Erdőn  Csak a fogyatkozás látható  George Gordon Lord Byron: Inez...  Alázat  Png kutya  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Egy lelki imádság  A boldog családok mind hasonló...  Csak a fogyatkozás látható  Makszim Gorkij gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Hazára minden embernek szükség...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png ház  Ágai Ágnes – Csendélet  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép álmokat!  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Szép estét kedves látogatóimna...  Rátalálsz  Bertolt Brecht -től idézet  Őrizkednünk kell...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png virág  Tóth Ágnes - Szervusz pad  210 éve született a SZÓZAT meg...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Nevem  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szép estét  Mindig jusson idő nevetni  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A másik dolog,  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kislány  Akarat  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Akarat  Egy lelki imádság  Garai Gábor - Takarítás  Png cica  Facebookon kaptam  Png nő  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Minden harmadik...  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
nyári napforduló, legmagasabb delelési, világ minden, keresztény kultúrkörben, keresztény hagyomány, téli napfordulótól, hanyatlás féléves, legrövidebb éjszaka, leghosszabb nappal, fény forrása, éltető égitest, napon csodás, sötétség harca, fényesség örök, győztes pillanata, ártó szellemeket, keresztény felfogásba, sötétség küzdelméről, napot Keresztelő, hagyomány szerint, magyar nyelvben, nyáreleji ünnep, nyár ünnepét, juliánus naptár, tényleges naptári, nyár csillagászati, eltolódás miatt, évezred múlva, ünnepi szokások, ehhez kapcsolódó, júniust mint, nyárközépi tűzgyújtást, tűzcsóvák forgatását, termékenységgel kapcsolatos, többféle fából, lányok átugráltak, ugrások magasságából, aranyosan pompázó, állatok nyelvét, földbe rejtett, páfrány virágát, néphit szerint, bimbó fakadását, lányok miután, kenderföldre mentek, kenderre feküdtek, letiport kender, éven belül, földekre szórták, félig égett, elszenesedett kisebb, állatok rontásának, összetartozást erősítő, gazda kioltotta, házi tűzhelyén, közös nyárközépi, tulajdonítottak, villámcsapástól, termékenységgel, nyelvterületen, teljesülhetnek, összetartozást, csillagászati, tűzgyújtással, varázsszernek, napfordulótól, virrasztással, beletartozott, láthatatlanná, megoltalmazza, elszenesedett, kultúrkörben, zsarátnokkal, magasságából, kenderföldre, felezőpontja, kitárulkozik, maradványait, kívánságaink, elhárítására, történhetnek, készítéséhez, tűzgyújtást, fokozatosan, kapcsolatos, éneklésével, szentivánéj, küzdelmének, nyárforduló, varázslatos, tűzrakással, gyújtásával, szellemeket, leghosszabb, sajátossága, napfordulók, születésére, legrövidebb, küzdelméről, varázslások, gyógyhatást, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 563 db bejegyzés
e év: 2897 db bejegyzés
Összes: 128127 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1810
  • e Hét: 36124
  • e Hónap: 89796
  • e Év: 368021
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.