Regisztráció  Belépés
evavicus.blog.xfree.hu
,,Jőjj pihenni, szabad perceidben, gépek, számok fáradt embere! A barátság meghitt otthonába hív a költő, - beszélgess vele." /Veress Ferenc/ Szuhanicsné Bencsik Éva
2001.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vitaminhiány
  2018-04-19 12:36:21, csütörtök
 
   
  Vitaminhiány

nagy ára van a ,,felfújt" zöldségeknek és gyümölcsöknek

Sokan kilószám esszük a gyümölcsöt, zöldséget, mégsem úsztuk meg a hideg évszakot betegség nélkül. Nemzetközi és magyar kutatások is igyekeznek alátámasztani, hogy mára sokkal kevesebb vitamin és ásványi anyag van a zöldségekben, gyümölcsökben és az állati eredetű élelmiszerekben, a húsban és a tejtermékekben is, mint évtizedekkel ezelőtt. Valóban így van?

Legyen minél nagyobb, ellenálló a kártevőkkel szemben, nőjön meg minél gyorsabban - ezek a nagyüzemi mezőgazdaság legfontosabb értékei. A beltartalom, a valódi érettség kevésbé hangsúlyos sajnos. Egyes nemzetközi és hazai vizsgálatok azonban arra figyelmeztetnek, hogy az elmúlt évtizedekben a mennyiségre koncentráló vegyszeres gazdálkodás kimosta a termőföldből a legfontosabb ásványi anyagok nagy részét, így a növényekben is csökkent ezek aránya. A témát itthon dr. Márai Géza, a gödöllői Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense vizsgálta.


VAJON TUDSZ BELŐLÜK ELEGET ENNI?! (PROFIMEDIA)

Csökkent vagy sem?
A kutató a 60-as évektől 2005-ig elemezte bizonyos növények vitamin- és ásványianyag-tartalmát. ,,Az elmúlt negyven-ötven évben a vegyszeres nagyüzemi termesztés térhódítása és a savas esők miatt megváltozott a talaj összetétele. Kalciumban, magnéziumban és mikroelemek (pl. vas) tekintetében elszegényedett, ami Magyarország termőföldjeinek mintegy hatvan százalékát érinti. Ezt részben tudomásul véve, részben mérve arra voltam kíváncsi, hogy vajon a növények vitamin- és ásványianyag-tartalmát hogyan befolyásolta ez a változás" - mondja dr. Márai. Feltételezte, hogy a növényekben is kialakul ez a hiány, ahogyan az ezeket fogyasztó állatokban (hús, tej) és az emberben is. A vizsgálathoz nem egyedi mintákat, hanem hivatalos országos adatokat használt (ezek úgy születnek, hogy az állam az összes laborból, vizsgálati helyről bekéri az eredményeket és azt átlagolja). Elemzéséből az látszik, hogy vannak olyan növények, amelyeknek drasztikusan csökkent a kalciumtartalma az elmúlt évtizedekben.

A kimutatás szerint ilyen például a paradicsom, aminek 1962-ben még 500 mg/kg, 2005-ben viszont már csak 90mg/kg volt a kalciumtartalma. Ezen anyag mennyisége körülbelül felére csökkent a sárgarépában, a zöldpaprikában, a kukoricában is. A publikált adatok közül a spenót volt az egyedüli, amelyikben napjainkban is majdnem annyi kalcium van, mint a hatvanas években. A vizsgálat szerint a vas mennyisége is kevesebb lett az elmúlt évtizedekben. Míg a 60-as években még 42mg/kg volt például a burgonya vastartalma, addig ugyanez 2005-ben mindössze 5 mg/kg volt, vagyis több mint nyolcadára csökkent. A répafélék esetében ennél is nagyobb csökkenést mutatnak az adatok: 130 mg/kg-ról 8 mg/kg-ra soványodott a vastartalom.

Kevesebb kalcium, több csontritkulásos beteg?
A szakember a kalcium csökkenését összefüggésbe hozta a csontritkulás elterjedésével. A kalcium ugyanis fontos szerepet játszik a csontok, fogak felépítésben, az izmok és idegek működésében, jelentősége van a véralvadásban is, de szinte nincs is olyan folyamat a testben, ami nem a jelenléte mellett zajlana. Testünk a kiválasztás során átlagosan 300 mg kalciumot veszít naponta, amit táplálékkal kell pótolni. Ha kevés kalciumot fogyasztunk, a csont kalciumraktárából lehet fedezni a szükséges mennyiséget a többi létfontosságú életműködéshez. Viszont ha a hiányzó kalciumot huzamosabb ideig a csontraktárakból kell fedezni, a csontok, fogak keménysége, sűrűsége és ellenálló-képessége csökkenhet. A krónikus kalciumhiány nyomán felnőttkorban csontlágyulás, csontritkulás alakulhat ki. A docens szerint az élelmiszerekben (hús, tejtermék, zöldség, gyümölcs) megjelenő kalciumhiány több más tényezővel együtt (például D3-vitamin-hiány) jelentősen hozzájárul a csontritkulás terjedéséhez: ,,Az orvosi statisztikai adatok szerint a 60-as években évente 130 ezer regisztrált csontritkulásos beteg volt, 2005-ben ez a szám átlépte az 1,2 millió főt, és az adatokból az is kitűnik, hogy azokon a területeken jelentkezik nagyobb arányban, ahol a hivatalos adatok szerint a talaj rosszabb minőségű."

Márai Géza a Budai Gyerekkórház saját vizsgálatát is említi példaként. Itt 1999 és 2001 között kétezer-ötszáz gyerek táplálkozási szokásait és napi kalciumbevitelét, csontállapotát vizsgálták és arra jutottak, hogy a gyerekek 66 százaléka nem kapja meg a napi szükséges kalciummennyiséget.

A német paradicsom sem jobb
A magyar kutató vizsgálata nem egyedülálló, számos nemzetközi vizsgálat is született már az elmúlt évtizedekben, amelyek hasonló eredményt hoztak.

A Texas State University 2004-ben publikálta adatait az American College of Nutrition folyóiratban. A vizsgálat során az USA Mezőgazdasági Minisztériumának 1950 és 1999 közötti adatait tanulmányozták negyvenhárom különböző zöldség és gyümölcs esetében. Jelentős csökkenést találtak a fehérje, kalcium, foszfor, vas, B2-vitamin és C-vitamin tekintetében. Úgy találták, hogy ezt a csökkenést a nagyüzemi mezőgazdaság túlsúlya idézte elő. A Kushi Kutatóintézet is hasonló eredményekre jutott miután 1975 és 1997 közötti adatokat elemeztek 12 zöldséggel kapcsolatban: a kalcium 27 százalékkal, a vas 37 százalékkal az A-vitamin 21 százalékkal, a C-vitamin pedig 31 százalékkal lett alacsonyabb az elmúlt évtizedekben. Dr. Márai Géza a Német Táplálkozási Társaság által készített kutatásra hivatkozott, amelynek során német, dán, angol és svéd adatokat elemeztek. A 2004-ben publikált adatok alapján a paradicsom magnéziumtartalma 78,5, a kalciumtartalma 77, C-vitamin tartalma 74, folsav tartalma 88,5, A-vitamin tartalma pedig 92,4 százalékkal csökkent.

,,A különböző forrásból származó vizsgálati eredmények összehasonlításánál nem szabad figyelmen kívül hagyni a vizsgálati körülményeket, a vizsgálatok eredeti célját, az alkalmazott módszertant, és azokat a termesztési körülményeket, termőhelyi adottságokat, ahonnan a minták származnak" - hívja fel a figyelmet dr. Tirczka Imre, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság-és Környezettudományi Karának egyetemi docense. ,,Úgy gondolom, itt lenne az ideje ezzel a kérdéssel behatóbban foglalkozni."

Márai Géza szerint az évtizedek alatt sokat fejlődött mérési módszereknek éppen ellenkező eredményre kellett volna jutnia: ,,A harminc-ötven évvel korábbi, kezdetlegesebb laboratóriumi módszerekhez képest napjaink csúcstechnikája alaposabban és pontosabban képes mérni a termőtalajt vagy a zöldségek, gyümölcsök ásványianyag- és vitamintartalmát. Ha ezek állapotában semmi változás nem történt volna, akkor sorra magasabb értékeket kapnánk. Viszont a valóságos helyzet éppen az, hogy mindezek ellenére bizonyítottan csökkentek ezek az értékek."Jobb a biozöldség?
,,Egyre több konkrét bizonyíték igazolja, hogy a biozöldségeknek, gyümölcsöknek és gabonáknak magasabb a C-vitamin-, vas-, magnézium-, foszfor-, és kevesebb a nitrát-, és növényvédőszer-maradvány tartalmuk" - mondja dr. Márai Géza, amiről több hazai és nemzetközi kutatás is született már. Ő maga hivatkozik a washingtoni táplálkozási tudós, Worthington kutatására, aki a konvencionális és a biotermények beltartalmi értékét vizsgálta. A biotermékek 27 százalékkal több C-vitamint, 21,1 százalékkal több vasat, 29, 3 százalékkal több magnéziumot tartalmaztak. Tirczka Imre szerint is elgondolkodtató, hogy a hagyományos gazdálkodásban csak a nitrogént, foszfort, káliumot pótolják vissza, a mikroelemek közül nagyon keveset.


MÁR NEM ANNYI AZ ANNYI (PROFIMEDIA)

A növényeknek viszont ezekre is szükségük van, mondja: ,,Kérdés, hogy mennyire tudják ezen igényüket kielégíteni a talajból, milyen készletekkel rendelkezik ezekből a talaj, és mennyit tudunk ebből mi a gazdálkodás során visszapótolni? Az ökológiai gazdálkodásban alapvetően szerves trágyákat használnak, melyek a makroelemeken kívül mezo- és mikroelemeket is tartalmaznak, így a gazdálkodás során keletkező melléktermékek visszaforgatásával ezek az anyagok is visszakerülnek a rendszerbe, és a növények számára újra felvehetővé válnak. A hagyományos és az ökológiai gazdálkodásból kikerülő termékek minősége közötti különbségeket mostanság sokan vizsgálták. A tesztekből kiderül, hogy bizonyos paraméterekben valóban kedvezőbbek a biotermékek."

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: kalciumbevitelét, vitamintartalmát, minisztériumának, csontraktárakból, élelmiszerekben, csontritkulásos, csúcstechnikája, figyelmeztetnek, kalciumtartalma, biozöldségeknek, termőföldjeinek, elgondolkodtató, tejtermékekben, életműködéshez, konvencionális, visszakerülnek, gazdálkodásban, melléktermékek, elszegényedett, elterjedésével, zöldpaprikában, növényvédőszer, gazdálkodásból, csontállapotát, kezdetlegesebb, paraméterekben, tanulmányozták, véralvadásban, gyümölcsöknek, kutatóintézet, csontlágyulás, körülményeket, visszapótolni, mezőgazdasági, összefüggésbe, csontritkulás, hideg évszakot, állati eredetű, kártevőkkel szemben, nagyüzemi mezőgazdaság, valódi érettség, elmúlt évtizedekben, mennyiségre koncentráló, legfontosabb ásványi, témát itthon, gödöllői Szent, 60-as évektől, elmúlt negyven-ötven, vegyszeres nagyüzemi, savas esők, talaj összetétele, növények vitamin-, Márai Géza, Szent István Egyetem, VAJON TUDSZ BELŐLÜK ELEGET ENNI, Budai Gyerekkórház, Texas State University, American College, Mezőgazdasági Minisztériumának, Kushi Kutatóintézet, Német Táplálkozási Társaság, Tirczka Imre, Szent István Egyetem Mezőgazdaság-és Környezettudományi Karának, ANNYI AZ ANNYI,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
07.03. 11:03 Először ültetettek be rekeszizom-pacemakert Magyarországon
07.03. 11:03 KSH: áprilisban 517 millió euró volt a külkereskedelmi többlet
07.03. 10:43 Csaló adománygyűjtőket fogtak el Budapesten
07.03. 10:43 Jelentősen erősödött a forint a főbb devizákhoz képest délelőtt
07.03. 10:38 Rekordmagas az amerikai cégek adóssága
07.03. 10:16 A spanyol munkanélküliség 2,8 százalékkal csökkent júniusban
07.03. 10:16 Égett egy üzemcsarnok Pomázon
07.03. 10:05 Megkezdi az ÁSZ a Fidesz és a KDNP 2016-2017-es gazdálkodásának ütemezett e...
07.03. 10:02 KSH: 7,2 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom májusban
07.03. 10:01 Illegális bevándorlás - Századvég: szigorítják a német migrációs politikát
Tudjátok ?
Ha otthon szeretnék csapolt sört inni, akkor miket kellene beszereznem?
Mitől macska a macskaköves utca?
A demokráciában nem kéne-e megtiltani, hogy valaki a saját kérdésére válaszoljon?
Mi lehet ennek a járműnek a neve?
Mi a megoldás a Facebook-kal kapcsolatos alábbi kérdésre?
még több kérdés
Blog Címkék
Tárkonyos húsgombócleves  Szirmay Gerő Lajos: Soha többé...  Szabó Magda idézet  Jo ejt !  jJó éjszakát,szép álmokat!  Teljen kellemesen a vasárnapod...  A labdarúgásnak is van védősze...  IMAMORZSA • 2018. július...  Nem...  Marad a meleg, zivatarokkal tű...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kányádi Sándor: Harmat a csill...  Kellemes hétvégét  Konsztantyin Fofanov:A naprafo...  Rózsaszín alkalmi ruha  Szeretettel teli mosolygós szé...  A hegy fohásza  Zempléni Árpád: Tóparton.  Gyönyörű hétvégét kívánok!  Prayer for the World Meeting o...  Július 14.  Keresztény vers – LÉGY N...  Levél 7.15  Fekete István  Jó reggelt! Szép napot!  Angyalszó - Az Úr küldöttei, -...  Szárnyalj és süssön arcodra a ...  Szamos: Az én szobámban . . .  Hol a reggelink ? ........  Ma...  Ma elég....  Hol a reggelink ? ........  Felvirrad Új hajnal  Kányádi Sándor: Ahogy  Az álom...  Jo ejt !  Keresztény vers- BÖLCSESSÉG - ...  Ősmagyar Himnusz  Katalin Lackó: Jézus kárpótol ...  Tárkonyos húsgombócleves  Szép napot  Az almaecetről  Végre élvezhetem a nyarat!  Miért szeretik kartondobozba f...  Angyalszó - Az Úr küldöttei, -...  Kányádi Sándor: Ahogy  Csorba Győző  Helló!  69 éve  Egészségben eltöltendő hétvégé...  Ma...  A nap üzenete: Örülj velem!  Vidám, szép napot  A Marika Presszó  Végre élvezhetem a nyarat!  Zempléni Árpád: Tóparton.  Szalay Mihály: Magány.  Fohászok Melkizédek Arkangyalh...  Ludi Delfino  Pusztai Orsolya: Felajánlás  Éjszaka  Sáfárik Gabriella  Ludi Delfino  Levél 7.15  Ludi Delfino  Csinos hosszúruha  HAARP projekt - Nagyfrekvenciá...  Kellemes hétvégét kívánok!  Fiatalos, kora reggeli napfürd...  Egészségben eltöltendő hétvégé...  Az álom...  Pődör György/POET/: A félelem ...  IMAMORZSA • 2018. július...  Sajátszerkesztésű képem  Gondolatok  Tallóztam  IMAMORZSA • 2018. július...  Ludi Delfino  Csorba Győző  Kék-estélyiruhás hölgy  Szép napot  Lestyán, mint gyógynövény  Lelkigyakorlatot szerveztek ha...  Ludi Delfino  Július 14.  Fodor Ákos  Marad a meleg, zivatarokkal tű...  Áldott, békés napot Mindenkine...  BeachSoccerBoys (Brazilia)  Keresztény vers- ÉN SEM VAGYOK...  Estélyiruhás hölgy  Babits Mihály – Nyár  Hol a reggelink ? ........  Szárnyalj és süssön arcodra a ...  Félelmetes  Mai képeslapom  BeachSoccerBoys (Brazilia)  Ma...  Szép jó reggelt mindenkinek. S...  Szabó Lőrinc 
Bejegyzés Címkék
hideg évszakot, állati eredetű, kártevőkkel szemben, nagyüzemi mezőgazdaság, valódi érettség, elmúlt évtizedekben, mennyiségre koncentráló, legfontosabb ásványi, témát itthon, gödöllői Szent, 60-as évektől, elmúlt negyven-ötven, vegyszeres nagyüzemi, savas esők, talaj összetétele, növények vitamin-, ezeket fogyasztó, összes laborból, kimutatás szerint, publikált adatok, spenót volt, hatvanas években, vizsgálat szerint, 60-as években, burgonya vastartalma, répafélék esetében, kalcium csökkenését, csontritkulás elterjedésével, kalcium ugyanis, jelenléte mellett, kiválasztás során, csont kalciumraktárából, szükséges mennyiséget, többi létfontosságú, hiányzó kalciumot, csontraktárakból kell, krónikus kalciumhiány, docens szerint, csontritkulás terjedéséhez, orvosi statisztikai, szám átlépte, területeken jelentkezik, hivatalos adatok, talaj rosszabb, napi szükséges, német paradicsom, magyar kutató, vizsgálat során, 2004-ben publikált, paradicsom magnéziumtartalma, különböző forrásból, vizsgálati körülményeket, vizsgálatok eredeti, alkalmazott módszertant, termesztési körülményeket, minták származnak&#8221, ideje ezzel, kérdéssel behatóbban, évtizedek alatt, harminc-ötven évvel, termőtalajt vagy, valóságos helyzet, washingtoni táplálkozási, biotermények beltartalmi, hagyományos gazdálkodásban, mikroelemek közül, növényeknek viszont, gazdálkodás során, ökológiai gazdálkodásban, makroelemeken kívül, növények számára, ökológiai gazdálkodásból, tesztekből kiderül, kalciumbevitelét, vitamintartalmát, minisztériumának, csontraktárakból, élelmiszerekben, csontritkulásos, csúcstechnikája, figyelmeztetnek, kalciumtartalma, biozöldségeknek, termőföldjeinek, elgondolkodtató, tejtermékekben, életműködéshez, konvencionális, visszakerülnek, gazdálkodásban, melléktermékek, elszegényedett, elterjedésével, zöldpaprikában, növényvédőszer, gazdálkodásból, , ,
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 102 db bejegyzés
e év: 1541 db bejegyzés
Összes: 10631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1425
  • e Hét: 4740
  • e Hónap: 26524
  • e Év: 614493
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.