Belépés
evavicus.blog.xfree.hu
,,Jőjj pihenni, szabad perceidben, gépek, számok fáradt embere! A barátság meghitt otthonába hív a költő, - beszélgess vele." /Veress Ferenc/ Szuhanicsné Bencsik Éva
2001.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vitaminhiány
  2018-04-19 12:36:21, csütörtök
 
   
  Vitaminhiány

nagy ára van a ,,felfújt" zöldségeknek és gyümölcsöknek

Sokan kilószám esszük a gyümölcsöt, zöldséget, mégsem úsztuk meg a hideg évszakot betegség nélkül. Nemzetközi és magyar kutatások is igyekeznek alátámasztani, hogy mára sokkal kevesebb vitamin és ásványi anyag van a zöldségekben, gyümölcsökben és az állati eredetű élelmiszerekben, a húsban és a tejtermékekben is, mint évtizedekkel ezelőtt. Valóban így van?

Legyen minél nagyobb, ellenálló a kártevőkkel szemben, nőjön meg minél gyorsabban - ezek a nagyüzemi mezőgazdaság legfontosabb értékei. A beltartalom, a valódi érettség kevésbé hangsúlyos sajnos. Egyes nemzetközi és hazai vizsgálatok azonban arra figyelmeztetnek, hogy az elmúlt évtizedekben a mennyiségre koncentráló vegyszeres gazdálkodás kimosta a termőföldből a legfontosabb ásványi anyagok nagy részét, így a növényekben is csökkent ezek aránya. A témát itthon dr. Márai Géza, a gödöllői Szent István Egyetem címzetes egyetemi docense vizsgálta.


VAJON TUDSZ BELŐLÜK ELEGET ENNI?! (PROFIMEDIA)

Csökkent vagy sem?
A kutató a 60-as évektől 2005-ig elemezte bizonyos növények vitamin- és ásványianyag-tartalmát. ,,Az elmúlt negyven-ötven évben a vegyszeres nagyüzemi termesztés térhódítása és a savas esők miatt megváltozott a talaj összetétele. Kalciumban, magnéziumban és mikroelemek (pl. vas) tekintetében elszegényedett, ami Magyarország termőföldjeinek mintegy hatvan százalékát érinti. Ezt részben tudomásul véve, részben mérve arra voltam kíváncsi, hogy vajon a növények vitamin- és ásványianyag-tartalmát hogyan befolyásolta ez a változás" - mondja dr. Márai. Feltételezte, hogy a növényekben is kialakul ez a hiány, ahogyan az ezeket fogyasztó állatokban (hús, tej) és az emberben is. A vizsgálathoz nem egyedi mintákat, hanem hivatalos országos adatokat használt (ezek úgy születnek, hogy az állam az összes laborból, vizsgálati helyről bekéri az eredményeket és azt átlagolja). Elemzéséből az látszik, hogy vannak olyan növények, amelyeknek drasztikusan csökkent a kalciumtartalma az elmúlt évtizedekben.

A kimutatás szerint ilyen például a paradicsom, aminek 1962-ben még 500 mg/kg, 2005-ben viszont már csak 90mg/kg volt a kalciumtartalma. Ezen anyag mennyisége körülbelül felére csökkent a sárgarépában, a zöldpaprikában, a kukoricában is. A publikált adatok közül a spenót volt az egyedüli, amelyikben napjainkban is majdnem annyi kalcium van, mint a hatvanas években. A vizsgálat szerint a vas mennyisége is kevesebb lett az elmúlt évtizedekben. Míg a 60-as években még 42mg/kg volt például a burgonya vastartalma, addig ugyanez 2005-ben mindössze 5 mg/kg volt, vagyis több mint nyolcadára csökkent. A répafélék esetében ennél is nagyobb csökkenést mutatnak az adatok: 130 mg/kg-ról 8 mg/kg-ra soványodott a vastartalom.

Kevesebb kalcium, több csontritkulásos beteg?
A szakember a kalcium csökkenését összefüggésbe hozta a csontritkulás elterjedésével. A kalcium ugyanis fontos szerepet játszik a csontok, fogak felépítésben, az izmok és idegek működésében, jelentősége van a véralvadásban is, de szinte nincs is olyan folyamat a testben, ami nem a jelenléte mellett zajlana. Testünk a kiválasztás során átlagosan 300 mg kalciumot veszít naponta, amit táplálékkal kell pótolni. Ha kevés kalciumot fogyasztunk, a csont kalciumraktárából lehet fedezni a szükséges mennyiséget a többi létfontosságú életműködéshez. Viszont ha a hiányzó kalciumot huzamosabb ideig a csontraktárakból kell fedezni, a csontok, fogak keménysége, sűrűsége és ellenálló-képessége csökkenhet. A krónikus kalciumhiány nyomán felnőttkorban csontlágyulás, csontritkulás alakulhat ki. A docens szerint az élelmiszerekben (hús, tejtermék, zöldség, gyümölcs) megjelenő kalciumhiány több más tényezővel együtt (például D3-vitamin-hiány) jelentősen hozzájárul a csontritkulás terjedéséhez: ,,Az orvosi statisztikai adatok szerint a 60-as években évente 130 ezer regisztrált csontritkulásos beteg volt, 2005-ben ez a szám átlépte az 1,2 millió főt, és az adatokból az is kitűnik, hogy azokon a területeken jelentkezik nagyobb arányban, ahol a hivatalos adatok szerint a talaj rosszabb minőségű."

Márai Géza a Budai Gyerekkórház saját vizsgálatát is említi példaként. Itt 1999 és 2001 között kétezer-ötszáz gyerek táplálkozási szokásait és napi kalciumbevitelét, csontállapotát vizsgálták és arra jutottak, hogy a gyerekek 66 százaléka nem kapja meg a napi szükséges kalciummennyiséget.

A német paradicsom sem jobb
A magyar kutató vizsgálata nem egyedülálló, számos nemzetközi vizsgálat is született már az elmúlt évtizedekben, amelyek hasonló eredményt hoztak.

A Texas State University 2004-ben publikálta adatait az American College of Nutrition folyóiratban. A vizsgálat során az USA Mezőgazdasági Minisztériumának 1950 és 1999 közötti adatait tanulmányozták negyvenhárom különböző zöldség és gyümölcs esetében. Jelentős csökkenést találtak a fehérje, kalcium, foszfor, vas, B2-vitamin és C-vitamin tekintetében. Úgy találták, hogy ezt a csökkenést a nagyüzemi mezőgazdaság túlsúlya idézte elő. A Kushi Kutatóintézet is hasonló eredményekre jutott miután 1975 és 1997 közötti adatokat elemeztek 12 zöldséggel kapcsolatban: a kalcium 27 százalékkal, a vas 37 százalékkal az A-vitamin 21 százalékkal, a C-vitamin pedig 31 százalékkal lett alacsonyabb az elmúlt évtizedekben. Dr. Márai Géza a Német Táplálkozási Társaság által készített kutatásra hivatkozott, amelynek során német, dán, angol és svéd adatokat elemeztek. A 2004-ben publikált adatok alapján a paradicsom magnéziumtartalma 78,5, a kalciumtartalma 77, C-vitamin tartalma 74, folsav tartalma 88,5, A-vitamin tartalma pedig 92,4 százalékkal csökkent.

,,A különböző forrásból származó vizsgálati eredmények összehasonlításánál nem szabad figyelmen kívül hagyni a vizsgálati körülményeket, a vizsgálatok eredeti célját, az alkalmazott módszertant, és azokat a termesztési körülményeket, termőhelyi adottságokat, ahonnan a minták származnak" - hívja fel a figyelmet dr. Tirczka Imre, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság-és Környezettudományi Karának egyetemi docense. ,,Úgy gondolom, itt lenne az ideje ezzel a kérdéssel behatóbban foglalkozni."

Márai Géza szerint az évtizedek alatt sokat fejlődött mérési módszereknek éppen ellenkező eredményre kellett volna jutnia: ,,A harminc-ötven évvel korábbi, kezdetlegesebb laboratóriumi módszerekhez képest napjaink csúcstechnikája alaposabban és pontosabban képes mérni a termőtalajt vagy a zöldségek, gyümölcsök ásványianyag- és vitamintartalmát. Ha ezek állapotában semmi változás nem történt volna, akkor sorra magasabb értékeket kapnánk. Viszont a valóságos helyzet éppen az, hogy mindezek ellenére bizonyítottan csökkentek ezek az értékek."Jobb a biozöldség?
,,Egyre több konkrét bizonyíték igazolja, hogy a biozöldségeknek, gyümölcsöknek és gabonáknak magasabb a C-vitamin-, vas-, magnézium-, foszfor-, és kevesebb a nitrát-, és növényvédőszer-maradvány tartalmuk" - mondja dr. Márai Géza, amiről több hazai és nemzetközi kutatás is született már. Ő maga hivatkozik a washingtoni táplálkozási tudós, Worthington kutatására, aki a konvencionális és a biotermények beltartalmi értékét vizsgálta. A biotermékek 27 százalékkal több C-vitamint, 21,1 százalékkal több vasat, 29, 3 százalékkal több magnéziumot tartalmaztak. Tirczka Imre szerint is elgondolkodtató, hogy a hagyományos gazdálkodásban csak a nitrogént, foszfort, káliumot pótolják vissza, a mikroelemek közül nagyon keveset.


MÁR NEM ANNYI AZ ANNYI (PROFIMEDIA)

A növényeknek viszont ezekre is szükségük van, mondja: ,,Kérdés, hogy mennyire tudják ezen igényüket kielégíteni a talajból, milyen készletekkel rendelkezik ezekből a talaj, és mennyit tudunk ebből mi a gazdálkodás során visszapótolni? Az ökológiai gazdálkodásban alapvetően szerves trágyákat használnak, melyek a makroelemeken kívül mezo- és mikroelemeket is tartalmaznak, így a gazdálkodás során keletkező melléktermékek visszaforgatásával ezek az anyagok is visszakerülnek a rendszerbe, és a növények számára újra felvehetővé válnak. A hagyományos és az ökológiai gazdálkodásból kikerülő termékek minősége közötti különbségeket mostanság sokan vizsgálták. A tesztekből kiderül, hogy bizonyos paraméterekben valóban kedvezőbbek a biotermékek."

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: kalciumbevitelét, vitamintartalmát, minisztériumának, csontraktárakból, élelmiszerekben, csontritkulásos, csúcstechnikája, figyelmeztetnek, kalciumtartalma, biozöldségeknek, termőföldjeinek, elgondolkodtató, tejtermékekben, életműködéshez, konvencionális, visszakerülnek, gazdálkodásban, melléktermékek, elszegényedett, elterjedésével, zöldpaprikában, növényvédőszer, gazdálkodásból, csontállapotát, kezdetlegesebb, paraméterekben, tanulmányozták, véralvadásban, gyümölcsöknek, kutatóintézet, csontlágyulás, körülményeket, visszapótolni, mezőgazdasági, összefüggésbe, csontritkulás, hideg évszakot, állati eredetű, kártevőkkel szemben, nagyüzemi mezőgazdaság, valódi érettség, elmúlt évtizedekben, mennyiségre koncentráló, legfontosabb ásványi, témát itthon, gödöllői Szent, 60-as évektől, elmúlt negyven-ötven, vegyszeres nagyüzemi, savas esők, talaj összetétele, növények vitamin-, Márai Géza, Szent István Egyetem, VAJON TUDSZ BELŐLÜK ELEGET ENNI, Budai Gyerekkórház, Texas State University, American College, Mezőgazdasági Minisztériumának, Kushi Kutatóintézet, Német Táplálkozási Társaság, Tirczka Imre, Szent István Egyetem Mezőgazdaság-és Környezettudományi Karának, ANNYI AZ ANNYI,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.17. 23:12 Magyar Ring gála - Kis Máté a WBO interkontinentális bajnoka
11.17. 23:09 Férfi vízilabda MK - Simán jutott a legjobb négy közé a BVSC és a Miskolc
11.17. 23:09 Halálra gázoltak egy gyalogost Nyíregyházán
11.17. 23:09 Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei
11.17. 23:08 A Luxor nyerőszámai és nyereményei
11.17. 23:08 A KENÓ nyerőszámai
11.17. 23:08 Fáklyás felvonulással emlékezett Budapest egyesítésére az MSZP és a Párbesz...
11.17. 23:07 Fidesz: a baloldal kifosztotta Budapestet
11.17. 23:07 Nemzetek Ligája - A törökök kiestek a B osztályból
11.17. 23:07 Súlyemelő-ob - Tinédzserek sikerei a nyitónapon
Tudjátok ?
Mi a megfejtés nr. 74 ?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Png virág  Momkult kerekasztal beszélgeté...  Négy elmés gyakorlat  Látás  Tragédia  Jó éjszakát!Szép álmokat !  Szèp estét kedves látoga...  Fehér fekete  Gyertyák lángjánál  Ébredjetek vidáman!  Galgóczi Erzsébet: BOCSÁSS ME...  Szép álmokat!  Krácsonyi PNG csengők  Wass Albert: Tóparton....  Vicc  Szentlélek tüze  Paula S. Tizzis: Eltűntél, én...  Szentségimádás - 2018.10.06  Kellemes hetet  Imádság  Látogatás a régi iskolánál  Négy elmés gyakorlat  Szép estét  Facebookon kaptam  32. évközi hét szerda 11.14  Fényt adó Jézus  Szép napot  Vicc  ***Csodálatos Vízeskép***  Elveszett kutya  Látás  Pompában  Pompában  Sejtelmes világban  Nő az országúton  Féljétek az Urat, ti szentjei!  Sámánok a betegségekről  Jó éjszakát kívánok!  S ha nevetek vagy ajkamon kel ...  Szép napot  Szíves üdvözlet  Az Ősz szépsége ismét belopóz...  Mindszenty bíborosra emlékezte...  Szèp estét kedves látoga...  Facebookon kaptam  Philharmonisches: Orchester A...  Romantikus szerelmes pár  Png nő  Szèp estét kedves látoga...  Facebookon kaptam Krisztinátó...  Zeller  Facebookon kaptam  Gyönyörű fehér rózsa  Karácsonyi PNG keretek  Süni  Galgóczi Erzsébet: BOCSÁSS ME...  Szép napot!  Facebookon kaptam  Kutya-macska barátság  Szíves üdvözlet  Idézet Böjte Csaba atyától 11....  S ha nevetek vagy ajkamon kel ...  Szép estét kívánok mindenkinek...  32. évközi hét szerda 11.14  Szerelmes, nyári emlék  Mírjam barátnőmtől a facebooko...  Mindszenty bíborosra emlékezte...  ***Csodálatos Vízeskép***  Cs Ildikótól facebookon  Romantikus szerelmes pár  Facebookon kaptam  Lámpa  Facebookon kaptam  Philharmonisches: Orchester A...  Tündöklő rózsaszál  ***Csodálatos kép***  Az Ősz szépsége ismét belopóz...  Mindszenty bíborosra emlékezte...  Szép napot mindenkinek!  Tündöklésben  Facebookon kaptam  Rubin: Hiányzol  Tóth Árpád- HARANGVIRÁG  Sámánok a betegségekről  Önszeretet  Elveszett kutya  Egy börtönben ülő volt maffióz...  Momkult kerekasztal beszélgeté...  Éva szép képei  Png nő  Sárhelyi Erika: Hétköznapi józ...  Szerelmes, nyári emlék  2. rész - Mindszenty bíborosra...  Főnix és más PNG képek szerkes...  Rab  Csiga esernyővel  Pompában  Várnai Zseni: Rózsa  Kislány bagollyal  Wass Albert: Tóparton.... 
Bejegyzés Címkék
hideg évszakot, állati eredetű, kártevőkkel szemben, nagyüzemi mezőgazdaság, valódi érettség, elmúlt évtizedekben, mennyiségre koncentráló, legfontosabb ásványi, témát itthon, gödöllői Szent, 60-as évektől, elmúlt negyven-ötven, vegyszeres nagyüzemi, savas esők, talaj összetétele, növények vitamin-, ezeket fogyasztó, összes laborból, kimutatás szerint, publikált adatok, spenót volt, hatvanas években, vizsgálat szerint, 60-as években, burgonya vastartalma, répafélék esetében, kalcium csökkenését, csontritkulás elterjedésével, kalcium ugyanis, jelenléte mellett, kiválasztás során, csont kalciumraktárából, szükséges mennyiséget, többi létfontosságú, hiányzó kalciumot, csontraktárakból kell, krónikus kalciumhiány, docens szerint, csontritkulás terjedéséhez, orvosi statisztikai, szám átlépte, területeken jelentkezik, hivatalos adatok, talaj rosszabb, napi szükséges, német paradicsom, magyar kutató, vizsgálat során, 2004-ben publikált, paradicsom magnéziumtartalma, különböző forrásból, vizsgálati körülményeket, vizsgálatok eredeti, alkalmazott módszertant, termesztési körülményeket, minták származnak&#8221, ideje ezzel, kérdéssel behatóbban, évtizedek alatt, harminc-ötven évvel, termőtalajt vagy, valóságos helyzet, washingtoni táplálkozási, biotermények beltartalmi, hagyományos gazdálkodásban, mikroelemek közül, növényeknek viszont, gazdálkodás során, ökológiai gazdálkodásban, makroelemeken kívül, növények számára, ökológiai gazdálkodásból, tesztekből kiderül, kalciumbevitelét, vitamintartalmát, minisztériumának, csontraktárakból, élelmiszerekben, csontritkulásos, csúcstechnikája, figyelmeztetnek, kalciumtartalma, biozöldségeknek, termőföldjeinek, elgondolkodtató, tejtermékekben, életműködéshez, konvencionális, visszakerülnek, gazdálkodásban, melléktermékek, elszegényedett, elterjedésével, zöldpaprikában, növényvédőszer, gazdálkodásból, , ,
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1760 db bejegyzés
Összes: 10839 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 51
  • e Hét: 51
  • e Hónap: 28706
  • e Év: 850625
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.