Regisztráció  Belépés
evavicus.blog.xfree.hu
,,Jőjj pihenni, szabad perceidben, gépek, számok fáradt embere! A barátság meghitt otthonába hív a költő, - beszélgess vele." /Veress Ferenc/ Szuhanicsné Bencsik Éva
2001.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Jakab hava
  2018-07-01 23:43:52, vasárnap
 
   
  JÚLIUS

SZENT JAKAB HAVA

E hónap az érettséget hozza mindenkinek, nemcsak a gabona, a zöldség és a gyümölcs érik meg ilyenkor, hanem a felnőtt, házas ember is éretté válik ahhoz, hogy családot alapítva, elvetett mag módjára, önmaga kényelmét föláldozva gyermeknek adjon életet.
A legmelegebb hónapban járunk. A Nap érzi, hogy ereje egyre csökken majd, és utoljára még kitombolja magát. Tüze olyan erős, hogy mindent kiszárít, töve szakad a növényeknek. Ilyenkor a nap melegétől gyorsan édesednek a gyümölcsök. A természet pazarlóan bőkezű, terített asztallal vár bennünket.


Június 02. Sarlós Boldogasszony napja
A gyermekét váró Máriának Erzsébetnél, Keresztelő Szent János édesanyjánál való látogatását ünnepeljük e napon.
Sarlós Boldogasszony napja nagy ünnep volt a régi ember életében, mert ekkor kezdődött meg a búza aratása. Ahogy Mária is ,,nehézkes" (hiszen gyermekét hordozza méhében), a búzakalász is nehézkessé lesz, lehajtja fejét: megérett az aratásra. A búzaszem is Jézust hordozza, hiszen minden szemben megláthatjuk Jézus és Mária arcát. Az emberek kis kévét kötöttek búzából, ennek Jézuskéve volt a neve. Körülötte letérdeltek, s úgy köszönték meg a Jóistennek, hogy megadta a mindennapi kenyérnek valót ebben az évben is, sőt, még a szegényeknek és a madaraknak is jut belőle. Ezt a Jézuskévét tették a karácsonyi asztal alá annak ünnepén, hogy Jézusnak Jézussal ágyaznak. Új vetéskor kimorzsolták belőle a szemet, és a vetőmag közé keverték, hogy az elvetett búzán is Isten áldása legyen. Az Jézuskévét vidékenként más-más helyre tették a házban: volt, ahol a tisztaszoba sarkába, volt, ahol a konyhaajtó fölé akasztották vagy kivitték az útszéli keresztre.
Szinte minden vidéken készítettek aratókoszorút, melyet a templomban szenteltek meg és alakja, szerkezete hasonló volt a Szent Koronához, s minden templomnak éke volt, mivel Jézust jelölte.
Több falu mondai hagyományában szerepel, hogy a búzatábla fölött Boldogasszonyt látták templomot emeltek. Így lettek ezek Szent helyek, ahová Sarlós Boldogasszony napján összegyűlnek az emberek ünnepelni, lélekben megújulni. Így lett többek között búcsújáró hely Falloskút is.
Régi időkben ekkor volt a virágszentelés is. Ez a nap adta alkalmát a szegények gondozásának és az anyaság ünneplésének, mivel minden édesanyában van Boldogasszony tulajdonságából, az önfeláldozó, ajándékba adó szeretetből.
Sarlós Boldogasszony a szegények és a szükségben szenvedők gondviselője, a betegségben, fogságban gyötrődők pártfogója, a halottak oltalmazója. A várandós édesanyákra is ő vigyáz.


Virágszombat: Ebben az évben március 31.
A virágvasárnapot megelőző szombat. A gyerekek kimentek a közeli erdőbe vagy hegyre, és barkaágakat gyűjtöttek e napon. Holnap ezeket a barkaágakat szenteli meg a pap a templomban. A fiúk fekete cukorsüvegből készített zsákot tettek a fejükre fölbokrétázva, fölpántlikázva, oldalukra pedig fakardot kötöttek. A kislányok fehér koszorúsan jelentek meg az iskolában, s innen a mesterrel az élen, párosával, dalolva mentek ágat vágni a határba. Virágvasárnapi énekkel vitték haza vállukon a barkaágakat. A templomot háromszor megkerülték, majd az ágakat odaállították az oltár köré, a falakhoz. A hívek másnap ebből vettek maguknak.


Július 13. Antiochiai Margit:
Antiochiai Szent Margit a IV. században élt, legendájában keresztény hite miatt pogány apja eltaszította magától. Tömlöcbe vetették. Margit kérte az Istent, mutassa meg neki a sárkányt, aki ember képében meg is jelent neki. Ő üstökön ragadta, majd a lába elé kényszerítette. Ezért a moldvai csángók a sátán (sárkány) művelte jégverés (,,nagyidő") ellen Margitot hívják segítségül.
Szent Margit a szőlőt és a határt védelmezi a viharban tomboló sárkánytól.


Július 15. Apostolok oszlása:
Amikor Jézus elküldte tanítványait, hogy tanítsák a népeket, s kereszteljék meg őket, a tanítványok szétoszlottak, s útnak indultak sokfelé. Ezt ünnepeljük e napon.
A középkori magyar egyház e napon áldotta meg az új kenyeret.


Július 16. Kármelhegyi Boldogasszony:
Kármelhegyi Boldogasszony a karmelita szerzetesrend nagy ünnepe.
A hagyomány szerint a XIII. században Stock Simonnak angyalok és szentek kíséretében jelent meg Szűz Mária és ,,skapulárét", vállruhát nyújtott át neki, e szavakkal: ,,Aki ebben hal meg, nem jut a pokol tüzére."


Július 17. Elek, András és Benedek:
Szent Elek a IV. században élt. Elhagyta családját. Imádsággal és vezekléssel töltötte életét.
András és Benedek, mester és tanítvány. Nem magyarok, de régi hazánk földjén éltek, szent életükkel hazánkat szentelték meg. András lengyel remete volt, aki első szent királyunk, István király hírére hazánkba jött, és a Vág-folyó partján, Trencsén közelében egy barlangban remeteként élt. Elhagyatottan halt meg. Barlangját tanítványa, Benedek örökölte.
Benedek a kapott gazdag alamizsnákat mindig a szegények közt osztotta szét. Ő a szegények és ügyefogyottak védelmezője. Kóbor rablók ölték meg, és a Vág-folyóba vetették.


Július 22. Mária Magdolna:
Bűnbánó Magdolna ünnepe. Mária Magdolna Jézus kortársa volt. Mielőtt megismerte Őt, bűnös életet élt. Miután találkozott Jézussal, jó útra tért. Jézus kedves tanítványa lett, mindenhova követte Őt. Jézus föltámadásakor Mária Magdolna volt az első, aki a sírhoz ment, és azt üresen találta. Később a pusztába vonult, ahol böjtöt tartva imádkozott a Jóistenhez, s angyalokkal beszélgetett. A legenda szerint halálának ráján hétszer fényesebb volt a Napnál és az égben a szent angyalok közé került.


Július 25. Jakab, Kristóf:
Szent Jakab Jézus tizenkét tanítványának egyike. Az apostolok közül ő szenvedett először vértanúhalált. Zománcképét megtaláljuk a Szent Koronán.
Hispániában térítette keresztény hitre az embereket, ezért ő a spanyolok nemzeti szentje.
Szent Jakab az utasemberek, a hajósok és a zarándokok védőszentje.
A székelyek szerint, ha a Nap fényesedik e napon, hideget jelez.
A tápéiak szerint, ha napján észak felől fúj a szél, akkor a tél hideg lesz, ha délről, enyhe, lucskos.

Szent Kristóf a Tizennégy Segítő Szent egyike. A hagyomány szerint nagy termetű, hatalmas erejű óriás volt. Szent Kristóf legendájából megtanulhatjuk, hogy a Jóistentől kapott testi erőnket nem mások bántására vagy rombolásra, hanem a jóra, ások szolgálatára kell használnunk. Ő a kertészek, gyümölcskereskedők, a patikusok, a kincskeresők és a vándoremberek védőszentje.


Július 26. Anna:
Szent Anna Szűz Mária édesanyja. Férje Joachim. Sokáig nem született gyermekük, míg végül a Jóisten Anna időskorában adott nekik gyermeket. Ősi hitünk Boldogasszonyában a kereszténység felvételével két asszonyt is tisztelünk: Szent Annát, a Nagyasszonyt és Szűz Máriát, a Kisasszonyt.
Szent Anna a nagycsalád, a nemzettség oltalmazója, a gyermekáldás védőszentje, a gyermeket váró édesanyák segítője. Az édesanyák önfeláldozó szeretetének is Szent Anna a példája. Ő a szővőmunkások, csipkeverők, söprűkötők, szabók, asztalosok, kádárok, bányászok védelmezője, és Ő segíti a haldoklókat is.
Szent Anna tiszteletére sok településünkön építettek kápolnát, templomot, ahol neve napján búcsút tartanak.
Szent Anna napja kedd. A kedd régen a kezdet napjának számított: minden lényeges tevékenységbe kedden kezdett bele a régi ember. Keddenként Anna segítségét kérve imádkoztak.
Annához imádkoznak azok a házaspárok, akiknek nincs gyermekük, de szeretnének.

Íme, egy gyönyörű, régi imádságunk:
,,Ég szülte Földet,
Föld szülte fát,
Fa szülte ágát,
Ága szülte bimbaját,
Bimbaja szülte virágját,
Virágja szülte Szent Annát,
Szent Anna szülte Máriát,
Mária szülte Krisztus Urunkat,
A világ Megváltóját. Ámen." (Bucsuszentlászló, Erdélyi Zsuzsanna gyűjtése)


Július 31. Ignác:
Loyolai Szent Ignác a XVI. században élt. Katonaként szolgált, megsebesülve látomása volt. Ezt követően megalapította a Jézus Társaságot. Rendje, a jezsuita rend, ma is működik és iskolákat tart fenn.
Ő oltalmazza a katonaságot, és régen a váraknál állítottak neki szobrot.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: bucsuszentlászló, virágvasárnapot, tulajdonságából, boldogasszonyt, fölpántlikázva, településünkön, virágvasárnapi, virágszentelés, megtanulhatjuk, föltámadásakor, kényszerítette, elhagyatottan, vándoremberek, kereszténység, boldogasszony, fölbokrétázva, vértanúhalált, szővőmunkások, cukorsüvegből, szétoszlottak, tanítványának, megalapította, szerzetesrend, hagyományában, ügyefogyottak, odaállították, tevékenységbe, aratókoszorút, kincskeresők, felvételével, virágszombat, szolgálatára, eltaszította, legendájában, édesanyjánál, alamizsnákat, érettséget hozza, gyümölcs érik, legmelegebb hónapban, természet pazarlóan, gyermekét váró, régi ember, búza aratása, mindennapi kenyérnek, karácsonyi asztal, vetőmag közé, elvetett búzán, tisztaszoba sarkába, konyhaajtó fölé, útszéli keresztre, templomban szenteltek, búzatábla fölött, Szent Jakab, SZENT JAKAB HAVA, Sarlós Boldogasszony, Máriának Erzsébetnél, Keresztelő Szent János, Ahogy Mária, Jézusnak Jézussal, Szent Koronához, Antiochiai Margit, Antiochiai Szent Margit, Szent Margit, Amikor Jézus, Kármelhegyi Boldogasszony, Stock Simonnak, Szűz Mária, Szent Elek, Mária Magdolna, Bűnbánó Magdolna, Mária Magdolna Jézus, Szent Jakab Jézus, Szent Koronán, Szent Kristóf, Tizennégy Segítő Szent, Szent Anna Szűz Mária, Férje Joachim, Jóisten Anna, Szent Annát, Szűz Máriát, Szent Anna, Keddenként Anna, Krisztus Urunkat, Erdélyi Zsuzsanna, Loyolai Szent Ignác, Jézus Társaságot,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
09.25. 10:42 Vádat emeltek egy amerikai turistákra késsel támadó férfi ellen
09.25. 10:42 Budapest Ritmo - Villamoson ad koncertet a Dalinda a capella együttes
09.25. 10:19 Foglalkoztatási szolgálat: augusztusban 6,7 százalékkal csökkent az álláske...
09.25. 10:18 Cselgáncs-vb - Salánki Evelin kiesett a nyolcaddöntőben
09.25. 10:02 Halálra verte apját egy hódmezővásárhelyi férfi
09.25. 09:52 Lángoló erdők miatt evakuáltak több száz ember Toszkánában
09.25. 09:52 Századvég: a Kína-USA vámháború szinte az egész világgazdaságra kihat
09.25. 09:42 Kortárs művészeti találkozót rendeznek Ópusztaszeren
09.25. 09:22 Cselgáncs-vb - Salánki Evelin nyolcaddöntős
09.25. 09:22 Vádat emeltek egy bankot megkárosító férfi ellen
Tudjátok ?
Mi a megfejtés nr. 74 ?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Szabó Miklós polgármester 2006...  Két hullámban jön az évszakvál...  Kutya a levelek között  Krisztus követése  Szép estét  Jó éjt!Szép álmokat!  Kompozíció  Rohanás  Szeresd az Urat, a te Istenede...  Váltaozkós  A gyerek diplomája  Hallo  Elbüvölő szépség  Gyermekem, csak a szivedre vig...  A világot alkotó energiának  Krisztus követése  Ki az úr a háznál......  Kalapban  Két hullámban jön az évszakvál...  Változnak az évszakok  Klasszikus grízgaluska leves  Kellemes őszi délutánt!  Anyai figyelmeztetés.....  Szabados István - Ébren álmod...  Szuper hétvégét  ***Csodálatos kép***  Csokor  Komolyzene  Vágyakozva  Szép estét kívánok!  Klasszikus grízgaluska leves  Amatőr-csillagászat  A szívem nagy, de viharvert a ...  Szabó Miklós polgármester 2006...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Agyonütött idő  Szép napot  Szèp napot kívánok  Ösz  Vers  ***Csodálatos kép***  A megbocsájtás  Szép estét  A Föld (GAIA) nem csupán egy b...  Égő könnycsepp mondd meg neki....  Kutya a levelek között  Kalapban  Őszi kép  Fizu emelés  Őszi tópart  Szèp napot kívánok  Vers  Szép napot!  Agyonütött idő  Csodálatos estét  Vers  Facebookon kaptam  Hallo  Gondolat........  Ha annyit járnál  Balázs Béla: Őszi varázs  Átmeneti állapot  Női elegancia  Facebookon kaptam  Az igazi nőnek ...  Szélben lévő  Mírjam barátnőmtől a facebooko...  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Sejtelmes szépség  Szép nap  Facebookon kaptam  Villámok játékában  Facebookon kaptam  Jó reggelt!!!  Ősz-ídézetes  Szabados István: Anyám emlékér...  A gyerek diplomája  Reményik Sándor: Öröktűz  Kutya a levelek között  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Harmonia.......  fésülködés  fésülködés  Ösz  Égő könnycsepp mondd meg neki....  Váltaozkós  Jó reggelt kedves Barátaim  Mennyei matematika  Az álmot és nyugalmat hozó álo...  Vágyakozva  Jó reggelt , szép napot  Szabados István - Ősz van sár...  Jézussal  Szép estét  Kellemes hétvégét  Vers  A legfinomabb nutellás tiramis...  Gerberás csokor  Egy jó barát  Köszöntelek! 
Bejegyzés Címkék
érettséget hozza, gyümölcs érik, legmelegebb hónapban, természet pazarlóan, gyermekét váró, régi ember, búza aratása, mindennapi kenyérnek, karácsonyi asztal, vetőmag közé, elvetett búzán, tisztaszoba sarkába, konyhaajtó fölé, útszéli keresztre, templomban szenteltek, búzatábla fölött, emberek ünnepelni, szegények gondozásának, anyaság ünneplésének, szükségben szenvedők, halottak oltalmazója, várandós édesanyákra, évben március, virágvasárnapot megelőző, gyerekek kimentek, közeli erdőbe, barkaágakat szenteli, fiúk fekete, fejükre fölbokrétázva, kislányok fehér, templomot háromszor, ágakat odaállították, oltár köré, hívek másnap, moldvai csángók, határt védelmezi, viharban tomboló, tanítványok szétoszlottak, középkori magyar, karmelita szerzetesrend, hagyomány szerint, pokol tüzére, barlangban remeteként, kapott gazdag, szegények közt, sírhoz ment, pusztába vonult, legenda szerint, szent angyalok, apostolok közül, spanyolok nemzeti, zarándokok védőszentje, székelyek szerint, tápéiak szerint, vándoremberek védőszentje, kereszténység felvételével, nemzettség oltalmazója, gyermekáldás védőszentje, gyermeket váró, édesanyák önfeláldozó, kedd régen, kezdet napjának, világ Megváltóját, jezsuita rend, váraknál állítottak, bucsuszentlászló, virágvasárnapot, tulajdonságából, boldogasszonyt, fölpántlikázva, településünkön, virágvasárnapi, virágszentelés, megtanulhatjuk, föltámadásakor, kényszerítette, elhagyatottan, vándoremberek, kereszténység, boldogasszony, fölbokrétázva, vértanúhalált, szővőmunkások, cukorsüvegből, szétoszlottak, tanítványának, megalapította, szerzetesrend, hagyományában, ügyefogyottak, odaállították, tevékenységbe, aratókoszorút, kincskeresők, felvételével, , ,
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 58 db bejegyzés
e év: 1759 db bejegyzés
Összes: 10838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 12177
  • e Hét: 19630
  • e Hónap: 53897
  • e Év: 751414
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.