2017-01-13 07:58:13, péntek
|
|
|
Krokettként kisütve
Hozzávalók: 1 közepes karfiol rózsáira szedve, 1 tojás, 1 vöröshagyma apróra vágva, 1 kaliforniai paprika felkockázva, 2-3 ek. zsemlemorzsa, petrezselyem, só, bors ízlés szerint, kevés olaj
A karfiolt főzzük elő sós vízben körülbelül 5 percig, csepegtessük le, majd törjük össze villával vagy turmixgépben. Egy tálban keverjük össze a felvert tojással, a hagymával, a paprikával és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható masszát kapjunk, fűszerezzük, sózzuk ízlés szerint.
Egy-egy evőkanálnyi adagot formázzunk meg, tegyünk olajozott tepsibe vagy sütőlapra, majd előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten körülbelül 20 perc alatt süssük készre a kroketteket (félidőben fordítsuk meg a karfiolrudacskákat). Kínáljuk paradicsomszósszal vagy majonézes mártással.
Édes-savanyú mártásban
Hozzávalók: 1 közepes karfiol rózsáira szedve, 1 kaliforniai paprika kockára vágva, 6 ek. kukoricakeményítő, 6 ek. liszt, olaj a sütéshez, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mk. darált gyömbér, 1 ek. reszelt narancshéj, 2 dl húsleves, 1 dl narancslé, 2 tk. szójaszósz, 2 ek. cukor, csili, őrölt fekete bors, só ízlés szerint, 1 tk. szezámmag, 1 ek. zöldhagyma karikára vágva
Négy evőkanálnyi keményítőt keverjünk el a liszttel, csipetnyi sóval és annyi vízzel, hogy sűrű tésztát kapjunk, mártsuk meg benne a karfiolrózsákat és süssük ki bő, forró olajban, majd szedjük papírtörlőre, és tartsuk melegen. A mártáshoz a paprikát felhevített olajon pirítsuk meg, szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre. A maradék olajon süssük át a gyömbért és a fokhagymát, majd kevergessük át a narancshéjjal is. Ezután öntsük fel a húslevessel és a narancslével, ízesítsük a szójaszósszal és a fűszerekkel, forraljuk fel, majd főzzük sűrűre a maradék keményítővel, ha kell, sózzuk. Tálalás előtt a karfiolt és a pirított paprikát forgassuk bele a mártásba, szórjuk meg pirított szezámmaggal és zöldhagymakarikákkal.
Pizzalapnak formázva
Hozzávalók: 1 fej karfiol, 1 tojás, 6 ek. reszelt mozzarella, 6 ek. csíkokra vágott cheddar sajt, 2 ek. reszelt parmezán jellegű sajt, 1 tk. só, 1 zúzott fokhagyma, 1 ek. bazsalikom, 1,5 dl paradicsomszósz, 8 pepperóni darabolva, 10 dkg szeletelt gomba, 1 szál póréhagyma karikára vágva, 1-2 ek. olaj
A rózsáira szedett karfiolt tegyük kevés vízzel letakart tálban a mikrohullámú sütőbe pár percre, amíg kicsit megpuhul. Ezután turmixoljuk apróra, keverjük el a tojással, fokhagymával, bazsalikommal, sózzuk, majd simítsuk vékonyan egy sütőlapra vagy kerek pizzaformába. (A tojás el is hagyható, de akkor az aprított karfiolból ki kell nyomkodnunk a felesleges folyadékot, például egy konyharuhába fogva.) Kevés olajjal megspriccelve vagy átkenve, közepes hőfokon süssük aranysárgára, majd vegyük ki a sütőből, osszuk el rajta a paradicsomszószt, a feltétnek valókat, szórjuk meg a sajtokkal és süssük készre.
|
|
|
0 komment
, kategória: egészség |
|
Címkék: paradicsomszószt, zsemlemorzsával, karfiolrózsákat, paradicsomszósz, hőmérsékleten, megspriccelve, előmelegített, szójaszósszal, narancshéjjal, bazsalikommal, mikrohullámú, szezámmaggal, csepegtessük, fokhagymával, pizzaformába, papírtörlőre, konyharuhába, zsemlemorzsa, turmixgépben, narancslével, petrezselyem, aranysárgára, keményítővel, kevergessük, turmixoljuk, serpenyőből, fűszerekkel, húslevessel, evőkanálnyi, pizzalapnak, kroketteket, felhevített, kaliforniai, krokettként, fűszerezzük, nyomkodnunk, karfiolt főzzük, tálban keverjük, felvert tojással, paprikát felhevített, maradék olajon, maradék keményítővel, pirított paprikát, rózsáira szedett, mikrohullámú sütőbe, sütőlapra vagy, aprított karfiolból, felesleges folyadékot, konyharuhába fogva, feltétnek valókat,
|
|