Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
zöldborsó
  2018-03-25 20:15:39, vasárnap
 
 


A zöldborsó az egyik legkiválóbb tápláló hüvelyes zöldség, amely antioxidáns, C-, K és B komplex vitamint, ezen kívül még ásványi anyagokat, mint cink, vas, kalcium és mangánt is tartalmaz. Kiváló fehérjeforrás, rostban gazdag. Az esszenciális zsírsavak (omega3) miatt ideális élelmiszer az agy és szív- és érrendszeri betegségekre és a koleszterin csökkentésére a szervezetben. Fogyókúra alatt is fogyasztható.


A zöldborsó a hüvelyesek családjába tartozik. Pillangósvirágú, és kis tápanyagigényű növény. A gyökerén gümők találhatók, melyekben nitrogént megkötő baktériumok telepednek meg, így egyidejűleg zöldtrágyát is szolgáltatnak.

Nem csupán tápanyagot von ki a földből, hanem a saját maguk által előállított tápanyagból nitrogént juttat vissza. Fontos szerepük van a vetésforgóban - a harmadik szakaszban - ugyanis felhasználhatjuk a talaj regenerálódására.

Vetéskor a sorok távolsága 12-24 cm, az alacsony növésű fajtákat sűrűbben a magasakat ritkábban vetjük. A vetés mélysége általában 6-8 cm. Vetés után ügyeljünk arra, hogy a talaj felszínén ne maradjanak el vetetlen magok, mert odavonzzák a madarakat, és azok a földből is kiszedik a

szemeket, így komoly kárt okozhatnak.

Borsó vetése részletesen:

6-8 cm mély barázdát húzunk kapával. Ha a talaj száraz - aszályos a tavasz - akkor beöntözzük a sorokat, hagyjuk, hogy a víz leszivárogjon. Ebbe a nedves ültetőágyba szórjuk a magokat egymástól kb. 3 cm távolságra. Vetés után takarjuk be a földdel, majd gereblyével tömörítsük, hogy a mag a nedves talajjal mindenhol érintkezzen. A következő sor ne legyen kisebb, mint a borsó magassága. Így, ha nagyobb sortávolságot hagyunk, könnyebb dolgunk lesz a kapálással, feltöltéssel.

Borsófajták:
Velőborsó:
Magas cukortartalmuk és kiváló ízük miatt szívesen választott fajta. Valamivel több meleget kíván mint a kifejtő fajták, és később is érnek. Hátrányuk, hogy a cukor könnyen átalakul keményítővé, ezért szedésükkel nem szabad várni.

(pl. Kelvedon csodája, Jubileum, Zsuzsi, Rondo,) vetésével várjunk április közepéig, mivel melegigényesebb, és érzékeny a hidegre. Csírázáskor az alacsony hőmérsékletet megsínyli. A szemek nagyok, sima felületűek, az érett borsószem lisztes. A száraz magja szögletes. Lassabban vénül. Édes, nyersen fogyasztva a zsenge velőborsó nagyon édes és puha.

Másodvetésnek is alkalmas, de ne feledjük, jóval kisebb hozama lesz, mint a tavaszi vetésnek.

Kifejtőborsó:
(Rajnai törpe, Debreceni világoszöld és Debreceni sötétzöld fajták) bírja a fagyos tavaszi időjárást, februárban, márciusban már vethető. A száraz magja gömbölyű.

Cukorborsó:
Ez az a borsóféle, melyet hüvelyestől is főzhetünk, vagyis nem kell pucolni. A főzésre való előkészítése a két végének levágásából áll, és hüvelyestől lehet felhasználni.

A velőt és a cukorborsót szokták keverni, mivel a velőborsó zsengén nagyon finom, édes. A cukorborsó hüvelyestől kerül felhasználásra, mikor a szemek még nem fejlődtek ki benne.

Étkezési szárazborsó:
azok a kifejtőborsók alkalmasak, melyek könnyen hántolhatók.

A borsó termesztése
Napos helyet válasszunk, így kevésbé lesz hajlamos a megbetegedésre. (A rózsa metszésekor a levágott tüskés ágakat én a borsósorokra szoktam fektetni, így a bejáró kóbor macskák akármilyen késztetést is éreznek, hogy a felmelegedett puha földbe kaparjanak, az ágak megakadályozzák őket. Kárt tudnak még okozni a madarak is, amint a kikelő borsót kicsipegetik. Hálóval, fátyolfóliával takarjuk az ágyást, amíg a növények meg nem erősödnek.)

A borsó a talajban nem válogat, leginkább a mélyrétegű, meszes, jó táperőben levő vályogtalajokat kedveli. Hidegtűrő, már 3−4 oC−on is csírázik. A kikelt növények a mínusz 4−5 oC fagyokat is elviselik. A lombjuk akár le is fagyhat, később újra kihajtanak és tovább fejlődnek. A nagy meleget azonban - különösen ha szárazsággal is párosul - nem bírják.

Ápolása elsősorban gyomtalanításból áll. Az ápolási munka egy-két kapálásból áll, viszont virágzáskor és hüvelyképzéskor a locsolást meghálálja. A kikelt vetés talaját mielőbb kapáljuk meg, tartós szárazság esetén öntözni kell. A hüvelyek szedését akkor kezdjük, amikor a borsószemek már elérték a rájuk jellemző nagyságot, de még zsengék, kellemes zamatúak. A magasabb növésű fajtákat ajánlott támasz mellett termeszteni.

Érdemes - ha nem csávázott a vetőmag - éjszakára beáztatni, hogy a szemek megduzzadjanak. Vetés előtt a magokat nézzük át - főleg a saját szedésből származókat, távolítsuk el a sérült szemeket. Csírázás felgyorsítása áztatással: ültetés előtt 2 nappal áztassuk be a szemeket 15-20 órára, majd öntsük le a vizet, és fedjük le egy nedves ruhával. Ültetéskor ezeket a szépen megduzzadt szemek vethetjük el.

Ha alacsony borsót vetünk, akkor nem szükséges karózni, míg a magasra növő fajtákat feltétlen karózzuk. Futtathatjuk akár az alacsonyabb, akár a magasra növőt a kerítésre is, vagy uborkahálóra, így a szár nem dől el, és nem rothad meg a termés. Onnantól kezdve, hogy a borsó érni kezd, folyamatosan szedhetjük. Az időpontok fajtánként eltérőek.Termeszthetjük hálóra futtatva is. Két sor közé műanyaghálót feszítünk ki, amin a borsó felfuthat, így a csapadékos időjárásban sem károsodik.

Vetés áprilisig
Április végével lezárul a borsó vetésének idénye, és ez a berögződés nem alaptalan. Akkorra a talaj a téli csapadékból származó nedvességének a javát már elvesztette, és ez gyakran hiányos keléshez vezethet. Ezért a borsót célszerű öntözhető területre vetni, s kelesztő öntözéssel ellátni, kivéve, ha megfelelő mennyiségben esett csapadék. Április vége ezért is küszöb-időpont a borsótermesztésben, mert attól kezdve általában erősödik a nappali felmelegedés, a nappalok is jóval hosszabbak, így a borsó nem képes a fajtára jellemző zöldtömeget nevelni. Ebből kifolyólag rövid ízközökkel rendelkező alacsony állományt kapunk, amelynek a termésátlaga jóval kisebb, a szemek érése gyorsabb, és gyakran a szemméret is elmarad a fajtára jellemzőtől.

Borsó tél alá vetése:
Október második felétől novemberig vethetjük, azaz a vetést úgy időzítsük, hogy a magok tavaszig már ne keljenek ki. Természetesen, ha szép, hosszú az ősz, akkor ezzel várni kell, mert a tél alá vetésünk idő előtt kikelhet.


Betakarításuk:
Betakarítás után ne tépjük ki a gyökerével együtt. (Én metszőollóval elvágom a szárát, és mivel sorba vetek, a borsószalmát szépen fel tudom tekerni, mint egy szőnyeget. Ha egy sorral végeztem, a z ollóval itt-ott belevágok, hogy a férjem a fűnyíróval mikor ledarálja, ne tekeredjen fel a szára a vágókésre. Kiváló talajakaró)

A borsó betegségei:
Borsófonálféreg: A növekedés leáll, a növény elsárgul, kidől. A beteg növényt el kell távolítani, és ha lehetséges, elégetni. A termőterületet változtassuk meg (vetésforgó)

Borsó fuzáriumos betegsége: Talajban élő gombák, melyek a növény gyökér és szártő rothadását, hervadását okozzák. A beteg növényt gyökérzettel együtt ássuk ki és égessük el. A vetőmagot csávázzuk. A fertőzött talajon 5 évig ne termesszünk borsót. Válasszunk rezisztens új fajtákat.

Borsó levél-, szár- és hüvelyfoltossága: Gombabetegség. Sötétbarna foltok jelennek meg a hüvelyen, lombon a száron és a magon. Csávázott vetőmag használatával, vetésforgóval és rezisztens fajtákkal védekezhetünk.

Borsólisztharmat: Gombás betegség. Fehéres bevonatáról ismerhető fel. A beteg töveket húzzuk ki és égessük el.





Borsómoly, akácmoly:
Virágzáskor permetezzük a borsót fokhagymalével, hogy megakadályozzuk a két molyfélének a károkozást. A borsómoly egy nemzedékes, életciklusa a borsó virágzáshoz kötődik, rajzása ekkor kezdődik. Kártétele ismerős mindenki számára.

Egyik védekezési mód, a korai vetés, mire a borsó- vagy akácmoly kikelt, a borsó már levirágzott, másik a fokhagymás permetezés.

Borsó tipp: Megduplázhatjuk a borsó mennyiséget, ha kelés után, mikor a növénykék elérik az 5-10 cm magasságot, a tetejüket visszacsípjük, így elágazódik, és nem egy szárat fog nevelni, hanem kettőt. Két száron több virág, több termés lesz. (valószínű, hogy azért nem terjedt el, mert kézi munkával végezve igen hosszan tartó feladat)





forrás: gazigazito.hu
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
Címkék: borsólisztharmat, gyomtalanításból, hüvelyfoltossága, regenerálódására, felhasználhatjuk, megakadályozzuk, megduplázhatjuk, borsófonálféreg, hüvelyképzéskor, megakadályozzák, vályogtalajokat, pillangósvirágú, melegigényesebb, termeszthetjük, termőterületet, fokhagymalével, felhasználásra, megbetegedésre, cukortartalmuk, fátyolfóliával, tápanyagigényű, megduzzadjanak, védekezhetünk, másodvetésnek, természetesen, metszőollóval, betakarításuk, fehérjeforrás, csökkentésére, szolgáltatnak, hőmérsékletet, felgyorsítása, sortávolságot, visszacsípjük, felmelegedett, gombabetegség, egyik legkiválóbb, esszenciális zsírsavak, hüvelyesek családjába, gyökerén gümők, saját maguk, harmadik szakaszban, talaj regenerálódására, sorok távolsága, alacsony növésű, magasakat ritkábban, vetés mélysége, talaj felszínén, talaj száraz, nedves ültetőágyba, magokat egymástól, nedves talajjal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Png lepke  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png ház  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Paul David Tripp Április 20  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hiányzik  Alázat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Alázat  Hiányzik  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Png csokor  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A kételkedés kezelése  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Paul David Tripp Április 21  Mi lenne ha  Facebookon kaptam Annuska bar...  Minden harmadik...  Akarat  Ami embereknek lehetetlen, az...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  képre írva  Lóhere  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Jó éjszakát  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  A sors  Erdőn  Hogy lehet megtartani  Leonardo da Vinci gondolata  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Jó éjszakát  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nevem  Png virág  Hazára minden embernek szükség...  Png virág  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Örülök, hogy látlak!  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Egy maradéktalanul uralt világ  Jó éjszakát  Kerüld el az evangélium örömén...  Próbálj meg ...  Png cica  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság 
Bejegyzés Címkék
egyik legkiválóbb, esszenciális zsírsavak, hüvelyesek családjába, gyökerén gümők, saját maguk, harmadik szakaszban, talaj regenerálódására, sorok távolsága, alacsony növésű, magasakat ritkábban, vetés mélysége, talaj felszínén, talaj száraz, nedves ültetőágyba, magokat egymástól, nedves talajjal, borsó magassága, kifejtő fajták, cukor könnyen, alacsony hőmérsékletet, szemek nagyok, érett borsószem, száraz magja, zsenge velőborsó, tavaszi vetésnek, fagyos tavaszi, főzésre való, cukorborsót szokták, velőborsó zsengén, cukorborsó hüvelyestől, kifejtőborsók alkalmasak, borsó termesztése, rózsa metszésekor, levágott tüskés, borsósorokra szoktam, bejáró kóbor, felmelegedett puha, ágak megakadályozzák, kikelő borsót, kikelt növények, mínusz 4&#8722, lombjuk akár, nagy meleget, ápolási munka, locsolást meghálálja, kikelt vetés, hüvelyek szedését, rájuk jellemző, magasabb növésű, szemek megduzzadjanak, magokat nézzük, saját szedésből, sérült szemeket, szemeket 15-20, nedves ruhával, szépen megduzzadt, magasra növő, magasra növőt, borsó érni, időpontok fajtánként, borsó felfuthat, csapadékos időjárásban, borsó vetésének, téli csapadékból, borsót célszerű, nappali felmelegedés, fajtára jellemző, termésátlaga jóval, szemek érése, fajtára jellemzőtől, magok tavaszig, gyökerével együtt, borsószalmát szépen, sorral végeztem, fűnyíróval mikor, borsó betegségei, növekedés leáll, növény elsárgul, beteg növényt, termőterületet változtassuk, növény gyökér, vetőmagot csávázzuk, fertőzött talajon, beteg töveket, borsót fokhagymalével, borsó virágzáshoz, korai vetés, borsó- vagy, fokhagymás permetezés, borsó mennyiséget, növénykék elérik, tetejüket visszacsípjük, borsólisztharmat, gyomtalanításból, hüvelyfoltossága, regenerálódására, felhasználhatjuk, megakadályozzuk, megduplázhatjuk, borsófonálféreg, hüvelyképzéskor, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 539
  • e Hét: 2438
  • e Hónap: 6842
  • e Év: 38571
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.