Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
virágvasárnap
  2018-03-25 21:25:39, vasárnap
 
 



Virágvasárnap különös ünnep. Egyszerre van jelen a szertartásban az öröm és a halál, a dicsőség és a szenvedés, a nép lelkendezése és a gyűlölettől eltorzult arcok kiáltozása. Ugyanazok az emberek, akik az első evangéliumi szakaszban még hozsannát kiáltanak, a másodikban, a passióban már Krisztus kereszthalálát követelik.

Ennek a hatalmas és drámai, színektől, képektől és érzelmektől fűtött történés-sornak a középpontjában pedig ott áll Jézus, a csöndes, a hallgatag, és mégis hallatlanul erőteljes, egyetlen szavával végpusztulást idéző, templomot tisztító vagy éppenséggel tanító, megbocsátásért imádkozó Megváltó. Ő maga is kétféleképpen áll előttünk: mint a király és mint a szolga.

Király, hisz az Aranykapun vonul be a Szent Városba, egyéves szamárcsikó hátán, amelyen még senki sem ült. Király, hisz a nép szavai, lelkendezése akként hirdetik meg. ,,Pueri Hebraeorum" - énekeljük emlékezve a fiatalokra, gyermekekre, akik Virágvasárnapon a királyi udvartartás apródjaivá, heroldjaivá lesznek. Királyként érkezik Krisztus, hisz beteljesíti a próféciákat, és első útja, a bevonulás maga nem máshová visz, mint a Templomba. Ugyanazt teszi most Krisztus, mint tették a babiloni fogságból hazatérők vagy a Makkabeusok - megnyílnak előtte a város kapui, a nép hódol neki, ő pedig megtisztítja a Szentélyt, mondhatni szakrálisan birtokba veszi királyságát ő, az Isten Fia.

Ugyanakkor szolga is, s ezt már a bevonulás közben is érezzük. A méltatlankodók, a túlbuzgók, a rosszmájúak fékeznék az ünneplést, elhallgattatnák az éneklőket. Már ekkor érződik az emberi ellenszenv és gonoszság ereje, amely a legszebb pillanatot is tönkre teszi. De Jézus mindettől nem retten meg. Szolga ő, hát nem zavarja meg, ha az emberek sajnálják tőle a hódolatot. Tudja nagyon jól, hogy az ő szolgaságának valódi értelme abban áll, hogy engedelmes Fia az Atyának. Épp ezért ha az emberi dicsőítés el is hallgat, a kozmosz fogja a dicséretet zengeni neki. A kövek, az élettelen világ egész létével magasztalja őt.

Ebben a pillanatban már rávetül a passió árnya a virágvasárnapi bevonulásra. Már ekkor ott állnak az út szélén az emberek, akik elveszejteni akarják a Messiást. Már ekkor felüti fejét az emberek között a széthúzás, a véleménykülönbség. Mindez egyenesen vezet a nagypénteki tragédiáig, amikor egy gyilkos élete fontosabb lesz a nép számára, mint az élet adójáé.

Krisztus mindezzel tisztában van. Miután élete legutolsó szakaszát Jeruzsálemtől távol töltötte, hisz nem jött még el az ő órája, most megérkezik a városba, a lehető legnagyobb nyilvánosság közepette. Nem bujkál. Sőt mi több, a templomba való dicsőséges bevonulással, s a templommegtisztításban tetőző menettel mindennél világosabban, egyértelműbben mondja ki: Jeruzsálem, megérkezett a királyod. Innentől kezdve nincs kitérés, nincs fondorkodás. Olyan felkiáltójel ez, amelyre felelni kell. Ha a főpapok nem lépnek semmit, akkor azzal a nép előtt mintegy elismerik Krisztus királyi fenségét. Épp ezért mindabban, amiről a jeruzsálemi bevonulás szól, döbbenetes tudatosságot kell meglátnunk. Nincs ebben véletlen. Ez nem egy hirtelen, spontán népünnepély. Jézus az imádságban, az Atyával a Szentlélekben beteljesülő közösségében elérkezett a pontra, amikor ki mondja: itt az óra. Húsvét van, a város tele a legmesszebbről érkezett zarándokokkal. Amit tesz, amilyen útra elindul, nem csak Júdeában, de az egész zsidó világban visszhangra kell, hogy találjon. Ezen a ponton Krisztus nem vár többé. Nem vitatkozik többé. Nem folytat polémiát többé. Mindennek vége. Most királyként és szolgaként kimondja önmagát a Szent Városban. Ez Virágvasárnap.

A Nagyhét a várakozás ideje. Mi lesz a válasz? Hogyan reagál minderre a Város? A főpapok és a nép miként mondja ki a saját szavát Jézus hatalmas felkiáltójele után? Nagypéntek az emberek válasza lesz. Húsvétvasárnap Istené. Mi pedig, két évezreddel későbbi hívek, krisztuskövetők, ebbe a titkos valóságba igyekszünk bekapcsolódni. Virágvasárnap értsük meg Krisztus üzenetét, halljuk meg szavát, s ezután a Nagyhét napjaiban igyekezzünk a hit, a ráhagyatkozás, a szeretet mind teljesebb válaszát megfogalmazni. Krisztus mellett, Krisztusért, Krisztussal, akiben meglátjuk királyunkat, aki szolgálni tanít bennünket. A bűnbánat, az önmegtagadás, a jócselekedet, az imádság, a Szentírás olvasása és az elmélkedés ennek legyen útja, hogy nagyböjti belső zarándoklásunk végén valóban elérjünk Húsvét örömére.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
Címkék: elhallgattatnák, krisztuskövetők, virágvasárnapon, méltatlankodók, kereszthalálát, középpontjában, legmesszebbről, húsvétvasárnap, virágvasárnapi, zarándoklásunk, egyértelműbben, megbocsátásért, szertartásban, jeruzsálemtől, szentlélekben, kétféleképpen, zarándokokkal, virágvasárnap, szolgaságának, ráhagyatkozás, bekapcsolódni, megfogalmazni, felkiáltójele, végpusztulást, megtisztítja, elveszejteni, lelkendezése, önmegtagadás, jócselekedet, bevonulással, közösségében, nyilvánosság, világosabban, tudatosságot, felkiáltójel, bevonulásra, gyűlölettől eltorzult, első evangéliumi, középpontjában pedig, királyi udvartartás, bevonulás maga, babiloni fogságból, város kapui, bevonulás közben, rosszmájúak fékeznék, emberi ellenszenv, legszebb pillanatot, emberek sajnálják, emberi dicsőítés, kozmosz fogja, dicséretet zengeni, élettelen világ, Szent Városba, Pueri Hebraeorum”, Isten Fia, Szent Városban, Húsvétvasárnap Istené,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Kertem  Alvó cicák  Somlyó Zoltán - Orgonával  Alvó cica  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Csend  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Kertem  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csend  A pitypang legendája  Alvó kislány  Paul David Tripp Április 14  Andrássy Réka - A bolond Böske  A sorsod  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Egy tavasz  ajándék, mellyel meglepem  képre írva  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Önmaga ellenére  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Töröld le  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Egy gondolat  képre írva  Baranyi Ferenc - N i n c s  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Nevelőszülőkhöz adták,  Isten hűségének mértéke  A sorsod  Facebookon kaptam  képre írva  A gyulladáscsökkentő és csonte...  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Különleges  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Önmaga ellenére  Szívek  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Krisztinától  Egyszerű  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Ott van  Walter Chrysler mondta  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szabó T. Anna - Pitypang  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Gebhardt Nóra versei II.  Zilahy Lajos gondolata 
Bejegyzés Címkék
gyűlölettől eltorzult, első evangéliumi, középpontjában pedig, királyi udvartartás, bevonulás maga, babiloni fogságból, város kapui, bevonulás közben, rosszmájúak fékeznék, emberi ellenszenv, legszebb pillanatot, emberek sajnálják, emberi dicsőítés, kozmosz fogja, dicséretet zengeni, élettelen világ, passió árnya, virágvasárnapi bevonulásra, emberek között, nagypénteki tragédiáig, gyilkos élete, élet adójáé, lehető legnagyobb, templomba való, jeruzsálemi bevonulás, város tele, legmesszebbről érkezett, egész zsidó, ponton Krisztus, várakozás ideje, saját szavát, emberek válasza, titkos valóságba, szeretet mind, elmélkedés ennek, elhallgattatnák, krisztuskövetők, virágvasárnapon, méltatlankodók, kereszthalálát, középpontjában, legmesszebbről, húsvétvasárnap, virágvasárnapi, zarándoklásunk, egyértelműbben, megbocsátásért, szertartásban, jeruzsálemtől, szentlélekben, kétféleképpen, zarándokokkal, virágvasárnap, szolgaságának, ráhagyatkozás, bekapcsolódni, megfogalmazni, felkiáltójele, végpusztulást, megtisztítja, elveszejteni, lelkendezése, önmegtagadás, jócselekedet, bevonulással, közösségében, nyilvánosság, világosabban, tudatosságot, felkiáltójel, bevonulásra, hallatlanul, beteljesülő, beteljesíti, heroldjaivá, makkabeusok, próféciákat, megérkezett, fondorkodás, udvartartás, jeruzsálemi, szakrálisan, királyságát, visszhangra, szamárcsikó, gyermekekre, népünnepély, nagypénteki, éppenséggel, igyekezzünk, magasztalja, krisztussal, pillanatban, evangéliumi, krisztusért, gyűlölettől, rosszmájúak, érzelmektől, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 823
  • e Hét: 2498
  • e Hónap: 3490
  • e Év: 35219
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.