|
2011-03-15 21:41:46, kedd
|
|
|
Glikémiás index
GI-INDEX
A Glikémiás index, rövidítve GI, egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. A GI-t eredetileg cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet. A magas glikémiás indexű ételek azonban gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor és inzulin szintet, amit a vércukorszint hamar leesése követ, éhségérzetet okozva.
A magas GI-értékű ételek fogyasztása magas vérnyomást, kóros koleszterinszintet és szívbetegségeket eredményez. Így érdemes odafigyelnünk arra, hogy mennyi szénhidrátot eszünk, és arra is, hogy mi a GI számuk. Azáltal, hogy alacsony GI ételeket eszünk, biztosítjuk az anyagcserénk egyenletes működését, és testsúlyunk optimális állandóságát. A GI diéta fogyókúránként is alkalmazható, és cukorbetegek számára is az ideális diéta. Azonban GI diéta elsősorban az egészséges életmódot követők kedvelt diétája és a szénhidrátszegény étkezés egyik feltétele.
A glikémiás index és a GI étrend
A Glikémiás Index a szénhidráttartalmú ételek fogyasztása utáni vércukorszint-emelkedést jelöli.
Magas GI-ételek pl. burgonya, rizs, kukorica, péksütemények. Ezek az ételek gyorsan felszívódnak, magas vércukorszintet eredményeznek és ilymódon növelik az inzulintermelést. Magas GI-étrend az arra hajlamos emberekben a hasnyálmirigy ß-sejtjének kimerüléséhez és így előbb vagy utóbb II tipusú (felnőttkori) cukorbetegséghez vezethet. A gyorsan felszívódó (magas GI indexű) szénhidrátok fogyasztása után kis idővel a vércukorszintünk jelentősen csökken, ilyenkor újra nagyon éhesek leszünk.
A GI-étrend nem fogyókúra, hanem egy új szemlélet szerinti egészséges étkezés, ami a vércukor- és inzulinszinteket szabályozza, s ezzel a szervezet anyagcseréjét optimalizálja. A GI-étrend egyik pillére az egészséges táplálkozáson alapuló diétáknak, illetve az optimális testsúly megtartásának.
Fontos, hogy a fogyás csak megfelelő szénhidrátbevitel esetén és a vércukor egyenletes szinten tartása mellett jöjjön létre. A zsírok hatékony égetéséhez napi minimális 400 kcal (100 g) szénhidrátra van szükség.
A 0-100 rangsorban a referenciaételek (fehér kenyér, glukóz) 100%-ot jelentenek. A vizsgált többi étel 0-100 között kap egy indexszámot. Ez a viszonyszám mutatja, hogy az adott étel a referenciaételhez (100) képest milyen mértékben emeli a vércukorszintet.
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: vércukorszintünk, inzulinszinteket, inzulintermelést, hasnyálmirigynek, szívbetegségeket, referenciaételek, cukorbetegséghez, vércukorszintet, fogyókúránként, szénhidrátokat, optimalizálja, anyagcseréjét, péksütemények, kimerüléséhez, vércukorszint, fejlesztették, táplálkozáson, megtartásának, eredményeznek, hasnyálmirigy, élelmiszerben, odafigyelnünk, ellenőrzésére, felszívódnak, tartalmaznak, szénhidrátok, éhségérzetet, szénhidrátot, anyagcserénk, szénhidrátra, szervezetben, állandóságát, cukorbetegek, alkalmazható, alacsonyabb, viszonyszám, adott élelmiszerben, alacsony glikémiás, étel GI-értéke, glükóz eljusson, magas glikémiás, vércukorszint hamar, magas GI-értékű, anyagcserénk egyenletes, ideális diéta, egészséges életmódot, szénhidrátszegény étkezés, glikémiás index, ételek gyorsan, arra hajlamos, hasnyálmirigy ß-sejtjének, gyorsan felszívódó, Azonban GI, Glikémiás Index, Magas GI-ételek, Magas GI-étrend,
|
|
|
|
adott élelmiszerben, alacsony glikémiás, étel GI-értéke, glükóz eljusson, magas glikémiás, vércukorszint hamar, magas GI-értékű, anyagcserénk egyenletes, ideális diéta, egészséges életmódot, szénhidrátszegény étkezés, glikémiás index, ételek gyorsan, arra hajlamos, hasnyálmirigy ß-sejtjének, gyorsan felszívódó, vércukorszintünk jelentősen, szervezet anyagcseréjét, egészséges táplálkozáson, optimális testsúly, fogyás csak, vércukor egyenletes, zsírok hatékony, 0-100 rangsorban, vizsgált többi, viszonyszám mutatja, adott étel, vércukorszintünk, inzulinszinteket, inzulintermelést, hasnyálmirigynek, szívbetegségeket, referenciaételek, cukorbetegséghez, vércukorszintet, fogyókúránként, szénhidrátokat, optimalizálja, anyagcseréjét, péksütemények, kimerüléséhez, vércukorszint, fejlesztették, táplálkozáson, megtartásának, eredményeznek, hasnyálmirigy, élelmiszerben, odafigyelnünk, ellenőrzésére, felszívódnak, tartalmaznak, szénhidrátok, éhségérzetet, szénhidrátot, anyagcserénk, szénhidrátra, szervezetben, állandóságát, cukorbetegek, alkalmazható, alacsonyabb, viszonyszám, testsúlyunk, biztosítjuk, fogyasztása, indexszámot, felnőttkori, szabályozza, telítettség, rangsorban, elsősorban, egészséges, termelődik, eredetileg, égetéséhez, egyenletes, szénhidrát, felszívódó, jelentenek, emberekben, emelkedést, jelentősen, vérnyomást, eredményez, megemelik, sejtjének, szervezet, szemlélet, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 292
- e Hét: 1967
- e Hónap: 2959
- e Év: 34688
|
|
|