Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
vegetarianizmus
  2013-04-20 20:04:30, szombat
 
   
 


Egyre szaporodik a bizonyíték arra, hogy a legegészségesebb étrendek gazdagok növényi eredetű ételekben (zöldségek, gyümölcsök és babfélék) és szegények az állati eredetűekben (hús, hal, baromfi és tejtermékek), különösen a magas zsírtartalmúakban.


Walter Willet, a Harvard Közegészségügyi Egyetem Táplálkozástani Tanszékének vezetője azt mondja: "A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend az összes fő betegség és halálokozó kockázatának csökkentésében szerepet játszik."


A "vegetáriánius" szó sok ember számára töltéssel bír. Általában olyan emberekre utal, akik erkölcsi, vallási vagy egészségügyi okokból kifolyólag soha nem esznek húst, halat vagy baromfit. A vegan (szigorúan vegetáriánus) emberek a tejtermékeket és a tojást is elkerülik. De a tudósokat nem az érdekli, hogy esznek-e az emberek egyáltalán húst, hanem inkább az, hogy milyen gyakran.Legtöbb kutatási eredményük ugyanarra a következtetésre jut: kevesebb állati és több növényi eredetű ételt kellene fogyasztanunk, különösen gyümölcsöket és zöldségeket. Miért? Itt felsorolunk tíz okot, némelyikük egészséggel kapcsolatos, mások nem.1. Rák


"Nagyon erős tudományos alapja van annak a ténynek, hogy a gyümölcsök és zöldségek az összes bélrendszeri és dohányzással kapcsolatos rákkal szemben védő szerepet játszanak," - mondja Tim Byers, aki a Preventív (Megelőző) Orvostudomány professzora a Coloradói Egyetem Egészségtudományi Központjában, Denverben. Ez magában foglalja a tüdő-, végbél-, gyomor-, száj-, gége-, nyelőcső- és húgyhólyagrákot. Egy friss tanulmány azt találta, hogy a likopén, egy a paradicsomban és paradicsomszószban található karotenoid a prosztatarák ellen nyújthat védelmet.


Nem világos, hogy a gyümölcsök és zöldségek hogyan csökkenthetik a rák kockázatát. Lehet, hogy növényi vegyi anyagaik, mint a karotenoidok, C és E vitamin, szelénium, indolok, flavonoidok, fenolok és limonének játszanak ebben szerepet.


Arra is van bizonyíték, hogy a magas rosttartalmú gabonamagvak, mint például a búzakorpa csökkenthetik a rák kockázatát. "A rostnak jótékony szerepe van a végbélrák megelőzésében,", mondja David Jenkins, a torontói egyetem rost szakértője. A tészta, rizs és egyéb gabonák helyettesíthetik az állati eredetű ételeket, különösen a vörös húst, amelyek bizonyos ráktípusok kockázatát növelhetik.


"Négyszer akkora eséllyel kapnak végbélrákot azok a férfiak, akik főételként hetente ötször vagy annál gyakrabban esznek vörös húst, szemben azokkal, akik havonta kevesebb, mint egy alkalommal," - mondja Edward Giovannucci a Harvard Orvostudományi Egyetemről. Ötvenezer férfi egészségügyi dolgozóra kiterjedő vizsgálatában azt találta, hogy a komoly vöröshúsevők prosztatarákot is kétszer akkora eséllyel kaptak.
Ez csak egy tanulmány. Lawrence Kushi a Minnesotai Egyetemről azt mondja, hogy "más tanulmányokat figyelembe véve teljesen egységes a bizonyíték, hogy a vörös hús a végbél- és lehet, hogy a prosztatarák magasabb kockázatával jár".
De úgy tűnik, hogy még a sovány vörös hús is növeli a végbélrák kockázatát. Ahogy Willett találgat, "Ez lehet, hogy a hús elkészítésekor keletkező karcinogének (rákkeltő anyagok), vagy a húsban könnyen hozzáférhető vas, vagy a húsban lévő valami egyéb anyag miatt van".2. Szívbetegség


Egy sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend csökkentheti a szívbetegség kockázatát. A legutóbbi húsz év során a szívspecialisták a telített zsír és koleszterol bevitelének csökkentését hangsúlyozták, de a növények más módon védhetik a szívet. Többek közt:
*Oldékony rost: "Hogy szívbetegséged kockázatát csökkentsd, lehet, hogy több babfélét, borsót, zabot és árpát akarnál enni", mondja Jenkins, mert úgy tűnik, hogy "ragadós" oldékony rostjaik segítenek a vérkoleszterol szint csökkentésében.


*Fólsav: "Egész erős a bizonyíték arra, hogy a fólsav csökkenti a szívbetegség kockázatát", mondja Willet. A fólsav, a B vitaminok egyike, csökkenti a homocisztein nevű ártalmas aminosav szintjét a vérben. Hozzáteszi, hogy "a gyümölcsök és zöldségek a fólsav egyik legfőbb forrása".


*Antioxidánsok: Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az LDL ("rossz") koleszterol csak akkor okoz kárt az artériákban, ha oxidált állapotban van. A kutatók ezért úgy gondolják, hogy az antioxidánsok, mint például az E vitamin, védhetik a szivet. És a gyümölcsök és zöldségek sok növényi anyaga antioxidáns.
3. Agyvérzés


"Sok bizonyíték utal arra, hogy a gyümölcsöknek és zöldségeknek jótékony hatásuk van az agyvérzés kockázatának csökkentésében" - mondja Willet. Például egy 832 középkorú férfin húsz éven keresztül folytatott vizsgálatban minden, naponta háromszor elfogyasztott zöldség és gyümölcsadag az agyvérzés kockázatának 22 százalékos csökkenésével járt. Újra csak senki sem biztos abban, hogy vajon a kálium, magnézium, rost, vagy a gyümölcsök és zöldségek egyéb alkotói akadályozzák-e meg az agy artériáinak elzáródását.4. Divertikulózis és székrekedés


A nagy rosttartalmú magvak -különösen a búzakorpa- segíthet a székrekedés megelőzésében. Ez nem közismert egy olyan országban, mint az USA, ahol évente milliókat költenek hashajtókra.


A divertikulózis is elterjedt. Az ötvenen felülieknek körülbelül 30-40 százalékánál található meg, bár legtöbbjük tünetmentes. Másoknál vérzés, székrekedés, hasmenés, felfúvódás, fájdalom vagy diverticulitis lép fel (ez a végbél falát alkotó kiöblösödések, vagy 'divertikulák' gyulladásos betegsége).


"Tanulmányainkból egyértelmű, hogy mind a korpából, mind a gyümölcsökből és zöldségekből származó rost védő hatású", mondja Willet. A legkevesebb rostot (naponta 13 grammot vagy kevesebbet) fogyasztó férfiak majdnem kétszer akkora valószínűséggel kaptak divertikulózist, mint a legtöbb rostot fogyasztók (naponta legalább 32 grammot).


5. Egyéb betegségek


A növényi ételekben gazdag étrendek más betegségeket is megelőzhetnek:
*A látóhártya degenerálódása: A lutein nevű, leginkább leveles zöldségekben található karotenoid megakadályozhatja a retina tönkremenetelét, ami idősebb embereknél vakságot okoz. Johanna Seddon a Harvard Egyetemről azt mondja: "Tanulmányunkban fele akkora volt a retina degenerálódásának becsült kockázata azoknál, akik hetente kettő-négy alkalommal ettek spenótot és kelkáposztát azokkal szemben, akik havonta egynél is kevesebbszer ettek".
*Az idegcső rendellenességei: Fólsav kiegészítők csökkenthetik a spina bifida (nyitott gerincvelő) és egyéb születéskori idegcső rendellenességek kockázatát. Az ételekből (főleg gyümölcsökből és zöldségekből) származó fólsav is csökkentheti a kockázatot.
*Cukorbaj: "Azt találtuk, hogy a felnőtt korban fellépő cukorbaj kockázata kisebb azoknál, akik több teljes gabonamagvat esznek", mondja Willet.6. Biztonságosabb étel


A táplálékeredetű leghalálosabb betegségek egy része állati eredetű ételekkel jut be a szervezetbe. "A darált marhahús az E. coli 0157:H7 legvalószínűbb forrása.


A baromfi Salmonellát és Campylobactert hordoz, és a nyers kagyló és rákfogyasztás Vibrio vulnificus fertőzést okozott", mondja David Swerdlow, az atlantai Betegségellenőrző Központ dolgozója.


A gyümölcsöket és zöldségeket is beleértve bármilyen nyers étel hordozhat ártalmas baktériumokat. "Például voltak olyan friss Salmonella járványok, amelyek sárgadinnyével, paradicsommal és lucernacsírával voltak kapcsolatosak", mondja Swerdlow. De a hús, tengeri hal, kagyló és baromfi a táplálékeredetű betegségek legvalószínűbb tettesei.7. A környezet


"Táplálkozási szokásainknak hatalmas hatása van a bolygóra", mondja Jenkins. "Az állatok elfogyasztása nem károsítaná a környezetet, ha sokkal kisebb skálán folyna", magyarázza Alan Durning, a Seattle-i North-west Environment Watch igazgatója.


"A modern hústermelés a gabona, a víz, az energia és a legelőterületek intenzív felhasználásával, gyakran kizsákmányolásával jár", mondja Durning. A következő példákat sorolja fel:


*Vízszennyezés: a marhaistállókból, csirkegyárakból és egyéb takarmányozó létesítményekből származó trágya és szennyvíz beszennyezheti a vízellátást.


*Levegőszennyezés: a szennyvíztavakban és trágyarakásokban lévő trágyából harmincmillió tonna metángáz keletkezik, ami hozzájárul a globális felmelegedéshez.


*Talajerózió: Az állatállománnyal etetik fel a világ gabonatermésének közel 40, és az USA gabonatermésének több mint 70 százalékát. Minden egyes font hús, baromfi, tojás vagy tej előállításáért a termőföldek körülbelül 5 fontnyi termőréteget veszítenek.


*Vízkészletek kimerülése: Becslések szerint a húsmarhával feletetett gabona és szálas takarmány felét öntözött területen állítják elő. Körülbelül 1600 liter vízbe kerül egy font marhahús előállítása.


*Energia felhasználás: Majdnem tízszer annyi energiába kerül az állatállomány előállítása és szállítása, mint a növényeké.


*Túllegeltetés: Az állatállomány az USA száraz nyugati területeinek körülbelül tíz százalékát sivataggá változtatta. De annak a földterületnek egy része szinte semmi másra nem használható. "Ezért én nem a vegetáriánizmus mellett érvelek, hanem amellett, hogy csökkentsék az emberek az állati termékek fogyasztását", tart ki Durning.8. Ár


Persze elkölthetsz 7.99 dollárt egy font békacombra vagy egyéb ínyenc falatra. De a töktől kezdve az édesburgonyáig a legtöbb növény egyszerűen egy bombaüzlet. A növények alacsonyabb ára megmutatkozik, amikor étteremben eszel. A kínai, indiai és legtöbb egyéb éttermek étlapján a vegetáriánus választék árai általában alacsonyabbak, mint a hús, hal és baromfi ételek árai.9. Az állatok jóléte


Nem kellemes erre gondolni, de az általunk elfogyasztott állatokat gyakran embertelen körülmények között nevelik és szállítják, mielőtt levágjuk őket.10. Íz


A növényekben gazdag ételek fogyasztásának az az első számú oka, hogy finomak. Az amerikaiak által legnagyobbb mennyiségben fogyasztott öt zöldség a sült burgonya, paradicsom (főleg szószként és ketchupként), hagyma, saláta és egyéb burgonyafélék.


De ha a legtöbb amerikai csökkenti a tányérján lévő hús, hal és baromfi adagot, akkor - sok kedvenc éttermükkel egyetemben - nem tudnák, hogy mivel helyettesítsék őket. Nemzetiségi éttermekbe kell menned, hogy érdekes növényi alapú ételekre találj. Nem véletlen, hogy a nemzetiségi éttermek tudják, hogyan készítsenek ízletes zöldség ételeket. "Szerencsére világszerte bőséges a tapasztalat, mert szinte minden hagyományos étrend növényeken alapul", mondja Willet.


Azonban sok olasz, mexikói ésegyéb nemzetiségi étterem annyira amerikanizálódott, hogy a zöldségeiket nagyrészt hússal és sajttal helyettesítették. És ez egy szégyen. Az ázsiai és mediterrán konyhában a gyümölcsök és zöldségek elkészítése a művészet egyik formája. Az olaszok például nem tesznek hatalmas mennyiségű sajtot és húst a pizzára. Mostanában ettem egy hagyományos étteremben egy vékony tésztájú sajt nélküli pizzát - csak friss bazsalikommal, paradicsommal és fokhagymával. Felséges volt.
 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
Címkék: rendellenességek, trágyarakásokban, állatállománnyal, gabonatermésének, rendellenességei, tanulmányainkból, helyettesítették, felhasználásával, helyettesíthetik, létesítményekből, szívspecialisták, legegészségesebb, levegőszennyezés, marhaistállókból, legelőterületek, húgyhólyagrákot, táplálkozástani, felmelegedéshez, táplálékeredetű, lucernacsírával, közegészségügyi, csirkegyárakból, tanulmányunkban, valószínűséggel, következtetésre, divertikulózist, vegetáriánizmus, tönkremenetelét, csökkentésében, legvalószínűbb, fogyasztásának, beszennyezheti, sárgadinnyével, elkészítésekor, vérkoleszterol, édesburgonyáig, bizonyíték arra, legegészségesebb étrendek, állati eredetűekben, magas zsírtartalmúakban, emberek egyáltalán, összes bélrendszeri, friss tanulmány, prosztatarák ellen, magas rosttartalmú, búzakorpa csökkenthetik, rostnak jótékony, végbélrák megelőzésében, torontói egyetem, állati eredetű, vörös húst, komoly vöröshúsevők, Walter Willet, Harvard Közegészségügyi Egyetem Táplálkozástani Tanszékének, Coloradói Egyetem Egészségtudományi Központjában, David Jenkins, Edward Giovannucci, Harvard Orvostudományi Egyetemről, Lawrence Kushi, Minnesotai Egyetemről, Ahogy Willett, Johanna Seddon, Harvard Egyetemről, David Swerdlow, Betegségellenőrző Központ, Alan Durning, Seattle-i North-west Environment Watch,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.28. 21:43 Koronavírus - Sürgős forrásokkal segítik a rászorulók élelmiszer-vásárlását...
03.28. 21:33 Koronavírus - Trump három amerikai állam karanténjára készül, New Yorkban e...
03.28. 21:33 Koronavírus - Hollik: hazudik az ellenzék az EU-s támogatásról
03.28. 21:13 Koronavírus - Franciaországban kétezer fölé emelkedett a halottak száma
03.28. 21:13 Koronavírus - Spanyol kormányfő: a nem létfontosságú ágazatok leállnak két ...
03.28. 21:03 Koronavírus - Nem szervezik meg a honvédelmi táborokat
03.28. 21:03 Koronavírus - Katonák is segítik a kijárási korlátozás betartását
03.28. 20:43 Egy órára lekapcsolták Budapest díszkivilágítását a Föld órája akcióhoz csa...
03.28. 20:43 Koronavírus - A Normafa mellőzését kéri a park igazgatója
03.28. 20:32 Volt egy telitalálatos szelvény az ötös lottón
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Naplemente  Örüljünk a jó időnek, a nyíló ...  Megjelent a kijárási korlátozá...  Kellemes délutánt ! ..........  Kellemes kávézást!  Apostoli hitvallás  Orchidea  Szombattalan szombat - Háromsz...  Szép napos tavasz, kedves kike...  Korlátok  Szép délutánt!  A Te szavad lélek és élet  Facebookon kaptam Cs ildikótól  Injekció  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Megpróbáltatás  Erre vártam  4. nagyböjti hét szombat  Világméretű közös ima 03.27  cicák  A legrosszabb állapot  Kellemes délutánt kívánok  Orchidea  Kellemes délutánt ! ..........  Kijárási korlátozást jelentett...  Tulipánok  Szép napos tavasz, kedves kike...  Nő az ablaknál  Kedves elégedetlenek és hiszti...  Szentmise közvetítés nagyböjt ...  Az évszázad fotója  Harmónia......  Maradj otthon videó gyűjtemény  Szívemben ott lapul a békesség  Kellemes délutánt kívánok  Szép napot kívánok mindenkinek...  Tartsunk ki az imádságban... 0...  Szép estét  Kedves elégedetlenek és hiszti...  Imádság  Szentmise közvetítés nagyböjt ...  Almaillat  Harmónia......  Facebookon kaptam  Lélekgyöngy.......  A nap gondolata  343-ra nőtt a beazonosított ko...  Rózsa csokor  Szép mai napot.........  Kellemes délutánt ! ..........  Szentírás üzenete - 2020. márc...  Png nő  Kijárási korlátozást jelentett...  Tulipánok  Megjelent a kijárási korlátozá...  Nárciszok  Vigyázzatok magatokra ! .........  Imádkozzunk Hazánkért  Aranyosi Ervin: Esély a holnap...  Tavaszvárás  Tavaszvárás  Szüntelen imádkozni  Injekció  Kijárási korlátozás  Keresztút és szentmise nagyböj...  Boldog napot mindenkinek !.......  KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSRÓL márc28...  Otthonról végezhető keresztúti...  A.J. Christian idézet  Szép francia kép  Facebookon kaptam Cs ildikótól  Png rózsa csokor  Keresztút és szentmise nagyböj...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Ha kint hideg a reggel, és söt...  Hetvenöt év. Körülbelül ennyit...  Facebookon kaptam  Apostoli hitvallás  Kellemes kávézást  Szép napot kedves barátaim ! ....  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Harmónia......  Szép Ernő idézet  Orchidea  Koronavírus  Megalázkodás Isten előtt  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Kellemes kávézást......  Facebookon kaptam  Élj úgy........  Nem tudom a neved.....  Járvány, Félelem...avagy Kiút ...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Nő kalapban a mezőn 
Bejegyzés Címkék
bizonyíték arra, legegészségesebb étrendek, állati eredetűekben, magas zsírtartalmúakban, emberek egyáltalán, összes bélrendszeri, friss tanulmány, prosztatarák ellen, magas rosttartalmú, búzakorpa csökkenthetik, rostnak jótékony, végbélrák megelőzésében, torontói egyetem, állati eredetű, vörös húst, komoly vöröshúsevők, prosztatarák magasabb, sovány vörös, végbélrák kockázatát, húsban könnyen, húsban lévő, szívbetegség kockázatát, legutóbbi húsz, telített zsír, vérkoleszterol szint, fólsav csökkenti, homocisztein nevű, fólsav egyik, kutatók ezért, agyvérzés kockázatának, nagy rosttartalmú, búzakorpa- segíthet, székrekedés megelőzésében, olyan országban, ötvenen felülieknek, végbél falát, legkevesebb rostot, legtöbb rostot, növényi ételekben, lutein nevű, retina tönkremenetelét, retina degenerálódásának, spina bifida, felnőtt korban, táplálékeredetű leghalálosabb, része állati, darált marhahús, baromfi Salmonellát, nyers kagyló, atlantai Betegségellenőrző, táplálékeredetű betegségek, állatok elfogyasztása, modern hústermelés, legelőterületek intenzív, következő példákat, globális felmelegedéshez, állatállománnyal etetik, világ gabonatermésének, termőföldek körülbelül, húsmarhával feletetett, font marhahús, állatállomány előállítása, része szinte, vegetáriánizmus mellett, állati termékek, font békacombra, töktől kezdve, legtöbb növény, növények alacsonyabb, vegetáriánus választék, állatok jóléte, általunk elfogyasztott, növényekben gazdag, amerikaiak által, sült burgonya, legtöbb amerikai, tányérján lévő, nemzetiségi éttermek, zöldségeiket nagyrészt, művészet egyik, olaszok például, hagyományos étteremben, vékony tésztájú, rendellenességek, trágyarakásokban, állatállománnyal, gabonatermésének, rendellenességei, tanulmányainkból, helyettesítették, felhasználásával, helyettesíthetik, létesítményekből, szívspecialisták, legegészségesebb, levegőszennyezés, marhaistállókból, legelőterületek, húgyhólyagrákot, táplálkozástani, , ,
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 32
  • e Hét: 32
  • e Hónap: 7801
  • e Év: 31157
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.