Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
köles
  2013-08-02 23:08:18, péntek
 
 



A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle, az őskortól ismert tápláléknövény. Kezdetben valószínűleg kásaként és kövön sütött lepényként fogyasztották. Kínából származtatják és kb. tízezer éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkornak is egyik legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII - XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában, de a világon a népesség 1/3-ának még ma is a köles az egyik alapélelme. Afrikában, Indiában, Ázsiában ma is termelik és naponta fogyasztják.

Élettani hatása:
Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.
Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és vasat, Béta-karotint, B1 és B2 vitamint.

A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.

Az ásványianyag-tartalma a többi gabonaféléhez viszonyítva nagy. Kiemelendő ezek közül a kalcium- és a vastartalma, amelyek felszívódását elősegítő ásványi anyagokat is tartalmaz.

Lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek. Alapvető szerepet tölt be a candidabetegek diétájában, mert a köles az egyetlen lúgosító hatású gabonaféle, amely ezáltal gátolja, nem pedig támogatja a tápcsatornában megtelepedett gombák szaporodását.

Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik. A köles magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma elősegíti a máj regenerációját, a májbetegek gyógyulását.

Cukorbetegség esetén a szerepe abban nyilvánul meg, hogy a szénhidrátok lassan szívódnak fel belőle, így az étkezést követő jelentős mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki.


Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoránna, koriander.

Elkészítése:

A kölest elkészítés előtt finom szűrőben folyóvíz alatt át kell mosni. Utána háromszoros mennyiségű folyadékban (vízben, zöldséglevesben...) főzzük meg, mint a rizst. (az ízesítés az elkészítendő ételtől függ). Főzhetjük úgy is, mint a riszt hagyományosan: először egy kis zsiradékon átpirítva, aztán forró vízzel felengedve, sózva, fűszerezve.

Magyaros köles
Ez az étel valójában a lecsó recept egy újabb változata. Az ízek megmaradtak, de az alapanyagok némileg változtak. Kölessel tálaltam, amitől nem csak finom, de egészséges étel is lett ebédre.




Hozzávalók 2 főre: 2 kisebb cukkíni, 1 kalifornia1 paprika, 1 csokor újhagyma, 1,5 dl paradicsomlé (sűrűbb féle), vagy idényben 3 szem paradicsom, 1 ek zsiradék (olíva olaj, kókuszzsír), 15 dkg száraz kolbász, só, provancei fűszerkeverék, 1 csésze (kb. 2 dl) köles, és másfélszeres víz, só
A kölest tegyük fel párolódni másfélszeres, picit sós vízben.
Forraljuk fel, majd fedő alatt alacsony lángon pároljuk pergősre.
A zöldségeket vágjuk kisebb kockára, az újhagymát karikára.
A kolbászt karikázzuk fel.
Tegyünk egy magas falú, lefedhető serpenyő aljára a kolbászt, rá a hagymát, és végül a zöldségeket, és a paradicsomlevet.
TIPP: Legjobb, és legegészségesebb formában thermo edényben lehet elkészíteni. Ha ilyenünk nincs, akkor óvatosabban bánjunk a sütéssel, nehogy leégjenek.
Fedjük le, esetleg tegyünk alá egy ek olíva olajt.
Forraljuk fel a serpenyőt, majd alacsony hőfokon kb. 15-20 perc alatt pároljuk puhára.
Ha készen van, át lehet keverni.
Tálaláskor vagy tegyük a ragut a kölesre, vagy keverjük át az egészet.




Gyümölcsös kölespuding
Ez a kifejezetten nyári, gabonából készült desszert egy kiváló alternatívát jelenthet a hagyományos édes főételek, desszertek körében. Állagra a gyümölcsrizshez hasonlít a leginkább, pár napig letakarva a hűtőben is eláll.

Hozzávalók: 15 dkg köles, 3-4 dl víz, + 5-6 dl tej (vagy zabtej, vagy rizstej), csipet só, stevia, vanília kivonat, ízlés szerint, magozott megg
A kölest jól lemossuk, és megfőzzük a vízben.
Adjunk hozzá egy csipet sót, és ízlés szerint steviát, vaníliát.
Amikor elfő a köles leve, akkor öntsünk hozzá tejet (vagy zabtejet), és puhára főzzük.
A köleskását folyamatosan keverni kell. A gabona a levet mindig felszívja, sűrű ,,szottyos" lesz.
Ha friss meggyel készítjük például, akkor magozzuk ki a gyümölcsöt, majd fahéjjal, setviával ízesítve hagyjuk, hogy levet eresszen. Kicsit meg is főzhetjük, de frissen szerintem jobb.
Ha aszalt gyümölccsel készül, akkor az aszalványokat áztassuk be, vagy főzzük puhára.
A kölest összekeverjük az ízesített gyümölccsel, majd belenyomkodjuk egy tálba.
Hűtés után kiborítható, és szeletelhető.

Tipp: Meggy helyett lehet áfonyával, ribizlivel, vagy vegyesen is készíteni. Mindenképp érdemes valamilyen savanykás gyümölcsvariációval feldobni.
Édesítés: Általában 1/3 csapott mokkáskanállal kezdjük ekkora mennyiségnél az ízesítést. Ha kell, emelhetjük csipetenként az adagot. Vagy mézzel tehetjük még különlegesebbé az íz hatást.




ölessel töltött karalábé
Ehhez a recepthez a sárgarépás köles lepényt használtam fel tölteléknek. Annyiban különbözik, hogy itt még több a zöldség az ételben, és ráadásul elegánsabb a megjelenése is. Akár vendégváró fogásnak is megfelelő lehet.
Hozzávalók 4 főre: 4 nagyobb zsenge karalábé, 5 dkg köles, másfélszeres víz, csipet só, 10 dkg sárgarépa, 1/2 kisebb vöröshagyma, 8 dkg edami sajt, 1 kicsike tojás, 1 csapott ek tejföl, só, tört színes bors, 2-3 levél friss bazsalikom, 1 mk kukoricakeményítő


A kölest főzzük puhára másfélszeres sós vízben.
A répákat hámozzuk meg, majd reszeljük finomra.
A kölest gyúrjuk össze a répával, a reszelt sajt felével, tojással, hagymával.
Jó állagú, fasírt szerű masszát kapunk.
A karalábékat mossuk meg, meg is lehet hámozni.
Vágjuk le a kalapjukat, és a törzséből vájjuk ki a közepét.
Ehhez karalábé vájó kanalat, vagy kávégépekhez kapható mély, öblös fémkanalat használhatunk.
A kivájt gömböket ne dobjuk ki, mert azokat is felhasználjuk a recepthez.
A karalábékat és a kivájt gömböket pároló edényben pároljuk puhára.
TIPP: Ne főzze, mert úgy teljesen más lesz az íze. Párolva nagyon zsenge, édes íze lesz.
A karalábékat töltsük meg ezt követően a köleses masszával, és tegyük 200 fokos sütőbe.
Süssük így 10-15 percig, majd mindegyik tetejére tegyünk bazsalikomos sajtot.
Ehhez keverjük össze a sajt másik felét a tejföllel, keményítővel, bazsalikommal, borssal, sóval.
Ezt követően addig süssük, amíg a sajt arany barna nem lesz.
Az ételt bazsalikomos tejfölös mártással tálalhatjuk.

Hozzávalók a mártáshoz: fél csokor bazsalikom, 5 dkg parmezán sajt reszelve, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olíva olaj, 2 ek tejföl
Ezeket a hozzávalókat egyszerűen csak turmixoljuk össze pépesre.



 
 
0 komment , kategória:  vegetariánus oldal  
Címkék: emésztőrendszert, legegészségesebb, ciszteintartalma, paradicsomlevet, gyümölcsrizshez, vércukorszintet, zsíranyagcserét, savtúltengésnél, zöldséglevesben, gyógyszereként, legjelentősebb, megjelenésével, fogszuvasodást, candidabetegek, különlegesebbé, tápcsatornában, tápláléknövény, belenyomkodjuk, regenerációját, mokkáskanállal, gabonaféléhez, felszívódását, bazsalikommal, származtatják, használhatunk, vércukorszint, aszalványokat, összekeverjük, fogyasztották, felhasználjuk, kenyérgabonák, visszaszorult, megtelepedett, fűszerkeverék, hagyományosan, cukorbetegség, egyik legősibb, őskortól ismert, kenyérgabonák megjelenésével, egyik alapélelme, öregedési folyamatokat, erek falát, fogak zománcának, szervezet védekező, szívizom működését, szellemi munkánál, fáradság ellen, többi gabonaféléhez, candidabetegek diétájában, egyetlen lúgosító, tápcsatornában megtelepedett, bőrt rugalmassá,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem kell hozzá fürdőruhás  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Egy párkányon  Egy gondolat  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Csend  Paul David Tripp Április 15  Ismeretlen: Ikarusz monda  képre írva  Alvó cicák  Mindig lesz olyan  Esterházy Péterre emlékezünk  Alvó cica  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Emlékezz  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Walter Chrysler mondta  Bornyi Veronika haiku verse  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Különleges  Segíts neki dicsérni Téged  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  ajándék, mellyel meglepem  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  40 felett  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  39 ígéret  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Vidámság  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  képre írva  Töröld le  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Ott van  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  képre írva  Egy gondolat  Robert Merle tollából  Anyák napjára  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  képre írva  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Martin Buber, A haszidim meséi  Emlékezz  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  jó reggelt  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
egyik legősibb, őskortól ismert, kenyérgabonák megjelenésével, egyik alapélelme, öregedési folyamatokat, erek falát, fogak zománcának, szervezet védekező, szívizom működését, szellemi munkánál, fáradság ellen, többi gabonaféléhez, candidabetegek diétájában, egyetlen lúgosító, tápcsatornában megtelepedett, bőrt rugalmassá, hajat fényessé, köles magas, májbetegek gyógyulását, szerepe abban, szénhidrátok lassan, étkezést követő, kölest elkészítés, elkészítendő ételtől, riszt hagyományosan, étel valójában, lecsó recept, újabb változata, ízek megmaradtak, alapanyagok némileg, kölest tegyük, zöldségeket vágjuk, újhagymát karikára, kolbászt karikázzuk, magas falú, kifejezetten nyári, kiváló alternatívát, hagyományos édes, gyümölcsrizshez hasonlít, köles leve, köleskását folyamatosan, levet mindig, aszalványokat áztassuk, kölest összekeverjük, ízesített gyümölccsel, sárgarépás köles, kölest főzzük, répákat hámozzuk, kölest gyúrjuk, reszelt sajt, karalábékat mossuk, törzséből vájjuk, kivájt gömböket, karalábékat töltsük, köleses masszával, sajt másik, sajt arany, ételt bazsalikomos, hozzávalókat egyszerűen, emésztőrendszert, legegészségesebb, ciszteintartalma, paradicsomlevet, gyümölcsrizshez, vércukorszintet, zsíranyagcserét, savtúltengésnél, zöldséglevesben, gyógyszereként, legjelentősebb, megjelenésével, fogszuvasodást, candidabetegek, különlegesebbé, tápcsatornában, tápláléknövény, belenyomkodjuk, regenerációját, mokkáskanállal, gabonaféléhez, felszívódását, bazsalikommal, származtatják, használhatunk, vércukorszint, aszalványokat, összekeverjük, fogyasztották, felhasználjuk, kenyérgabonák, visszaszorult, megtelepedett, fűszerkeverék, hagyományosan, cukorbetegség, megvédésében, folyamatokat, szeletelhető, karbantartja, állapotoknál, elkészítendő, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 404
  • e Hét: 3109
  • e Hónap: 4101
  • e Év: 35830
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.