|
2014-07-21 14:41:03, hétfő
|
|
|
CUKKINI
A cukkini minden évben bőségesen terem, legyen akár negyven fokos hőség vagy hűvös, esős nyár: a növény rendületlenül terjeszkedik, és terem a kertben.
Imádjuk a cukkinit. Tegnap leszedtem az idei szezon első darabját. Szeretjük a sötétzöldhéjút, a halványzöldet, a csíkosat. Néhány mag elvetésével még októberben is szedhetünk friss cukkinit. Egyik nyáron kipróbáltunk egy nálunk ritkán előforduló fajtát, a gömbölyűt. Ez nem volt egy sikertörténet, néhány darab termett, és nem fedeztünk fel semmi különlegeset. Azóta csak a hagyományos fajtákat ültetjük.
A nyarak egyik slágere nálunk a cukkinis tészta: a kockára vágott cukkinit füstölt szalonna kiolvadt zsírján pirítjuk, kakukkfűvel, borssal, ételízesítővel fűszerezzük. Tetszés szerinti tésztát, orsót, pennét, fodros kockát, a szokásos módon kifőzünk, és a készre párolt zöldséghez adjuk, jól összekeverjük és levesszük a tűzről. Tejfölt, egész tojást és reszelt sajtot kikeverünk és tésztára öntjük, jól elkeverjük. Tálaláskor petrezselyemmel, reszelt sajttal és citromhéjjal megszórjuk. (Ez az étel mángolddal vagy spenóttal is készíthető a cukkini helyett, ilyenkor fokhagyma is kerül bele.)
A cukkini remek köret is lehet, így készítem: füstölt szalonnát kiolvasztok, és a darabolt cukkinit rádobom, együtt párolom készre. A héjában megfőzött burgonyát megtisztítom és felkockázva a cukkinihez adom, Ételízesítővel, borssal fűszerezem. Baromfihoz, sertéshez kitűnő, de önmagában is megállja a helyét. Időnként előfordul, hogy a cukkini nagy levelei alatt megbúvó termések óriás méretűre nőnek, és már későn vesszük észre. Ilyenkor jön a főzelék! A tökhöz hasonlóan legyalulom az óriást majd pirított vöröshagymán ételízesítővel és pirospaprikával megszórva puhára párolom. Víz nagyon kevés kell alá, hiszen a cukkini víztartalma - hasonlóan a tökhöz - igen magas. Amikor már majdnem kész, kevés liszttel megszórom, átkeverem. Jöhet a tejföl, majd a friss kapor. Hidegen is nagyon finom.
A cukkini fasírt - bátran mondhatom - Áfonya kutyánk nagy kedvence. Ha nincs túl nagy étvágya, mi is jóllakhatunk belőle. A cukkinit a nagylyukú reszelőn átnyomom, tojást, zsemlemorzsát, aprított hagymát, fokhagymát, petrezselymet, borsot, ételízesítőt adok hozzá és összekeverem. Forró olajba szaggatom a masszát, kicsit ellapogatom és pár perc alatt készre sütöm. Általában paradicsomsalátával tálalom, adhatunk mellé sajtot, uborkát, paprikát, pirítóst. Hasonlóan készíthetünk vagdaltat csillagtökből, burgonyából és sárgarépából, céklából, zellerből, karalábéból, lóbabból, zöldborsóból, brokkoliból. Az eljárás minden esetben azonos, a fűszerezést igazítsuk az adott zöldségfélékhez.
A hagyományos rakott krumplihoz is szoktam a szezonban cukkinit karikázni, ilyenkor paradicsomot, paprikát, padlizsánt is használok. A rakomány tetejére a tejföl mellett sok-sok reszelt sajt dukál, fűszerként pedig bazsalikom, kakukkfű, bors, esetleg zöldhagyma vagy póréhagyma zöldje. (A friss póréhagyma zöldje, ha nem használjuk fel, kiválóan alkalmas szárításra, később ízesítésre felhasználható, mint a snidling.)
Nyáron gyakran kerül az asztalunkra a francia lecsó: apróra vágott lila- és vöröshagymát olívaolajon párolunk-pirítunk, majd puhulási sorrendben kerülnek az edénybe a zöldségek: paprika (ez lehet többféle is), padlizsán, cukkini, paradicsom. A zöldfélék köre ízlés szerint bővíthető répával, csillagtökkel, zellerrel, burgonyával, karfiollal. A fűszerezéshez ételízesítőt, borsot, fokhagymát és sok-sok kakukkfüvet használok.
Tavaly rábukkantam egy könnyen elkészíthető különleges savanyúságra: 1,5 kg cukkinit legyalulunk. Fűszeres levet forralunk: 1 l víz, 3-4 teáskanál só, 4 ek. olívaolaj, 2 teáskanál kurkuma, 8-10 szem feketebors és szegfűbors, 3-5 szem tört kardamom, 1 felkockázott kápiapaprika, 1 felkarikázott vöröshagyma felhasználásával. Az üvegbe tömködött cukkinit leforrázzuk, lezárjuk az üveget és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Nekem soknak bizonyult a lé, ezért felkockáztam a tököt, és a maradék lében azt tettem el.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
Címkék: felhasználásával, petrezselyemmel, pirospaprikával, zöldségfélékhez, ételízesítővel, sötétzöldhéjút, felhasználható, csillagtökkel, rendületlenül, halványzöldet, összekeverjük, csillagtökből, zsemlemorzsát, fűszerezéshez, petrezselymet, sikertörténet, felkarikázott, zöldborsóból, citromhéjjal, különlegeset, felkockáztam, vöröshagymát, paradicsomot, kipróbáltunk, felkockázott, kápiapaprika, megtisztítom, elkészíthető, vöröshagymán, összekeverem, savanyúságra, ételízesítőt, terjeszkedik, készíthetünk, sárgarépából, jóllakhatunk, cukkini minden, növény rendületlenül, idei szezon, nálunk ritkán, hagyományos fajtákat, nyarak egyik, cukkinis tészta, kockára vágott, szokásos módon, készre párolt, étel mángolddal, cukkini helyett, cukkini remek, darabolt cukkinit, héjában megfőzött, cukkinihez adom,
|
|
|
|
Facebookon kaptam Az engedelmesség miért nem vál... Csak a fogyatkozás látható Png cica Albert Einsteinről Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Örülök, hogy látlak! Facebookon kaptam Png kislány Mit beszél, nem értem, hogy m... Albert Einsteinről Alvó cicák Facebookon kaptam Mírjam barát... Miért nem menti meg Jézus a jó... Hazára minden embernek szükség... Az engedelmesség miért nem vál... Zsolnay Vilmos világhírű kera... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam A Megváltó szolgálatában Facebookon kaptam Facebookon kaptam Akarat George Byron - Ahogy itt jár -... Bertolt Brecht -től idézet Bertolt Brecht -től idézet Szép estét Png férfi Próbálj meg ... Szép estét Facebookon kaptam Png ház Boldog születésnapot a ma ünne... Facebookon kaptam Hogyan lehet Jézust szenvedély... Facebookon kaptam Alvó cicák Jó éjszakát Albert Einsteinről Lóhere Jó éjszakát képre írva Sose bánj semmit Facebookon kaptam Amikor Jézus rátapos a lábadra Facebookon kaptam Illyés Gyula - Milyen hamar. Png virág Akarat Facebookon kaptam Még csak most kezdődik a nap Akarat Facebookon kaptam Rátalálsz Facebookon kaptam Hiányzik Facebookon kaptam Annuska bar... Png férfi A Megváltó szolgálatában Mit beszél, nem értem, hogy m... Facebookon kaptam A tömeg, a Mester, a módszer, ... A boldog családok mind hasonló... Facebookon kaptam Cs Ildikótól Facebookon kaptam Hazára minden embernek szükség... Tavaszi kép Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Adakozás Az engedelmesség miért nem vál... A Megváltó szolgálatában Jó reggelt, jó napot mindenkin... Egy hatékony szolga Jónás Tamás – Végtelen b... Facebookon kaptam Cs Ildikótól 69 éve hunyt el Albert Einstei... Szép estét Németh László tollából Alvó cicák Akik bántanak téged Mit beszél, nem értem, hogy m... Jó reggelt, jó napot mindenkin... Még csak most kezdődik a nap Varga János Veniam - Fontos sz... Alázat Gonosz démon-álarc A nemzeti hovatartozás kulturá... Png kislány Facebookon kaptam Szép estét kedves látogatóimna... Fekete István - Akác Jó éjszakát Erdőn Png rózsa csokor Akarat Még csak most kezdődik a nap Hiányzik Zilahy Lajos gondolata Mit beszél, nem értem, hogy m...
|
|
|
|
cukkini minden, növény rendületlenül, idei szezon, nálunk ritkán, hagyományos fajtákat, nyarak egyik, cukkinis tészta, kockára vágott, szokásos módon, készre párolt, étel mángolddal, cukkini helyett, cukkini remek, darabolt cukkinit, héjában megfőzött, cukkinihez adom, cukkini nagy, tökhöz hasonlóan, óriást majd, cukkini víztartalma, tökhöz –, friss kapor, cukkini fasírt, nagylyukú reszelőn, eljárás minden, fűszerezést igazítsuk, adott zöldségfélékhez, hagyományos rakott, szezonban cukkinit, rakomány tetejére, tejföl mellett, friss póréhagyma, francia lecsó, zöldfélék köre, fűszerezéshez ételízesítőt, könnyen elkészíthető, üvegbe tömködött, maradék lében, felhasználásával, petrezselyemmel, pirospaprikával, zöldségfélékhez, ételízesítővel, sötétzöldhéjút, felhasználható, csillagtökkel, rendületlenül, halványzöldet, összekeverjük, csillagtökből, zsemlemorzsát, fűszerezéshez, petrezselymet, sikertörténet, felkarikázott, zöldborsóból, citromhéjjal, különlegeset, felkockáztam, vöröshagymát, paradicsomot, kipróbáltunk, felkockázott, kápiapaprika, megtisztítom, elkészíthető, vöröshagymán, összekeverem, savanyúságra, ételízesítőt, terjeszkedik, készíthetünk, sárgarépából, jóllakhatunk, rábukkantam, burgonyával, fűszerezzük, karalábéból, burgonyából, asztalunkra, legyalulunk, olívaolajon, leforrázzuk, víztartalma, kakukkfüvet, elvetésével, kakukkfűvel, brokkoliból, felkockázva, ellapogatom, hagyományos, kiolvasztok, vöröshagyma, fűszerezést, póréhagyma, zöldhagyma, bazsalikom, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 0
- e Hét: 4228
- e Hónap: 8632
- e Év: 40361
|
|
|