|
2014-08-29 13:05:24, péntek
|
|
|
Savanyú uborka télire - csemege uborka helyett
Hozzávalók a savanyú uborkához:
- 3 kg kovászolni való uborka
- 3,5 l víz
- 3 dl 20%-os ételecet
- 7 evőkanál kristálycukor
- 4,5 evőkanál konyhasó
- 2 teáskanál morzsolt kapor, vagy annak megfelelő frissen vagdalt kapor
- 3-6 db babérlevél mérettől függően
- 10 szem színes bors üvegenként
- 15 szem mustármag üvegenként
- 6 szem koriandermag üvegenként
- szárított chili paprika ízlés szerint (elhagyható)
Előkészületek:
Az üvegeket és hozzájuk tartozó lapkákat alaposan mossuk el mosogatószerrel, majd forró vízzel többször is öblítsük át őket. Ezt követően tegyük tiszta konyharuhára, és hagyjuk megszáradni maguktól őket. Nem törölgetjük el! Fontos az alapos tisztaság, mert nem fogunk tartósítószert használni. Aki ebben az eljárásban nem bízik, az az üvegekbe töltés során hozzáadhat minden üveghez egy késhegynyi nátrium-benzoátot. Ez esetben sem árt a tiszta munka. ;-) Az uborkákat egy csak erre a célra használt körömkefével vízsugár alatt tisztítsuk meg, majd a végeiket vágjuk le, és tegyük őket tiszta konyharuhára száradni. Ezeket sem törölgetjük! Ha friss kaprot használunk, akkor azt is öblítsük át többször vízsugár alatt, majd vágjuk apróra és tegyük egy tálkába.
Savanyú uborka elkészítése:
A vizet tegyük a tűzre, és gyújtsunk alá. Amíg melegszik, keverjük el benne a sót, cukrot, és az ecetet. Adjuk hozzá a babérleveleket, valamint, ha szárított, morzsolt kaporral dolgozunk, akkor azt is most adjuk hozzá. Ha friss kaprot használunk, akkor is hozzáadhatjuk most is, vagy töltéskor az üvegek aljára tehetjük. Én itt adtam hozzá a léhez, mert így könnyebb elkerülni a vékony kaporszálak közé akadó kis buborékokat. :-) Amíg a felöntőlé felforr, gyaluljuk le az uborkát nagyjából 3-4 mm vastagságú karikákra.
Ha ez megvan, akkor vegyük magunk elé a tiszta üvegeket. Nem baj, ha még belülről vizesek kicsit, hiszen amúgy is víz alapú felöntőlével dolgozunk. Minden üveg aljára tegyünk a 10 szem színes borsot, 15 szem mustármagot és 6 szem koriandermagot. Aki szereti a chilis ízt, az rakhat egy-két chili paprikát is az üvegekbe. Ha ez megvan, akkor elkezdhetjük az üvegekbe tölteni az uborka karikákat. Próbáljuk meg minél jobban tömöríteni az üveget, hogy legyen benne tartalom bőven. Nekem 6 db 720 ml-es üveg telt meg, és maradt ki egy kevés uborka, aminek felhasználásáról lentebb írok majd.
Amint a felöntőlé felforrt, szedjük az üvegekbe a lét úgy, hogy majdnem színültig legyenek. Közben néha finoman rázogassuk meg, hogy a bent ragadt levegőbuborékokat kiszabadítsuk. Ezt követően vegyünk elő egy akkora lábast, amibe elfér 3-4 befőttes üveg. A lábas aljára tegyünk egy konyharuhát, hogy az üvegek alja ne érintkezzen közvetlenül a lábas aljával. tegyünk bele annyi üveget, amennyi belefér, majd körülötte öntsük fel annyi csapforró vízzel, hogy az üvegek teteje két-három centire kilógjon a vízből. Forraljuk fel a vizet, és hagyjuk addig forrni, amíg az üvegeken belül is már legalább négy-öt perce gyöngyözik. Ekkor öntsünk még rájuk annyi felöntőlét, hogy színültig legyenek, majd zárjuk le a lapkákkal őket, vegyük ki a vízből, konyharuhával törölgessük át, és tegyük olyan helyre, ahol nyugodtan ki tud hűlni. Nem kell dunsztba tenni, mert ha sokáig forró benne a lé, akkor megfő és nagyon felpuhul benne az uborka. Én a konyhapulton a nyitott ablak mellett hagytam őket. A jelenlegi több, mint harminc fokban így is sokáig hűltek.
Ha kihűltek, ellenőrizzük a lapkákat, hogy mindegyik homorú-e. ha nem, akkor az azt jelenti, hogy nem zár rendesen, és nem tudott benne a tartóssághoz elengedhetetlen vákuum kialakulni. Az ilyen üvegeket nyissuk fel, és egy újabb lapkával végezzük el újra a műveletet. Ha minden rendben van, akkor az üvegek mehetnek a kamrába. :-)
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
Címkék: felhasználásáról, mosogatószerrel, elengedhetetlen, tartósítószert, babérleveleket, koriandermagot, kiszabadítsuk, hozzáadhatjuk, kristálycukor, előkészületek, konyharuhával, konyharuhára, tartóssághoz, felöntőlével, elkezdhetjük, ellenőrizzük, koriandermag, körömkefével, konyhapulton, elkészítése, konyharuhát, érintkezzen, közvetlenül, törölgessük, mustármagot, buborékokat, törölgetjük, kaporszálak, megszáradni, felöntőlét, hozzáadhat, üvegenként, elhagyható, eljárásban, gyöngyözik, késhegynyi, savanyú uborkához, alapos tisztaság, késhegynyi nátrium-benzoátot, tiszta munka, csak erre, célra használt, végeiket vágjuk, vizet tegyük, üvegek aljára, vékony kaporszálak, felöntőlé felforr, uborkát nagyjából, tiszta üvegeket, rakhat egy-két, üvegekbe tölteni, uborka karikákat,
|
|
|
|
savanyú uborkához, alapos tisztaság, késhegynyi nátrium-benzoátot, tiszta munka, csak erre, célra használt, végeiket vágjuk, vizet tegyük, üvegek aljára, vékony kaporszálak, felöntőlé felforr, uborkát nagyjából, tiszta üvegeket, rakhat egy-két, üvegekbe tölteni, uborka karikákat, kevés uborka, felöntőlé felforrt, bent ragadt, akkora lábast, lábas aljára, üvegek alja, lábas aljával, üvegek teteje, üvegeken belül, lapkákkal őket, nyitott ablak, jelenlegi több, tartóssághoz elengedhetetlen, ilyen üvegeket, újabb lapkával, üvegek mehetnek, felhasználásáról, mosogatószerrel, elengedhetetlen, tartósítószert, babérleveleket, koriandermagot, kiszabadítsuk, hozzáadhatjuk, kristálycukor, előkészületek, konyharuhával, konyharuhára, tartóssághoz, felöntőlével, elkezdhetjük, ellenőrizzük, koriandermag, körömkefével, konyhapulton, elkészítése, konyharuhát, érintkezzen, közvetlenül, törölgessük, mustármagot, buborékokat, törölgetjük, kaporszálak, megszáradni, felöntőlét, hozzáadhat, üvegenként, elhagyható, eljárásban, gyöngyözik, késhegynyi, tisztítsuk, használunk, rázogassuk, tömöríteni, kovászolni, hozzávalók, babérlevél, kialakulni, vastagságú, próbáljuk, gyújtsunk, melegszik, uborkákat, karikákra, szárított, nyugodtan, tisztaság, karikákat, töltéskor, forraljuk, színültig, csapforró, dolgozunk, felöntőlé, körülötte, benzoátot, használni, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1025
- e Hét: 1899
- e Hónap: 6303
- e Év: 38032
|
|
|