|
2014-11-22 19:05:05, szombat
|
|
|
A mézeskalács receptje
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
30 dkg porcukor
1 csipet só
30-40 dkg virágméz
3 tojás
3 evőkanál margarin
1 teáskanál szódabikarbóna
3 dkg fahéj
1 dkg őrölt szegfűszeg
1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék - körülbelül 2 dkg
A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át - akár egy sűrű tésztaszűrőn, ha nincs szitád -, majd keverd össze fakanállal.
Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz. Tedd a szobahőmérsékletű margarint is a tésztába, és dolgozd össze - ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tésztát gyúrj - margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik. Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül - legjobb, ha egy egész éjszakán át - hagyd állni. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé lesz.
Így készül a tökéletes mézeskalács Így készül a tökéletes mézeskalács
Káprázatosan szép ünnepi dekorációkA karácsony 13 legfontosabb szimbóluma10 meseszép feldíszített karácsonyfaA legszebb karácsonyi dekorációk a nappalibaA legszebb karácsonyfadíszekZúzmarás ezüstdekorációkDekoráció a természet kincseiből2012 leggyönyörűbb karácsonyi dekorációi Kültéri karácsonyi dekorációk10 karácsonyi dekortipp, hófehérben
Nyújtás, szaggatás, sütés
A tésztát szedd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz.
Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki.
Fontos! Egy-két percig hagyd hűlni a figurákat, mert forrón még nagyon puhák, majd sütőlapáttal emeld ki őket egy tálcára.
Tippek a díszítéshez
Fényesítés: a mézeskalácsok felületére kenőtollal tojásfehérjét kenhetsz, így szép fényes lesz a felületük, illetve a ráhelyezett magvak könnyen ráragadnak.
Magvak: az apróbb magvakat - mák, szezámmag - hintsd a tojásfehérjével megkent nyers tészta felületére, és így süsd meg. A nagyobb magvakat - napraforgómag, tökmag, dió, mandula - nyomd egyszerűen a nyers tésztába, miközben sül, szépen beágyazódik a tésztába, és benne marad.
Cukoríróka: 1 tojásfehérjéhez keverj 3-4 dkg porcukrot, és pár csepp citromlevet. Amikor már lassan folyik le a keverék a fakanálról, akkor jól formázható író-mázat kapsz, ha ezt folyékonyabbá teszed, akkor szétterülő, márványos, kevésbé kontúrozható díszítést kapsz. Az elkészített mázat evőkanállal tedd egy kicsi, műanyag zacskóba, egyik sarka felé igazítva a masszát csavard meg, majd szorítsd össze a zacskó nyílását, hogy ne nyomódjon vissza a massza. Ezután a teletöltött sarok végén vágj kis nyílást, majd díszítsd fel a megsült mézeskalácsokat. Ha kész, hagyd megszáradni a díszítést. Fontos, hogy csak teljesen kihűlt tésztát díszíts! |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
Címkék: tojásfehérjéhez, tojásfehérjéket, tojásfehérjével, mézeskalácsokat, szódabikarbónát, meglangyosított, szódabikarbóna, hűtőszekrénybe, mézeskalácsok, megpuhíthatod, mézeskalácsot, fűszerkeverék, folyékonyabbá, hozzáadásával, napraforgómag, megkeményedik, megnövekednek, tojássárgáját, mozdulatokkal, tojásfehérjét, konyharuhával, leggyönyörűbb, tésztaszűrőn, gyúródeszkán, üvegpohárban, belisztezett, letisztított, legfontosabb, kontúrozható, sütőlapáttal, megduzzadnak, egyenletesen, használhatsz, karácsonyfaa, kinyújtottad, káprázatosan, mézeskalács receptje, sűrű tésztaszűrőn, egész tojásokat, tésztát lágyíthatod, egész tojást, tojásfehérjéket pedig, szobahőmérsékletű margarint, üvegben forró, tálhoz ragadna, edény falától, egész éjszakán, tökéletes mézeskalács, nappalibaA legszebb, természet kincseiből2012, tésztát szedd, cipót nyújts,
|
|
|
|
mézeskalács receptje, sűrű tésztaszűrőn, egész tojásokat, tésztát lágyíthatod, egész tojást, tojásfehérjéket pedig, szobahőmérsékletű margarint, üvegben forró, tálhoz ragadna, edény falától, egész éjszakán, tökéletes mézeskalács, nappalibaA legszebb, természet kincseiből2012, tésztát szedd, cipót nyújts, tésztát körülbelül, sütemények között, fűszerek illatát, mézeskalácsok felületére, ráhelyezett magvak, apróbb magvakat, tojásfehérjével megkent, nagyobb magvakat, nyers tésztába, elkészített mázat, masszát csavard, zacskó nyílását, teletöltött sarok, megsült mézeskalácsokat, tojásfehérjéhez, tojásfehérjéket, tojásfehérjével, mézeskalácsokat, szódabikarbónát, meglangyosított, szódabikarbóna, hűtőszekrénybe, mézeskalácsok, megpuhíthatod, mézeskalácsot, fűszerkeverék, folyékonyabbá, hozzáadásával, napraforgómag, megkeményedik, megnövekednek, tojássárgáját, mozdulatokkal, tojásfehérjét, konyharuhával, leggyönyörűbb, tésztaszűrőn, gyúródeszkán, üvegpohárban, belisztezett, letisztított, legfontosabb, kontúrozható, sütőlapáttal, megduzzadnak, egyenletesen, használhatsz, karácsonyfaa, kinyújtottad, káprázatosan, feldíszített, megszáradni, teletöltött, beágyazódik, képlékennyé, lágyíthatod, ráhelyezett, cukormázhoz, mézeskalács, asztallapon, dekorációka, zsiradékkal, elkészített, díszítéshez, vastagabbra, evőkanállal, citromlevet, körülbelül, viszonylag, fényesítés, felületére, lisztezett, milliméter, sütőpapírt, sütemények, kenőtollal, aranybarna, ráragadnak, cukoríróka, kincseiből, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1477
- e Hét: 3376
- e Hónap: 7780
- e Év: 39509
|
|
|