Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ajvár-zakuszka
  2015-12-07 21:38:34, hétfő
 
  Ajvár - Zakuszka






Sok helyen olvastam ajvárról , aztán zakuszkáról, aztán megint ajvárról.
Vajon a kettő ugyanaz?
Vagy két teljesen különböző kence?
Elkezdtem kutatni, sajnos sokra nem mentem vele.
A Wikipédiában ezt találtam róla:

Az ajvár

...paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele.

Az ajvár továbbá kiváló fűszerkeverék különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez.

Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel is össze szokták keverni sültek mellé.





Túlnyomórészt a Balkánon népszerű, itt is leginkább Szerbiában.

A paprikától függően lehet édes vagy csípős is.

A Balkánon minden magára valamit is adó háziasszonynak megvan a saját ajvár-receptje, amelyről állítja, hogy a legjobb.

Hatalmas mennyiségben készül, befőttesüvegekbe kerül.


Ellenben a zakuszka...

A zakuszka eredetileg Örményországból, vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető zöldségkrém, mely felhasználható ételízesítésére és tésztaételekhez szószként is.

Néhány változatát gombóccá összegyúrva készítik el.

Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek.

Eredetileg padlizsánnal készítik, de ezt babbal (paszullyal) és erdei gombákkal (főleg rókagombával vagy vargányával) is helyettesíthetik.

Íze és formája hasonló a Magyarországon néha kapható adzsika ételízesítőhöz.



Összetevői változatosak:

Az erdélyi alaprecept szerinti összetevők: zöldpaprika, paradicsompaprika (pritaminpaprika, gogosár-rom:, gogoșar), sűrített paradicsom, padlizsán, vöröshagyma, olaj, ételízesítők.

Az említetteken kívül lehet répa, fokhagyma, hal, reszelt uborka, snidling, kapor, babérlevél, bors, káposzta.

Így nem gondolkodtam tovább a különbségeken, elkészítettem az én ajváromat.
Halkan hozzáteszem, tavaly készítettem zakuszkát is, és tényleg két különböző íz, bár gyanítom, ahány ház - annyi íz.





Hozzávalók:

2 kg padlizsán
1 kg kápia paprika
1 fej fokhagyma (nekem 10 gerezd volt benne)

olaj

Először a padlizsánokat toltam be héjastól a forró sütőbe és gyakori forgatás mellett addig sütöttem, amíg a héja meg nem feketedett.
Ezután a kápia paprikákkal tettem ugyanezt.

Mindkettőhöz kb háromnegyed óra kellett.




Aztán a padlizsánokat is és a paprikákat is még forrón letakartam alufóliával és a saját gőzükben hagytam kihűlni.

Végül mindegyiket megpucoltam (kanállal óvatosan kikapargattam a héjukból, a paprikánál előtte óvatosan kiszedtem a magokat) és a sült zöldséghúsokat egy lábasba tettem a fokhagymagerezdekkel együtt, majd botmixerrel simára mixeltem.

Aztán kevés olajjal (kb 2 evőkanál) összefőztem, sóztam, borsoztam és még forrón csírátlanított üvegekbe töltöttem.

Mindegyik üveg ajvár tetejét fél ujjnyi réteg olajjal "zártam le".

Végül már csak a fedőt tekertem rá és ment a száraz dunsztba, takarók közé.

(a befőttesüvegeket még a befőzés előtt alaposan elmostam Domestos-os vízben és meleg (kb 120 fokos) sütőben kb 20 percig csírátlanítottam fedővel együtt úgy, hogy egy tálcára állítottam az üvegeket szájával felfelé és mellé tettem a tálcára a fedőkkel együtt)



(Forrás: Marka boszikonyhája)
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Címkék: helyettesíthetik, csírátlanítottam, befőttesüvegekbe, befőttesüvegeket, tésztaételekhez, örményországból, pritaminpaprika, ételízesítésére, felhasználható, zöldséghúsokat, csírátlanított, magyarországon, háziasszonynak, ételízesítőhöz, túlnyomórészt, padlizsánokat, különbségeken, kikapargattam, boszikonyhája, elkészítettem, fűszerkeverék, fokhagymából, ízesíthetnek, gondolkodtam, készítéséhez, padlizsánból, mindkettőhöz, változatosak, rókagombával, padlizsánnal, ízesítéséhez, mennyiségben, említetteken, ételízesítők, wikipédiában, összegyúrva, kettő ugyanaz, ajvár továbbá, paprikától függően, saját ajvár-receptje, zakuszka eredetileg, erdélyi alaprecept, említetteken kívül, padlizsánokat toltam, forró sütőbe, kápia paprikákkal, saját gőzükben, paprikánál előtte, sült zöldséghúsokat, lábasba tettem, fedőt tekertem, száraz dunsztba,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mi lenne ha  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nagyi telefonál  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szívem tiéd  Albert Einstein gondolata  Nagyi telefonál  Akarat  Őrizkednünk kell...  Adakozás  Rátalálsz  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png kislány  Png virág  Adakozás  Németh László tollából  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Popper Péter szavai  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Éretlen vers  Egy bizonyos határt  Szép napot kívánok  Png férfi  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  képre írva  Szívem  Tavaszi kép  Még csak most kezdődik a nap  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Hogy lehet megtartani  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nem számIt  Png csokor  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Adakozás  Kaffka_Margit  Fekete-erdő desszert  Szép napot kívánok  Németh László tollából  Png nő  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Adakozás  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  A másik dolog,  Png cica  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  A Megváltó szolgálatában  Png virág  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Png virág  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png fotel  Szabolcska Mihály – Ákác...  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png nő  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Jó éjszakát  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy lelki imádság  Nem számIt  Egy bizonyos határt  Akarat 
Bejegyzés Címkék
kettő ugyanaz, ajvár továbbá, paprikától függően, saját ajvár-receptje, zakuszka eredetileg, erdélyi alaprecept, említetteken kívül, padlizsánokat toltam, forró sütőbe, kápia paprikákkal, saját gőzükben, paprikánál előtte, sült zöldséghúsokat, lábasba tettem, fedőt tekertem, száraz dunsztba, befőzés előtt, tálcára állítottam, üvegeket szájával, fedőkkel együtt, helyettesíthetik, csírátlanítottam, befőttesüvegekbe, befőttesüvegeket, tésztaételekhez, örményországból, pritaminpaprika, ételízesítésére, felhasználható, zöldséghúsokat, csírátlanított, magyarországon, háziasszonynak, ételízesítőhöz, túlnyomórészt, padlizsánokat, különbségeken, kikapargattam, boszikonyhája, elkészítettem, fűszerkeverék, fokhagymából, ízesíthetnek, gondolkodtam, készítéséhez, padlizsánból, mindkettőhöz, változatosak, rókagombával, padlizsánnal, ízesítéséhez, mennyiségben, említetteken, ételízesítők, wikipédiában, összegyúrva, készítettem, vargányával, vöröshagyma, zöldpaprika, hozzáteszem, alufóliával, háromnegyed, zöldségkrém, összefőztem, mindegyiket, zakuszkáról, paprikákkal, botmixerrel, megpucoltam, feketedett, szerbiában, változatát, hozzávalók, összetevők, alaprecept, paprikánál, eredetileg, készítenek, paszullyal, összetevői, paprikákat, letakartam, paprikától, paradicsom, majonézzel, paprikából, babérlevél, mártásként, állítottam, zakuszkát, gombákkal, padlizsán, grúziából, mindegyik, leginkább, erdélyben, töltöttem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 375
  • e Hét: 1249
  • e Hónap: 5653
  • e Év: 37382
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.