2016-01-26 20:12:28, kedd
|
|
|
Mire jó a cékla?
Ennek a salátanövénynek a gyakori fogyasztása segíti és aktiválja a vörösvértestek képződését, javítja a sejtek oxigénellátását. Méregtelenítő, vizelethajtó, savtalanító, kötőszövet-építő, érfalakat erősítő hatása szintén közismert. A cékla szabályozza a gyomorsav működését, növeli a fehérje-anyagcserét, elősegíti és stabilizálja az egészséges bélműködést, így jótékonyan befolyásolja az immunrendszer állapotát. A rendszeresen céklát fogyasztók körében kisebb a bélrák kialakulásának kockázata, s szerepe lehet a koleszterinszint szabályozásában is.
Táplálkozási értéke kiváló, mert répacukor- (szacharóz) tartalma, ballasztanyag-tartalma magas. Az ásványi anyagok - kálium, magnézium, vas, kalcium, szilícium - és a vitaminok az emberi szervezet számára szükséges mennyiségben találhatók benne. Folsavtartalma magas, ami miatt a cékla fogyasztása után már néhány órával fokozódik a kötőszövetek újraképződése. A folsav hatással van az idegrendszer működésére is, míg a kálium a vízháztartásunkat szabályozza, elősegíti a szervezet savtalanítását, méregtelenítését, befolyásolja az emésztést és bélműködést.
A céklában lévő szilícium erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, az ereket és a csontozatot. Az ebben a - főleg salátaként fogyasztott - növényben található karotinoidok, fenolok és szaponinok szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, csökkentik a vér koleszterinszintjét
1950-től a cékladiétát jó eredménnyel alkalmazzák a daganatos betegek kiegészítő diétájaként, illetve a rákbetegség megelőzésében is.
AMIT MÉG TUDNI KELL A CÉKLÁRÓL
A CÉKLA és más élelmiszerek NITRÁT TARTALMA
Céklasaláta
Egy nagyobb céklát, egy kisebb vöröshagymát, 1 egy almát reszeljünk le, majd kevés olajjal, néhány csepp citrommal, mézzel, sóval ízesítsük.
Céklaleves
2-3 nagyobb céklát nyersen hámozzunk meg, majd reszeljük vékony csíkokra. Forró olajon párolunk meg egy kisebb, apróra vágott vöröshagymát, majd tegyük hozzá a reszelt (vagy vékony csíkokra vágott) céklát, s két-három gerezd szétzúzott fokhagymával, ételízesítővel, babérlevéllel pároljuk majdnem puhára. Ekkor engedjük fel hideg vízzel. Hagyjuk felforrni, majd keverjünk a levesbe 2 dl tejfölt (amiben már simára kevertünk egy evőkanálnyi finomlisztet vagy burgonyakeményítőt, kevés fehérborsot, sót). Forraljuk csomómentesre, majd citromlével (vörösborral, vörösborecettel) ízesítsük.
Francia céklasaláta
Fél kg céklát jól megmosunk és közép meleg sütőbe téve puhára sütünk. A sütési idő kisebb céklánál egy óra, nagyobbnál másfél óra. Sütőből kivéve a szokásos módon meghámozzuk és teljesen kihűtjük. Közben két evőkanál finom étolajat keverőtálba teszünk, egy egész citrom megszűrt levével és egy kis csomó finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és egy kis csomó ugyanígy megvágott metélőhagymával együtt. Megsózzuk, borsozzuk, egy csipetnyi mustárt is teszünk bele és habverővel simára keverjük. A céklát kisebb hasábokra vágva keverjük hozzá, hogy össze ne törjön, utánaízesítjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.
Majonézes céklasaláta
Fél kg céklát jól megmosva, a szokásos módon megfőzünk. Ha kihűlt, meghámozzuk és vékony metéltre vágjuk össze. Közben 7 dkg majonézt keverőtálba teszünk, beleteszünk 5 dkg ajókapasztát (szardellapasztát), egy kis csomó finomra vágott metélőhagymát, egy kávéskanál mustárt, megsózzuk, borsozzuk, beletesszük egy egész citrom megszűrt levét, majd habverővel teljesen simára keverjük. Hozzátéve a megfőtt céklát, óvatosan összekeverjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.
Céklasaláta almával
40 dkg céklát jól megmosva megfőzünk, majd meghámozva lehűtjük és metéltre vágjuk. Két db szép nagy borízű almát meghámozunk, magját, magházát kivágjuk belőle és az almát citrommal bedörzsölve vékony metéltre vágjuk. Most keverőtálba teszünk egy kávéskanálnyi ecetet, egy egész citrom megszűrt levét, egy evőkanálnyi vizet és egy csipetnyi porcukrot. Megsózzuk, gyengén megborsozzuk és habverővel simára keverjük, majd hozzátéve a céklát és almát, óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön össze. Egy órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.
Céklaleves II.
80 dkg cékla, 20 dkg sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 7 dkg szalonna, 3 dkg margarin, 25 dkg darált sertéshús, 1 l húsleves (leveskockából), 4 háromszögsajt, 1 citrom leve, só, bors
A szalonnát apró kockákra vágjuk és üvegesre kisütjük, hozzáadjuk a karikákra vágott póréhagymát, a kockákra vágott sárgarépát, a céklát, és 5 percig lefödve pároljuk. Hozzákeverjük a darált húst, ezzel további 10 percig pároljuk, majd felöntjük a húslével, és 20 percig főzzük. Végül belekeverjük a háromszögsajtot, és addig keverjük, amíg elolvad; tálalás előtt hozzáadjuk a citromlevet.
Tejes céklaleves
80 dkg cékla, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldség, 1 vöröshagyma, 2 dkg margarin, só, bors, 5 dl húsleves, 5 dl tej, 2 dl tejföl, petrezselyemzöld
Az apróra vágott hagymát a margarinon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a megreszelt céklát, sárgarépát és zöldséget, 5 percig lefödve pároljuk. Felöntjük a húslevessel és készre főzzük. Tálalás előtt hozzáöntjük a tejet és a tejfölt, végül megszórjuk petrezselyemzölddel.
Nyers céklasaláta
80 dkg cékla, 10 dkg torma, 3 evőkanál olaj, 4 evőkanál ecet, só, bors, 1 kávéskanál méz
A céklát és a tormát lereszeljük, összekeverjük és leöntjük az olaj, ecet, méz, só, bors keverékével. Hűtőszekrényben jól lehűtjük.
Céklasaláta I.
2 kg cékla, 15 dkg torma, 1 dl ecet, só, bors, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál köménymag
A céklát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Megsózzuk, belekeverjük a mézet és a köménymagot. Ezután felforraljuk és 10 percig főzzük. Amikor megfőtt, hozzáadjuk az ecetet (előbb nem, mert nem fő meg), majd belekeverjük a tormát. Ha kihűlt, üvegbe tesszük, hűtőszekrényben 5-6 napig tárolhatjuk.
Céklasaláta II.
80 dkg cékla, 2 közepes vöröshagyma,3 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál petrezselyemzöld, só, bors
A céklát 5 cm-es, ceruza vastagságú darabokra vágjuk, és forrásban levő sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük és leöntjük az olajból, ecetből, borsból és petrezselyemzöldből készült öntettel. Hűtőszekrényben jól összeérleljük.
A salátákat érdemes megszórni pirított,őrölt szezámmaggal.
|
|
|
0 komment
, kategória: egészség |
|
Címkék: méregtelenítését, petrezselyemzöld, koleszterinszint, szardellapasztát, oxigénellátását, háromszögsajtot, vörösborecettel, szabályozásában, metélőhagymával, salátanövénynek, hűtőszekrényben, kialakulásának, utánaízesítjük, hűtőszekrénybe, ételízesítővel, folsavtartalma, kötőszöveteket, savtalanítását, vörösvértestek, összekeverjük, ballasztanyag, újraképződése, immunrendszer, összeérleljük, kávéskanálnyi, metélőhagymát, elkerülésében, leveskockából, megelőzésében, méregtelenítő, babérlevéllel, csomómentesre, hűtőszekrény, rendszeresen, megborsozzuk, ajókapasztát, gyakori fogyasztása, vörösvértestek képződését, sejtek oxigénellátását, cékla szabályozza, gyomorsav működését, egészséges bélműködést, immunrendszer állapotát, rendszeresen céklát, bélrák kialakulásának, koleszterinszint szabályozásában, ásványi anyagok, emberi szervezet, cékla fogyasztása, kötőszövetek újraképződése, folsav hatással, idegrendszer működésére, AMIT MÉG TUDNI KELL CÉKLÁRÓL, NITRÁT TARTALMA, Céklaleves II, Céklasaláta, Céklasaláta II,
|
|