Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
cékla
  2016-01-26 20:12:28, kedd
 
  Mire jó a cékla?

Ennek a salátanövénynek a gyakori fogyasztása segíti és aktiválja a vörösvértestek képződését, javítja a sejtek oxigénellátását. Méregtelenítő, vizelethajtó, savtalanító, kötőszövet-építő, érfalakat erősítő hatása szintén köz­ismert. A cékla szabályozza a gyomorsav működését, növeli a fehérje-anyagcserét, elősegíti és stabilizálja az egészséges bélműködést, így jótékonyan befolyásolja az immunrendszer állapotát. A rendszeresen céklát fo­gyasztók körében kisebb a bélrák kialakulásának kocká­zata, s szerepe lehet a koleszterinszint szabályozásában is.
Táplálkozási értéke kiváló, mert répacukor- (sza­charóz) tartalma, ballasztanyag-tartalma magas. Az ásványi anyagok - kálium, magnézium, vas, kalcium, szilícium - és a vitaminok az emberi szervezet számára szükséges mennyiségben találhatók benne. Folsavtartalma magas, ami miatt a cékla fogyasztása után már néhány órával fokozódik a kötőszövetek újraképződése. A folsav hatással van az idegrendszer működésére is, míg a kálium a vízháztartásunkat szabályozza, elő­segíti a szervezet savtalanítását, méregtelenítését, be­folyásolja az emésztést és bélműködést.
A céklában lévő szilícium erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, az ereket és a csontozatot. Az ebben a - főleg salá­taként fogyasztott - növényben található karotinoidok, fenolok és szaponinok szerepet játszanak a szív- és ér­rendszeri betegségek elkerülésében, csökkentik a vér ko­leszterinszintjét

1950-től a cékladiétát jó eredménnyel alkalmazzák a daganatos betegek kiegészítő diétájaként, illetve a rákbetegség megelőzésében is.
AMIT MÉG TUDNI KELL A CÉKLÁRÓL


A CÉKLA és más élelmiszerek NITRÁT TARTALMA

Céklasaláta

Egy nagyobb céklát, egy kisebb vöröshagymát, 1 egy almát reszeljünk le, majd kevés olajjal, né­hány csepp citrommal, mézzel, sóval ízesítsük.

Céklaleves

2-3 nagyobb céklát nyersen hámozzunk meg, majd reszeljük vékony csíkokra. Forró olajon pá­rolunk meg egy kisebb, apróra vágott vöröshagymát, majd tegyük hozzá a reszelt (vagy vékony csíkokra vágott) céklát, s két-három gerezd szétzúzott fokhagy­mával, ételízesítővel, babérlevéllel pároljuk majdnem puhára. Ekkor engedjük fel hideg vízzel. Hagyjuk fel­forrni, majd keverjünk a levesbe 2 dl tejfölt (amiben már simára kevertünk egy evőkanálnyi finomlisztet vagy burgonyakeményítőt, kevés fehérborsot, sót). Forraljuk csomómentesre, majd citromlével (vörösbor­ral, vörösborecettel) ízesítsük.

Francia céklasaláta

Fél kg céklát jól megmosunk és közép meleg sütőbe téve puhára sütünk. A sütési idő kisebb céklánál egy óra, nagyobbnál másfél óra. Sütőből ki­véve a szokásos módon meghámozzuk és teljesen kihűtjük. Közben két evőkanál finom étolajat keverőtálba teszünk, egy egész citrom megszűrt levével és egy kis csomó finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és egy kis csomó ugyanígy megvágott metélőhagymával együtt. Megsózzuk, bor­sozzuk, egy csipetnyi mustárt is teszünk bele és habverővel simára kever­jük. A céklát kisebb hasábokra vágva keverjük hozzá, hogy össze ne tör­jön, utánaízesítjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.

Majonézes céklasaláta

Fél kg céklát jól megmosva, a szokásos módon megfőzünk. Ha kihűlt, meghámozzuk és vékony metéltre vágjuk össze. Közben 7 dkg majonézt keverőtálba teszünk, beleteszünk 5 dkg ajókapasztát (szardellapasztát), egy kis csomó finomra vágott metélőhagymát, egy kávéskanál mustárt, megsózzuk, borsozzuk, beletesszük egy egész citrom megszűrt levét, majd habverővel teljesen simára keverjük. Hozzátéve a megfőtt céklát, óvato­san összekeverjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.

Céklasaláta almával

40 dkg céklát jól megmosva megfőzünk, majd meghámozva lehűtjük és metéltre vágjuk. Két db szép nagy borízű almát meghámozunk, magját, magházát kivágjuk belőle és az almát citrommal bedörzsölve vékony me­téltre vágjuk. Most keverőtálba teszünk egy kávéskanálnyi ecetet, egy egész citrom megszűrt levét, egy evőkanálnyi vizet és egy csipetnyi por­cukrot. Megsózzuk, gyengén megborsozzuk és habverővel simára kever­jük, majd hozzátéve a céklát és almát, óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön össze. Egy órára hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.

Céklaleves II.
80 dkg cékla, 20 dkg sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 7 dkg szalonna, 3 dkg margarin, 25 dkg darált sertéshús, 1 l húsleves (leveskockából), 4 három­szögsajt, 1 citrom leve, só, bors
A szalonnát apró kockákra vágjuk és üvegesre kisütjük, hozzáadjuk a kari­kákra vágott póréhagymát, a kockák­ra vágott sárgarépát, a céklát, és 5 percig lefödve pároljuk. Hozzákever­jük a darált húst, ezzel további 10 percig pároljuk, majd felöntjük a hús­lével, és 20 percig főzzük. Végül bele­keverjük a háromszögsajtot, és addig keverjük, amíg elolvad; tálalás előtt hozzáadjuk a citromlevet.

Tejes céklaleves
80 dkg cékla, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldség, 1 vöröshagyma, 2 dkg marga­rin, só, bors, 5 dl húsleves, 5 dl tej, 2 dl tejföl, petrezselyemzöld
Az apróra vágott hagymát a margari­non üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a megreszelt céklát, sárgarépát és zöld­séget, 5 percig lefödve pároljuk. Fel­öntjük a húslevessel és készre főzzük. Tálalás előtt hozzáöntjük a tejet és a tejfölt, végül megszórjuk petrezse­lyemzölddel.

Nyers céklasaláta

80 dkg cékla, 10 dkg torma, 3 evőkanál olaj, 4 evőkanál ecet, só, bors, 1 kávés­kanál méz
A céklát és a tormát lereszeljük, össze­keverjük és leöntjük az olaj, ecet, méz, só, bors keverékével. Hűtőszekrény­ben jól lehűtjük.

Céklasaláta I.

2 kg cékla, 15 dkg torma, 1 dl ecet, só, bors, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál köménymag
A céklát meghámozzuk, vékony kari­kákra vágjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Megsózzuk, beleke­verjük a mézet és a köménymagot. Ezután felforraljuk és 10 percig főz­zük. Amikor megfőtt, hozzáadjuk az ecetet (előbb nem, mert nem fő meg), majd belekeverjük a tormát. Ha ki­hűlt, üvegbe tesszük, hűtőszekrény­ben 5-6 napig tárolhatjuk.

Céklasaláta II.

80 dkg cékla, 2 közepes vöröshagyma,3 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 1 evő­kanál petrezselyemzöld, só, bors
A céklát 5 cm-es, ceruza vastagságú darabokra vágjuk, és forrásban levő sós vízben 10 percig főzzük. Leszűr­jük és leöntjük az olajból, ecetből, borsból és petrezselyemzöldből ké­szült öntettel. Hűtőszekrényben jól összeérleljük.

A salátákat érdemes megszórni pirított,őrölt szezámmaggal.



 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Címkék: méregtelenítését, petrezselyemzöld, koleszterinszint, szardellapasztát, oxigénellátását, háromszögsajtot, vörösborecettel, szabályozásában, metélőhagymával, salátanövénynek, hűtőszekrényben, kialakulásának, utánaízesítjük, hűtőszekrénybe, ételízesítővel, folsavtartalma, kötőszöveteket, savtalanítását, vörösvértestek, összekeverjük, ballasztanyag, újraképződése, immunrendszer, összeérleljük, kávéskanálnyi, metélőhagymát, elkerülésében, leveskockából, megelőzésében, méregtelenítő, babérlevéllel, csomómentesre, hűtőszekrény, rendszeresen, megborsozzuk, ajókapasztát, gyakori fogyasztása, vörösvértestek képződését, sejtek oxigénellátását, cékla szabályozza, gyomorsav működését, egészséges bélműködést, immunrendszer állapotát, rendszeresen céklát, bélrák kialakulásának, koleszterinszint szabályozásában, ásványi anyagok, emberi szervezet, cékla fogyasztása, kötőszövetek újraképződése, folsav hatással, idegrendszer működésére, AMIT MÉG TUDNI KELL CÉKLÁRÓL, NITRÁT TARTALMA, Céklaleves II, Céklasaláta, Céklasaláta II,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  IGEN így  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  40 felett  Magamnak  Egyszerű  Anyámról való emlékek  képre írva  Hamvas Béla  Ady Endre - Mindegy átka  Magamnak  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Zilahy Lajos mondta  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Horváth Szilvia tollából  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Anyák napjára  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Emlékezz  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Jan Twardowski - Siessünk  Magyar költészet napja  Csend  IGEN így  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jázmin  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  A pitypang legendája  Mindent de mindent visszakap  képre írva  Mit ünnepelnek a görögök márci...  39 ígéret  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Egyszerű  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Különleges  ajándék, mellyel meglepem  Dóró Sándor: Embernek maradni  39 ígéret  Robert Merle tollából  Latinovits Zoltán tollából  Egy barátság története  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam Krisztinától  Zilahy Lajos mondta  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  különleges  Bársony székben  Szeretem ujjad karcsuságait,  Egy gondolat 
Bejegyzés Címkék
gyakori fogyasztása, vörösvértestek képződését, sejtek oxigénellátását, cékla szabályozza, gyomorsav működését, egészséges bélműködést, immunrendszer állapotát, rendszeresen céklát, bélrák kialakulásának, koleszterinszint szabályozásában, ásványi anyagok, emberi szervezet, cékla fogyasztása, kötőszövetek újraképződése, folsav hatással, idegrendszer működésére, vízháztartásunkat szabályozza, szervezet savtalanítását, céklában lévő, daganatos betegek, rákbetegség megelőzésében, nagyobb céklát, kisebb vöröshagymát, almát reszeljünk, evőkanálnyi finomlisztet, szokásos módon, egész citrom, csipetnyi mustárt, céklát kisebb, órára hűtőszekrénybe, kávéskanál mustárt, megfőtt céklát, almát citrommal, kávéskanálnyi ecetet, evőkanálnyi vizet, csipetnyi por­cukrot, szalonnát apró, kari­kákra vágott, kockák­ra vágott, darált húst, apróra vágott, margari­non üvegesre, megreszelt céklát, tormát lereszeljük, céklát meghámozzuk, salátákat érdemes, méregtelenítését, petrezselyemzöld, koleszterinszint, szardellapasztát, oxigénellátását, háromszögsajtot, vörösborecettel, szabályozásában, metélőhagymával, salátanövénynek, hűtőszekrényben, kialakulásának, utánaízesítjük, hűtőszekrénybe, ételízesítővel, folsavtartalma, kötőszöveteket, savtalanítását, vörösvértestek, összekeverjük, ballasztanyag, újraképződése, immunrendszer, összeérleljük, kávéskanálnyi, metélőhagymát, elkerülésében, leveskockából, megelőzésében, méregtelenítő, babérlevéllel, csomómentesre, hűtőszekrény, rendszeresen, megborsozzuk, ajókapasztát, belekeverjük, karotinoidok, vizelethajtó, finomlisztet, táplálkozási, befolyásolja, élelmiszerek, szezámmaggal, kötőszövetek, vöröshagymát, stabilizálja, idegrendszer, mennyiségben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 703
  • e Hét: 2378
  • e Hónap: 3370
  • e Év: 35099
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.