Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csokoládé jótékony hatásai
  2020-08-05 22:12:24, szerda
 
 


Csokoládé jótékony hatásai

A csokoládét szinte kivétel nélkül mindenki nagyon szereti. Sima vagy ízesített? kicsi vagy nagy kiszerelés? Ét vagy tej? Ma már széles választék közül lehet kedvünkre válogatni, és azon felül, hogy finom, még jótékony hatásai is lehetnek. A legtöbben talán boldogsághormonként emlegetik, de ezen kívül más módon is hozzájárulhatnak az egészségünkhöz, és nem csupán a rossz kedvre megoldás.

A csokoládé jótékony hatásai
Csokoládé fajták

Alapvetően 3 nagy csoportba sorolhatjuk őket. Létezik fehér-, tej-, és étcsokoládé. Az ét- és a tejcsokoládé között a kakaótartalom mennyisége a különbség, valamint az étcsokoládé nem tartalmaz tejport. Ha egy csokoládé legalább 43%-os kakaótartalommal rendelkezik, akkor étcsokoládénak minősül. Már 90-95 százalékosat is kaphatunk, azonban minél magasabb az érték, annál keserűbb íze van az adott csokoládénak. Ezzel szemben a tejcsokoládéról általánosságban elmondható, hogy népszerűbb. Körülbelül 25-35 százalékos kakaótartalommal bír és még cukor, tejpor/tej és kakaóvaj található benne, tehát édesebb. A fehér csoki tulajdonképpen nem is igazi csoki, hiszen ahogy a színéből is látszik, nem tartalmaz kakaót, de a tejcsokoládéhoz hasonlóan a többi összetevőt igen. Sok esetben vaníliaporral is ízesítik.

Jótékony hatásai

Főként az étcsokoládét lehet kiemelni, hiszen ez a legegészségesebb a többi közül. A hangsúly azonban a mértékletességen van!

Bőr
Sokan észrevehették már, hogy számos kozmetikai termék alapanyagaként szolgál bőrfiatalító hatása miatt, és pakolásokat is készíthetünk belőle. Mindez nem véletlen, hiszen antioxidáns tartalma miatt hozzájárul az egészséges bőr fenntartásához. Koffein is található bene, ami segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és méregtelenít. Sőt amit a mostani időszakban fontos kiemelni, hogy bizonyos mértékben az UV sugarakkal szemben is hatásos lehet.

Egészség
Ásványi anyagokban gazdag, úgy mint magnézium, vas, kalcium. Csökkentheti a magas vérnyomást, ezáltal megelőzhető a szívinfarktus. A benne található flavonoidok következtében elkerülhető az agyvérzés és javítja a látást, mivel serkenti az agy vérellátást. Ha már az agynál tartunk, akkor fontos megemlíteni, hogy javíthatja a teljesítőképességünket pár kocka csokoládé. Nem véletlen, hogy a vizsgázó diákok számára elmaradhatatlan kellék. Gyulladásgátló hatással is rendelkezik és a ''rossz" koleszterinszintet csökkenti, ezáltal védi szívünk egészségét és jótékony hatással van az érrendszerre is.

A csokoládé jótékony hatásai
Stressz
Sokan rossz kedvükben vagy idegességükben enni kezdenek, és a legtöbben a csokoládéhoz nyúlnak elsőként. Nem véletlenül hívják ''boldogsághormonnak", hiszen csokievés során endorfin szabadul fel, ami a jó kedvért felelős, ezen kívül csillapítja a fájdalmat is.

Milyen csokoládét válasszunk?

Ahhoz, hogy a fentebb említett hatások érvényesülni tudjanak, fontos, hogy tudatosan vásároljunk csokoládét. Mit jelent ez? Nyilván népszerűbb a tejcsokoládé az édessége, lágysága miatt, valamint kedvezőbb az ára is. Azonban egészségünkre az étcsokoládé gyakorol jótékony hatást, és abból is érdemes a minél magasabb kakaótartalmúakat vásárolni. Egyénenként eltérő, de a 80 százalék feletti csokoládék bizony már nem nyújtanak olyan kellemes ízt és állagot, inkább keserűek. De 50% feletti csokoládék már az egészséges kategóriába tartoznak. Készüljünk fel, hogy drágább, mint a tejcsokoládé, de az ajánlott mennyiség úgy is csak 2-3 kocka naponta, és nem is kell minden nap fogyasztani, tehát több ideig eláll. Azonban fontos, hogy a gyermekek esetén vigyázzunk, hiszen koffeint tartalmaz, amely egy felnőtt számára nem jelentős, viszont a kisgyermekekre nézve igen.

Ha esetleg nem tartozunk az étcsoki rajongók közé, de szívesen fogyasztanánk egészségünk érdekében, akkor is van megoldás, hiszen más ételekkel/ italokkal kombinálva elnyomhatjuk a kesernyés ízt. Például gyümölcsökkel, magvakkal, sajtokkal, borokkal kiváló párosítást alkotnak, sőt még húsokkal is kísérletezhetünk. Továbbá a reggeli kávénk mellé is fogyaszthatjuk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Címkék: kakaótartalommal, kísérletezhetünk, mértékletességen, legegészségesebb, hozzájárulhatnak, tejcsokoládéról, általánosságban, tejcsokoládéhoz, elmaradhatatlan, kisgyermekekre, egészségünkhöz, alapanyagaként, fenntartásához, étcsokoládénak, idegességükben, gyulladásgátló, tulajdonképpen, fogyaszthatjuk, szívinfarktus, egészségünkre, gyümölcsökkel, fogyasztanánk, észrevehették, kakaótartalom, vaníliaporral, következtében, tejcsokoládé, készíthetünk, csokoládéhoz, étcsokoládét, százalékosat, csökkentheti, eltávolítani, méregtelenít, csokoládénak, bőrfiatalító, csokoládét szinte, legtöbben talán, rossz kedvre, csokoládé jótékony, tejcsokoládé között, kakaótartalom mennyisége, csokoládé legalább, adott csokoládénak, tejcsokoládéról általánosságban, fehér csoki, tejcsokoládéhoz hasonlóan, többi összetevőt, étcsokoládét lehet, többi közül, hangsúly azonban, elhalt hámsejteket,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
jó reggelt  Magamnak  Paul Éluard - És egy mosoly  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  James Allen  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindent de mindent visszakap  képre írva  Bársony székben  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó cica  Pitypang szökőkút  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Zilahy Lajos mondta  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Egy barátság története  József Attila – Keresek ...  Andrássy Réka - A bolond Böske  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Szép estét kedves látogatóimn...  Spenót fasírttal  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Különleges  Van néhány kérdés, amin gondol...  Jan Twardowski - Siessünk  Minden tavaszból őrizz..  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Szívek  Sorsunk miatt...  Csend  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Gebhardt Nóra versei II.  Bornyi Veronika haiku verse  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szép estét kedves látogatóimn...  Erdei gyöngyvirág  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Pitypang szökőkút  képre írva  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Nevelőszülőkhöz adták,  Egy barátság története  jó reggelt  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Tavaszi este  Szép estét kedves látogatóimn... 
Bejegyzés Címkék
csokoládét szinte, legtöbben talán, rossz kedvre, csokoládé jótékony, tejcsokoládé között, kakaótartalom mennyisége, csokoládé legalább, adott csokoládénak, tejcsokoládéról általánosságban, fehér csoki, tejcsokoládéhoz hasonlóan, többi összetevőt, étcsokoládét lehet, többi közül, hangsúly azonban, elhalt hámsejteket, mostani időszakban, magas vérnyomást, benne található, agynál tartunk, vizsgázó diákok, csokoládéhoz nyúlnak, fentebb említett, étcsokoládé gyakorol, minél magasabb, egészséges kategóriába, ajánlott mennyiség, gyermekek esetén, felnőtt számára, kisgyermekekre nézve, étcsoki rajongók, reggeli kávénk, kakaótartalommal, kísérletezhetünk, mértékletességen, legegészségesebb, hozzájárulhatnak, tejcsokoládéról, általánosságban, tejcsokoládéhoz, elmaradhatatlan, kisgyermekekre, egészségünkhöz, alapanyagaként, fenntartásához, étcsokoládénak, idegességükben, gyulladásgátló, tulajdonképpen, fogyaszthatjuk, szívinfarktus, egészségünkre, gyümölcsökkel, fogyasztanánk, észrevehették, kakaótartalom, vaníliaporral, következtében, tejcsokoládé, készíthetünk, csokoládéhoz, étcsokoládét, százalékosat, csökkentheti, eltávolítani, méregtelenít, csokoládénak, bőrfiatalító, érrendszerre, érvényesülni, elnyomhatjuk, sorolhatjuk, vérellátást, pakolásokat, kategóriába, rendelkezik, egészségünk, vásároljunk, étcsokoládé, megemlíteni, hámsejteket, elkerülhető, megelőzhető, flavonoidok, fogyasztani, egyénenként, csillapítja, antioxidáns, mennyisége, népszerűbb, párosítást, kozmetikai, válasszunk, elmondható, csokoládét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 68 db bejegyzés
e év: 517 db bejegyzés
Összes: 8973 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 264
  • e Hét: 640
  • e Hónap: 3734
  • e Év: 71499
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.