Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Menetelés
  2020-10-23 21:59:54, péntek
 
   
 


Csobai Vera
A MENETELÉS

Azt a menetet még nem úgy hívták, hogy Békemenet. Annak a menetnek még nem volt neve. Az a menet a lábak elindulása volt a lelkek parancsára. Élni akartunk szabadon és úgy, ahogy a szívünk, az eszünk és a múltunk diktálja. Az emberek lelkében, gondolkodásában elindult valami, éreztük, ez így nem mehet tovább, gyökeres változásra van szükség.
Minden, a fiatalok által megálmodott és létrehozott, Petőfi körrel kezdődött.
Mint mindig, akkor is a fiatalság, főleg az egyetemi fiatalság adott először hangot a mindenki által érzett belső kényszernek. Ők mondták ki először azt a szót ,,Elég!". Elég volt a Nagy Testvér mindenre ráterpeszkedő egyeduralmából, elég a Gondolatrendőrség mindent behálózó iszonyatából.
A GANZ-ban is, szinte észrevétlenül megéreztük, hogy már nem olyan a levegő, mint volt, valami mintha megváltozott volna. Azt vettük észre, hogy létezik már nálunk is egy Munkástanács, egy alulról kezdeményezett, valódi Munkástanács, - vannak már nálunk is, akik nyitott szemmel, éber fülekkel figyelik a fiatalok megmozdulásait. Néma zöngés futott végig a gyáron.
Így jött el október 23-ika. Nem volt előtte semmiféle propaganda, semmiféle szervezés, felhívás - még ma sem tudom megfejteni hogyan történt, de délelőtt egyszerre csak futótűzként robbant be a hír - indulunk. Senki sem kérdezte hová, miért - valahogy ezt mindenki megérezte.
Megnyíltak a gyár kapui - rendészt egyet sem lehetett látni, aki utunkat állta volna - és pillanatok alatt megtelt a gyár előtti utca. A Munkástanács tagjaival az élen elindultunk a jövőnk felé. Így érezte ezt akkor mindenki.
Olyan természetességgel haladt a tömeg, mintha előre betanultuk volna. A forgalom leállt, semmiféle járműnek nyomát sem lehetett látni. Csak embereket mindenütt.
Első állomásként Bem apó szobránál álltunk meg, itt már nagyon sokan gyülekeztek. Elhangzottak az első spontán beszédek, énekek hangját is vitte, vitte a szél - amikor egyszerre, hirtelen, szinte varázsütésre süket csend borította be a teret. Kinyílt az egyik épület emeleti ablaka és kigördült onnan egy ,,piros-fehér-zöld", egy magyar zászló - de közepén - a sarló/kalapács helyén - egy óriási tátongó lyukkal.
A döbbenet elmúltával hatalmas, mindent beborító éljen tört fel az ég felé és egy láthatatlan karmester beintésével felhangzott a magyarok imája: ,,Isten áldd meg a magyart..." - Azokat a könnyeket akkor senki sem szégyellte.
Így született meg 1956. jelképe, a lyukas zászló, mely azóta is egyet jelent az 1956. októberi forradalommal.
A menet azonban indult tovább. Beborítottuk az egész Margit hidat, a Petőfi szobornál ismét megállva emlékeztünk és emlékeztettünk, majd tovább a végállomás, a Kossuth Lajos tér felé hömpölygött az akkorra már hatalmasra duzzadt tömeg. Nem volt vezényszó, nem volt irányítás, nem volt más, csak csillogó szemeket lehetett látni, a Kossuth nóták, a szabadság dallamait vitte szerte a szél.
A téren már sok-sok ezer ember gyűlt össze mire odaértünk. Nem tudom honnan kerültek elő, de egyre több zászlót lehetett látni az emberek kezében, amint lobogtatva jelezték a távollévőknek - itt most készül valami. Nem volt rögzített pódium, nem volt felszerelt hangerősítés, semmi sem volt, csak élni akarás, szabadságvágy.
Megkezdődtek az akkor és ott megszületett beszédek, az emberek csak úgy itták az elhangzott szavakat, éljenezték az elhangzott szavak értelmét.
Este 8 óra körül tovább indult a tömeg egy része a rádió épülete felé, hogy csatlakozzanak az ott összeverődött tömeghez és ahonnan 9 óra körül száguldva jött a hír: - eldördültek az első lövések.
1956. október 23-at írtak akkor a naptárban.
Megkezdődött a forradalom.
(CsV.)
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Címkék: gondolkodásában, emlékeztettünk, megmozdulásait, kezdeményezett, egyeduralmából, csatlakozzanak, ráterpeszkedő, forradalommal, észrevétlenül, összeverődött, távollévőknek, szabadságvágy, megváltozott, munkástanács, varázsütésre, iszonyatából, beborítottuk, hangerősítés, megszületett, megkezdődtek, elhangzottak, megkezdődött, megálmodott, felhangzott, állomásként, hömpölygött, eldördültek, létrehozott, beintésével, elindultunk, gyülekeztek, kényszernek, láthatatlan, emlékeztünk, futótűzként, megnyíltak, lábak elindulása, lelkek parancsára, emberek lelkében, fiatalok által, egyetemi fiatalság, mindenki által, szót „, fiatalok megmozdulásait, gyár kapui, gyár előtti, élen elindultunk, jövőnk felé, első spontán, szél –, egyik épület, magyar zászló, Csobai Vera, Nagy Testvér, Kossuth Lajos,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Az igazi szeretetért rendszeri...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  A Megváltó szolgálatában  Jó éjszakát  Esti kép  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png kislány  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hazára minden embernek szükség...  Reménység és erő Krisztustól e...  Png nő  Alvó cicák  Nagyi telefonál  Hazára minden embernek szükség...  A televizió nem a kultúrát kép...  Albert Einsteinről  Hogy lehet megtartani  Png csokor  Alázat  Makszim Gorkij gondolata  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A Megváltó szolgálatában  Kövesd a cowboyt!  Png rózsa csokor  Jó éjszakát  Kövesd a cowboyt!  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png nő  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Tavaszi kép  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Alázat  Rátalálsz  s immár én is felragyogva, ért...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Zilahy Lajos gondolata  Fekete István - Akác  Png ház  Kövesd a cowboyt!  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Erdőn  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alázat  Reménység és erő Krisztustól e...  Png virág  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Varga János Veniam - Fontos sz...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Reménység és erő Krisztustól e...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Egy maradéktalanul uralt világ  Alvó cicák  Kellemes délutánt kívánok 
Bejegyzés Címkék
lábak elindulása, lelkek parancsára, emberek lelkében, fiatalok által, egyetemi fiatalság, mindenki által, szót &#8222, fiatalok megmozdulásait, gyár kapui, gyár előtti, élen elindultunk, jövőnk felé, első spontán, szél &#8211, egyik épület, magyar zászló, óriási tátongó, döbbenet elmúltával, magyarok imája, könnyeket akkor, lyukas zászló, menet azonban, egész Margit, emberek kezében, távollévőknek &#8211, emberek csak, elhangzott szavakat, elhangzott szavak, rádió épülete, első lövések, gondolkodásában, emlékeztettünk, megmozdulásait, kezdeményezett, egyeduralmából, csatlakozzanak, ráterpeszkedő, forradalommal, észrevétlenül, összeverődött, távollévőknek, szabadságvágy, megváltozott, munkástanács, varázsütésre, iszonyatából, beborítottuk, hangerősítés, megszületett, megkezdődtek, elhangzottak, megkezdődött, megálmodott, felhangzott, állomásként, hömpölygött, eldördültek, létrehozott, beintésével, elindultunk, gyülekeztek, kényszernek, láthatatlan, emlékeztünk, futótűzként, megnyíltak, éljenezték, szégyellte, lobogtatva, elhangzott, változásra, pillanatok, megéreztük, elindulása, végállomás, elmúltával, hatalmasra, forradalom, parancsára, propaganda, felszerelt, betanultuk, megfejteni, irányítás, megérezte, egyszerre, fiatalság, dallamait, kigördült, született, karmester, rögzített, semmiféle, szervezés, szabadság, könnyeket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 585 db bejegyzés
Összes: 9041 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 57
  • e Hét: 4018
  • e Hónap: 13040
  • e Év: 80805
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.