Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az orvosok, az ápolók
  2020-11-06 23:15:15, péntek
 
   
 


Kicsit hoszzú de érdemes elolvasni!!

,,Az orvosok, az ápolók, a kórházak, a mentősök megfeszített munka árán sem képesek egyedül megbirkózni a járvánnyal. Ahhoz a lakosság segítségére is szükség van, ahhoz mi is kellünk. A következő napokban-hetekben dől el, milyen lesz a tél, az év vége, ahogy az is, hogy békés és áldott lesz-e a karácsony" - fogalmaz dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora abban a Magyar Nemzetben megjelent publicisztikában, amelyben Semmelweis Ignác alakját megidézve osztja meg véleményét a koronavírusról, és arról, milyen hozzáállással vehetjük fel a harcot a terjedő járvánnyal szemben.
Nyáron már azt gondolhattuk, úrrá lettünk egy, más nemzeteket sorra földbe döngölő járvány fölött, így az alapvető társadalmi, gazdasági, kulturális folyamatok némi zökkenőt követően a megszokott módon működnek majd tovább. S mivel az első hullámban alacsony volt a megbetegedések száma, a kezdeti ijedtség után, a koronavírus-járvány másodszori megjelenésekor sokan úgy is értékelték a helyzetet, hogy talán túlzott volt a tavaszi reakció. Egyre többen kezdték a maszkhasználat hasznosságát, sőt a vírus létezését is tagadni. Megszépítették maguknak a valóságot.

A Janus-arcú vírus azonban tornádóként csapott le ránk augusztus utolsó hetében. A szakértők figyelmeztettek, az egészségügy folyamatosan készült, a politikusok járványügyi, gazdasági és társadalmi védőcsomaggal várták a második hullámot, ám mi, magyarok, Európa többi népéhez hasonlóan, szívünkben nem voltunk erre felkészülve, és ezért a második hullám egyre nagyobb áldozatokat követel Magyarországon is. Teheti, mert óvatlanabbak és túlzottan magabiztosak lettünk.

A Covid-19 más, mint gyermekkorunk betegségei, a korabeli, hozzá hasonló pusztító járványok, mint a fekete himlő, a pestis, a kolera, a tífusz, a skarlát, a torokgyík, a gyermekbénulás és a spanyolnátha, amelyek olyanok egy európai számára, mint a gyermekmesék, melyekről sokat hallottunk elődeinktől, de magunk nem tapasztaltuk meg őket. Mindez természetes emberi reakció, hiszen a planétán végigsöprő, meglepetésszerű esemény távoli képe nem elég ahhoz, hogy az ember ilyen rövid idő alatt globálisan kezdjen gondolkodni, és átértékelje egzisztenciális kilátásait - gondolkodása továbbra is megmarad élete megszokott koordinátái között. Sokunk számára riasztóbb a gondolat, hogy elzárnak bennünket szeretteinktől, korlátozzák utazási, szórakozási, társadalmi szokásainkat, mint maga a betegség, mely eddig nem érintett valamennyiünket közvetlenül.

Ma, amikor a megbetegedések és a súlyos esetek száma drasztikusan emelkedik, és mikorra már legtöbbünknek van olyan kollégája, barátja, szomszédja vagy családtagja, akit megfertőzött a koronavírus, lassan változik a helyzet. A kérdés ma az, hogy milyen gyorsan eszmélünk.

A nyári nyugodt időszaknak vége, nehéz hónapok állnak előttünk, egyre szaporodó és egyre súlyosabb esetszámokkal. Az orvosok, az ápolók, a kórházak, a mentők megfeszített munka árán sem képesek egyedül megbirkózni a járvánnyal. Ahhoz a lakosság segítségére is szükség van, ahhoz mi is kellünk. A következő napokban-hetekben dől el, milyen lesz a tél, az év vége, ahogy az is, hogy békés és áldott lesz-e a karácsony, tudunk-e majd jó szívvel bőséget kívánni az új esztendőben.

A ma tettein keresztül befolyásoljuk a holnapot, és most mindannyiunk cselekedete számít.

Aki ma fertőződik meg, annál négy-öt nap múlva mutathatók ki a betegség tünetei, és súlyosabb lefolyásnál átlagosan egy hét múlva kerül kórházba. A legsúlyosabb esetekben a kétoldali tüdőgyulladásos betegeinket három-hat hétig kell lélegeztetni a gyógyulásig. Vagyis a szalagcímekben megjelenő kórházi és intenzív osztályos esetek és halálozások száma jellemzően egy-hat héttel korábbi találkozások eredménye.

Semmelweis Ignác így fogalmaz: ,,Bármily fájdalmas, bármily nyomasztó is [...] a beismerés, nem a letagadásban rejlik az ellenszere." Az év első felében azért volt oly sikeres a védekezésünk, mert a gyors kormányzati döntések azonnal megjelentek a lakosság mindennapjaiban, és a szabályokat mindannyian betartottuk. Fegyelmezettek és figyelmesek voltunk. Kontaktusaink és találkozásaink gyakoriságát hatvan-kilencven százalékkal csökkentettük. Ez nyilvánvalóan a mi kapcsolatokra épülő és általuk meghatározott lényünknek komoly veszteség volt, nem beszélve azokról, akik munkahelyüket vagy bevételeiket veszítették el a bezárkózás miatt.

Mégis képesek voltunk rá, s így a járványt gyakorlatilag még annak magyarországi kifejlődése előtt meg tudtuk állítani. Ám világunkat, családjainkat, a gazdaságot annyira megviselte a pár hónapos karantén, hogy abban mindannyian egyetértünk, nem szeretnénk, ha ismét szükség volna egy ilyen komplex restriktív intézkedési csomagra. Ennek viszont ára van, és ez az ár az alkalmazkodás és az átmeneti önkorlátozás.

A védőoltás megérkezéséig együtt kell élnünk a vírussal, tudva, miként vigyázunk magunkra és szeretteinkre, egész környezetünkre. Nem felejtve ösztönösen!

Tavasszal még nem ismertük a vírust, ma már tudjuk, hogy hol képes a legnagyobb pusztításra, mikor veszélyes, és így felkészülhetünk a megfékezésére. S mert csak nagy nehézségek és áldozatok árán lehetne még egyszer bezárni az országot úgy, ahogy a járvány első hullámának idején tettük, ezért most a miénk, mindannyiunké a felelősség, hogy ne így legyen.

Azt javaslom, hogy ne tagadjuk le a veszélyt, hanem ismerjük be, azaz mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy a megbetegedést elkerüljük! Nem tudjuk kiszámítani, szervezetünk milyen immunválaszt ad a fertőzésre, nem tudjuk, milyen hatás ér bennünket. Az nagyon eltérő és megjósolhatatlan, hogy kire hogyan hat a vírus, de tudjuk, hogy az idősek és a krónikus betegségben szenvedők, a cukorbetegek, a kardiológiai vagy az onkológiai betegséggel küzdők nagyobb veszélyben vannak, s mindez mégsem jelenti azt, hogy minden fia­tal tünetmentesen esik át a fertőzésen. És az sem mondható el, hogy csak a krónikus betegekre veszélyes a Covid-19, és hogy a rendszeres sportolás, az egészséges életmód biztosan megvéd a kórházi kezeléstől. Sajnos láttam már lélegeztetőgépen harminc-negyven éves, egészséges, sportos fiatalt is.

A gyógyszeres megelőzésben a legfontosabb talán a D-vitamin. A felnőtteknek napi 3000 nemzetközi egységet ajánlok, a tizenkét év alattiaknak, a gyermekeknek jellemzően 500-at, de az adagolásról érdemes a gyermekorvossal konzultálni. Természetesen a fittség, a jó kondíció és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás is fontos. A betegség kétféle módon károsíthatja szervezetünket: az egyik eset, amikor túlzottan erős immunreakciót vált ki, a másik, amikor gyengét. Az előbbi oka az úgynevezett citokinvihar, amely komoly tüdőgyulladást és többszervi károsodást eredményezhet. A másik reakció - ami inkább az idős korosztálynál alakul ki - az, amikor a már meglévő alapbetegségek, például a szív- és érrendszeri problémák, a vesebetegség vagy az onkológiai tünetek stb. felerősödnek, és a halál oka valójában az alapbetegség súlyosbodása.

A második hullám idejére sokat fejlődtek a közepesen súlyos és súlyos betegek kezelésének lehetőségei. A hazai Richter Gedeon Nyrt. által is gyártott, már FDA-minősítéssel rendelkező remdesivir hatékony vírusellenes szer. A remdesivir időben megkezdett kombinációs kezeléssel: immunrendszert szabályozó szteroiddal (dexamethasonnal), a Covid-19 antitestben gazdag vérplazmával és a vérhígító gyógyszerekkel kombinálva csökkenti a kórházi kezelés időtartamát és javítja a túlélést. Fontos szerep jut a nagy áramlású oxigénterápiának, noninvazív és invazív lélegeztetésnek, valamint a fizioterápiának is a betegek optimális ellátásában. Enyhébb esetekben egy másik vírusellenes gyógyszer, a favipiravir segítheti a gyógyulást.

Fontos a hiteles és közérthető kommunikáció és példamutatás. A félelem és a passzivitás helyett a tudatosságra és honfitársaink bevonására, az egyéni és közösségi szolidaritásra és felelősségvállalásra lehet építeni. Szükségünk van a fiatalokra, szólítsuk meg őket! Szükségünk van rájuk a védekezésben, építsünk rájuk! Tudatosítani kell, hogy senki nem hibás a vírus terjesztéséért! Nyerjük meg újra honfitársainkat az együttműködésre, és indítsuk el a Semmelweis 2.1 programot a második hullám megfékezése érdekében!

Lassítani kell a vírus korlátlan terjedését! A járványt a széles körű, a már remélhetőleg karnyújtásnyira lévő oltás tudja megállítani. Addig azonban közös érdekünk, hogy csökkentsük a kapcsolatok számát! Csak azokkal találkozzunk személyesen, akikkel feltétlenül fontos. Kerüljük az utazást, az összejöveteleket! Ha összefogunk, és mindannyian betartjuk az alapvető szabályokat, vagyis maszkot visel gyermek és felnőtt bel- és kültéren egyaránt, amikor nem tudjuk biztosítani magunk körül a másoktól való másfél méteres távolságot, akkor sikeresek leszünk.

Ha a maszkviselést nyolcvanszázalékos szintre tudjuk növelni, az önmagában is hatásos tud lenni a járvány megfékezésében. A védekezés harmadik oszlopa pedig az óránkénti, Semmelweis-féle kézmosás, kézfertőtlenítés és az udvarias távolságtartás, vagyis az ölelkezés és a kézfogás mellőzése.

Amire most mindennél nagyobb szükség van, az az összefogás. Kiemelten fontos, hogy felső légúti tünetekkel, lázasan vagy íz- és szagvesztés esetén ne menjünk közösségbe, munkahelyünkre, és ne engedjük iskolába vagy óvodába a gyerekeinket! Most a biztonság az első.

Semmelweis Ignác magyar orvos előtt tisztelgett tavasszal a Google és a CNN amerikai hírcsatorna. Az anyák megmentőjeként ismert világhírű magyar orvos hívta fel ugyanis elsőként a figyelmet a kézmosás, a kézfertőtlenítés fontosságára. Ahogy ő fogalmazott: ,,Tanításom arra való, hogy az orvosi tudomány tanítói terjesszék, hogy az orvosló és ápoló személyek az utolsó falusi borbélyig, az utolsó falusi bábáig szerinte cselekedjenek; tanításom arra való, hogy elriasszam a szülőházak rémét, hogy megmentsem a feleséget a férj, az anyát a gyermeke számára."

Szavaira ma, a koronavírus okozta világjárvány idején, amikor újabb és újabb csúcsokat dönt a napi megbetegedettek és a kórházban kezeltek száma, különösen oda kell figyelnünk, hogy megmentsünk anyát, apát, férjet, feleséget, nagyszülőt és gyermeket egymás számára, s hogy családunk körében várakozhassunk a szeretet ünnepére. Nem felejtve ösztönösen, s nem megszépítve a valóságot!

A szerző egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem rektora
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Címkék: lélegeztetőgépen, publicisztikában, megjósolhatatlan, kézfertőtlenítés, összejöveteleket, kiegyensúlyozott, oxigénterápiának, gyermekorvossal, fizioterápiának, együttműködésre, felkészülhetünk, meglepetésszerű, egzisztenciális, megbetegedettek, valamennyiünket, honfitársainkat, mindennapjaiban, lélegeztetésnek, dexamethasonnal, karnyújtásnyira, tüdőgyulladásos, figyelmeztettek, szeretteinktől, környezetünkre, megjelenésekor, megbetegedések, alapbetegségek, megfékezésében, szolidaritásra, távolságtartás, maszkhasználat, munkahelyünkre, koronavírusról, megmentőjeként, tüdőgyulladást, gyógyszerekkel, mentősök megfeszített, lakosság segítségére, következő napokban-hetekben, terjedő járvánnyal, alapvető társadalmi, megszokott módon, első hullámban, megbetegedések száma, kezdeti ijedtség, tavaszi reakció, maszkhasználat hasznosságát, vírus létezését, szakértők figyelmeztettek, egészségügy folyamatosan, politikusok járványügyi, második hullámot, Merkely Béla, Semmelweis Egyetem, Magyar Nemzetben, Semmelweis Ignác, Richter Gedeon Nyrt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Harmónia......  Csak úgy...  Asperján György – Mint é...  Boldog női teljességet!  Szépségreceptek nem csak nőkne...  Nem az az igazi férfi  Elbújva a világ elől......  Facebookon kaptam  Világító torony  Világító torony  Kedves TVN.Hu  Szép estét kedves látogatóimna...  Békés, szép estét....  Ha berobban a tavasz  Tavaszköszöntő  Az igazi nő magabiztos  Szeress, hogy szeressenek........  Sárga rózsa  figyelj: mikor még vele…...  Piromorfita ásvány  Pyrargyrita ásvány  Bele kellett szoknom,  Immunrendszerünk védelme term...  Nők  Őrségváltás  Natúr kén  Ledől a templom  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Az ember jó?  Némely nőknek ritkán adatik me...  Békés estét kívánok Mindenki...  Harmónia......  III. Keresztút Déván videó 202...  Levegő után, a fényre van a le...  A természet szépsége......  Tavaszi üdvözlet  Nagy a baj  Csak a szeretet emelhet ! .......  Mágikus Operettgála a Budapest...  Tavaszi üdvözlet  Csak akkor  Békés estét kívánok Mindenki...  Csak a szeretet emelhet ! .......  Anya gyermekével  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Immunrendszerünk védelme term...  Facebookon kaptam  Ledől a templom  Szent József tíz ajándéka  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Immunrendszerünk védelme term...  Sárga rózsa  A tavasz a kedvenc évszakom  Fehér kockák  Nem az az igazi férfi  Ha egy nő szeret egy férfit  Karvezetők  Mai harmónia kártyám  Csütörtökre!  Szép opál  Szeress, hogy szeressenek........  Addig énekelek, amíg a közönsé...  Éljünk erős akarattal . . .  Március 8. án  Facebookon kaptam  Káosz  A tizenkét éves Jézus  Locsoljam, vagy ne ? .......  Locsoljam, vagy ne ? .......  Káosz  Olyan nőkkel szemben  Facebookon kaptam  Az ember jó?  Elbújva a világ elől......  Szépségreceptek nem csak nőkne...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Csütörtökre!  Csütörtökre!  Karvezetők  Harmónia......  Mesés almatorta .......  A gyermeki lélek . . .  Boldog női teljességet!  Arany ( natúr )  Némely nőknek ritkán adatik me...  Barka  Március  Tulipán csokor  Az igazi nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ledől a templom  Míg időnk van  Az utolsóelőtti napon  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Elbújva a világ elől......  Nemzetközi Nőnap 
Bejegyzés Címkék
mentősök megfeszített, lakosság segítségére, következő napokban-hetekben, terjedő járvánnyal, alapvető társadalmi, megszokott módon, első hullámban, megbetegedések száma, kezdeti ijedtség, tavaszi reakció, maszkhasználat hasznosságát, vírus létezését, szakértők figyelmeztettek, egészségügy folyamatosan, politikusok járványügyi, második hullámot, második hullám, fekete himlő, európai számára, planétán végigsöprő, ember ilyen, súlyos esetek, nyári nyugodt, mentők megfeszített, betegség tünetei, legsúlyosabb esetekben, kétoldali tüdőgyulladásos, szalagcímekben megjelenő, letagadásban rejlik, gyors kormányzati, lakosság mindennapjaiban, szabályokat mindannyian, bezárkózás miatt, járványt gyakorlatilag, gazdaságot annyira, ilyen komplex, átmeneti önkorlátozás, védőoltás megérkezéséig, legnagyobb pusztításra, járvány első, megbetegedést elkerüljük, nagyon eltérő, krónikus betegségben, kardiológiai vagy, onkológiai betegséggel, krónikus betegekre, rendszeres sportolás, egészséges életmód, kórházi kezeléstől, gyógyszeres megelőzésben, legfontosabb talán, felnőtteknek napi, gyermekeknek jellemzően, adagolásról érdemes, gyermekorvossal konzultálni, betegség kétféle, egyik eset, úgynevezett citokinvihar, másik reakció, idős korosztálynál, vesebetegség vagy, onkológiai tünetek, alapbetegség súlyosbodása, közepesen súlyos, hazai Richter, remdesivir időben, vérhígító gyógyszerekkel, kórházi kezelés, nagy áramlású, betegek optimális, másik vírusellenes, favipiravir segítheti, passzivitás helyett, vírus terjesztéséért, vírus korlátlan, széles körű, kapcsolatok számát, alapvető szabályokat, másoktól való, járvány megfékezésében, védekezés harmadik, udvarias távolságtartás, kézfogás mellőzése, anyák megmentőjeként, kézfertőtlenítés fontosságára, orvosi tudomány, utolsó falusi, szülőházak rémét, gyermeke számára, koronavírus okozta, napi megbetegedettek, kórházban kezeltek, szeretet ünnepére, szerző egyetemi, lélegeztetőgépen, publicisztikában, megjósolhatatlan, kézfertőtlenítés, összejöveteleket, kiegyensúlyozott, , ,
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 231 db bejegyzés
Összes: 4366 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 12
  • e Hét: 1209
  • e Hónap: 1002
  • e Év: 44732
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.