Regisztráció  Belépés
frezia25.blog.xfree.hu
Mégis! (a korondi templom kertjében van felfüggesztve) Az emberek esztelenek, következetlenek és magukba fordulnak, mégis szeresd őket. Ha jót teszel, megvád... Her Erz
1956.05.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Jó tudni!
  2010-04-27 15:29:22, kedd
 
 
Negyvennegyedik szám
Vállalkozási tippek
dr. Tóth András üzleti hírlevele

Köszöntöm céges hírlevelem vulkáni hamu lepte olvasóit!

Ritkán kavartak fel ennyire, mint most, amikor a legutóbbi vállalkozói klubnapon hangzott el a címbeli kijelentés. Ha valamire, erre reagálni kell - mert a legrosszabb dolog, amikor olyan dolgot kritizálnak amiben van némi igazság. És ilyenkor nagyon végig kell a dolgot gondolni.

Szívleljék meg, és addig is találkozzuk személyesen a Cafeteria EXPO-n, május 13-án.

Vállalkozó válságban? Segíthetünk »

Felesleges a kisvállalkozókat támogatni
Szó szerint így. A múlt héten a Vállalkozz Hatékonyan Klub előadásán dr. Szabóm Tibor a neves ügyvéd, adószakértő és laptulajdonos idézte egy állami fő gazdasági vezető kijelentését: "Teljesen felesleges támogatni a kisvállalkozókat, mert a végén úgy is vesznek egy Mercedest!"

Túl azon a dolgon, hogy az ember felháborodik a kijelentés cinizmusán és újra feldereng a rémálmom a láthatáron, amikor ebben az országban csak multik maradnak és az utolsó magyar kisvállalkozó is bezárja a boltot - ezen a kijelentésen azért el kell gondolkodni.

Elmondom a múltkori élményem. Nemrég egy vidéki városban jártam és jó sok helybéli vállalkozó összejött. A közös vágyuk az volt, hogy szerezzek tőkét, tőkéstársat neki, mert most hatalmas lehetőségeik lennének: a válságban bagóért felvásárolható a konkurencia, ingatlanok, gépek és piac. Csak nekik nincs tőkéjük. Ugyanakkor, mérget veszek rá, mindegyik megvette annak idején azt a bizonyos Mercedest...

Egy állami gazdasági vezető mit szeretne: a cégek folyamatosan és stabilan bővüljenek, egyre nagyobb forgalmat csináljanak, alkalmazzanak egyre több embert, exportáljanak és természetesen ennek megfelelően fizessenek egyre több adót. És a gond: ennek a szép víziónak a multik megfelelnek, a magyar kisvállalkozások zöme meg nem. És persze rinyál mindenki a gazdasági környezet meg a szabályozók miatt: de igazából mindkettő azonos pályán hajózik. És tényleg igaz, hogy a végén a kisvállalkozó megveszi a Mercit és nem növekszik tovább, a multi meg megy tovább, még ha lassabban is.

Akkor mi az oka annak, hogy ezt a stabil növekedés a kisvállalkozásoknál nem valósul meg? És hogyan képesek ezeken a multik túljutni? Megpróbálom összeszedni.
1, Ősember tulajdonolja a céget.
Az Ősember a pénztárcámban című könyvemben részletesen leírtam azt az őskorból itt maradt téves agyi berendezkedésünket, ami folyton arra ösztönös bennünket, hogy mindig mindent elköltsünk.

Egy kisvállalkozás esetén a tulajdonos személye mindent átsző: igazából a cég hibái és erényei 95%-ban a tulajdonos hibái és erényei. Egy kisvállalkozás egy innovatív, energikus tulajdonossal ezért mindig állva hagyja a nagy lomha multikat.

Sajnos pont ezért a kisvállalkozás úgy viselkedik, mint a tulajdonos személye - és az emberek nagyon nehezen tudják megállni, hogy ne az ősi ösztönöknek megfelelően viselkedjenek. Ezért egy idő után egyszerűen a bennünk élő ősembert irritálni fogja a kasszában lévő sok pénz, és tényleg megveszik azt a bizonyos mercit, építenek egy értelmetlen irodaházat, vagy valami más teljesen felesleges presztízsberuházásra költenek. Pedig a pénz mindig eláll, és a nagy lehetőségek - mint most - előbb-utóbb menetrend szerint befutnak. És ha annak idején ősember barátunk mindent elköltött, akkor most csak a gazdasági környezetre panaszkodhatunk.

Ezzel szemben a multik személytelen szabályrendszer szerint működnek. Külön-külön minden alkalmazott ősember ösztönök szerint veri a pénzt, de magát a céget nagyon szigorú szabályok szerint, költségeket csökkentve, tartalékokat képezve vezetik. Nagyon mulatságos például néha a nagy multik pénzügyi igazgatóival találkozni, akik a munkahelyükön az utolsó forintig ragaszkodnak a tartalékképzési rátákhoz és költségkeretekhez - otthon viszont, magánemberként, úgy eladósodnak, hogy rossz nézni...

Hasonlóan mulatságos(?), amikor egy korábban multis vezető saját vállalkozást alapít. Egy töredék másodperc alatt elfelejti azokat a pénzügyi szabályokat, amit a cégnél alkalmazott. Helyette a céget úgy irányítja, mint a saját pénztárcáját. Arról meg rég tudjuk, hogy azt meg a saját ősember ösztönei kezelik - rémítően.
2, Komfort zóna
Mindenkinek megvan az a köre, amiben kényelmesen érzi magát. Ahol ismeri a játékszabályokat. Amikor egy cég folyamatosan növekszik, akkor újra és újra a vezetőnek is át kell lépnie a komfort zónán: meg kell tanulni az új méretben a szabályokat, és magának is változnia kell. Ez az emberek többségét megrémíti. Tudat alatt ellenállnak és minden megtesznek egy idő után, hogy ne növekedjenek. Mert abban a magasságban már szédülne. Mert nem akarnak tanulni. Mert jó ez így, ahogy most van.
a. Komfort zóna pénzben
Nagyon sokaknál a komfort zóna pénzben mérhető. Egy bizonyos pénzmennyiség felett nem érzik otthon magukat. Gyakran sokan erkölcstelennek érzik, hogy ennyi pénzük legyen. Nem tudják, hogy kell bánni ennyi pénzzel.

Máshol a forgalommal van gond. Egy bizonyos szint felett minőségileg változó problémák lépnek fel. Aki képes négy embernek remek bablevest főzni az egyáltalán nem biztos, hogy képes négyezer embernek is ezt megfőzni. Itt megint teljesen más szervezési elveket kell alkalmazni - és bár a végtermék azonos, egy jó bableves - teljesen másként kell csinálni.

Mi módon lehet ebből a pénzügyi komfort zónából kikeveredni? Először is (mint az anonim alkoholistáknál) be kell látnunk, hogy ilyen problémánk van. Aztán tanulhatunk, kereshetünk egy jó külső tanácsadót. Nagyon gyakran az is segít, ha vezető pozíciókba olyan alkalmazottakat keresünk, akik tízszer akkora forgalmú cégeknél dolgoztak korábban, hasonló pozícióban. ők nem lesznek megijedve a forgalom növekedésétől.
b. Komfort zóna időben
Nagyon sokan azért nem lépnek előre, mert úgy érzik, csak ennyi idejük van. Ha kétszer ekkora cégük lenne, az minimum kétszer annyi időt igényelne. És ha már így is napi 12 órát dolgozunk, akkor nekünk annyi.

Ez hasonló probléma, mint az előbb a bablevessel. Négy főre nyilván kényelmesen meg lehet főzni egy embernek, még húsz főre is, de már nagyon pattogósan. De négyezer emberre főzni már egy csapat ember kell, ahol valakinek szervezni és irányítania kell.

És itt egy kemény komfort zóna határhoz érünk. Egy szint felett nagyon sok mindent nem végezhetünk el magunk. Itt szervezni kell: ki kell dolgozni a folyamatokat, meg kell írni a forgatókönyveket, embereket kell az egyes munkakörökre felvenni, betanítani, motiválni és ellenőrizni. És amikor ezzel szembesülnek, sok kisvállalkozó feladja, és marad a jól bevált saját napi 12 órás munkakörénél. Igazából nem vállalkozást vezet, csak maguknak teremtettek egy jó (?) állást.
c. Komfort zóna alkalmazottakban
Ha egy cég nő, az óhatatlanul azzal jár, hogy az alkalmazottak számának is nőnie kell. És ez megint nagyon sokaknál kiüti a biztosítékot. Már az első alkalmazott felvétele is egy sokkos folyamat, hiszen nagyon sokan úgy gondolják, hogy amit nem maguk csinálnak, az nincs jól megcsinálva.

Talán a legnagyobb komfort zóna áttörés valahol 10-15 alkalmazott tájékán következik be. Ilyenkor ugyanis a tulajdonos elveszti a közvetlen kontroll lehetőségét. Tíz ember még felügyelni lehet személyesen, harmincat már lehetetlen. És ekkor kell felvenni, kiképezni a vezetőket, akik önálló jogokkal vezethetik az alkalmazottak egy csoportját. Egy ilyen lépés iszonyú kínokat tud okozni a tulajdonosok többségének.

Nem véletlen, hogy milyen nagy számban vannak a kisvállalkozások közt ilyen 10 alkalmazott körüli cégek. Nagyon sokan elakadnak itt, mert nem tudnak (nem mernek) vezetői gárdát kialakítani. Egy közepesen jól dolgozó cég tíz alkalmazottal kitermeli pár év alatt a tulajdonos Mercedesét, akkor meg minek továbblépni?
3, Tervezés hiánya
Ahol a legnagyobb a különbség a kisvállalkozások és a multik közt, az a tervezés. Én még nem láttam egyetlen multit sem, ahol ne lett volna terv évekre előre. (A múltkor jártam egy nagy cégnél ahol 12 éves rövidtávú (!), részletes tervük volt, de volt egy 20 éves középtávú és egy 50 éves hosszútávú tervük is!) Ezzel szemben a kisvállalkozások döntő részében semmifajta terv sincs.

Az elmúlt évben a Vállalkozz Hatékonyan Klubban nagyon sokat foglalkoztunk a tervezéssel, hogy hogyan kell egy ilyet összerakni, mit lehet kitűzni, hogyan kell valóra váltani. Jól látszik, hogy azok a cégek, ahol ezt elkezdték, drasztikus növekedést tudtak elérni. Ennek során rengeteg minden kiderült a cégről, piacról és magukról.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni milyen fontos egy terv. Nem hiszem, hogy bárki neki állna családi házat építeni terv nélkül. Ugyanakkor egy olyan céget, ami sok családi ház értékű forgalmat bonyolít évente, gond nélkül vezetnek minden fajta terv nélkül. Hátborzongató.
Összefoglalva
A biológiából tudjuk: ami nem nő az sorvad. A folyamatos stabil egyhelyben állás illúzió. Mindenki azt szeretne: államunk vezetői, a családunk és titkon persze magunk is, ha nőne a cégünk, mennénk előre.

A sok lelki és valós akadály ellenére a klub tapasztalatai azt mutatják, hogy igenis van lehetőség a kisvállalkozóknak is folyamatosan növekedni: csak tanulni, tapasztalatokat átvenni és tervezni kell.

 
 
0 komment , kategória:  MAGYARORSZÁG!-MAGYAROK!  
Csillagmag!
  2010-04-27 15:14:20, kedd
 
  Csillagmag

* Napi csillagüzenetek
* Programajánló
* Csillagmag üzenetek

Újra a “régi" elengedése

Egy hosszú és izgalmas időszak utolsó előtti akkordja csendül fel az elkövetkező héten. Keddre nyíló éjszakán lesz egzakt a másfél éves periódust felölelő Szaturnusz - Uránusz szembenállás, amely negyedik a sorban, és az utolsó július 26-án lesz - és onnantól kezdve a két bolygó eltávolodik a szembenállásból, hogy a távoli jövőben, 2032-ben találkozzanak. Legközelebbi meghatározó kapcsolatuk is évek múlva lesz, tehát az idén lezárul ennek a két bolygó együttesének üzenete. S mivel olyan hosszú ideje benne vagyunk ebben, hogy talán már fel sem tűnik... :)

Szaturnusz - Uránusz szembenállások: 2008.11.04, 2009.02.05, 2009.09.15, 2010.04.26, 2010.07.26

Az Uránusz jeleníti meg a korlátok ledőlését, új dolgok létrejöttét, egy magasabb körbe való belépés lehetőségét - ezért az elmúlt másfél évben sorozatos ,,leépítés" azt jelenti, hogy ahol saját magunkat korlátoztuk, azokat az erőket el tudjuk engedni, ki tudunk belőle lépni. Hiszen a Szaturnusz szembeállás által maga a korlát, amiből kitörünk mindenképpen egy nem valódi, nem időtálló minőség, amelyre nincs szükségünk - egy magasabb nézőpontból.

Ám az Uránuszhoz ,,hiába" is tartozik a szabadság és a függetlenség megélése, a szemben álló Szaturnusz által esetlegesen korlátozva érezhetjük magunkat. S amit magas szinten tudunk ebből megteremteni, az hogy a régi mintákat eldobjuk és egy új felé nyitunk - de amit kialakíthatunk annak csakis a Valódi lehet a mércéje.

Mindaddig, amíg a ,,régi" gondolatok, családi vagy társadalmi minták szerint élünk, sosem válhatunk szabaddá - ezek azok a korlátok, amelyekből ki kell törnünk, hiszen ezek lehet, hogy minket szolgáltak, de most már idejét múlttá vált az emberiség számára. Új kört nyitunk, s a régit elhagyjuk - de ide már csak rendezetten lehet belépni, ahol tudjuk, hogy minek hol a helye bennünk.

Besűrűsödnek az ,,események" májusban, amikor is a fentebb említett Uránusz belép a kos jegyébe, azaz eléri a tavaszi napéjegyenlőség pontját - addig úgymond az alsó égbolton járt, de innen már a Fény az, ami ,,több" lesz, ekkor egy hatalmas új lendülettel lehetünk gazdagabbak. Addig is a legfontosabb, hogy tudatosítsuk az elengedést, engedjük meg az átalakulást, engedjük be az új időtálló értékek megnyilvánulását az életünkben. (május 28 környékéről sokat és sokszor fogok még írni...)

Minél jobban ragaszkodunk a régihez, maga a korlátok ledőlése annál jobban maga alá temethet minket. Az anyagi világ problémái, a régi dualitás teremtési mintái már nem szolgálnak bennünket - itt az idő lépni.

Ha a napokban belső feszültséget élünk meg, az teljesen természetes, ez csak mutatja, hogy el tudjuk engedni a régi dolgainkat. Ne álljunk ellen, menjünk bele, adjuk át magunkat ennek az érzésnek, és engedjünk, hogy leomoljanak bennünk a saját gátjaink. Figyeljünk hol jelenik meg a feszültség, a feszítés - és abban az irányban elindulva tudunk dolgozni önmagunkon.

- - -

Április 30-án, pénteken kerül a Nap kvintill kapcsolatba a Neptunusszal, míg előtte lévő nap a Jupiter a Vénusszal - varázslatos idők lesznek! Nagyon szeretném felhívni a figyelmet, hogy e héten fokozottan ügyeljünk gondolatainkra, és tudatosan érzékeljünk rá a láthatatlan világ üzeneteire, és az esetleges felbukkanó félelmeket és illúziókat idejében engedjük el.

A Nap-Neptunusz kvintill egy csodás lehetőség arra, hogy rálássunk önmagunkra, önmagunk belső lényére, és az ott esetlegesen meglapuló kuszaságot, ködöt és félelmeket fénybe borítsuk! Ekkor különös erővel nyilvánulhatunk meg a világban, mély spirituális élményeknek adhatjuk át magunkat. Tisztítsuk a múltból hozott félelmeket, amelyekkel nem engedjük, hogy a csodálatos teremtő énünk megnyilvánuljon.

- - -

Szerdán (28-án) a Merkúr ismét találkozik a Nappal a Cet csillagkép szájánál, a Kos csillagkép feje alatt, ezért nagyon figyeljünk oda teremtő gondolatainkra, hiszen a Kos csillagkép üzenete, akár a Mágus kártyája a tarot-ban a gondolatok alapján beinduló teremtés üzenetét hordozza. Itt fontos, hogy belül véghezvigyük azt az átalakítást, amelyet a Cet képvisel számunkra, amelyről itt írtam részletesebben: http://csillagmag.hu/napi-csillaguzenetek/kifele/

S ne feledjük, szerdán Telihold! :) Adjuk át magunkat a pihenésnek a frissességnek, ne erőltessük azt, ami nem megy. A Hold a skorpió jegyében járva mutatja, hogy a belső világunkra különös gondot fordítsunk, a lélek termékenységének adjuk át magunkat.

 
 
0 komment , kategória:  NAGYON FONTOSAK!  
Mérgező növények!
  2010-04-27 14:53:14, kedd
 
  Vegyél részt a Wikipédia tavaszi nagytakarításában!
Mérgező növények listája [szerkesztés]
Megtekintett lap (+/-)
Ez a legutolsó megtekintett változat (összes), elfogadva: 2010. január 11.
Pontosság megtekintett

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.
(Mérgező növények szócikkből átirányítva)
Ugrás: navigáció, keresés
Mérgező növények, a teljesség igénye nélkül
!Megnevezés Tudományos név Veszélyesség Mérgező része
Akác (Robina) Mérgező kéreg, mag
Alkörmös (Phytolacca) Mérgező a növény minden része
Aranyesők (Laburnum fajok) Halálosan mérgező a növény minden része, különösen a termés
Angyaltrombita (Datura) Halálosan mérgező minden része
Alkörmös (Phytolacca) Mérgező termés
Babérmeggy (Prunus laurocerasus) Gyengén mérgező a növény minden része
Bangiták (Viburnum fajok) Gyengén mérgező termés, levél, kéreg
Barátcserjék (Vitex fajok) Gyengén mérgező hajtás, levél
Begóniák (Begónia fajok) Gyengén mérgező levél, hajtás
Beléndek (Hyoscyamus niger) Nagyon mérgező a növény minden része
Berkenye (Sorbus) Gyengén mérgező bogyó
Bíboránizs (Illicium floridanum) Mérgező termése, levele
Boglárka (Ranunculus fajok) Mérgező a növény minden része
Bókoló aranyfa (Forsithia x intermedia) Mérgező mag
Boróka (Juniperus communis) Gyengén mérgező a növény minden része, főleg a hajtáscsúcsok, termés
Borostyán (Hedera) Mérgező bogyó, levél
Borsófa (Caragana arborescens) Mérgező levél, termés
Boroszlánok (Daphne fajok) Halálosan mérgező a növény minden része
Borsos varjúháj (Sedum acre) Gyengén mérgező a növény minden része
Bürök (Conium maculatum) Halálosan mérgező a növény minden része
Cserszömörce (Cotinus coggygria) Gyengén mérgező a növény minden része
Csíkos kecskerágó (Euonymus europeus) Nagyon mérgező a növény minden része, különösen a termés
Csillagfürt (Lupinus fajok) Mérgező hajtás, levél, termés
Csucsor (Solanum) Mérgező termés
Díszpipacs (Papaver orientale) Mérgező minden része
Dohány, díszdohány (Nicotiana fajok) Mérgező a növény minden része
Dudafürt (Colutea arborescens) Mérgező levél, mag
Ebszőlő (Solanum fajok) Mérgező föld alatti részek
Ecetfa (Rhus typhina) Gyengén mérgező levél, termés
Életfa (Thuja) Nagyon mérgező hajtás, toboz
Erdei pajzsika (Dryopteris) Mérgező minden része
Ernyős madártej (Ornithogallum umbellatum) Gyengén mérgező a növény minden része
Fagyal (Ligustrum fajok) Mérgező bogyó, levél, kéreg
Farkasalma (Aristolochia clematitis L.) Nagyon mérgező a növény minden része
Fekete hunyor (Helleborus niger) Halálosan mérgező minden része
Fürtös bodza (Sambucus racemosa) Gyengén mérgező bogyó
Gyalogbodza (Sambucus ebulus) Gyengén mérgező a növény minden része
Fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) Mérgező a növény minden része
Gyöngyvirág (Convallaria) Halálosan mérgező a növény minden része
Gyűszűvirág (Digitalis) Halálosan mérgező a növény minden része
Harangláb (Aquilegia vulgaris) Gyengén mérgező mag, hajtás
Havasszépe (Rhododendron) Mérgező levél, virág
Hegyi babér (Kalmia latifolia) Gyengén mérgező levél
Hérics (Adonis fajok) Nagyon mérgező a növény minden része
Hóbogyó (Symphoricarpus) Gyengén mérgező bogyó
Hóvirág (Galanthus nivalis) Gyengén mérgező hagymái
Hunyor ( Helleborus fajok) Nagyon mérgező a növény minden része
Indiai vadkender (Cannabis sativa) Gyengén mérgező levél, hajtás
Iszalagok (Clematis) Gyengén mérgező a növény minden része
Japán csillagánizs (Illicium anisatum) Nagyon mérgező a növény termése, hajtás, levél
Kalapácscserje (Cestrum elegans) Mérgező a növény minden része
Kapotnyak (Asarum európeum) Gyengén mérgező hajtás, levél, gyöktörzs
Kaukázusi medvetalp (Heracleum montegazzianum) Gyengén mérgező a növény minden része
Kecskerágó (Euoriymus) Erősen mérgező termés
Kék burgonyacserje (Solanum rantonnetii) Gyengén mérgező a növény minden része
Keleti szarkaláb (Consolida orientalis) Mérgező a növény minden része
Kerti ruta (Ruta graveolens) Mérgező zöld részek
Kikerics (Colchicum) Halálosan mérgező a növény minden része
Kontyvirág (Arum maculatum) Nagyon mérgező a növény minden része
Kökörcsin (Pulsatilla) Nagyon mérgező a növény minden része
Körömvirág (Calendula officinalis) Gyengén mérgező virág
Kövérke (Pachysandra terminalis) Gyengén mérgező a növény minden része
Közönséges boróka (Juniperus communis) Gyengén mérgező tobozbogyó
Közönséges cickafark ( Achillea millefolium) Gyengén mérgező hajtás
Kutyabenge (Frangula alnus) Gyengén mérgező kérge, hajtásrészei, bogyói
Kutyatej (Euphorbia fajok) Mérgező tejnedv
Labdarózsa (Viburnum opulus) Gyengén mérgező bogyó, levél, kéreg
Leander (Nerium oleander) Halálosan mérgező a növény minden része
Lilaakác (Wisteria) Mérgező termés, ág, gyökér
Loncok (Lonicera fajok) Mérgező bogyó
Madárbirs (Cotoneaster) Gyengén mérgező bogyó
Madársóska (Oxalis acetosella) Gyengén mérgező levél
Magyal (Ilex) Nagyon mérgező bogyó
Mahónia (Mahonia) Gyengén mérgező bogyó
Mák (Papaver somniferum) Nagyon mérgező a növény minden része
Maszlag (Datura) Halálosan mérgező a növény minden része
Medvetalp (Heracleum) Gyengén mérgező minden része
Mocsári gólyahír (Caltha palustris) Gyengén mérgező a növény minden része
Mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) Mérgező a növény minden része
Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) Gyengén mérgező a növény minden része
Nadragulya (Atropa belladonna) Halálosan mérgező a növény minden része
Nagy ezerjófű (Dictamnus albus) Gyengén mérgező hajtás, levél
Nárcisz (Narcissus fajok) Gyengén mérgező hagyma
Nehézszagú boróka (Juniperus sabina) Nagyon mérgező a növény minden része
Orvosi salamonpecsét (Polygonatum odoratum) Gyengén mérgező bogyók, gyöktörzs
Ördögcérna (Lycium halimifolium) Halálosan mérgező a növény minden része
Pajzsika (Dryopteris) Mérgező a növény minden része
Pipacs (Papaver Rhoas L.) Gyengén mérgező a növény minden része
Puszpáng (Buxus sempervirens) Nagyon mérgező a növény minden része
Pünkösdirózsa (Paeonia officinalis) Mérgező virág, mag, gyökér
Rekettye (Genista fajok) Mérgező a növény minden része
Repkény (Glechoma hederacea) Gyengén mérgező a növény minden része
Rhododendronok (Rhododendron fajok) Nagyon mérgező levél, virág
Ricinus (Ricinus communis) Halálosan mérgező a növény minden része
Salamonpecsét (Polygonatum) Mérgező a növény minden része
Sárgaviola (Erysimum cheiri) Gyengén mérgező magja
Sárgaánizs (Illicium parviflorum) mérgező a növény minden része
Selyemkóró (Asclepias syriaca) Gyengén mérgező a növény minden része
Seprűzanót ( Sarothamnus scoparius) Mérgező minden része
Sisakvirág (Aconitum) Halálosan mérgező minden része
Sövényszulák (Calystegia fajok) Gyengén mérgező a növény minden része
Szappanfű (Saponaria officinalis) Gyengén mérgező gyökér
Szarkaláb (Delphinium cultorum) Mérgező a növény minden része
Szellőrózsa (Anemone fajok) Mérgező a növény minden része
Szulák (Convulvulus fajok) Gyengén mérgező a növény minden része
Tavaszi kankalin (Primula veris) Gyengén mérgező gyökér
Tiszafa (Taxus baccata) Nagyon mérgező a piros maghéjon kívül minden része
Török paszuly ( Phaseolus coccineus) Gyengén mérgező nyers hüvely és termés
Törpemandula (Prunus tenella) Gyengén mérgező hajtás, mag
Tőzegrozmaring (Andromeda) Nagyon mérgező levél, virág
Tűzbab (Phaseolus) Gyengén mérgező nyers hüvelye a maggal
Tűztövis (Pyracantha) Mérgező bogyó
Üröm (Artemisia fajok) Gyengén mérgező a növény minden része
Vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) Gyengén mérgező termés
Vadszőlő (Parthenocyssus) Gyengén mérgező bogyó, levél
Vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) Gyengén mérgező a növény minden része
Vörösgyűrűs som (Cornus sanguinea) Mérgező különösen a bogyó
Zanót (Cytisus) Mérgező minden része
Zászpa (Veratrum fajok) Mérgező gyöktörzs
Botany P icon.png
 
 
1 komment , kategória:  Inkább veszélyes,mint nem  
Wikipediából - gyógynövények!
  2010-04-27 14:49:12, kedd
 
  A natúr gyógyteák gyógynövényből készült, élvezeti, vagy gyógyteaként iható, az általános közérzetet javító italok. A gyógyteákat, gyógynövényeket az emberiség már hosszú ideje használja különböző betegségek gyógyítására. A modern orvostudomány később bebizonyította ezeknek a természetes anyagoknak a jótékony hatásait. Ma már a legtöbb növénynek ismerjük a hatóanyagait, többet elő is tudunk állítani szintetikusan, azonban a növényekben található komplex hatóanyagrendszerek egymás hatásait potencírozzák, emiatt különösen ajánlható a teák fogyasztása. Ezeket a teákat hatóanyag tartalmuktól függően használhatjuk meghűléses megbetegedésekre, szív- és érrendszeri megbetegedésekre, húgyúti fertőtlenítőként, vizelethajtóként, vagy a gyomor-bél rendszer megbetegedése esetén.

A felsorolt gyógynövényekből nyugodtan ihatunk az élvezet kedvéért, vagy fekete tea, esetleg kávé helyett is csupán a teázás öröméért, de ne essünk túlzásokba, napi egy-két csésze tea fölötti mennyiséget ezekből a füvekből is csak akkor igyunk, ha egy hozzáértő szakember javasolja kúraszerű alkalmazásra.

A natúr teákat egyhuzamban csak 2-3 hónapig igyunk, aztán tartsunk szünetet. Belőlük teakeverék készítését is kerüljük, mert egyes alkotórészek felerősítik, míg más összetevőik elnyomhatják egymás hatását.
Natúr gyógyteák [szerkesztés]
Acsalapu [szerkesztés]

(Petasites officinalis)

A teának - virágzás előtt - a gyökerét gyűjtjük. Láz, köszvény, epilepszia ellen használjuk. Lázcsillapító, izzasztó hatású.

Acsalapu tea: 1 csapott teáskanál acsalapu gyökeret egy éjszakára 2,5 dl vízbe áztatjuk, reggel felmelegítjük, leszűrjük. Naponta 1-2 csészényit fogyasztunk.
Akácvirág [szerkesztés]

(Robinia pseudo-cacia) A növény virágzatát köhögés, hurut ellen használják, de palacsinta és fánk készítésénél, ízesítőként a tésztába keverik. Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágait, frissen a virágzás kezdetén érdemes szedni, a virágfürtöket begyűjtjük, majd virágokat lefejtjük a fürtökről, és azonnal megszárítjuk. A virágzása, az időjárás függvényében májusra, június elejére esik. A virág illóolajat (linalolt) tartalmaz. A virágtea köhögéscsillapító, hurut, és görcsoldó, enyhe hashajtó, gyomorsavtúltengés, székrekedés, gyomor- és bélfekély. enyhe hashajtó, a túlzott gyomorsavképződést gátló. A kéregfőzet gyomorsavtúltengés, gyomor- és bélfekély ellen használatos. Kérge gyomorsavtúltengés, gyomorvérzés, bélfekély elleni gyógyszeralapanyag. A kéreg alkalmazásában óvatosság ajánlott, robin és fazin nevű mérgező fehérjéket is tartalmaz!

Akácvirág tea: 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot - 2 dl forró vízzel leforrázunk, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes, alkalmanként élvezeti teaként is fogyasztható. Az akácvirág jó köhögéscsillapító hatású, de használják még hurut ellen és túlzott gyomorsav-termelődés esetén.
Amerikai lázgyökér [szerkesztés]

(Eupatorium perfoliatum)

Megfázás, influenza, ízületi gyulladás, lázcsillapítás, kisebb fertőzések esetén főzetét legfeljebb napi három alkalommal fogyasztjuk. Kétévesnél fiatalabb korban nem adható.
Amerikai lázgyökér ellenjavallat: Frissen szedve mérgező! Nagy adagban émelygést, hányingert, hányást okozhat!
Ánizs [szerkesztés]

(Pimpinella anisum)

A Földközi-tenger területéről származó, hazánkban termesztett egyéves, illatos növény. Íze kellemes, édes-fűszeres. Az ánizs illóolaja anetolt, izoanetolt, ánizs aldehidet tartalmaz. A növény apró, tojásdad alakú termését használják gyógyászati célra. Köhögéscsillapító, emésztést elősegítő, szélhajtó, köptető, felfúvódást oszlató hatású. Egy teáskanálnyi magot 10-20 percig hagyunk ázni a forrázatban, majd naponta legfeljebb háromszor fogyasztjuk. A tinktúrából fél-egy teáskanálnyi fogyasztható napi három alkalommal.

Ánizs tea: 1 teáskanálnyi összetört ánizsra öntsünk 2-3 dl forró vizet, és hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő, csecsemők hasgörcse ellen is alkalmazható.

Ánizs ellenjavallat: Ösztrogén tartalma miatt migrénes fejfájást, nagyobb mennyiség émelygést, hányingert okozhat.
Angelica archangelica L.
Angelika [szerkesztés]

(Angelica archangelica)

Légzőszervi megbetegedésekre, emésztésserkentőként, ízületi gyulladás ellen használhatjuk. Forrázatát, vagy főzetét fogyaszthatjuk legfeljebb két pohárral naponta. A tinktúrából naponta max. fél - egy teáskanálnyit vegyünk be.

Angyalgyökér tea: 2 dl vízben 5 percig főzzünk 1 evőkanál szárított, apróra vágott angyalgyökeret, majd hagyjuk állni 3 percig. Ezt követően szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Emésztési panaszokra ajánlható. Gyakran használják epebántalmak esetén, teája vizelethajtó, vértisztító hatású, de csökkenti a köhögést is.
Angyalgyökér ellenjavallat: Kétévesnél fiatalabbnak ne adjuk. Aki hosszabb időn keresztül angyalgyökérből készített teát fogyaszt, annak óvatosan kell bánnia a napozással és a szoláriummal, mivel a hatóanyag fényérzékenységet okoz. Gyomor és nyombélfekélyben szenvedő betegek nem használhatják belsőleg az orvosi angyalgyökér gyökeréből előállított készítményeket.
Közönséges párlófű
Apróbojtorján [szerkesztés]

(Agrimonia eupatoria)

Virágát és levelét gyűjtjük. Júliustól augusztus végéig virágzik, ekkor gyűjthető a virágzó növény föld feletti része, ami cserzőanyagot, kevés ellágsavat és flavonglikozidokat tartalmaz.

Enyhén vizelethajtó hatású, de gyógyítja a sebeket, duzzanatokat, a torok- és mandulagyulladást. Teája fáradtság ellen is jó.

Apróbojtorján tea: Csészénként 1-1 kávéskanál púpozott apróbojtorjánt leforrázzuk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2-4 csészényit kortyolgatunk el.
Aranyvessző [szerkesztés]

(Solidago virgaurea)
Solidago virgaurea minuta1.jpg

Gyógyászati célokra a növény szárának virágos részét hasznosítják, melynek gyűjtési ideje a nyári hónapokra (június-augusztus) esik. A gyűjtést a virágzás megkezdésekor kell elkezdeni, mert leszedve a virágzat még tovább fejlődik. Az aranyvesszőfű triterpén szaponinokat, flavonoidokat, illóolajat, fahéjsav származékokat tartalmaz. Jó vizelethajtó és gyulladáscsökkentő. A növényi drog alkalmas hólyaghurut, vesehomok bántalmak kezelésére kiegészítő szerként. Alkalmazzák magas vérnyomás és reuma esetén is. Teája ezenkívül epe-, vese-, májbántalmak, nehéz havi vérzés, szamárhurut, reumás és ízületi fájdalmak ellen, izzasztóul is alkalmazható. Külsőleg toroköblítőként használható.

Aranyvessző tea: Csészénként 1-2 teáskanálnyi aranyvesszőfüvet forrásban lévő vízzel leöntünk, majd negyedóra múlva leszűrjük. Naponta 2-3-szor étkezések között egy csészényi teát hasznos elfogyasztani. A megszáradt drog az arra érzékenyeknél nyálkahártya irritációhoz vezethet. A belélegzett szőrbóbiták kellemetlen nyálkahártya-, és fogínygyulladást okozhatnak az arra érzékenyeknek!
Articsóka [szerkesztés]

(Cynara scolymus)

Hazánkban kerti dísznövényként is kedvelik, de "sokoldalú gyógy- és fűszernövény". A hazai gyógynövényboltokban, piacokon beszerezhető.

Articsóka tea: A növény leveléből készített tea epe-, és májbántalmak esetén alkalmazható. Konyhai használata is hasznosítják főzelék, saláta formájában. Az articsóka elkészítése során ne alkalmazzunk alumíniumedényt, mert megsötétedik benne.
Bazsalikom [szerkesztés]

(Ocimum basilicum)

Ázsia, Amerika, Afrika melegebb vidékein őshonos, hazánkban termesztik. Egyéves, illatos, leginkább fűszerként elterjedt gyógynövény. A növény illóolajat, - metilkavikolt, linaloolt, cineolt, eugenolt - flavonoidokat, cserzőanyagot tartalmaz. A növény cserzőanyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes idegerősítő, étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása. Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást. A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögető szerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.

Bazsalikom tea: Forrázzunk le 1 csésze vízzel 1 teáskanálnyi szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Köhögés csillapítására, idegnyugtatóul, étvágyjavítóul, vizelethajtóul használják.
Benedekfű [szerkesztés]
benedekfű

(Cnicus benedictus)

Bencés szerzetesek hozták Itáliából hazánkba, és kolostorkertekben termesztették. Mediterrán vidékeken vadon élő, hazánkban termesztett, egyéves növény. Íze rendkívül keserű. A növény oldalhajtásait, valamint felső 30-40 cm hosszú virágos, leveles részét alkalmazzák gyógyászati célokra. Fontos, hogy árnyékos helyen szárítsuk, mert a napfényre érzékeny és hamar kifakul. A növényt virágzása kezdetén kell learatni. A növény szeszkviterpén laktonokat (knicint, artemizifolint), lignánokat, kálium és magnéziumsókat, nyomokban illóolajat tartalmaz.

Benedekfű tea: A benedekfüvet teában gyakran keverik citromfűvel. Mindkét alkotóelemből 2-2 teáskanálnyit forrázzunk le 0,5 liter forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le. Naponta 2 csésze tea fogyasztása ajánlott fél órával az étkezések előtt.
Benedegű ellenjavallat: Gyomor és bélfekély esetén alkalmazása nem ajánlott. Allergiás reakciók is kialakulhatnak használatakor. Nagy adagban hánytató!
Bodza [szerkesztés]

(Sambucus nigra)
Bodza bogyó

A fekete bodza gyógyászatban felhasználható része a virágzata és a bogyója. Virágzatát május-június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi időszakban gyűjtik. A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A virágzat flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. A bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz. A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat, mint a szambunigrint.

Bodza tea: Meghűlés megbetegedések, hurut ellen fogyasszuk a virágból készült teát. Csészénként 2 teáskanálnyi drogot öntsünk le forrásban lévő vízzel, majd 5 perc múlva szűrjük le.
Bojtorján [szerkesztés]

(Arctium lappa)

A nagy bojtorjánnak gyógyászati célokra a növény gyökerét hasznosítják. Az első éves még nem virágzó növények gyökerét kell gyűjteni, melyek tömörek, húsosak. A gyűjtés ideje október-április. A gyökér íze keserű, inulint (akár 45%-ban), nyálkát, keserű anyagot (szeszkviterpén laktonokat) és szerves savakat tartalmaz. A bojtorján a népi gyógyászatban ismert jó vizelethajtó, vértisztító, epe- és vesekőoldó tulajdonságáról. Izzasztószer. Külsőleg bőrbetegségek - ekcéma, nehezen gyógyuló sebek - kezelésére ajánlott, valamint hajápoló-szerként is népszerű. Meggátolja a hajhullást és a korpásodást, valamint a zsírosodást. Kivonatait reumatikus izom és ízületi fájdalmak ellen bedörzsölő-szerként alkalmazzák.

Bojtorján tea: A bojtorjánból készült tea jó vizelethajtó és vértisztító. Epe- és vesekő esetén ajánlott fogyasztása. Főzete hajápolásra ajánlott.
Borbolya [szerkesztés]

(Berberis vulgaris)

Száraz, napos, bozótos helyeken, rekettyésekben élő, 2-3 m magas, tövises cserje. Április-májusban virágzik. A cserje érett, piros termését, vékony gyökereit, valamint a vastag gyökerek kérgét gyűjtik. A termés vörös színű, savanyú ízű bogyó, amely augusztus-szeptember folyamán érik. Gyökére és kérge izokinolin alkaloidokat, mint a berbamint, berberint, oxiakantint, palmatint tartalmaz. A bogyótermés C-vitamint, karotinoidokat, antociánokat, cukrot, gyümölcssavakat, pektint tartalmaz. Az orvostudomány szerint a borbolya kedvezű hatását főleg berberin (alkaloid) hatóanyagának köszönheti, melynek jelentős fertőzésgátló, antibakteriális és gombaellenes hatása van. A borbolyából készített tea simaizom görcsoldó hatása révén jó gyomor-, bél-, máj- és epebántalmak ellen. Fájdalmas menstruáció esetén is használható. Az érett termések alkaloidot alig tartalmaznak, meghűléses megbetegedésekben alkalmazhatók, enyhe hashajtóhatásúak.

Borbolya tea: 2 teáskanálnyi szárított, összeaprított borbolyalevelet, 2-3 dl vízzel forrázzunk le, és hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le.
Túladagolás esetén hányinger, hasmenés, vesepanasz alakulhat ki. A közönséges borbolyához hasonlító japán borbolya magja alkaloidot tartalmaz, ezért fogyasztása nem javasolt.
Borágó [szerkesztés]

(Borago officinalis L.)

A Földközi-tenger vidékéről származik, egyéves fűszer- és dísznövény. Gyenge, friss levelét hideg italok készítéséhez, szendvicsek ízesítésére és sószegény diétához ajánlják. A növény virágos hajtását, valamint magját hasznosítják gyógyászati célokra. Május- júniusban virágzik. A növény nyálkaanyagokat, flavonoidokat, pirrolizidin alkaloidokat, nyomokban illóolajat tartalmaz. Magja gazdag gamma-linolénsavban, amely értékes zsírsav, a vér kedvező zsír- és koleszterin-szintjeinek kialakításában van szerepe. Közismert vizelethajtó, de alkalmazzák vese- és hólyagbántalmak esetén is. Külsőleg kelések érlelésére használják borogatóként, illetve toroköblítőként. Tudományosan igazolt, hogy jótékony hatást fejt ki neurodermatitis (allergiás vagy idegi alapú bőrbetegségek) esetén. Szilícium tartalma miatt pedig szerepe van a hajszálak, körmök, kötőszövetek felépítésében.

Borágó tea: Jó vizelethajtó, alkalmazása vese- és hólyagbántalmak esetén ajánlott.
Borostyán [szerkesztés]

(Hedera helix)
Borostyán

Ezt a szép, örökzöld kúszónövényt, rézsűk, falak befuttatására, árnyékos helyeken talajtakarásra használják, de nemcsak dísznövényként, hanem a népi, és hagyományos gyógyászatban alkalmazott gyógynövényként is felhasználják.

Borostyán tea: A teát a növény leveléből készítik, egy csésze (2,5 dl) vízre 1/2 evőkanál apróra vágott borostyánlevelet használunk. Teáját máj-és epekőbántalmak ellen isszák, de bőrnyugtatóként is használják, visszérkrémek alkotórészeként. A népi gyógyászatban ótvar, fejtisztátalaság esetén hajmosásra alkalmazzák. Sárgaság elleni teakeverékek alkotóeleme.
Borsmenta [szerkesztés]

Emésztési zavarok, felfúvódás, görcsök, gyomor-, epe-, és bélbajok ellen. Tea készítést lásd a menta leírásánál
Cickafark [szerkesztés]

(Achillea millefolium)

Virágját erős napsütésben szedjük, mert ilyenkor a legtöbb benne az illóolaj, amely a gyógyhatást biztosítja. A kamillához hasonlóan guajanolid típusú szeszkviterpén laktonokat tartalmaz. Gyomor- és bélgyulladás, gyomorvérzés, vérző aranyér, megfázás, reumatikus hátfájás, keringési zavarok, érgörcsök gyógyítására használjuk. Szabályozza a veseműködést. Szédülés, hányinger, orrvérzés, de váladékozással, könnyezéssel járó szembántalmak esetén is alkalmazható.

Cickafark tea: A csészénként 1-1 kávéskanál púpozott cickafarkfüvet leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. Reggel és este 1-1 csészényit melegen fogyasztunk el belőle. Rendszeresen vagy kúraszerűen fogyasztva az idült bántalmakat is megszünteti.
Csalán [szerkesztés]

(Urtica dioica)

A fehér- és a sárga virágú csalán is gyógyhatású. Virágzás előtt a levelét, tavasszal és ősszel a gyökerét gyűjtjük. Egész évben szedhető. A növény minden részét (levél, virág, szár, gyökér) felhasználjuk. Frissen és szárítva is nagyon jó hatásfokú. Teának a zsenge felső levelek valók. Hatása: vértisztító, vérképző, vízhajtó, regeneráló. Fejfájás, szédülés, vashiányos betegségek tüneteinek enyhítésére, vércukor csökkentésére, ekcéma ellen és reumatikus panaszok kezelésére, megelőzésére használjuk.

Csalán tea: csészénként 1-1 púpozott evőkanálnyi csalánt leforrázzuk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 1-4 csészényit fogyasztunk el belőle. Reggeli előtt fél órával 1 csészényit, napközben 2 pohárnyit, este 1 pohárnyit kell kortyonként meginni 4 héten keresztül. Cukor hozzáadása nélkül készítsük el. A kényesebbek kamilla- vagy mentateával, ill. kevés mézzel javíthatják az ízét. Idült betegségek esetén a napi adagot 2,5 literre fokozzuk, és a kúrát 1-2 hét múlva ismételjük meg. Tavasszal és ősszel 1-2-3 hetes kúra mindenkinek ajánlott.
Cserszömörce [szerkesztés]

(Cotinus coggygria)

Hazánkban a Bükk, a Mecsek és a Bakony hegyeiben található, de élénk sárgába, majd tűzvörösbe váltó őszi lombkoronája miatt kertekben is előszeretettel telepített fás szárú cserje vagy fa. A meleg, száraz, meszes helyeket kedveli. Buga-virágzata, és ping-pong-ütőhöz hasonló kerekded levelei vannak. A levéldrog cserzőanyagban rendkívül gazdag, tartalmaz még flavonoidokat, szerves savakat, illóolajat is. A növény ágrész nélküli zöld levelét hasznosítják gyógyászati célokra, melynek gyűjtési ideje május, június. Bizonyítottan jó gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és összehúzó szer. Használata javasolt bélhurut, gyomor- és bélvérzés esetén, de külsőleg is alkalmazzák szájöblögetőként fogíny- és torokgyulladás ellen. Aranyeres bántalmak során ülőfürdőt is készítenek főzetéből. A növényből ipari bőrcserző-anyagot és sárga festékanyagot is kinyernek. Fája hazánkban kedvelt kelmefestőszer volt a kézműiparban, a népművészek ma is használják.

Cserszömörce tea: 2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi összezúzott levelet, majd 10 perc elteltével a főzetet leszűrjük. (Bélhurut esetén javallott.)
Öblögető: Fogíny- és torokgyulladás esetén ajánlott.
Ülőfürdő: Vérző aranyér kezelésére ajánlják.
Citromfű [szerkesztés]

(Melissa officinalis) Nyugtató, fejfájás csillapító, idegerősítő, görcsoldó, emésztésjavító. A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), cseranyagok, flavonoidok, kávésav. Hatóanyagai nyugtató és vírusölő hatással rendelkeznek. Külsőleg a Herpes simplex helyi kezelésére alkalmas. Ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó citromfüvet alkalmazni. Ismeretes még izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is. Az illóolaj reumás panaszok enyhítésére használható fürdőként és bedörzsölő szerként.

Citromfű tea: 1 csésze forró vízbe helyezzünk 3 teáskanálnyi citromfű-levelet, majd 10 perc állás után szűrjük le. Naponta 3 csészével (többször 1-1 csészével) fogyasszunk 4-6 héten át. Ideges állapotban, depresszió esetén ajánlott.

Fürdő: 1 l vízben forraljunk fel 10 evőkanál citromfüvet, majd 10 perc múlva szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez, és vegyünk benne 10-20 perces fürdőt.

Tinktúra: Öntsünk 100 ml vodkát 4 teáskanálnyi citromfűre, és hagyjuk állni két hétig meleg helyen, majd szűrjük le. Sötét, légmentesen záródó üvegben tároljuk. Fejfájás esetén dörzsöljük be a halántékot a tinktúrával, de herpesz esetén, illetve depresszió oldására is alkalmazható.

Illóolaj: Övsömört is gyógyíthatunk vele; egy teáskanálnyi olívaolajhoz adjunk 5 csepp illóolajat, és masszírozzuk be a kívánt bőrfelületet. Feszültségoldásra is kiváló.

Fűszerként: Halak, szárnyasok, saláták, desszertek ízesítésére kiváló.
Csipkebogyó [szerkesztés]

(Rosa canina)

A vadrózsa, vagy más néven gyepűrózsa cserjés növény, amely megtalálható erdőszéleken, hegyvidékek lejtőin, domboldalakon, legelőkön. A növény gyógyászati célokra használt termését (Cynosbati pseudofructus), szeptember környékén gyűjtik. A vadrózsa virágtermését, a csipkebogyót, akkor szedjük, ha már a dér megcsípte, a termés puhulni, ráncosodni kezd. Kiváló vitaminforrás, jelentős C-vitamin-tartalma a citroménak tízszerese, de A-, B-, K- és P-vitamint, vasat, magnéziumot, pektint, flavonoidokat, cukrot, alma- és citromsavat, cseranyagot is tartalmaz. A csipkebogyó drogja kétféle alakban kerül kereskedelembe, szárítva és szőreitől, magvaitól megtisztítva csipkehúsként. A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcsteákban széles körben alkalmazzák. Egyes népek még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle, a svédek pedig levesnek főzik meg. A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes vad és kerti gyümölcs közül. Levelének forrázata is frissítő, összehúzó hatású gyógytea.

Csipkebogyó tea: Egy púpozott evőkanálnyi csipkebogyó szárítmányt, 5 dl hideg vízben 1-2 órán keresztül áztatjuk, majd felmelegítjük és leszűrjük. Mindkét esetben langyosítva, kb. 35-40 °C-on használjuk fel. Mézzel édesítve, nem csak kiváló élvezeti tea, hanem immunerősítő, a meghűléses időszakok kiváló gyógyszere is.
Diófa [szerkesztés]

(Juglans regia)

A diófa középeurópai és mediterrán fa. A naftohidrokinon-származék hatóanyaga legnagyobb részben a zöld éretlen termésfalban található meg, de nagy számban előfordul a levélben is. Gyűjtésnél a friss, fiatal leveleket keressük. Sokféleképpen felhasználhatjuk:

* Külsőleg: hüvelyi fehérfolyás esetén, pattanások, gennyes kiütések kezelésére, izzadt láb lemosására, haj regenálására.
* Öblögetés: szájpenész ellen, valamint fogíny, torok- és gégebetegségek esetén.
* Diólevél tea: 1 púpozott evőkanálnyi diólevelet apróra vágva, 5 dl hideg vízben 12 órán keresztül áztatjuk, majd felmelegítjük és leszűrjük. Mindkét esetben langyosítva, kb. 35-40 °C-on használjuk fel. Igen hatásos szer emésztési zavarok, így székrekedés, étvágytalanság esetén, és vértisztító hatása is van.

Édesgyökér [szerkesztés]

(Glycyrrhiza glabra)

A Földközi-tenger mentén őshonos növény nálunk is természthető, főleg homoktalajon. A növény gyökérzetét használják gyógyászati célokra, amelynek gyűjtési ideje: október-április. A gyökeret alaposan meg kell tisztítani!

Édesgyökér tea: Csészénként 1-1,5 teáskanálnyi drogot forrásban lévő vízzel leöntünk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A nyálkatartalom mennyiségének megőrzéséhez célszerű azonban a földfelszín alatti részeket hideg vízzel felönteni és csak rövid ideig főzni. Naponta háromszor étkezések után fogyasztandó egy csészényi tea. Kezelési idő 1-2 hét. Légúti hurutok esetén kiváló gyógyír.

Ellenjavallat Általában a hosszan tartó, illetve nagy dózisban való használatkor a vérnyomás emelkedéséről számolnak be, ezért alkalmazása nem javasolt magas vérnyomás, veseelégtelenség, májbetegség, káliumhiány esetén és terhesség alatt. A szteroidhatás miatt, orvosi ellenőrzés mellett is csak maximálisan 6 hétig megengedett a használata.
Édeskömény [szerkesztés]

(Foeniculum vulgare)

Világszerte, szinte valamennyi kontinensen termesztik. Számos termesztett változata, illetve alfaja alakult ki. Ezek közül a legfontosabb a Foeniculum ssp. capillaceum, azaz az ún. ,,hajszerű" alfaj. Ezen belül a var. vulgare, a közönséges édeskömény, illetve a Foeniculum var. dulce, a római és a Foeniculum var. azoricum, az olasz édeskömény a legismertebb. A legutóbbit szinte kizárólag a szárgumójáért ültetik, mert termése többnyire kellemetlen ízű. A gyógyászatban köhögés elleni, görcsoldó és étvágyjavító hatását érvényesítik. Különösen a gyermekgyógyászatban ismert görcsoldó teaként. Sok helyen az illata miatt vadánizsnak is nevezik. Egyes gyógyító könyvekben szemerősítő hatásáról is írnak. Illóolaját a likőr- és kozmetikai ipar hasznosítja. A termés a háztartásban is közkedvelt fűszer, süteményeken kívül saláták, főzelékek, halételek ízesítője. Erős aromája (illóolajtartalma) miatt jól záródó dobozban tároljuk.

Édeskömény-tea: Egy evőkanálnyi őrölt magot fél liter forrásban levő vízbe teszünk. 2 perc után lehűtjük, szűrjük, és csészényivel étkezés után iszunk belőle. Kiváló emésztést serkentő, puffadásgátló hatása van.
Aranyvessző [szerkesztés]

(Solidago virga-aurea)

Fészkes virágzatát és levelét gyűjtjük júliustól októberig. Teáját vese- és hólyagbántalmak, bélmegbetegedések, bélvérzések esetén használjuk.

Erdei aranyvessző tea: csészénként 1 evőkanálnyi erdei aranyvesszőt leforrázzuk, 1 perc múlva leszűrjük. Mindig frissen kell készíteni. Napi 2 csészényit kortyolgassunk el belőle.
Eukaliptusz [szerkesztés]

(Eucalyptus globulus)

Gyógyászati célra a fa leveleit használjuk. Leveleik rendkívül érdekesek: a hosszú száron ülő levéllemez kitűnően tudja követni a napfényt, mindig úgy fordul, hogy élével a Nap felé álljon, s így nem hevül föl, és soha nem ad árnyékot. A levél illóolajat (eukalopitolt), cserzőanyagokat, triterpéneket, floroglucin származékokat tartalmaz. Az illóolaj összetétele és aromája eukaliptuszfajonként változik. Olaja az eukaliptolnak köszönhetően antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású. Kiváló köptető, görcsoldó. Hatóanyagai miatt légúti megbetegedések esetén inhalálásra és a fogászatban szájöblítésre használják. Eukaliptuszlevél kivonattal kezelnek sebeket, keléseket is, továbbá közismerten jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Az eukaliptuszfa olaja a légzőszervi- és bőrfertőzéseket okozó kórokozókkal szemben bizonyítottan jótékonyan segít. A brazíliai népi orvoslásban több eukaliptusz fajt használnak meghűlés, influenza, láz és egyéb légúti fertőzések kezelésére.

Eukaliptusz tea: Csészénként 1 teáskanálnyi drogot forró vízzel leöntünk, majd 10 perc múlva leszűrünk. Légúti megbetegedésekre, hörghurutra ajánlott.

Eukaliptusz gőzölés: Légúti megbetegedések ellen és szájöblítésre alkalmazzák.

Eukaliptusz olaj: Az eukaliptuszolaj szauna- és fürdőolajok, fürdősók, szájüreg- és garatápoló oldatok, fogápoló készítmények alkotórésze, továbbá orrcseppekben, orrkenőcsökben is megtalálható. Eukaliptusz ellenjavallat: Túladagolás esetén émelygést, hányást, hasmenést okozhat. Ne alkalmazzuk a gyomor-bélrendszer gyulladásos megbetegedései esetén. A gyermekeknél legalább 5 éves korig ellenjavallt alkalmazásuk. Gyengítheti más gyógyszerek hatását.
Ezerjófű [szerkesztés]

(Centaurium erythraea)

Hazánkban termő mindhárom faja (kisezerjófű, keskenylevelű ezerjófű, csinos ezerjófű) gyógynövény, de leggyakrabban a kisezerjófű fordul elő. A kisezerjófű erdőirtásokban, száraz réteken terem. Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. A termesztett ezerjófüvek föld feletti részét gyűjtik virágzáskor, ami júniustól augusztusig tart. A füvet mindenképpen árnyékos helyen kell szárítani, mert a napfény hatására elveszti a színét. A gyógynövény szekoiridoidokat (centapikrint, genciopikrint), flavonoidokat, xantonszármazékokat tartalmaz. A gyógynövény bizonyítottan emésztést és epeműködést serkentő hatású. Hatékony étvágyfokozó, és a teáját fogyasztják puffadás enyhítésére. Gyakorta alkalmazzák májbántalmak ellen és vértisztítóként. A homeopátia a friss növényt gyomorfájdalom csillapítására használja.

Ezerjófű tea: 3 dl hideg vízzel öntsünk le 1 teáskanálnyi ezerjófüvet, majd hagyjuk állni 8-10 órán át. Ezt követően melegítsük fel, de ne forraljuk. Fogyasztása mézzel édesítve javallott. (étvágytalanságra, puffadásra és epebántalmak esetén ajánlják). Étvágyjavítóként a főétkezések előtt fél órával, emésztési panaszokra étkezés után javasolt a tea fogyasztása. A szesziparban a gyomorkeserűk elmaradhatatlan alkotórésze. Gyomor- és bélfekély esetén használata kerülendő.
Fagyöngy [szerkesztés]

(Viscum album)

A fakínfélék (Loranthaceae) családjába tartozó, félélősködő, kétlaki, gömb alakú cserje. Előfordul lombos fákon: nyárfán, hársfán, akácon, almafán, vadkörtén stb. A fagyöngyfélék családnak több mint ezer faja ismert, hazánkban viszont csak két fajuk él, a sárga és a fehér fagyöngy. A fehér fagyöngy ágvégeit hasznosítják gyógyászati célokra, melyeket ősztől tavaszig - a gazdafák lombfakadásáig - érdemes gyűjteni. A fagyöngy a tápanyagok egy részét a gazdanövényből szívja fel, így természetesen a hatóanyag-összetétele is változó lehet. A növény tartalmaz szívre ható viszkotoxint, aminokat (kolint, hisztamint, tiramint), lektint, lignánt, flavonoidokat, fahéjsav-származékokat. A fehér fagyöngy termése borsónyi méretű, fehéres színű, sűrű ragadós nedvű bogyó.A leveles hajtásokat szedjük, a bogyókat eltávolítjuk.

Hatásai: A fagyöngy kiváló gyógyír belső vérzések ellen, serkenti a szívműködést, és használják görcsoldóként is. Magas vérnyomás esetén használják, mert a kísérő panaszokat - a fülzúgást, szédülést - enyhíti. Szívbetegség kezelésében hatásos vérnyomás-szabályozó, vérkeringés-serkentő, erősíti a szívet, a pulzusszámot csökkenti.

Fagyöngy tea: csészénként 1-1 púpozott kanálnyi felaprított fagyöngyhajtást hideg vízben 12 órán keresztül áztatjuk, majd felmelegítve leszűrjük. 2 héten át napi 2 csészényit, a harmadik héten 1 csészényit fogyasztunk.

Ne tévesszük össze a tölgyfákon élősködő sárga fagyönggyel, a fakínnal (Loranthus europaeus). A drog, csak óvatosan, orvosi felügyelet mellett használható - viszkotoxin tartalma miatt.
Fehérakác [szerkesztés]

(Robinia pseudo-acacia)

A növény virágzatát hasznosítják gyógyászati célokra. Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágját friss nyílásában érdemes szedni, mégpedig úgy, hogy a virágokat lefejtjük a fürtökről, majd jól megszárítjuk. A virágzás májusra, június elejére esik. A virág illóolajat (linaloolt) tartalmaz. A virágtea köhögéscsillapító, enyhe hashajtó, a túlzott gyomorsavképződést gátló. A kéregfőzet gyomorsavtúltengés, székrekedés, gyomor- és bélfekély ellen használatos. A kéreg alkalmazásában óvatosság ajánlott, mert robin és fazin nevű mérgező fehérjéket is tartalmaz!

Akácvirág tea: Akácvirág tea: 2 dl forró vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes. Az akácvirág jó köhögéscsillapító hatású, de használják még túlzott gyomorsav-termelődés esetén.
Fehér árvacsalán [szerkesztés]
Fehér árvacsalán

(Lamium album) Az árvacsalán húgyúti és emésztési problémákra (hasmenés, felfújódás, gyomorhurut, felfúvódás), valamint álmatlanság esetén javasolt.

Külsőleg a korpa eltávolítására és a fejbőrviszketés enyhítésére alkalmazzák. A bőr és a nyálkahártya gyulladásaiban is hatékony, és jó gyógyszer a fehérfolyás ellen.

A különféle idegi problémák, valamint az emésztő-, a húgyúti és a légzőrendszer gyulladásinak kezelésére és a nyirokkeringés serkentésére ajánlott gyógykészítmények egyik alapanyaga.

A fehér árvacsalán hatásos a magas vérnyomás ellen, elősegíti a kiválasztást, valamint gyulladásgátló hatású.

A virágos hajtásokat fürdők formájában végbéltáji gyulladások kezelésében alkalmazzák. Mai ismereteink szerint sem káros mellékhatását, sem mérgező voltát nem bizonyították.

Fehér árvacsalánvirág fürdő: 2 marék fehér árvacsalán-virágzatot 1 liter forró vízzel leforrázunk, majd 20-30 perc elteltével leszűrjük, és a fürdővízhez adjuk. Alkalmazható kéz-, láb- és ülőfürdőként, alkalmazási ideje max. 20 perc.
Fekete áfonya [szerkesztés]

(Vaccinium myrtillus)

A fekete áfonya, a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, a nyirkos, savanyú talajú erdőket kedvelő 20-40 cm magas cserje. Észak-Európából származik, ahol vadon, erdők szélén, lankásokon, középhegységekben él. Igen magas az ásványi só, fém és nyomelem tartalma, aminek következtében gyógyászati felhasználása rendkívül sokrétű.

A növény gyenge, leveles hajtásait, és érett termését gyűjtjük. A cserje május-júniusban virágzik, termése augusztusban érik. A levél cserzőanyagokat, flavonoidokat, iridoidokat, króm és mangán vegyületeket tartalmaz. A termés katechin típusú cseranyagot, gyümölcssavakat, invert cukrot, antociánglikozidokat tartalmaz. A levélből készült tea jó szél- és vizelethajtó, megszünteti a bélrendszer hurutos megbetegedéseit. Segít vese- és hólyagbántalmak esetén is. A levélből előállított szereket külsőleg összehúzó szerként alkalmazzák. Belsőleg történő használatra időskori cukorbetegség esetén alkalmazható szakorvosi felügyelet mellett. A termésből szintén készítenek teát gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére, de közkedvelt és ízletes a belőle előállított lekvár, szörp és bor is. Az áfonyabor erősítő hatású. A terméséből készült ,,gyógypálinka", melyet szájüregi és fogínygyulladás esetén fogyasztanak, baktériumölő hatással is rendelkezik. Az áfonya kivonatos formában gyógyszertárakban kapható.

Áfonyalevél tea: A levélből készült teát elsősorban szél- és vizelethajtóként, illetve bélhurut ellen használják, de alkalmazzák vese- és hólyag-megbetegedések esetén is.

Áfonyabogyó tea: A terméséből készített tea, kellemes íze miatt mindennapi üdítő folyadékként fogyasztható.

Áfonya ellenjavallat: A fekete áfonya leveleinek nyersen történő, túlzott fogyasztása mérgezést okozhat.

Fekete áfonya tea: A levélből készült teát elsősorban szél- és vizelethajtóként, illetve bélhurut ellen használják, de alkalmazzák vese- és hólyag-megbetegedések esetén is. A terméséből készített tea, kellemes íze miatt mindennapi üdítő folyadékként fogyasztható. A fekete áfonya leveleinek nyersen történő túlzott fogyasztása mérgezést okozhat.
Fekete ribiszke [szerkesztés]

(Ribes nigrum)

A cserje friss, egészséges, ép levelét gyűjtsük gyógyászati célra. Gyűjtési ideje a tavaszi és a nyári hónapokra esik. A levéldrog flavonoidokat, procianidineket, illóolajat és C-vitamint tartalmaz. A gyümölcstermés a C-vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz. A levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztják magas vérnyomás, vesebaj esetén is. A népi gyógyászatban régen alkalmazták reumás és köszvényes panaszokra. A fekete ribiszke magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek a neurodermatitisz, - (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség), - kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak.

Fekete ribiszke tea: 2,5 dl vizet felforralunk, hozzáadunk 2 teáskanálnyi szárított levéldrogot, hagyjuk állni 5-6 percig, majd leszűrjük. Minden évben kúraszerűen fogyasztható. Nagy mennyiségben fogyasztva erős nyálkahártya irritációt válhat ki! Beszűkült vesefunkció és korlátozott szívműködés által kiváltott ödémák kezelésére nem alkalmazható!

Fekete ribiszke tea: Csészénként 1 púpozott teáskanál fekete ribizli levelet fél liter vízzel leforrázunk, de nem főzzük, 1 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Mézzel ízesíthetjük, naponta 1-2 csészényit forrón kortyolgatunk el belőle. Ajánlott megfázás, influenza esetén, illetve megelőzésére. Minden évben kúraszerűen fogyasztható. Élvezeti teaként, gyermekek részére is ajánlható.
Fodormenta [szerkesztés]

Püffedés, felfúvódás ellen hatásos.

* Fodormenta tea: Csészénként 1 púpozott teáskanál mentalevelet fél liter vízzel leforrázunk, 1-2 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Mézzel ízesíthetjük, naponta 1-2 csészényit forrón kortyolgatunk el belőle. Élvezeti teaként, gyermekek részére is ajánlható. Minden évben kúraszerűen fogyasztható.
Foltos árvacsalán [szerkesztés]
Foltos árvacsalán

(Lamium maculatum L.) - (Hódos vagy pettyegetett tátkanaf, holtcsalán, méhfű, peregtető, szelídcsalán, macskaparéj) A növény leveles, virágos hajtását, április-július hónapokban gyűjtik, és hasznosítják gyógyászati célokra. A kora tavaszi, zsenge hajtásaiból főzeléket főzhetünk.

Bizonyítottan jó légúti megbetegedésekre, a húgyutak hurutos megbetegedései, fertőzései esetén. Gyomor- és bélpanaszok kezelésére is kiváló. Külsőleg bőrbetegségek, visszércsomók, aranyér, lábszárfekély kezelésére és a szájüreg, torok gyulladásainak mérséklésére használják.

Foltos árvacsalánvirág tea: 2 teáskanálnyi árvacsalán-virágot egy csészényi forró vízzel leforrázzuk, majd 10 perc múlva leszűrjük. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Kúraként 4-6 hétig alkalmazzuk.

Foltos árvacsalánvirág fürdő: 2 marék árvacsalán-virágzatot 1 liter forró vízzel leforrázunk, majd 20-30 perc elteltével leszűrjük, és a fürdővízhez adjuk. Alkalmazható kéz-, láb- és ülőfürdőként.Alkalmazható kéz-, láb- és ülőfürdőként, alkalmazási ideje max. 20 perc.
Földitömjén [szerkesztés]

(Pimpinella saxifraga)

Utak mentén, szárazabb területeken termő, évelő növény. Apró virágai fehérek vagy rózsaszínűek. Júliustól szeptemberig nyílnak, a növény gyökerét hasznosítják gyógyászati célokra. A földitömjén jól ismert gyulladásgátló, étvágyjavító, görcsoldó, vizelet- és epehajtó tulajdonságáról, de alkalmazzák nyálkaoldóként, köptetőként (felső légutak gyulladása esetén) is. Illóolajai révén (fenol-észter-epoxid) fokozza a nyálkahártyák váladéktermelését, és hígítja a váladékot, így az például könnyebben felköhöghető a légutakból.

Földitömjén tea: 2 dl hideg vízbe tegyünk 1 teáskanálnyi szárított földitömjént, forraljuk fel, és főzzük 3 percig, majd szűrjük le. Időnként kortyolgatva naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Étvágytalanság, emésztési panaszok esetére javasoljuk.

Földitömjén kivonat (hideg vizes): 2 teáskanálnyi szárított földitömjén-gyökeret 2 dl vízben hagyjunk állni egy éjszakán át, majd szűrjük le. Torokgyulladás esetén öblögessen vele. A földitömjén könnyen összetéveszthető más ernyősvirágzatú növényekkel.
Füzike [szerkesztés]

(Epilobium parviflorum)

Levelét, virágát, szárát gyűjtjük, szárítjuk. A teája vagy tinktúrája, prosztatabetegségek, a kezdődő prosztatarák gyógyításában csodaszernek számít. Akik a prosztatájukkal betegeskednek, meggyógyulhatnak a kisvirágú füzike segítségével, gyakran még megműteni sem kell őket. Ha már sor került a műtétre, a füzike teája elmulasztja a seb égő fájdalmait, és mindazokat a panaszokat, amelyek gyakran jelentkeznek műtét után. Nem csak a férfiak gyógynövénye, gyulladáscsökkentő hatása miatt állandó hólyag- és húgyhólyaggyulladásban, hólyaggyengeségben szenvedő nők is sikerrel alkalmazhatják. Bár mellékhatásai nem ismeretesek, egy kúra ajánlott időtartama 4 hét. A tapasztalat szerint a panaszok ezalatt jelentősen mérséklődnek, illetve megszűnnek. Szükség esetén a kúra 2-3 hét után ismételhető. De minden esetben ajánlott konzultálni az orvossal.

Füzike tea: csészénként 1-1 púpozott kanálnyi füzikét leforrázzuk, fél perc múlva leszűrjük.Naponta 2 csészényit, étkezés előtt fél órával kortyolgatunk el.
Galagonya [szerkesztés]

(Crataegus monogina;Crataegus oxyacantha L.)

Hatóanyag: trimetilamin, kvercitrin és kvercetin. A gyümölcsében crataegussav van. A galagonyát a ,,szív gyógynövényének" is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott a galagonyatea és a galagonyatartalmú készítmények fogyasztása. Virágát, termését, kérgét 1-1 arányban szedjük, frissen és szárítva is használhatjuk magas vérnyomás, szívizomgyengeség, agyi vérellátási zavarok esetén.

Galagonya tea: csészénként 1-1 púpozott kávéskanál aprított galagonyát leforrázzuk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2 csészényit kortyolgatunk el belőle. Mellékhatása nincs. Készítenek belőle még tinktúrát, tablettát, melyek a virágot, levelet és bogyót is tartalmazzák. Használata előtt érdemes orvosi kivizsgálást kérni, és tisztázni a betegség súlyosságát.
Görögdinnye [szerkesztés]

(Citrullus lanatus)
Szeletelt dinnyék

A görögdinnye magja is alkalmas gyógyítási célokra, két fajta betegségben is hozhat enyhülést. A vese munkájának hanyatlása 30-40 éves korban kezdődik, és halálunkig tart. Ez a folyamat lassítható, esetleg fokozott javulás is várható.

Görögdinnyemag tea:

* Vesebajra: Fél liter vízben lassú forralással főzzünk 2 kanál görögdinnye magot tizenöt percig. Naponta fogyasszunk három csészével ebből a teából a fő étkezések között.
* Cukorbajra: (diabétesz) Két liter vízbe tegyünk 5 evőkanál görögdinnyemagot, főzzük kb 40-45 percig. Ha elfőtte a vizet utánatöltjük annyira, hogy a napi folyadék szükségletünket kielégítse. Naponta hat-nyolc pohárral fogyasszunk ebből a teából.

Gyermekláncfű [szerkesztés]

(Taraxacum officinale)

Virágzás előtt a levelét, tavasszal és ősszel a gyökerét, virágzás idején a virágszárat gyűjtjük, és frissen fogyasztjuk. (A virágot csak a mosás után távolítsuk el.) Használhatjuk epebántalmak és májbetegségek, bőrviszketés, sömör, nyirokcsomó duzzanatok gyógyítására. Gyökeréből frissen vagy szárítva készíthetünk teát, amely vértisztító, vérhígító, vizelethajtó, izzasztó hatású.

Gyermekláncfű tea: csészénként 1-1 púpozott kanálnyi apróra vágott gyermekláncfüvet leforrázzuk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2 csészényit igyunk belőle. Élvezeti teaként, gyermekek részére is ajánlható.
Gyömbér [szerkesztés]
friss gyömbérgyökér

(Zingiber officinale)

A gyömbért már a Kr. e. 3000 körüli első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. Hatóanyagai: glikozidok, illóolajok, keserű anyagok, cseranyagok. Gyógyászati célra a növény gyökerét használják. A növény illóolaja csökkenti a nyálkahártyák irritációját, nyugtatja a gyomrot. Mivel nem hat a központi idegrendszerre, és ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot, így azok is nyugodtan használhatják, akik vezetnek. A terhességgel járó reggeli rosszulléteket leginkább a gyömbér enyhíti. A gyógyszerek mellékhatásaként jelentkező émelygés, hányinger esetén is, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését, így enyhíti a fájdalmat, javítja az ízület mozgékonyságát, és csökkenti a reggeli merevséget; segíti az influenzavírusok elpusztítását, növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, mérsékli a lázat. Gyulladáscsökkentő hatását ki lehet használni a megfázást kísérő hörghurut enyhítésében is. Csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, mérsékeli a szívinfarktust kiváltó vérrögképződést, véralvadásgátló. Afrodiziákum: korianderrel és ginzenggel együtt a leghatékonyabb.

Gyömbér tea: Hámozzunk meg egy hüvelykujjnyi gyömbérgyökeret, vágjuk össze apróra, és főzzük 0,5 liter vízben félórán át, majd szűrjük le. Mézzel édesíthető. Naponta háromszor fogyasszuk, de friss gyömbérgyökér-törzset is rágcsálhatunk.

Citromos-mézes gyömbér tea: 25 g friss gyömbérgyökeret 5 dl vízben felforralunk, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. Ha már nem túl forró (mintegy 60-65 C-ra hűlt), mézet és citromlevet adunk hozzá.
Hárs [szerkesztés]

(Tilia cordata)

A kislevelű hárs, felhasználandó részét, a kellemes illatú virágzatot a murvalevéllel együtt június folyamán gyűjtik. A gyűjtés idejének megválasztása nagyon fontos, mert sem a még zárt bimbó, sem a túlnyílott virág nem alkalmas jó minőségű alapanyagnak. A növényben megtalálható flavonoidok antibakteriális hatásúak. Meghűléses betegségekre, köhögéscsillapításra kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó hatású. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését. A hársfavirág teája hatásos izzasztószer meghűléses megbetegedések esetén. A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító hatású.

Hársfavirág tea: 2-3 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Izzadás céljából jó melegen fogyasszuk.
Homoktövis [szerkesztés]

(Hippophae rhamnoides)

A homoktövis sarjtelepes, lombhullató, szél porozta tövises cserje vagy fa. Virágai március-áprilisban nyílnak. Termése narancssárga bogyó. Már az ókorban felismerték, hogy a homoktövis bogyója és levele gyógyhatással rendelkezik. Hazánkban is őshonos, védett növény a homoktövis, a Duna és a Dráva homoktalaján él. Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. A homoktövis növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Használják meghűléses megbetegedéseknél. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, általános legyengülés, különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő. A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális téli gyógyszer.

Homoktövis tea: A leveléből készített teát meghűléses megbetegedések esetén alkalmazzák. A homoktövis-magolajat nem ajánlatos használni akut epehólyag-gyulladásnál és hasnyálmirigy-megbetegedéseknél. Ne kézzel szedjük, hanem ollóval vágjuk le termését.
Izsóp [szerkesztés]

(Hyssopus officinalis)

A közönséges izsóp a mediterrán vidékeken őshonos, hazánkban termesztett illatos cserje. Elmorzsolt leveleinek illata a mentáéra hasonlít. A növény virágzó leveles hajtásainak felső részét kell szedni. Július-augusztusban virágzik. Évente kétszer aratható. Közismert jó köhögéscsillapító, vizelethajtó és étvágygerjesztő hatása, de alkalmazzák izzadáscsökkentőként is. Toroköblögető szerként rekedtség, fogíny és torokgyulladás kezelésére használják. Hörghurutos bántalmak esetén is ajánlott fogyasztása. Száraz köhögés esetén gyakran használják gargarizálásra.

Izsópfű tea: A teáskanálnyi szárított és összevágott izsópfüvet 3 dl vízben felforralunk, majd 10 perc után leszűrünk. Gyomor- és bélpanaszokra fogyasszuk. Epilepszia, terhesség és szoptatás esetén fogyasztása fokozott óvatossággal történjék.
Kakukkfű [szerkesztés]

(Thymus serpyllum)

Napfényes időben a virágát és a szárát gyűjtjük. Nyersen és szárítva is használhatjuk szamárköhögés, tüdőasztma, légúti panaszok esetén.

Kakukkfű tea: csészénként 1-1 púpozott kanálnyi kakukkfüvet leforrázzuk, fél perc múlva leszűrjük. Mindig frissen kell készíteni. Naponta 2 csészényit forrón kortyolgatunk el belőle.
Kálmosgyökér [szerkesztés]

(Acorus calamus) Vigyázat, védett növény!

Használhatjuk általános gyengeség, étvágytalanság, gyomor- és bélfelfúvódás, mirigybetegségek, lisztérzékenység és köszvény gyógyítására.

Kálmosgyökér tea: Egy csészében 1 teáskanál kálmost hideg vízzel leöntünk, éjszakára lefedjük. Másnap felmelegítjük és leszűrjük. Étkezés előtt és után 1-1 kortyot fogyasztunk belőle. Napi 6 kortynál többet nem szabad fogyasztani!!!
Kamilla [szerkesztés]
Kamilla virágzata

(Matricaria recutita)

A virágát szedjük májustól-augusztusig. Frissen és szárítva is használhatjuk hasfájás, görcsök, puffadás, hasmenés, kiütés, gyomorpanaszok, gyomorhurut, menstruációs zavarok, a menses kimaradása, altesti fájdalmak, álmatlanság, a mellékhere gyulladása, láz, torok- és fogfájás, sebfájdalom esetén teaként.

Kamilla tea: Csészénként 1-1 púpozott kanálnyi kamillavirágot leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2 csészényit kortyolgatunk el belőle. Élvezeti teaként, gyermekek részére is ajánlható.

Külsőleg sebek lemosására, szem- és kötőhártya-gyulladás, viszkető vagy nedvedző sebek lemosására használjuk.
Kankalin [szerkesztés]

(Primula officinalis) Védett növény!

Szárított virágát és a szeptemberben szedhető gyökerét használjuk erős migrénes rohamok, reuma, köszvény, hörghurut kezelésére.

Kankalin tea: Csészénként 1-1 púpozott kankalint leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2 csészényit majdnem forrón kortyolgatunk belőle.
Kapor-mag [szerkesztés]

(Anethum graveolens)

A csuklást, a szájszagot azonnal megszüntető szélhajtó szer, de segíti az emésztést, szélhajtó hatása is van.

Kapor-mag tea: Egy teáskanál kapormagot 2,5 dl vízzel leforrázunk, majd 3 percig állni hagyjuk. Szájszag megszüntetésére vagy felfúvódás esetén 10-30 szemet nyersen rágjunk el.
Kasvirág [szerkesztés]

Bíborlevelű kasvirág (Echinacea purpurea), keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia).

Mindkét növény hasonló gyógyhatással rendelkezik. A száraz erdőket, a füves pusztákat kedveli. Gyöktörzzsel rendelkező, évelő növény. Nyáron virágzik. Gyógyászati célokra a növény föld feletti részeit és gyökerét gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a nyers gyökér tartalmazza. Gyűjtése a tavaszi és nyári hónapokra esik. A növény poliszacharidokat (arabinogalaktánokat), kávésav-származékokat (cikóriasavat), illóolajat, alkamidokat és poliineket tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, vagyis a szervezet védekező képességét. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák. A homeopátiás gyakorlatban a növényi drogot immunstimuláns és gyulladásgátló hatása miatt különböző eredetű fertőzéses megbetegedések kezelésére használják. Az echinacea a nyelven bizsergő érzést okozhat, ami természetes jelenség, nem veszélyes. A növényt alkalmazzák echinacea-cseppek, homeopátiás golyócska, tabletta és oldat formájában, amelyek gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban szerezhetők be.

Gyermekek (a homeopátiás szer alkalmazható gyermekeknél), áldott állapotban lévő és szoptatós kismamák részére a kasvirág alkalmazása nem ajánlott. Bármilyen formában alkalmazzák (cseppek, tabletta, oldat) az echinaceát, a használati utasítást mindig pontosan tartsák be.
Komló [szerkesztés]

(Humulus lupulus)
A komló tobozkái

Gyógyászati célokra a teljesen még nem érett, zöld színű termésfüzéreit (komlótoboz) használják. A terméseket és a murvalevelek belső oldalát sárga mirigyek borítják. Ezek tartalmazzák elsősorban a hatóanyagokat. A növény június-júliusban virágzik, termése pedig szeptembertől érik. A növény illóolajat (mircént, humulént), metilbutenolt, cseranyagokat, komló keserűanyagokat (humulont, lupulont), flavonoidokat tartalmaz. A komló bizonyítottan jó nyugtató- és altatószer, de használják étvágytalanság és gyomorpanaszok ellen, továbbá idegi eredetű hasmenés esetén is. Gyakran más növényi nyugtatókkal (macskagyökérrel) együtt alkalmazzák.Teája többek között a változókor problémáira ajánlott. A komlót a népi gyógyászatban emésztési panaszok kezelésére, külsőleg borogatásként fekélyek esetén alkalmazták.

Komló tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított komlót, hagyjuk állni negyedórán át, majd szűrjük le. Mézzel édesíthető. Altató hatású.
Kökényvirág [szerkesztés]

(flores acaciae nostratis)
Prunus spinosa

A szárított virágokból készített forrázata vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használják.

Kökényvirág tea: 3 ek szárított virágot 6 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, majd 20 percig állni hagyjuk, utána leszűrjük. Ha más javallat nincs, naponta három alkalommal fogyasztunk 2-2 dl teát.
Körömvirág [szerkesztés]

(Calendula officinalis)

Dél- és Kelet-Európából származik. A virágzás kezdetén nyílásukban szedik fészkes virágzatát, de ennél értékesebbek a fészekből kiszedett nyelves karima- vagy sugárvirágok. Nyáron június-július hónapban gyűjtik. A körömvirág illóolajat (mentont, izomentont, karvont, terpinént), karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket (faradiolt, taraxaszterolt), poliszacharidokat tartalmaz.

A körömvirágról tudományosan bebizonyították, hogy kiválóan alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen, jó görcsoldó és fertőtlenítőszer. Belsőleg gyomor- és hólyaghurut kezelésére használják. Külsőleg használják visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések esetén. E jótékony tulajdonságát használja ki a kozmetikai ipar, mely előszeretettel hasznosítja krémek, kenőcsök alapanyagaként. Bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére szintén ajánlják. A homeopátiás orvosi gyakorlatban sebgyógyításra, fertőtlenítésre, zúzódások kezelésére alkalmazzák. Szoptatós anyukák mellbimbója gyakran begyullad, de körömvirágkrém használatával jól kezelhető a gyulladt állapot.

Körömvirág tea: Tegyünk 1 csészébe 1 teáskanálnyi szárított körömvirágot, forrázzuk le, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 3 csésze tea fogyasztása ajánlott. Lehűtve gargarizálásra is alkalmas. A teát általában epebántalmak, gyomorgörcsök esetén fogyasszuk.

Körömvirág borogatás: Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított körömvirágot, majd 10 perc után szűrjük le. Borogassuk vele a sérült felületet. Naponta 2-3 kezelés ajánlott. Ne keverjük össze a hozzá hasonló közönséges büdöskével (Tagetes patula).
Kukorica [szerkesztés]

(Zea mays)

A virágzási idő kezdetén a kukorica haját gyűjtjük, árnyékos helyen gyorsan szárítjuk. Húgyképző szervek betegségei, kőképződés, szív-ödéma, vesegyulladás, hólyaghurut, köszvény, reuma, ágybavizelés kezelésére használjuk. Nyersen készült forrázata hashajtó hatású.

Kukoricahaj tea: Szárított kukoricahajból 1 púpozott teáskanálnyit teszünk egy csészébe, 2,5 dl forró vizet öntünk rá, 1-3 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Nem édesítjük. Alkalmazása: 2-3 óránként 1 evőkanálnyit kell bevenni. Minden évben kúraszerűen fogyasztható.
Lenmag [szerkesztés]

(Lini semen)

Agyműködést serkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegeknek ajánlott a fogyasztása. A lenmagot bélrenyheség, bélmegbetegedések és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Székrekedés esetén a lenmag hatását úgy fejti ki, hogy a bélben megduzzad, ezáltal tágulási inger lép fel, mely serkenti a vastagbélben a perisztaltikát. Az a feltevés, miszerint kéksav-tartalma miatt nagy mennyiségben történő fogyasztása mérgezést okozhat, nem bizonyított, megalapozatlan. A lenmagpogácsát és a porított magot meleg borogatásként alkalmazva kelések és furunkulusok kezelésére használják. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák. Linolénsav tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében.

Lenmag tea: Két evőkanál frissen összetört lenmagot tegyünk 3 dl hideg vízbe, majd hagyjuk 20-25 percig duzzadni. Ezt követően kissé melegítsük fel, majd szűrjük le. Székrekedés esetén kortyonként fogyasszuk.
Ligetszépe [szerkesztés]

(Oenothera biennis)

A parlagi ligetszépe Észak-Amerikából származó lágyszárú évelő növény, amely 1- 1,5 méterre is megnő. Általában töltéseken és ugaron nő. Június-szeptember folyamán virágzik, termése négykopácsú tok. Gyógyászati célokra a növény friss, föld feletti részeit és az érett magvak zsíros olaját hasznosítják. Gyűjtési ideje a nyári hónapokra esik. A ligetszépében megtalálható hatóanyagok a linolsav-, gamma-linolénsav-, olajsav- és palmitinsav-trigliceridek.

A ligetszépében megtalálható hatóanyagok a linolsav-, gamma-linolénsav-, olajsav- és palmitinsav-trigliceridek. Hatóanyagai révén javítja a koszorúér keringését és segíti a bőr megújulási folyamatát. Enyhíti a menstruációs panaszokat. Szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében. A kozmetikaipar a száraz, gyulladt bőr ápolására alkalmazható szereket készít belőle. Gamma-linolénsav tartalma miatt a neurodermatitisz kiegészítő kezelésére használják. Magjából olajat sajtolnak. Gyógynövényboltokban beszerezhető a ligetszépe kapszula. Mellékhatása nem ismert..
Lestyán [szerkesztés]

(Levisticum officionale)

A lestyán Délnyugat-Ázsiában honos. A rómaiak közvetítésével került Pannóniába. Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó, termesztett, évelő növény. Napos, félárnyékos helyen érzi jól magát. Szaga és íze a petrezselyemére emlékeztet. Levelét és gyökerét egyaránt felhasználja az élelmiszeripar és a gyógyászat is. A növény gyökérzetét, tőleveleit és magját gyűjtik és hasznosítják. Júliusban-, augusztusban virágzik. A gyökér illóolajat (ftalid-származékokat), kumarinokat (umbelliferont, bergaptént), aromás és alifás savakat (angelikasavat, benzoesavat) és poliacetiléneket tartalmaz. Gyomorégésre az egyik legjobb gyógynövény. A lestyánt elsődlegesen vizelethajtóként ödémák levezetésére használják. Vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére alkalmas. A népi gyógyászatban gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként használják.

Lestyán tea: Vízhajtóként 1-2 teáskanál vágott, szárított gyökeret (2-4 g) 150 ml forrásban lévő vízzel leöntenek, 10-15 percig állni hagyják, majd leszűrik. Naponta többször 1 csésze tea javasolt az étkezési szünetekben

Ellenjavallat: Vesegyulladás, illetve a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél tilos az alkalmazása. Átlagos napi dózis: 4,5-9 g. Áldott állapotban lévő nők számára nem ajánlatos a lestyán fogyasztása, mivel ingerelheti a veséket, és rosszullétet okozhat. Hosszabb ideig történő használata során fényérzékenység alakulhat ki.
Levendula [szerkesztés]
levendula

(Lavandula officinalis)

Gyógyhatásai:

* Idegrendszer: feszültségoldó, nyugtató, segít áthangolni a pozitív gondolkodásra, alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére is, jelentősen csökkenti a fáradtságot. Mérsékeli a depressziót, segít az álmatlanság, a túlérzékenység, a mélabú, a hirtelen hangulatváltozások, az idegesség és a feszültség felszámolásában. Oldja a félelmet, csökkenti az agressziót, valamint az aggályoskodást. Visszaállítja a lelki egyensúlyt, kitisztítja az elmét, ellazít, és támogatja a testi-lelki jó közérzet fenntartását. A kozmetikai ipar is felhasználja.

* Vérnyomás: csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást
* Emésztőrendszer: oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket, csökkenti a rothadási és erjedési folyamatokat
* Légutak: csillapítja a torokfájást, a gége- és mandulagyulladást. Eloszlatja a melléküregi gyulladások során felgyűlt váladékokat, dugulásokat
* Izomzat, ízületek: enyhíti az izomfájdalmakat és izomgörcsöket
* Sebgyógyulás: segíti a horzsolások, zúzódások, kisebb sebek gyógyulását, továbbá csökkenti a rovarcsípések okozta fájdalmat
* Immunrendszer: élénkíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladásokat
* Bőr: megnyugtatja a gyulladásos bőrt, beleértve a pikkelysömört és az ekcémát is. Enyhíti a napozás okozta leégést, hűti a herpeszeket. Kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, segíti a bőrhibák gyógyulását, serkenti annak anyagcsere-folyamatait, és elősegíti táplálását. Csillapítja a pattanások miatt keletkezett gyulladásokat, szabályozza a fejbőr zsírosságát, támogatja a túlápolt haj regenerálódását.

Levendula tea: 1 kávéskanálnyit 2,5 dl vízzel leforrázunk, 10-15 percig állni hagyjuk, leszűrjük, és naponta 2-szer lehet fogyasztani Emésztési problémára édesítés nélkül, 20 perccel étkezés előtt. Nyugtató hatása erős és gyulladásos betegségek kezelésénél is segít.

Ellenjavalt: alacsony vérnyomás esetén.
Macskagyökér [szerkesztés]

(Valeriana officinalis)
Fájl:Macskagyökér.png

Az orvosi macskagyökér , nyirkos, lápos réteken, árnyas erdőkben előforduló évelő növény. Május-júniusban virágzik. Kertben is jól növekszik. Mint ahogy a növény neve is elárulja, gyökerét, gyökértörzsét hasznosítják gyógyászati célra. A gyökérzet szaga nem kellemes. Gyűjtése tavasztól őszig ajánlott. A gyökértörzsekről el kell távolítani a szár- és levélcsonkokat. A gyökeret közvetlenül gyűjtés után meg kell mosni, mert száradást követően már nehéz megtisztítani. A növény gyökere illóolajat (izovaleriánsavat, bornil-izovalerianátot), valepotriátokat (valtrátumot), szeszkviterpéneket, alkaloidot tartalmaz. Hatékony nyugtatószer, alvási zavaroknál segít (enyhe altató), a túlterhelt szívet nyugtatja, de idegesség esetén is alkalmazzák. A macskagyökér alkalmazási területe kiterjed még a gyomor- és béltraktus idegi eredetű bántalmaira is. A természetgyógyászok szerint jó hatással szervezetünkre ideges eredetű szív- és érrendszeri zavarok esetén is.

Macskagyökér tea: 1-2 teáskanálnyi összevágott macskagyökeret, forrázzunk le 3 dl vízzel hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le. Alvászavar kezelésére komlóvirággal egészíthető ki. Idegcsillapító, nyugtató hatású.
Madársóska [szerkesztés]

(Oxalis acetosella)
Common wood sorrel blossom (aka).jpg

Használhatjuk gyomorégés, májbetegségek és emésztési zavarok esetén hidegen. Sárgaság, bőrkiütések, vesegyulladás vagy féregűzés esetén melegen.

Madársóska tea: Csészénként 1 púpozott evőkanálnyi madársóskát leforrázunk, 1 perc múlva leszűrjük. Mindkét esetben naponta 2 csészényit kortyolgatunk el belőle. Minden évben kúraszerűen fogyasztható.
Málna [szerkesztés]
málna

(Rubus idaeus)

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó cserje hegyvidékeken vadon termő, de hazánkban sokfelé termesztett növény. A málna termése ízletes gyümölcs, közkedvelt csemege. A málnafajtáknak két nagy csoportja van: az egyszer termők és a kétszer termők. Létezik olyan málnafaj is, amelynek gyümölcse nem piros színű, hanem sárga. A cserje levelét gyűjtik gyógyászati célokra. A leveleket májustól augusztusig terjedő időszakban érdemes gyűjteni. A gyümölcs ásványi anyagokat, cserzőanyagokat, flavonoidokat, gyümölcssavakat, aromaanyagokat és vitaminokat - köztük sok C-vitamint - tartalmaz. Összehúzó hatású szer. A növényi drogot gargarizálásra szájüreg és a torok nyálkahártya gyulladások kezelésére alkalmazzák. Enyhe hasmenés esetén kiváló szer. A várandós kismamák szívesen fogyasztják teáját a terhesség utolsó heteiben, mivel az ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az tágulékonyabb lesz.

Málnalevél tea: Egy-két teáskanálnyi szárított málnalevelet forrázzunk le 2,5 dl forró vízzel, hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le. Ízlés szerint ízesíthetjük mézzel vagy cukorral. Fogyasztása élvezeti teaként is mindenkinek ajánlott!
Máriatövis [szerkesztés]
Máriatövis termés

(Silybum marianum)

Mediterrán vidékről származó egyéves tüskés növény (1-1,5 m magas). Hazánkban termesztik, de utak mentén, réteken, legelőkön is megtalálható. Sok fényt és meleget igényel, de jó szárazságtűrő. Kaszattermése van. Gyógyászati célokra általában a növény érett magját hasznosítják, de szárított formában a föld feletti leveles hajtásrésze is felhasználható. A nyári hónapokban gyűjthető. A termésfal tartalmaz szilimarint, többféle flavonolignán keverékét. A főkomponensek a szilandrin, szilibin, szilihermin, szilikrisztin. A növényben találhatók még flavonoidok, szterolok.

A szilimarin (és vegyületei) antioxidánsként, szabadgyökfogóként védi a májat. Fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav, illetve a fehérjeszintézist is. Heveny májgyulladásban, májzsugorodással járó betegségekben alkalmazzák, valamint gyógyszerek okozta májkárosodás kezelésére, megelőzésére kiváló szer.

Máriatövis tea: Csészénként egy teáskanálnyi érett termést szétmorzsolunk, leöntünk forrásban lévő vízzel, és negyedóra múlva megszűrjük. Napi három alkalommal étkezések előtt fogyasztunk egy-egy csészét. A tea nagyon alacsony koncentrációban tartalmaz szilimarint, májbetegségek kezelésére inkább az izolált szilimarint tartalmazó gyógyszerkészítményeket válasszuk.
Majoránna [szerkesztés]

(Origanum majorana)

Nyugtató, görcsoldó, hasmenés, köhögés ellen, étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze. Teáját fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket dörzsölik be. Magas vérnyomás esetén használata körültekintést kíván. Veszélyeztetett terheseknek nemi vágyuk csillapítására ajánlják.
Martilapu [szerkesztés]

(Tussilago farfara)

Levelét és virágát is használhatjuk. Nyálkaoldó, gyulladásgátló hatása miatt gége- és garathurut, hörghurut, tüdőasztma, mellhártya-gyulladás, fullasztó légszomj kezelésére alkalmas.

Teaként: Csészénként 1 púpozott teáskanálnyi martilapu-keveréket fél liter vízzel leforrázunk, 1-2 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Mézzel ízesíthetjük, naponta 1-2 csészényit forrón kortyolgatunk el belőle. Inhaláláshoz: csészénként 1 púpozott evőkanálnyi virág-levél keveréket használjunk, ne ízesítsük. Naponta többször inhaláljunk!
Medvehagyma [szerkesztés]

(Allium ursinum)
Nem készítünk belőle teát

Leveleit tavasszal szedjük, és frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatása gyengül. Hagymáját ősszel gyűjtjük be. Nem készítünk belőle teát, de mégis itt kell megemlíteni, mert sokféle bántalomra használható. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva, vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestoként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. A jellegzetesen túlságosan erős illatát, az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizeletürítést, vértisztító hatású.
Mezei zsurló [szerkesztés]

(Equisetum arvense)

Mezei zsurlótea: Csészénként 1 púpozott teáskanál mezei vagy erdei zsurlót 2,5 dl vízzel leforrázunk, 1-2 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 1-2 csészényit forrón kortyolgatunk el belőle. GargaIizáláshoz: Orbáncfűvel keverve a mandula- és a szájnyálkahártya gyulladása, szájpenész, fogínyvérzés vagy -gyulladás, krónikus hörghurut esetén naponta többször használjuk. Tüdő-, méh-, aranyér-, gyomor- vagy orrvérzés esetén erősebb főzetet készítünk: csészénként 2-3 púpozott teáskanál 2,5 dl forró vízzel. Kúraszerűen alkalmazva megelőzhető, ill. visszaszorítható a gyakori orrvérzés.
Menta [szerkesztés]

(Mentha piperita)
Borsmenta:Mentha x piperita

Évenként 2-szer vágják, ill. fosztják a leveleit. Levelét, szárát friss és szárított állapotában is felhasználhatjuk. Emésztési zavarok, felfúvódás, epegyulladás, menstruációs zavarok gyógyítására alkalmas. A fodormenta és a borsmenta is hasonló gyógyhatásokkal rendelkezik, de a panaszoktól függően az alábbi módon használjuk:

* Borsmenta: gyomorjavító és -nyugtató hatású,
* Fodormenta: püffedés, felfúvódás ellen hatásos.

Menta tea:

* Csészénként 1 púpozott teáskanál mentalevelet fél liter vízzel leforrázunk, 1-2 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Mézzel ízesíthetjük, naponta 1-2 csészényit forrón kortyolgatunk el belőle. Élvezeti teaként, gyermekek részére is ajánlható. Minden évben kúraszerűen fogyasztható.

* 1 ek cukrot karamellizálunk, felöntjük 1/2 l vízzel, majd egy csipet borsmentát dobunk bele és lefedve forrásig főzzük. Köhgési ingerek csökkentésére, torok nyugtató tea. Napota két csészével fogyasztunk. Gyerekeknek is adható.

Nyírfa [szerkesztés]

(Betula pendula)

A levelet június-július folyamán gyűjtik. A levél flavonoidokat (kvercetin glikozidokat), nyomokban illóolajat (szeszkviterpén peroxidokat, triterpén származékokat), káliumsókat és aszkorbinsavat tartalmaz. A nyírfalevél teája kiváló vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő, de ismert görcsoldó és fertőtlenítő hatása is. Alkalmazzák enyhébb fertőzéses húgyúti megbetegedésekben, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére, reuma ellen. A népi gyógyászatban a fiatal fák nedvét vizelethajtásra használták.

Nyírfalevél tea: 2 dl forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított, apróra vágott nyírfalevelet, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Naponta 3-4 csészényi tea fogyasztása ajánlott. Vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő. A szív- és veseelégtelenségben szenvedők ne fogyasszák teáját!
Orbáncfű [szerkesztés]

(Hypericum perforatum)
Orbáncfű

Gyógyászati célra a teljes virágzó növényt használjuk frissen és szárítva. Alkalmazhatjuk idegesség, ingerlékenység, alvászavar, lelki bántalmak, valamint rendellenes vérzések esetén.

Orbáncfű tea: Csészénként 1-1 púpozott kanálnyi orbáncfüvet leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2 csészényit kortyolgatunk el belőle.
Orvosi ziliz [szerkesztés]

(Althaea officinalis L.)

Gyógyhatása már az ókortól kezdve ismert, a növény fiatal leveleit és gyökerét használják gyógyászati célokra. A gyökeret csak ősztől, szeptembertől áprilisig érdemes gyűjteni, mert nyáron a gyökér kevés hatóanyagot tartalmaz. A levelet tisztán, szár, virág és termés nélkül kell gyűjteni. A gyökér nyálkaanyagot, keményítőt, pektint, a levéldrog nyálkát, flavonoidokat és illóolajat tartalmaz. Az orvosi ziliz levelét és gyökerét a száj és a garat gyulladásos megbetegedéseikor, továbbá köhögés csökkentésére használják, de alkalmazzák az emésztőszervek hurutos megbetegedései esetén is. A gyomor-béltraktus nyálkahártyáinak enyhe lefolyású gyulladásai kezelésére ajánlott. Immunerősítő hatásának feltérképezése jelenleg is vizsgálat tárgya. Régóta népszerű gyógyír torokfájás, rekedtség esetén is. A népi gyógyászat a levelet bőrgyulladás kezelésére használja borogatás formájában. Ha a furunkulusokat pépesített zilizzel borogatjuk, gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Orvosi ziliz tea: A gyökérből készített teát hidegen készítjük. 3 dl hideg vízbe áztassunk fél órán át 1 teáskanálnyi összeaprított zilizgyökeret, majd szűrjük le. Gargarizálhatunk is vele. Hurut, torokfájás, száraz köhögés, rekedtség esetére javallt.

Borogatás: Pépesített zilizgyökeret rakjunk mullpólyába, és helyezzük a kezelendő bőrfelületre. A zilizgyökér könnyen penészesedik. A vele egyidejűleg szedett gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja.
Palástfű [szerkesztés]

(Alchemilla vulgaris)

Virágzás idején a teljes növényt, később csak a leveleit gyűjtjük. Használhatjuk menstruációs zavarok, alhasi fájdalmak, fehérfolyás, idegesség, gyomor-, bél-, és hólyagbántalmak, nemi szervek gyulladása, fertőzésekor, klimaxos rosszullétek esetén.

Palástfű tea: Csészénként 1 púpozott teáskanál palástfüvet leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. 8-10 napon keresztül, naponta 2 csészényit fogyasztunk el belőle.
Papsajtmályva [szerkesztés]

(Malva neglecta-M. vulgaris)

Virágját, levelét, szárát gyűjtjük, frissen használjuk fel. Használjuk gyomor- és hólyaghurut, a gyomor-, a bélutak-, a szájüreg gyulladásos betegségei, hörghurut, gége-és mandulagyulladás, rekedtség ellen.

Papsajtmájva tea: csészénként 1 púpozott papsajtmályva keveréket hidegvízben áztatjuk, másnap kissé felmelegítjük, leszűrjük. Naponta 2-3 csészényit kortyolgatunk el belőle.
Pásztortáska [szerkesztés]

(Capsella bursa-pastoris)

A növény virágos, leveles szárának felső részét gyűjtik a nyári hónapokban. Tiszta helyen gyűjtsük, ne utak, vasutak mentén! A növény flavonoidokat, egy vérzéscsillapító peptidet, kálium- és kalciumsókat, kolint, tiramint tartalmaz. Friss növényt használjunk. Alkalmazható orr-, gyomor-, bél- vagy szabálytalan méhvérzéseknél, vesevérzés esetén, alacsony- és magas vérnyomás szabályozására.

Pásztortáska tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított, apróra vágott növényt, hagyjuk állni negyedórára, majd szűrjük le. A menstruációs ciklus ideje alatt napi 2 csészényi tea fogyasztása ajánlott. Várandósság és szoptatás ideje alatt alkalmazása nem ajánlott! Elhúzódó vérzés esetén orvosi kivizsgálás szükséges.

Gyengébb tea: Csészénként 1 púpozott teáskanál pásztortáskát leforrázunk, 1 perc múlva leszűrjük. Naponta 2 csészényit melegen kortyolgatunk el belőle. A pubertáskorban és a klimaxos hölgyeknek 4 hetes kúra ajánlott a fenti teából, naponta frissen készítve. A növény vérzéscsillapító hatású, belső vérzés (méh, gyomor, bél) esetén a kiegészítő terápia részeként alkalmazzák, de ismert gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is, amit magas kálium-tartalmának köszönhet. Orrvérzés esetén a növény teájába mártott tampont az orrlyukba helyezve csillapítja a vérzést.
Pemetefű [szerkesztés]

Gyógyászati célokra a növény felső, virágos hajtását gyüjtjük május-június hónapokban. A pemetefű kiváló köhögéscsillapító és köptető hatású gyógynövény. Téli hónapokban, meghűlés ellen ajánlott a pemetefű teája és a gyerekek által is kedvelt pemetefű cukorka is, melyet mézzel ízesítenek. Alkalmazható köhögés, hörghurut és légcsőhurut esetén, de serkentőleg hat az emésztőmirigyek működésére is. Teltségérzettel járó emésztési panaszok, epebántalmak, epepangás ellen.

Pemetefű tea: 3 dl forró vízzel leforrázunk 1-2 teáskanálnyi összevágott pemetefüvet, majd 5-10 perc elteltével leszűrjük. Emésztési panaszok esetén étkezés előtt, köhögés, légcsőhurut ellen étkezések között fogyasztható.

Ellenjavalt: Áldott állapotban lévő kismamák kerüljék alkalmazását! Gyomor- és nyombélfekély esetén, valamint a szoptatás időszakában kúraszerűen nem fogyasztható.
Petrezselyem [szerkesztés]

(Petroselium crispum)

Teája az emésztést elősegítő, vízhajtó hatású. Segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében. Sokak szerint étvágygerjesztő hatású.

Petrezselyem tea: 1 teáskanál levelet vagy negyed teáskanál magot forrázzunk le egy csésze vízzel, és a főzetet fogyasszuk naponta háromszor.
Rebarbara [szerkesztés]

A tenyeres rebarbara (Rheum palmatum)

A Kínából származó növényt hazánkban termesztik. Egy-, illetve többéves faja is létezik. Gyógyászati célokra a növény föld alatti szervét, a gyökértörzsét használják. A rebarbara gyökértörzs tartalmaz antrakinon glikozid keveréket (reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok), diantron glikozidokat, cserzőanyagokat és flavonoidokat. A növény szárát leveshez, gyümölcslevekhez, sütemények készítéséhez használhatják. A növény gyökértörzsét kis adagban étvágyjavítóként, valamint gyomor-bélhurut esetén alkalmazzák. Nagyobb mennyiségben kiváló hashajtó, de alkalmazzák különféle emésztési zavarok esetén is. Jó gyomorerősítő. A fogak és fogíny védelmében is ajánlott a rebarbara használata. Összehúzó és fájdalomcsillapító hatása miatt alkoholos kivonatát külsőleg szájnyálkahártya- és fogínygyulladás esetén használják. A növényből készített pép aranyérre is jótékony hatással van. A gyógyszertárakban különböző rebarbarából készült termékek szerezhetők be: kapható szirup, por, tinktúra formájában.

Rebarbara tea: Csészénként fél teáskanálnyi felaprított rebarbara gyökértörzset felöntünk forrásban lévő vízzel, majd 10-15 perc múlva leszűjük. A hashajtó hatás kifejlődéséhez 8-12 óra szükséges. Főzni nem szabad, mert sok oxálsavat tartalmaz. Várandósság és szoptatás ideje alatt ne fogyasszuk. Tilos alkalmazni bélszűkület, bélelzáródás, a bél akut gyulladásos megbetegedései esetén és 12 éves életkor alatt. A kúra orvosi felügyelet nélkül legfeljebb 1-2 hétig tarthat.
Réti legyezőfű [szerkesztés]

(Filipendula ulmaria)

A növény felső virágos leveles részét hasznosítják gyógyászati célokra. Július-augusztus folyamán gyűjtik. Illóolajat (szalicilaldehidet, metilszalicilátot), flavonoidokat (szpirozidot), cserzőanyagokat tartalmaz. Közismert a jó vizelethajtó, vértisztító és lázcsillapító hatásáról. Influenza idején, megfázás esetén gyakran használják izzasztóként, de a népi gyógyászatban alkalmazzák hólyaghurut, vesegyulladás és reuma ellen is.

Réti legyezőfű tea: Csészénként 1-2 teáskanálnyi virágot felöntünk forrásban lévő vízzel, 10 perc után leszűrjük. Napi 2-3 alkalommal fogyasszunk egy csésze teát megfázás esetén. A tea hársfavirággal is kiegészíthető. Izzasztó, vizelethajtó és lázcsillapító hatású.

Ellenjavalt: Ne alkalmazzuk szalicilátokkal szembeni túlérzékenység esetén.Kisgyermekeknél tilos az alkalmazása vírusfertőzések esetén!Szennyezett, fertőzött vizek mellől ne gyűjtsük a növényt!
Ribizli [szerkesztés]

(Ribes nigrum)

A fekete ribizli felső zsenge leveleit szedjük, frissen és szárítva is használjuk. Ajánlott megfázás, influenza esetén, illetve megelőzésére.

Ribizli tea: Csészénként 1 púpozott teáskanál feketeribizli levelet fél liter vízzel leforrázunk, de nem főzzük, 1 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Mézzel ízesíthetjük, naponta 1-2 csészényit forrón kortyolgatunk el belőle. Minden évben kúraszerűen fogyasztható. Élvezeti teaként, gyermekek részére is ajánlható.
Tölgyfa [szerkesztés]

kocsányos tölgy, (Quercus robur), kocsánytalan tölgy, (Quercus petraea).
Levelek és makk

A fa fiatal ágainak kérgét használják gyógyászati célokra. A felhasználható hatóanyagot mind a kocsányos, mind a kocsánytalan tölgy tartalmazza. A kéreg gyűjtése a tavaszi, kora nyári hónapokra esik. A fiatal ágak kérge katechin és galluszsav típusú cserzőanyag keveréket tartalmaz, de megtalálható benne még triterpén és szitoszterol származék is. A tölgyfakéreg cserzőanyag tartalmának köszönhetően kiváló összehúzó hatású szer, főzetét fürdők és borogatások formájában nedvező bőrbetegségek, lábizzadás, aranyér és szájüregi gyulladások kezelésére használják. Hasmenés és gyomor-bélhurut esetén belsőleg ritkán alkalmazzák A fa levelét is hasonló célokra használják, csak a levél valamivel kevesebb hatóanyag-tartalommal rendelkezik.

Tölgyfa Tea: 2,5 dl vízben felforralunk 1 teáskanálnyi kérget vagy egy marék levelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Alkalmazzuk hasmenés és gyomorbántalmak esetén.

Tölgyfa ülőfürdő: 1-1,5 liter vízbe forraljon fel 2 maréknyi tölgyfakérget. Felforrást követően hagyjuk áztatni 15 percig, majd szűrjük le és öntsük a fürdővízhez.

Tölgyfa öblögető oldat, borogatás: Fél liter vízhez hozzá adunk 2 evőkanál aprított tölgyfakérget, majd negyed óráig főzzük, és ezután leszűrjük. Fogínygyulladás, száj- és toroknyálkahártya gyulladás esetén alkalmazzuk. Az öreg ágak kérgét és a nem egészséges leveleket ne gyűjtsük. A főzetet 12 óránál tovább ne tároljuk. Nagy kiterjedésű sérülésekre ne alkalmazzuk.
Tövises iglice [szerkesztés]

(Ononis spinosa). Tövises, bokros félcserje, amely utak mentén, parlagokon él. Júniustól szeptemberig virágzik. A növény gyökerét és virágos, leveles hajtását alkalmazzák gyógyászati célokra. A gyökerekről az agancsszerű gyökérfejet minden esetben el kell távolítani. Gyűjtési ideje tavaszi hónapoktól őszig ajánlott. A növényi drog triterpéneket (onokolt), izoflavonoidokat (ononint), illóolajat (anetolt, karvont, mentolt), ásványi sókat tartalmaz. A növényi drogot vese- és hólyagbajok esetén alkalmazzák, jó vizelethajtó hatású. A húgykő kialakulásának megelőzésére alkalmas szer. Ajánlják reumás bántalmak esetén is teakeverékekben.

Tövises iglice tea: Csészénként 2 teáskanálnyi tövises iglic gyökeret leöntünk forrásban lévő vízzel, melegen tartjuk fél óráig, majd leszűrjük. Naponta 2-3 alkalommal, étkezések között alkalmazzuk, néhány nap elteltével rövid szünetet tartsunk. Vese- és hólyagbántalmak elleni gyógyteakeverékek fontos alkotórésze.
Turbolya [szerkesztés]

(Anthriscus cerefolium) Népies nevei: Esztergamag, illatos turbolya, zamatos turbolya, francia petrezselyem, olaszsaláta, ormánka, turboja, borbulya. Természetes antioxidáns, mivel igen magas az A-, és C-vitamin, valamint a flavoin tartalma. Szárított levelei szobaillatosító keverékekben, teája vese, hólyag, légző-, és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású, javítja a vérkeringést, kitűnő méregtelenítő, salaktalanítószer. Önmagában ritkán használják, de levesek, főzelékek, omlettek, mártások, és kőrözöttek nélkülözhetetlen ízesítője.
Útifű [szerkesztés]

(Plantago lanceolata)

Levelét a virágzás kezdetéig gyűjtjük, és 30-50 °C-on gyorsan szárítjuk. Magját száraz időben, augusztustól októberig szedjük. Alkalmas asztma, hurut, szamárköhögés, erős köhögés enyhítésére, szabályozza a székrekedést és a hasmenéses állapotot. A friss levélpépet fog-, fej-, fülfájás esetén, nyílt sebek, csípések, kígyómarás kezelésére használjuk.

Útifű tea: Csészénként 1 púpozott teáskanál útifüvet leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. A naponta frissen elkészített teából 2 csészényit kortyolgatunk el. Vese- vagy epekőképződés esetén a teához napi 8 g magot kell a teával együtt bevenni.
Sárga tárnics [szerkesztés]

(Gentiana lutea)

Közép-, Dél-Európa és Ázsia magas hegyeiben őshonos, évelő növény. Hazánkban termesztett. Hasznosítható gyöktörzse 2-3 cm vastag. A növény felhasználható része a gyöktörzs a gyökerekkel. A növény július-augusztusban virágzik. A gyökér gyüjtésének legalkalmasabb időpontja az ősz. A tárnicsgyökérzet fő hatóanyagai a szekoiridoid keserűanyagok (legfontosabb a genciopikrin, az amarogentin), de tartalmaz még illóolajat, cukrokat (szacharózt) is. Gyomornedv-elválasztást fokozó, étvágygerjesztő hatása közismert, jó emésztésjavító. Étvágytalanság vagy teltségérzettel kísért emésztési panaszok gyógyításában egyaránt használják. A gyökérzetből készült gyógyteának májvédő hatást tulajdonítanak. A görögök és a rómaiak emésztésserkentő gyógynövényként használták.

Sárga tárnics tea: Forrázzunk le 2-3 dl forró vízzel fél teáskanálnyi szárított és összezúzott gyökeret, hagyjuk állni 5-6 percig, majd szűrjük le. Íze keserű, étkezés előtt fogyasztandó. Fokozza az epe és az emésztőnedvek termelődését. Főétkezések előtt ajánlott egy csésze tea elfogyasztása.

Sárga tárnics tinktúra: 60 gramm összevágott tárnicsgyökeret hagyjunk állni 50 ml 60%-os alkoholban 6-8 napon át, majd szűrjük le. Fogyasztása: 1 evőkanálnyit elegyítsünk 1,5 dl vízben. Étvágytalanság és emésztési problémák esetén ajánlott. A likőripar is felhasználja. Alkalmazása gyomor- és nyombélfekély esetén nem javasolt.
Szamóca [szerkesztés]

(Fragaria vesca L.)

Az erdei szamóca, erdők szélen, bokros helyeken, tisztásokon élő, ízletes gyümölcsű, évelő növény. Május-júniusban virágzik. Termése édes, igen zamatos gyümölcs, sok C-vitamint tartalmaz. A növény levelét, termését és néha gyökerét is hasznosítják gyógyászati célokra. Gyűjtési ideje június-augusztusra esik. Ha termését szedjük, akkor csak éretten érdemes leszedni, mert a szamócának nincs utóérése. A növény levele cserzőanyagokat (ellagitanninokat), illóolajat, kávésav származékokat, flavonoidokat (kvercetint), termése pedig sok C-vitamint tartalmaz. A növényt gyomor- és bélrendszeri zavarok (bélhurut) esetén alkalmazzák, ismert hasmenés elleni hatása is. Szájnyálkahártya-gyulladás esetén langyos főzetét használják öblögetéshez.

Szamóca tea: 3 dl forró vízzel leforrázunk 1 teáskanálnyi szárított, apróra vágott szamócalevelet, majd negyedóra elteltével leszűrjük. A növény gyökeréből is készíthető tea, de ebben az esetben fele mennyiségű porított gyökeret használjunk. Gyomor- és bélbántalmakra adható. Az arra érzékenyeknél a szamóca levele és termése allergiát okozhat.
Szappanfű [szerkesztés]

(Saponaria officinalis)

A növény föld alatti szerveit használják fel gyógyászati célokra. Július-augusztusban gyűjtik. A növény drogja 2-8%-ban triterpén szaponinokat (kvillájasav és gipszogenin aglikonokkal) tartalmaz. Hatóanyagainak köszönhetően jó nyálkaoldó, köptető hatású gyógynövény. A népi gyógyászatban enyhe vizelethajtó hatása miatt is alkalmazzák.

Szappanfű tea: 3 dl forró vízzel leforrázunk 1 teáskanálnyi összeaprított növényi drogot, majd 8-10 perc elteltével leszűrjük. Mellékhatásai nem ismertek.
Szeder [szerkesztés]

(Rubus fruticosus)

A fekete szeder levele tartalmaz galluszsav- és ellágsav típusú cserzőanyagokat, flavonoidokat, gyümölcssavakat. Gyógyteaként a növény levelét hasznosítják. Gyűjtési ideje május-augusztus hónapokra esik. A szederlevél teáját hasmenés ellen alkalmazzák, de izzasztóként is ismert. Száj- és garatnyálkahártya-gyulladás kiegészítő terápiájában is alkalmazott öblögető, gargarizáló szerként. A cserje leveleit felhasználják különböző teakeverékek alkotórészeként.

Szederlevél tea: 3 dl forró vízzel leforrázunk 1 teáskanálnyi szárított, apróra vágott szederlevelet, majd negyedóra elteltével leszűrjük. Hasmenés ellen fogyasztható. Teáját bőségesen és rendszeresen fogyaszthatják azok is, akiknek sok folyadék bevitelét írják elő.Mellékhatásai nem ismertek
Szegfűszeg [szerkesztés]

(Syzygium aromaticum)

A mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó fűszernövény. A megszárított virágbimbókat hasznosítják. Hazánkban a szegfűszeg őrölt és egész formában beszerezhető. A növény még ki nem nyílt virágát használják gyógyászati célokra, amely illóolajat (eugenolt, eugenilacetátot), flavonoidokat, galluszsavat tartalmaz.

Az illóolaj antibakteriális és gyenge érzéstelenítő hatású. A szájüreg, gyomor és bélrendszer fertőtlenítésére alkalmazzák, de a szegfűszeg kiváló gyomorerősítő is. Rovarcsípések okozta viszketések enyhítésére is megfelelő házi szer.

Szegfűszeg tea: Daráljunk le vagy törjünk össze mozsárban 2-3 db szegfűszeget, majd feketeteába keverve készítsünk belőle egy csésze (2,5 dl víz) teát. Ízlés szerint cukrot, mézet adhatunk hozzá. Nagy mennyiségben fogyasztva erős nyálkahártya irritációt válhat ki.
Szurokfű [szerkesztés]

Közönséges szurokfű (Origanum vulgare)

A növény föld feletti virágos hajtásának felső részét gyűjtik. Virágzása a nyári hónapokra esik. A növény illóolajat (karvakrolt, timolt, limonént), flavonoidokat és cseranyagokat tartalmaz. Közismert, hogy hatóanyagai révén kiváló köhögéscsillapító és étvágyjavító gyógynövény, de idegnyugtató tulajdonsága miatt is sokan használják. Jótékony hatású puffadásnál, teltségérzettel járó gyomor-bélrendszeri panaszoknál. Szélhajtó, epehajtó és görcsoldó hatású. Illóolajai segítenek száj- és torokgyulladás esetén.

Szurokfű tea: 2 dl forrásban lévő vízzel forrázzunk le 3 teáskanálnyi szárított szurokfüvet, hagyjuk állni negyedórán át, majd szűrjük le. Gargarizáláshoz hagyjuk kihűlni! Köhögéscsillapító, étvágyjavító, idegnyugtató hatású.
Vadgesztenye [szerkesztés]

(Aesculus hippocastanum)

Gyógyászati célokra a növény magját, virágját, kérgét és levelét használják. Gyűjtési ideje április-május; június-július.

Mag: Körülbelül 3% eszcint, kvercetin és kempferol glikozidokat tartalmaz.

Levél: Kumarin glikozidokat (eszkulint), flavonol-glikozidokat, cserzőanyagokat, szterolokat tartalmaz.

Kéreg: Kumarin glikozidokat (eszkulint), eszkuletint, szterolokat tartalmaz. Az eszcin jótékony hatással van az erekre, különösen a vénákra, éppen ezért gyakran alkalmazzák visszérbántalmak, lábszárfekély és vérkeringési zavarok esetén. A kéregből nyert eszkulin fényvédő krémek gyakori alkotórésze. A leveleket hagyományosan ízületi bántalmak enyhítésére használják.Külsőleg régóta használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként.

Vadgesztenyelevél Tea: 3 dl forró vízzel forrázunk le 1 teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Mézzel édesíthető.

Tinktúra: 100 ml 38%-os pálinkához keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet, majd légmentesen zárjuk le, és hagyjuk állni 10 napig. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Fájó, sajgó ízületekre alkalmazzuk bedörzsölő-szerként.

Pép: 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10%-os étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Fájó, sajgó ízületekre adható.

Fürdő: 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenye-levelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet forrázzunk le 3 dl forrásban lévő vízzel, majd 8-10 perc után szűrjük le, a főzetet öntsük a fürdővízhez. Visszér, aranyér esetén jótékony kúra. Terméséből a vénákat erősítő, visszérbántalmak ellen alkalmazott gyógyszereket állít elő a gyógyszeripar, a drogkivonat (eszcin) homeopátiás gyógyszerkészítményekben is megtalálható.

Ellenjavalt: A vadgesztenyelevélből készült teát vese- és májbetegségek esetén, valamint várandósság és szoptatás ideje alatt ne fogyasszuk! A plazmaproteinhez kötődő eszcin más gyógyszerek megkötését akadályozhatja.
Vasfű [szerkesztés]

(Verbena officinalis)

Gyógyászati célra a növény virágos, leveles hajtásának felső részét használják. A növény a nyári hónapokban virágzik, gyűjtési ideje július-augusztusra esik. A növényi drog, amely enyhén sós ízű, iridoid glikozidokat (verbenalint), kávésav-származékokat, flavonoidokat és nyomokban illóolajat tartalmaz. Bizonyítottan jó nyálkaoldó, immunerősítő, köhögést csillapító hatású, felső légúti hurutok kezelésére használják. A népi gyógyászatban a légző- és emésztőrendszeri panaszok enyhítésére alkalmazták, így máj- és epebántalmak esetén is. A növény közismerten jó erősítő, étvágyfokozó hatású.

Vasfű tea: 3 dl forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított vasfüvet forrázzunk le.

Ellenjavalt: Áldott állapotban lévő nők ne használják.
Veronikafű [szerkesztés]

(Veronika officinalis)

A növény triterpén glikozidokat (szangviszorbint), cseranyagokat (ellagitanninokat), flavonoidokat tartalmaz. Májustól augusztusig gyűjthetjük a virágát. Hatóanyagai serkentik az emésztést, megszüntetik a gyomor- és bélzavarokat, nyugtató, regeneráló hatású, reumatikus panaszokra és sebek gyógyítására is használhatjuk.

Veronikafű tea: Csészénként 1 púpozott kanálnyi veronikafüvet leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2 csészényit kortyolgatunk el belőle. Minden évben kúraszerűen fogyasztható.
Vérfű [szerkesztés]

(Sanguisorba officinalis)

Közismert jó vérzéscsillapító hatása, ezért erős menstruációs vérzés esetén alkalmazzák. Természetesen a vérzést kiváltó okot orvosi kivizsgálással tisztázni kell használata előtt mindenképpen. A növény hasmenés és külsőleg aranyér ellen is használ. A népi gyógyászatban a pépesített szára gyakran használatos külsőleg fekélyek és sebek gyógyítására.

Vérfűlevél tea: 3 dl forró vízzel leforrázunk 1 teáskanálnyi összeaprított vérfűlevelet, majd 5-6 perc elteltével leszűrjük. Hasmenés és erős havivérzés okozta panaszok ellen jó. Külsőleg aranyér ellen alkalmazható.

Az őszi vérfű rokona a kisebb vérfű (Sanguisorba minor Scop.) és a lágytövisű vérfű (Sanguisorba muricata A. Gr.). Gyűjtés közben az őszi vérfű könnyen összetéveszthető a fent említett kevésbé hatékony vérfűfajtákkal.
Vérehulló fecskefű [szerkesztés]

(Chelidonium majus)

Egész évben szedhető, a növény minden része felhasználható. Vértisztító, vérképző hatású: vese-, epe-, májbetegségek, aranyér, húgyúti fájdalmak, fülzúgás kezelésére használjuk.

Vérehulló fecskefű tea: Csészénként 1 púpozott kanálnyi fecskefüvet leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2 csészényit kortyolgatunk el belőle. A növény frissen sajtolt levét azonnal felhasználva, szembevérzés, látásjavítás, rosszindulatú bőrbántalmak, tyúkszem, szemölcs, sömör kezelésére külsőleg használjuk. Tinktúrája gyógyszertárakban is beszerezhető.
Vörös áfonya [szerkesztés]

(vörös áfonya)
(Vitis idaeae folium)

A levéltea húgyutak dezinficiense (fertőtlenítőszere), de használják reuma, hólyagbántalmak esetén, gyomorhurut ellen, köszvény és köhögés ellen is. Ezenkívül mindkét fajta áfonya bogyóját sokrétűen felhasználják a szakácsművészetben: szósznak; sütemények, torták díszítésére; de szörpök, üdítők, borok és röviditalok is készülnek belőle
Zeller [szerkesztés]

(Apium graveolens)

A zeller ismert fűszernövény. A meleg, napos helyeket kedveli. A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért.A növénynek mind a termését, gumóját, mind pedig a felső zöld részét hasznosítják. Zöldje a májusi palántázási időszak után folyamatosan szedhető, gumója őszre húsosodik. A termések tartalmaznak illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat, flavonoidokat, a gyökerekben poliinek is megtalálhatók. A zeller jó vízhajtó hatású fűszernövényünk, serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. A népi gyógyászatban nemivágy-serkentőként is alkalmazzák, de ezen hatása klinikailag nem bizonyított.

Zeller tea: 3 dl vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi zellermagot vagy összeaprított zellerlevelet, forraljuk fel, majd 3-5 perc elteltével szűrjük le. Vizelethajtónak alkalmazzuk. Vesegyulladás esetén a zeller illóolajának a használata ellenjavallt.
Zsálya [szerkesztés]

(Salvia officinalis)

Napos időben szedjük a levelét. Használhatjuk görcsök, mirigybántalmak, végtagreszketés, májműködéssel összefüggő betegségek, puffadás, gyomor-és bélbántalmak, hasmenés megszüntetésére, fogínysorvadás ecsetelésére.

Zsálya tea: Csészénként 1-1 púpozott kanálnyi zsályát leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük. Naponta 2 csészényit kortyolgatunk el belőle.
Lásd még [szerkesztés]
 
 
0 komment , kategória:  Húúú,de egészséges vagyok!  
Brrrr!!!!Hátborzongató!Talmud!
  2010-04-23 17:45:39, péntek
 
  Link Részlet!:


Luzsénszky Alfonz Talmudfordítása, tizenhetedik kiadás 1922-bőlA Talmud tekintélye
ELSŐ RÉSZ
Mik a nemzsidók a Talmud szerint
A vérvád

MÁSODIK RÉSZ.
A csalás, rablás.
Jogszabályok a gojokkal szemben.
Az uzsora.
Az eskü.
Kútmérgezés. Szentséggyalázás.

HARMADIK RÉSZ
A pornográfia tárháza.
"Gyöngyszemek" a Talmudból.
Klasszikus illemszabályok.
Illemszabályok az imádságnál és szombaton.
Egyéb parancsok és tanácsok.
Nagykorúság a Talmud szerint.
Talmudista gyógymód.
Talmudista bibliamagyarázás.
A bölcsek nagy tettei.

NEGYEDIK RÉSZ.

A Talmud teológiája.
A "Szent- és áldott" Istenről.
Az angyalokról.
Az ördögökről:
A világról, mint olyanról.
Ádám és Éva.
A pátriárkák és próféták.
A lélekről és feltámadásról.
A Paradicsom.
A pokol.
A Messiás.

ÖTÖDIK RÉSZ
Kolosszális csodák
és egyéb hülyeségek.
Talmud- bogarak.

Zárószó.


A Talmud tekintélye.

A "Talmud" szó annyit jelent mint: a tan, die Lehre. Nemcsak hittani, hanem erkölcstani és jogi szabályokat is tartalmaz, Talmud s így a zsidóság törvénykönyvének és a zsidó teológia kompendiumának tekinthető. Kétféle Talmudot használ a zsidóság: a "jeruzsálemit és a babilonit. A babiloni Talmudhoz tartoznak alkalmazkodni mindazok a zsidók, akik idegen népek (gojim) között élnek. s ezért ez a Talmud az elterjedtebb. A Talmud keletkezését a talmudisták az ősrégi időkre szeretnék visszavinni, azonban ma már megállapított igazság az, hogy Krisztus után 150-ben vagy 189-ben kezdte összefoglalni Jehuda (Júdás) rabbi az ő bölcseik mondásait "Misnah" cím alatt, ami a zsidóság második törvénykönyve lett. A Misnah az V. század vége felé igen sok kommentárral bővült. Ez a Ghemara. A Misnahban megkülönböztetik a törvényformákat (Halacha) és a világiasabb vonatkozású erkölcsi szabályokat Haggada). Ezekből áll a Talmud.
A Talmud egyes példányainak lemásolásánál az írástudók (soferim) mindig ügyeltek arra, hogy az egyes oldalak betűszerinti másai legyenek egymásnak. Ezért valamennyi példánynak például az 1. lapján ugyanazokat a szavakat találjuk s mindenik példánynál ugyanazon szónál szakad meg az 1. lap és folytatódik, illetőleg kezdődik a 2. lap. Ezt a szabályt vaskövetkezetességgel megőrizték a nyomatott példányoknál is, tehát egy bizonyos mondatot minden példányban ugyanazon számú lapon találunk. Megjegyezzük azonban, hogy némely nagyon vaskos mondat az újabban nyomtatott Talmudokból ki van hagyva, azonban a rabbiképzők példányaiban benne vannak. A lapok kéthasábosak (a, b). Fölemlítjük itt, hogy a héberben az Aleph, He, Lamed, Mem. Tau betűket elnyújtottan is lehet írni (litterae dila-tebiles) s így a másoló teleírhatja velük a véletlenül üresen maradó félsorokat. A héber betűnek is lévén számos jelentése, ebből a legkülönfélébb dolgokat kombinálták a talmudisták s ebből lett a Kabala.
Minthogy a Talmud a rabbiképzők tananyaga, a zsidó hitoktatás szellemének irányítója, a zsidó erkölcstan zsinórmértéke, az igazi zsidó életmód tükre, normája és a legfőbb zsidó irányelvek lexikona: érthető az az általános érdeklődés, mely az évszázadokon át ismeretlen Talmud szövege iránt napjainkban fokozottabb mértékben nyilvánult meg.
A Talmud a zsidók előtt még a Bibliánál is nagyobb tekintéllyel bír. "Ha valaki az Írással foglalkozik, az valami, de nem különös dolog; ha a Misnahval, ez valami és meg is kapja érte az ember a jutalmát; ha azonban a Ghemarával foglalkozik, ennél nincsen jelentékenyebb dolog." (Baba mezia 33 b.) "Ha az ember a Talmud tételeitől a Bibliához tér vissza, akkor már nincs szerencséje." (Hagiga 10 b.) "Szigorúbb (kötelesség) az írástudók szavainál maradni, mint a Törvénynél." (Sanhedrin 88 b.) Bechai rabbi mondja: "Aki a Bibliát meg a Misnah-t tartja a kezében, de a Talmudot nem, azzal az ember ne érintkezzék." (Kad. hakk, 77c.) Simeon ben Lakiz mondja, hogy a Sínai-hegyen átadott kőtáblák a tízparancsolat, a "tanítás" a Tórát, a parancs (Mózes II. 24.) a Misnah-t jelenti, "hogy megtanuljátok": ez pedig a Ghemarát. "Ebből következik, hogy mindezek már Mózesnek a Sinai-hegyen átadattak" (Berachoth 5a.) azért, hogy "ha az izraeliták a világ népeit leigázzák, különbség legyen az izraeliták és az istentelen népek között" (Rab. p. 47. ad Schem 131.) "Tudd meg, hogy a rabbik szavai "kedvesebbek a próféták szavainál." (Kapht. uph. 121.) "A rabbik szavai az élő Isten szavai.". (Bechai ad Pent. p. 44. f. 201. c. 4.) "Hogyha a rabbi azt mondja neked, hogy a jobb kezed a, bal és a bal- kezed a jobb, akkor sem szabad eltérned az ő szavaitól." (Rasi ad Deut. 17.11. Rab. Lépmann Niz p. 176.) Maimonides mondja: "A rabbik félelme az Isten félelme." (Jad. ch. I. tr. Talm. Tor. 5. 1.) "A rabbik közönséges beszédét is az egész törvényhez hasonlóan kell tisztelni." (Mid. misle f 1., Velence 1546.)
"A Talmud már a világ teremtése előtt megvolt." (Lefarieh 69 d., Mikrae kades 42a.) "Ábrahám a veséjén keresztül szívta be a Talmudot." (Rabbot Beresith rabba, Parasa 95., 87a.) "A csecsemő már az anyja méhében tanulmányozza a Talmudot." (Jalkut Simoni 10 d., 38., Nismat Adam 28a, 6.) Menachem rabbi szerint Káin és Ábel a Talmudnak az alsóruhára (zizith) vonatkozó értelmezése fölött vesztek össze. (Parasa Beresith 33.) Aki Misnah és Ghemara nélkül olvassa a Bibliát, hasonló ahhoz, akinek nincs Istene." (Saare zedek 9., Bab. Bachmann, Rabbith Parasa 47., 131b.)
"Ha két írástudó beszélget egymással a Halacha-ról, akkor a Szent az ő hangjukra figyelmez." (Sabbath 63a.) Vagyis még a menny is respektálja (a zsidók szerint) a Talmudot.
Mi a Talmudból csak azokat a passzusokat fordítottuk le, amelyek a keresztényeket érdeklik. A többi hosszú lére eresztett vitatkozás, szőrszálhasogatás, üres hülyeség. Kár volna rájuk a papíros.
Ebben az új kiadásban a Talmud mondásait, tanításait, tárgy szerint csoportosítottuk, hogy mindenki könnyen tudja idézni.
A fordítás szó szerint hűséges, amit már sokszor bebizonyítottunk s bebizonyítjuk most is bárkinek. Ezért ne üljön fel senki a zsidó lapok hazugságainak, amelyek teleüvöltötték a világot azzal az ostoba állítással, hogy mi hamisan fordítjuk az ő "szent" könyvüket! Csak a halhatatlan Rohling szavaira gondoljunk ilyenkor, aki ezt írta: ,,Ha e fajzat, amely a sátántól született és ahhoz is tér vissza, ordítozni kezd és lármát csap, hogy őt rágalmazzák, ne higgy neki, kedves olvasó! Régi tulajdonsága ez már neki, hogy ha valaki Júda sebeit leleplezni meri, bőszült haraggal tördeli kezeit és türelmetlenség, gyűlölet, ártatlan emberek gyanúsítása fölött jajveszékel." De amikor a Talmud elvei alapján destruálták, aláásták hazánk integritását, erkölcsét, gazdasági életét és teszik ezt még ma is: akkor nekünk nem szabad egy szót sem szólni ellenük.

ELSŐ RÉSZ.
Mik a nemzsidók a Talmud szerint.

"Ha egy nemzsidó egy zsidót megüt, halált érdemel, - mondja a Talmud. - Ha valaki egy izraelitát arcul üt, akkor ez éppen olyan bűn, mintha az isteni Fölséget ütné arcul. Ha egy nemzsidó a szombatot ünnepli, méltó a halálra, mert a nemzsidóknak sem éjjel, sem nappal nem szabad pihenniük. Ha egy nemzsidó a törvénykönyveket (Tóra) tanulmányozza, méltó a halálra, mert a törvény Mózesnek és utódainak adatott." (Sanhedrin 37a. és 68b. lap.) "Minden nemzetek, amelyek a földön élnek, csakis az izraeliták kedvéért áldatnak meg, még azok a hajók is, amelyek Franciaországból Spanyolországba vitorláznak, az izraelitákért áldatnak meg." (Jebamoth 63a.) Bechai rabbi szerint az izraeliták nélkül se napfény, sem eső nem lenne (ad. Pent. 34. 153c.). "Valamint előbbvalók az emberek az állatoknál, úgy a zsidók a föld többi népeinél." (Zeror hamar l0lb.) "Az idegennek magva, aki nem. zsidó, barommag." (Jebamoth 94b. Tosephot.) Idegen az, aki nincs körülmetélve és idegen vagy pogány mindegy. (Berachoth 47b. Gittin 70a., Abodá zara 26b., Tos.) "Egyszer Eabba ben Abuha Illés prófétát a nem-zsidók temetőjében találta. Ekkor megkérdezte őt, hogy egy adósnak lehet-e fizetési meghagyást küldeni. Majd pedig így szólt hozzá: Hisz a mester pap, hogyan időzhet tehát egy temetőben? Az pedig így felelt: A mester nem tanulta a tisztasági törvényeket, mert Simon rabbi azt mondja: A nemzsidók sírjai tisztátalanok, mert írva vagyon: Ti pedig, nyájaim, az én legelőm nyájai, emberek! vagytok. (Ezekiel 34., 31.) A világ népei azonban nem neveztetnek embereknek, hanem állatoknak. (Baba mezia 114b.) Az idegenek (nochrim) nem neveztetnek ember (Ádám) névvel." (Jebamoth 60.)' "Egy meztelen idegen (gój) előtt nem szabad imádkozni, mert ezekre vonatkozik Ezekiel 23. fejezetének 20. verse: Az ő testük, mint a szamarak teste." (Berachoth 25b.)" Az idegeneket kutyáknak is nevezi a Talmud: "Érettetek, nem pedig a nemzsidókért, érettetek és nem a kutyákért vannak az ünnepnapok." (Megillah 7b. Ugyanez áll a Jom-Tob 21b. lapján.) "A nemzsidók asztali társasága rendesen az istentelenségnek való." (Bérachoth 53a.) A gójok házai pedig állatok házai. (Leb tob. 46a.) A nagy Menachem mondja: "Ti izraeliták, emberek vagytok, de a többi népek nem emberek, mert ezeknek lelkei a tisztátalan szellemtől származnak, Izraeléi pedig Isten szent Lelkéből." (Sira 14a. par. 1.) Abarbanel is azt mondja, hogy egy idegen asszony, aki nem Izrael leánya, az barom. (Matk. h. in p. tavo.) "A Sinai név gyűlöletet jelent, mert a Sínai-hegyen a gyűlölet szállott le a föld népeire." (Sabbath 89a.) Ezért "minden népekre nézve áll ez: ne tégy nekik szívességet." Jebamoth 123a., posk. Tos. 23.) Mert "tilos olyan emberen könyörülni, aki esztelen". (Sanhedrin 68a.) Gerson rabbi is ezt mondja: "Nem illik a becsületeshez könyörülni a gonoszakon. (Ad. I. reg. 18., 14.) Abarbanel pedig így szól: "Nem helyes az, ha valaki ellenségei iránt irgalmasságot gyakorol." (Mark. ham. 77d.) Sőt az igazaknak meg is szabad őket csalni, mert írva vagyon:
"A. tisztával szemben tiszta leszel és a fonákokkal fonák." (Megillah I3b.) Eliezer rabbi pedig fennen hirdeti: "Amint a szerecsen különbözik minden teremtménytől, úgy különbözik Izrael a föld minden népétől az ő cselekedetei (!) által." (Pirke 53.) "Az ember ne menjen idegennek (nochri) házába annak ünnepén s ne üdvözölje őt. Ha az utcán találkozik vele, halkan köszöntse és peckes fejtartással. Az ember ne kettőzze meg az idegennek szóló köszöntést, mert ez fejedelemnek szokás. Chisda rabbi megelőzte az idegen köszönését, Kahana rabbi pedig így köszönt az idegennek: "Béke az Úrnak" (tudniillik az enyémnek. Gittín 62a.) A színlelés - mondja Bechai rabbi - meg. van engedve olyan formán, hogy az ember (azaz zsidó) udvariasnak mutassa magát az istentelenekkel szemben, megtisztelje és szeretetéről(!) biztosítsa őket; minden meg van engedve, mikor az ember megszorul és fél (különben bűn), mert a Talmud azt tanítja, hogy szabad e világon az istentelenek előtt színlelni." (Kad. hak. 30a.) "Jehuda rabbi (valamint. mások is) mondják, hogy szabad az istenteleneknek ezen a világon hízelegni." (Sota 41b.) "A világ népeinek minden jótékonysága és szeretetműve bűn, mert azok azért tesznek jót, hogy valami nagyságot érjenek el." Baba bathra l0b.) Ez ugyanazon a lapon négyszer is mondatik. A következő lapon pedig egy szolgálattevő angyal mondja, hogy, ha valaki egyet megment a zsidók közül, ez annyit ér, mint ha az egész világot megmentette volna. Ezért tépték szét egy Benjámin nevű zsidónak az ítéletét az égben és adtak neki még 22 évet. (A Talmud szerint tehát Isten nem látja a föltételes jövőt, futura conditionata.) A Talmud szerint mindaz, aki körülmetélve nincsen, pogány, istentelen, gonosztevő. "Nagy dolog a körülmetélés, mert ha az nem lenne, akkor az Úr nem teremtette volna a világot... akkor az ég és föld nem tudna fennállani." (Nedarim 31b.) A zsidó tehát jót tehet az istentelenekkel, meglátogathatja betegeiket, eltemetheti halottaikat, de csak a béke kedvéért, hogy őt ne bántsák. (Gittin 61a.)
Jesia rabbi mondja: "A világ csak az izraeliták végett teremtetett: ők a gyümölcs, a többi nép csak üres csésze. Következőleg mondhatjuk, hogy az izraelitákon kívül nincs más nép, azok csak üres csészék." (Sene luchoth hebberith 145c.) Aharon pedig ezt mondja: "Amint a világ a négy égtáj nélkül nem állhatna, éppúgy zsidók nélkül sem állhatna fenn." (Matteh Aharon 19b.) A Talmud is így szól a Taanith 3a. lapján: ,,Amint a világ nem tudna fennállani szelek nélkül. éppúgy nem tudna fennállani az izraeliták nélkül." A "Medras Tillim" (Velence, 1546.), amiből az "Egyenlőség" már sokat citálgatott, szintén ezt állítja: "Miként a világ árpa nélkül meg nem lehetne, épp úgy nem lehetne meg zsidók nélkül sem." (4d.) Simeon (Jalkut Simoni 47a, b), valamint a Medras Tillim (47a.) ugyanezt állítja: "Ha izraeliták nem lennének, akkor áldás sem lenne a világon, a csillagok sem jönnének fel, sem eső nem esne." Saniga: "Isten csak azért szórta szét az izraelitákat az egész világra, hogy a népekre áldást és szerencsét (!) hozzanak." (Mikráe hakkodes 109a) Seba Ábrahám:
"Az az előnyük a zsidóknak minden más nép fölött, hogy a világ minden más nemzete között alig van egy ember, akik kiváló okossággal és. bölcsességgel lenne megáldva, míg a zsidók a legokosabb és legbölcsebb emberek." (Zeror hammor 131 b.) "A világ csak az. izraeliták végett teremtetett; midőn az izraelitáknak törvény adatott, akkor ők ezáltal minden tökéletességet megkaptak, amit a világ népei nélkülöznek." (Ü. o. Barasa Bammidbar 106.) Bar Rachmani: "Az izraeliták imái oly végtelenül kedvesek Isten előtt, oly jó illatúak és becsesek, hogy tüstént az erre rendelt Sandalfon angyal veszi át őket ós koszorúba fonva az Úr fejére helyezi." (Semoth rabba 113a.) Seftel Horoviz: "Minden egyes izraelitának lelke nagyobb értékkel bír Isten szemében, mint bármely nép valamennyi lelke." (Sefa tal: Előszó.) Abarbanel: "Csakis az izraeliták jelentenek valamit ezen a világon: ezért a búzához, a többi nép pedig a pelyvához hasonló." (Isaiae,5., 16. fölötti értekezés 63. lap.) Meir ben Gabbai: "Ő (t. i. az Úr) rokonságban van velünk, következőleg mi is rokonai vagyunk, mert a 148. zsoltár "hozzája közelálló népnek" nevez; így tehát az angyalokkal is rokonságban vagyunk." (Abodath hakkodes, Parasa Chelek chaji-chud 5. f., 11b.) A Sabbath (67a. és 128a.) szerint minden izraelita fia a Királynak. Ugyanezt találjuk a Sabbath llc. lapján és a Baba mezia 113b). lapján. Mi ellenben szolgák vagyunk, miként a "Leenenu aseku" kezdetű ima mondja. Simeon azt mondja, hogy az Úr őszinte örömmel ítéli el a világ népeit, de szomorú, mikor egy izraelitát ítél el. (Jalkut Símoni 308b. lap.) A Medras Tillim a 101. lapon azt mondja, hogy a világ népeit éjjel ítéli az Úr, mert azok elalusznak az ő bűneikben, az- izraelitákat ellenben nappal, mert ők tanulmányozzák a törvényt Bar Rachmani pedig azt mondja, hogy az izraelitákat fölállva ítéli az Úr s gyorsan vezeti a vizsgálatot, a világ népeit ellenben ülve, igen pontosan és hosszadalmasan. (Beresith rabba 74. 1. lap, Pa-rasa 82.)
"Onkelos bar Kalonikos, Titus unokaöccse át akart térni a zsidó hitre. Megidézte tehát (nekromantia, vagyis szellemidézés útján) Titust és ezt kérdé tőle: Kinek van becsülete a másvilágon? - Az izraelitáknak - felelé az. - Csatlakozzék tehát az ember hozzájuk? - kérdé ismét. - Sok az ő parancsuk - felelé a szellem - s te nem bírod azokat megtartani... Majd ismét kérdezte a szellemet: Mi által bűnhődöl te? - Azáltal, amit magamnak szereztem: mindennap összegyűjtik hamvaikat, megítélnek, elégetnek s - a hamut szétszórják a hét tengerbe. - Azután Onkelos megidézte Bálaám prótétát és őt is megkérdezte: Kinek van becsülete a másvilágon?-Az izraelitáknak- felelé Bálaam.
Csatlakozzék az ember hozzájuk? - "Ne keresd békéjüket és az ő javukat mindennap." - Mivel vagy te büntetve? - Forró emberi maggal. - Azután megidézte Jézus szellemét és kérdé: "Kinek van becsülete a másvilágon? - Az izraelitáknak - felelé. - Csatlakozzék az ember hozzájuk? -Keresd javukat és ne tégy nekik rosszat. Mindaz, aki hozzájuk nyúl, olyat tesz, mintha a szeme golyójához nyúlna. - Mivel vagy te büntetve? - kérdé Onkelos. Az pedig felelé: Forró ganéjjal; mert írva vagyon: Mindaz, aki a bölcsek szavait gúnyolja, (forró) ganéjjal büntettetik. - Jer és lásd, mekkora különbség van egy lázadó és egy pogány próféta (Bálaám) között! (Gittín 56b. lap.)
"A világ népei megszégyenülnek, az izraeliták pedig örvendeni fognak." (Baba mezia 33b.)
Sila rabbi megkorbácsolt egy embert, aki egy nemzsidó nővel hált. Ez elment és bepanaszolta őt a királynál. A király így szólt: "Miért korbácsoltad meg őt? - Azért, mert egy nőstény szamárral hált. - Van rá tanúd? - Van. - Erre megjelent Elijahu (Illés) próféta emberi alakban és bizonyságot tőn. Amint Illés eltávozott, egy férfi így szólt: Az irgalmas Úr egy hazugnak csodát tesz! - Sila rabbi erre így felelt: Te gonosz! Hát ők nem szamaraknak neveztetnek? Hiszen ez áll Ezekielnél (23, 10.). Az ő testük, mint a szamarak teste! - S egy bottal leütvén őt, megölte." (Berachoth 58a.)
"Aki a nemzsidók sírjait látja, annak ezt kell mondania: Igen megszégyenül a ti anyátok és porig aláztatik, aki titeket szült. (Jerem. 50, 12.) Ugyanezt kell mondani, ha valaki a nemzsidók seregeit látja." (ugyanott.)
A Rabbath 9. fejezetében háromszor is elmondatik, hogy a nemzsidó nő és férfi (goj, goja), továbbá a 'bálványok és ezek tartozékai tisztátalanok.
"A kárhozat szabványait (az evangéliumokat) és a sadduceusok írásait a tűzből nem kell megmenteni, hanem hagyja az ember ott, ahol vannak, elégni. Ima Saloménak, Eliézer rabbi feleségének és Gamliel rabbi nőtestvérének szomszédjában egy bölcsész lakott, "akit ők egy örökségi ügyben megkérdezvén, azt az ítéletet kapták tőle, hogy ama naptól fogva, amelyen ti az országtokból kiűzettetek, a Mózes törvénye megszűnt és más törvény (az evangélium) adatott. Másnap Gamliel rabbi egy lybiai szamarat vezetett a bölcsészhez és mondá: Én láttam annak a könyvnek egyik hitételét, amely azt mondja: Nem jöttem a Mózes törvényét felbontani, hanem beteljesíteni. Azután hozzátevé Gamliel: Eljött a szamár és felrúgta a gyertyatartót! (Sabbath 116a.)
Izrael ellenségei a testükön lesznek megbüntetve. A test melyik részén? A fejükön, ahol nem viseltek tefillint. (Ros-hasanah 17a.) Izrael népe biztosítva van a felől, hogy Illés próféta sem péntek este, sem nagy ünnep előestéjén nem fog eljönni. A Messiás azonban ilyenkor fog eljönni, mert amikor a Messiás eljön, minden nép rabszolgája lesz az izraelitáknak. (Erubin 4Sb.) Ugyanez áll a Pesachim 68a. lapján.
A nemzsidóknak udvara baromfiistállónak tekintendő. (Ugyanott 61b., 62a.) A nemzsidók lakásai nem tekintendők lakásoknak. (u. o. 75a.)
"Aethiopia" alatt (a 67. zsoltárban) a gonosz kormányok értendők a Talmud szerint; a "nádas vadai" alatt pedig az a "vadállat", amely minden cselekedetét náddal, vagyis az izraeliták üldözésével hajtja végre. Ezt a "vadállatot" kell tehát megfenyíteni. Ki ez a "vadállat?" Róma, amelynek 365 bástyája van s minden bástyának 365 része és annyi vagyona(!), hogy az egész világot táplálhatná. Izmael rabbi kérdé: Kinek van mindez szánva? Neked, a te társaidnak és a te társaságodnak, mert írva vagyon (Izaias 23, 18.): "Az ő kereskedése és árui az Úrnak lesznek szentelve". (Pesachim U8a.)
Aki a zsidókat megszámlálja, bűnt követ el. Tehát Augusztus császár is vétkezett, amikor a népet összeiratta. (Jósua U. o. 2b.)
A Taanith l0a. lapján olvassuk ezeket: "Először Izrael földje teremtetett s csak utoljára lett a világ. Izrael földjét maga a Szent itatja, az egész világot pedig egy követe. Izrael földje esővizet iszik, az egész világ pedig csak a maradékot. Először Izrael földje iszik és csak azután az egész világ, éppúgy, mint mikor egy ember sajtot készít s kiveszi bolőle az élvezhető részt, a használhatatlant pedig otthagyja".
ugyanott a 11a. lapon ez áll: "Ha valaki szükség idején elpártol az izraelitáktól, akkor jön két szolgálattevő angyal, akik az embert kísérik s a fejére teszik kezeiket, hogy soha ne lássa a nép örömét".
A 19b. lapon pedig ezt olvassuk: "Ama naptól fogva, amelyen a templom leromboltatott, az eső az egész világon redukáltatott".
A Megillah (Eszter könyvéről szóló Talmud traktátus) 28a. lapján ezt olvassuk; "Abahu és Minjamin rabbiktól azt kívánta valaki, hogy eszközöljék ki neki az Úrtól, hogy olyan jó dolga legyen, hogy soha ne lásson egy nemzsidót; a másik meg azt kívánta, hogy neki olyan jó dolga legyen, hogy soha ne barátkozzék egy nemzsidóval." A 29a. lapon pedig ez áll: "Jöjj és lásd, milyen kevesek az Izraeliták a Szent előtt; mikor Edomba (a római birodalomba) száműzettek, az Istenség velük ment s a Szent egykor velük fog a száműzetésből visszatérni."
A Moed-Katan (Félünnep) 27a. lapján olvassuk:
"A pokol tüzének nincs hatalma. a bölcsek (rabbik) tanítványai fölött; mert, ha mar annak sem árt a tűz, aki szalamandra vérével keni magát, még kevésbé lehet hatalma a tűznek a bölcsek tanítványai fölött, akiknek teste csupa tűzből áll . . . A pokol tüzének nincs hatalma a vétkes (elpártolt, kikeresztelkedett) izraeliták fölött sem."
A Talmudnak a házassági szerződésekről szóló Kethuboth című részében a 110b. lapon ezt olvassuk:
"Az ember (izraelita) mindig Izrael földjén lakjék, még akkor is, ha ott a város lakóinak többsége idegen (nochrim, nemzsidó) s ne lakjék külföldi még akkor sem, ha ott a lakosság többsége zsidó. Mert mindaz, aki Izrael földjén lakik, hasonló ahhoz, akinek nincs Istene. Aki Izrael földjén lakik, bűn nélkül van. Aki csak négy rőfnyit jár Izrael földjén, biztos lehet abban, hogy az örök életnek gyermeke. A külföldön meghalt igazak pedig addig gurulnak a földben, míg Izrael országába jutnak s ott új életre ébrednek." Abaji rabbi szerint pedig csatornák fognak készíttetni a földben az igazak számára, hogy gurulás közben meg ne üssék magukat.
A válásokról szóló Gittín fejezet 56b. lapján olvassuk, hogy valamint a gazellának lenyúzott bőrét nem lehet megint ráhúzni: épp úgy Izrael földje is, mikor a zsidók ott laknak, tágas; akkor pedig, mikor nem laknak ott, összehúzódik.
A Sanhedin 43a. lapján olvassuk: Húsvét előestéjén feszíttetett föl Jesu. Negyven nappal előbb kikiáltotta a herold: Meg kell köveztetni, mert varázslást űzött, Izraelt csábította és elámította; aki az ő védelmére valamit mondani tud, az jöjjön és mondja el. Mivel azonban semmi sem hozatott föl az ő védelmére, hát fölfeszítették húsvét előestéjén. Ula rabbi megjegyzi: Hát azt hiszed, hogy egyáltalán kellett valamit az ő védelmére keresni, hiszen, ő egy csábító volt, akiről az irgalmas Isten azt mondja:
Ne kegyelmezz meg neki és ne titkold bűnét." (Deut 13, 8.) - A rabbik azt tanítják, hogy öt tanítványa volt Jesunak: Matmaj, Nakaj, Nezer, Buni és Thoda. - A 103b. lapon pedig az mondatik, hogy a názáreti Jesu nyilvánosan leégette az életét, azaz elfajult és a törvényt megvetette. A 107b. lapon ezt találjuk: Mikor Janaeus király a tudósokat megölette, Jehosu, a rabbi és Jesu Egyiptomba, Alexandriába menekültek. Mikor a béke helyreállott, Simon ben Satah (aki a király sógora volt) hozzájuk küldött, ezt üzenvén: Tőlem, Jeruzsálemtől, a szent városból, hozzád, Alexandriába, Egyiptomba. Nővérem, férjem benned időznek s én itt ülök elhagyatva. Erre Jehosua fölkészült és hazatért. Midőn egy fogadóban nagy tisztelettel fogadták, így szólt: Milyen derék, szép ez a fogadósnő. - Erre Jesu így szólt.: A szemei homályosak. - Gonosz! - felelé Jehosua - Ez a te mesterséged! - Aztán 400 harsonást hozatott és kiközösítette őt. Később megint előjött és kérte Jehosuát, hogy fogadja vissza, de az figyelembe se vette. Egy napon akkor jött hozzá, amikor a Semát. olvasta Jehosua és most már föl akarta venni és a kezével intett, néki, amit Jesu félreértett, azt gondolta, hogy megint elkergeti. Elment tehát és fölállított egy nagy téglát és azt imádta. Erre Jehosua így szólt neki: Tarts bűnbánatot! Ez pedig felelé: Te tőled tanultam, hogy ha valaki bűnt követ el és a népet bűnre csábítja, azt nem. szabad engedni, hogy bűnbánatot tartson. Jesu tehát varázslást űzött és Izraelt bűnre csábította és lázította".
Fölemlítjük még itt, hogy a régi Talmud (Aboda Z. 2a, 6a és 7b) a bálványimádók ünnepeihez sorozza a hét első napját, a "Nazareus napját", azaz a keresztények vasárnapját; a "Nazareust" pedig (u. o. 50b.) az "asztalos fiának" csúfolja, amely névvel Krisztus Urunkat a zsidók földi. életében illették.
Maga a Jézus névnek Jesura való torzítása annyit jelent, hogy "legyen kiirtva neve és emléke". Midőn pedig a Talmud Krisztust bálványnak és ál-istennek nevezi (u. o. 27b.), ezzel egyszersmind kimondja azt, hogy a keresztényeket bálványozóknak, hamis Istent imádóknak tekinti. Mert, ha a názáreti Jézus a Talmud szerint nem volt Isten, hanem csak egyszerű teremtmény: következőleg a keresztények nem is lehetnek a zsidó szemében mások, mint pogányok és bálványimádók. Lehetetlen ugyanis valamely vallást, amely egy teremtményt isteni tiszteletben részesít, bálványozónak, pogánynak nem nevezni. Ebből kifolyólag azután természetesen a zsidók a keresztényekre is alkalmazzák mindazokat az elveket és utasításokat, amelyeket a Talmud a pogányokkal szemben előír. (Ezeket később adjuk elő.) Azzal pedig, hogy magát Krisztust is a Talmud bűbájosnak és bálványozónak mondja (Sanhedrin 107b), a keresztényeket kétszeresen bálványozóként tünteti föl és midőn Krisztust bolondnak káromolja (u. o.), arra a bánásmódra emlékeztet, amelyben az Úr Heródes által részesült (Luk. 23., II.), aminthogy a "bűbájos" címet is megkapta a zsidóktól, akik azzal rágalmazták, hogy ördöge van. Mikor pedig a Talmud (u. o. 105a.) Krisztust istentelennek nevezi, ezzel egyszersmind azt állítja, hogy a keresztények, mint az istentelennek követői, nem kevésbé istentelenek. Az idegen kultuszról szóló Aboda Zara traktátus (14b.) a keresztény istentiszteletről, papokról (rási), gyertyákról és kelyhekről szólva, mindezt bálványozásnak nevezi s a 26b. lapon világosan kimondja, hogy minden nép (gojim) kivétel nélkül bálványozó. A későbbi rabbik sem gondolkoznak különben. Rasi rabbi, az Aboda zara 6b. lapját magyarázva, azt mondja, hogy Nazareus mindaz, aki elfogadta tanait azon embernek, aki övéi számara a hét első napját (a vasárnapot) jelölte ki ünnepül. Majmonidesz, akit a zsidók "Sas" névvel tisztelnek (Ad Abodai mis. 3b., 78c.) így ír: "A keresztények, akik Krisztus után tévelyegnek, ámbár eltérnek tanaikban egymástól, egytől-egyig bálványozók és a Talmud nyilatkozata szerint úgy kell velük bánni mint a bálványimádókkal." Másutt (Jad. ch. hich. 9d. Velence, 1550.) ugyanő így szól: "Az edomiták bálványozók; náluk a hét első napja szent nap". A híres Kunechi is azt írja, hogy a "keresztények "bálvány-imádók, mert leborulnak a kereszt előtt". (Ad. Jes. 2., 18., 20.)
A Talmud továbbá Krisztust hitehagyott zsidónak nevezi. (Gittin 57a.) A "Sas" tehát így ír rólunk az említett velencei kiadásban (Aboda Z. 10.): "Meg van az parancsolva, hogy Izrael árulóit és az eretnekeket (minim), mint a názáreti Jézust és követőit saját kezűleg megöljük és a kárhozat örvényébe döntsük". A názáreti Jézus tana a Talmud szerint (Aboda z. 17a.) eretnek-tan; az evangéliumok (Sabb. 116a.) eretnek-könyvek; Jakab apostol (Aboda z. 27b.) eretnek. Abarbanel, egyik fő talmudtudós, szintén eretnekeknek nevezi a keresztényeket, mert azt hiszik, hogy az Isten testből és vérből áll. (Mark. hammis. 1l0c.) Már pedig, aki azt mondja, hogy az Isten testet öltött, az a "Sas" szerint is eretnek. (Hagg. Maim. Meir: Hilch. Tesehufa 3.) A régi Nizzachon pedig ezt írja (4., 7.): "Az eretnekek azt mondják, hogy Mózes ama szavai, (Num. 17., 8), amelyek a charjára (ganéj), vagyis Máriára vonatkoznak, aki szűz maradt volna, miután Jézust a világra szülte: azoknak zápuljon meg az eszük." Ugyanez a könyv a 70. lapon Jeremiás 31. fej., 31. versére azt a megjegyzést teszi: "Azt állítják az eretnekek, hogy a próféta itt Krisztusról jövendölt, aki a körülmetélés helyett a gyalázatos keresztséget és a szombat helyett a hét első napját rendelte nekik". Lippmann rabbi Nvizachon-ja (76.) ezt mondja: "Az eretnekek harmadik faja azt tanítja, hogy Isten testtel és alakkal bír". Ezért mondja- egy zsidó törvénykönyv (Arba Tur. Jore. heah. 4, 158., 35d. és chosit. ham. 138 a. b.) hogy, ha egy zsidónak hatalmában áll, kötelessége az eretneket nyilvánosan megöletni, ha pedig nem áll hatalmában, akkor ürügyek alatt is szabad legyilkolni. Ugyanígy oktat a Talmud. (Aboda z. 4b. Tosephot.) Minthogy pedig a Talmud elvei szerint a keresztények istentelenek, könnyen érthető az, hogy, amikor a Talmud a legundokabb bűnökről, gyilkosságról, fajtalanságról, paederasztiáról, bestialitásról beszél, mindezt általánosságban a keresztényeknek veti a szemére." (V. ö. Aboda z. 25b. 26a, továbbá la, 14b, 21a, 87b, valamint Rasi és mások.)
De térjünk vissza ismét a Talmud olvasásához. Az Aboda zara (idegen kultusz) 2a.lapján olvassuk: "Egykor az Úr egy törvénytekercset tesz az ölébe és így szól: "Aki ezzel foglalkozott, jöjjön és vegye el jutalmát. Akkor minden világi népek vegyest fognak gyülekezni, az Úr azonban mondja nekik: Ne gyertek összekeveredve elém! . . . Azután először a Római Birodalom fog odalépni, . . . a. vétkekkel terhelt Róma, amelynek hatalma az egész világ fölött uralkodik. Az Úr így fog nekik felelni: Ti, világ bolondjai, ti utakat építettetek, hogy k...kat ültessetek oda, fürdőket csináltattatok, hogy élvezeteket szerezzetek magatoknak. Azután szomorú lélekkel fognak távozni." A 4a. lapon azt mondja ez a könyv, hogy az Úr csak akkor haragos, bosszúálló, mikor a világ népeit ítéli, de az izraelitákkal szemben haragot nem érez.
A Sanhedrin 56a. lapján több ízben Noachidáknak (Noé maradékainak) neveztetnek a nemzsidók s az 57b. lapon már az mondatik, hogy egy ilyen Noachidának kivégeztetéséhez elég egy bíró és egy tanú és nem szükséges előzetes figyelmeztetés sem. (Éppen így ítélkeztek a bolseviki "bírák" is keresztény burzsujok fölött.)
Az Aboda zara 13a. lapján azt tanítják, hogy az embernek (t; i. a zsidónak) szabad a nemzsidók vásárjaira elmenni és barmot, rabszolgát, szolgálót vagy szőlőt venni, mert így megmenti azokat az ember az ő kezükből." A 20a. lapon azt tanítja Jehuda rabbi, hogy az embernek nem szabad azt mondani: Milyen szép ez a nemzsidó nő (goja). Mikor pl. Akiba rabbi meglátta Rufus feleségét, köpködött, röhögött és sírt.
A 71b. lapon azt mondja Chija rabbi, hogy egy nemzsidót még egy perutáért is ki kell végezni, kártérítés nélkül, mert egy izraelitának gondot okozott.
A 83a. lapon pedig így alludálnak a haldoklók szentségére: "A keresztényeknek szabad lakást adni, mert ők nem hozzák a bálványukat házukba, csak akkor, ha valamelyikük haldoklik vagy beteg."
A Menachot (ételáldozatok) 44a. lapján Meir rabbi arra oktat, hogy az ember (ti. a zsidó) köteles mindennap ezt a három áldást elmondani: "Áldott legyen a Szent, hogy nem teremtett engem nem-zsidónak, hogy nem teremtett engem asszonynak s hogy nem teremtett engem butának!"
A Sanhedrln 52b. lapján olvassuk: "Ha egy férfi házasságtörést követ el egy másik férfi feleségével, - kivéve egy máshitűnek feleségét, - akkor megfojtás által kell őt megölni." A 82a. lapon pedig ez áll: "Ha egy zsidó nemzsidó nővel hál, akkor le kell taszítani, mert ez olyan bűn, mintha a bálványokkal keveredett volna sógorságba."
A zsidók világuralmi nézeteiről is érdekes dolgokat találunk a Talmudban. Minthogy a Talmud szerint Izrael és az isteni Fölség ugyanazt jelentik, természetes dolog, hogy a zsidóké az egész világ. Ezért. beszél így a Talmud: "Ha egy zsidónak az ökre egy idegennek ökrét megdöfi, akkor a zsidó szabad, (vagyis nem köteles kártérítésre); ha azonban egy idegennek az ökre döfi meg a zsidó ökrét, akkor az idegen köteles a zsidónak az egész kárt megtéríteni; mert az Írás ezt mondja: Álla az Úr és megméré a földet és átadá Izraelnek a népeket... s átadá minden javukat az Izraelitáknak." (Baba kamma 37b.) Ezért mondja Alba rabbi, hogy "Isten hatalmat adott a zsidóknak minden népek javai és vére fölött." (Seph. Ik. 3., 25. fej. it. Jalk., Sim. n. 563). Ugyanezért mondja a Talmud (Jebam. 47b).), hogy egy Noachidát, ha egy fillérnél is kevesebb lop, meg kell ölni. (A Noachidák alatt a nemzsidók értendők; (Sanhedrin 56a. Megillah 13b., Sota 36b.).
Továbbá: "Egy Noachidának tilos a rablás." (Sanhedrin 59a.) Azonban ugyanott az 57a. lapon ez. áll: "A lopás, a rablás és egy szép asszonynak elrablása és ugyanezek egy nemzsidónak egy másik nemzsidóval szemben, valamint egy nemzsidónak egy izraelitával szemben: tilosak; de egy izraelitának egy nemzsidóval szemben meg van engedve, ... . mert úgy taníttatik, hogy az ember nemzsidókat ne húzzon fel (ha azok verembe esnek és életveszélyben vannak), sőt taszítsa le." (ugyanez áll az Aboda zara 13b. lapján.) Nemkülönben a Baba mezia (középső kapu) 111b. lapján azt tanítja Jehuda rabbi, hogy a nemzsidó nem felebarát, tehát szabad megrabolni. Ugyancsak ott olvassuk, hogy "a testvéreid közül való napszámosokat nem szabad elnyomni, de a másfélék ki vannak véve." Szintén ott olvassuk a 113b. lapon, hogy Asi rabbi egyszer utaztában szép szőlőfürtöket pillantott meg egy gyümölcsöskertben és így szolt a szolgájához: Menj és nézd meg: ha egy nemzsidóé, akkor hozzál belőle; de, ha egy izraelitáé, akkor no bántsd. Majmonides, a "Sas" is azt mondja, hogy ez a parancs: "Ne lopj," azt jelenti, hogy egy embert se. vagyis egy zsidót se lopjon meg; (Seph. miz. 105b.), de máshol azt mondja, hogy egy nemzsidót szabad meglopni. (Jad. chas. 4., 9., 1. és Rasi a Leo 19., 11-ről.)
És ezen nem is lehet megütődnünk; mert ha a zsidóké az egész világ, akkor a lopás voltaképpen nem is lopás, csak akkor, ha az egy zsidónak kárára történik. Ezért mondja Pfefferkorn (Dissert. phil. p. 11.), hogy a keresztények birtoka a Talmud szerint elhagyott jószágszámba megy, mint a tenger homokja s az, aki birtokába veszi, az lesz a tulajdonosa.

Lássunk még egy pár parancsot a felebaráti szeretetről!
Bechaj rabbi a Cad hakkemach 17b. lapján azt mondja: "Annak, aki a szent és áldott Istent féli, gyűlölnie kell a gonosz embert," Kit tartanak ők gonosznak? Tessék megnézni Abarbanel rabbi Roslamann könyvének 5a. lapját, ahol a 13 zsidó hitcikkelyről szólván ezeket mondja: "Az az ember, aki mindezen cikkelyeket nem hiszi és az igaz hitnek egész alapját tagadja, nem tartozik az izraeliták közé, az tehát eretnek és epikureus, az olyat tehát kötelességünk gyűlölni és megvetni és, ahogy csak lehet, tönkretenni, mert írva vagyon a 138. zsoltárban: Tökéletes gyűlölettel gyűlöltem őket." Ezért mondja Ruben rabbi: "Aki nincs körülmetélve és a szombatot nem ünnepli, az nem ember." (Jalkut Rubeni Parasa Lech lecha 39b.) A Medras koheleth 319d. lapján pedig ez áll: "A szent és áldott Isten mondja: Én a prófétáimat nem istentelenekhez küldtem, akik barmok, hanem az izraelitákhoz, akik emberek." Hasonlóképpen szól Nephtali rabbi az Emek hammelech című könyvében: "Az ördögök és a világ népei az állatok közé tartoznak." Buben rabbi pedig a fent idézett művének Hafdala 2. helyén ezt mondja: "Az istentelenek barmoknak neveztetnek és csak a szó legtágasabb értelmében lehetne őket embereknek nevezni." Simeon rabbi pedig a Jalkut Simoni 12b. lapján ezt mondja:
"Jóllehet a világ népeinek ugyanazon alkatuk van, mint az izraelitaknak, azért ők mégis csak majmok hozzánk képest és soha nem lehetnek valami naggyá. A legalacsonyabb és legrosszabb minőségből valók". Érthető tehát a zsidók egyik törvénykönyvének, a Sulchan aruchnak az. a rendelkezése, miszerint egy goj és egy rabszolga nem alkalmasak tanúknak. (Chosehen hammispat 40b., 19. § 34.) ugyanazt mondja Mordechaj Japhe a Lefus Malchutti című könyvének Ihilchoth eduth 19. alatt: "Egy goj és egy rabszolga a tanúskodásra képtelenek; tanúul csak egy testvért lehet venni, a goj pedig nem testvérünk". A Jore dea című rész 120b., 151. alatt pedig ezt mondja: "Szigorúan tilos egy gojt magasztalni, vagy az alakját dicsérni, vagy valamely dolgát helyeselni". Mose bar Majemon pedig a Sepher Mizboth könyv 85c. lapján ezt írja: "Az 50. parancs szigorúan tiltja, hogy az istentelenekkel irgalmasságot gyakoroljunk". (A Talmud ugyanis 613 parancsot tartalmaz.)

A Majna melletti Frankfurtban 1867-ben kiadott "Orchoth Zaddikim" című könyv 15b. lapján ez áll:
"Aki az istentelenekkel (nem-zsidókkal) találkozik, köszöntse őket a béke kedvéért, de nem szabad róluk semmi jót mondani és oly óvatosnak kell lenni a tiszteletnyilvánításban, hogy az emberek ne higgyék, hogy az illetőt valóban tiszteli. Általában a tiszteletnyilvánításnak olyannak kell lennie, hogy az a hatalomnak, ne pedig az érdemnek szóljon. Azonban még így is vétek marad ez, mert csak abban az esetben van megengedve, ha az ember fél, hogy az illető kárt vagy veszteséget okoz nekünk. Nem szabad azonban őt az emberek (zsidók) jelenlétében dicsérni vagy róla jót mondani". Hasonlóképpen oktat Brentz a Schlangenbalg című könyvében (4, 18.): "Ha egy keresztény jön a zsidó házához, akkor azt mondja csendesen a zsidó: "Órur habbo!" (légy átkozott) vagy "Loth willkommen" (Loth hozott), vagy "Sed willkommen" (ördög hozott).
A Sulchan Aruch 123b. lap 158. sz. ez áll: Meg van parancsolva, hogy az eretnekeket, epikureusokat, vagyis azokat, kik az Izrael törvényeit és jövendöléseit nem tartják, megöljük. Ha van ehhez hatalom, akkor nyilvánosan kell történnie; ha nincs hatalom, akkor csel útján kell végrehajtani. Hogyan történjék ez? Ha pl. látja az ember, hogy egy eretnek: (értsd: keresztény) kútba esett és véletlenül létra van a kútban, azonnal ki kell azt a létrát húzni és azt mondani: Barátom, sürgős szükségem van a létrára, hogy fiam lejöhessen a tetőről, légy türelemmel egy kicsit, mindjárt visszahozom. Azonban ne vigye vissza az ember, hanem hagyja őt úgy elveszni".
Ugyanazon könyv ugyancsak a Jore dea részben 158. sz.: "Tilos a bálvány szolgáinak az életét megmenteni".
Mose bar Majemon rabbi (Jad Chasaka 400. lap, 1. sz., 10. fej.) ezt mondja: "Az ember ne barátkozzék egy bálványozóval; de tiltva van az is, hogy rajta könyörüljön. Ha tehát (valamely zsidó) a kuthaeust életveszélyben vagy a vízbe fúlni lát, nem szabad kimentenie, akkor sem szabad megmenteni, ha halálos veszedelemben van".
Ugyanazon rabbi könyve IV. rész 22a. lapon:
"Tilos egy kuthaeust vagy gojt erővel vagy csellel segíteni." A 31a. lapon, 11. fejezet, 3. sz. a. pedig:
"A talált jószágot a gojnak visszaadni bűn. Meg van engedve azt megtartani. Ha tehát visszaadja, bűnt követ el, mert ezáltal az istentelenek hatalmat ismét erősíti. Ha azonban csak azért adja vissza, hogy a gojok előtt bebizonyítsa, hogy milyen becsületes emberek a zsidók: akkor dicséretes dolgot cselekszik".
Bechai rabbi Mózes öt könyvének fejtegetésében (136d. lap, Parasa Mezora) ezt mondja: "Minden goj tisztátalannak fia - a zsidók ugyanis azt állítják, hogy keresztény gyermekek csak menstruáció idején fogantatnak - tehát méltók a kipusztításra". ("Chajavim kéreth").

Lássunk most egy pár zsidó imádságot!

"Add meg nekem táplálékomat és kenyeremet, hogy mielőbb a gojok legfőbb javaival teljek be". (Chaddas sesoni 16b.) - A frankfurti és prágai Selichoth 10. lapján, valamint a Tephilla 10. lapján van az újév előtti ima, amelyben. ezt találjuk: "Tégy nagy csodákat, nehogy a te neved a gojok közt megszentségteleníttessék. Tedd őrültekké az ő fejedelmeiket és tanácsaikat és úgy járj el velük szemben, ahogy ők velünk szemben eljárnak". A 11. lapon pedig így folytatja: "Ülj törvényt és fizess meg nekik, hogy beteljék büntetése az istenteleneknek és gonoszaknak, akik azt hiszik, hogy szabad a te szent és áldott nevedet elfeledni és a megvetett (t. i. Krisztus) nevének szolgálni".
A frankfurti Selichoth 20b. lapján ezt az "imát" találjuk: "Ne rejtsd el orcádat, lásd meg szükségünket, midőn az átkozottak feltámadnak ellenünk és esztelen tanácsukban tönkretenni akarnak. Azt akarják megakadályozni, hogy mi te hozzad kiáltsunk s azt akarjak, hogy a gyalázatos hamis istent (Tauth), mint igaz Isten tiszteljük, képe előtt meghajoljunk és neki szolgáljunk... Az a tisztátalan és holt isten új és nemrég jelent meg. Honnan van az feljogosítva, hogy őt Istennel hasonlítsuk össze? ... fonnyaszd ki testüket, rohaszd ki nyelvüket, alázd meg kevélységüket, hogy letiportassanak; szakadjon ki a lelkük és legyenek adófizetőink!"
Az újévi ünnep utáni második napon a zsidók egy "Asch lecha bezijon sem naraoth" kezdetű imát mondanak (lásd a prágai Machsor 58a. lapján ós a frankfurti Machsorban "Musaph le jom seni sel roshasana"), amely "imában" így fohászkodnak:
"Végy bosszút a gojokon, büntesd meg a népeket, törd össze az istentelenség jogarát.... amely most uralkodik. Pusztítsd el a hamis istent!"
A. prágai Selichoth 55a. és b. lapján, valamint a frankfurti Selichoth 54a. lapján az "Esmera elecha ussi" kezdetű imában ez áll: "Add vissza nekünk a te városod (Jeruzsálem) birtokát, hogy elpusztíthassuk az istentelenek nevét, tipord össze a húsvéti kígyót (t. i. a mi húsvéti Bárányunkat) törd össze az istenteleneket, hogy végük legyen."
A frankfurti Selichoth 71a. és b. lapján, valamint a prágai Selichotli 71b. lapján az "El elochim ezaka bemillulaj" kezdetű imában ezeket mondják:
"Látogasd meg a kutheusokat (ez is egyik csúfneve a keresztényeknek!) nehéz háborúval, takard be őket hat hónapig felhővel, verd meg őket fekéllyel, himlővel... taszítsd le királyukat, töltsd ki rajtuk bosszúdat, zúzd dühödben fejüket a földhöz: és te fogsz a te szeretteidnek üdvöt hozni!"
A Tephilla 74c. lapján is találunk egy szép imát, amelyben egy "nagy város" említtetik; tudnunk kell pedig, hogy ez a nagy város Róma, mert hiszen Abarbanel rabbi Izaiás könyvének magyarázatában a 90d. lapon ezt a nagy várost "kerach Gadol seberomi" a Római Birodalom nagy városának nevezi. Szól pedig az a szép imádság imígyen: "Várom az Urat, hogy ő most is, mint hajdanta, csodát tegyen, a tíz csapáshoz még ötöt adjon s azokat a nagy város elpusztítására és eltörlésére fordítsa. Ámen."
A "Tephilla" imakönyv 8b. lapján (prágai Selchoth 15b. és 16a., frankfurti Selichoth l4a., b.) az "Ajéh col nifleotecha" imában ezeket (találjuk: "Fáradt vagyok a jármot tovább húzni... meddig kell még szükségemben kiáltani... Törd össze az istentelenek fogait kövekkel! Semmisítsd meg őket gyermekeik elrablása és asszonyaiknak özveggyé tétele által. Ontsd vérüket, hogy a földet befesse!" (Mi még nagypénteken is szeretettel imádkozunk a zsidókért, "hogy megismerjék az igazság világosságát".)
A frankfurti Selichoth 32b. lapján ("Lépref roshasana uleéref jom kippur") az újév és hosszúnap előtti esti imában így fohászkodnak: "Harcold, Uram, a mi harcainkat és szabadíts meg bennünket; fizess meg hétszeresen azoknak, akik bennünket gyötörnek. (!), üldözd őket haragodban s pusztítsd ki őket, "Teremtőnk! Határozd meg a visszafizetés esztendejét, hogy harcoljunk Sionért! Alázd meg a kevélyeket stb."
A prágai Machsor 36a., b. (Musaph lejom rison sel ros-hasana), valamint a frankfurti Machsor 30b. lapján ezt az imát olvassuk: "Pusztítsd el és foglald el rohammal ellenségeink (Seir) országát és emlékezzél meg bűneikről harsonaszó mellett. Bontsd le a város (Róma?) kapuit és égesd le, hogy a nagyok, kicsinyek rettegjenek harsonáid szavától. Égesd el a negyedik állatot izzó szénen harsonáid zúgása mellett."
A frankfurti Machsor 34a. lapján így imádkoznak: "Szabadítsd meg és engedd uralkodni (!) a választott törzset s verd le és semmisítsd meg az ellenségek ágait."
A frankfurti Selichoth 56b. lapján ez az ima olvasható: "Pusztítsd el azokat, akik ellened vétenek s élesítsd ki ellenük kardodat. De, hogy a mi szívünk örvendhessen az ő pusztulásukon, vond meg tőlük a jólétet egészen ... Vezesd ki a te nyájadat a sárkány mérgéből."
A frankfurti Selichoth 78a. lapján ezt találjuk:
"Ítéld meg az én jócselekedeteimet és bosszuld meg a te szolgáidnak vérét, amelyet a bolondnak fiai dühükben kiontottak. Pusztítsd el mindazokat, akik ellenünk fölemelkednek és bocsásd rájuk lángoló haragodat, a gyötrelmet és félelmet."
A prágai Machsor 14la. lapján ez áll: "Üsd a mi ellenségeinket, miként Egyiptom elsőszülötteit és gyötörd őket. Hasítsd szét, mint a Vörös tengert hasítottad!"
A lengyel Sidurim 68a. lapján ezt találjuk:
"Törd ki, Uram, Egyiptom nyakát "(t. i. a nemzsidókét) és mártsd nyiladat az ő vérébe!"
A frankfurti Machsor llla. és b. lapján szintén azt kívánják, hogy pusztítsa ki az Úr ellenségeinket, verje meg őket stb.
A prágai Machsor 10b, lla. (Tophilla 16d., 17b.) lapjain ismét azt kérik, hogy az Úr ne bocsássa meg ellenségeik bűneit s törölje el a nevüket is.
Igen szép a Tephilla húsvét-előesti imája (N. 9.) "öntsd ki haragodat a gójokra, akik téged nem ismernek."
A prágai Machsor 66a. (frankfurti M. l28a.) lapján így fohászkodnak: "Amint, egykor Egyiptom lakóit elpusztítottad, úgy pusztítsd, el most a nádas vadait." (Ezek is csak mi lehetünk, nem a japánok.)
Pragai Alachsor 97b., frankfurti 156a.: "Amint hajdanában történt, úgy reszkessenek most is ellenségeink, félelem és rémület szálljon rajuk, hogy szívük megbénuljon. Öntsd ki rajuk haragod poharát. Félelem és rémület vegyen erőt rajtuk s zúzd szét szíveiket. Iszonyú fájdalomban reszkessen lágyékuk, izzadjanak és remegjenek minden tagjaikban és essenek össze. Egyik nyomorúság a másik után jöjjön rájuk, hogy soha többé föl ne kelhessenek. Verd őket, hogy soha meg ne gyógyuljanak, stb.
A lengyel Sidurim 68a. lapján pestist és hasonló jókat kérnek.
A Tephilla 41d. lapján pedig csak azt kérik, hogy saját szemeikkel láthassák, ami az egyiptomiakkal történt... "Tedd azt ismét, vedd körül és verd meg az ellenséget, pusztítsd el, stb.
Nehogy valaki azt gondolja, hogy ezek csupa ócskaságok, a francia Reb Fabiust is citálhatjuk, aki 1842-ben (5603. zsidóév) Lyonban így vont párhuzamot a júdaizmus és a kereszténység között: "A zsidóság egy Istent hisz, a keresztények összetett Istent; a zsidók Istene Teremtő, a keresztényeké teremtett és házasságtörésből született; a mienk halhatatlan, az övék a hulla; a mienk az igazság Istene, az övék a hazugságé; minálunk a szeretet, igazság és erény, náluk az üldözés, az ostobaság, szolgaság; a mi vallásunk az érzés vallása, az övéké az erőszakosságé." De aztán nagy kegyesen hozzáteszi: "Azok a keresztények, akik a kereszténység ostobaságait nem hiszik, a mienk, azok izraeliták! Így tehát csak a vak tömeg marad hátra; nem volna hát itt az ideje, hogy a világ szemeit kinyissuk?"

A vérvád

Minthogy a Talmud szerint a nemzsidók nem kedves gyermekei az Istennek (Zebahim 45b.), sőt még. a sírjaik is tisztátalanok (Ahoda zara 39a.), míg ők, a jámborok, tekintélyesebbek még « szolgálattevő angyaloknál is. (Suitltecli'in 92a.) Természetes dolog, hogy a goj haszontalan, gonosz, megvetendő s kíméletet nem érdemel. A Talmud azon mondását:
"Szabad a hitehagyottat megölni" (Pesachim 122b. Tosephot) gyakran alkalmazták a keresztényekre, amiről számtalan történelmi faktum tanúskodik. A Sanhedrin 79a. lapján pedig azt olvassuk, hogy ha valaki egy nemzsidót akart megölni és tévedésből zsidót ölt meg, nem büntetendő. Az eszteleneken egyébként is tilos könyörülni. (u. o. 92a.) A Makkoth 7b. lapján is ez áll: "Ha valaki készakarva öl meg egy embert, ki kell őt végezni. kivéve, ha azzal a szándékkal tette, hogy egy nemzsidót öl meg és egy zsidót talált megölni." (Ugyanez áll a Baba kamma 44a. lapján.)
Az Aboda Zara (idegen kultusz) című traktátus valósággal uszít a nemzsidók ellen. Íme egy pár idézet: "Az eretnekeket (bálványozókat), árulókat és lázadókat le kell taszítani és nem felhúzni. Ez azt tanítja, hogy, ha egy lépcső vezet abba a verembe, azt össze kell törni s azt mondani neki: A barmot kell erre keresztülhajtani. Ha létra van abban a veremben, akkor azt el kell venni s azt mondani neki:
A fiamat akarom a tetőről lehozni." (26b. lap.) "Ha az ember egy gojt, aki verembe esett, kihúz, akkor megment egy embert a bálványozásra." (20a. Tosephot.) "Megengedett dolog az eretnekeket megölni." (4b. Tosephot.)
Az a klasszikus hely a Talmudban, amely a nemzsidók megölését parancsolja, így szól: "A gójok legjobbikát öld meg!" (Tov sebagojim harog. Aboda Zara 26b. Tosephot. Ven. Soph. 13c.) Raschi
(Ad Exod. 14. Am. 7. kiad. a kel. kiadásban: "Az eretnekek már minden hímezés nélkül nevén nevezi a gyereket: "A keresztények legjobbikát meg kell fojtani."
Halljuk mostan a többi nagy talmudistát is. Majmonidnes, a "Sas" így szól:
"Tilos a bálványozón megkönyörülni; azért, ha valaki látja őt elveszni, vagy a folyóba merülni, vagy a halál torkában küzdeni: nem szabad megmentenie." (Jad. chás. 1., 30., 1., 40a.) Hogy a keresztényeket is bálványozóknak mondja a Talmud, ezt már föntebb bebizonyítottuk. "Aki az istentelenek vérét ontja, áldozatot mutat be Istennek." (Jalk. Sim. 245c. Bemidb. r. p. 23., 229c.) Ugyancsak az őrjöngő Majmonídes mondja, hogy az V. parancsot úgy kell értelmezni, hogy Izraelből nem szabad megölni senkit; azonban a gojok, a Noé fiai, az eretnekek nem tartoznak Izraelhez. (Jad. chas. 4., 1., 47a.) Noé ivadéka, aki káromkodik, bálványt imád, vagy társát (egy Noachidát) megöli, vagy ennek nejét megbecsteleníti, ment minden büntetéstől, ha azután áttér a zsidó vallásra; de ha izraelitát ölt meg, akkor meg kell halnia. (u. o. 4., 10., 295b.) És, hogy semmi félreértés ne lehessen, így szól a "Sas" Abarbanel kollégájával egyetemben: "Aki egy darabot tagad a zsidó hitből, az eretnek és epikureus és az ember köteles őt gyűlölni, megvetni, kiirtani." (Abarbanel ros. 9a.; Majm. ad Sanhedrin 21b.)
Nincs az az ország, vagy nagy város, ahol a zsidók rituális gyilkosságot el ne követtek volna. Az a gyűlölet, amely Üdvözítőnket fölfeszítette, mint hagyomány, mint írásba nem foglalt törvény száll a zsidóknál nemzedékről nemzedékre s a Talmud szelleme őrködik annak szívós megtartása felett.
Az emberáldozatok első nyomára már Josephus Flaviusnál akadunk, aki elmondja, hogy Antiochus Epiphanes, Syria királya, Krisztus előtt 169-ben, amikor a jeruzsálemi templomot feldúlta, egy rejtett helyiségre bukkant, ahol a zsidók egy görög embert tartogattak, hogy esztendős szokásuk szerint föláldozzák.
Dio Cassius, Libro 68. in hist. Trajani pag. 78b. írja, hogy a Kyrene város körül lakó zsidók bizonyos András nevűnek vezetése alatt nekiestek a görögöknek és rómaiaknak, megfojtották őket, a húsukat fölfalták, bőrüket lenyúzták, kifordították a fejüket és beleiket, bekenték magukat vérükkel s a lenyúzott bőrt magukra öltötték.
Cluverius (Epitome hist. hag. 38b.) beszéli, hogy a zsidók 614-ben II. Chosroas perzsa királytól Jeruzsálem elfoglalása után kilencvenezer foglyot vettek meg olcsó pénzen, hogy valamennyiüket a legborzasztóbb módon kivégezzék.
Socrates, Egyháztörténelmének VII. könyve 13. fejezetében írja, hogy a Krisztus utáni 418. évben a zsidók Alexandriában egyszer éjfélkor óriási lármát csaptak s a keresztényeket azzal verték fel, hogy ég a Szent Sándor templom! A keresztények riadtan rohantak a templom megmentésére, a zsidók pedig megrohanták őket és felkoncoltak. Ugyanazon könyv 16. fejezetében olvassuk, hogy 419-beu. több szíriai zsidó az Antiochia mellett levő Imnestar faluban ünnepi mulatozásuk után csupa kedvtelésből elfogtak egy keresztény fiút s gúny- és káromló szavak között fölfeszítették.
A katolikus egyház április 17-én. ünnepli Szent Rudolf vértanú emlékét, akit a zsidók szintén zsenge korában öltek meg.
A trintárius szerzetesek breviáriumában találjuk a hároméves kis Szent Kristóf történetét, akit a zsidók a XIII. században Toledóban elfogtak és éjjel fölfeszítették, lándzsával átdöfték, a szívét kiszakították és azután másnap, éppen húsvét napján, kitették az utcára.
Murer "Helvetia Sancta" című könyvében, valamint Schedel Egyetemes Krónikájában említtetik Norwich Vilmos nevű nemes ifjú, akit a zsidók Angliában 1148 nagypéntekjén kínoztak halálra, s akinek halála után csodák történtek. Ugyanott említtetik Weiszenberg Henrik elszászi fiú, akit a zsidók 1220-ban öltek meg.
1179-ben - amint Turnay Róbert szentmihályi apát, valamint Rigordus és Armoricus is írják - a szent hírben álló Richárd párizsi fiút kínozták a zsidók Pont-Iséreben.
Wilson Martyrológiumában említtetik Lincoln Hugó vértanú, egy 8-10 éves gyermek, akit 1215 június végén a zsidók elraboltak és fölfeszítettek. Az elfogott tettesek egyike a gyászoló anya előtt is bevallotta, hogy ők minden évben fölfeszítenek egy keresztény gyermeket.
Polyd Virgil I. XVI. fejezetében olvassuk, hogy Anglia Norwich városában 1235-ben szintén nagypénteken felfeszítettek egy keresztény fiút, akit direkt erre a célra egy esztendeig tápláltak.
Tritemius írja, hogy 1236-ban Hagenauban öt fuldai gyermeket temettek el, akiket a zsidók egy malomban éjjel legyilkoltak és vérüket vették.
Az Acta Sanetorum augusztusi kötetének 777- 783. lapján olvassuk a hétéves Dominguitto de Val saragossai fiú vértanúságát, akit 1250 augusztus 31-én elrabolták a zsidók szüleitől és fölfeszítették.
Cluverius a már említett művében írja (541. l.), a zsidók Londonban 1257-ben egy keresztény fiút, mint évi áldozatot öltek le.
Murner a szintén említett könyvében, valamint Cantipratanus Tamás is írja, hogy a zsidók Pforzheimban 1261-ben megvettek egy vénasszonytól egy hétéves leánykát, földarabolták, a vért lepedőkbe szedték föl, a hulladarabokra köveket kötve azokat a folyóba dobták.
A Bavaria Sancta II. r. 315. lapján olvassuk, hogy 1282-ben Münchenben egy rosszhírű nő ellopott egy fiút s eladta a zsidóknak, akik annak egész testét összeszurkálták és a legkegyetlenebb módon megölték.
Murner idézett művében, valamint Raderus és Aventinus is említenek két fiút, akit a zsidók 1268-ban Münchenben agyonkínoztak, amiért a feldühödött nép 180 zsidóra rágyújtotta a zsinagógát.
Az Acta Sanctorum áprilisi II. kötete 697-740. lapjain olvassuk Wernher oberweseli fiú vértanúságát, akit a zsidók 1287-ben öltek meg.
Az Annales Colmarienses említi Konstanza városban 1292-ben egy keresztény fiúnak megöletését.
Tenzel Thüringiában, Weiszenseeben, említi 1303-ban egy fiú meggyilkolását.
1385-ben Prágában öltek meg a zsidók egy fiút, szintén húsvétra.
Sartorius írja, hogy 1331-ben Überlingenben majdnem 300 zsidót égettek el egy házban, mert egy keresztény fiú meggyilkolásán rajtakapták őket.
Raderus az idézett Bavaria Sancta című könyve 333. lapján írja, hogy Münchenben 1345-ben egy Henrik nevű fiút úgy öltek meg a zsidók, hogy 60 szúrással az ereit mind fölnyitották.
Ziegler "Tägl. Schauplatz" című könyve 396. lapján olvassuk, hogy Meiningenben 1349-ben a zsidók elhatározták, hogy a templomban összegyűlt keresztényeket megtámadják és megölik. Szerencsére tudomásra jutott az aljas összeesküvés.
Az Acta Sanctorum áprilisi kötetének 838. lapján olvassuk azoknak az ártatlan gyermekeknek névsorát, akiket a zsidók Lengyelországban 1602-ben megöltek.
1401-ben Dieszenhofenben, Svájcban megölték Lory Konrád nevű fiút s a vérét 3 forintért adták el.
1407-ben Krakkóban öltek meg egy fiút, mire nagy zsidóüldözés tört ki.
Spina Alfonz Fortalicium Fidei című könyvében (1452. évben) szintén részletesen leírja egy gyermeknek szúrásokkal való rituális megölését.
Ugyanabból a forrásból olvassuk az Anconában. 1453-ban egy zsidó orvos által végrehajtott gyilkosságot, amit egy kutya árult el, amely az áldozat levágott fejével kiosont.
Ugyanaz a szerző említ még hasonló gyilkosságot Almancában 1454-bpn, amikor az áldozat szívét elégették s a hamvát borban megitták. Ugyancsak ő említ egy hétéves gyermeket, akit a zsidók Turinban 1457-ben szétdaraboltak és föllakmároztak. 1457-ben Spina szülővárosában ismét egy gyermeket akartak a zsidók megölni, azonban nem jól dugták be a száját és rémes kiáltásaira a járókelők betörték a kaput.
Az 1442. év nagypéntekjén - mint azt Leonhard őrgróf által eskü alatt kihallgatott 25 tanú vallotta, a Linz vidéki zsidók ellopták Pöck Tamásnak 3 éves Orsolya nevű leányát, szúrásokkal a vérét lecsapolták s a hullát a vízbe dobták. (A tetteseket azután fölakasztották, illetve elégették.)
Pinius János, a Bollandisták júliusi III. kötetében a 462. lapon leírja Oxner András innsbrucki keresztény fiúnak vértanúságát, akit saját keresztapja adott el anyja távollétében a zsidóknak.
Tamás barbari pátriárka beszéli, hogy az 1470. évben Károly őrgróf egy keresztény gyermek leölése miatt több zsidót máglyára ítélt.
1475-ben Trientben megölték Cerdo Simon nevű 29 hónapos gyermeket, akit egy zsidó orvossal lopattak el és fogókkal, tűkkel, késekkel végeztek ki, a vérét pedig eltették maceszba. (A hullát a csatornában találták meg s a tetteseket borzalmasan végezték ki.)
1476-ban Regensburgban - miként Eck János dr. az Ingolstadtban, 1542-ben megjelent "Judenbüchlein" című könyvében írja - tizenhét zsidót fogtak el, mert nyolc keresztény gyermeket gyilkoltak meg, akiknek csontjait az egyik zsidó házában megtalálták. (A "szép Mária" kápolnában vannak eltemetve s a falba vésett fölirat máig tanúskodik a gyilkosságról.)
1480-ban, húsvétkor a velencei tartományban fekvő Mottában öltek meg a zsidók egy gyermeket.
1485-ben Arbues Pétert végezték ki a zsidók által fölheccelt orgyilkosok.
A Bavaria Sancta III. r. 172. lapján olvassuk, hogy 1486-ban Regensburgban hat gyermeket öltek meg a zsidók s egy mély gödörbe temették.
1494-ben Nagyszombatban öltek meg a zsidók egy gyermeket, akit összekötöztek, az ereit fölvágták s a hulláját földarabolva elásták. A vallatáskor azt mondták a tettesek, hogy ők a keresztény vért erősítőül használják.
A már említett Eck dr. mondja könyvében, hogy 1503-ban Köln közelében egy istentelen apa eladta négyéves fiát a zsidóknak 10 forintért, akik vérét vették. (A gonosz apa kivégzésénél Eck dr. is jelen volt.)
Ugyanabban az évben Krakkóban adta el egy lelketlen asszony gyermekét a zsidóknak.
Sartorius idézett művének 52. lapján mondja, hogy Szászországban (Halt) kivégeztek egy zsidót. aki bevallotta, hogy két keresztény gyermeket, rabolt el s maga is részt vett azok kínzatásánál.
Bonfinis is beszéli, hogy 1523-ban Magyarországban nagy zsidóüldözés volt két keresztény gyermeknek megöletése miatt.
1529 május 31-én Meilinger Gergely magyar bognármester kilencéves fiát lopták el a zsidók; becsukták egy pincébe, összekötözték, szúrásokkal megölték s a hullát kidobták a határba.
A Bavaria Sancta 176. lapján olvassuk, hogy Heitingenben 1540-ben Pisenbarter György négyéves fiát a zsidók egy oszlophoz kötötték, három napig kínozták, kezeinek és lábainak ujjait levágták, majd az egész testét kereszt alakban szétvágták s a hulláját kidobtak a kutyáknak.
1547-ben a lengyelországi Rawa városban egy Mihály nevű cipész fiacskáját ölték meg a zsidók.
1569-ben, Petrikauban egy kétéves fiút vesznek meg egy lelketlen embertől 2 ezüstmárkáért és megölik.
Münster Sebestyén Cosmographiájában olvassuk, hogy 1571-ben Bragadinust a zsidók elevenen elássák és kegyetlenül megölik.
Sartorius idézett művének 53. lapján olvassuk, hogy 1578-ban Berlinben egy zsidót kivégeztek, mert egy keresztény gyermeket vett meg egy koldustól, akit azután a zsidók halálra kínoztak.
1579-ben Lublinban egy Erzsébet nevű hétéves kis leányt ölt meg egy Szniercztowicz Joákim nevű zsidó s ugyanakkortájt Zglobicében elloptak egy másik keresztény gyermeket is.
1590-ben Szydlowban (Lengyelország) egy parasztgyermeket végeztek ki a zsidók és vérét vették.
1592-ben Wilnában egy Simon nevű hétéves gyermeket a zsidók késekkel és ollókkal kegyetlenül összeszurkáltak ós vagdaltak, úgy, hogy 370 seb volt a testén.
1595-ben Gosztynban (Lengyelország) egy asszony azért került a bírák elé, mert három keresztény gyermeket. eladott a zsidóknak.
1597-ben Szydlow mellett elveszett egy paraszt-gyermek. akinek tetemét rituális módon megcsonkítva találják meg.
Az Acta Sanctorum áprilisi kötetében az 557. lapon olvassuk, hogy Lublinban 1598-ban szintén egy kegyetlen gyermekgyilkosságot követtek el a zsidók a négyéves Pietrzynin fiún. Ereit fölvágták, aztán megfojtották , s hulláját a csatornába dobtak.
1650-ben Csehország Kaaden nevű városában az ötéves Tillich Mátyást ölték meg a zsidók. Az ujjait levágtak s azonkívül hét sebet ejtettek rajta s kerékbe törték. III. Ferdinánd emléket állíttatott a kis vértanúnak.
1695-ben Bécsben egy asszony hulláját halászták ki abból a tóból, amelyben a zsidók a lovaikat úsztattatják. A hulla egy kővel megterhelt zsákba volt kötve s tele volt sebekkel. A nyomozás kiderítette, hogy a zsidók ölték meg.
A Párizsban l670-ben megjelent Abbrége du proces fait aux Juifs de Mets című könyv mondja, hogy 1669 szeptember 25-én Glatignyban, Metz közelében, egy hároméves fiút öltek meg a zsidók s a testét szétdarabolva rejtették el.
1675 március 12-én Mieszben (Csehország) egy négyéves gyermeket öltek meg a zsidók.
Minsk tartományban 1690-ben egy hatéves gyermeket raboltak el a zsidók, pincébe zárták, megölték S a hulláját az állatoknak dobtak. Földi maradványait a Sluca folyó melletti Szentháromság-zárdában őrzik.
Az Aeta Sanctorum III. kötete 502. lapján találjuk a Häuslein-fiú (Köln) vértanúságát Gelenius Egyed tollából.
A 18. században kevesebb gyilkosságot követtek el a zsidók.

Zach Ignác premontrei kanonok leírja Rinn Andrásnak (Augsburg, 1742) vértanúságát akit a zsidók kétéves korában elcsaltak hazulról. ("Juden seind noch Juden, und nicht um ein Haar besser als sie vor diesem waren")
1823-ban Oroszországban, Witebsk városában gyilkoltak meg a zsidók egy keresztény fiút. A pétervári tanács erre visszamenőleges vizsgálatot rendelt el az előző gyilkosságokra, aminek során 1753-ból stb. hasonló esetek derültek ki.
1803-ban Nürnberg közelében, Buchhofban a kétéves Makkel fiút csalta el egy zsidó s rá 12 napra holtan találták meg a gyermeket. A megvesztegetott piszok hatóság a vizsgálatot kérő apát büntetésekkel fenyegette meg. (Kezdődött már a zsidók uralma!)
Dr. Ghíllány "Das Judenthum und die Kritik" című könyvében (Nürnberg, 1844) szintén leír egy ilyen gyermekelcsábítást.
1817-ben Wilnában a kis Adamovicz Mariannát ölték meg a zsidók.
1823-ban Wieliczben (Oroszország) Jemelien Ivanov másféléves fiát lopták el a zsidók és megölték s a holttestét az erdőbe dobták.
1826-ban Varsóban öltek meg a zsidók egy ismeretlen nevű ötéves keresztény fiút, akinek hulláján száznál több szúrást találtak.
A wilnai kormányzóság hivatalos jelentése szerint 1827-ben Petrowicz Ossyp nevű parasztgyermeket ölték meg a zsidók, szintén számtalan szurkálással.
1836-ban Tarnowban vették vérét a zsidók egy keresztény cselédlánynak.
1840 február 15-én Damaszkuszban Tamás-atyát és Ibrahim testvért ölték meg a zsidók. Az agg áldozárt késsel gyilkolták meg, a vérét felfogták, a hullát egy fáskamrába dobták, a ruháit elégették, aztán a tetemét földarabolták és a csatornába dobták. A pasa és a francia konzul vezették a vizsgálatot, akik előtt a zsidók bevallották, hogy a keresztény vér a maceszhoz (fatir) kellett.
1859-ben Oláhország Foksani városában egy ötéves gyermeket öltek meg a zsidók.
A tiszaeszlári és sajóvámosi gyilkosságok még mindnyájunknak emlékezetében vannak. Tudjuk hogy a tetteseket bizonyíték híján mentették föl; de azt is tudjuk, hogy a zsidóknak volt elegendő pénzük a bizonyítékok eltüntetésére.
Hetvenhét esetet soroltunk itt föl. Mint jellemző körülményt föl kell említenünk, hogy ezek a gyilkosságok mindig a maceszsütés előtti napokban történtek s majdnem valamennyi ugyanazon módon hajtódott végre. Minden egyes esetben vérét vették az áldozatnak.
Most vegyük még ehhez annak a sok papnak, katonatisztnek, mágnásnak, polgárnak, földművesnek, sőt apácáknak is a számát, akiket Kun Béla, Szamuely, Korvin-Klein és a többi vörös hóhér kivégeztetett! Nemde azt látjuk ezeknek a vértanúknak fölháborító cinizmussal, pokoli kegyetlenséggel végre-hajtott legyilkolásából, hogy a talmudista szellem vad kegyetlenséggel veti reá magát Krisztus híveire, mihelyt csak szabadjára eresztik!

MÁSODIK RÉSZ.

A csalás, rablás.
Jogszabályok a gojokkal szemben.

"Felebarátodat nem szabad megrabolnod, de ez nem vonatkozik gojra, aki neked nem felebarátod:
egy gojt szabad megcsalnod és tőle uzsorát venned: ha azonban felebarátodnak adsz el valamit, vagy tőle valamit veszel, akkor testvéredet ne csald meg" (Baba mezia 61a. Tosephot.)
"Egy testvérednek (izraelitának) megrablása tilos, de egy nemzsidónak a megrablása meg van engedve." (111b. lap.)
Ugyanitt 112a. lap: Ha egy izraelita egy nem-zsidóval elődbe jön törvénykezni, ha te a zsidónak a zsidó törvény szerint igazat tudsz adni, akkor adj igazat neki és a nem-zsidónak mondd azt, hogy ez így van a mi törvényünk szerint; ha pedig annak a népnek törvényei szerint adhatsz a zsidónak igazat, mondd a nemzsidónak: ez így van a ti törvényetek szerint; ha pedig így sem lehet, akkor a nem-zsidót csellel kell rászedni.
Ugyanott 113b. lap: Honnan tudjuk azt bebizonyítani, hogy szabad megtartanunk a nem-
 
 
0 komment , kategória:  EZ KATASZTRÓFA!  
Eper fagyi, júújj,de finom?
  2010-04-23 17:23:09, péntek
 
  A megetetett társadalom

Miből készül az eperfagyi? - Jobb, ha nem tudja!


Ne ámítsuk magunkat! Aki reggelire "kakaóitalt" iszik, a laboratórium ízeit nyeli, aki eperjoghurtot kanalaz, fűrészportfal, aki bolti citromlevet tesz a teába, az a penészgomba "váladékát" kapja, bármennyire tiltakozik is. Az édeset idomított baktériumok "köpik ki", a savanyú a mikroorganizmusok "izzadmánya".

Érzékeinket (észrevétlenül) manipulálja egy világhatalommá szerveződött maffia, az ízipar, s laboratóriumokban előállított (titkos) aromákkal, ízfokozókkal megváltoztatja ízlelésünket. Veszélyben az ízlés szabadsága, a kulináris önrendelkezés joga. Nem azt esszük, amit enni vélünk. Mert semmi sem az, aminek látszik.

Az eperaromát egy Holzmindenben székelő német aromagyár állítja elő ausztrál fűrészpor, alkohol, víz és néhány titkos összetevő keverékéből.

(A Föld teljes epertermése az "eperből" készült fagylaltok, joghurtok, desszertek mennyiségének egy százalékát sem fedezné!)

Egy amerikai konszern baktériumból kávétejszínt és krémsajtot varázsol, egy másik vörös áfonyából cseresznyét, ricinusolajból őszibarack-aromát. Az Athlon nevű cég (nem vicc!) madártollból péksüteményt, a General Foods vízből, fehérjéből és gyanús zsiradékból műszalonnát.

A Procter and Gamble nevű amerikai vállalat még a gyapotszálat (pamutot) is fogyaszthatóvá teszi: a növény rostjaiból kenyeret sütnek. Az ízek e szép új világában a menthenthiol nevű vegyület a grépfrút, az acetyl-pyrolin egyik változata a ropogós kenyérhéj, a filberton a mogyoróíz illúziójáért felel.

Mint a Mátrix című filmben. Nem eperjoghurtot eszünk, hanem vizet mesterséges illúziókkal. A szagok és ízek e virtuális valóságában már a füstölt sonka és lazac sem eredeti: napjainkban a húsgyárak "folyékony füstöt", azaz műfüstöt használnak, amiben 30-90 másodperc alatt meg lehet "füstölni" a terméket. Ráadásul a vásárlókat mézédes hazugságokkal etetik.

A Danone Actimel "szuperegészséges" joghurtital egyszerre tartalmaz két (veszélyesnek tartott) édesítőszert, aszpartámot és K-aceszulfámot is.

A csalafinta íztrükkök aztán megteszik a magukét, aki gyerekkorától hozzászokott a víz-, szén-dioxid-, karamell-, foszforsav-, citromsav-, nátriumbenzoát-, koffeintartalmú italhoz (ez a kólák összetétele), annak az igazi bodzaszörp ízetlen. Az élelmiszeripar tehát "maszkírozza" az ízeket, ha kell, korrigálja és retusálja őket (mint Sztálin környezetét a korabeli fotókon), hozzászoktat bennünket a kémiai édesítőszerek, ízfokozók, sűrítőanyagok ízéhez, reklámokkal és aromákkal etet, ízfüggővé tesz.

Korunkban húszezer élelmiszeradalékot forgalmaznak (köztük hétezer aromát). E titokzatos porocskák és folyadékok nélkül, melyek összetevőit (üzleti titokra hivatkozva) sokszor még az ételre allergiás gyerekek orvosainak sem árulják el, az élelmiszer-ipari termékek többsége élvezhetetlen és eladhatatlan lenne. *Az íz az ételek lelke.* Aki az ízeket befolyásolja, életünket manipulálja. Ráadásul az íz nem csak ízlés dolga. Az íz legfontosabb funkciója a táplálék ellenőrzése. Figyelmeztetés (lenne), hogy mit nem szabad megenni. Ha becsapják íz-lelésünket, elfeledtetik velünk az eredeti ízt, akkor tényleg bármit lenyelünk.

A leves hazudik - írja magyarul újfent megjelent nagyszerű pamfletjében Hans Ulrich Grimm (Kétezeregy Kiadó). De nemcsak a Knorr és a Maggi zacskós leves hazudik (a négy főre szóló adagban mindössze két gramm szárított marhahús található), hanem szinte minden.
A kenyér, a virsli (de az nagyon), a csecsemőtápszer.Érzékeinket manipulálják és átprogramozzák. Éppúgy, mint gondolatainkat. Egész életünket. Tavaly az Egyesült Államokban az asztalra került ételeknek már kilencvenhat(!) százaléka ipari termék volt.

A Fast Food Nation (gyorsétterem-generáció) már nem ismeri az ételek eredeti összetevőit, életében soha nem szagolt vargányát. "De hát végül is - mondja cinikusan az egyik aromagyár mérnöke - az élvezet fantázia dolga." Már akinek.


NE FELEDD, AZZÁ LESZEL AMIT MEGESZEL!

KI - KI VONJA LE A TANULSÁGOT, S TEGYEN MEG MINDENT A CSALÁDJA EGÉSZSÉGÉÉRT!


 
 
0 komment , kategória:  Inkább veszélyes,mint nem  
Jó dolgok!
  2010-04-21 11:48:36, szerda
 
  Kedves Civil Csapat!

Köszönöm, hogy a választás első fordulója után is töretlen lelkesedéssel szervezitek/tervezitek a közös jövőt. Én is ezt teszem.

- Nem a gazdaság sodorta válságba az országot, hanem a politika - írta korábban Hankiss Elemér. -- Nem magától szakadt szét a társadalom: a politika szakította ketté.
Nem a gazdaság szereplői, hanem a politikusok hozták sorban azokat a rossz és felelőtlen döntéseket, amelyek tönkretették az ország gazdaságát és szétzilálták társadalmát.
A létfontosságú reformokat nem a gazdaság szereplői, hanem a politikai pártok h alogatták.
A korrupciós folyamatok elszabadulásáért elsősorban nem a gazdaság, hanem a politika a felelős.
A jelenlegi politikai elit azért lett olyan amilyen, mert visszaélt a demokratikus ellenőrzés hiányával. A pártok a politikájukat árunak fogják fel, amit el kell adni az embereknek. Ezért nincs határa az egymásra licitálásnak még most sem. Bízzunk abban, hogy a felelőtlen ígérgetéseknek mielőbb vége lesz, és a pártérdekek érvényesülése helyett a köz érdeke lesz a meghatározó.

Ha változást akarunk, azt a politika vonalán kell elindítani, de nem politikusként!
Nem szabad a rossz mintákat alapul venni - és b&iac ute;zni abban, hogy mi majd jobban csináljuk. Nekünk másfajta magatartást, hozzáállást kell mutatni, és egészen más stílust kell megjeleníteni.

Nagyon fontos, hogy megfogalmazzuk, kimondjuk, mire is törekszünk.
A Civil Mozgalom célja a politikával nem közvetlenül foglalkozó (abból kiszorult, ill. politikai jogait csak a szavazások, választások alkalmából vagy még akkor sem gyakorló) magyar állampolgárok számára a törvények, jogszabályok és gyakorlat módosítása a politikai hatalom civil kontrolljának erősítéséért, az ország élhetőbbé tételéért, az igazságosság erősítéséé rt.
Ez nagyon komoly vállalás.
És nagyon fontos vállalás.
Aki beszáll a közös munkába, annak tudnia kell: áldozatot vállal!

Vasárnap, a választás második fordulójának napján találkozóra hívom azokat, akik a jövőben hatékonyan RÉSZT AKARNAK VÁLLALNI A KÖZÖS MUNKÁBÓL!

Hogy valójában kiket várunk?
- Azokat, akik konkrét tervekkel és már felmutatható eredményekkel is rendelkeznek, és így akarnak az őszi önkormányzati megmérettetésnek nekivágni. Az ötletelések történjenek meg helyben, vitassátok meg ezeket, és csak a lényeget ,,hozzátok magatokkal" & ndash; másra egyébként se lesz idő.
- Várom azokat a képviselőjelölt társakat, akik sok mindent megtapasztalhattak, és ezeket szeretnék megosztani másokkal.
- Várom azokat a megyei vezetőket, akik az elmúlt hetekben, hónapokban létre tudták hozni a helyi CM közösségeket, összefogták azt, élvezik a többség támogatását és emellett jól érzékelik a helyi erőviszonyokat. Akik mögött pedig nincs teljesítmény, illetve közösség, azok gondolják át, miért van ez, és azt is, van-e így értelme annak, hogy betöltsék ezt a szerepet.
- És végül várom azokat is, akik úgy gondolják, hogy munkájuk a szukebb környezet& uuml;kön túl országosan is fontos lehet, vagy jelentősebb feladatvállalással, támogatással szeretnének az eredményes muködéshez hozzájárulni.

A vasárnap tehát nem az ötletelésről és az elmélkedésről, hanem az elkövetkező feladatokról, és azok kiosztásáról fog szólni, illetve arról, hogy milyen elvek alapján osszuk szét ezeket, felkészülve az őszi választásra. Ezt követően indulhat el az önálló megyei és helyi szervező munka, melynek több lépcsője lesz - három tagú vezetőség megválasztása, aktív tagság kiépítése, és saját muködési szab&aa cute;lyozás megalkotása, célok kijelölése, stb.
Minden megyéből legalább egy ember részvétele fontos lenne, aki a találkozón elhangzottakról majd be tud számolni a többieknek.

A legfontosabb cél: minden településre eljutni, és lehetőség szerint az önkormányzatokba valakit bejuttatni. Ez pedig nem lesz egyszeru feladat, ezért is szeretnénk, hogy innentől csak azok vállaljanak szerepet a Civil Mozgalomban, akik tenni is akarnak ezért - nem csak beszélni róla, vagy ábrándozni.
Az országgyulési választás megmutatta, hogy pénz és média segítség nélkül, még 24 emberrel is hatalmas eredményt tudtunk elérni. Képzeljétek mi lett volna, ha 176 emberrel tudtunk volna kiállni?
És ez sem lett volna lehetetlen, ezt nyilván már sokan tudjátok, de ehhez olyan szervezetet kell létrehoznunk, ahol a feladatokat komolyan veszi mindenki, és ahol nem a szavak, hanem a tettek dominálnak!

A vasárnapi találkozó helyszíne: Budapest, IX. ker. Mester u. 30-32. Időpont: 15 óra.

A jövőbeni eredményes közös munka reményében - szeretettel: Seres Mária

 
 
0 komment , kategória:  MAGYARORSZÁG!-MAGYAROK!  
Friss hírek!
  2010-04-20 13:25:45, kedd
 
  Léböjtkúrák Új HoldkorA böjtkúra ősidők óta gyakorolt gyógymód, mellyel sikerül újra felébreszteni saját érzéseinket testünk és lelkünk szükséglete iránt. A böjt után képes megérezni valójában mire is van szervezetének szüksége. Kapcsolatba kerül a saját belső orvosával." Ezt nem is olyan könnyű megtalálni annak, aki évekig, évtizedekig nem figyelt belső hangjára."Minél tisztább vagy, annál tisztábbak a gondolataid!

Lelkileg egészséges embereknek vannak egészséges gondolatai!Nem csak azzal ártunk magunknak amit megeszünk és megiszunk,

hanem leginkább amit mondunk, teszünk vagy éppen nem teszünk!"Nem az árt ami szájon át bemegy, hanem ami kijön"

(Máté evangéliuma 15/11.)Ha kész van érzelmeinek megismerésére hívom egy belső utazásra lelki-ismeretének megújítására, megbocsátásra a régen hurcolt lelki sebek elfogadására és meggyógyítására!

*Elengedés, megbocsátás szerepe a mindennapokban.

*Mennyire szereted ön magad? Menyire képes elfogadni önmagát úgy ahogy vagy?Mindannyian mágnesek vagyunkAzokat a, szituációkat embereket vonzzuk be az életünkbe, amihez fejlődésünknek szüksége van.

Időnként elvonulni azért szükséges, hogy nyugodt belső önvizsgálatot tartson mely a belső megtisztulást segíti. Nincs fejlődés a régi sérelmek lerakása nélkül. A lelki szellemi tisztulásnak elég egy pillanat, ez segíti elő a test tisztulása, pihentetése, hogy energiáit erre a belső munkára tudja fordítani. Önfegyelemre szükség van, az évek év tizedek alatt felgyűlt salakanyagok eltávolítására mindez tudatosításával, a sors által kínált lehetőségekkel, cselekedeteink felvállalásával indul a megtisztulás folyamata.

Áldozathozatal Áldássá válik!A böjtöléshez nemes gondolkodást, jókedvet, szent környezetet kell magunknak teremtenünk!

Böjtnapokat érdemes tarta

*

méregtelenítés elősegítésére
*

súlytöbbletnél
*

magas vérnyomásnál
*

az anyagcsere tehermentesítésére
*

szív és vérkeringés kímélésére
*

a szervezet állóképességének, energikusságának fokozására
*

testi erősödésre
*

lelki és spirituális -fejlődésre
*

szellemi képességek fokozódására
*

alkotó gondolatok megszületésére


"Negyven fölött az a táplálék segít rajtunk legtöbbet, amit nem ettünk meg."

A böjt az egyik leghatékonyabb betegségmegelőző módszer. Minden szerv számára kíméletet jelent!
Semmilyen más természetes módszerrel nem érhető el a szervezet ilyen gyors és biztos tisztulása.
Ha már kipróbált számtalan diétát, különféle csodareceptet, "létfontosságú" táplálék kiegészítőt és egészsége és életereje még mindig nem az igazi, akkor méregtelenítse szervezetét tudatos böjttel. Ekkor kap még egy esélyt természetes ösztönei visszaszerzésére.
Böjtöléssel képes újra felébreszteni saját érzéseit testi-lelki szükségletei iránt.Önmagunk legyőzése"Holott létünk törvénye: önmagunk legyőzése.

Enélkül a tökély legmagasabb fokát elérni nem lehet." M. Gandhi...
Miben segít a hétvégi böjt kúra?-Irányt mutat egy teljesebb életért, hiába böjtölünk hetekig, ha ez nem jár utána egy szemlélet és életmódváltással. Ne csapjuk be legalább a szervezetünket!

-Böjtölni nem csak azért érdemes, mert a méregtelenítés hatására jó lesz a közérzetünk, ősszeszükül a gyomrunk egy fogyókúra elkezdésének egy jó módja, hanem mert akaraterőnk, önbizalmunk növekszik és ez hatással van életünk más területeire is!

-Az emésztés rengeteg energiát von el a szervezettől, és így lassul a gyógyulás. Tudatos böjtöléssel belső erőtartalékainkat megsokszorozhatjuk.

-Függőségeink

Függésben vagyunk a narkotikumoktól, mint például: cukor, édességek, nikotin, alkohol, gyógyszerek, tudatmódosító szerek. ...

De függésbe kerülhetnénk ugyan ennyi ráfordítással az egészséges életmóddal is. Ugyan így rá lehet szokni a természetes táplálékokra, a rendszeres testedzésre, melyektől javul a keringés, gyarapodnak az izmok, és szépül a bőr. Sokszor a rossz szokásaink és borús gondolataink okozzák szervezetünk leépülését és leromlását. Rá lehet persze mindent fogni a vírusokra és baktériumokra, de azt senki nem magyarázza el nekünk, hogy nem kellene pöcegödörré változtatni testünket, ideális táptalajt biztosítani a korokozók számára. Be kellene látnunk, hogy a testünk a lélek temploma.-Mennyire vagyunk fontos magunknak?

Autónkba mindig a legjobb minőségű üzemanyagot töltjük, rendszeresen szervizbe visszük, tisztogatjuk. Eszünkbe sem jutna túlhajtani a drága szerkezetet. Magunkat persze soha nem kíméljük, egészségtelen agyonmanipulált ,,ételekkel" tápláljuk, és keveset pihenünk. Ritkán, még betegségek idején sem méregtelenítjük, inkább gyógyszerekkel mérgezzük. Ha folyamatos stressz ér minket, ha állandóan elégedetlenkedünk a legcsodálatosabb belső orvosunkat, az immunrendszerünket ássuk alá."Ha soha sincs ideje egészségében Önmagára, majd időt kell szakítania betegségében."
Amit a kúra alatt megtanulunk, és megtapasztalunk:- A böjtök fajtáji

- Energetizáló gyakorlatok

- Méreganyagok a szervezetünkbe. Mivel mérgezzük magunkat?

- Böjtkrízis kezelése

- Lelki méregtelenítés

- Lélek gyógyírek szerepe a böjtölésben Bachféle virágterápia

- Arjuvdikus személyre szabott táplálkozási tanácsadás

- Teljes shiatsu japán pontnyomásos masszázs - méregtelenítés fokozására, az energia háztartás szabályozására, belső harmónia megteremtésére

- Szauna jelentősége a méregtelenítésben

- Jakudzi az ellazulás, jó alvás elősegítésére

- Lazító talpmasszázs

- Ecsettel végzett nyirok stimuláció az arcon (Dr. Hauschka homeopátiás kozmetikai kezelés metódusa szerint)

- DO/IN önmasszázs és helyes légzés elsajátítása

- Meditáció, relaxációs gyakorlatoké

- Felkészülés egy új élet befogadására, a méregtelenítés fontossága

Milyen táplálkozás segíti elő a termékenységet?

A krónikus, petefészek gyulladások orvoslása

Meddőség lelki okai

- Változókor

Ne félj a változástól! Változz!

A változás korában vajon minden nő konstrukciós hibás, az ösztrogénhiány miatt?

- A böjt megtörése

-Böjtölés utáni étkek

"A böjtben nagyon fontos, hogy hagyjuk történni a dolgokat."

Benne foglaltatik:

*

elhelyezés 2 ágyas fürdőszobás szobákban
*

két szauna, - a tisztulás fokozására
*

teljes shiatsu japán pontnyomásos masszázs - méregtelenítés fokozására, az energia háztartás szabályozására, belső harmónia megteremtésére
*

személyre szabott természetgyógyászati tanácsok
*

relaxáló jellegű talpmasszázs
*

ecsettel végzett nyirok stimuláció az arcon (Dr. Hauschka homeopátiás kozmetikai kezelés metódusa szerint)
*

mérsékelt önmasszázs és mozgás elsajátítása
*

Qi gung, energetizáló gyakorlatok- a természet templomában
*

meditáció, relaxációs gyakorlatok
*

Bach-féle lélekgyógyító virágeszenciák
*

természetesen korlátlan mennyiségben különböző fajtájú vizek
*

gyógyteák és a böjt megtörésének elsajátításához szükséges idény jellegű étkek.
*

életbölcsességet sugárzó könyvek és kazetták
*

belső csend megtapasztalása

Kb. 120 oldal írásos anyag neten elküldve a böjtről és az egészséges életmód alapjairól

FOGYÓHOLD-ÚJHOLD: a kiválasztás legintenzívebb időszaka, a szervezet méregtelenítése mellett a legmegfelelőbb időpont a testi -lelki méregtelenítésre.

"Az emberi tudat kitágul és fogékonnyá válik az újrakezdése, a régi szokások felszámolására."

Nem szükséges hozzá előtte edzettnek lenni, 24-36 óra bevezető böjtnek számít, a közösség támogatásával bárki könnyen elvégezheti.
Útmutatót kap, a sikeres heti 24 órás böjtöléshez, mellyel más segédeszköz nélkül képes saját erőforrásait újraéleszteni.
A csoport zárt, maximum 15 résztvevőből áll.

Csoportvezető: Inotayné Köveskuti Tünde, természetgyógyász, jóga-, chikung-tanár

Ára: 32 000 Ft2010. LÉBÖJTKÚRÁK IDŐPONTJAI:Március 12-14.

Április 9-11.

Május 14-16.

Június

Július 9-11.

Augusztus 6-8.

Szeptember

Október 1-3.Péntek délutántól vasárnap kora délutánig.

Jelentkezés módja:
A csoportvezetőnél: Köveskuti Tünde 06 30 212-6952

A hely fenntartására vissza nem térítendő előlegként rózsaszín csekken 5.000 forintot kell feladni az alábbi címre:

KOZMI BT. 1073 Budapest, Erzsébet krt. 36.
A csekken tüntesse fel: név + TELEFONSZÁM + léböjt kúra időpontja

Helyszín: Cosmos Természetgyógyász és Oktató Központ Piliscsaba-Klotildliget Budapestről 26 km-re.
Egyéb tudni valók:

Réteges öltözködés, mert böjtidőben kicsit fázékonyabb az ember. (Több zokni, télen harisnyanadrág, nyáron is ajánlott egy könnyű pulóver vagy kardigán.) Jegyzetfüzet

A résztvevők a pénteki csoport megkezdése előtti szerdától lehetőleg ne fogyasszanak feketekávét, mert elvonási tüneteik lehetnek pl.: fejfájás

A rendszeres gyógyszer fogyasztók, vagy bármilyen egészségügyi problémával küzdők a jelentkezéskor tájékoztassanak, hogy egyéni terápiát tudjak nekik előkészíteni.

A hétvége során szükség lesz tisztálkodó szerekre, papucsra, kényelmes cipőre, fürdőruhára, törülközőre, aki kocsival jön polifomra (torna matracra). Szauna törülközőt biztosítok.

A vonattal érkezőkhöz lemennek kocsival. Piliscsaba Nagyállomáson kell leszállni a Klotildligeti megálló után. A Nyugati Pályaudvarról menetidő kb.1óra a (kis piros) esztergomi járattal.
Autóval érkezőknek Bp.-ről

A 10-es Dorogi úton Piliscsabán a 26 km táblánál kell jobbra a Bajcsy-Zsilinszky útra fordulni, egyenesen felfelé jönni a Székely kapuig, mely az utca végén található. A Székely kapu előtt balra kell fordulni, és kb. 3 km. kell autózni a Szent István király útján és a Gárdonyi Géza u. táblánál jobbra majd 10 méter után balra a parkolóba befordulni.
M1-ről:

Zsámbéknál letérni Tök, Perbál, Tinnye, Piliscsaba útirány.

Piliscsabán a 10-es útra kiérve balra fordulni, majd rögtön jobbra a 26. km-nél kezdődő Bajcsy-Zsilinszky utcába. Egyenesen felfelé jönni a Székely kapuig, mely az utca végén található kb. 2 km. A Székely kapu előtt balra kell fordulni, és kb. 3 km. kell autózni a Szent István király útján és a Gárdonyi Géza u. táblánál jobbra majd 10 méter után balra a parkolóba befordulni.

3D-s tartós műszempillák

A természetes dolgok híve vagyok, de testi, lelki, szellemi ragyogást lehet külsőleg is még fokozni.
Aki szeretne csábítani selymes természetes hatású pillákkal, jelentkezzen.


Egy szemnél többféle hosszúságú szempilla kerül felhelyezésre a legtermészetesebb pillasor elérése céljából. A szálanként felhelyezett tartós műszempilla tökéletesen egybeolvad a saját pillával, arányosan meghosszabbítja, dúsítja, illetve követi annak ívét. Kb. összesen 60 szálat illesztek be. 3D tartós műszempilla felhelyezésének ára: 15 000 Ft. Most

Tavaszi akcióként 10.000Ft

A felhelyezés 60-90 perc

A szempillák tartós szempillafestékkel is festhetők, abszolút természetes hatásúak.

Élettartam garantáltam 3 hét, (ha nem szaunázol.)


Bejelentkezés: 06 30 212 69 52

Köveskuti TündeChikung Életmód Tábor

Görögországban a Sithoniai félszigeten Toroniban május 28- június 6-ig.

A gyakorlatok szakszerű elsajátításán kívül együtt gyakoroljuk be, hogy a megszokott napi tevékenységünk közben hogyan végezhetők a csikung gyakorlatok. Például utazás, járás, gyaloglás, várakozás közben. Ez persze igényel nem csekély odafigyelést magunkra, hogy azután tudatosan és boldogan éljük perceinket.

Kezdőknek 52.000Ft. Ebben benne foglaltatik,utazás, szállás, csikung tanfolyam.(oklevél). Elhelyezés 2-3-4 fős jól felszerelt apartmanokban egy ágyas felár + 14.000FT

Az elmúlt évi gyakorlóknak 42.000Ft

Elrettentésnek írom a tenger még 19-21 C , és 23 órás buszozás visz Toroniba. (Tavaly 18 óra volt.) A busz tiszta, kényelmes, légkondis, WC .

Apartmanok 2-3 4 ágyas jól felszereltek. Főzési lehetőség, hűtő, terasz, TV, légkondicionáló..

Jelentkezz, ha úgy érzed ott és akkor ott a helyed.

Inotayné Köveskuti Tünde Természetgyógyász, jóg-chikunkg tanár

Tel.: 06 30 212 69 52
 
 
0 komment , kategória:  MAGYARORSZÁG!-MAGYAROK!  
EMBEREK! Emberek! emberek!
  2010-04-20 13:21:11, kedd
 
  Légy tudatos vásárló!!!Kisöpri a magyar árukat a Tesco?

Szinte minden más terméket külföldről vásárolna jövőre a magyarországi Tesco a friss élelmiszereken kívül.

A multinacionális vállalat elképzelései szerint 2011-től honfitársaink helyett szlovák beszállítók látják majd el iparcikkekkel a lánc magyar egységeit - tudta meg lapunk piaci forrásból. Emiatt idehaza több száz kis- és közepes vállalkozás kerülhet csődbe. Információink szerint a kiszervezés egyelőre a friss élelmiszereket nem érinti, ugyanakkor a Tescóban árusított többezernyi iparcikk hazai beszállítójának jövője veszélybe kerülhet. Ráadásul a lépéssel a magyar költségvetés is súlyos bevételektől eshet el,
hiszen azok a hazai beszállítók, akik partnerei maradnak a Tescónak, az adózási szabályok szerint nem itthon fizetik majd meg forgalmuk után az áfát.

A kis alapterületű Tesco Expressz áruházak árubeszerzéseit már manapság sem a Tesco itteni központja, hanem a szlovák beszerzés fogja össze. Emellett egyre több szlovák beszállító jelenik meg a Tesco áruházakban, akik többféle előnyt is élveznek a magyar versenytársakkal szemben. A hazai kiskereskedelmi forgalom egyébként is óriásit zuhant az elmúlt évben, ám ez nem a válság hatása, hanem a kormányzati megszorításoké.Értsd meg! Amíg Te a külföldi élelmiszert veszed- megjegyzem MINDIG gyengébb minőségű mint a magyar. ---- Talán még emlékszel, amikor az átkosban az oroszoknak exportálta hazánk. Pl.: a lének való vagy a küllemre nem éppen megnyerő almát, mondtuk is, "Jó az nekik, ők azt is megeszik"- na így van most az EU velünk. + minél hamarabb tönkreteszik mezőgazdaságunkat, iparunkat nekik annál jobb. Nem lesz versenytársa az ő "almájuknak"-
Szóval minden egyes külföldi árura elköltött forintod a saját nemzeted, gyermekeid, azok gyermekei...... sorsát pecsételi meg és taszítja nyomorba. - nagy szavak ezek, de gondolj bele!
Akkor lesz esély az ország emelkedésére, amikor a magyar ember munkát teremt magának. Tehát a városi a termelői tejet, kenyeret, gyümölcsöt, húst.... veszi , a vidéki pedig a magyar gyárakban (ilyen alig van- belegondoltál , kinek volt érdeke szétzúzni őket?), üzemekben előállított termelőeszközöket, ruhákat, gépeket.... veszi.

Másként NEM fog menni, KÉPTELENSÉG, hogy bármilyen kormányzat beindítson egy ország gazdaságát enélkül.
EMBEREK egységben kell gondolkodni !!!! Ne az Önös érdek vezéreljen, hanem a nemzeti, és be fogjátok látni, hogy a Nemzeti érdek csiszolása, előrehozása jobb életet teremt az egyéneknek. EZ CSAK így működhet, de így viszont működni fog- az biztos.
És ne sajnáld az időt amit a vásárcsarnokokban, piacokon töltesz, hanem használd ki! Beszélgess emberekkel, hidd el jobb a saját életed élni, mint a tv előtt ülni és elhinni ami az agymosodában előállítanak számodra.

Ja és legalább 20 embernek küld tovább, vagy tényleg ...... .......
Szép napot
 
 
0 komment , kategória:  MAGYARORSZÁG!-MAGYAROK!  
Magyar Ima!Sárdy János!
  2010-04-17 13:01:46, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  MAGYARORSZÁG!-MAGYAROK!  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2010.03 2010. április 2010.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 751 db bejegyzés
Összes: 1042 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 263
  • e Hét: 1680
  • e Hónap: 6711
  • e Év: 37165
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.