Regisztráció  Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Ki nevelje a gyermeket?
  2014-07-24 15:10:57, csütörtök
 
  Gondolatok egy társadalmi krízishelyzetről

Ki nevelje a gyermeket?


Egyre gyakrabban hallani arról, hogy ,,ideológiai válságban van az emberiség... már mindent kipróbált...". Ehhez azt tenném hozzá: igen, mindent kipróbált csak egy valamit nem. Mégpedig az utódokról való gondoskodás problémáját nem tudta megoldani.

Pontosabban, azt hogy ki nevelje a gyermeket?

Lehet, hogy ez lesz a veszte? Pedig, csak körül kellene egy kicsit nézni az élővilágban és akkor okulásul rájöhetnénk arra, hogy azok a fajok a legéletképesebbek, amelyek a legpraktikusabb módon oldották meg az utódokról való gondoskodást, vagyis: ÖNMAGUNK MINŐSÉGI REPRODUKCIÓJÁT!

Pillanatnyilag abban látom a magyarországi problémát, hogy ennek - társadalmi berendezkedésünket tekintve - sem mennyiségi, sem minőségi feltételei nincsenek megteremtve.

*

Példaképpen kövessünk nyomon egy újszülött útját, attól kezdve, hogy megszületett a kórházban és már nem szakították el az anyjától... Majd, hazamegy a szülőnő kisbabájával! Hát ez az, ami óriási probléma Magyarországon! Van-e hova ,,haza"vinni azt a gyermeket?

Mert, az ÉLŐVILÁGBAN többnyire úgy van, hogy ELŐBB ELKÉSZÍTIK a születendő utód/ok számára a ,,FÉSZKET".
Nálunk ez évtizedekig úgy működött, hogy ELŐBB MEG KELLETT SZÜLNI, vagy ,,VÁLLALNI" ELŐRE a GYERMEKET, majd a párt- a kisz- és a szakszervezeti bizottság titkára elbírálta, hogy megadható-e a lakáshoz-jutás lehetősége. Csakis ezek után - a Bank (OTP)... eldöntötte, hogy adható-e kölcsön a lakásvásárláshoz, építkezéshez, vagy bármilyen otthonteremtésre. (Ez olyan, mintha a madarak előbb tojnák a tojásokat, majd fészket rakva, abba összegyűjtenék a közben ,,kihűlt", tönkrement tojásokat.)

*

Mai napság, pedig ha valaki nem rendelkezik olyan ősökkel, aki segíteni tud anyagilag is az OTTHONTEREMTÉSBEN, el is felejtheti a CSALÁDALAPÍTÁST! De, ha valaki mégis banki hitelfelvétellel meg tud vásárolni valamilyen lakást, ahhoz jelzáloghitel felvétel keretében van lehetőség...

Itt most nem részletezem azokat a becsapott embereket, akik az elmúlt évtizedekben, devizában vették föl a lakásvásárláshoz szükséges hitelt, mert azok azóta már nincstelen-hajléktalanná váltak és hajléktalanná tették a jelzálogként felajánlott szülői lakások tulajdonosait is!!!

*

Nem volt ez mindig így!

1945 előtt voltak bérlakások, amelyeket ki lehetett bérelni. Nem kényszerült bele mindenki az erején felüli építkezésbe, ,,öröklakás"-vásárlásba.

Csakhogy, 1945 után ezeket a bérlakásokat állami tulajdonba ,,vették" és kiutalták... ,,rászorultsági alapon" azok között, kiknek elfogadhatón ak találta a káderlapját az új hatalom.

Elfogyva a polgárságtól 1945 után - ellenérték nélkül kisajátított és utána kiutalható lakások - PANEL-ÉPÍTKEZÉSBE kezdtek... Átmenetileg még ez is jobb volt a semminél!

*


Mi ebből a tanulság? Bérlakásokat kell építeni!

Ki kell találni olyan ösztönzőket, amivel érdekeltté lehetne tenni lakásépítő cégeket bérházak építésére!

Itt fel kell tennem egy régóta bennem ágaskodó kérdést:
- az újgazdag milliárdosoknak miért nem jut, jutott még eszükbe bérházak építésébe fektetni a pénzüket? Így segítve a felnövekvő nemzedékeknek az otthonteremtésben!

*

Ugyanis, a gyermeknevelés legpraktikusabban úgy oldható meg, ha van egy gondoskodó közösség, a CSALÁD, és van egy HELY, ahol ,,otthon lehetünk benne..."!


*

Folytatva az újszülött útját, amikor is az édesanya HAZAmegy gyermekével. Vagyis, hazafuvarozza a párja - mert ideális körülmények között - ott van mellettük oltalmazó, gondoskodó szeretetével.

Ez azért is indokolt, mert NINCS KISZIOLGÁLTATOTTABB ÉLŐLÉNY AZ ÉLŐVILÁGBAN, MINT AZ EMBERI ÚJSZÜLÖTT ÉS AZ ŐT VILÁGRA HOZÓ NŐ! (Hiszen ahhoz, hogy egy csecsemő fel tudjon önállóan ülni, ahhoz is legalább 9 hónapra van szüksége. Ahhoz, pedig, hogy felálljon 11 hónap és, hogy járni is tudjon önállóan, legkevesebb 1 évre.)

*

Nem véletlen, hogy a II. világháború előtti Magyarországon igazi kultusza volt a gyermekvárásnak! Az egész nagy-család várta ,,Isten jutalmát"! (Zsoltárok 127.) Még a gyermek is: "...az Úrnak öröksége: a fiak; az anyaméh gyümölcse: jutalom." (Zsoltárok 127:3.)

Még a legszegényebbek is megünnepelték az újszülött érkezését!!! Sógor- sógorasszony, koma- koma-asszony, mindenki egy-emberként segítkezett, hogy az adott körülmények között, a lehető legkomfortosabb körülmények közé érkezzen az új családtag!

És: a legfontosabb, hogy az EGYHÁZ is ott állt, készen a FOGADÁSRA a GYERMEK MEGKERESZTELÉSÉVEL!
1945 előtt az EGYHÁZ a magyar falvak életében fontos szerepet töltött be. ERKÖLCSI NORMÁKAT, SZOKÁSOKAT, A CSALÁDI ÉLET ALAKULÁSÁT JELENTŐS MÉRTÉKBEN BEFOLYÁSOLVA..

*

Ki nevelje a gyermeket?


Azt hiszem kiderült az eddigiekből a válasz: mi, mindannyian, az egész magyar társadalom! Természetesen, közvetlen a GYERMEK SZÜLŐJE. Közvetve, pedig mi mindannyian, akik olyan helyzetbe tudjuk hozni a családot alapítókat, hogy lehetséges legyen a gyermeknevelés családon belül!

Mert, addig, míg:
- a születendő gyermek anyjának, apjának lehet, hogy nincs éppen állása, jövedelme;
- míg nem valósul meg a teljes foglalkoztatottság;
- pontosabban, míg nem valósul meg a társadalmi munkamegosztás azon formája, melyben mindenki a saját szakmájában, hivatásában annyi jövedelmet tudhat magáénak, amelyből meg tudja vásárolni a más szakmák 1.) szolgáltatásait, 2.) termékeit, 3.) eszközeit...így jutva a tisztességes haszonhoz;
- míg az igazán jól-képzett munkaerőnek nem lesz olyan ára, hogy: 1.) meg tud belőle élni, 2.) otthont tud belőle teremteni, 3.) családot tud alapítani, 4.) és vállalni tudja, hogy asszonyáról, gyermekei anyjáról is tud gondoskodni, amíg a gyerek/gyerekek igénylik a mindennapos gondoskodást, az anyai testi-lelki odafordulást,
az ÁLLAM (Vagyis, mi mindannyian) nem vonulhat ki a gyermekgondozás (eü.), gyermeknevelés (intézményei), oktatás (intézményei) költségeinek átvállalásából! - A családi adózás bevezetésével egy-időben...

*

Ha, pedig a MINDENKORI HATALOM képviselői szándékosan arra rendezkednek be, mint a sterilizálás ,,lehetőségének" rendeletileg való felkínálása, már 18 éves kortól (bizonyítva, azon törekvését, hogy a magyar társadalom ne tudja reprodukálni önmagát) akkor ki kell jelenteni, hogy NEMZETVESZEJTŐ KRÍZISHELYZET VAN!
Ami ellen - már-csak önvédelemből is - minden létező eszközzel fel kell lépni!!!


Bóna Mária Ilona

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Munkásnő vallomása szerelemről, gyermekáldásról
  2014-07-24 11:06:43, csütörtök
 
  5. KÁDÁR-KORSZAK TESTKÖZELBŐL

Kedves Ibolya!

(Levél az utánunk születetteknek)

Bocsáss meg nekem, amiért eléggé elutasító voltam, pedig csak ,,beszélgetni" szerettél volna velem! Megoldhatatlan, magánéleti problémák kezdik kikezdeni a türelmemet. Pedig, mindig is legendásan türelmes voltam az emberekkel...

Ezért is voltam képes együtt élni és három gyermeket szülni egy olyan embertől, aki ezt nem is akarta. Csak aztán, beletörődőn elfogadta, de lélekben soha nem volt partnerem a gyermekvárásban. Örökösen aggodalmaskodott, hogyan, miből fogunk megélni??? A létbizonytalanság az én életemet is végigkísérte, de ha én kettesben lehettem (volna) azzal, akit szeretek, megszűnt (volna) a világ minden kínja, bánata, problémája.

Na ez az, amire a "férjem" soha nem volt képes és ezzel megfosztott a magánélet boldogságától. Megfosztott az örömtől; a nőiségemben rejlő örömtől.

*

OLY KORBAN ÉLTEM MEG IFJÚSÁGOMAT, KÖZÉPKOROMAT - és úgy tűnik, hogy az ÖREGKOROMAT is úgy fogom megélni - amelyikben EMBERSÉGEM, NŐI VOLTOM KIMERÜLT A TERMELÉSBEN NYÚJTOTT TELJESÍTMÉNYEMBEN, vagy a TÁRSADALMI HIERARCHIÁBAN ELFOGLALT HELYEMBEN.

Ezért is éltem úgy meg ANYASÁGOMAT, mint egy SZÁMŰZÖTT.

*

Nem volt elég gond, hogy a SZÜLŐKET ELIDEGENÍTETTÉK saját GYERMEKEIKTŐL és fordítva, akkor még a NYUGDÍJASOKKAL is elhitették a kommunista politikusok, hogy az Ő ROVÁSUKRA KAPJÁK a KISMAMÁK a semmire sem elegendő GYES-t (gyermekgondozási segélyt).

Ennek ellenére úgy éltem meg ÁLDOTT ÁLLAPOTOMAT, mint aki részese lehet a TEREMTÉSNEK.

Mert ,,EMBER NEM ALKOTHAT NAGYOBBAT, MINT EMBERT"!

Ennek az ALKOTÓI FOLYAMATNAK LEHETTEM RÉSZESE többször is. Az első, sikeres szülésem után még két évig lebegtem a boldogságban, csak az fájt, hogy nem volt egy teremtett emberi lélek sem, akivel megoszthattam volna!!! Ezért, aztán NAGYON IGYEKEZTEM, hogy SZERETETRE MÉLTÓ és - főleg akkor ez nagyon fontos volt - ,,HASZNOS" LEGYEK a magánéletemben és a társadalmiban is. Amiért sem a magánéletemben nem éreztette velem senki, hogy szüksége van rám: a szeretetemre, sem a társadalmi elfogadhatóságomat nem tudtam semmilyen szakmai területen megvalósítani, ezért azt hittem, ha GYERMEKEKET SZÜLÖK és NEVELEK, akkor ezzel lehetek igazán HASZNÁRA LÉLEKSZÁMBAN FOGYÓ MENZETEMNEK!

Na erre kaptam a legnagyobb pofonokat az un. ,,élettől"! Mert valahogy ebbéli szerepemben sem tudott elfogadni sem a "férjem", sem a társadalom!

Három gyermeket szültem, de MINDEN SZÜLÉSEM OLYAN VOLT, hogy ha a SZŰZANYA NEM SEGÍT - mindketten, mindhárom alkalommal - OTT MARADUNK HALVA A SZÜLŐÁGYON!!!

*

Ezért, a legfontosabbnak azt tartom, hogy a FIATALOK TANULJANAK MEG SZERETNI!!! NE FOGADJÁK EL a most divatos, EGYMÁS HASZNÁLATBA-VÉTELÉRE való kapacitálást! Mert, az, hogy a nő és a férfi úgy tekint egymásra kizárólag, mint a szexuális élvezkedés tárgyára, nagyon degradáló!!! Magyarul: LEFOKOZZA EMBER-VOLTUNKAT!

*

Arról nem is beszélve, hogy míg ,,használ" valakit az ember, addig nincs módja arra, hogy megtalálja a duál-párját! Mert tudd meg, hogy MINDEN EMBER ÚGY SZÜLETIK A VILÁGRA, hogy ÉL VALAHOL A MÁSIK NEMBŐL EGY EMBER, AKI NEKI SZÜLETETT!!!

- Akivel csodálatos boldogság minden kontaktus, még a távolból is!

- Akire, ha csak rágondolsz, áramütés-szerű bizsergés járja át a testedet, lelkedet! Hát, még a fizikai együttlét!

- Akivel tökéletesen működik a telepatikus kapcsolat.

- Akivel ugyanarra gerjedsz és minden egyes együtt töltött pillanat pozitív élménnyel tölt el még akkor is, ha netalán-tán összevesztek valamin, mert olyan természetes, hogy közben a SZERETET-ÉRZÉS MEGMARAD és magától értetődő a BÉKÜLÉS!!!

Egy ilyen kapcsolatból született gyermeknek lesz boldog a gyermekkora, mert egy GYERMEK SAJÁT LÉTJOGOSULTSÁGÁT IS MEGKÉRDŐJELEZI, ha ANYA-APA NEM SZERETI EGYMÁST! Mert ez az ami annyira fájdalmas egy gyereknek, mint talán, semmi más!!!

*

Ezért lenne fontos, hogy MINDEN GYEREK SZERELEMBŐL FOGANVA JŐJJÖN A VILÁGRA!!!

De: ha EZ nem adatik meg, akkor legalább a kölcsönös szeretet legyen meg a pároknál egymás iránt.

Nahát, EZ AZ AMIT az ÉN "munkás"-NEMZEDÉKEM - kevés kivételtől eltekintve - NEM VOLT KÉPES (többnyire önhibáján kívül) GYERMEKEI SZÁMÁRA TOVÁBBADNI!

*

Visszatérve a DUÁL-PÁR dologra, az is lehet, hogy hiába várod, keresed egy életen át, mert valami miatt nem találkozol vele, vagy nem lehettek egymáséi...Az is lehet, hogy többször is megadatik, hogy úgy éld meg párkapcsolatodat, mint a duál-pároddal!!!

Az a LEGKEGYETLENEBB, ha mégis megtalálod az elve neked rendelt SZERELMETES PÁRODAT és a HÁBORÚ SZAKÍT EL EGYMÁSTÓL! A háború, vagy a DESPOTA HATALOM, amelyikbe mi (az én nemzedékem) beleszülettünk a II. világháború után.

Ilyen DESPOTA DIKTATÚRÁBAN kellett annak a nemzedéknek FELNŐNIE ÉS MEGÉLNIE AZ IFJÚSÁGÁT, amelyikhez tartozom!!!

*

Az a legszörnyűbb, hogy folytatódik ellenünk és főleg a fiatalok elleni támadás.

Életünk irányítói továbbra is azok, akik valóban 7 millióban határozták és határozzák meg a magyarság ,,ideális" lélekszámát, miközben tárt karokkal várják és fogadják pl. a kínaiakat.

A minap olvastam egy újsághírt, melyben a szerző, ,,a történelem temetőjéből előbújó zombik"-nak nevezte a magyarokat!!! (Az is igaz, hogy túlnépesedés van a földön, de ez ránk magyarokra egyáltalán nem, sőt az ellenkezője érvényes!)

Az a társadalom, amelyik nem képes reprodukálni önmagát, kipusztulásra van ítélve!

Márpedig, az 1990 utáni hatalom is egymás használatbavételére igyekszik kapacitálni fiataljait. Miközben, virágzó iparágak (szépségipar, szórakoztatóipar...) gazdagodnak meg ebből!!!

Arról nem is beszélve, hogy mennyire MEGNEHEZÍTIK az OTTHONHOZ-JUTÁS lehetőségét is! Miért hajszolják bele a fiatalokat, mint az én nemzedékemet is abba, hogy öröklakásokat VÁSÁROLJUNK BANKI HITELRE? Miért NEM LEHET BÉRLAKÁSOKAT ÉPÍTENI? Erre miért nincs pénz???*

Nahát ezért írtam meg a történetemet, hogy az utókor tanulhasson belőle!!! Mert, az a politikai, társadalmi formáció, amelyik nem családban, mint a társadalom legkisebb sejtjében gondolkodik, abban veszélybe kerül a magánélet!!! Ott az ember nem több, mint egy RABSZOLGA, akinek TERMÉKENYSÉGÉT úgy akarják SZABÁLYOZNI, mint valami TENYÉSZÁLLATÉT!!!*

Kedves Ibolya!

Még ennyit úgy éreztem, hogy el kell mondanom. Azt hiszem, megértesz, ha azt mondom, hogy ezt, így lehetetlen kifejteni a Vendégkönyv kis ablakába beírható, meghatározott karakterben!!! Mostanában olyan érzelmi felfokozottságban (kampány, stb.) telnek napjaim, hogy képtelen voltam higgadtan leülni és ezt így kifejteni.

Ma éjszaka azonban, felébredve a legszebb álmomból eszembe jutottál és felkeltem, hogy írjak Neked.

Közben, itt a wordben is letölti valaki, amit írok. Ezt sem lehet megszokni és ez az, ami miatt mostanában nem tudok írni...

Azért is küldtem el azokat az írásokat, amelyek ,,készen" a rendelkezésemre álltak. Meg, ELEGEM LETT A BÉKETŰRÉSBŐL. Szerettem volna TUDATNI a világgal és Veled is, hogy MILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT ÉLTÜNK A KÁDÁRI SUTTYOM-TERROR ALATT. És: milyen diszkriminációt kell elszenvednie annak aki - mint én is - az élet lángjának tovább-adása mellett kardoskodunk!!!Szeretettel és reménykedő szívvel, hogy megadatik nektek a gyermekáldással kísért, magánéleti boldogság, tisztelettel:

Bp. 2006.06.18.

Egy munkásnő a kádári időkből: Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egyszerű gondolatmenet a lehetséges megoldásról
  2014-07-19 19:11:34, szombat
 
 
A vadkapitalistává lett kommunistáktól és a velük paktumot kötöttektől nem tudunk megszabadulni mindaddig, míg meg tudják az embereiket téveszteni és főleg a saját neveltje "értelmiségieket" meg tudják fizetni!!! Sajnos, ezek betuszkolták az országot a nato-ba, mejd az EU-ba. Így, van akik mögé elbújhatnak az elszámoltatás elől. Éppen ezért, hiába akármilyen nemzetmentő pártprogram, az, ha nincs összhangban a nato-val és az EU-val, megvalósyíthatatlan.

Van egy réteg, amolyan a kádári időkben viszonylagos békében hagyott ateista réteg, amelyik lázadhat a bankok, meg a többi kapitalista huncutság ellen, azonban ők is minden felelősséget elhárítanak maguktól és áthárítanak a zsidóságra, meg a cigányságra mutogatva. Ami jogos is lenne, de szigorúan tilos az okozaton lovagolva támadni, és békén hagyni az azt kiváltó OKOT!

Ami nem más, mint a komcsinak hazudott kádári haza- és a munkásosztályt folyamatosan eláruló politizálás! Mert, bizony, azt a segélyezési rendszert a komcsik találták ki, amivel a cigányságot önmaga MENNYISÉGI reprodukciójára ösztönözte évtizedeken keresztül. Miközben a magyarsággal termeltette meg - már Kádár idejében is - annak a segélynek az anyagi elapjait.

Szóval, mindaddig, míg nincs elismertetve a kádári idők "T"ámogatottjaival a felelősségük abban, hogy 1989-re teljesen lenullázták a szocialistának hazudott állampárti hatalommal Magyarországot - eladósítva az államot és a benne élőket - addig egyhelyben topogunk! És ez nagyon tetszik mindenkinek...főleg a kádári kedvezményezetteknek, kiknek meg volt engedve az intézményes "tanulás" és a mindenféle politikai főiskolákon meg hasonló demagóg képzőkben szerzett diplomájukat úgy használták, és használhatják, mint JOGOSÍTVÁNYT A HATALOMGYAKORLÁSHOZ!!!

A PAKTUM biztosította számukra mindennek az átmentését és a kapitalizálódás rászabadítását a lenullázott magyar néprétegekre!!! Ez a kádári időkben viszonylagos jómódúságot szerzett kétharmad még mindig tűzzel-vassal ragaszkodik a HATALOMHOZ, mert tudván-tudják, csakis így kerülhetik el a jogos elszámoltatást! A baloldaliakra mutogatnak közben, akik jogosan lázítanak és háborognak, hiszen egyazon kádári "tehén" tőgyén nevelkedtek!

Míg nem nevelkedik ki az új öntudatos és minden értelemben egyfajta IGAZSÁG-tudományos műveltséggel rendelkező nemzedék, nekünk ezzel kell együttélnünk. Az idősebb igazsághoz ragaszkodók is átvészelhetik ezt a rettenetes ÁTMENETI időszakot, ha megtalálják azon duálpárjukat, akivel megteremthetnek egy MAGÁNÉLETI HÁTORSZÁGOT és a maguk közösségeit!!! Erre kellene összpontosítaniuk a fiataloknak! Megtalálva szerelmetes duálpárjukat és vele EGY-emberként szeretetben élve és küzdve megteremteni egy olyan életközösséget, amit általában családnak szoktak nevezni. Ha ez sikerülne az embereknek, akkor egyre több ilyen családi közösség alkothatná a nemzeti közösséget...

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jelen emberének teendője a jövőért
  2014-07-19 10:07:34, szombat
 
  A jelen emberének nagy kötelessége még, hogy visszataláljon a természethez, mert eredetileg annak része. Ezért, meg kell ismernünk azt a természeti környezetet, ami körülvesz bennünket. Meg kell ismernünk, hogy harmonikusan együtt tudjunk élni vele, óvni, védeni tudjuk azt, hogy utódaink - a jövőben élők is élvezhessék.


Az ember, minden idők embere nemcsak természeti lény, nemcsak külső-belső fizikai-biológiai tulajdonságaival egyedi, egyszeri és megismételhetetlen, hanem LELKI ALKATÁVAL is.
Az emberi léleknek szüksége van a hitre. Szükségünk van hitre jelenben, múltban és jövőben; hitre önmagunkban, embertársainkban, de legfőképpen a Teremtő mindenhatóságában.


A hit erejével fölvértezett, megerősödött ember nem érzi magát elveszetten egyedül ebben a globalizálódó világunkban.
A hit erejével megerősödött embert nem lehet meggátolni az önmagával szembeni igényes életfelfogás kialakításában sem!
Az ilyen ember nemcsak egyenjogú-, hanem egyenrangú polgára lehet hazájának és mindenféle nemzetek közösségének...


Pesterzsébet, 2003. március 4.


Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szénagyűjtés nagyszüleim idejében
  2014-07-13 23:57:57, vasárnap
 
  Szénagyűjtés


A nyár vége-felé ugyanazzal a módszerrel, mint a szalmát - hordták be a téli takarmánynak való szénát. Volt a legelőnek mindig egy olyan része, ahol nem legeltettünk azon a nyáron.
Ez, többnyire a Bakér partján és környékén volt. Itt, bizonyos rendszerességgel - attól függ mekkora volt a szárazság - lekaszálták- és szép rendbe, majd kazalba hordták a füvet.


Ez volt csak izgalmas mozzanata gyerekkoromnak! Csodálatos volt megtapasztalni, hogy micsoda nyüzsgő élet költözött ezekbe a száradó rendekbe! Éppen ezért, nagyon óvatosak voltak a szénahordók - nehogy szétdúljanak egy-egy madárfészket, vagy még időben szóljanak a macskának, ha egérfészekre bukkantak. Gyönyörű gyíkokat láttam villámgyorsan elszaladni, amint a biztonságos búvóhelyül szolgáló széna hirtelen eltűnt felőlük. Láttam "félelmetes" sikló sietős, kígyózó tovasiklását.

Ilyenkor mindig megnyugtattak, hogy:
- "Nem köll félni, mert nem bánt! Ez nem kígyó, hanem sikló! Jobban fél tűled, szőgény, mint té tüle!"

Láttam fészkéről felröppenő madárszülőket, "akik" halált megvető bátorsággal, zuhanórepüléses fejcsippentéssel próbálták elüldözni a "betolakodókat". Ezek körül a fészkek körül mindig hagytunk egy kis szénát, mondván:
- "Ezek a madarak és majd a felnövekvő fiókáik szödik össze a sok férget a gyümölcsfákról, így segítve az embernek. Isten Édenkertjében minden élőlénynek mögvan a maga dolga..."
http://furaila.xfree.hu/33600


Akkor még nem tudtam, hogy egy életre szólón magamba szívhattam azokat az illatokat. Lelkem láthatatlan "fényképezőgépével" rögzíthettem a méh- és rovarzümmögéses, színes pillangós rétet; a kék égen úszó bárányfelhőket; a hirtelen kitörő nyári záporesőket, amint a szikes talajon, a repedésbe befolyó víztől pillantok alatt életre kelt a természet. Láttam a Bakérban kikelő ebihalakat és azt: hogyan lesz belőlük béka. Láttam a víz fölött szálló csodálatos szitakötőket, a víz felszínén úszkáló rovarokat, vízipókokat...
Soha nem felejtem el, amint nagyapa egyre gondterheltebben meg-megállt munka közben. Előttem van, amint egy alkalommal letörölte a verejtéket homlokáról és azt mondta, miközben felnézett a magasban trillázó pacsirtára:

- "Ez is csak fönt a magosban, az Úr szabad egiben mondja a magáét!"
http://furaila.xfree.hu/33600
Ekkor vált számomra a "magasságos égen" trillázó pacsirta a szabadság szimbólumává.


Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aratás nagyszüleim idejében
  2014-07-07 16:01:33, hétfő
 
  Nyár volt, kánikula. A gabonának több, mint a felét learatták. A cséplőgép már a szomszédos tanyákon dolgozott.
Szükség volt minden munkabíró férfira, dolgos kézre! A városi ismerősök és rokonok is mind kijöttek segíteni. Ekkor már tilos volt napszámost fogadni, vagyis pénzt fizetni a munkáért. Ezért, aztán dolgozott nálunk - az iparengedélyét bevont kunszentmiklósi - órásmester, cipészmester, meg még nem tudom, hogy ki...
"Apuka" is kivette a pesti gyárban a szabadságát és lehozta "Anyukát" és a kis"húgomat" is a tanyára. Apuka, miután készített rólunk, meg a tanyáról egypár felvételt, (mert nagyon szeretett fényképezni), átöltözött, kaszát vett a kezébe és ő is beállt aratni. Piroska nénnye volt a marokszedője is, meg a kévekötője, én, pedig a "segítője". Anyukát kímélték az ilyen "durva" munkától.

Apuka, mielőtt beállt volna aratni, készített egy-pár felvételt rólunk és a tanyáról... Mert nagyon szeretett fényképezni. http://furaila.xfree.hu/33600

Délben, terített asztalok várták az aratókat. Az asztalon ott illatozott a birkapaprikás. Idősebbik nagybátyám is előkerült valahonnan és ő vágta le, majd dolgozta föl a birkát a paprikáshoz.
Nagymama hokedlikra készített lavórokban langyos vízzel, törölközőkkel a karján várta a munkásokat. Mosdás után a felnőttek asztalhoz ültek és akkor jött a csalódás, mert nekünk a húgommal, csak a hokedli mellé készített fejős-széken jutott hely. Vigasztalódtunk aztán, mert a húsleves után - a kedvencünket: a mákosnudlit - tette nagymama, egy mázas cseréptálban elénk.
Nagypapa mérgelődött, hogy: neki meg "ezzel a disznóval köll bajlódni". "Törvény, az törvény!" Mondogatta, és elindult a renitens hízóval a városban lévő Beszolgáltató Minisztérium hivatalos helyiségébe. Ott megmázsálták a gutaütés környékezte jószágot és amiért 1-2 kg híja volt, azt mondták:
- "Na papa, hizlalja még egy kicsit, és majd akkor jöjjön vele vissza, ha annyi lösz a súlya, amennyinek a passzus szerint lönni köll!" Hiába mondta, hogy: - "Már napok óta nem öszik szögény pára!" A Hivatal emberei hajthatatlanok voltak.
Nagyapa az esti szürkületben, az állatorvossal együtt tért vissza. Valamit belekevertek a disznó ennivalójába, meg kapott injekciót is és így kihúzta még egy hétig.
Közben, befejeződött az aratás. A cséplőgép is nálunk dolgozott. A kicsépelt gabonát sorra hordták föl a gazdasági épület padlására. A szalmát óriási asztagokba rakták. Ezeket az asztagokat később szekérre rakva behordták a tanyaudvarba, vagy a közelébe.


Ezen a képeken látható, hogy a kis szekérre egy egész asztag gabonát föl lehetett - szakszerűen - rakni. http://furaila.xfree.hu/33600Nagymama a házban csomagokat állított össze a nálunk dolgozó ismerősöknek, rokonoknak. Volt, akinek nem is fért föl egyszerre a bicikli csomagtartójára a zsák liszt, a zacskó mák, a dió, a szárazbab, a téli vágásból maradt füstölt- kolbász és csülök... Mondta is a kilenc gyerekes, Orgonás-mester: - "Nem baj, majd inkább tolom hazáig!" (Hét kilométerre volt az a bizonyos "hazáig".)
Volt, akinek két, összekötött lábú, rikácsoló, vágni való jércét kötöztek a csomagtartóhoz. Hogy elcsendesítsék a jércéket, kiselejtezett harisnyát húztak a fejükre. Volt, akinek kacsa hápogott a csomagtartóra szíjazott fonott kosárban. Neki egy szakadt nagykendő jutott elcsendesítés céljából. (Miért volt szükség erre az ,,elcsendesítésre"? Csak évtizedekkel később jöttem rá arra, hogy - akkoriban - az ilyen ,,illegális" módon élelemhez jutottakat ,,feketézés" címén, bizony előállították a rendőr őrszobákon.) Volt, akinek egy zsák zsenge zöldbab és friss zöldség jutott...


Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kádár-korszak testközelből
  2014-07-06 09:01:14, vasárnap
 
  Huszonöt éve, hogy meghalt Kádár János és még mindig százezrek sírják vissza azt az embert nyúzó és degradáló korszakot! Nem lehet ezektől előre nézni és a jövőnket építeni. És még titkos ügynökei is itt jelentgetnek és ugyanazoknak, ugyanazokról!!!


Mint gyors- és gépíró hat évig közvetlen ,,testközelében" voltam a hatalmi élvonalbelieknek. Irtózatom ellenére is viselkedni kellett velük, és megtanultam leküzdeni jogos haragomat, ellenérzésemet, és megvetésemet velük szemben.


Hogy értse a kedves olvasó, hogy miről van szó, elmesélek egy esetet, amikor a függetlenített párt- és szakszervezeti titkárok az ünnepi jutalomra leadott munkahelyi javaslatokat elbírálandó összeültek és engem is oda rendeltek maguk közé gépelni, jegyzőkönyvezni.
Két végtelenül primitív, a hatalmával élni NEM- de azzal visszaélni annál inkább TUDÓ embernek látszó lényt képzelj el! (Itt bocsánatot kérek gondolatban azon primitív törzsekben élőktől, akik pl. az őserdőben oly magas etikai szokásrend alapján élnek, hogy tanulhatnánk tőlük!)
A lényeg, hogy amikor egyik három gyerekes asszony jutalomjavaslatához értek, én is beleszóltam, mert példásnak találtam azt a munkája iránt elkötelezett embert, aki nagy szorgalommal dolgozott az adott építésvezetőségen és közben szenvedélyesen szerette a családját és példásan gondoskodott óvodás- és kisiskolás gyerekeiről. Vagyis, a magánéletében is példaadó volt. Annyit mondtam, hogy
- Nagyon rendes asszony..."
És akkor ez az akkori hatalmi ,,elitet" képviselő lény egymásra nézett és fölröhögött, miközben azt mondta a párttitkár:
- Azt majd mi megmondjuk, hogy ki a rendes asszony, ugye Jóska?!
Miközben ezt mondta a karját könyökben behajlította és tett egy előre-hátra mozgást vele...Akkor legszívesebben fölugrottam volna és kiszaladtam volna világgá abból az irodából!!!Ezek a FÜGGETLENÍTETT APPARÁTUSOK képviselői nullázták le az országot és tették tönkre a benne élőket minden értelemben!!!! És még most sem lehet arról beszélni, v. írni, hogy ezek a függetlenített új ,,elitek" akkora apparátussal ott pöffeszkedtek minden vállalat, intézmény, üzem élén és felélték a nyereségét a cégnek...

(Tessék csak megnézni ennek bizonyítékát: az 1989-es MSZMP KB ülésein készült jegyzőkönyvek itt látható kivonatait!
http://furaila.xfree.hu/256559
valamint ezeknek a dokumentumoknak a másolatát:
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=126643&n=furaila&blog )Akkor még vegyük hozzá, hogy ott voltak a függetlenített járási, megyei, városi, a fővárosi kerületi kisz- párt- és szakszervezeti titkárságok a maguk FÜGGETLENÍTETT hatalmas apparátusaival!!! Valahonnan el köllött vonniuk a saját fenntartásukra és bérükre a pénzt!!! El is vették, méghozzá pont a munkásságtól, meg a tsz-paraszttól - azoktól, akik NEVÉBEN fennen hirdették, hogy az ő érdekükben történik mindez!!!

Nem véletlen, hogy attól a rothadónak mondott Nyugattól (IMF) fölvett kölcsönökből fizették a dolgozók bérét már az 1970-es évektől kezdődően! Itt a bizonyíték: a MÁIG ÉRVÉNYBEN LÉVŐ 1982. évi 6-os számú Törvényrendelet (Tvr.) 9. cikkelyének 2. szakasza alapján az IMF Magyarországon 1982. óta napjainkig korlátozás nélkül vásárolhat ingatlanokat, lakásokat, házakat, cégeket, üzemeket, vállalatokat (egyszóval mindent, ami megvehető és privatizálható adósság fejében.
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=94720&n=furaila&blog

És erről még mindig nem lehet beszélni, írni!!!Az én szakmunkás "fiúmból" meg ezek után - akik miután kiöregedtek - csináltak kisz- meg szakszervezeti titkárt!!! És én nem válhattam el tőle, mert árvaként nem volt senki, aki befogadott volna! Mehettem volna az utcára ,,csövesnek". Akkoriban, így hívták a hajléktalanokat... Éppen ezért, berendezkedtem egyfajta ÖNELLÁTÓ (autokart) HÁZTARTÁS-VEZETÉSRE... Amire mára már százezrek kényszerülnek, miközben visszasírják a Kádár-korszakot, mert nekik akkor milyen nagyon jó volt! Hát, lehet, hogy ,,jó" volt, de könyörgöm, gondoljunk már bele, hogy milyen áron?!!!Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Közvetítő
  2014-07-02 16:38:50, szerda
 
  Mióta az eszemet tudom, minden áron érvényt akartam szerezni annak az elképzelésemnek, hogy a nemzetnevelés és ezen belül a gyermeknevelés a legfontosabb stratégiai fegyver lehetne egy erős nemzettudat kialakulásában. Erről a nemzetstratégiáról először Klébelsberg Kunotól - Horthy Miklós kormányának kultusz- és oktatási miniszterétől - olvastam. Majd, évtizedekkel később, az erdélyi származású magyar református teológus-szépíró-lelkipásztortól, Makkai Sándortól:
"A köznevelés sikerének titka éppen abban van, hogy nem kívülről és felülről erőszakolunk népünkre egy idegen kultúrát, hanem alulról és belülről építjük meg a sajátos népi kultúrörökségnek az európai kultúrkinccsel való egészséges összeforrasztásával a magyar műveltséget."
(Makkai Sándor)

Ma már tudom, hogy azért erőlködtem hiába a tanítói pályára kerülésért, mert akkor, az 1970-es években sem akarták a hatalom képviselői azt, hogy ez elkezdődjön és a hozzám hasonlók a pályára kerülve érvényt szerezzenek ennek a nemzeti elkötelezettségű oktatásnak és "köznevelésnek".
Ennek ellenére, írtam és küldöztem a leveleimet mindenhova. Újságoknak, rádiónak, televíziónak...

Így történhetett, hogy 1976-ban, az egyik - társadalomjobbító szándékú - írásom hatására kijött hozzám a Kossuth Rádió ,,Lányok, Asszonyok" című műsorának egyik szerkesztője, Sárkány Vera. Az első riportot nem adták le, mert állítólag nagyon ,,nyekeregtünk" benne.
Majd újra feltette az akkor már egészen más kérdéseit, melyekre nem adhattam a rendszert kritizáló válaszokat. Ki volt ez találva! Juhász Judit volt a főszerkesztője a műsornak.


(Az a Juhász Judit, aki az első női kormányszóvivőként Antall József mellett dolgozott: Antall 1991 szeptemberében nevezte ki Juhász Juditot, aki a kormányfő halála után a Boross-kabinet hivatalos kommunikátora maradt. ,,A különösen szépen hangsúlyozó, régi vágású, konzervatív hölgy-imázzsal rendelkező Juhász Judit később a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szóvivője, sajtósa lett, 2006-ban, pedig a mikrofon másik oldalán dolgozik: a két éve működő Magyar Katolikus Rádió szerkesztője". 2007-ben Prima Primissima díjra javasolták...
Az 1947-es születésű Juhász Judit figyelme egy hirdetés láttán irányult először a rádiós újságírás felé. Előtte betanított munkásként kondenzátorokat festett. A Remix vállalatnál töltött hat év alatt egyre feljebb lépett a ranglétrán, közben, pedig sikeresen felvételizett a közgazdaság-tudományi egyetemre. Ott találkozott a Magyar Rádió hirdetésével, amelyben az ifjúsági stúdióba hirdettek felvételt. A rádió éléről lemondással távozott, amikor Kondor Katalin adófőszerkesztő nem vette figyelembe a véleményét, amikor meghosszabbította a Vasárnapi Újság főszerkesztőjének megbízatását.
2011 januárjában az URÁNIA Nemzeti Filmszínház Dísztermében ünnepelték a Magyar Katolikus Rádió két vezető-képviselőjét,... a vezérigazgató megyéspüspököt és Juhász Judit vezérigazgató-helyettest, akik Lezsák Sándortól átvették a kitüntetést.)


Gondolom, hogy 1976-ban Juhász Judittal kellett egyeztetnie Sárkány Verának... Minden esetre, még ezek az újabb- semlegesnek tűnő válaszaim is kiverték a biztosítékot és olyan mértékű ellenségesség kezdett körülvenni - családon belül is - amibe akkor belebetegedtem és kórházban voltam egy hónapig. Akkor még nem sejtettem, hogy anya "barátja" valójában egy szig.titkos-ügynök, akinek az volt a feladata, hogy megfigyelje és jelentse az 1956-os forradalomban tevőlegesen is résztvevő Bónák "viselt dolgait". http://furaila.xfree.hu/146399


Az a spicli, aki gondoskodott arról, hogy a társadalom peremére legyek száműzve (kontraszelektálva) 1990 előtt http://furaila.xfree.hu/260583
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=125709&n=furaila&blog
és ott is maradjak 1990 után is!!!
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=129014&n=furaila&blog


Akkor azonban még nem is sejtettem, hogy ennek az emberféleségnek ez volt a feladata! Pontosabban, anyán keresztül befurakodni a családba és közvetlen közelről megfigyelni apát és a családtagokat. Csak évtizedekkel később, amikor 1994 őszén láttam a tv-ben egy filmet, ami a pincebörtönökről szólt döbbentem rá a valóságra. A filmben a Köztársaság téri pártház alatti pincében forgattak éppen, amikor váratlanul felbukkant - ,,Laci bácsi", a házibarát - és kijelentette, hogy:
,,A szóban-forgó épület alatti pince-rendszerben ,,SOHA, SOHA", semmiféle rabokat nem tartottak..."
Dézsy Zoltán Pincebörtönök c. filmjében az 58-59. perctől, a II. részben látható Kovács László szt. főhadnagy itt:
http://www.youtube.com/watch?v=XxqyFOJA69w
Visszatérve az 1976-os rádióbéli műsorra, melyben lakótelepi első generációs kismamák "falkórságáról" vitáztak már a sokadik adásban és nekem, mint első generációs lakótelepi kismamának megvolt erről is a véleményem és számos életminőségünket javítandó javaslatot is tettem... Úgy gondoltam nekem kötelességem KÖZVETÍTENI az értetlenkedő hatalmi "szócső" (jelen esetben a rádió) és a köznép között. Ki más is tehette volna meg hitelesebben rajtam kívül? Hiszen, a köznép gondjait a saját életemben megtapasztaló ember voltam, aki a "köznép" között éltem és élek a mai napig.


Bevallom, mint a szocializmus elleségének kikiálottnak nem volt más lehetőségem, mint évtizedek alatt napról-napra, hónapról-hónapra, évről-évre továbblépni tudni - minden negatív diszkrimináció ellenére. Tettem ezt úgy, hogy be kellett rendezkednem egyfajta önellátó (autokart) háztartás-vezetésre, hogy föl tudjam nevelni három gyermekemet.Kertész Imre Nobel-díjas regényének hőse a koncentrációs táborban töltött egy év alatt ugyanezt tette és fölháborodva mondta, amikor hazatérve először találkozott rokonaival, akik arra kérték:
- "Felejtsd el!"
Ő fölháborodva mondta erre:
- "Már hogy felejteném el, amikor nekem az alatt azt egy év alatt minden nap tovább kellett lépni!"
Meg is írta szenvedéseit, amiért Nobel-díjat kapott és kötelezővé tették regényét az általános iskolákban... és filmet készítettek belőle... és... nem sorolom.
Azóta is a SORSTALANSÁG a közgondolkodásba beépült, mint valami olyan, amiért a magyarságot BÜNTETNI köll időtlen időkig!!!De milyen is a magyar ember? Míg elfogadja - ha morogva is a büntetést... a sorstalanságot elszenvedők miatt, addig minden létező módon tiltakozik a NEHÉZ-SORSÚAK ellen elkövetett politikai és társadalmi bűnök megismerése ellen!
Sőt, kiközösítik maguk közül azokat, akik a NEHÉZ-SORSÚSÁGOT felemlegetik!!!


Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 112 db bejegyzés
Összes: 6864 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1392
  • e Hét: 12998
  • e Hónap: 48602
  • e Év: 302864
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.