Regisztráció  Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A középszer. tekintélyelvű uralkodása
  2016-12-06 01:31:21, kedd
 
  A KÖZÉPSZER. TEKINTÉLYELVŰ URALKODÁSA 1990 ELŐTT ÉS UTÁN

*
KÖZÉPSZER. TEKINTÉLYELVŰ VEZETŐITŐL SEMMI NEM ÁLLT TÁVOLABB, MINT AZ ALAPVETŐ EMBERI ÉRZELMEK, KÖZTÜK PL. A SZERELEM.
*
Pontosabban, az IKERLÁNG-érzés!
*
https://www.youtube.com/watch?v=7jt7_w9ugiM&index=3&list=RDRuCMQW5KIHo_
*
*
EZEK A LÉLEKIRTÓK 1990 UTÁN IS OTT FOLYTATTÁK LÉLEKÖLŐ TEVÉKENYSÉGÜKET, AHOL ABBA KELLETT VOLNA VELÜK HAGYATNI LEGKÉSŐBB 1990-BEN!
*
Köztudott volt még évekkel ezelőtt, hogy 1945 után NEM az anyák-apák nevelték gyermekeiket, hanem az ÁLLAMI gyermekintézmények. Bölcsőde, óvoda, iskola, szakmunkásképző, ipari tanuló iskolák... katonaság... úttörő- és a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) táborai és tanfolyamok.
*
Most - gondolatban - kövessük figyelemmel egy akkori tizennégy éves falusi fiú életútját! Gondoljunk abba bele, hogy az akkori körülmények között mekkora befolyása lehetett a falun maradt, megözvegyült édesanyának az onnan elszármazó fiára, ha csak három-havonta láthatta, akkor is egy-egy hétvégén?!
*
A képek itt láthatók: http://furaila.xfree.hu/273695
*
Írtam korábban Domján Editről, hogy őt is már az általános után azonnal beiskoláztak egy gyorstalpaló bentlakásos középiskolába. Ahol is egy-egy szobában tizenkét emeletes vaságy és egy szék volt - az ágy emeletén alvók számára - az össze berendezés... stb.
Domján Edit is úgy járt, mint azok általában, akiket ,,kiemeltek"... Úgy kezelték ezeket a ,,szocialista" TEHETSÉGEKET, mint általában mindent, amit un. ,,TÁRSADALMI (állami) TULAJDONBA" vettek!
*
http://valasz.hu/kronika/itt-a-bucsulevel-ezert-lett-ongyilkos-a-magyar-szineszno -szerelme-30412

*
Szőröstül-bőrüstül bekebelezte az az intézmény, amelyikben tehetségét kibontakoztathatta. Nem lehetett magánélete, mert igényt tartott még arra is a hatalom kinyújtott karjaként működő intézmény vezetősége.
*
Akkoriban nem(sem) lehetett a problémákról beszélni, mert akkor magadra haragítottad a Párt ,,illetékesét": ,,miaznemteccikarenccer?" kérdést szegezve szerencsétlen elégedetlenkedőnek.

(Azért is gondoltam a rendszerváltozás elején, hogy minden körzeti szakorvosi rendelőben kellene működnie pszichológusnak is. Szörnyű, hogy MÉG MINDIG ideggyógyászatra küldik a lelkileg összeroppanó embereket! Talán, ettől merevedett meg a közgondolkodásban az a nézet, hogy aki lelki tanácsra szorul, az ,,BOLOND" és inkább nem panaszkodik...)
*

Van erre a problémára egy közismert szerelmespár esete: Domján Edit és Szécsi Pál. Mindketten a halálba menekültek az elviselhetetlen életérzés elől.
*
Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán is hasonlón mehetett keresztül.
*
A képek itt láthatók: http://furaila.xfree.hu/273695
*
Főleg Latinovits Zoltánt zavarta nagyon az a bürokratikus hatalmi rátelepedés a művészekre, ami az 1970-es évekre volt jellemző.
Pl. előfordult, hogy korábban bement a hivatalos próba előtt a színházba, hogy legyen elegendő ideje a teljes átlényegülésre. Ekkor azonban, mindenféle jelenléti ívek kitöltésével, meg adminisztrációs papírokkal zaklatta őt az erre fenntartott adminisztrátor...
*
Volt rá példa, hogy nem tudta fékezni jogos haragját és elkergette az őt zaklatót. Amit aztán fegyelmik követtek, mert az alkotói tevékenységet is ,,munka"-ként, a művészeket, pedig ,,munkásként" kezelő adminisztrációt végzők, akik a mindenkori hatalom kinyújtott karjaként működtek egy-egy munkahelyen - védte a szocialistának hazudott hatalom.
Latinovits szerintem ,,kiszállt", Ruttkai, meg belebetegedett és hamarosan belehalt.

*
A képek itt láthatók: http://furaila.xfree.hu/273695

*

Még az oly ,,dörzsölt" ember is, mint Gobbi Hilda is azt mondta: ,,nagyon jól lehet élni ebben az országban, csak semmit ne akarjon az ember!"

Ezt akkor mondta, amikor már belefáradt abba küzdelembe, hogy legyen a nemzetnek színháza, meg a színészeknek múzeuma és ,,otthona".
*
A népi káderekből lett vezetők - középszerűségükkel és tekintélyelvűségükkel - annyira rátelepedtek a hatalmukkal mindenre és mindenkire, hogy egészen egyszerűen nem lehetett hova menekülni előlük, csak a halálba. Vagy az alkoholizmusba, ami megint-csak egy elhúzódó agonizálással volt/van egyenlő.
*

Mit jelentett ez azoknak az ifjaknak, akik az 1968-as évekre váltak szakmunkásokká? Akik teljesítménybérben ledolgozták a napi kötelező nyooocórát, aztán, a másik nyooocat meg a fusiban és már csak arra maradt energiájuk, hogy a kocsmában emelgessék a poharakat, meg meg...ják az ott található, erre ,,szakosodó" női személyeket.
Azt hiszem a Bikini Lojzija is erről énekel, amikor azt mondja: ,,Csókolom! Megszakadhatok?"
https://www.youtube.com/watch?v=utHVf3MuhY0

*
Általában, ugyanilyen körülmények között telt el egy faluról a fővárosba került munkásszállón elhelyezett tizennégy éves gyereknek az ifjúvá serdülés időszaka még évtizedeken keresztül.

2012-ben jelent meg a közismert színésznek, Szabó Győzőnek a Toxikoma c. könyve, amely szintén erről szól. Pontosabban, arról, hogy a vidékről a nagyvárosba szakadt gyermekek hogyan élik meg a szülői felügyelet alól való kikerülést...
Hogyan próbálják meg a szülői ház szeretetteljes hiányát drogokkal, pótszerekkel pótolni.
*
A kép itt látható: http://furaila.xfree.hu/273695
*
http://www.blikk.hu/aktualis/krimi/szabo-gyozo-kitortem-a-drog-poklabol/2cxewz5_

*
*
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ma 18 éve...
  2016-12-06 01:16:30, kedd
 
  Ma tizennyolc éve: 1998. december 5-én átvehettem életem első irodalmi díját a "Bízom Külkertesben!" jeligéjű pályamunkáért.
*
A Gellért Szálló Tea Szalonjában adták át a média távollétében. Az első közlés jogát fenntartották maguknak (Írószövetség folyóirata: Magyar Napló). Erre aztán nem került sor, mert hónapokig meg sem jelenhetett a Magyar Napló!
*
Képek itt láthatók: http://furaila.xfree.hu/55534
*
Végül, megjelentettem - 2013-ban - álnéven, hogy ne legyen akadálya annak, hogy eljusson az emberekhez! Azokhoz, akikről és akiknek írtam!
*
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Erzsébet-utalvány
  2016-12-06 01:03:14, kedd
 
  Mint nyugdíjas, végtelenül megalázónak tartom és főleg, annak módját, ahogy "adják" az Erzsébet-utalványt.!
*
http://24.hu/kozelet/2016/12/05/orban-levelet-is-kapnak-az-erzsebet-utalvany-mell e-a-nyugdijasok/
*
Szégyellem, hogy mai napság vagyok nyugdíjas! Már a havi 62.000,- Ft-os nyugdíjra való ,,jogosultság" is megalázó!
*
Ha belegondolok, hogy egy olyan küzdelmes élet után ennyire tartottak érdemlegesnek, mert az un. szocializmusban nem lehettem több, mint vasalónő teljesítménybérben!
*
Meg mint gépíró (amit önköltséges tanfolyamon tanultam) gépelhettem, jegyzőkönyvezhettem a funkcionális analfabéta függetlenített párt- KISZ- és szakszervezeti bizottságok vezetőinek ülésein, mint jegyzőkönyvvezető!
*
Nekik járt a taxi-csekk "munkába" és "munkából" menet! Meg minden állami luxus!
De én el sem fogadtam volna tőlük semmiféle előjogot, vagy "jutalmat".
Pedig, igen csak rászorult voltam, mint "árva", aki senki támogatására nem számíthatott! De bíztam magamban, kitartásomban, munkabírásomban és ezért vállaltam három gyermeket.
*
És most, mint alamizsna-nyugdíjas, nem győzök szégyenkezni előttük!
*
Mostanra szertefoszlott az idős kor méltóságáról szövögetett elgondolásom!
*
Megalázó, emberhez méltatlan életre kárhoztattak egész életemben származásom miatt. Mert olyan családba kerültem, amelyik miatt nem volt jó a káderlapom! És most, 1990 óta is UGYANAZOK ÉS UTÓDAIK osztják az alamizsnát és ugyanazoknak a NEHÉZ-SORSÚAKNAK!!!!
*
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hosszú Katinka és az ikerláng küldetés
  2016-12-03 23:12:20, szombat
 
  Ikerláng-szerelem lehetséges Hosszú Katinka kirobbanó teljesítménye mögött, mióta férje az edzője.
Az ikerlán szerelem hatalma
https://www.youtube.com/watch?v=G-shNjWSgVM&list=RDRuCMQW5KIHo&index=2
*
AZ IKERLÁNG SZERELEMBEN HATALMAS ENERGIÁK SZABADULNAK FEL
*
Kár, hogy kevesen értik ennek a lényegét, még saját korosztályukon belül is ...
Hát, még hogyan is érthetné egy a kádári időből itt felejtett autoriter (TEKINTÉLYELVŰ) személyiségű vezető?
*
Én bizony, örülök annak, hogy lemondott! Folyamatosan azt éreztem, amit korosztályom ifjúságának idején, amikor "felfedeztek" és "kiemeltek" egy valamiben tehetséges ifjú embert a magánszférájából, úgy kezelték a ,,szocialista" TEHETSÉGEKET, mint általában mindent, amit un. ,,TÁRSADALMI- ÁLLAMI - TULAJDONBA" vettek volna! Vagyis, szőröstül-bőrüstül bekebelezte az az intézmény, amelyikben tehetségét kibontakoztathatta.
*
Nem lehetett magánélete, mert igényt tartott még arra is a HATALOM KINYÚJTOTT KARJAKÉNT működő intézmény vezetősége.
*
Hosszú Katinka és férje-edzője (ikerlángja) ez ellen lázadt már évek óta. Ők már megtehették, nem úgy, mint évtizedekkel korábban az én ifjúságom idején! Ezért is kísérem figyelemmel sorsukat...
*
Ide másolom amit találtam a neten az üggyel kapcsolatban:
*
Hargitay András:
,,... én továbbra is úgy látom, a magyar úszósportot nem feszítik generális, drámai problémák. Azt pedig rendkívül jó volt látni, hogy szót tudunk érteni, hogy a kollégák egymással is tudnak beszélgetni."
,,Semmilyen formában nem hangzott el: Ezt akartad, Katinka? Örülsz neki? Ez volt a célod?"
Hargitay András a következő nyilatkozat közzétételét kérte a Nemzeti Sporttól:
,,...Egyszersmind nyomatékosan kérem, hogy a jövőben tartózkodjanak a személyemet, illetve a magyar úszósportot lejárató, névtelen informátoroktól származó állítások ellenőrzés nélküli közzétételétől, mert ez méltatlan a Nemzeti Sport hagyományaihoz."
http://www.origo.hu/.../20161203-hargitay-andras-nekiesett-ho...
*
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kádári suttyom-terror mai napság is folytatódik
  2016-12-01 08:31:45, csütörtök
 
  Már megint elromlott a kapucsöngőm!
*
Nem lenne érdekes, mert Murphy szerint is, ,,ami elromolhat, az el is romlik"!
Csakhogy, az én csöngőm az kb. egy hétig tart, mert utána vagy:
1.) átkódolja valaki, és amikor megnyomja a csöngő gombomat, annál fog szólni, aki átkódolta. Már ezzel sem törődnék, ha nálam is szólna! De nálam nem szól!
2.) Vagy pillanatragasztót folyat valaki a nyomógombba úgy, hogy azt soha többé ne lehessen megnyomni!
*
Úgy jártam a közelmúltban, hogy egy hétig várnom kellett a csomagküldőt, mert első alkalommal hiába csöngetett... Senki nem hallotta?
Viszont találtam a postaládában egy cédulát, hogy nem talált a megadott címen és hívjam vissza a cédulán lévő QR kód segítségével. Ezt sajnos nem tudtam megtenni. Nekem csak egy - ismeretlen módon ,,ikresített" - nyomógombos, feltöltős ,,nyanyafonom" van.
*
A megadott telefonszámokat sem tudtam felhívni az őskövület telefonomról... Nem tudom, hogy miért nem működött a +36-ossal kezdődő telefonszám?
Szerencsére megadtak egy email címet, amire azonnal megküldtem a ,,nyanyafon" számát, hogy kéretik legközelebb azt megcsörgetni! Ugyanis, ezt a lehetőséget is felkínálták.
A legnagyobb megdöbbenésemre, még aznap éjjel (hajnali 4 órakor) csörgött a telefonom. Mire fölvettem, már abbahagyta és a kijelzőn semmi nyoma nem volt annak, hogy egyáltalán hívtak volna! Így hát már nem is voltam biztos benne, hogy nem csak álmodtam az egészet! Viszont, már aznap várt az email tőlük, hogy a második kísérlet sem járt eredménnyel, mert ,,NEM TALÁLTUK A MEGADOTT CÍMEN" - írták nekem...
*
El lehet képzelni, hogy min mentem keresztül!
*
A harmadik kísérletre szerettem volna beszerezni egy új kapucsöngőt, de nem mertem elmenni sehova, nehogy esetleg mégis hívnak a megadott telefonszámon... De nem hívtak! Hanem kaptam egy ismételt e-mailt, amin nem volt látható semmilyen szövegtartalom! Lemásoltam egérrel, majd elmentettem egy mappámba és ott sem vált láthatóvá a szöveg... Ekkor, kitöröltem a postafiókomból ezt a levelet, de nem végleg! Csak áttettem a kukába! Hétvégén aztán végleg törölni akartam, de előtte még belenéztem és legnagyobb meglepetésemre, akkor már látható volt az üzenet, benne két telefonszámmal, amit még időben hívhattam volna!
*
Ez hogyan lehetséges? Ha valaki tudja rá a választ, kérem: írja meg nekem!
*
Alig vártam a hétfőt, hogy elmehessek végre és vegyek egy új kapucsengőt! Útközben éppen előttem kanyarodott be a szállító cég furgonja. Én meg mint egy atléta, futottam az autó után oldalt, hogy lásson a visszapillantó tükörből. Sajnos, nem állt meg. Pedig nem látszom migránsnak a hófehér hajammal! Szerencsére, kb 100 m. után megállt, mert az adott helyen már várták...
És akkor végre elmondhattam hogyan jártam és, hogy mennyire vártam őt/őket a cégüktől egy héten át - hiába!
Nagyon rendes volt az az ember, mert megígérte, hogy majd utána néz a csomagnak.
Másnapra már föl is szereltem az új csöngőt. Közben, ketten is rákérdeztek az utcán, hogy mit csinálok és miért... (Nagyon vigyáznak ám rám! Csak tudnám, hogy miért?)
Pont időben, mert pár perc múlva már megszólalt és én szinte diadalmasan futottam ki, mert éreztem, VÉGRE HOZZÁJUTHATOK A SAJÁT KÖNYVEIMHEZ!
Amikor átvettem és aláírtam, kapásból éreztem, hogy nagyon könnyű a viseltes kartonpapírzacskó csomag. 18 kötetnek azért sokkal nehezebbnek kellene lennie. Gyorsan felbontottam és a zacskó alján láttam pár könyvet a számlával.
*
Nehéz volt uralkodni kibuggyanni készülő könnyeimen, amit nyeltem befelé... Majdnem egy hónapig tartott, míg össze tudtam szedni a pénzt a 18 saját köteteimre!!! Már a második felszólítást kaptam a következő szöveggel:
,,Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy az egyik kereskedelmi partnerünk (Líra Könyv Zrt.) pár héttel ezelőtt néhány, a united p.c. kiadó gondozásában megjelent könyvet, visszáru címén visszajuttott a kiadónkhoz. Ezen könyvek között megtalálható volt pár példány a kötetéből is. Az Ön által korábban aláírt bizományosi megállapodás értelmében ezeket a példányokat, a mellékelt számla kiegyenlítését követően elpostázzuk Önnek. Kérjük, hogy a csatolt számlán szereplő összeget legyen szíves 8 munkanapon belül kiadónk bankszámlájára átutalni."
*
Ehhez még hozzáfűzném, hogy a 2013-as kiadást követően, akárhányszor kerestem a könyvet a Líra Könyvesboltokban, soha nem találtam a polcokon. Amikor az eladónál érdeklődtem, hosszas keresgélést követően belenézett egy füzetbe és ott rátalált a Tudósítás Magyarországról c. kiadványra...
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=252531&kid=336103&sort=
Amit aztán megrendelhettem x példányban, telefonszám, név, lakcím megadásával! Egy alkalommal aztán megígértettem a Könyvesbolt vezetőjével, hogy megrendel pár példányt, és kiteszi a műfajának megfelelő helyre, a többi könyv közé! És lőn csoda, mert ott volt egy pl. a polcon LÉGMENTESEN BEFÓLIÁZVA! Ha még valakinek eszébe jutott volna, hogy belenézzen, megrettent tőle a szokatlan csomagolás miatt!
*
Csak azt szeretném, ha lenne végre egy kompetens személyben annyi bátorság, hogy elém áll és a szemembe mondja miért ez a negatív megkülönböztetés? Miért, ha egyszer már díjra volt érdemleges?
HOGYAN FORDULHAT ELŐ, hogy még 20 ÉV ELTELTÉVEL IS ILYEN HADJÁRAT FOLYIK ELLENE ÉS ELLENEM????????
Zokog a lelkem, ha belegondolok abba, hogy én ezt a könyvet milyen ártatlan jószándékkal írtam meg azért, hogy ne hagyjak utódaimra olyan hazugság-áradatot, mint amilyent a szüleim és korosztályuk hagyott rám/ránk!
*
Az történt, hogy 1996-ban meghirdette a MAGYAR ÍRÓSZÖVETSÉG a Magyar Naplóban a ,,MAGYARSÁG ÖNKÉPE AZ EZREDFORDULÓN" c. szociográfiai pályázatát. 1996-ban erre küldtem el az akkori főiskolai tanulás-módszertani dolgozatom kibővített változatát.
Szkennelt másolata itt látható: http://furaila.xfree.hu/248499

Két évig tartott, míg el tudták bírálni a több, mint 2000 pályaművet....

http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=252531&kid=844692&sort=

Melyekből olyan tragikus "ÖNKÉP" bontakozott ki az Írószövetség előtt, amit azóta sem voltak hajlandók fölvállalni!
*
Így fordulhatott elő, hogy - a MÉDIA TELJES KIZÁRÁSÁVAL - 1998. december 5-én a Gellért Szálló Tea-Szalonjában átadták a díjakat.
Köztük az én középdíjamat.
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=252531&kid=844693&sort=

*
Ennek már HÚSZ ÉVE! És azóta sem jelenhetett meg!

Sőt, még az én álnéven (Matriota Milona) megjelentett példányaimat is agyonhallgatják! Még a saját költségemen vállalt forgalmazásra sem hajlandók!
*
MIÉRT?
*
Az IGAZSÁG ELHALLGATÁSA A LEGALATTOMOSABB HAZUGSÁG, mert az ellen még esélyünk sincs a védekezésre, amiről nem tudunk!
*
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2016.11 2016. December 2017.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 143 db bejegyzés
Összes: 6997 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 833
  • e Hét: 4856
  • e Hónap: 8170
  • e Év: 616682
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.