Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Domján Edit, aki sokat szenvedett élete utolsó tíz évében...
  2012-12-27 19:43:16, csütörtök
 
   
  Domján Edit
1932-1972

Domján Edit a trianoni szétszabdaltságot követő tizenkettedik évben született és ebből egyértelműen kiderül, hogy Horthy Miklós kormányzósága alatt volt kisgyerek és Klebersberg Kuno oktatásügyi- és kultuszminisztersége alatt lett elemi iskolás. Majd a II. világháború alatt vált serdülő leánnyá. Éppen ezért, az önéletrajzából teljességgel kimaradt, hogy 1945-1946 előtt mivel is foglalkoztak szülei és még sok-minden... ami nagyon is meghatározhatta az egész személyiségét.


Az ő életrajza is úgy kezdődik, mint kortársaié általában és az őket követő nemzedékeké. Olyanok ezek az önéletrajzok, mintha a szülők élete is 1945-46-tal kezdődött volna. Ne csodálkozzunk ezen, hiszen minden, ami előtte volt, ki kellett törölni és nem volt tanácsos róla még családon belül sem beszélni. Főleg, ha vitte valamire korábban valamelyik őse- szülője az éppen felnövekvő- később: ,,fényes szelek" nemzedékéhez tartozónak.


Domján Edit az általános iskolát 1946-ban végezte ,,kitűnővel", Maglódon, ahova akkoriban költözött szüleivel. Önéletrajza ezzel kezdődik és azzal, hogy ,,édesapja gyári munkás" volt, ,,édesanyja egyszerű vidéki család gyermeke".
,,A maglódi általános iskola nyolcadikos tanulója, és mint mindig rendesen, ekkor is ő mondja az ünnepély verseit, ünneplő ruhában, ahogy egy iskolai ünnepségen azt kell. Az aznapi ünnepélyen Vörösmarty költeményét, a "Petikét" mondja, majd az ünnepséget követően hazamegy, hogy átöltözzék. Ekkor érkezik meg az iskola portása, azzal az üzenettel, hogy az iskola igazgatója hívatja. Rémülten megy vissza szüleivel az iskolába, hogy mi a baj. Az igazgató nagyon megdicséri a szavalatáért, és a Színművészeti Főiskolára történő haladéktalan jelentkezését javasolja a szülőknek. Azon a tavaszon tehát, amikor a nyolcadikosok felvételi jelentkezéseiket adják be, a gimnáziumok vagy szakközépiskolák valamelyikébe továbbtanulási szándékaikat jelezve, Domján Edit a Színművészeti Főiskolát jelöli meg, szülei és tanárai biztatására. Az önéletrajz és a felvételi kérelem beadását követően behívják meghallgatásra, majd a főiskolán felvétele mellett döntenek."

http://www.szineszkonyvtar.hu/contents/a-e/domjanelet.htm

,,Budapesten, a Váci út 47. sz. alatt működő, akkori nevén Bagi Ilona szakérettségis kollégiumba költözik egy esztendőre, ahol gyorsított menetben, egy esztendő alatt teszi le a négyéves anyagot magába foglaló vizsgát, amelyet követően a Színművészeti Főiskola hallgatója lehet. Hajnalban kelés, korán reggel Szabad Nép félórára felkészülés, majd a félóra maga, és csak azután kezdődhetnek az órák. Az órák késő délutánba hajlóan fejeződnek be, és az igen nagy anyagra való tekintettel, a másnapra való tanulás is tekintélyes időt vesz igénybe. Gyakorta késő estig húzódik el a tanulás, a magolás másnapra. A tizenkét ágyas szobákban fél tízkor már takarodót fújnak, hogy a félhatos kelésig pihenni tudjanak a diákok."

Domján Edit sorsa ezzel meg is pecsételődött, mert ettől fogva, hogy ,,KIEMELTÉK" őt ez egyfajta kisajátítással is együtt járt... Ettől fogva nem volt saját élete, amivel csakis ő rendelkezhetett volna... Amikor megpróbált független, szuverén emberként élni, azon nyomban összeütközésbe került a mindenre rátelepedő hatalommal. Elvették a gyerekkorát, az ifjúságát.

Írom ezt attól függetlenül, hogy a Főiskolán ,,bíztatóan fejlődik... Domjánt kedvelik tanárai, valahogy mindenkit levesz a lábáról kedves lényével. Az osztály esze, Kaló Flórián is hamar észreveszi, és korán szerelemmé érik a baráti segítség. A többi osztálytárs is szívesen udvarolna Editnek, de tiszteletben tartják szerelmüket. Edit a Vorosilov úton levő kollégium második emeletén lakik a főiskolás évek kezdetén, ám a négy esztendő első két évében csupán, mert a második esztendőben édesapja, a Taurus Gumiipari Vállalat dolgozójaként egy társbérleti lakást kap a Makarenkó utcában, és Edit hazaköltözik szüleihez."

1954-ben elvégzi a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. ..." Shakespeare: Vízkeresztjének vizsgaelőadását követően, megkeresi őket Ádám Ottó, aki akkor 1954-ben, a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője, és mindkettejüknek, Domján Editnek és Kaló Flóriánnak szerződést ajánl. Az ötvenes években, a végzős növendékeknek vidékre kellett szerződni, ettől csak kivételesen lehetett eltérni." Ekkor határozzák el, hogy hivatalosan is összeházasodnak. Bejelentkeztek a VIII. kerületi Tanácsnál és leszólítottak két ismeretlent tanúnak... Majd, leutaztak Szegedre, ahol azzal szembesültek, hogy ők csak afféle ,,gyütt-möntek". Domján Edit magára marad ebben a bizalmatlanságot árasztó légkörben, mert újdonsült férjét behívják sorköteles katonai szolgálatra. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem az akkori három éves időtartamra, hanem csak három hónapra. Edit ezt is nehezen - viseli a nagy idegenben, férje nélkül - a József Attila sugárút 2-4 sz. alatti lakás legkisebb helyiségében, mint társbérlő...
Szerencsére a társulat hamar befogadja a fiatal párt. Domján Edit számára az első sikert Mérimée: A művésznő hintaja - Camila, a minden férfit ujja köré csavaró szépasszony - szerepe hozza meg. Nehéz próbaidőszak előzte meg a bemutatót. A közönség valósággal ünnepli Szegeden. A remek előadást bemutatják a szegediek 1956 márciusában, a Budapesti Színházi fesztiválon is. Editet nívódíjjal jutalmazzák alakításáért.

1957-ben Ádám Ottó, aki addigra már a Madách Színház rendezője, szerződést ajánl Domján Editnek a Madách-hoz. Mindkettejüknek azért sem lehet, mert Kaló Flórián az 1956-os forradalom alatt elszaval nyilvánosan több verset, aminek következtében évekig szóba sem kerülhet a vidékről a fővárosba kerülés lehetősége sem, afféle "büntetés" ez. Domján Edit szolidaritást vállal férjével, és bár nagyon szeretne a Madách Színházhoz kerülni, vállalja továbbra a szegedi éveket 1961-ig.

Még a szegedi évek alatt lehetőséget kapnak a ,,Két emelet boldogság" című filmben való (fő)szereplésre. A filmet 1960-ban mutatják be. Ez döntő változást jelent az életükben és a pályájukon.
Domján Editet - a bemutatott film sikerének hatására - ,,a fővárosi Petőfi Színház kölcsönkéri, Brecht Koldusoperájának Polly szerepére. A színház új, a színésznő gyakorlatilag ismeretlen. Aztán a premiert követően kirobbanó siker kapcsán, Domján Pollyját dicséri mindenki." ,,Több száz előadást ért meg a Koldusopera, mindig telt házak előtt."

,,Hétévnyi szegedi tartózkodást követően, visszatérnek a fővárosba, szerződéssel. 1961 őszétől fogva Domján Edit a Petőfi Színháztól kap szerződési ajánlatot, Kaló Flóriánt, pedig a József Attila Színházházhoz köti új szerződése. A színészházaspár a Makarenkó utcában, Edit szüleinél lakik kezdetben, majd a XIII. kerületben a Róbert Károly körúton kapnak lakást, így életük első önálló lakásához jutnak."

Domján Edit három évet tölt a Petőfi Színháznál, ahol felfigyelnek rá a filmrendezők. Három filmet is forgat szinte egyszerre, bejár a tévébe, a szinkronba, a rádióba. Egy alkalommal pár hétre kikérik színházából egy Csehszlovákiában sorra kerülő forgatás miatt. A színházban egyik bemutató éri a másikat. Ezekben a szerepeiben is kitűnik rendkívüli tehetsége. Ezek a szerepek: Mándy Iván: Mélyvízében egy katona menyasszonya, majd Molnár Ferenc Üvegcipőjében Irma szerepe... ,,Divatba jött" és ő továbbra is egyszerű és szerény. Van benne valamiféle rokonszenves alázat a színház, a kollégák, a színjátszás iránt.
További szerepei a Petőfiben: 1962 Gosztonyi-Kincses: Európa elrablásában alakítja Jaqueline-t, a táncosnőt. Mark Twain-Kállai István: Az egymilliófontos bankjegy című darabban Domjánnak hálátlanul kis szerep jut. 1963 novemberében egy új, még híresebb alakítására kerül sor Molnár Ferenc Liliomjában, Júliát hozza, Agárdi Gábor alakította Liliom mellett. 1962-ben, nyáron, a Liliom rádiójáték feldolgozásán ismét Julikát játssza, ezúttal "csak" a hangjával.

Egy évadot (1963-1964) tölt a Nemzetiben. ,,Három darabban kap szerepet. ,,Illés Endre-Vas István: Rendetlen Bűnbánat drámájában, majd Szakonyi Károly első színdarabjában az "Életem, Zsóka"-ban kap női főszerepet, s végezetül az Anouilh "Colomb"-jának női főszerepét alakítja. Nemzeti Színházbeli munkája mellett állandóan jár a szinkronstúdióba, folyamatosan hívják filmekhez, s ezek mellett visszajár Liliomot játszani a Petőfi Színházba, illetve a Madách Színházban megkezdett "Vád és varázslat" előadássorozatának folytatásait végigvinni. Valóságban is tehát minden este játszik, pihenőidő nélkül."
Akit kiemeltek és tehetségesnek bizonyult, nem mondhatott semmire NEM-et! Domján Edit mégis megtette, mert a Nemzetiben már nem kívánt az újabb évadban játszani.

1964 őszétől a Madách Színház tagja egészen 1972-ben bekövetkezett haláláig. ,,Egri István rendezőként a Párizsból akkor áthozott Achard: "Bolond lány" főszerepét, Jozefát osztja az ott kezdő ifjú színésznőre, Domján Editre. Merész vállalkozás, hisz eredendően Párizsban az Antoine Színházban Annie Girardot számára íródott a darab, még 1960-ban." Achard a Madách Színházba érkezik, 1964 októberében. Elismerően nyilatkozik az előadásról, majd közli, hogy ,,Annie Girardot-on kívül Domján Edit Jozefája a legjobb. Csodálatos találkozásnak voltam tanúja Domján Edit és a szerep között" - nyilatkozza Achard.""
,,A premier után hat évvel már az ötszázadik előadásnál tartanak, amikor Achard ismét a színházba látogat Párizsból, némi aggodalommal szívében, hisz ennyi időn keresztül nem lehet ugyanolyan színvonalasan eljátszani az előadást, ám megnyugvással konstatálja, hogy az előadás továbbra is kitűnő, és el van ragadtatva az előadástól, Domjántól, Márkustól és Garas Dezsőtől."

Domján Edit 1965-ben Jászai-díjat kap a Bolond lány országos hírű előadásaiért és az ezzel párhuzamosan forgatott - Szemes Mihály ,,Új Gilgames" című művéből készült - filmben nyújtott alakításáért.

Az 1960-as évek legtöbbet színpadon lévő és foglalkoztatott színésznője. ,,Munkabírása végtelennek tűnik, újabbnál újabb szerepekben tündököl. 1966-ban négy premier, külföldi utazás, és filmbemutató jut a futó darabok mellé. Gyakorlatilag továbbra is pihenőnapok nélkül csinálja végig az évadot, már a sokadikat."


,,1967-ben közzétesznek egy listát a legtöbbet játszó színészekről és azt Domján Edit vezeti, havi 31 előadással (Film, Színház, Muzsika, 1967. február 24.). Megoszlás szerint: Enyhítő körülmény 10, Bolond lány 5, Négykezes 5, A tűz balladája 4, Amíg összeszoknak 3, Szentivánéji álom 4 előadással."
,,1969-re talán a sok munka, talán a siker nem egyforma mivolta okán, de felborul, a korábbi harmonikus egyensúly Kaló Flórián és Domján Edit között, és a válás mellett döntenek. Innentől fogva szinte, nem nagyon van ideje Editnek a magánéletre."


1971-ben egy Moliére darab, a Mizantróp, 1972-ben A hosszú előszoba, és utolsó szerepéül besorolódó Candida. Folynak illetve elkezdődnek Tabi László vígjátékának, a Családi drámának a próbái, amikor Domján Editben elszakad valamilyen láthatatlan húr, kialszik benne a tűz, valaki duruzsoló kis kályhához hasonlítja, amelynél sokan melegedhetnek, szóval kihuny a kályhából a tűz, és egy este abbahagyja az egészet, de az igazság sok oldalt visel, így érdemes a többi oldalt is szemügyre venni a kihunyó tűz megszemlélésénél."


1972 januárjában, a Magyar Rádió Ablak című műsorában találkozik Szécsi Pállal, a kor kedvelt énekes-sztárjával személyesen először. A találkozás kölcsönös szimpátiával zárul, és ez a szimpátia rövidesen szerelemmé izzik. Afféle ,,szerelem első látásra" - románc alakul ki közöttük. Domján eljár Szécsi fellépéseire, elemzi színpadi mozgását, és koreográfiai ötletekkel segíti, korrigálja, segíti, javítja kiejtését, mozgáskultúráját. Januártól-októberig tart a nagy szerelem. Szécsi nagy megtiszteltetésnek tartja a híres színésznő szerelmét kezdetben, de idővel mások pikirt megjegyzéseinek hatására (a nagy korkülönbségre utalva) eltávolodik a művésznőtől. Szécsi Pál, a közvetlen közelében élő barátok befolyására hallgatva elhagyja októberben Editet, aki ekkor már tudja, hogy várandós... Amiért magára marad leendő anyaságával, kénytelen elszánni magát a magzat elvételére. A műtétet végre is hajtják... ,,A szakítást mégis Edit kezdeményezi. Egy eszméletvesztéssel járó alkoholos éjszaka után Edithez viszik Szécsit. Edit aggódik, orvoshoz akarja vinni, de Szécsi hallani sem akar róla. Edit összeszedi a holmiját és kezébe adja, valamint felszólítja távozásra, amit Szécsi apatikusan végrehajt. Ezzel korántsem tekinti Edit befejezettnek a dolgot, de lezártnak igen. Levelet ír napok múlva Pali nővérének, akit megkér, vigyázzon öccsére. Szeretete nem elzárható és újra kinyitható csap, az állandó marad továbbra is, pusztán a magánéleti zavaros gyötrődések végére tesz pontot Domján."

,,És végül, bár akkor nem úgy tűnt, az utolsó tévéfilmforgatás ideje is elkövetkezik, Jókai Anna: "A labda" című kisregényének televíziós változata, amelyben Melindát játssza, a negyvenéves asszonyt. Melinda mindenféle karriervágyat félretéve, a megalázó szerelmi viszonyok elől elmenekülve, vidéken vállal művelődési ház-vezetést, ezzel új értelmet kölcsönözve életének. Domján az utószinkron felvételei során, a kivetítő-ernyőn megbabonázva és letörten veszi tudomásul a felette is eljáró idő arcára rajzolt finom kis vonalait."

1972. december 24-én kis ajándékokat tesz le kollégái asztalára, így Nagy Annának, akinek előadás után panaszkodik: "tudod, az utolsó tíz évben nagyon sokat szenvedtem. Elég volt."Tisztelt Utókori Olvasó!

Aki azzal nyugtatgatod magadat, hogy Domján Edit azért vetett véget önkezével életének, mert: a ,,szabadságot" választotta - nagyon tévedsz!.

"Szuverén, önálló maradt, soha nem engedett a maga legbenső magányához és titkához hozzányúlni. Mindig igyekezett bátran és szabadon élni. És amikor ez nem ment már tovább, volt elegendő bátorsága ahhoz, hogy egy önmaga által előre meghatározott időpontban egy olyanfajta magváltoztathatatlan és végső szabadságot válasszon, amibe senki nem szólhat bele. (Kaló Flórián)"

Felmerül a jogos kérdés, hogy élhető életet biztosított-e az a rendszer, amit szocializmusnak nevezünk? Az, amelyikben az ember értéke kimerült a munkahelyi munkahelyén végzett munkájának értékével. Felmerül a kérdés, hogy az ilyen EMBER, vajon nem több-e, mint egy RABSZOLGA? Hiszen, az EMBER nem csak társadalmi lény, hanem MAGÁNEMBER is, akinek joga és elemi szükséglete a magánéleti boldogság és boldogulás... Domján Edit ettől szenvedett, vagyis, attól, hogy annyit dolgozott, hogy nem lehetett magán élete.

Szécsi Pál, pedig tipikus példája a gyökerét vesztett, szülői szeretet után hiába vágyakozó gyermeknek, aki gyermek maradt és ezért nem volt képes a felnőtt, önállóság felelősségével megélt életre. Apja a II. világháború végén meghalt, Anyja 1956-ban disszidált a három gyerekével, akik közül kettőt - Szécsi Pált és nővérét, Margitot hátrahagyott egy vasútállomáson... A legidősebb lányt, pedig Bécsben ... hagyta. Pali és Margit még felkutatták anyjukat, akire rátaláltak Amerikában. Majd, amikor szívszorongva felhívták telefonon, végképp összetörte a szívüket, mert olyan elutasító volt. Pali ezt sem tudta feldogozni...

Végső következtetésként azt kell mondanom, hogy ők mindannyian a gyökértelenséget, a vágott-virág-rövid életet kapták a szocializmusnak hazudott diktatúrától. Nem véletlen, hogy Magyarország vezetett és vezet az öngyilkosságok számát tekintve... Mert, csak hazudták a szocializmust... mint, ahogy most hazudják a demokráciát... amelyikben ,,szabadon" eldöntheted továbbra is, hogy önkezeddel vetsz véget szenvedéseidnek, amiért nem lehet magánéleted, vagy beletörődsz abba, hogy a hatalommal visszaélve, embertársaid fosszanak meg az élhető életnek még a reményétől is...??!

Bóna Mária Ilona

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mozgáskultúráját, megszemlélésénél, jelentkezéseiket, tévéfilmforgatás, csehszlovákiában, szakközépiskolák, gyökértelenséget, koldusoperájának, szinkronstúdióba, bizalmatlanságot, megjegyzéseinek, szocializmusnak, vízkeresztjének, rendelkezhetett, mindkettejüknek, szineszkonyvtar, színészházaspár, összeházasodnak, szenvedéseidnek, meghatározhatta, foglalkoztatott, egymilliófontos, vizsgaelőadását, önéletrajzából, színdarabjában, szakérettségis, meghallgatásra, felelősségével, korkülönbségre, vasútállomáson, öngyilkosságok, kisajátítással, bejelentkeztek, továbbtanulási, összeütközésbe, karriervágyat, trianoni szétszabdaltságot, önéletrajzából teljességgel, egész személyiségét, őket követő, szülők élete, éppen felnövekvő-, általános iskolát, maglódi általános, ünnepély verseit, iskolai ünnepségen, aznapi ünnepélyen, ünnepséget követően, iskola portása, iskola igazgatója, igazgató nagyon, tavaszon tehát, Domján Edit, Horthy Miklós, Klebersberg Kuno, Színművészeti Főiskolára, Színművészeti Főiskolát, Bagi Ilona, Színművészeti Főiskola, Szabad Nép, Kaló Flórián, Taurus Gumiipari Vállalat, Filmművészeti Főiskolát, Ádám Ottó, Szegedi Nemzeti Színház, Domján Editnek, Kaló Flóriánnak, József Attila, Budapesti Színházi, Madách Színház, Madách Színházhoz, Domján Editet, Petőfi Színház, Brecht Koldusoperájának Polly, Domján Pollyját, Petőfi Színháztól, Kaló Flóriánt, József Attila Színházházhoz, Róbert Károly, Petőfi Színháznál, Mándy Iván, Molnár Ferenc Üvegcipőjében Irma, Mark Twain-Kállai István, Molnár Ferenc Liliomjában, Agárdi Gábor, Illés Endre-Vas István, Rendetlen Bűnbánat, Szakonyi Károly, Nemzeti Színházbeli, Petőfi Színházba, Madách Színházban, Egri István, Domján Editre, Antoine Színházban Annie Girardot, Madách Színházba, Annie Girardot-on, Domján Edit Jozefája, Garas Dezsőtől, Szemes Mihály, Tabi László, Domján Editben, Magyar Rádió Ablak, Szécsi Pállal, Szécsi Pál, Jókai Anna, Nagy Annának, Tisztelt Utókori Olvasó, Szécsi Pált, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Izületi gyulladásra - gyógynöv...  Facebookon kaptam  Jézus szeretete  A vallásos ember botránya  G.Hajnóczy Rózsa tollából  Png nő  Facebookon kaptam  Jézus szeretete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Látogatóimnak szeretettel........  Györgyike virágok  Árak  Látogatóimnak szeretettel........  Remélem megértésre talál szava...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi csokor  Facebookon kaptam  Jézus szeretete  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  G.Hajnóczy Rózsa tollából  a koronavírus járvány margójár...  Egészségünkért-érdemes megfont...  A híres SZEGEDI szalámi......  Festés  Tavaszi kép  A kutyák 96 százalékos pontoss...  Facebookon kaptam  Egy mondat  A híres SZEGEDI szalámi......  Tavaszi kép  Ahogyan Isten cselekszik velem  Jézus szeretete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Festés  A kutyák 96 százalékos pontoss...  Jézus Krisztus  Meghitt - áldott Vasárnapot kí...  Tulipánok  Szeretettel kedves Látogatóimn...  Facebookon kaptam  Kellemes hetet kívánok!  Facebookon kaptam  Jó éjszakát !......  Kellemes hetet kívánok!  Jézus Krisztus  Tulipànok  Az egyensúly a kulcsa  Jézus szeretete  Boldog születésnapot a ma ünne...  Tulipàn fa  Facebookon kaptam  Kalkofyllit  A jövőnek élek  További szép napot  Harmónia......  Javulnak a járványügyi adatok  Tavaszi kép  Árak  Jézus szeretete  Látogatóimnak szeretettel........  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten szeretete  Tavaszi kép  Tengeri orgona......  Szép napot kívánok  Png csokor  Facebookon kaptam  A Nemzet fája, melynek van tör...  Facebookon kaptam  Png férfi  Png férfi  Madarak világa.....  Facebookon kaptam  Mennyi olyan tett és gondolat ...  Amint mozdulsz, a világ is moz...  Facebookon kaptam  Gondolat........  Isten szeretete  Facebookon kaptam  Jézus szeretete  Ha úgy érzed, sínen van az éle...  Tulipànok  Tavaszi csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha valakinek  G.Hajnóczy Rózsa tollából  Kiengesztelődés  Piromorfit kristály 
Bejegyzés Címkék
trianoni szétszabdaltságot, önéletrajzából teljességgel, egész személyiségét, őket követő, szülők élete, éppen felnövekvő-, általános iskolát, maglódi általános, ünnepély verseit, iskolai ünnepségen, aznapi ünnepélyen, ünnepséget követően, iskola portása, iskola igazgatója, igazgató nagyon, tavaszon tehát, nyolcadikosok felvételi, gimnáziumok vagy, felvételi kérelem, főiskolán felvétele, esztendő alatt, négyéves anyagot, félóra maga, órák késő, igen nagy, másnapra való, magolás másnapra, tizenkét ágyas, félhatos kelésig, mindenre rátelepedő, lábáról kedves, osztály esze, baráti segítség, többi osztálytárs, főiskolás évek, négy esztendő, második esztendőben, társbérleti lakást, ötvenes években, végzős növendékeknek, bizalmatlanságot árasztó, akkori három, nagy idegenben, társulat hamar, fiatal párt, első sikert, művésznő hintaja, minden férfit, közönség valósággal, remek előadást, szegediek 1956, 1956-os forradalom, fővárosba kerülés, szegedi éveket, szegedi évek, filmet 1960-ban, bemutatott film, fővárosi Petőfi, színésznő gyakorlatilag, premiert követően, színházban egyik, katona menyasszonya, színjátszás iránt, egymilliófontos bankjegy, újabb évadban, szerep között, premier után, ötszázadik előadásnál, színházba látogat, előadás továbbra, ezzel párhuzamosan, 1960-as évek, futó darabok, legtöbbet játszó, korábbi harmonikus, válás mellett, hosszú előszoba, este abbahagyja, többi oldalt, találkozás kölcsönös, szimpátia rövidesen, nagy szerelem, híres színésznő, nagy korkülönbségre, közvetlen közelében, magzat elvételére, műtétet végre, szakítást mégis, állandó marad, magánéleti zavaros, utolsó tévéfilmforgatás, negyvenéves asszonyt, megalázó szerelmi, utószinkron felvételei, kivetítő-ernyőn megbabonázva, maga legbenső, önmaga által, jogos kérdés, ember értéke, munkahelyi munkahelyén, ilyen EMBER, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 259
  • e Hét: 924
  • e Hónap: 2796
  • e Év: 36483
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.