Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ez sem csak egy kutyatörténet 2. rész
  2014-09-03 10:44:06, szerda
 
   
  KORMOS 1.

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=131225&n=furaila&blog

Ez nem csak egy kutyatörténet 1. részének folytatása

(Részlet Tiborca c. családregényből)

Tiborca számára - Nándi mellett - a szilveszterek voltak a legelviselhetetlenebbek. Amikor még a koldus is örült Budapesten az újévnek, ők még akkor is otthon kornyadoztak. Borzasztó volt! Főleg a lakótelepi kilenc év alatt, mert: alattunk, felettünk, mellettünk- jobbról és balról ünnepeltek, csillagszóróztak hajnalig. Megünnepelték az újabb gyermekáldást, az újabb diplomát, az új lakást, névnapot, születésnapot, stb...

*

Csak neki volt tilos az ÖRÖM! El is nevezte férjét Savonarolának. Savonarola kortársa volt Michelagelonak. A nagy szobrász-festő, fájó szívvel nézte végig, amint Savonarola beszédeinek hatására levetették az emberek a színes, díszes ruháikat, ékszereiket. Kidobálták lakásaikból a festményeket, szobrokat, gobelineket és máglyán elégették azokat. Megszűntek a házi-muzsikálások, az udvari mulatságok... Savonarola a dominikánus szerzetes - 1493-tól Toszkána dominikánus érseki helynöke, és az 1494-es Firenzei Köztársaság szellemi vezéregyénisége - szigorú törvényekkel szabályozta a vallásos életet. Ezekkel a törvényekkel valóságos ,,siralom völgyévé" tette a földi létet.

*

Hasonló módon gondoskodott Nándi is arról, hogy Tiborca élete is ilyen ,,siralom völgye" legyen mellette. Pedig, ismét feltartóztathatatlanul közeledett a karácsony... amikor először voltak hivatalosak rég-nemlátott barátnőjéékhez. Szilveszterkor, viszont ők voltak hivatalosak Tiborcáékhoz.

*

Estefelé havazni kezdett. Gyönyörű fehérségbe burkolta a tájat a tiszta hó.

Tiborca meggyújtotta a karácsonyfa égőit és vacsorához hívta a családot. Már átöltözött abba a ruhába, amit előző héten alakított alkalmivá... Gyerekeit is szépen felöltöztette amolyan otthoni ,,ünneplőbe". Nándi otthoni ruhában ült az íróasztal mellett, mondván: neki tanulni kell! Ekkor már érezte, hogy itt baj lesz! A gyerekek, pedig már teljesen felajzva várták a vendégeket... Nehéz volt őket vacsora után megfürdetni és ágyba parancsolni. Tiborca ezt is megoldotta. Még mesélt is nekik... elalvás előtti mesét. Végül, elnyomta őket az álom.

Sietett a második adag pogácsa tésztát kinyújtani, kiszaggatni és tepsire rakva betenni a sütőbe. Napközben már sütött egy adagot, amit a gyerekekkel közösen készítettek, akik érezték, hogy ez a nap azért náluk is más most, mint az eddigiek voltak. Ezért is volt olyan nehéz őket ágyba parancsolni. Végül is sikerült meggyőzni őket, hogy a szilveszter a felnőttek mulatsága.

*

- Csöngettek! Te menj ki ajtót nyitni, mert az mindenhol a házigazda dolga! - Kérlelte a férjét Tiborca.

- Nekem cipőt kell venni, meg föl kell öltözni... - volt a kibúvó válasz.

Tiborca magára kanyarította az otthoni dzsekijét és kiszaladt a kapuhoz. Ropogott a hó a körömcipője alatt. Újra megnyomták a csöngőt és még trombitáltak is a magukkal hozott színes papírtrombitával. Igazi szilveszteri hangulatot varázsoltak abba a házba, amelyben addig a szomorúság volt az uralkodó hangulat.

Tiborca alig nyitotta ki a kaput, egy feketeség szalad befelé a kertbe. De úgy, mintha hazajött volna! Egy fekete, hosszú szőrű juhászkutya volt! Kedves, játékos, mint a vendégkutyájuk volt.

- Ez a tiétek! Nektek hoztuk! - mondta Irénke ünnepélyesen!

Tiborca hirtelen nem is tudta, hogy mit tegyen, vagy mondjon. Szívből örült, mert tudta, hogy a jó-szándék, az örömszerzés vezérelte barátait. Meg aztán, az első pillanatban a szívébe lopta magát Kormos. Mert ez volt a kutya neve.

*

Mire bementek a házba, már mindhárom gyerek felkelt az ágyból és felöltözött kinti ruhába.

Férje, a bekapcsolt tv előtt ült. Azt hiszem ekkor már nyilvánvaló volt mindenki számára, hogy Nándi nem örül a vendégeknek. Irénke meg mintha nem akart volna erről tudomást venni... Míg a gyerekek kint ismerkedtek Kormossal, addig Irénke megpróbálta bevonni Nándit a dekorálásba. Feldíszítették lampionnal, színes krepp papírból készített girlanddal, meg lufival a házat.

Tiborca kivette a frissen sült sajtos pogácsát a sütőből.

- Már az utcán lehetett érezni a finom pogácsa illatot! De most, hogy eszem is belőle tudom, hogy nem csak illatos, hanem nagyon finom is!

- Köszönöm Misi! Ez igazán kedves tőled!

- Tőled kedves, hogy fáradoztál vele!

- Ezt tudod miért mondja? - kapcsolódott a beszélgetéshez Irénke. A válasszal a saját kérdésére folytatta: - Mert én nem szoktam, mert nem is tudok sütni!

- Mikor összekerültünk azt mondja nekem Irén: - ,,nem szeretek főzni". Én meg mondom: nem gond. Meg aztán soha nem jelentett problémát, hogy mit együnk. Valami mindig került az asztalra...

*

Tiborca boldog volt. Csak férjére nem mert ránézni, mert attól félt, hogy elég egy rosszalló pillantása ahhoz, hogy szertefoszoljon ez a boldogság.

Míg a gyerekek az udvaron hancúrozva Kormossal ünnepeltek, ők bent beszélgettek. Alig ült le, Nándi odaült mellé és odasziszegte a fogai között:

- A gyerekeknek ilyenkor már rég ágyban kéne lenniük! Majd jól megbetegszenek! Most nem aggódsz értük? Az a dög akár meg is haraphatja őket. Mi van akkor, ha valamilyen nyavalyája van és elkaphatják tőle? Ki kérte őket, hogy idehozzák? Remélem, hamar hazamennek és viszik magukkal!

*

Tiborca nem szólt semmit, mert a gyomra összeugrott és attól félt, hogy a többi üreges szerve is begörcsöl. Irénkére nézett, aki nagyon csinos ruhában volt és még az arcát is szolidan kisminkelte. Megnyugodott, mert vidám volt. Még soha nem látta ilyennek. Érezte: örömforrás neki is, hogy örömet szerezhet másoknak! Nem is értette Nándit! És ezen az éjszakán nem is akarta érteni!

Behozta a kis szobába a magnós rádiót és elindította a magnókazettát.

- Emlékszel, Misi? A tánciskolában erre tapostunk egymás lábán.

- Csak te az enyémen - szólt közbe.

- Ne haragudj, nem akartam!

- Ugyan, nem képzeled, hogy emiatt haragudtam egy percig is!

- Akkor jó. Mi lenne, ha kipróbálnánk, mire emlékszünk azokból a táncórákból?

- Szabad?

- Igen.

- Nagyon csinos vagy. Feltűnően jól áll ez a sárga pulcsi.

,,Táncolok!" - ujjongott Tiborca lelke. ,,Egy FÉRFI átölel és észreveszi, hogy jól áll rajtam a ruha!" - gondolta, miközben zavarában rálépett partnere lábára.

- Táncolni, viszont még most sem tudsz! - mondta Misi kedélyesen évődve.

- Persze, mert - kivéve egy alkalmat - azóta sem táncoltam! Van annak már huszonegy éve legalább: Jóska szalagavatóján! Tényleg, mit tudsz róla? (Ha Misivel beszélt, úgy érezte, hogy Jóska is ott van velük: közöttük... Évek óta várt erre a lehetőségre, hogy rákérdezzen élete szerelmére, akitől erőszakkal szakították el. És, aki egyébként, Misi unokatestvére volt.)

- Semmit. Nem tartjuk a kapcsolatot. - válaszolta Misi kurtán-furcsán... majd elengedte a derekát és az ablakhoz húzta.

- Látod, milyen gyönyörű fehér lett minden? Nincs meleged? - kérdezte a zavarával küszködő Tiborcától.

- De igen. - válaszolta

*

Kinyitották az ablakot. A kutya meghallotta gazdája hangját, amint beszélgettek és odaszaladt az ablakhoz. Mellső lábával felkapaszkodott az ablakpárkányra. Fekete gombszemével vidáman nézett Mihályra. Mihály megsimogatta a kutya fejét és megpaskolta az oldalát. Mondott neki valamit az elfogódottságtól rekedtes hangon. Azt hiszem ekkor köszönt el tőle.

,,Most kellene megmondani, hogy ne hagyják itt, mert Nándi nem akarja!" - villant belé a felismerés, de nem szólt semmit. Nem akart ünneprontó lenni. Ahogy Mihály megsimogatta a kutyát arra gondolt, hogy: ,,Ilyen férfinak szívesen lennék akár a kutyája is!". De lenyelte a szavakat, mielőtt mondattá formálódtak volna. Csak álltak ott az ablakban: megfeledkezve minden gondjukról, bajukról. Nézték a hóesést és a fehér hóban vidáman futkározó fekete szőrcsomóval játszó gyerekeket és észre sem vette, hogy átöleli a vállát, és ő úgy bújik hozzá, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga! Ekkor, felocsúdva gondolta, hogy: ,,Istenem! Miért büntetsz azzal, hogy nekem csak a másoktól ellopott pillanatokra jut a boldogságból?"

*

A bűntudat zökkentette vissza a valóságba. Kiperdült Mihály karjából, mintha a függönyből gabalyítaná ki magát. Szemével kereste Irén és Nándi tekintetét. Úgy érezte magát, mint egy tolvaj, akit rajtakaphatnak!

- Betessékelem most már a gyerekeket és megpróbálom újra lefektetni őket.

Mondta és, szinte kimenekült az udvarra, ahol nagy volt a vidámság. Nem volt könnyű becsalogatni őket. Amikor végre ágyban voltak, már csak pár perc hiányzott az éjfélből. Megkérte Nándit, hogy bontsa fel a pezsgőt. Tiborca elővette az egyetlen (konyakos) pohárkészletüket és abba töltöttek a pezsgőből. Koccintottak és megcsókolták egymást. Nándi, a szokott módon kurta puszit adott Tiborcának, míg Misi - úgy igazán - megcsókolta feleségét. Ezután jött a baráti puszi, ami Nándi részéről semmivel sem különbözött attól, amit ,,feleségének" adott. Misi, viszont boldogságában Tiborcát is átölelve magához húzta úgy, hogy érezte: beleropog a dereka, és úgy puszilta arcon jobbról, balról.

*

Ismét Irénkét kereste a tekintetével és sietősen átölelte. Olyan volt ez a barátnői ölelés, mintha a testvérét ölelné. Évtizedek óta nem ölelkezett senkivel. Nagyon jó érzés töltötte el, miközben boldog új évet kívántak egymásnak.

Olyan őszintén kívánták, hogy boldogok legyenek mindannyian, családostul, hogy nem is értette miért sír, amikor hajnal-felé elmentek. Talán, mert Nándi azonnal minősítette őket és a nekik hozott ajándék-kutyát... Mondta-mondta a sok negatív észrevételét. Olyan kitartóan, mint ahogy a szú rágja járatát a fában. Nándi is úgy rágta a maga ,,járatait" ,,felesége" lelkében.Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: csillagszóróztak, pohárkészletüket, papírtrombitával, elfogódottságtól, szertefoszoljon, felkapaszkodott, vezéregyénisége, családregényből, ablakpárkányra, vendégkutyájuk, szalagavatóján, rajtakaphatnak, összekerültünk, szilveszterkor, barátnőjéékhez, michelagelonak, beszélgetéshez, megbetegszenek, feldíszítették, boldogságában, tánciskolában, unokatestvére, megfeledkezve, kutyatörténet, születésnapot, savonarolának, magnókazettát, szilveszterek, felöltöztette, megünnepelték, gyermekáldást, beszélgettek, gombszemével, kapcsolódott, muzsikálások, megnyugodott, szilveszterek voltak, lakótelepi kilenc, újabb gyermekáldást, újabb diplomát, nagy szobrász-festő, udvari mulatságok…, dominikánus szerzetes, 1494-es Firenzei, vallásos életet, törvényekkel valóságos, földi létet, karácsonyfa égőit, íróasztal mellett, második adag, gyerekekkel közösen, eddigiek voltak, Részlet Tiborca, Firenzei Köztársaság, Köszönöm Misi, Ahogy Mihály, Kiperdült Mihály, Megkérte Nándit, Ismét Irénkét, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.25. 21:23 Férfi röplabda Extraliga - Nyert a Pénzügyőr
01.25. 21:23 Jégkorong Erste Liga - Egyik mérkőzésen sem volt elég a hatvan perc
01.25. 21:23 Impeachment - Amerika-szakértő: a jogi helyett egyre inkább politikai síkra...
01.25. 21:22 Major Veronika légpisztollyal országos csúcsot lőtt
01.25. 21:13 Labdarúgó NB I - Góllövőlista
01.25. 21:13 Labdarúgó NB I - Korábbi eredmények
01.25. 21:13 Labdarúgó NB I - Eredmények és tabella
01.25. 21:13 Labdarúgó NB I - A Debrecen simán verte az Újpestet
01.25. 21:12 Férfi kosárlabda NB I - Hazai siker Körmenden
01.25. 20:43 Koronavírus - Nemzeti Népegészségügyi Központ: jelentési kötelezettségük va...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
75 év  75 év  Pihenő cica  Hóember  Rózsaszín rózsa  Gyümölcsök  Menyasszonyi hajdíszek  Csokor vázában  Mesélj Mama Ugye, Mama, odaát...  Téli kép  Kanada: egy történelmi hóvihar...  Orchidea  Női vízilabda E.B. mérkőzések...  Gif rózsa  Facebookon kaptam  Png óra  Alvó kutyus  Havas rózsa  Facebookon kaptam  Soha ne gondold egy napról  Nő virággal  Vigye mindenki a saját kereszt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napraforgó  Png nő  Rózsaszín rózsa  Mária köszöntő ének - Csíksoml...  Dáliák  "Légy hű mindhalálig..."  Kutya kalapban  Posertube  Facebookon kaptam  Napraforgó  Png nő  Virágok dobozban  Ha egyszer megízlelted a repül...  Gerbera csokor  2. évközi hét péntek 01.24  Útravaló – 2020. január ...  Jó éjszakát  Téli kép  Egy kis-nővérnek  Facebookon kaptam  Nem is vagyok tán itt, csupán ...  Hóember  Facebookon kaptam  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Mennyei Királyság teljes film ...  Posertube  Mai üzenet  Facebookon kaptam  Szép estét  Png rózsa  Női vízilabda E.B. mérkőzések...  Téli kép  Aforizma  Orchidea  Szállok , mint szabad sólyomma...  Az ökumenikus imaest 01.23.  Téli kép  Pihenő cica  Kellemes kávézást!  Színes rózsák  A zene és a tánc  Hóember  Posertube  Facebookon kaptam  Menyasszonyi ruhák  Téli kép  Új ég, új föld Istentől  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Aforizma  Téli fűrdőzés  Facebookon kaptam  "Légy hű mindhalálig..."  Divatos strucc  Cser Zoltán posztumusz válogat...  Png rózsák borítékban  Nő virággal  Orchidea  Az érett kor...  Facebookon kaptam  Kanada: egy történelmi hóvihar...  2. évközi hét péntek 01.24  Juhász Gyula: Alvás előtt  Png rózsák borítékban  Csokor vázában  Posertube  Gerbera  Göndör hajú kislány  Nők virágokkal  Hóember  Virágok vázában  Orchidea  Facebookon kaptam  Fecske Csaba: Hajnalodik 
Bejegyzés Címkék
szilveszterek voltak, lakótelepi kilenc, újabb gyermekáldást, újabb diplomát, nagy szobrász-festő, udvari mulatságok&#8230, dominikánus szerzetes, 1494-es Firenzei, vallásos életet, törvényekkel valóságos, földi létet, karácsonyfa égőit, íróasztal mellett, második adag, gyerekekkel közösen, eddigiek voltak, felnőttek mulatsága, házigazda dolga, férjét Tiborca, kibúvó válasz, otthoni dzsekijét, körömcipője alatt, magukkal hozott, szomorúság volt, uralkodó hangulat, feketeség szalad, vendégkutyájuk volt, örömszerzés vezérelte, első pillanatban, szívébe lopta, kutya neve, gyerekek kint, frissen sült, utcán lehetett, finom pogácsa, beszélgetéshez Irénke, saját kérdésére, rosszalló pillantása, udvaron hancúrozva, fogai között, gyerekeknek ilyenkor, gyomra összeugrott, többi üreges, magnós rádiót, tánciskolában erre, enyémen &#8211, sárga pulcsi, alkalmat &#8211, ablakhoz húzta, zavarával küszködő, kutya meghallotta, kutya fejét, elfogódottságtól rekedtes, kutyát arra, fehér hóban, világ legtermészetesebb, másoktól ellopott, bűntudat zökkentette, függönyből gabalyítaná, szokott módon, baráti puszi, barátnői ölelés, testvérét ölelné, nekik hozott, maga &#8222, csillagszóróztak, pohárkészletüket, papírtrombitával, elfogódottságtól, szertefoszoljon, felkapaszkodott, vezéregyénisége, családregényből, ablakpárkányra, vendégkutyájuk, szalagavatóján, rajtakaphatnak, összekerültünk, szilveszterkor, barátnőjéékhez, michelagelonak, beszélgetéshez, megbetegszenek, feldíszítették, boldogságában, tánciskolában, unokatestvére, megfeledkezve, kutyatörténet, születésnapot, savonarolának, magnókazettát, szilveszterek, felöltöztette, megünnepelték, gyermekáldást, beszélgettek, gombszemével, kapcsolódott, muzsikálások, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 19 db bejegyzés
Összes: 7649 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1034
  • e Hét: 8402
  • e Hónap: 25368
  • e Év: 25368
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.