Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Adjátok vissza... 5. r. Gyönyörűség a visszaemlékezés
  2015-02-02 13:31:35, hétfő
 
   
  E sorozat megírását Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet! c. verse ihlette

https://www.youtube.com/watch?v=AyForoF8ong


A 4. rész folytatása:

De nemcsak dolgoztunk azon a tanyán, hanem pihentünk is, méghozzá legtöbbet az Úr napján, vasárnap.
Onnan lehetett tudni, hogy közeledik a vasárnap, hogy előtte való nap már a készülődés jegyében telt.
Bent a házban, nagymama mosta, vasalta az ünneplő ruhákat. Amelyik ételt lehetett, megfőzte- megsütötte előre, hogy semmi akadálya ne legyen a vasárnapi templomba menésnek.
Nagyapa tiszta almot hordott a jószágok alá és bekészítette az istálló szénatartójába a szálas takarmányt, hogy másnap reggel csak a jászolba át lehessen rakni az állatok elé. Majd szép fényesre csutakolta a lovakat és felsöpörte vesszősöprűvel a tanyaudvart.
Nagymama, és nénikém a házban és a ház előtti kertben rendezkedett a cirokseprűvel. A szemétlapátra seprésénél az én feladatom volt a lapát igazgatása és megtartása úgy, hogy a lehető legtöbb szemetet lehessen felseperni egyetlen lendülettel. Ezzel megtanultam odafigyelni nemcsak arra, amit csinálok, hanem a másik emberre is, akivel együtt dolgozom!


Másnap, többnyire napsütéses időre virradtunk. A reggeli készülődés izgalmában sem türelmetlenkedett senki körülöttem.
Azóta sem értem azokat az embereket, akikkel később összehozott a sors, hogy miért olyan türelmetlenek a gyerekekkel, ha útra kelnek? Talán, mert nem ismerték azt a nyugalmi forrást, ami nagypapáét táplálta.?
Ő és övéi, ugyanis olyan Isten-hívő emberek voltak, akik fennen hirdették: "Istentől van minden földi javunk." (Zsoltárok 127.) Még a gyermek is: "...az Úrnak öröksége: a fiak; az anyaméh gyümölcse: jutalom." (Zsoltárok 127:3.)
A GYERMEKre, vagyis rám is úgy tekintett, olyan türelmes szeretettel viszonyult hozzám, mint "Isten jutalmára". Ez engem, méltó viselkedésre ösztönzött. (De sokszor gondoltam erre felnőtt koromban, amikor pedagógiából az ösztönzőkről, a "motivációkról" tanultam!)


A szép, tiszta ruhámban vártam, míg nagyapa befogott az utazáshoz átalakított szekérbe és az "ünneplős" lószerszámot ráadta a lovakra. Azután, ha egy kicsit is hűvös volt, bebugyoláltak szúrós pokrócba. A nagysuba nagyapáé volt.

Útközben nénikém oltalma alatt álltam, pontosabban ültem és rácsodálkozhattam a Kunság száz természeti csodájára. Mert csodaként éltem meg a távoli tocsogóban méltóságteljesen lépegető nagy, fehér-fekete gólyamadár látványát; a kis, mozgó pontra lecsapó és áldozatával egy pillanat alatt felröppenő héja szívszorító, ragadozó vadászatát.
Ilyenkor, még kisebb koromban, rémülten bújtam nénikémhez, aki nagy nyugalommal mondta, hogy:
- "Ez az élet röndje."

Ezzel megtapasztaltam azt, hogy az is az élet rendje, ha félek: odabújhatok egy biztonságot sugárzó fölnőtthöz! A tanyán ezt az igényemet is teljességgel kiélhettem anélkül, hogy kényeztettek volna.
Amikor megérkeztünk a városba, "leparkoltunk" a templom közelében lévő piactéren. A lovak kaptak egy-egy teli abrakos tarisznyát, hogy közben ők se unatkozzanak.


Amikor úgy mentünk, hogy nagymama nem jött velünk, akkor egy olyan templomba mentünk,

http://furaila.xfree.hu/265085

ahol mindig ugyanoda - sárga(réz) táblával megjelölt helyre ült nagyapa és nagy megtiszteltetés volt, hogy - lány létemre - mellé ülhettem.
Itt lehetett érteni, hogy mit prédikál a pap és mit énekelnek a hívek. A falak hófehérek voltak. Alig vártam, hogy megszólaljon az orgona. Gyönyörűséggel hallgattam. Nagyapa, ahogy megrezegtette a hangszálait, vele rezgett a bajusza is. Meghatódom, ahogy visszagondolok ezekre az énekekre, mert először találkoztam a figyelmesség szép gesztusával is. Ugyanis, előfordult, hogy a másik oldalamon ülő, elém tartotta a zsoltáros könyvét, mert azt hitte, hogy csak azért nem énekelek, mert nincs miből... Ott ülve közöttük, azon bánkódtam, hogy nem lehetek igazán részese az együtténeklés örömének, mert nem ismerem a szöveget. Akkor erősödött meg bennem a vágy arra, hogy tudjak írni, olvasni, ezért aztán alig vártam, hogy iskolás legyek!

Az istentisztelet szertartása után, a templomból kifelé menet és a templom előtt üdvözölték az emberek (a férfiak süveget, kalapot emelve) egymást: - "Áldás, békesség!" - "Hogy vagy sógor, vagy ángyika?", vagy kinek mi dukált. Szó esett még időjárásról, termésről, vásárról és hazakocsiztak, hazakocsiztunk, ki-ki a maga portájára.


Amikor nagymama is velünk volt, akkor sokkal díszesebb templomba mentünk. A falakra színes képek voltak festve és a napsugár is színes üvegablakokon próbált besütni. Itt nem értettem, hogy mit beszél a pap, de az orgonaszó ugyanúgy zengett és ugyanolyan gyönyörűséggel töltött el. Énekelni is csak a pap és egy másik bácsi: a kántor énekelt nagyon szépen, de érthetetlen nyelven. Távozóban "Dicsértessék!"-kel köszöntek el egymástól az emberek.
Itt nem illett a "Hogy tetszik lenni?" kérdésre részletesen válaszolni.


Ezeken a templomos vasárnapokon is találkozhattam egyfajta szépséggel. Gyönyörködhettem a színes freskók és festett üvegablakok mitikus alakjaiban, az orgona- és zengő énekszóban.
De, legfőképpen az EGYÜTTLÉT - Isten házában Vele és a Benne-hívőkben - MEGTAPASZTALÁSA jelentett nagyon sokat.
Ma már tudom, hogy minden "világi" "közösség"-ben ezt az Együttlétet és Szépséget kerestem, mindhiába!!! Azt is tudom, hogy ezeken a templomos vasárnapokon szerzett élmények érzelmi patronként működtek bennem életem válságos időszakaiban.


Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: gyönyörködhettem, méltóságteljesen, megtiszteltetés, megtapasztaltam, megtapasztalása, istentisztelet, gyönyörűséggel, visszagondolok, hazakocsiztunk, szénatartójába, vesszősöprűvel, találkozhattam, bebugyoláltak, szemétlapátra, megrezegtette, cirokseprűvel, együtténeklés, türelmetlenek, üvegablakokon, hazakocsiztak, motivációkról, kényeztettek, teljességgel, rendezkedett, lószerszámot, viselkedésre, megérkeztünk, ösztönzőkről, pedagógiából, leparkoltunk, figyelmesség, dicsértessék, bekészítette, vasárnapokon, megszólaljon, unatkozzanak, készülődés jegyében, ünneplő ruhákat, vasárnapi templomba, istálló szénatartójába, szálas takarmányt, szemétlapátra seprésénél, lapát igazgatása, lehető legtöbb, másik emberre, reggeli készülődés, nyugalmi forrást, anyaméh gyümölcse, utazáshoz átalakított, nagysuba nagyapáé, távoli tocsogóban, pillanat alatt, Wass Albert, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png cica  Fehér virág  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Idő  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akik bántanak téged  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Krisztinától  Mai harmónia kártyám  Png lepke  Facebookon kaptam Annuska bar...  Lóhere  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Paul David Tripp Április 19  Radikális szeretet  Mi lenne ha  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png csokor  Akarat  Nagyon különös  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Sokan azt tartják  Nem számIt  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Mindig jusson idő nevetni  Szép estét kedves látogatóimna...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Lóhere  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png rózsa csokor  Png virág  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Zilahy Lajos gondolata  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Png férfi  Még csak most kezdődik a nap  Boldog születésnapot a ma ünne...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szívem tiéd  Png csokor  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Nem tudhatod  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Akarat  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Sose bánj semmit  Adakozás  Reggel van  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Sose bánj semmit  Rátalálsz  A boldog családok mind hasonló...  Akik bántanak téged  Éretlen vers  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Alázat  A boldog családok mind hasonló...  A sors  Egy lelki imádság  Paul David Tripp Április 20  Png férfi  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Idő  Kellemes délutánt kívánok  Kaffka_Margit  Kövesd a cowboyt!  Rátalálsz 
Bejegyzés Címkék
készülődés jegyében, ünneplő ruhákat, vasárnapi templomba, istálló szénatartójába, szálas takarmányt, szemétlapátra seprésénél, lapát igazgatása, lehető legtöbb, másik emberre, reggeli készülődés, nyugalmi forrást, anyaméh gyümölcse, utazáshoz átalakított, nagysuba nagyapáé, távoli tocsogóban, pillanat alatt, élet röndje, élet rendje, biztonságot sugárzó, templom közelében, lovak kaptak, olyan templomba, falak hófehérek, figyelmesség szép, másik oldalamon, zsoltáros könyvét, együtténeklés örömének, vágy arra, istentisztelet szertartása, templomból kifelé, templom előtt, férfiak süveget, maga portájára, falakra színes, orgonaszó ugyanúgy, másik bácsi, kántor énekelt, templomos vasárnapokon, színes freskók, gyönyörködhettem, méltóságteljesen, megtiszteltetés, megtapasztaltam, megtapasztalása, istentisztelet, gyönyörűséggel, visszagondolok, hazakocsiztunk, szénatartójába, vesszősöprűvel, találkozhattam, bebugyoláltak, szemétlapátra, megrezegtette, cirokseprűvel, együtténeklés, türelmetlenek, üvegablakokon, hazakocsiztak, motivációkról, kényeztettek, teljességgel, rendezkedett, lószerszámot, viselkedésre, megérkeztünk, ösztönzőkről, pedagógiából, leparkoltunk, figyelmesség, dicsértessék, bekészítette, vasárnapokon, megszólaljon, unatkozzanak, időszakaiban, részletesen, odafigyelni, összehozott, üvegablakok, együttlétet, tanyaudvart, legfőképpen, gyerekekkel, lendülettel, megtanultam, érthetetlen, áldozatával, hangszálait, szívszorító, nyugalommal, biztonságot, találkoztam, pontosabban, időjárásról, szertartása, átalakított, gesztusával, szeretettel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 81
  • e Hét: 1791
  • e Hónap: 10395
  • e Év: 46336
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.