Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Farsang ürügyén
  2017-02-06 07:42:58, hétfő
 
   
  Kis magyar néprajz FARSANG ürügyén
*
Farsang ürügyén el kell mondani, hogy már századokkal korábban mennyi alkalmuk volt elődeinknek a szórakozásra, a mulatságokra. Különös tekintettel a népszokásokra, valamint a mindenkori társadalmi viszonyokra...
*
A témakörben kutakodva találtam rá arra a tényre, hogy milyen fejlett, világhírű ipari termékeink voltak abban a korban, amit mai napság sok politikus csak úgy emleget, mint valami "FEUDÁLIS, CIVILIZÁLATLAN ÉS FEJLETLEN IPARÚ HORTHY-KORSZAK"-ot!
*
Tessék csak elolvasni a tudósításokat a XX. századi világkiállításokon milyen sikeresen szerepelt Magyarország!!!
*
És tessék összevetni azzal, hogy pont az abban a korban épített (európai hírű) kistelepülések iskoláit záratta be - a magát szocialistának hazudó kormány - Gyurcsány Ferenc kormányzása idején. És, ő és az egyetlen pártból jobb- és baloldalon kicsapódók volt/ak az egyik legnagyobb fő-privatizátor/ok, aki ezeket a történelmileg is világhírű és nagy hagyománnyal rendelkező gyárakat, üzemeket kiárusította idegen országok tőkései számára, vagy kiprivatizálta párttársaival a munkásság alól - saját magánvagyonait/ikat gyarapítandó!!!!
*
Hiszen felért egy második ,,Trianonnal":

- a szocializmus becsődöltetése,

- a munkás-parasztságra épített rendszer fölszámolása az ezekben a gyárakban dolgozó munkások utcára kerülésével, akik nem rendelkeztek sem anyagi- sem ismereti, sem kapcsolati tőkével az újrakezdéshez;

- az 1945 utáni államosított gyárak és üzemek (az oly világhírű cégek, mint IKARUS, Ganz MÁVAG, Országos Gumiipari Vállalat Taurus Gumigyára, Hajdúsági iparművek Lehel Hűtőgépgyára, Május 1. Ruhagyár, Magyar Gyapjúfonó és Szövőgyár (The Woolmark Company), Habselyem Kötöttárugyár...Tungsram (1909) Egyesült Izzólámpa és Villamossági Művek, DCM: vagyis Dunai Cementművek, Magyar Gépipar és kohászat (1947) Csepel Művek...Kőfaragó- és Épület-szobrászipari Vállalat, a Herendi- és a Hollóházi Porcelángyártó Vállalat, CAOLA...stb) 1988-tól történő kiárusítása a maradék kis ország határain belül megmaradt magyarságot, a munkás-parasztsághoz tartozó rétegét érintette végzetesen!

*
*
*
De kezdjük a FARSANG ürügyén írott tudósítást a kezdetekkel: a REGÖLÉSSEL!

A regölés szokását a Dunántúl, főleg annak nyugati felében, továbbá Székelyföld egyes részein a múlt században még csaknem kétszáz községben ismerték.
Gyerekek, fiatal legények főleg állatbőrbe öltözve járták a falut. Még a nevük is állatokét idézte: bika, disznó, stb, félelmetesen hangzó láncos botjukat rázták, s köcsögdudájukkal, mely nem más, mint egy cserépköcsög hártyával bevonva, és sok más módon minél nagyobb zajt csaptak, és házról házra járva ilyen szöveggel köszöntöttek be: "Megjöttünk Szent István szolgái, hideg, havas országból, elfagyott kinek a füle, kinek a lába, a kendtek adományából akarjuk meggyógyítani. Mondjuk-e, vagy nyomjuk?"
Ha a mondásra engedélyt kaptak a ház gazdájától, akkor kezdenek bele az énekbe:

"Itt is keletkezik,
Egy csodató.
Aztat körülveszik
Csodatevő szarvasok.
Ezer ága boga,
Ezer misegyertya
Gyulladva gyulladjék,
Altatva aludjék
Az uj esztendőben!
Adjon az Isten ennek a gazdának
Egy hold földön száz mérő buzát!
Régi rejtem, régi rejtem
Sej, regü rejtem!..." (Nyögér, Vas m.)

A második részben a legények és leányok kerülnek sorra, AKIKET összepárosítanak: ÖSSZEREGÖLNEK. Akikre így sor kerül, azokról azt tartják, hogy a következő FARSANG után ÖSSZEHÁZASODNAK.

A FARSANG VÍZKERESZTTEL (jan. 6-a) kezdődik és HAMVAZÓSZERDÁIG (2017-ben március 1-ig) tart, de különösen ünnepélyes az előtte való vasárnaptól kedd estig, amit általában "FARSANGFARKÁNAK" mondanak.

A FARSANG, a telet, a sötétséget legyőző tavasz egyik örömünnepe, melyre már középkori források is emlékeznek. Minden bizonnyal Nyugatról került a magyarsághoz, amit egy 1757-ből származó feljegyzés is bizonyít:
"Azt a nevezetet Fársáng a Magyarok vették a Németektől, akik ... ez időben vendégeskedvén, nyargalózván s magokat mulatván."

Farsang a XVIII - XIX. századi Magyarországon

A céhbe tömörült iparosok a város, a falu életében is jelentős szerepet játszottak. A mesterek helyet kaptak a vezetők között, a rendkivüli adózásban, a közmunkában egységesen és együtt vettek részt. Hasonlóképpen jelentős helyet töltöttek be az egyházi életben is. Zászlóikat többnyire a templomban őrizték, együtt vettek részt a körmeneteken.
A belső céhszokások, szabályok a tagok sokirányú támogatását írták elő. Így a beteg legény mellé nappalra és éjszakára ápolót rendeltek, az elszegényedetteket, öregeket pénzzel támogatták.

Farsang idején a legtöbb CÉH BÁLT is tartott, mely egyben a fiatalság összeismerkedésére nyújtott lehetőséget.

Hogyan mulattak ebben az időben? Például dalolással. A dalolásra régebben nagyon sok lehetőség kínálkozott. A gyermekek játékában, a lányok összejövetelein, s vasárnapi sétáláskor nem maradhatott el a dalolás.
Az alkalomhoz kötött dalok a szokásokhoz kapcsolódtak, melyeknek egész rendszere alakult ki.
A karácsonyi, húsvéti, pünkösdi dalok éppen úgy mások voltak, mint a farsangi dalok.

Mindez Magyarországon a XVIII. századtól kezdve, amikor már a falusi mesterek is csatlakoztak valamelyik szomszédos város megfelelő céhéhez. 1872-ben ugyan egy rendelkezés megszüntette őket, és helyettük más szervezeti formát hozott létre, de a legtöbb helyen a régi megszokott formában tovább éltek a századfordulóig.
*

Farsangolási szokások a XX. századi Magyarországon

XX. század elején egyre lendületesebben fejlődik a magyar ipar, s vele együtt a polgárság. A nagyvárosi polgárosodással egy időben a farsang kezdete egyben a báli szezon kezdetét is jelentette.
Hamvazószerdán (húsvét előtti 40. nap) a pap megszentelt hamuba mártott ujjával, kereszttel jelöli meg a hívek homlokát. Előírás, hogy a hamut az előző év virágvasárnapi barkáiból kell készíteni.

Századeleji nagy esemény volt a párizsi világkiállítás, ahol Magyarország igen szépen mutatkozott be: összesen 145 grand prix-t, 240 arany- és 360 ezüstérmet nyert.
Grand prix-t kapott például egy GANZ generátorral összekapcsolt 1300 LE-s LÁNG gőzgép s a Zsolnay-gyár fémes csillogású tárgyai, vázái. Zsolnay az un. porcelánfajansszal nagy aranyérmet és francia Becsületrendet érdemelte ki. 50.860.801 látogató kereste föl a párizsi világkiállítást, csodálta meg a beköszöntő XX. század vívmányait, művészi teljesítményeit.

Rendkívül nagy hatást keltett annak az új stílusnak a bemutatója is, amely a következő években indult diadalútjára: az Art nouveau (Jugendstil, szecesszió) egy egész korszak művészetének stílusa lett.
Egyre lendületesebben fejlődik a magyar ipar, s vele együtt a polgárság.
A nagyvárosi polgárosodással egy-időben kialakultak az új farsangoló szokások is. A farsang kezdete egyben a báli szezon kezdetét is jelentette.
A bálozók elsősorban a bécsi módit követték. A század első évtizedére a pompakedvelés és az extravagancia volt a jellemző.

A budapesti szórakozóhelyek a világ más városaihoz hasonlók. 1913-ban nyílt meg az új Ritz Szálloda, a Duna-parti szállodasor egyik reprezentatív épülete. 1916-tól majd Duna Palota néven szerepel tovább a Grand Hotel Hungáriával közös igazgatásban. Az utóbbi látja vendégül a nyugati vendégeket, a Ritz a keleti látogatókat.
*

A farsangot világszerte a jelmezes, álarcos felvonulások teszik emlékezetessé.

A magyar hagyományra - úgy tűnik - ez kevésbé jellemző. Túl sok okunk és lehetőségünk (talán történelmünk alakulása folytán) a vigadozásra, farsangolásra az első világháború kitörése, majd a háború utáni un. "TRIANONI BÉKEKÖTÉS" után nem volt. Hiszen, egy MEGCSONKÍTOTT (nemzetnek) kisebb gondja is nagyobb a farsangnál!

Mire megtanultunk együtt élni ezzel az állapottal, mire megtanultuk hogy "külföldre" kell utazni ahhoz, hogy a történelmi helyeinket, városainkat - ősi hagyományainkat ápolandó - felkeressük, hogy aztán az adott "külföldi" állam ezt politikai provokációnak tekintve hatóságilag megtiltsa: kitört a második világháború.

Iszonyú pusztulás és pusztítás után újabb hittel látott hozzá népünk a szétbombázott ország újjáépítéséhez. Sajnos újabb borzalmak következtek. A DIKTATÚRA keményen bánt a megmaradt, és azóta is fogyó magyarsággal!

Felépítette ugyan az új "rend" szórakozóhelyeit, ahol előírás szerint kellett szórakozni, farsangolni.

A sematikus forgatókönyvtől nem lehetett büntetlenül eltérni! A magyar azonban akkor még nem hagyta magát és baráti társaságokat alakítva: házi mulatságokat, "házibulit" rendezve kitalálta az új szórakozási (farsangolási) formát a 60-as évek elején.

A 70-es években szép, régi, népi hagyományai felélesztésével is egyéníti és "puhítja" a diktatúrát: táncházakban farsangol.

Miután a puha diktatúra is megbukott, és 1990-ben elindul a rendszerváltozás nevezetű folyamat, ismét mondhatjuk, hogy: "szórakozóhelyeink a világ más városaihoz hasonlók".

Az újbóli polgáriasodással egy-időben kialakulóban vannak az új farsangolási szokások. Talán a farsang ismét a báli szezon kezdetét jelenti majd.... A kádári időkben jómódúságot nszerzett középosztályhoz tartozóknak minden bizonnyal.

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rendszerváltozás, köcsögdudájukkal, polgáriasodással, szórakozóhelyeit, összepárosítanak, polgárosodással, lendületesebben, összejövetelein, szórakozóhelyek, hagyományainkat, hamvazószerdáig, felélesztésével, teljesítményeit, századfordulóig, világkiállítást, forgatókönyvtől, farsangfarkának, összeházasodnak, középosztályhoz, magyarországon, virágvasárnapi, civilizálatlan, kistelepülések, szocialistának, hamvazószerdán, magánvagyonait, világkiállítás, becsődöltetése, újjáépítéséhez, porcelángyártó, becsületrendet, vendégeskedvén, kiprivatizálta, tudósításokat, összekapcsolt, szobrászipari, mindenkori társadalmi, témakörben kutakodva, korban épített, magát szocialistának, egyetlen pártból, egyik legnagyobb, munkásság alól, második „, szocializmus becsődöltetése, gyárakban dolgozó, 1945 utáni, regölés szokását, múlt században, cserépköcsög hártyával, kendtek adományából, mondásra engedélyt, CIVILIZÁLATLAN ÉS FEJLETLEN IPARÚ HORTHY-KORSZAK, Gyurcsány Ferenc, Ganz MÁVAG, Országos Gumiipari Vállalat Taurus Gumigyára, Lehel Hűtőgépgyára, Magyar Gyapjúfonó, Woolmark Company, Habselyem Kötöttárugyár…, Egyesült Izzólámpa, Villamossági Művek, Dunai Cementművek, Magyar Gépipar, Csepel Művek…, Épület-szobrászipari Vállalat, Hollóházi Porcelángyártó Vállalat, Megjöttünk Szent István, FARSANG VÍZKERESZTTEL, Mindez Magyarországon, LE-s LÁNG, Ritz Szálloda, Duna Palota, Grand Hotel Hungáriával, TRIANONI BÉKEKÖTÉS, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.08. 21:23 Bűnösnek vallotta magát annak a kamionnak a sofőrje, amelyben tavaly 39 hol...
04.08. 21:23 Koronavírus - A francia kórházakban újra csökkenőben a halálozások száma
04.08. 21:13 Koronavírus - Halasztások, újratervezések és intézkedések a sportvilágban
04.08. 21:13 Keller Ákos továbbra is külföldön kosárlabdázna
04.08. 21:13 Szíria - Moszkva: hiteltelen a Damaszkuszt elmarasztaló OPCW-jelentés
04.08. 21:13 Újabb, a Nemzeti Közművek gázhálózatát érintő megbízásokat nyert el az Opus...
04.08. 20:43 Koronavírus - Londoni elemzők: példátlan ütemben romlottak a világgazdaság ...
04.08. 20:43 Koronavírus - Cuomo: New York államban kedden 779-en haltak meg
04.08. 20:43 Koronavírus - Az ukrán kormány meg akarja tiltani állampolgárainak, hogy el...
04.08. 20:33 Koronavírus - Törökországban ismét rekordmértékben nőtt az igazolt fertőzöt...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes délutánt  Imádság  Virágvasárnap  Húsvéti tojások  Mai harmónia kártyám  Nyuszi virágokkal  Húsvéthétfőre, Locsolásra Igyu...  Szentmise közvetítés nagykedde...  Szentmise közvetítés hétfő est...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Felfénylő vilá...  Facebookon kaptam  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  Jó reggelt  Facebookon kaptam  Hintázó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő: Furcsa esték  Moson Megyei Életrajzi Lexikon  Jó reggelt kedves látogatóimna...  A mi Getszemánink  Facebookon kaptam  817 főre nőtt a beazonosított ...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Vízcseppes rózsa  Ne félj! Tárd szélesre a kapuk...  „Végül csak a szeretet m...  Aggodalom  Nyugalmas Húsvétvárást mindenk...  Tavaszi fények Enyhe fénnyel ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A mi Getszemánink  Kellemes délutánt kívánok  Kislány nyuszival  02. Nagyheti-húsvéti szereplők...  Kölyök cicák  Csomag szállítás  Önmaga számára teremtette Iste...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  Pio atya mélyen és feltétlenül...  Júdás eladta a lelkét. Vajon m...  Tavaszi fények Enyhe fénnyel ...  Kis GIF képek  108 éve született Örkény Istvá...  Virágok kosárban  De la Salle Szent János áldozó...  Moson Megyei Életrajzi Lexikon  Facebook  Hogyan vegyünk részt online sz...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Felfújom  Húsvét  Kellemes délutánt  Pio atya mélyen és feltétlenül...  Png virág  John Aurilia kapucinus atya Pi...  Újdonságokkal bővül az ÉletMen...  530 éve  Egészségügyi Világnap  Minden a javunkra van  Imádkozzunk együtt a járvány ...  Tulipán csokor  Facebookon kaptam  De la Salle Szent János áldozó...  Nagykedd 04.07 - Utolsó vacsor...  Mai harmónia kártyám  Világvége  Png virág  Jó éjszakát  Imádkozzunk együtt a járvány ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A keresztfához megyek  Jézus élete  Kölyök cicák  744 főre nőtt a beazonosított ...  Húsvéti tojások  Aktuális 8.  530 éve  Hintázó kislány  Virágvasárnap  Tavaszi kép  Ünnep váró napok  A keresztfához megyek  Rózsaszín rózsa  Png nő  Nyuszi a kerítésnél  Nő sárkányt ereget  Tulipán csokor  Egészségügyi Világnap  Facebookon kaptam  Baby rózsákkal  Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Szentmise Veszprém 04.07  Pio atya mélyen és feltétlenül...  Rejtő Jenő: Furcsa esték 
Bejegyzés Címkék
mindenkori társadalmi, témakörben kutakodva, korban épített, magát szocialistának, egyetlen pártból, egyik legnagyobb, munkásság alól, második &#8222, szocializmus becsődöltetése, gyárakban dolgozó, 1945 utáni, regölés szokását, múlt században, cserépköcsög hártyával, kendtek adományából, mondásra engedélyt, hold földön, második részben, következő FARSANG, előtte való, sötétséget legyőző, 1757-ből származó, nevezetet Fársáng, céhbe tömörült, falu életében, mesterek helyet, vezetők között, rendkivüli adózásban, közmunkában egységesen, egyházi életben, templomban őrizték, belső céhszokások, tagok sokirányú, beteg legény, dalolásra régebben, gyermekek játékában, lányok összejövetelein, alkalomhoz kötött, szokásokhoz kapcsolódtak, farsangi dalok, falusi mesterek, rendelkezés megszüntette, legtöbb helyen, régi megszokott, magyar ipar, nagyvárosi polgárosodással, farsang kezdete, báli szezon, hívek homlokát, párizsi világkiállítás, párizsi világkiállítást, következő években, egész korszak, bálozók elsősorban, bécsi módit, század első, extravagancia volt, budapesti szórakozóhelyek, utóbbi látja, nyugati vendégeket, keleti látogatókat, farsangot világszerte, magyar hagyományra, első világháború, háború utáni, történelmi helyeinket, második világháború, szétbombázott ország, sematikus forgatókönyvtől, magyar azonban, 60-as évek, 70-es években, puha diktatúra, rendszerváltozás nevezetű, újbóli polgáriasodással, farsang ismét, kádári időkben, rendszerváltozás, köcsögdudájukkal, polgáriasodással, szórakozóhelyeit, összepárosítanak, polgárosodással, lendületesebben, összejövetelein, szórakozóhelyek, hagyományainkat, hamvazószerdáig, felélesztésével, teljesítményeit, századfordulóig, világkiállítást, forgatókönyvtől, farsangfarkának, összeházasodnak, középosztályhoz, magyarországon, virágvasárnapi, civilizálatlan, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 53 db bejegyzés
Összes: 7683 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 317
  • e Hét: 1443
  • e Hónap: 3499
  • e Év: 75846
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.