Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Magyarok III. Világtalálkozója 1992-ben
  2017-06-10 12:24:21, szombat
 
   
  A Magyarok Világszövetsége a II. világháború után elveszítette nemzetösszetartó szerepét, főleg a nyugati emigrációval való kapcsolattartás volt a feladata.
*
,,Újjászületése" Csoóri Sándor elnökségéhez (1991-2000) köthető.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Csoóri_Sándor_(költő)
*
1992-ben az MVSZ szervezésében került sor a Magyarok III. Világtalálkozójára, https://www.asz.hu/.../f.../Összes%20jelentés/1996/141j000.pdf1_
*
1. ahol Csoóri Sándor javaslatot tett a Duna Televízió létrehozására. A Duna TV 1992. december 24-én megkezdte sugárzását.
*
Életrajzi részlet: http://hu.wikipedia.org/wiki/Cso%C3%B3ri_S%C3%A1ndor
*
,,,,Csoóri 1930-ban született Zámolyon, református parasztcsaládban. 1950-ben érettségizett a Pápai Református Kollégiumban, majd az ELTE Orosz Intézetében tanult, de tanulmányait, betegsége miatt, félbehagyta. Különböző újságoknál és folyóiratoknál dolgozott, így 1953-54-ben az Irodalmi Újság munkatársa, 1955-től 56-ig az Új Hang versrovat-szerkesztője. 1956 után egy ideig nem talált munkát, majd az 1960- as évek elején a Budapesti Műszaki Egyetem újságjának szerkesztői munkatársa, 1968-tól 1988-ig a MAFILM dramaturgja."
,,A hatalom hamar észrevette, hogy Csoóri nem tartozik feltétlen hívei közé. Írásaiban kritizálta a diktatúra személyiség- és társadalomromboló hatását, különös tekintettel a vidéki emberek sorsára. Gyakran volt megfigyelés és szilencium alatt, néha évekig. Nem kaphatott komolyabb elismerést, díjakat."
,,Budapesten élt, ahol a Belvárosi kávéházban jöttek össze barátaival, többek között Jancsó Miklóssal, Orbán Ottóval, Konrád Györggyel, Kósa Ferenccel. Költészete az 1960-as évekre forrott ki igazán. A Kádár-kor ellenzékének egyik legmarkánsabb képviselőjévé vált."
,,Első versei 1953-ban jelentek meg, nagy feltűnést keltve a Rákosi-korszakot bíráló hangvételükkel. Ezekben valamint első kötetében (Felröppen a madár, 1954) még leginkább Petőfi realista közéletiségét követte.""
*
*
Előzmények:
Ellentmondásos Csoóri életútja is, hiszen a ,,született" plebejusból (aki eleinte még köszöntő versikét is írt Rákosinak) a 60-as évekre urbánussá vált - amolyan ,,fényes-szelek"- nemzedéke - életúttal.
A fényes szelek plebejus-népi nemzedékéhez tartozóknak alanyi jogon ,,járt" az új 1945 utáni hatalomtól minden, ami a későbbi nemzedékhez tartozóknak már NEM járt, hanem csak ADHATÓ volt!
Igen, az is igaz, ami Csoóri Sándor életrajzában szerepel, hogy ,,akkor diktatúra volt"... Csakhogy, az ellen nem lázadhatott ám akárki! A NEHÉZ-SORSÚVÁ válók kiváltképpen NEM!
*
*
Nehéz-sorsúság keresztje a múltban és a jelenben
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn...
Negatív megkülönböztetések (diszkriminációk) sora érte az 1945 utáni, illetve közvetlen az 50-es évek elején születetteket.
Ki kell végre mondani, hogy a kommunista eszmék jegyében is milliókat irtottak ki a világ számos országában, köztük Magyarországon is!
Ráadásul, ez a népirtás nem egy-két évig tartott, hanem évtizedekig.
1.) Azokat, akiket 1956-ig sikerült likvidálniuk - az 1945 után hatalomra kerülő, magukat kommunistának és szocialistának hazudóknak - az "osztályidegennek" kikiáltott "burzsuj-reakciós elemek"-et.
De nem jártak jobban azok sem, akik túlélték a ,,hazai" recski- és a hozzá hasonló büntető- és átnevelő tábort. Mert, mint ilyenek, soha nem élhettek szabad életet, hanem a társadalom peremére kontra-szelektálva, egyfajta belső emigránsként tengődtek.
1.1. Mert, aki túlélte a II. világháborút valamilyen fogságban, majd a háború befejeztével hazavergődött, az fasiszta ellenségnek lett nyilvánítva, ami kiterjedt utódaira is.
1.2. Aki túlélte a málenkíj robotot a Szovjetunió szibériai településein, az hazavergődve soha többé nem lehetett szabad, mert örökre rásütötték a láthatatlan skarlátbetűt, amit belül a lelkében kellett viselnie, mint a II. világháborúban a zsidóságnak kívül a ruháján a sárga csillagot, és ezt örökítették tovább a mit sem sejtő utódaikra is, mert nem beszélhettek róla;
1.3. Aki túlélte a ,,hazai" recskihez hasonló büntető- és átnevelő-tábort, az valójában soha többé nem lehetett szabad, mert olyan rendőri felügyelet alatt tengethette életét, ami miatt rokonai is messzire elkerülték és az is csodával volt határos, ha családot alapíthatott...viszont, a mit sem sejtő utódai is megörökölték ezen NEHÉZ-SORSÚSÁGOT szüleiktől;
1.4. Azoknak a horthysta kertgazdálkodást megvalósító kisbirtokos földműves - ,,kuláknak" kikiáltott - magángazdáknak és utódaiknak, valamint, az éppen polgárosodó értelmiségieknek, vagy a szakmát tanuló iparos - saját műhellyel rendelkezős - mesterembereknek, akiknek nem volt lehetőségük Nyugatra emigrálni sem oda menekíteni családtagjaikat, belső emigránsként, a társadalom peremére kontraszelektáltan kellett leélniük életüket.
Van egyetlen-egy és végképpen tragikus körülmény, amiben megegyeznek és ez: annak eltussolása, hogy az 1945-öt- és főleg 1956-os véres megtorlást követően megtörtént az a HELYCSERÉS TÁMADÁS, amivel részben fölszámolták, átnevelték és proletarizálták a Horthy-korszak polgárosodó középosztályát és a kertgazdálkodást megvalósító kisbirtokos parasztságot.
Kitermelte az alulról fölhozott és ,,kiemelt" kádereivel az új hatalomhoz hűséges elvtelen- réteget, akit meg lehetett vásárolni a saját fajtája tönkretételére.
2.) Az 1956-os népfölkelésben és szabadságharcban elesettek, bebörtönzöttek, kivégzettek és üldözöttek, valamint utódaik sorsa egy nagyon fájó sajgó seb a nemzet testén, lelkén...
2.1. Hiszen, a túlélőknek és utódaiknak ,,halálraítélt"- belső-emigránsként kellett meghalniuk, mint számkivetetteknek!
2.2. Utódaik nehéz-sorsát sajátlagos megfigyelők kísérték figyelemmel 1990-ig, amit kiterjesztettek az un. 1990 utáni rendszerváltozás éveire is - ami a mai napig tart.
2.3 Az 1956-os népfölkelésben érintett magyar családok és családtagok is belső emigránsként kellett, hogy tengessék az életüket, mert a szocialistának hazudott politikai diktatúra kidolgozta és "sikerrel" alkalmazta velük szemben a negatív megkülönböztetés (diszkriminációs kontraszelekció) minden formáját.
Ezen NEHÉZ-SORSÚAKNAK és utódaiknak még a rendszerváltozás nevezetű felfordulásban is el kellett szenvedni az élet minden területén a szocializmus nevezetűből átörökölt negatív megkülönböztetést (diszkriminációt); ami miatt nem tanulhattak tovább sem nappali tagozatú középiskolában, sem fölsőfokún, sem a dolgozók esti iskoláiban...
Csoóri Sándort, mint irodalmárt, meg kellett volna, hogy érintse egy egész nemzedéknek a lepusztításos kipusztulása! Hiszen, ez a korosztály elveszítette minden kötődését még az anyanyelvéhez is!
"Anyanyelv az a nyelv, amelyet az ember gyermekkorában, elsőként tanult meg, s amelyen rendszerint legjobban és legszívesebben beszél."
Azonban él Magyarországon egy nemzedék, akinek az jutott osztályrészül, hogy elveszítse ezen tudását. Hogyan történhetett ez meg?
*
(Részlet a Magyarok Világtalálkozói c. könyvből)
*
Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megkülönböztetés, parasztcsaládban, kertgazdálkodást, mesterembereknek, szabadságharcban, értelmiségieknek, rendszerváltozás, osztályidegennek, nemzetösszetartó, kiterjesztettek, családtagjaikat, világtalálkozói, diszkriminációk, proletarizálták, világszövetsége, kontraszelekció, diszkriminációs, diszkriminációt, kapcsolattartás, magángazdáknak, középiskolában, középosztályát, gyermekkorában, magyarországon, hangvételükkel, folyóiratoknál, ellentmondásos, legszívesebben, szocialistának, világháborúban, felfordulásban, népfölkelésben, bebörtönzöttek, tönkretételére, szervezésében, újjászületése, nyugati emigrációval, hatalom hamar, diktatúra személyiség-, vidéki emberek, 1960-as évekre, 60-as évekre, fényes szelek, későbbi nemzedékhez, 1945 utáni, 50-es évek, kommunista eszmék, világ számos, 1945 után, hozzá hasonló, társadalom peremére, háború befejeztével, Magyarok III, Magyarok Világszövetsége, Csoóri Sándor, Duna Televízió, Duna TV, Pápai Református Kollégiumban, ELTE Orosz Intézetében, Irodalmi Újság, Budapesti Műszaki Egyetem, Jancsó Miklóssal, Orbán Ottóval, Konrád Györggyel, Kósa Ferenccel, Ellentmondásos Csoóri, HELYCSERÉS TÁMADÁS, Ezen NEHÉZ-SORSÚAKNAK, Csoóri Sándort, Magyarok Világtalálkozói, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Töröld le  Töröld le  Alvó cicák  Tavaszi este  Somlyó Zoltán - Orgonával  Paul David Tripp Április 13  Szép estét  A gyulladáscsökkentő és csonte...  A hagyma antibakteriális hatás...  Martin Buber, A haszidim meséi  Minden tavaszból őrizz..  A felvilágosodás...  IGEN így  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Az ember  Szép estét kedves látogatóimna...  ajándék, mellyel meglepem  Ismeretlen: Ikarusz monda  Ismeretlen: Ikarusz monda  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  40 felett  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  József Attila - Kopogtatás nél...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  A Magyar Költészet napja alkal...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  IGEN így  Nagy és kis csodák  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Segíts neki dicsérni Téged  Robert Merle tollából  Borzasztó  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Különleges  különleges  Alvó cica  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  képre írva  Alvó cica  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Magyar költészet napja  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szép estét  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Erdei gyöngyvirág  Ma van a magyar költészet napj...  Otthon  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Tavaszi este  Otthon  Andrássy Réka - A bolond Böske  képre írva  Erdei gyöngyvirág  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Az ember  Esterházy Péterre emlékezünk  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Paul David Tripp Április 12  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Hogyan válunk hűségesekké?  Az ember emlékekből áll  Esterházy Péterre emlékezünk  A pitypang legendája  Emlékezz  Ott van  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  40 felett  James Allen  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nyugati emigrációval, hatalom hamar, diktatúra személyiség-, vidéki emberek, 1960-as évekre, 60-as évekre, fényes szelek, későbbi nemzedékhez, 1945 utáni, 50-es évek, kommunista eszmék, világ számos, 1945 után, hozzá hasonló, társadalom peremére, háború befejeztével, fasiszta ellenségnek, málenkíj robotot, hazavergődve soha, láthatatlan skarlátbetűt, lelkében kellett, zsidóságnak kívül, sárga csillagot, valójában soha, horthysta kertgazdálkodást, éppen polgárosodó, szakmát tanuló, kertgazdálkodást megvalósító, alulról fölhozott, saját fajtája, 1956-os népfölkelésben, nagyon fájó, nemzet testén, szocialistának hazudott, negatív megkülönböztetés, rendszerváltozás nevezetű, élet minden, szocializmus nevezetűből, dolgozók esti, egész nemzedéknek, lepusztításos kipusztulása, korosztály elveszítette, ember gyermekkorában, jutott osztályrészül, megkülönböztetés, parasztcsaládban, kertgazdálkodást, mesterembereknek, szabadságharcban, értelmiségieknek, rendszerváltozás, osztályidegennek, nemzetösszetartó, kiterjesztettek, családtagjaikat, világtalálkozói, diszkriminációk, proletarizálták, világszövetsége, kontraszelekció, diszkriminációs, diszkriminációt, kapcsolattartás, magángazdáknak, középiskolában, középosztályát, gyermekkorában, magyarországon, hangvételükkel, folyóiratoknál, ellentmondásos, legszívesebben, szocialistának, világháborúban, felfordulásban, népfölkelésben, bebörtönzöttek, tönkretételére, szervezésében, újjászületése, születetteket, közéletiségét, létrehozására, képviselőjévé, érettségizett, osztályrészül, legmarkánsabb, hazavergődött, kommunistának, anyanyelvéhez, lepusztításos, emigránsként, megörökölték, alapíthatott, nemzedékéhez, történhetett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 154
  • e Hét: 7152
  • e Hónap: 8099
  • e Év: 44040
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.