Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
3. Új Gazdasági Mechanizmus: Családkultusz hiánya és GYES
  2019-09-05 01:05:13, csütörtök
 
   
  AZ ÚJ GAZDASÁGI MECHANIZMUSRÓL
3. rész: Miért nem jöhetett létre egyfajta CSALÁDKULTUSZ - a GYES bevezetése ellenére sem - ezekben az években?

Talán azért, mert az 1945 után születetteket olymértékben gyökértelenítette el a szocialistának hazudott hatalom és oly mértékben telepedett rá rendeletileg és minden más módon erre a nemzedékre, hogy képtelen volt a MAGÁNÉLETRE, a munkaerejének megújítására, a rekreációra, valamint önmaga minőségi reprodukálására.

Kezdődött azzal, hogy a lakáshoz-jutás reményében tömegesen kötöttek a (guba-a-gubával, suba-a-subával mintájára) KÁDERLAP-a-KÁDERLAPPAL házasságot.
Az ily-módon mesterségesen létrejött párkapcsolatokat a lakásvásárlás jogának megszerzése miatt legalizálni kellett, hivatalos házasságkötéssel.
Ez azonban még mindig nem volt elég a LAKÁSVÁSÁRLÁSI JOGOSULTSÁG MEGSZERZÉSÉHEZ, mert vállalni kellett előre legalább kettő gyermeket...
Valóságos szocialista ,,tenyészeteket" - KISZ-lakótelepek címmel - hoztak így létre.
Persze-hogy nem működtek hosszú távon ezek a kapcsolatok!!! Boldogtalan volt mindenki.
Az akkoriban nyugdíjba menők meg attól féltek, hogy az ő nyugdíjuk rovására ,,KAPJÁK" A KISMAMÁK a semmire nem elegendő SEGÉLY-t!

Akkor most figyelmesen tessék tovább olvasni a történetet1!
1972-ben egy átlag 47-50 négyzetméteres lakótelepi panellakás havi törlesztő részlete 2.600 Ft volt. CSAKHOGY AKKORIBAN EGY TELJESÍTMÉNY-BÉRBEN DOLGOZÓ SZAKMUNKÁS havi fizetése 2.600 Ft-ot ritkán haladta meg!
Ehhez jött a gyesen lévő anya 800 forintos segélye, amiből úgy-ahogy fedezni lehetett a havi közüzemi (víz-csatorna, gáz-, villany, közös ktg, stb...) díjat.
Ebből is következtetni lehet arra, hogy, szinte kivétel nélkül mindenki illegális munkavégzésre kényszerült... Bizony, nem volt ritka, aki párttag, sőt: kisz-titkár létére templomot tatarozott fusiban!!!

A gyermeket nevelő, első-generációs panellakó kismamák voltak teljesen lehetetlen helyzetben, mert 1968 és 1977 között tilos volt a GYES alatt pénzkereső munkát vállalni! Hiszen, azért kapta a SEGÉLYT, hogy nevelje otthon a gyerekét! Csakhogy az a segély semmire nem volt elég!!!
A fiatal anyák hamar rájöttek, hogy a szüléssel KISZOLGÁLTATOKKÁ VÁLTAK a férjeik és az egypárti irányítású intézmények számára is.
Súlyosbította a helyzetüket, hogy mindenki az eredeti lakóhelyétől, szülőhelyétől a legtávolabb kerülve tengethette életét. Mert a nagyszülők még szintén dolgoztak - valószínű, hogy az első- és második gazdaságban...ezért nem tudták vállalni az oly fontos unoka-felügyeletet sem.
A közben nyugdíjba menő, vagy rokkanttá váló idős emberek szintén magukra maradtak, mert a gyermekek olyan távolra kerültek, hogy a napi 16 órás munkavégzés mellett nem maradt sem idejük, sem energiájuk a szülőlátogatásra és támogatásra... (Hiszen, előfordult, hogy a viszonylag olcsó tömegközlekedési eszközre sem tudták megvenni a menetjegyet.)

Sőt! A pihenésre, a családdal való MAGÁNÉLETRE sem maradt idejük.
Az állandó teljesítménnyel járó feszültséget is alkohollal próbálták meg oldani a hatóságilag engedélyezett, gyárkapuba telepített italkimérő bodegákban.
A szabolcsi kistelepülésekről toborzott nagyvárosok munkásszállón lakó ipari munkásai a hétvégi hazautazáskor a vonaton totál-részegre itták magukat. Előfordult, hogy az asszonyok talicskával várták az un. ,,Fekete vonatokkal" megérkező, holtrészeg férjeiket!

Aki szeretett volna ebből a ,,SZOCIALISTA" ÉLETFORMÁBÓL kikerülni, a részeges garázda férjtől és apától megszabadulni, beadta a válókeresetet és hamarosan elvált.
Amiért ezek a házgyári panellakások csak éjjeli menedékhelyekként funkcionáltak, mert sem gyermekeket nem lehetett benne nevelni, sem ipari munkavégzésre, vállalkozások létrehozására, de még egy-egy baráti, vagy nagyobb rokoni találkozókra- összejövetelekre sem voltak alkalmasak. Arra meg végképpen nem voltak alkalmasak, hogy a válás után meg lehessen osztani...az elvált tulajdonosok között.
Bizony,. előfordult, hogy a válás után az utcára kerültek ezek a napi 16 órát dolgozó férjek és édesapák!!! Ezekről a sorstragédiákról a nagyvárosok terein, aluljáróin és utcáin TÖMEGESEN megjelenő HAJLÉKTALANOK tudnának mesélni, ha valaki kíváncsi lenne a történetükre!!!

Ez a tömeges lepusztultság - tarthatatlanná válásával - elérkezetté tette a VÁLTOZTATÁS szükségességét!
*
(Folytatása következik a 4. részben.)
*
Bóna Mária Ilona
*
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tömegközlekedési, kiszolgáltatokká, összejövetelekre, párkapcsolatokat, szülőlátogatásra, sorstragédiákról, házasságkötéssel, teljesítménnyel, reprodukálására, mechanizmusról, tarthatatlanná, szocialistának, megszerzéséhez, szükségességét, lakásvásárlási, négyzetméteres, megszabadulni, lepusztultság, lakásvásárlás, mesterségesen, válókeresetet, családkultusz, létrehozására, munkaerejének, munkavégzésre, súlyosbította, szülőhelyétől, munkásszállón, funkcionáltak, engedélyezett, hajléktalanok, hazautazáskor, születetteket, következtetni, tenyészeteket, vállalkozások, 1945 után, szocialistának hazudott, munkaerejének megújítására, lakáshoz-jutás reményében, ily-módon mesterségesen, lakásvásárlás jogának, akkoriban nyugdíjba, átlag 47-50, gyesen lévő, havi közüzemi, gyermeket nevelő, fiatal anyák, szüléssel KISZOLGÁLTATOKKÁ, egypárti irányítású, eredeti lakóhelyétől, legtávolabb kerülve, Gazdasági Mechanizmus, GAZDASÁGI MECHANIZMUSRÓL, LAKÁSVÁSÁRLÁSI JOGOSULTSÁG MEGSZERZÉSÉHEZ, CSAKHOGY AKKORIBAN EGY TELJESÍTMÉNY-BÉRBEN DOLGOZÓ SZAKMUNKÁS, KISZOLGÁLTATOKKÁ VÁLTAK, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szimbólumok  Esti kép  képre írva  Esti képek  Szívet megérintő . . .  Fényvarázslat  Talppontok közérthetően  Aki belekortyol  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Galaktikus kapcsolat  Facebookon kaptam  Virág vasárnap  Jó éjszakát  Az út  Paul David Tripp Március 26  Kövesd a vezetőt  Alvó baby  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldogság  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Graffiti bölcsesség  Kövesd a vezetőt  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Talppontok közérthetően  Esti kép  Facebookon kaptam  Szimbólumok  A jó kedv a világon  Devecsery László - Húsvét  Harang ( gif )  Havazás  Devecsery László - Húsvét  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az izmaink nem csak testmozgás...  Alvó baby  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Figyeld meg az "én"-t  Havazás  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  A Víz Világnapja.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak egy életed van....  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  képre írva  Boldog virágvasárnapot minden...  képre írva  képre írva  Öröknek hinni . . .  Harang ( gif )  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Nárcisz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Búzavirág  Paul David Tripp Március 25  A máj egészségének javítása te...  Alvó baby  Alvó cica  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Szimbólumok  Szép álmokat!  virágvasárnap  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét  Szimbólumok  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Halhatatlan boldog percek . ....  Sokszor  Havazás  Virágvasárnap: az élet és a re...  A Víz Világnapja.  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Várnai Zseni - Éveim 
Bejegyzés Címkék
1945 után, szocialistának hazudott, munkaerejének megújítására, lakáshoz-jutás reményében, ily-módon mesterségesen, lakásvásárlás jogának, akkoriban nyugdíjba, átlag 47-50, gyesen lévő, havi közüzemi, gyermeket nevelő, fiatal anyák, szüléssel KISZOLGÁLTATOKKÁ, egypárti irányítású, eredeti lakóhelyétől, legtávolabb kerülve, közben nyugdíjba, gyermekek olyan, viszonylag olcsó, családdal való, állandó teljesítménnyel, hatóságilag engedélyezett, szabolcsi kistelepülésekről, hétvégi hazautazáskor, vonaton totál-részegre, asszonyok talicskával, részeges garázda, házgyári panellakások, válás után, elvált tulajdonosok, utcára kerültek, nagyvárosok terein, tömeges lepusztultság, tömegközlekedési, kiszolgáltatokká, összejövetelekre, párkapcsolatokat, szülőlátogatásra, sorstragédiákról, házasságkötéssel, teljesítménnyel, reprodukálására, mechanizmusról, tarthatatlanná, szocialistának, megszerzéséhez, szükségességét, lakásvásárlási, négyzetméteres, megszabadulni, lepusztultság, lakásvásárlás, mesterségesen, válókeresetet, családkultusz, létrehozására, munkaerejének, munkavégzésre, súlyosbította, szülőhelyétől, munkásszállón, funkcionáltak, engedélyezett, hajléktalanok, hazautazáskor, születetteket, következtetni, tenyészeteket, vállalkozások, életformából, feszültséget, felügyeletet, megújítására, panellakások, olymértékben, rendeletileg, történetükre, tulajdonosok, találkozókra, teljesítmény, lakóhelyétől, nagyvárosok, káderlappal, szocialista, figyelmesen, talicskával, jogosultság, elérkezetté, legalizálni, változtatás, megszerzése, magánéletre, kényszerült, támogatásra, menetjegyet, lakótelepek, boldogtalan, legtávolabb, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 195
  • e Hét: 537
  • e Hónap: 3663
  • e Év: 35393
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.