Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
4. Új Gazdasági Mechanizmus, Mit hozott a történelmi váltás
  2019-09-07 00:04:43, szombat
 
   
  AZ ÚJ GAZDASÁGI MECHANIZMUSRÓL
4. rész: Mit hozott a történelmi váltás ezen széles néprétegnek?
Egy 1995-ös felnőttoktatási konferencián az egyik előadó A kettészakadó magyar társadalom című tanulmányában kifejtette: "... a kilencvenes évek kezdetétől ... az új helyzetbe került magyar társadalom elenyésző kisebbségének jelent reális kibontakozási lehetőséget. A többség számára a korábbi értékrendek felbomlása és a társadalmi kommunikáció új eszközeinek inadekvát léte"=(hiánya) ,,egyfajta funkcionális analfabétizmust eredményezett. Ha mindezekhez hozzáadjuk, hogy 1990-ben a 15 éves és ennél idősebb népesség 20,7 %-a nem rendelkezett befejezett 8 osztályos általános iskolai végzettséggel, és 1,2 %-uk iskolába sem járt, megállapíthatjuk, hogy Magyarország lakossága kettészakadt: a még mobilizálható tudással rendelkezőkre és a reménytelenül leszakadókra." És akkor még nem is beszéltünk az előbb idézett szociográfia szakmunkásairól. Ők a további 42,5 %-ban találhatók (a középfokú és felsőfokú szakképzettségűekkel együtt) - egy 1990-ben elvégzett statisztikai felmérés szerint.(KSH Statisztikai Évkönyv 1991.)
Vajon mire jutott a felnőttképzési konferencia előadója?
"Ebben a helyzetben feltétlenül szükségesnek látszik kiterjedt felnőttoktatási intézményrendszerek létrehozása..." ... "Elsősorban azok helyzetének követése fontos, akiket alulképzettségük miatt ... nő az esélyük arra, hogy végleg "lecsúsznak", leszakadnak ..., teljesen perspektívátlanná válnak még utódaik sorsát tekintve is." ... "Képezhetetlenségükkel erős indítékot adnak az Andorka Rudolf által kétharmad-egyharmad§, esetleg az egyharmad-kétharmad típusúnak definiált társadalom§ kialakulásához, vagy (már) tartósításához."

A következő gondolattal fejezi be a konferencia előadója tanulmányát:
"A képző intézmények szerepeinek újragondolása, a képzési tartalmak korszerűsítése, a leszakadók helyzetének javításához eszközök, módszerek és a folyamatos feltáró vizsgálat megszervezése, működtetése feltétlenül állami feladat, amely akkor valósítható meg hatékonyan, ha az kormányprogram szintjére emelkedik. E programnak a feladata a veszélyeztetett rétegek leszakadásának megelőzése, megakadályozása. A program szerves része kell legyen a felnőttoktatást is magába foglaló átfogó oktatási program." (Új Pedagógiai Szemle 1995/2.)


Miért hallgat minderről a magyar értelmiségi?
A kérdésfelvetés indokolt, de nem pontos!!! Ugyanis, az értelmiségiek azon képviselői hallgatnak, akik kiszolgálói voltak, mint politikai elkötelezettek a kommunizmus eszméivel hatalmat gyakorlókkal. Ugyanakkor, azt hangoztatják, hogy:
"Mint társadalmi réteg, önálló politikát sem folytathat, tevékenységét azoknak az osztályoknak az érdekei határozzák meg, amelyeket szolgál..." Filozófiai kislexikon Kossuth/1976.; (Huszár Tibor: Történelem és szociológia: 69. oldal., Magvető, Pécs/1979.);"


Szelényi Iván szerint, viszont:
"..a kelet-európai értelmiség nyilvánvalóan nem osztály. Nemcsak hatalmának osztályjellegét nem ismeri fel, de az osztálynélküliség és a megegyezés ideológiáját pártolja, s - ami még nagyobb paradoxon - azt állítja, hogy a hatalom, amelyet az értelmiségiek gyakorolnak, voltaképpen a proletariátus hatalma." 1982.

A lényeg: "a hatalom, amelyet az értelmiségiek gyakorolnak, voltaképpen a proletariátus hatalma." mondatrészen van. Mert valójában, kiszolgálói voltak annak a politikai apparátusnak, amelyik megszállta az egész magyar társadalmat! A függetlenített kisz- párt- és szakszervezeti tikárok ott voltak minden egyes vállalat és intézmény élén.

Pártirányítás volt minden szinten. Iskolázottságukat tekintve, sok diplomahalmozó is volt közöttük. Ezért értelmiséginek gondolják magukat. Pedig, nem a diploma teszi az értelmiségit!

De, kik is azok a "proletárok", akikről szól ez a -Szelényi-gondolat?
A legnagyobb tévedésünk az volt, hogy nem ismertünk fel egy nagyon fontos társadalmi igazságot! Mégpedig, azt: hogy az 1980-as, 90-es évek munkássága nem azonosak azokkal a proletárokkal, akik 1945 után megvalósították a proletárdiktatúrát, hanem sokkal inkább azonosak azokkal, akiken megvalósult az!
Velük ellentétben, a szocializmusban aktív politikai tőkéből gazdasági- anyagi tőkét kovácsoló "értelmiségieknek" az az érdekük, hogy megmaradjon a nép szellemi és egzisztenciális kiszolgáltatottsága, ezért olyan nagyon fontos ezen "értelmiségieknek" az, hogy fenntartsák a velük rokonszenvezőkben azt a hitet, hogy ők továbbra is az ő érdeküket képviselik...

HÁT EZÉRT (IS) HALLGATNAK ÉS ELHALLGATNAK!

ELHALLGATJÁK AZ IGAZSÁGOT!!!

PEDIG AZ SOKKAL ALATTOMOSABB FAJTÁJA A HAZUGSÁGNAK, MINT A SZEMTŐL SZEMBENI HAZUGSÁG!!!
MERT amit ELHALLGATNAK, AZ ELLEN NEM LEHET VÉDEKEZNI NEM LEHET MEGFELELŐ ÉLETSTRATÉGIÁT KIALAKÍTANI!
*
(Folytatása következik az 5. részben.)
*
Bóna Mária Ilona
*
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: értelmiségieknek, alulképzettségük, megállapíthatjuk, egzisztenciális, osztályjellegét, analfabétizmust, szakmunkásairól, felnőttoktatást, megakadályozása, veszélyeztetett, szocializmusban, felnőttoktatási, megvalósították, értelmiséginek, diplomahalmozó, kialakulásához, tartósításához, korszerűsítése, kérdésfelvetés, kormányprogram, leszakadásának, felnőttképzési, elkötelezettek, szakszervezeti, életstratégiát, függetlenített, mechanizmusról, reménytelenül, tevékenységét, rendelkezőkre, értelmiségiek, mobilizálható, végzettséggel, proletariátus, újragondolása, megszervezése, történelmi váltás, 1995-ös felnőttoktatási, egyik előadó, kettészakadó magyar, kilencvenes évek, többség számára, korábbi értékrendek, társadalmi kommunikáció, reménytelenül leszakadókra, előbb idézett, 1990-ben elvégzett, felnőttképzési konferencia, helyzetben feltétlenül, esélyük arra, következő gondolattal, konferencia előadója, Gazdasági Mechanizmus, GAZDASÁGI MECHANIZMUSRÓL, Statisztikai Évkönyv, Andorka Rudolf, Pedagógiai Szemle, Huszár Tibor, Szelényi Iván, HALLGATNAK ÉS ELHALLGATNAK, ELHALLGATJÁK AZ IGAZSÁGOT, PEDIG AZ SOKKAL ALATTOMOSABB FAJTÁJA HAZUGSÁGNAK, MINT SZEMTŐL SZEMBENI HAZUGSÁG, ELLEN NEM LEHET VÉDEKEZNI NEM LEHET MEGFELELŐ ÉLETSTRATÉGIÁT KIALAKÍTANI, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Nevelőszülőkhöz adták,  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  IGEN így  Egyszerű  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanmese  képre írva  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 12  Dóró Sándor: Embernek maradni  Egy gondolat  Facebookon kaptam  képre írva  Hamvas Béla  Nem kell hozzá fürdőruhás  Szabó T. Anna - Pitypang  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Szép estét  ajándék, mellyel meglepem  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Töröld le  Anyák napjára  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos gondolata  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Esterházy Péterre emlékezünk  Egyszerű  Gebhardt Nóra versei II.  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Tanácsok egy pszichológustól  Esterházy Péterre emlékezünk  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Ady Endre - Mindegy átka  Martin Buber, A haszidim meséi  Erdei gyöngyvirág  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Az ember emlékekből áll  Paul David Tripp Április 14  Magyar költészet napja  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Paul Éluard - És egy mosoly  Az ember  Facebookon kaptam Krisztina b...  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Martin Buber, A haszidim meséi  Márai Sándor tollából  képre írva  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Egyszerű  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
történelmi váltás, 1995-ös felnőttoktatási, egyik előadó, kettészakadó magyar, kilencvenes évek, többség számára, korábbi értékrendek, társadalmi kommunikáció, reménytelenül leszakadókra, előbb idézett, 1990-ben elvégzett, felnőttképzési konferencia, helyzetben feltétlenül, esélyük arra, következő gondolattal, konferencia előadója, képző intézmények, képzési tartalmak, leszakadók helyzetének, folyamatos feltáró, kormányprogram szintjére, veszélyeztetett rétegek, program szerves, magyar értelmiségi, kérdésfelvetés indokolt, értelmiségiek azon, kommunizmus eszméivel, érdekei határozzák, kelet-európai értelmiség, megegyezés ideológiáját, értelmiségiek gyakorolnak, proletariátus hatalma, politikai apparátusnak, egész magyar, függetlenített kisz-, diploma teszi, legnagyobb tévedésünk, nagyon fontos, szocializmusban aktív, velük rokonszenvezőkben, értelmiségieknek, alulképzettségük, megállapíthatjuk, egzisztenciális, osztályjellegét, analfabétizmust, szakmunkásairól, felnőttoktatást, megakadályozása, veszélyeztetett, szocializmusban, felnőttoktatási, megvalósították, értelmiséginek, diplomahalmozó, kialakulásához, tartósításához, korszerűsítése, kérdésfelvetés, kormányprogram, leszakadásának, felnőttképzési, elkötelezettek, szakszervezeti, életstratégiát, függetlenített, mechanizmusról, reménytelenül, tevékenységét, rendelkezőkre, értelmiségiek, mobilizálható, végzettséggel, proletariátus, újragondolása, megszervezése, proletárokkal, eredményezett, tanulmányában, pártirányítás, kibontakozási, nyilvánvalóan, kisebbségének, gyakorlókkal, konferencián, magyarország, elhallgatnak, statisztikai, értelmiségit, rendelkezett, hangoztatják, ideológiáját, szociográfia, kettészakadó, szükségesnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5518
  • e Hét: 6898
  • e Hónap: 7845
  • e Év: 43786
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.