Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
9. A Kádár-korszak "hármas-t" kontraszelekciója
  2019-11-13 21:37:38, szerda
 
   
  Az én 1956-om, avagy a túlélő áldozatok igazsága
9. rész: A KÁDÁR-KORSZAK ,,HÁRMAS-T" KONTRASZELEKCIÓJA az 1956 utáni megtorlások éveiben. A ,,hármas-t" azt a hatalmi káderpolitikát jelentette, amikor valakit ,,támogattak", vagy ,,tiltottak", vagy csak meg"tűrtek" a társadalmi élet minden területén.

FOLYTATVA az én '56-os történetemet: szomorú, de nem volt senki ezen a világon, akivel ezekről tudtam volna beszélgetni! Szörnyű, hogy nem volt senki, aki szóba állt volna velem és ellátott volna tanáccsal! Azt azonban érezni lehetett, hogy MINDENKI RETTEGVE FÉLT és én nem tudtam, hogy mitől, vagy kitől.

Ezért sem győzöm hangoztatni, hogy amit ELHALLGATNAK, az olyan, mint egy láthatatlan taposóakna - amire, ha gyanútlanul rálépve felfedezünk, akkor már későn van!
Gondolom, hogy 1956-os SZEMTANÚSÁGOM és kiállásom ellentételezésére elengedtek mindenféle úttörőtáborba, csakhogy, le legyek kötve. Ahol anyáék demonstratíve - minden alkalommal - meglátogattak. De az is biztos, hogy nem örömükben tették! Gondolom: őket vették elő a SZABADSÁGÉRT való túlzott RAJONGÁSOM miatt.
http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=457907&aid=268641
Ez volt az utolsó, a nyolcadik befejeztét követő úttörőtábor - és itt lettem szerelmes Horváth Jóskába, Fa Miklós és Fa Nándor (a nagy tengeri hajós) unokatestvérébe. Jóska akkor már elsős gimnazista volt és, mint ifivezető lehetett velünk a táborban.
Azért jött utánam anya az úttörőtáborba, mert menni kellett megkötni az ipari tanuló szerződést. Nekem még annak is örülnöm kellett, hogy egyáltalán szakmát tanulhattam! Hiába tiltakoztam, hogy én NAPPALI gimnáziumba szeretnék menni, mint Jóska, mert csak ÉRETTSÉGIVEL LEHET TANÍTÓKÉPZŐBE JELENTKEZNI.

Szeretném, ha vetnétek egy pillantást az általános iskolai bizonyítványom utolsó oldalán látható pecsétekre és dátumokra is!
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=278074&kid=1008431&sort=

Itt is látható, hogy 1960-ban ipari tanuló lettem a MüM 15. sz. Helyiipari Iskolában.
http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=278074&kid=1008430&sort=

Már másodikos IPARI TANULÓ voltam a varroda tanműhelyében, amikor Krausz Anna végzős tanulótársnőm elmesélte, hogy ő közben a dolgozók gimnáziumába is jár és jövőre fog érettségizni. Tőle megtudva, hogyan kell jelentkezni, én is nekibátorodva benyújtottam a jelentkezési lapomat a munkahelyi főnökömnél. Aki, legnagyobb meglepetésemre kijelentette, hogy:
- ,,Nem javaslom a továbbtanulását, mert nincs szükségem érettségizett varrónőre."

Kérlek, nézd meg ismét az általános iskolai bizonyítványom utolsó oldalát, ahol látható, hogy 1962-ben már a, Dolgozók Gimnáziumának is tanulója lettem. Az, hogy mégis fölvettek munkahelyi javaslat nélkül is az annak volt köszönhető, hogy a Gimnázium idős nyugdíjas igazgató bácsijának megesett rajtam a szíve, mert azt mondta:
- ,,AKI ENNYIRE AKAR TANULNI, ATTÓL NEM SZABAD MEGTAGADNI!"

Az senkit nem érdekelt (és még ma sem érdekel) hogy milyen nehéz volt heti három alkalommal - reggel, tanszerekkel megpakolt táskával rohanni a munka
*helyre és onnan hulla fáradtan a gimibe... És minden alkalommal úgy készülni, mint ahogy a nappalisok. Ugyanannyi volt a házi, mint nekik!
De hajtott a SZERELEM - Jóskának tett ígéretem - meg az a vágy, hogy TANÍTÓ lehessek!

Nem is értem, honnan veszik egyesek azt, hogy bárki továbbtanulhatott a Kádár-korszakban? Nekem ,,T"iltott volt ez is! Csak azt nem mondta meg soha senki, hogy miért?! ÖRÖKÖSEN AZT EMLEGETTÉK, HOGY NEM VAGYOK ELÉG OKOS ÉS SZORGALMAS, MEG KITARTÓ.
*
(Folyt.köv.)
*
Bóna Mária Ilona
*
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: továbbtanulását, unokatestvérébe, bizonyítványom, káderpolitikát, meglepetésemre, nekibátorodva, tanulótársnőm, úttörőtáborba, szemtanúságom, demonstratíve, meglátogattak, érettségizett, tanítóképzőbe, tanműhelyében, gimnáziumának, jelentkezési, benyújtottam, érettségivel, tanszerekkel, szabadságért, gimnáziumába, kijelentette, elhallgatnak, történetemet, érettségizni, megtorlások, gimnáziumba, tiltakoztam, beszélgetni, láthatatlan, gyanútlanul, felfedezünk, úttörőtábor, tanulhattam, hangoztatni, jelentkezni, túlélő áldozatok, 1956 utáni, hatalmi káderpolitikát, társadalmi élet, láthatatlan taposóakna, nyolcadik befejeztét, nagy tengeri, ipari tanuló, általános iskolai, varroda tanműhelyében, dolgozók gimnáziumába, jelentkezési lapomat, munkahelyi főnökömnél, annak volt, MINDENKI RETTEGVE FÉLT, Horváth Jóskába, ÉRETTSÉGIVEL LEHET TANÍTÓKÉPZŐBE JELENTKEZNI, Helyiipari Iskolában, IPARI TANULÓ, Krausz Anna, Dolgozók Gimnáziumának, ENNYIRE AKAR TANULNI, ATTÓL NEM SZABAD MEGTAGADNI, ÖRÖKÖSEN AZT EMLEGETTÉK, HOGY NEM VAGYOK ELÉG OKOS ÉS SZORGALMAS, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Anyák napjára  Eduardo Sacheri gondolata  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Ott van  Jó nap volt  Facebookon kaptam  39 ígéret  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Mindig lesz olyan  James Allen  Márai Sándor tollából  Különleges  40 felett  39 ígéret  Eduardo Sacheri gondolata  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Esterházy Péterre emlékezünk  Robin Wight pitypang szobra  Esterházy Péterre emlékezünk  James Allen  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Tavaszi este  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  különleges  Spenót fasírttal  Tanmese  Paul David Tripp Április 14  Esterházy Péterre emlékezünk  Mindent de mindent visszakap  Zilahy Lajos mondta  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Erdei gyöngyvirág  Paul David Tripp Április 13  Tavaszi este  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Vito Giaquinto gondolata  Alvó cicák  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Nevelőszülőkhöz adták,  Szép estét  Jánosházy György: Fogd a kezem  Spenót fasírttal  Borzasztó  A gyulladáscsökkentő és csonte...  képre írva  Facebookon kaptam  Magamnak  Az ember  Latinovits Zoltán tollából  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  képre írva  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Mindent de mindent visszakap  Esterházy Péterre emlékezünk  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam Krisztinától  Az ember emlékekből áll  Szép álmokat!  jó reggelt  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Zilahy Lajos gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Vannak emberek  Alvó cicák 
Bejegyzés Címkék
túlélő áldozatok, 1956 utáni, hatalmi káderpolitikát, társadalmi élet, láthatatlan taposóakna, nyolcadik befejeztét, nagy tengeri, ipari tanuló, általános iskolai, varroda tanműhelyében, dolgozók gimnáziumába, jelentkezési lapomat, munkahelyi főnökömnél, annak volt, továbbtanulását, unokatestvérébe, bizonyítványom, káderpolitikát, meglepetésemre, nekibátorodva, tanulótársnőm, úttörőtáborba, szemtanúságom, demonstratíve, meglátogattak, érettségizett, tanítóképzőbe, tanműhelyében, gimnáziumának, jelentkezési, benyújtottam, érettségivel, tanszerekkel, szabadságért, gimnáziumába, kijelentette, elhallgatnak, történetemet, érettségizni, megtorlások, gimnáziumba, tiltakoztam, beszélgetni, láthatatlan, gyanútlanul, felfedezünk, úttörőtábor, tanulhattam, hangoztatni, jelentkezni, emlegették, elengedtek, köszönhető, korszakban, mindenféle, szorgalmas, munkahelyi, legnagyobb, főnökömnél, taposóakna, ugyanannyi, nappalisok, helyiipari, gimnazista, szerződést, egyáltalán, megtagadni, alkalommal, bácsijának, pillantást, rajongásom, befejeztét, pecsétekre, társadalmi, támogattak, jelentette, szeretném, gimnázium, szerelmes, iskolában, nyolcadik, megpakolt, dátumokra, ifivezető, varrónőre, másodikos, kiállásom, fölvettek, általános, szükségem, elmesélte, áldozatok, tanáccsal, területén, folytatva, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5427
  • e Hét: 6807
  • e Hónap: 7754
  • e Év: 43695
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.