Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pünkösd a Szentlélek eljövetelének ünnepe
  2020-05-31 21:11:45, vasárnap
 
   
  A pünkösdi ünnepkör

A pünkösdi ünnepkör áldozócsütörtöktől az Örökkévalóság napjáig tart.
Áldozócsütörtök: a húsvéti ünnepkör végének, Jézus mennybemenetelének napja. Az Örökkévalóság napja: november utolsó vasárnapja.

http://furaila.xfree.hu/275146

PÜNKÖSD a SZENTLÉLEK eljövetelének ünnepe

A pünkösd, a húsvét utáni ötvenedik nap. Görögül: pentékoszté, melyből a magyar ,,pünkösd" szó is származik. Az áldozócsütörtökre következő vasárnap a váróvasárnap.

Régi szép szokás volt az ifjúság által végzett nagytakarítás a református templomokban. Németeknél még most is szokás a takarítás után virággal és nyírfaággal díszíteni a templomokat.

A Szentlélek leszállását kísérő égi jelenséget, a lángnyelveket jelképezik a pünkösdi rózsa szirmai.

A Szentlélek jelképeként pedig fehér galambot repítettek szabadon a mise alatt.

A lányok és asszonyok erre az alkalomra bíborvörös ruhába öltözve, a férfiak ünneplőben mentek a mulatságba.


Zoboralján, Gimesen újra szokás a pünkösdölés, amikor leánycsoportok járják a házakat a pünkösdi királynéval, miközben ezt éneklik:
,,Elhozta az Isten,
Piros pünkösd napját.
Mi is meghordozzuk
Királyné asszonykát."

A falu legényei a vitézi katonák emlékére rendezett vetélkedő győztesét választják pünkösdi királynak egy évre.
"Rövid, mint a pünkösdi királyság!" szólás is innen ered.


Farádon újra szokás a pünkösdi törökbasázás. Egy tíz-tizenkét éves gyereket beöltöztetnek selyembugyogóba, és turbánt kötnek a fejére, kitömik a ruháját szalmával, törekkel, hogy ne fájjanak az ütések. Aztán összeláncolt kézzel vezetik végig a falun. Énekelnek, a basa ugrándozik, a fiúk meg zöld gallyakkal csépelik boldogan.

A lányok viszont nagy örömmel készülnek a pünkösdölésre. Kiskirálynénak, a legkisebbet választják. Fehér ruhába öltöznek, maguk elé kékfestő kötényt kötnek.
Elöl, ketten viszik a pántlikás zászlót, hátul meg többen kísérik a királykisasszonykát.
A tanárok, ismerősök, rokonok háza elé sétálnak, és kifeszítenek egy piros vállkendőt, az "umbellát" a kislány feje fölé. Aztán, eljárják a táncokat és széthintik a virágokat.


Vitnyéden a pünkösdölők menete szemet gyönyörködtető látvány. A nagylányok: piros bársonyszoknyában, totyában (blúzban) zöld, lila vagy piros taftból készült, fehér csipkés kötényben, fehér harisnyában vonulnak.
A kislányok: két-három kikeményített alsószoknyában, apró mintás, alul fodros batisztszoknyában, egy fehér, fodros, lekerekített szélű kötényben, fehér bokrosingben (puffos ujjú blúzban), piros, kék, zöld purucban (mellényben), amit flitterek díszítenek.

Az első pünkösdirózsát a falusiak évek óta, mindig ugyanarra a sírra viszik. Ott nyugszik a szép szokást felújító tanárnő.

A játék végén elmosolyodik a "királyné", de nem villantja ki a fogát, mert ettől lesz jó a termés. Végül: ajándékot kapnak.

A pünkösdi eső ritkán hoz jót - tartja a hiedelem.

A pünkösd az udvarlás, a párválasztás ideje is.

Azok a legények, akiket a kocsmában borral, pálinkával férfivá avattak, másnap már részt vehettek a pünkösdikirály-választáson.
A legényvirtus lovas versenyből, tűzugrásból, tekézésből állt. Aki a legderekabb volt, egy évig ingyen ihatott a kocsmában a falu kontójára, és minden mulatságra hivatalos volt.

Másutt a legény megladikáztatta szíve választottját, és májusfát állított neki.
*
A szokások ma már kihalóban vannak, de az ember érzi, ünnepre, pillanatnyi csöndre, játékra, társaságra szükség van most is. Üzenetet hordoznak ezek az ünnepek, az ember és a természet szeretetét hirdetik.
*
Összeállította és elmondta: Bóna Mária Ilona

Budapest, 2001.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: áldozócsütörtök, selyembugyogóba, megladikáztatta, leánycsoportok, gyönyörködtető, kiskirálynénak, pünkösdikirály, alsószoknyában, összeállította, pünkösdirózsát, választottját, lángnyelveket, pünkösdölésre, örökkévalóság, nagytakarítás, beöltöztetnek, kikeményített, eljövetelének, templomokban, váróvasárnap, kifeszítenek, törökbasázás, legényvirtus, összeláncolt, meghordozzuk, bokrosingben, lekerekített, párválasztás, elmosolyodik, választáson, jelképeként, leszállását, királynéval, pünkösdölés, nyírfaággal, legderekabb, pünkösdi ünnepkör, húsvéti ünnepkör, húsvét utáni, magyar „, áldozócsütörtökre következő, ifjúság által, református templomokban, takarítás után, lángnyelveket jelképezik, pünkösdi rózsa, mise alatt, alkalomra bíborvörös, férfiak ünneplőben, pünkösdi királynéval, falu legényei, vitézi katonák, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  A tékozló és Isten gondviselés...  Atyám !  Facebookon kaptam  Intelem  Csörög a telefonom  Sötétség és világosság  Március  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Esti kép  A Mindenható Istenben bízva  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Üdvözöllek az oldalamon  Alvó baby  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Müller Péter tollából  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Facebookon kaptam  Sötétség és világosság  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Márciusi eső  Facebookon kaptam  Gősi Vali - Tükre lennék...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  képre írva Március 15 -re emlé...  1848. március 15-én  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Intelem  Az embernek fiatal korában van  Paul David Tripp Március 16  Mélységes szomorúsággal  Por  Paul David Tripp Március 17  Szép estét kedves látogatóimna...  Nyíljatok meg  Kakaós piskóta  Nemzeti  Nem kell ide békemenet  A tékozló és Isten gondviselés...  Facebookon kaptam  Sötétség és világosság  Intelem  Gősi Vali - Tükre lennék...  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Ne feledjük: a föld jóval több...  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Gősi Vali - Tükre lennék...  Esti kép  A halolaj és a hal még a migré...  A csonk és a facsemete  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Szeüleidtől tanultad  Házi botox  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Alvó kislány  Ibolya  A csonk és a facsemete  A tékozló és Isten gondviselés...  Jó éjszakát  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam  Szép Álmokat  Alvó baby  Jó éjszakát  Könnyáztatta asszonysorsok  Atyám !  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Müller Péter tollából  Szent Pio atya!  Esti kép  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Az ünnepről  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Üdvözöllek az oldalamon  Ne feledjük: a föld jóval több...  Csörög a telefonom  Dóró Sándor: Ma 
Bejegyzés Címkék
pünkösdi ünnepkör, húsvéti ünnepkör, húsvét utáni, magyar &#8222, áldozócsütörtökre következő, ifjúság által, református templomokban, takarítás után, lángnyelveket jelképezik, pünkösdi rózsa, mise alatt, alkalomra bíborvörös, férfiak ünneplőben, pünkösdi királynéval, falu legényei, vitézi katonák, pünkösdi királyság, pünkösdi törökbasázás, tíz-tizenkét éves, ruháját szalmával, basa ugrándozik, lányok viszont, legkisebbet választják, pántlikás zászlót, piros vállkendőt, kislány feje, pünkösdölők menete, első pünkösdirózsát, falusiak évek, sírra viszik, szép szokást, játék végén, párválasztás ideje, kocsmában borral, legényvirtus lovas, legderekabb volt, évig ingyen, falu kontójára, legény megladikáztatta, ember érzi, természet szeretetét, áldozócsütörtök, selyembugyogóba, megladikáztatta, leánycsoportok, gyönyörködtető, kiskirálynénak, pünkösdikirály, alsószoknyában, összeállította, pünkösdirózsát, választottját, lángnyelveket, pünkösdölésre, örökkévalóság, nagytakarítás, beöltöztetnek, kikeményített, eljövetelének, templomokban, váróvasárnap, kifeszítenek, törökbasázás, legényvirtus, összeláncolt, meghordozzuk, bokrosingben, lekerekített, párválasztás, elmosolyodik, választáson, jelképeként, leszállását, királynéval, pünkösdölés, nyírfaággal, legderekabb, pünkösdölők, tűzugrásból, templomokat, legkisebbet, pillanatnyi, pentékoszté, harisnyában, mellényben, nagylányok, szentlélek, gallyakkal, széthintik, repítettek, versenyből, díszítenek, vállkendőt, asszonykát, társaságra, jelképezik, jelenséget, pálinkával, vasárnapja, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 174
  • e Hét: 333
  • e Hónap: 2578
  • e Év: 34308
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.